2020-01-26 50 浏览
今日喺屯門上完堂,就走咗去虹橋嗰邊搵食。見到呢間熱石牛扒嘅價錢好飲幾抵食,就入咗去試一試。一坐低叫叫咗兩個套餐。一般熱石牛嘅餐廳都係得肉,飯,湯同沙律,呢到就有埋前菜。我哋就揀咗生蝦同海鮮凍盤,兩樣嘢水準正常,生蝦個汁比想像中辣。跟住就到主角上場😋😋比想像中大份兩款牛扒都好juicy,亦都好有牛味。兩款比較,牛肩比較腍而牛柳就肉味比較重。薯蓉上面個塊係芋頭,好似食薯片咁,好味😋😛嘢飲就叫咗杯麒麟啤酒,+68蚊有一大杯都幾抵飲👍🏼最後食埋個甜品——雀巢雪糕就完結😋整體嚟講,間餐廳幾抵食,又前菜又雪糕,牛扒成200G都係講緊$150蚊(牛柳),CP值高,可以再試👍🏼👍🏼
今日喺屯門上完堂,就走咗去虹橋嗰邊搵食。

見到呢間熱石牛扒嘅價錢好飲幾抵食,就入咗去試一試。

一坐低叫叫咗兩個套餐。
泰式生蝦,海鮮凍盤

跟住就到主角上場😋😋比想像中大份
薯蓉上面個塊係芋頭,好似食薯片咁,好味😋😛
安格斯牛肩

安格斯牛肩
美國穀飼牛柳
麒麟啤
2020-01-22 29 浏览
依頭都好多小店幾好食,經過見到原來有得食扒!附近真係無乜類似,一於試下佢!好專業咁教哂你睇唔同位置!依到有晚市套餐,懶得諗一於就試下佢!前菜沙律有勁大舊蘋果,原來蘋果同芝麻醬都幾夾!主菜方面叫左個牛肩同西冷一上碟都幾驚訝,勁大舊肉!仲有埋薯蓉同一塊竽頭片拮係上面,幾得意。一開始塊肉大約五成熟到,可以自己再調節下。首先塊西冷肉味真係幾濃,咬落去啲肉都幾有彈性,正!牛肩原來都幾好食!無乜脂肪比較有咬口。野飲就叫左蜜桃同巨峰梳打,正常水準~不過不失總括黎講依間都有驚喜,無諗過普通小店可以食到美味嘅扒!

好專業咁教哂你睇唔同位置!

依到有晚市套餐,懶得諗一於就試下佢!

前菜沙律有勁大舊蘋果,原來蘋果同芝麻醬都幾夾!
主菜方面叫左個牛肩同西冷
一開始塊肉大約五成熟到,可以自己再調節下。
首先塊西冷肉味真係幾濃,咬落去啲肉都幾有彈性,正!
牛肩原來都幾好食!無乜脂肪比較有咬口。

野飲就叫左蜜桃同巨峰梳打,正常水準~不過不失

總括黎講依間都有驚喜,無諗過普通小店可以食到美味嘅扒!
2020-01-20 33 浏览
嚟到屯門 今次試咗一間比較平民價嘅牛扒店我同朋友分別叫咗西冷扒同埋牛柳 你間餐廳環境方面都算清幽 俾到人一種好休閒嘅感覺 不妨可以帶朋友嚟呢一度邊食嘢邊傾計放鬆一下平時生活嘅壓力🔺嘢飲叫咗凍奶茶同埋蜜桃梳打 不過蜜桃梳打就太甜建議鍾意清甜蜜桃唔係死甜嘅嘢飲就唔好叫喇🔺一上枱牛扒咋渣聲 令人垂涎欲滴 牛柳扒不停滲出肉汁 牛柳啲肉質好嫩口 無論煮幾耐同埋點樣切都好佢嘅口感都一樣咁林 牛肉味亦都好香🔺西冷牛扒啲肉就比較實 脂肪分布亦都比較少 所以令到塊西冷牛扒好似有少少柴 不過個人認為價錢算平 所以其實呢塊西冷牛扒都算唔錯 🔺另外仲有兩碗湯係洋蔥湯嚟嘅 味道偏鹹但係入面好多洋蔥 洋蔥已經煮到又林又甜 鍾意食洋蔥或者飲洋蔥湯嘅人都可以一試
嚟到屯門 今次試咗一間比較平民價嘅牛扒店
我同朋友分別叫咗西冷扒同埋牛柳
放鬆一下平時生活嘅壓力

