我上團購見到呢個推介,睇圖片佢酒店既賣相幾靚,食物選擇多,又有飲品甜品,所以咪買兩張同老公仔食囉,我地去到既時見到間酒店幾靚所以抱好大期望入去,之後一坐底就拎佢個韓國人蔘雞湯飲,見到佢都足料有雞肉,有人蔘有紅棗,飲落去好重人蔘味,接受到人蔘味既人的話呢個值得一試,飲完佢呢個湯之後見到仲有個泰式椰子煲雞湯,點知呢個真係超吳掂,飲第一淡飲到勁酸但又吳似冬蔭功,之後撩下碗湯我竟然見到有蕃茄,我之後有再出去睇我果碗係咩湯,佢都係寫椰子煲雞,飲左幾淡之後條脷係鞋曬同埋痛,我食左泰式春卷,泰式鳳爪,韓式炒粉絲,韓國泡菜(我拎左大白菜同蘿蔔),三文魚壽司一件,呢一碟除左泰式春卷我有食曬之外,其他我都咬左一淡之後就放底,首先講個泰式鳳爪,無酸無辣味,有小小好怪既甜味,韓式炒粉絲,佢炒到D粉絲痴埋一舊舊,同無味,韓國泡菜我食左一淡個蘿蔔之後我真係第一時間寫個服字!因為估吳到咁簡單既野佢都可以搞到舊蘿蔔(梅曬),無口感,仲要真係無味,連蘿蔔本身既味道都食唔出,三文魚壽司,咬落去舊三文魚度好似咬落條橡根咁,我呆曬,之後我再拎個燒帶子同泰式春卷,因為真係無咩選擇,我覺得呢兩樣野味道比較正常,同埋韓國人蔘雞湯都OK,我老公話燒牛肉同燒火腿都ok,我之後拎甜品,除左椰汁黑糯米食落無味道之外,另外幾款都吳差,之後我無再食其他野,好多地方酒店自助餐既麵包係切好一塊塊,呢度一大條插曬係個籐藍度同擺一把麵包刀係度就算,無手套,無人企係度切,係其他酒店自助餐克力架呢一種餅乾係會放係芝士旁邊,但呢度有餅但無芝士==,放係牛油隔離,唔係搽牛油食丫。。。優點係餐廳侍應同餐廳環境都唔錯,同埋有罐裝可樂,忌廉,七喜,芬達,有自己沖既咖啡,檸檬茶,同有鮮榨橙汁,不過西瓜汁同酒就要另收費
题外话/补充资料: 我真係第一次食完之後立即打食評同大家分享,我團購價每位$308+45.8服務費星期六去另+$40,原價$458,一D都唔值!仲要有好多菜單上有寫但無出現既食物,唔會再去!
2014-02-22
團購
  • 燒牛肉,燒火腿,燒帶子,人蔘雞湯
買左團購299一位,加一和假期都300一個,不過食物有水準,生蠔即開即食,很新鮮,味度少量海水味口感爽口!好開胃食左好多轉,又無話要等,佢停禁有供應,就算其他食物佢都未食晒就換上新,所以食得好舒服!另外燒牛肉,牛味好濃好食;咖哩龍蝦鉗偏咸;長脚蟹味道鮮甜但比較幼;人蔘雞湯好濃,有點中式湯感覺,耶汁雞湯,像唔辣的冬陰功湯,很惹味!有喜歡芝士,燒凡立貝仔比較細粒……差!熱香餅機熱辣辣好好味;仲可以加蜜糖/鮮忌廉/朱古力醬,酒店水準都有保証,唯一唔美滿係好少蛋糕類,反而有部爆谷機……生果亦沒有,雪糕竟然係雀巢……扣分!如果你唔喜歡食cake,又有小童就最適合了!場內服務員都好有禮貌,有汽水橙汁蘋果汁任任,如果想飲紅酒/白酒$38杯,價錢好實惠見到其他人都有點,相信唔會太差,現時主題係韓國泰式,下個月應該轉主題,大家不坊一試!

