2015-06-02 952 浏览
上兩個星期經開尖沙咀買野.. 行下行下覺得肚餓.. 所以就同d friend搵野食啦.. 行過山林道, 突然見到間新開既雞煲火鍋店 突然好掛住冬天食雞煲既感覺 所以我地就走左入去試下啦.. 裡面環境都唔錯, 冷氣充足 我地叫左個雞煲鴛鴦鍋 一邊係龍蝦湯, 一邊係藥膳湯 然後叫左半隻雞 好體貼既係有得簡唔同辣度,  有大/中/小/不辣 另外我地就叫左d前菜, 涼拌雲耳 一份小牛頸脊,肥牛當然唔少得, 仲有響鈴同炸魚皮 仲有叫左個海鮮拼盤 個涼拌雲耳好爽口, 調味好過癮, 辣辣地, 食到停唔到口 隻雞雖然得半隻, 但係都好多, 三個人食絕對好夠食.. 唔夠飽仲可以加飯/麵嘛 因為大家都唔係好食得辣, 所以我地都叫左小辣 辣度真係岩岩好, 好似廚房真係知道我地食到幾辣咁 雞件好滑, 加埋d汁真係好惹味 好快食哂d雞之後我地就上湯喇 龍蝦湯好有鮮味, 仲真係有d龍蝦係度添 藥膳湯話明藥膳, 真係有d藥味,但又唔會苦, 感覺好健康 仲有埋d人參係度, 感覺好足料 海鮮拼盤好抵食, 398包左龍躉, 鮑魚, 海蝦, 花膠, 珊瑚蚌同埋帶子片 真係好正..海鮮都好新鮮, 唔會好似死左好耐果d咁, 不過如果份量可以多d就好 龍躉當然好有咬口 珊瑚蚌好特別, 其他地方都唔見有! 帶子片好爽口, 配埋個湯真係好鮮甜!! 之後就係個牛頸脊真係好新鮮好特別!! 好有牛味, 仲啖啖肉!正!! 肥牛果然都係正野, 唔係老果隻, 不過可以再靚d! 總括而言, 呢餐真係好豐富好滿足又靚料, 食得勁飽價錢又合理 下次一定再黎食過!
2015-05-29 1255 浏览
之前看到眾食評不錯,約班為食友大刷一餐。從店舖資料知道店子很細。我們訂了10人枱,但有2位甩底,咁都有8位啦,竟然叫我地坐6人枱。問一下原先10位係邊張枱,原來也是一張standard 既8人枱,密麻麻放了10套碗筷。擾攘一番後,才讓我們8人坐8人枱。食物方面,只有雞煲係好味。火鍋湯底5夠味,芫茜皮旦無味,翅群雞湯無味,藥膳湯得苦澀味。火鍋材料真係一般,但份量勁精緻。服務態度方面,除咗老闆係好之外,另外2位女伙記 (尤其短髮果位) 唔掂!綜合上述3方面,以呢個價錢。。。我唔會再去。
綜合上述3方面,以呢個價錢。。。我唔會再去。
2015-05-29
最近天氣開始有點寒意,相約好友聚會,她們建議去食熱燙燙滋補養生雞煲的火鍋,三五知己聚首一堂,烚下烚下很寫意,胃口也特別開懷,位置在尖沙咀山林道,地點優越,佐敦地鐵站出口附近,靜中帶旺,環境相當不錯,歡聚閒談的好地方。 店入面裝潢很西式格調,地方不算很大,環境舒適,乾淨整潔。事前我巳致電訂位,當晚我準時八時到達,門口巳聚集很多的食客,在晚市時段擠滿人群更會座無虛席。 店子獨創,任選雞件的部位,雞全隻、雞半隻、淨雞胸、淨雞腿等多種選擇,自選湯底,一煲可選不同的味道。 因各人口味不同,我們選擇鴛鴦煲,原本辣味都好吸引,辣度有大/中/小 /不辣,但好友唔食得辣,因此叫了一邊叫了養生藥膳湯底,另外一邊叫了瑤柱群翅雞湯底。養生藥膳湯底加入莧茜,混合雞煲原有的醬汁,撲鼻的濃郁的藥膳味,香氣四溢,食出雞煲的真材實料,具相當的飲用價值,對女士的皮膚尤其重要,養生非常有益,瑤柱群翅雞湯底會略為清淡一點,味道都不錯。 招牌四寶丸招牌四寶丸包括有貢丸、芝心丸、辣牛丸、墨魚丸等,四款都好大粒好新鮮,貢丸煙韌彈牙,不過不失,好友最愛食芝心丸喎, 一口咬下去,芝士溶後,咇了肉汁出來,芝味走出來很濃郁,辣牛丸不辣,

最近天氣開始有點寒意,相約好友聚會,她們建議去食熱燙燙滋補養生雞煲火鍋,三五知己聚首一堂,烚下烚下很寫意,胃口也特別開懷,位置在尖沙咀山林道,地點優越,佐敦地鐵站出口附近,靜中帶旺,環境相當不錯,歡聚閒談的好地方。