無論煮幾耐同埋點樣切都好佢嘅口感都一樣咁林 牛肉味亦都好香

不過個人認為價錢算平 所以其實呢塊西冷牛扒都算唔錯

鍾意食洋蔥或者飲洋蔥湯嘅人都可以一試
2020-01-13 50 浏览
屯門紅橋一向有好多小店,有間岩石燒牛扒屋,大大塊熱辣辣既燒牛扒,百零蚊元就有交易,今晚特登走去試下!先來前菜+湯沙律菜配芝麻醬, 基本上係冇得輸,蔬菜新鮮爽脆,仲有兩片蘋果tim,好開胃。蘑菇粟米忌廉湯飲落有奶香味, 食到有粒粒粟米有口感,唔錯。明太子雞翼啱啱炸起脆卜卜, 雞肉嫩滑, 裏面的明太子唔會過咸。👍🏻安格斯牛肩肉 200g熱石爐上擺放著手掌咁大既牛肉,咋咋聲,口水都流埋,燒過3分鐘後,大約八成熟, 入後會有一陣牛肉香味,冇雪藏味,肉質嫩腍,而且仲好juicy。我鐘意加埋燒汁食仲更加惹味。配菜中,我最欣賞薯蓉,石燒低陪的薯蓉最後變咗薯片🤣🤣卡邦尼意粉啖啖都有蘑菇碎同煙肉,材料十足, 口感creamy,奶味香濃,但略嫌意粉煮得過淋,冇彈性。

先來前菜+湯

蘑菇粟米忌廉湯
飲落有奶香味, 食到有粒粒粟米有口感,唔錯。

明太子雞翼
啱啱炸起脆卜卜, 雞肉嫩滑, 裏面的明太子唔會過咸。👍🏻

安格斯牛肩肉 200g

卡邦尼意粉

2020-01-10 36 浏览
近年越來越多岩石牛扒餐廳,咁岩去屯門行完山搵食,見呢間餐廳就試下啦!餐廳唔算好大,大約只有20個位左右,但環境都幾有情調,暗暗地(1)美國穀飼牛柳200g待應送餐上來炸炸聲,感覺好正!牛柳好厚身,食落好有口感!牛肉都好有牛味侍應話本身舊牛肉係整到三成熟,喺岩石上邊你可以自己控制生熟程度,啱晒唔同人嘅需要!(2) 美國穀飼牛西冷200g同樣都有炸炸聲!上到枱見到塊西冷比較多血,都好大塊下,不過肉質比較硬身,個人比較喜歡牛柳嗰隻質感,而配菜亦都一樣,有薯蓉、青豆條、翠玉瓜,唔錯!唔貴,兩個人都係食咗二百幾蚊,可以一試呀,支持小店!

(1)美國穀飼牛柳200g

(2) 美國穀飼牛西冷200g

唔貴,兩個人都係食咗二百幾蚊,可以一試呀,支持小店!
2020-01-05
2020-01-05 55 浏览
店內空間不大,大約可以容納十二人,四人一張或二人一張桌,每張桌都有一個極漂亮的俄羅斯牙簽筒、細鹽和醬油。晚市套餐A:是日餐湯:蘑菇粟米忌廉湯前菜:沙律和、泰式生蝦、海鮮冷盤最正是泰式醬汁,酸甜,應該是用檸檬汁混合其他,超好味😋主菜:牛柳有一大一小兩塊牛柳,上桌時牛柳是二成熟,等我們吃完前菜,就差不多有五成熟,如果想食全熟,就要將牛柳再切開小塊,等石頭將牛肉煎熟。配菜有薯蓉、西蘭花和青豆。牛柳七成熟時仍很嫩滑,但我煮久一些,就已經較韌了。「吉列魚柳拼帶子」扁意粉加一大塊炸魚柳,配龍蝦汁。最好吃是魚柳炸得外脆內嫩,炸粉不厚,不過醬汁略微過鹹,但可以接受。