生蠔
生蠔
燒牛肉
熱香餅
2013-11-23 9497 浏览
Tonight one of my colleagues' birthday!! and my friend recommended the「味遊亞洲」自助晚餐 in Tesung Kwan O. Once stepped in, the entrance is nice and attractive with sincere greetings from the restarant staff.We arrived at around 7:45pm, food were well-prepared with attractive decorations. All of us are "Oyster Lovers"!!!! and honestly, we are quite picky on oysters. Our impression is "so so" - not very bad, but accpetable. Tasted not very fresh and some of them taste a bit like "soil". Maybe they needa

We arrived at around 7:45pm, food were well-prepared with attractive decorations. All of us are "Oyster Lovers"!!!! and honestly, we are quite picky on oysters. Our impression is "so so" - not very bad, but accpetable. Tasted not very fresh and some of them taste a bit like "soil". Maybe they needa wash more with the lemon water....松葉蟹腳 is quite good~ I ate around 10 of them!

Personally, I love 鐵板燒鮑魚 (only 1 piece per person!!!) it is very juicy and welly cooked. & 原盅人參雞湯 (it has 桂圓肉、白果、紅棗、糯米!) first time drink this has 糯米 inside. I drank 3 bowls ^^ feel so warm and energetic after drinking.

Finally, desserts are nice! Although everyone of us were full, we still squeeze our stomach to try the new dessert, 黑椒薄荷燴士多啤梨. I think the taste is quite special! and this fushion is quite creative too!! Hahaha....however, some of my colleagues said it tasted a bit weird. If you don't like pepper or mint, this dessert might not your cup of tea~~
檸檬羅勒士多啤梨杯, tasted normal with jelly and lemon cream, but smell fresh.

2013-11-19
  • 原盅人參雞湯
2013-10-21 5399 浏览
第一次寫食評,真的不知怎樣説起.....食自助餐的次數不少,這裡雖然像一個隱世酒店,但是我住在附近,當然來這裡是理所當然。今次的亞洲主題很適合我。首先説環境,當晚不太多人,所以坐得頗舒服,連即開生蠔的人龍也不長,因為每次只可取3隻。生蠔非常新鮮,另外還有長腳蟹也是非常鮮味,同時也有很多蟹肉,因為我之前去過一些酒店,不夠8點,通常剩下幾條幼幼的腳,這裡的真的較粗!這個亞洲主題有個特點就是每位客人送一隻大閘蟹,喜歡食蟹的我當然興奮,另外還有我喜愛的鵝肝,只吃這幾款食品已值回票價!不過我也問過侍應生,其實鵝肝不是長期供應,有時會是煎大蝦,當晚我真是幸運!之後我還吃了煎帶子,片皮鴨,石頭鍋飯,羊腩煲等,已經飽得不能動彈,加上汽水及橙汁是無限量供應,這一餐真的非常滿足。雖然甜品貨色一般,但是個薑汁撞奶令人一試難忘,薑汁跟奶的份量剛剛好,不過作為自助餐食品來好像冒險一點,因為當我拿回座位的時候,侍應生提醒我要等一會兒才吃,因為還沒有凝固,不過當我先吃其他甜品再吃它便涼了,有一點點可惜!總括來説是一個超值的晚餐,因為朋友有生日優惠之餘,我也有Openrice優惠呢!
第一次寫食評,真的不知怎樣説起.....