招牌四寶丸

招牌四寶丸包括有貢丸、芝心丸、辣牛丸、墨魚丸等,四款都好大粒好新鮮,貢丸煙韌彈牙,不過不失,好友最愛食芝心丸喎, 一口咬下去,芝士溶後,咇了肉汁出來,芝味走出來很濃郁,辣牛丸不辣,容易入口,口感不錯,我愛食墨魚丸,墨魚很有口感又煙韌。

手切極品靚牛皇

頂級極品靚牛,很大件的牛皇,刀功細膩,切到紙咁薄,每塊厚度相當,雪花圖案很均勻,色澤鮮嫩剔透,肉質嫰滑鮮甜有彈性,放湯後就最好味,口感衝擊味蕾,讓人一試難忘。

鬼馬墨魚

我被外型迷倒,上面一層是墨魚滑加蟹籽,下面是油炸鬼,我都是第一次食,都幾特別,放進煲上一陣可以食,油炸鬼吸收了很多的湯汁,香脆可口,墨魚滑及蟹籽感到煙韌彈牙有咬口,容易消化,令人食指大動,大力推介。

自家製響玲

響鈴放進煲上浸一會兒巳可以食,較短時間就熟了,吸收養生藥膳湯汁,溶溶地就最好味,響鈴內裡香脆多汁,不會太多油膩,打邊爐必定要食。

脆肉鯇魚片

鯇魚片保留鮮味又不會過韌,爽口開胃的感覺,不需要任何調味,調味會蓋過鯇魚片的鮮味,味道不錯。

帶子皇

大大粒的帶子皇,咀嚼後第一個感覺是肉質鮮甜有彈性,肉汁豐富,煙靱有咬口,同一般食到的不同,菜式顯得上盛,單單看樣子已經令人唾涎,讓人回味無窮。

花膠

花膠鮮嫩剔透,肉質很美味爽口彈牙有咬口,令人唾涎三尺,花膠含豐富蛋白質、磷質及鈣質等營養,具相當的食療價值,對女士的皮膚尤其重要,而且花膠不含膽固醇,可長期食用,非常有益的養生食材。