晚市套餐A:
是日餐湯:蘑菇粟米忌廉湯
前菜:沙律和、泰式生蝦、海鮮冷盤
最正是泰式醬汁,酸甜,應該是用檸檬汁混合其他,超好味😋

主菜:牛柳

「吉列魚柳拼帶子」
2020-01-05
2020-01-05 193 浏览
今個星期六去開屯門上堂,夜晚就諗住順便食埋晚飯。呢間岩石牛扒屋係青柏徑行行下無意中發現。一直都想試下石板燒肉,見到menu既價錢都唔費就去試一試。佢既裝修比人溫馨感覺,店面有燈飾點綴,坐得都幾舒服。我地兩個人叫左2個set。首先,set都係包括餐湯同沙律。餐湯係忌廉蜆肉湯,沙律味道都唔錯,蘋果配埋胡麻醬幾特別。而前菜方面,分別叫左泰色生蝦同明太子雞翼。泰色生蝦好新鮮,配埋特製辣醬好開胃。明太子雞翼都幾大隻,略嫌重味,配野飲或啤酒一流。主菜我當然叫左岩石燒牛柳、另外驚唔飽,叫左蜆肉炒意粉。意粉估唔到好入味,充滿蒜香同鑊氣,份量都唔少。而重頭戲牛柳都好大塊,佢本身都預熱左石板,我地想熟d就切開繼續燒一陣,食落好juicy仲要好香牛肉味。而且伴菜都唔馬虎,有薯蓉、南瓜,翠肉瓜同西蘭花,夠曬誠意。飲品就叫左水蜜桃梳打同龍鳳檸曲。味道調得剛好唔會過甜,而龍鳳檸曲其實就係檸樂,好懷舊既味道。食咁多埋單總共只係二百幾,真係大件夾抵食,下次想帶朋友再去食。

2020-01-04
2020-01-03 32 浏览
又到唔煮飯嘅時間🙃陪男友食佢最中意嘅肉❣️我哋分別叫咗2份晚市套餐❣️每份套餐都可以揀1個小食➕1份主食➕1杯普通飲品❣️前菜會送沙律➕餐湯❣️今晚嘅餐湯係洋蔥🧅湯❣️平時唔好洋蔥嘅我都真係幾好飲👍🏻仲食哂啲洋蔥🤪入正題先❣️🔺套餐1🔺泰式生蝦➕美國穀飼牛柳❣️生蝦有4隻每人2隻啱啱好😋啲蝦無咩腥味夠新鮮👍🏻配埋酸辣汁好開胃‼️每份扒都係放係石板上面上枱❣️新鮮滾熱辣😋每份除咗扒之外都有啲配菜薯蓉➕西蘭花🥦➕翠肉瓜❣️牛柳肉質嫰滑👍🏻食落口感好好🙃另外每張枱上面都有枝醬油可以用嚟沾肉❣️🔺套餐2🔺明太子雞翼➕美國黑豚肉眼❣️明太子雞翼得1隻唯有同男友1人1啖試吓🙃啱啱炸起就上枱我實在太心急一咬就俾啲肉汁辣親😖入面塞滿咗明太子好彩唔會太咸👍🏻而且炸得好酥脆👍🏻黑豚肉眼好多汁❣️肉質嫰得嚟又結實❣️

2020-01-02
2020-01-03 26 浏览
杯奶茶好香濃奶茶味,我沒有走糖,但係佢唔會好甜,亦唔會好苦,味道剛剛好🤤佢嘅前菜有沙律🥗,個沙律入邊有麻醬、菜同埋蘋果,分量唔算多,但係好好味😋食落好開胃🤤前菜亦有一碗忌廉蘑菇湯,佢嘅味道就唔係特別濃,不過都不錯首先,今次我嗌左兩個扒,一個係美國穀飼牛柳同美國穀飼牛西冷♦️美國穀飼牛柳(圖下面個個扒):塊扒真係好大塊好厚,肉質好有口感,佢唔會好韌好難咬開,佢亦唔會好乾好硬,佢嘅肉汁豐富,肉質鮮美,而且仲淋淋地感🤤,牛肉味亦好香,而且又冇乜肥膏,佢亦有醬汁可以比客人自己加落牛扒到,個醬汁同牛扒好夾🤤而配菜有一舊西蘭花、瓜一片、薯容、豆♦️美國穀飼牛西冷(圖上面個個扒):塊扒都一樣好大塊好厚,佢嘅肉質一樣好有口感,佢唔會好韌好難咬開,佢亦唔會好乾好硬,佢嘅肉汁豐富,肉質鮮美,而且仲淋淋地感🤤,佢嘅牛味好香,好香牛肉味,配菜都一樣有一舊西蘭花、瓜一片、薯容、豆