题外话/补充资料: 生日優惠非常吸引
2013-10-15
其他
  • 煎鵝肝,生蠔,長腳蟹,大閘蟹,羊腩煲
2013-10-20 4467 浏览
第二次來這間餐廳去年聖誕節見新開試一試,自助餐食物選擇不算多,但味道幾好事隔不足一年,上星期日再來,食到一肚氣,永不光顧晚上7點到達,同上年一樣,reception見到有人企枱前都依然會唔理,一直低頭直到你說訂了枱,她們才施施然查證。我不知道這是不是這裡的風格,但對我來說前枱服務完全沒有改善過。當晚食客頗多,應該坐滿,但食物份量相比下非常不足。先說冷盤,沙律還好,有些選擇,但海鮮少得可憐,只有蝦、青口、味道不佳的蠔和凋零的蟹。刺身不多,三文魚刺身更沒有光澤,不敢多吃。訂枱時餐廳說有長腳蟹,結果來到變了體形極細的花蟹,份量亦少,一出便被掃光。最令我驚訝的是,自助晚餐十點完,蟹居然在八點後便再無補充過!侍應居然說「賣哂」!天呀這是自助餐嗎?八點來的客人吃甚麼?熱盤亦令人失望,選擇少、味道一般,吃了最多片皮鴨和菜,但求吃飽。去年來還有鵝肝,現已無影無蹤。甜品光看賣相,已沒有興趣,比屋企樓下餅店的更差。雪糕不知道是甚麼牌子,非獨立杯裝,現場小朋友多,根本不夠力,沒有職員幫忙,只見盒雪糕又有水,又有其他顏色,唔敢食。這自助餐連加一每人要$500,傻的嗎?
第二次來這間餐廳
去年聖誕節見新開試一試,自助餐食物選擇不算多,但味道幾好
事隔不足一年,上星期日再來,食到一肚氣,永不光顧

自助餐連加一每人要$500,傻的嗎?
2013-10-13
  • 完全沒有
2013-09-04 3279 浏览
朋友說想買野,我約了她到她屋企O個邊的酒店食晚餐,但係唔想食BUFFET,所以又A LA CARTE啦 相信住呢頭既朋友好多都會來試,我UPLOAD幾頁A LA CARTE MENU比大家看  諗左15分鐘,又食海南雞飯啦,哈哈,佢就食意粉 賣相都唔錯,呢度既雞雞味比較濃,但唔夠滑,雞肉也不夠彈牙,但以胸位來講還算是合格.雞皮比較黃,可能雞種問題,感覺上好似正一點.雞油飯比較乾身,唔夠濕,可能下得唔夠雞湯,香味也不足,但食落調味是夠的,建議下多一點水或雞湯. 送的湯比較咸喔.3色醬是正路的,合格朋友的意粉她說味道比較清淡.她ORDER ANGEL HAIR但來了SPAGHETTI,店員為了補償我們,比我地出去BUFFET甜品區拎野食,真是錯有錯著雖然選擇也不多,我也不好甜品.但這份氣量就已經是服務最好的示範  食物質素要改善,但服務員十分有禮貌,加了分,令我比一個笑臉

1935 浏览

食物質素要改善,但服務員十分有禮貌,加了分,令我比一個笑臉
2013-08-17
朋友說想買野,我約了她到她屋企O個邊的酒店食晚餐,但係唔想食BUFFET,所以又A LA CARTE啦相信住呢頭既朋友好多都會來試,我UPLOAD幾頁A LA CARTE MENU比大家看諗左15分鐘,又食海南雞飯啦,哈哈,佢就食意粉賣相都唔錯,呢度既雞雞味比較濃,但唔夠滑,雞肉也不夠彈牙,但以胸位來講還算是合格.雞皮比較黃,可能雞種問題,感覺上好似正一點.雞油飯比較乾身,唔夠濕,可能下得唔夠雞湯,香味也不足,但食落調味是夠的,建議下多一點水或雞湯.送的湯比較咸喔.3色醬是正路的,合格朋友的意粉她說味道比較清淡.她ORDER ANGEL HAIR但來了SPAGHETTI,店員為了補償我們,比我地出去BUFFET甜品區拎野食,真是錯有錯著雖然選擇也不多,我也不好甜品.但這份氣量就已經是服務最好的示範食物質素要改善,但服務員十分有禮貌,加了分,令我比一個笑臉

諗左15分鐘,又食海南雞飯啦,哈哈,佢就食意粉

送的湯比較咸喔.3色醬是正路的,合格

食物質素要改善,但服務員十分有禮貌,加了分,令我比一個笑臉
2013-08-14
2013-06-20 1694 浏览
記得新開張時,平日也要提早一個月booking,但現在提早五天booking都有位。自助餐在11:30開始,我們準時到達,坐窗邊位(其實出面是商場平台)幸而今天外面下著陣陣細雨,所以平台很少人行過。食物方面,我想主打一定是生蠔,每人每次限取3隻,三隻應該不同出產地,不用排太久很快,有些時候甚至不用排隊,但講到味道還可以,都夠新鮮鮮甜,但不會是頂級貨。魚生及冷盤新鮮但味道普通。數最特別及好是即煮意粉,材料即叫即煮,有白汁及茄汁兩種,雖然普通但即煮夠熱,白汁的忌蒹味好重好出,加上海鮮及煙肉汁濃味重,值得推介。至於甜品,雪糕,生果,不是太多,而且味道真的很一般,可以放棄。見餐廳內有很多長者光顧,他們要吃熟一點的牛扒,廚師會為他們用鐵板再煎香煎熟,服務很細心。

题外话/补充资料: 三五知己想找一處地方聚一聚,也不失為一個好地方。但對食品別期望太高。
2013-05-21
  • 蠔,即煮意粉
話說酒店岩岩開幕時黎過一次, 果次食完後發覺質素良好, 諗住今個星期帶屋企人去試一試... 點知今次去到就發現食物質素大不如前... 先講生蠔, 雖說即開, 但肉細而且蠔肉不夠凍, 而且還帶有泥味... 每人每次限取三隻再講.. 熱盤... 但熱盤真係諗黎諗去唔知有咩特色可以講... 可選種類不多... 味道好一般... 總括來說.. 咁好既環境... 咁靚既裝修... 食物質素, 有待改善...

2013-06-05
  • 朱古力蛋糕
2013-06-07 882 浏览
某人紀念日冇book台食飯我自然要扭下計發下小姐脾氣啦~行下行下去到呢度...有生蠔, 煙三文魚同cheesecake~ 合乎哂我地既要求$378+10%, 可接受的價錢~ 就入左去試了~煙三文魚夠肥, 不太咸~沙律菜都新鮮~基本上個場好細, 食物款式唔多但都提供比較貴價食材, 如生蠔, 鵝肝, 燒牛肉等...食物都refill得快~ 熟食好多係望住佢響後面即煮出來的~waiter都ok, 但好似唔夠人...有個鬼佬每次見到d羊架一拿出來, 說一聲thank you就拿走了4大件, 我自己眼見都有3次......好搞笑...唯一不太好是好嘈, 因為個場好多似街坊, 仲有一台應該係地盤落班來食~~
某人紀念日冇book台食飯
我自然要扭下計發下小姐脾氣啦~
行下行下去到呢度...
$378+10%, 可接受的價錢~ 就入左去試了~
煙三文魚夠肥, 不太咸~
沙律菜都新鮮~
基本上個場好細, 食物款式唔多
但都提供比較貴價食材, 如生蠔, 鵝肝, 燒牛肉等...
waiter都ok, 但好似唔夠人...
题外话/补充资料: 某次我拎起隻新碟既時侯, 個底跌左條炒洋蔥出來...... 希望注意一下~
2013-06-06
$415.8 (晚餐)
纪念日
2013-05-29 831 浏览
收咁價錢,裝飾好似好高級,心諗新酒店,可能會有主題食品之類。但一入到去見個bar已經細,D食物仲非常一般,冇新意又唔係好食。行咗幾轉都唔知食咩好,而且個沙拉吧D款式真係少到冇朋友,D菜D顏色又唔多新鮮。我屋企沙拉醬D款式仲多個佢。到個芝士吧,真係我第一次食都藍芝士係苦㗎😡。其他食品真係唔可以講好食,只是一般,茶記仲多選擇,好食過佢多多聲。同價錢自助餐好食過佢多的是,真係餓死都唔會再去食囉!
2013-04-27
  • 真係冇
2013-05-27 749 浏览
位於新開五星級酒店內,地方寬敞,落地玻璃,高樓底,時尚鮮艷裝潢佈置,環境一流﹗不過,星期六tea time,僅得3成入座率,小妹都覺奇怪。食完,先知箇中理由﹗ 食物款式少不在話下,大部份係廉價貨色,以炸物居多,如炸雞翼、炸魚柳、炸春卷、炸薯條、炸蝦膠多士等。炸物夠脆夠香,長期供應。薄薄三文魚多士一出就清晒,手快有,手慢就冇。另一款碎蛋多士數量就較多。煎餃皮脆肉嫩,叶道OK;燒賣味怪怪,咬一口就放棄。沙律吧配料不多,兩三款;壽司鬆鬆散散,又無三文魚,故無食到;尚有即叫即淥粉麵提供,配料選擇亦不多。 甜品選擇屈指可數,木糠布丁唔滑唔好味,窩芙唔夠脆又無蛋香,難吃﹗甜品係Haagen-Dazs雪糕,但不是杯裝﹗ 以咁的價錢,午市及茶市自助餐選擇多的是。