前菜亦有一碗忌廉蘑菇湯,佢嘅味道就唔係特別濃,不過都不錯

首先,今次我嗌左兩個扒,一個係美國穀飼牛柳同美國穀飼牛西冷
2019-12-31 656 浏览
近來石燒牛扒火紅中,幾乎每一區都總有一間坐鎮。發展中的美味小地方紅橋也不例外,發現開置了一間平民石燒牛餐廳,已有3次石燒牛經驗的我倒想試試不同餐廳的食物質素、氣氛、風格與風味,那晚特意與媽媽前往品嚐三支光亮射燈照射著豐有日本風情的招牌上,大門選用木燙門留有一份日式感,但同時擺放著發光樽瓶及掛有燈飾,瞬間多添一份美式酒吧感裝橫以黑灰色為主,整間餐廳燈光昏暗卻充滿著燈飾照出的紫色,枱上簡單地放有牙籤、紙巾、醬汁、枱墊及餐具,整體感覺有如舊式西餐廳,與我以住光顧帶有日式風的石燒牛餐廳有所不同餐牌簡單地只有一張兩頁,主餐牌內可見餐廳供應六類食品與飲品有5款石燒牛肉、6款主菜、2款沙律、6款小食、流打特飲及啤酒類。除了散叫外餐廳推出晚市套餐,套餐已包含主餐牌內所有食物與飲品類別,而且價錢平價!我倆決定各點晚市套餐一客小食挑選了海鮮凍盤,內附鮮蝦2隻及藍青口2隻,兩者均乾身,質感尚算爽口,可算保留到原有食材鮮時不留雪藏味。沙律以沙律菜配上粟米撈上帶酸沙律醬十分開胃,還附上兩片蘋果,令沙律更清新可口媽媽則品嚐4隻一碟的泰式生蝦,生蝦晶瑩通透讓我不禁也偷偷嚐了一隻,生蝦質感雖軟腍未至爽口,但鮮蝦味慢慢

海鮮凍盤+沙律

泰式生蝦(4隻)

媽媽則品嚐4隻一碟的泰式生蝦,生蝦晶瑩通透讓我不禁也偷偷嚐了一隻,生蝦質感雖軟腍未至爽口,但鮮蝦味慢慢浸出成了口內餘韻,令人有一隻接一隻的衝動,再沾上生蝦酸辣汁更顯開胃及惹味,與沙律有異曲同工之妙,只略嫌辣度不足未能添上那股醒神的作用
洋蔥湯

簡單以洋蔥煮成的餐湯味道咸中帶少許洋蔥甜,洋蔥絲已被熬得軟腍無味,因為洋蔥精華已流至湯裡去,清清的洋蔥湯不帶多餘油份,是非常輕盈的餐湯
美國穀飼牛西冷200g

美國穀飼牛西冷200g
石燒其中一個吸引處在於呈上時那”咋咋”聲響總叫人怦然心動,石上擺放著西冷扒、薯蓉、炸芋頭片、西蘭花、翠玉瓜及四季豆2條。西冷牛扒大約有一隻手掌大,燒過一分鐘後切開可見色澤粉嫩,肉質嫩腍,而且肉汁尚算豐富。由於牛扒未經醃製,所以更能突顯出牛肉味但同時帶點雪藏味,其後加點牛肉醬汁、鹽及胡椒更覺惹味。
當石燒漸漸失去熱力時才發覺貼近石燒的牛扒底部開始熟透,自覺應多加留意西冷那些較薄身的牛扒生熟度並自行夾起。配菜中最欣賞翠玉瓜,在石上燒得香脆惹味,而且瓜汁豐富,留有清新香甜翠玉瓜汁
美國穀飼牛柳200g

牛柳較西冷厚身實在,所以石板漸失去熱力時牛柳切後仍有五成熟度,肉質非常嫩腍但失去了咀嚼牛肉纖維的口感,而牛鮮味及肉汁卻不及西冷濃與多,整體個人較喜歡西冷牛扒
甜品

最後到了整頓飯最期待的環節,雪至硬冰冰的紫色雪米磁似曾相識,等待溶化後嚐一口果真是我大愛某牌子一包兩粒的香芋雪米滋!薄薄而乾爽的表皮包裹著香芋味雪糕,為這頓平民石燒作一個簡單的圓滿結尾
2019-12-27
海鮮凍盤+沙律
泰式生蝦(4隻)
  • 美國穀飼牛柳200gi
2019-12-27 68 浏览
香港流行了食石燒牛扒都一段時間,價格易接受,大大塊熱辣辣燒牛扒,百多元以下有交易。話雖如此,流行還流行,質素高低就難擔保;百幾蚊可以要求什麼,何苦要用200g的肉去難為自己的嘴巴及胃呢﹖但驚覺原來百幾蚊都可以有質素! 話說上星期探完親戚又懶想煮飯,決定在附近的餐廳解決,經過門口那間石燒牛扒店,價錢都是一百蚊起跳,於是無慮即決。六點晚餐,時間早未有人,牆上掛的黑板寫上菜單,讓大家易看易揀。結果同家人選了 美國穀飼牛柳 200g 和  美國穀飼牛西冷 200g;各一份。晚市套餐包括一個前菜(三選一)、沙律、是日餐湯、一個主菜及雪糕同飲品,那我們便選了一份冷盤海鮮及一份泰式生蝦。冷盤海鮮有青口同熟蝦,雖然未叫鮮甜但材料都叫有心,算大隻。而生蝦有5隻,都厚肉爽爽的,跟的酸汁亦好開胃。再整份生菜沙律,配芝麻醬是不敗的。喝口湯,是忌廉白湯,濃厚有奶香,不會過鹹。吃到差不多時間,兩份牛扒都到了,同一般餐廳一樣,師傅會將牛肉牛排燒至一成至兩成熟,然後將其放上攝氏達300度的火山石上,之後讓食客自行烹調熟成度,見到兩份扒身厚近一吋,看到都口水直流。前者是美國穀飼牛西冷,一切肉仍是生的,最好再把肉煎多三至

前者是美國穀飼牛西冷,一切肉仍是生的,最好再把肉煎多三至五秒,五成熟就剛剛好,不會過韌。西冷牛排肉汁豐富,有肉香,纖維略多;加上它的燒肉汁,惹味!

相比西冷,我更愛後者的牛柳,肉味濃,肉質軟腍得來有嚼勁,而且脂肪較少,想品嘗牛扒原味,建議不加燒肉汁,味道更突出。

隨餐跟飲品同雪糕,加$48可轉做生啤(我明顯轉了),埋單三百多,飽到跳味不俗,抵玩子
2019-12-14
2019-12-25 34 浏览
今年想早啲同男朋友食聖誕大餐所以就係屋企附近搵間西餐喇!行行吓就發現左呢間餐廳好似都唔錯喎門口嘅餐牌都幾啱食所以就決定入去啦餐廳已經充滿聖誕節嘅裝飾食物選擇都幾多喎我哋最後揀咗食扒同埋意粉加錢同埋個套餐前菜我哋就揀咗生蝦個醬酸酸辣辣超級開胃另外就揀咗個海鮮凍盤都幾好個餐湯都好熱正沙律都幾有水準我哋叫咗200 g嘅穀飼西冷牛扒第一次用呢啲鐵板燒食飯感覺都幾特別睇吓牛扒切開都幾生好彩鐵板都夠熱可以整熟多啲塊扒塊扒好有牛肉味而且相當厚身都幾抵食意粉方面我哋就叫咗一個蜆意粉份量都幾多唔會食到最後得返啲意粉唔錯唔錯味道都好好飲品方面我就叫咗朱古力飲落都幾有濃郁朱古力味一啲都唔兒戲有驚喜呀最後仲有埋個雪糕添不過食得太開心唔記得影相啦
今年想早啲同男朋友食聖誕大餐
所以就係屋企附近搵間西餐喇!