以咁的價錢,午市及茶市自助餐選擇多的是。
2013-03-23
2013-05-11 553 浏览
開業好一陣子的將軍澳唯一酒店皇冠假日酒店,其實感覺甚為高級,可惜他們酒店的餐廳評價並不好,也大大打擊我到來幫襯的意慾。但甚麼事情也總要有一個開始,酒店最容易受人注目的是甚麼?不就是酒店裹的蛋糕店。相信不會有太多人知道這裡有蛋糕供應,因為大部份酒店的蛋糕店都在平台,奇怪的是這間將軍澳皇冠假日酒店賣蛋糕的地方其實位於二樓,而二樓正是他們酒店的自助餐餐廳﹣尚廚The Chef’s Table,對這裡的自助餐質素略有所知,知道不算好的了,但也不能主觀地說這裡的蛋糕一定很差吧。本身將軍澳區食店偏少,好食店更是少之又少,附近的蛋糕店以Agnes b較有名氣(但CP值低),買蛋糕算是賀一賀母親節(其實不常慶祝),單看蛋糕款式,相信很多人會有一點失望,但這裡可不是文華酒店等位於中環區,大家的市場定位已經大有不同。這裡的蛋糕只有五款,另有少量較大的蛋糕供應。除了蛋糕外酒店更會賣麵包,麵包賣相亦相當不俗的。蛋糕種類雖少,但總算找到幾款喜歡的。其實酒店在放置蛋糕的窗櫃做得略有不足,只寫明價格和簡單一句法式蛋糕便算,應該要把每一款蛋糕都例明會比較好,較大的那方卻做得到(但肯定寫錯,要專業一點才有人來呢)價格方
價格方面,小型的賣$32,大型的賣$200,以酒店來說相當便宜,雖說小型但其實真的並不小,就買下三款合共四件蛋糕回家品嘗一下。他們用的紙盒是全黑色,一大敗筆在於他們的Logo,怪不得不是太多人知道他們有蛋糕供應。
第一件蛋糕是Chocolate Truffle Mousse Cake,蛋糕面有一整個慕士,慕士表面還有金箔,蛋糕沒有任何蛋糕餅底,整個都是朱古力,蛋糕外層是較堅韌的朱古力,內裏朱古力十分香滑,硬度亦非常適中。跟其他店比較並不算特別濃,但這度對我來說亦不太膩,可以能一次過把它整個吃光,慕士也值得一讚令蛋糕增色不少,整個甜度恰好,只售$32也是太過份了吧。
第二件是Lemon Tart,附近有賣Lemon Tart的地方不少,如Agnes b或者較遠的Spade By Lassana都有賣,吃過後者可以比較一下。這裡Lemon Tart內層顏色較淡一點,質感算是不錯,不會太酸。外皮略為厚身,是有點硬度但可以接受,整個蛋糕帶點清新,而且份量不少,也有一定質素的說。
最後一個店員說是Chestnut Opera,其實真的吃了也不肯定這個蛋糕是甚麼,看外觀是Opera沒錯,但Hazelnut味比Chestnut重得多,但一樣不算突出 。Opera的餅較為乾身,綿身但個人認為內裏較為鬆散一點,整體味道賣相也只屬不過不失。
原來這裡的蛋糕都很不錯,最重要是他們的性價比比Agnes b的高得多,而且還有一點是過了7:30pm蛋糕更八折發售,非常之便宜,路過此地的朋友們不妨上來買回家試試,下回希望可以試自助餐
题外话/补充资料: [b]想問大家平常究竟用甚麼相機影食物?小弟雖有能力拍好但從不的起心肝認真買一部。[/b]
外卖自取
鵝肝 ~ 即叫即煎,入口即溶, 雖然油膩, 加上蘋果汁做SOURCE, 令佢個味道提升, 去左油膩感即開生蠔~ 幾新解, 唔會有腥味鵝肝批~ 用多士做底,法式橙酒班戟~幾乎無酒味,只有 讓人心醉的味道還有很多美食, 剌身,蒜蓉扇貝,雪糕等. 唯一美中不足係, 甜品種量一般, 未見突出. 法國主題但點解無macaron? ..有點失望!
即開生蠔~ 幾新解, 唔會有腥味
鵝肝批~ 用多士做底,

法式橙酒班戟~幾乎無酒味,只有 讓人心醉的味道
還有很多美食, 剌身,蒜蓉扇貝,雪糕等.

题外话/补充资料: Service 幾好,餐後中有人問我們的意見,希望提出意見改善等.. good
  • 鵝肝
2013-04-15 419 浏览
我是將軍澳區民,加上又是一個喜歡試新菜色的我來說,附近開了半年的酒店自助餐我一定不會放過!看了多篇食評後,真的有點退縮,因為今次是慶祝朋友生日,怕朋友不喜歡我選擇的地點,原因食評真的一般,不過我覺得有時食評都不可盡信,因為之前都試過一些給人批評到體無完膚的餐廳,怎料最終是好吃得不得了!可能各人口味不同,加上朋友生日用她的歲數做折扣及有我夢魅以求的即開生蠔任食,我想三百多元一位的自助餐可以一試!我們訂了三位,很快便被安排入座。第一時間當然排隊取即開生蠔,每人每次限取三隻,但我真的不介意多排幾次隊,因為真的很新鮮,吃得出不是一般急凍的貨色之後當然要試一試其他特色食品,例如我喜歡的鵝肝及片皮鴨,鵝肝雖然油膩一點,但入口即融;另外片皮鴨也想當鬆化。後來我發現有多款法式食品如田螺,海龍王湯,鵝肝批等,細問之下得知自助餐主題是法國,不怪得甜品還有橙酒班戟,全部也是我的最愛!之前我在澳門一間自助餐廳吃過,不過我覺得這裡的味道更合我口味,酒味不太濃!雖然這裡的選擇不太多,不過我很喜歡,三文魚剌身非常新鮮,蒜蓉扇貝又是我另一至愛!其實三百多元的一個自助晚餐,算是物有所值,如果甜品再多些選擇會比較完美!因

雖然這裡的選擇不太多,不過我很喜歡,三文魚剌身非常新鮮,蒜蓉扇貝又是我另一至愛!其實三百多元的一個自助晚餐,算是物有所值,如果甜品再多些選擇會比較完美!因為連咖啡都可以添飲,我們真的飽得不能動了!
2013-04-06
$ 380 (晚餐)
其他
  • 即開生蠔,煎鵝肝,片皮鴨