行行吓就發現左呢間餐廳好似都唔錯喎

有驚喜呀

最後仲有埋個雪糕添
不過食得太開心唔記得影相啦
2019-12-24 33 浏览
正所謂食飯適逢肚餓時🤭 今晚同朋友四個👦👦👦👧 經過紅橋見到一間熱石牛扒嘅舖頭,我哋就諗不如食呢間😎,跟住30秒都唔夠就入咗去喇,呢間舖頭環境都算唔錯👌,因為時間較為早所以人流唔係太多,坐低冇幾耐,我哋睇咗一陣個餐牌📔選擇都唔算太少 價錢都相當合理 冇幾耐 就揀咗四樣嘢食 包括一份熱石牛扒🐮一份魚柳拼帶子🐟一碟卡邦尼意粉 🍝同埋一份羊扒拼鴨胸🐐,過咗一陣間啲嘢食終於到啦🤤聞落去都好香😛賣相都唔錯🤩分量嚟講呢都算適中👌🏼我哋每一樣嘢都交換嚟試下,味道其實都唔錯👍牛柳嘅品質都唔差亦都好有牛味,羊同鴨胸味道配合得唔錯🤭炸魚柳亦都唔會過曬火😈意粉都正正常常🤔 整體嚟講每一樣食物都唔差,所以都幾值得推薦🙌
2019-12-21
2019-12-23 15 浏览
之前見到有個網頁post介紹咗屯門見一間新嘅牛扒店,主打以岩石煎牛排, 其實之前我都食過唔少嘅餐廳,都係以呢個方式去處理,可能近排都興用呢個方法啦但係喺屯門唔知呢個方法黎運行又未試過嘅,於是我就過嚟試吓啦!入到黎見到個價錢都算幾合理嘅!今次我同朋友就嚟試吓個晚餐!我就點左個美國谷字牛樓黎試吓,餐廳熱石選用天然火山熔岩冷卻製成全頁平均同是岩石氣孔可以吸收多餘嘅油脂,令到谷字牛樓肉質軟滑二彈啦,而且脂肪亦相對比較少,食落去就一啲都唔理架!今次試吓佢嘅肉質我真係覺得好遠柔嫩,肉味生出鮮而濃香,同時油花分布平均,配搭岩石鹽已經好足夠啦!
岩石牛牛

入到黎見到個價錢都算幾合理嘅!

今次我同朋友就嚟試吓個晚餐!

2019-12-23 25 浏览
之前在日本酒店的時候曾經吃過一種石燒牛覺得回味無窮,一直都想在香港尋找多一次這種味覺,於是乎就比我找到屯門這間隱世的岩石牛扒屋今次近近地就約咗朋友仔食晚飯入到去見到裝修都很有日式風格牆上已經寫滿是日精選看餐牌有很多選擇,而且非常抵食飲品選擇很多,仲有得飲啤酒美國榖飼牛柳$98 200g特級牛柳,肉質很淋鮮嫩肉非常非常之爽口彈牙,而且肉味香濃肉質非常之出,這個就是我喜歡牛柳的原因我覺得呢度最特別之處係可以自己去調教牛肉嘅熟度,因為鐵板有300多度嘅高溫,最啱就係我呢啲好鍾意食好熟牛嘅朋友仔啦$88 蒜香和牛粒細細咬一口牛肉呈現粉紅色不需加任何調味,已是滿分之作。整體感覺非常滿意特別是店員的服務值得一讚下次來的時候要試埋其他牛

今次近近地就約咗朋友仔食晚飯

入到去見到裝修都很有日式風格

牆上已經寫滿是日精選
看餐牌有很多選擇,而且非常抵食
飲品選擇很多,仲有得飲啤酒
美國榖飼牛柳$98 200g

特級牛柳,肉質很淋鮮嫩

$88 蒜香和牛粒

細細咬一口牛肉呈現粉紅色

不需加任何調味,已是滿分之作。
整體感覺非常滿意

特別是店員的服務值得一讚