生猛海蝦

海蝦蝦身呈紅褐色雙間,鮮味十足,沒有腥味並沒有雪味,肉質鮮嫰,蝦肉保持結實甜美,值得推介。

明目杞子羅漢果茶

杞子可以明目,味道帶點酸酸甜甜的涼茶,非常清甜止渴,令人心曠神怡,食飽後用來消滯,中和之前的濃味食物。

美顏紅棗牛奶布丁

美顏紅棗牛奶布丁食出牛奶味濃味,布丁很滑,香滑帶到另一個新層次,潤一潤口,同時可以養顏,食唔出紅棗味,口感細膩的飯後飲品,都幾滋味。

尚上下夏養生雞煲火鍋

地址 : 尖沙咀山林道23號地下

2015-05-22
庆祝纪念
纪念日
2015-05-19 720 浏览
成班同事做完個event老細請慶功,上open rice見到呢間野D評語唔錯就Book位試下。我地叫左兩個全雞煲,一個中辣一個少辣,全部人都鐘意食辣野唔駛就住,正!話黎慶功緊係要飲兩杯,同事叫左佢地推介嘅手工啤酒,個味幾特別唔似平時飲開果D味,好易入口,所以果晚唔覺唔覺都飲多左。叫左鹵水牛展,鹵水鴨舌同酸辣雲耳幾樣小食送酒,本人幾欣賞佢個酸辣雲耳,幾醒胃好食!雞煲黎到,搞兩搞,香味即刻出晒,拿拿聲夾件雞脾肉放入口,中辣味道啱啱好,雞皮唔肥,肉唔鞋,都算入味。食完雞加湯打邊爐,老闆請緊係食豪D,叫左瑤柱群翅雞湯同足料龍蝦湯(其實價錢一樣),跟手叫左海鮮拼盤,美國桶蠔。海鮮拼盤勁大份,佢個menu上面D海鮮都有齊,推介花膠捅,打邊爐索左D湯勁好味,又夠淋,其次要推介係個桶蠔同鮮帶子,都係一樣大大隻,唔會好縮水,鮮甜味滿分。再黎叫左手切極品靚牛皇同佢地個牛魔皇拼盤,手切牛雪花紋幾靚,切得簿簿地,拾一拾就食得,嫩滑肉味十足,入口溶化。牛拼盤有就鐘意食佢個牛脷拓,牛爽喉都幾好咬口。鬼馬墨魚滑,墨魚滑讓入油炸鬼加埋蟹子,口感有唔同層次,推介必食!自家制響零,即叫即炸,熱辣辣,碌一碌湯,滋味無比。豬
自家制響零,即叫即炸,熱辣辣,碌一碌湯,滋味無比。豬皮索晒個煲D汁,但又唔怕太淋一夾就散,讚!
其它丸類,菜類果D基本野,無乜值得分享。今餐老細請唔駛我地埋單,自己黎食肯定食唔好咁多好野。
2015-05-06
  • 豬皮
  • 手切極品靚牛皇
2015-05-17 902 浏览
一班舊同學聚舊,最好當然去打邊爐,成班人熱鬧一下。近年興起先吃雞煲後火鍋打邊爐,但原來尖沙咀無太多這類雞煲火鍋選擇,最後我們就去了這家佐敦山林道的尚上下夏。這裡雞煲可以選鴛鴦口味,為配合不同口味的朋友,我們點了一邊辣雞腿,一邊不辣雞胸。辣雞腿並沒有預期的辣,不太吃辣的朋友也能放進口,而不辣的雞胸亦夠惹味,配料中的豬潤十分新鮮,不會有苦澀的感覺,而且入口溶化。吃過雞煲後,我們分別選了藥膳湯及龍蝦湯,再點了他們的招牌牛拼盤及海鮮拼盤。牛拼盤分3層,放得十分骨子,印象中牛脷拓及牛爽喉特別好吃,可能是其它火鍋店沒有這些部位的關系吧。海鮮拼盤足料十分,帶子,鮮鮑,聖子,貴花蚌,脆肉鯇,款款也新鮮美味!再點了美國桶蠔,最小的一隻也有半隻手掌大,煮後不會縮水,口感一流!除食物外,啤酒也很特別,好像是愛沙尼亞入口的手工啤酒,令是次聚舊生色不少,大家也吃得十分盡興,有機會絕對會再次惠顧!
一班舊同學聚舊,最好當然去打邊爐,成班人熱鬧一下。近年興起先吃雞煲火鍋打邊爐,但原來尖沙咀無太多這類雞煲火鍋選擇,最後我們就去了這家佐敦山林道的尚上下夏。
2015-05-04
  • 牛拼盤
  • 手工啤酒
雞煲、火鍋都是 Rain 最愛吃的東西之一基本上是肉...就是 Rain 喜歡吃的東西 XD這天來到尖沙咀,還是佐敦呢... 路痴搞不懂耶~這家店的名字真的超威...上上下下...左左右右..小明小小明...啊...不對是尚上下夏才對...我又發神經了...因為有朋友不能吃辣...所以一邊是辣(中辣)...而另一邊是不辣的...而這兒的份量是兩隻全雞了,這的特色左右可以點不同的部位...因為今天人比較多,所以就要了兩隻全雞...因為 Rain 是不吃芫茜...立馬就被我挑走了 XDD我人偏愛是辣一點的雞煲...味道相對地會惹味一點...而不辣的那邊也是很入味的,但就沒辣的那種少少的刺激感...XP連皮的雞肉非常滑...即使吃雞胸也很滑...整體來說雞是不錯吃的~之後就放湯吃火鍋了~我們分別點了龍蝦湯及藥膳湯,我有點小私心...因為我不太愛中藥的味道,就把湯放在不辣那...因為我喜歡吃辣XP龍蝦湯就沒太大的特別...而藥膳湯遠遠也感受到中藥的味道...直接試湯時,真的是超濃的!但放下食材之後,又沒有這樣濃了,只有少少的中藥味~雙重芝心丸我想...這個應該不用多介紹吧?裡裡外外都是芝士..
雞煲火鍋都是 Rain 最愛吃的東西之一

基本上是肉...就是 Rain 喜歡吃的東西 XD

這天來到尖沙咀,還是佐敦呢... 路痴搞不懂耶~

啊...不對是尚上下夏才對...我又發神經了...

因為今天人比較多,所以就要了兩隻全雞...

因為 Rain 是不吃芫茜...立馬就被我挑走了 XDD
我人偏愛是辣一點的雞煲...味道相對地會惹味一點...

之後就放湯吃火鍋了~

我們分別點了龍蝦湯及藥膳湯,我有點小私心...

直接試湯時,真的是超濃的!

但放下食材之後,又沒有這樣濃了,只有少少的中藥味~
雙重芝心丸

我想...這個應該不用多介紹吧?

裡裡外外都是芝士...

芝士味濃得要命的...超級無敵好吃!!!
你看...美味又濃郁的芝士~~

不過吃的時候要小心...非常易燙口...
海鮮拼盤

看到它...大家都嘩然了...超誇張...

而且店家排得很美...吸眼啊!

分別有龍躉斑片,鮑魚,海蝦,蟶子,花膠桶,桂花蚌,帶子,魚頭
龍躉斑片

我很少在吃火鍋時吃魚,因為切薄的魚,

總是會有碎骨...而且魚我覺得蒸才是最好吃的~

這個都尚算滑溜的,而且沒什麼魚腥味
蟶子、鮑魚

兩者都非常鮮甜,而且都是有嚼勁的...

鮑魚就有淡淡的中藥味,我意外地接受,因為不是真的很重~

蟶子配上辣味超好吃的,完全不用沾醬油也可以~
蝦啊~蝦啊~~~

很大隻的蝦!!
一部電話的尺寸...很大隻啊...

蝦子的肉是偏結實的,有嚼勁~

而且我沒想到它是有很多蝦膏的!!!
牛魔王拼盤

作為食肉獸,怎能缺少了牛肉呢?

這個拼盤的設計很不錯,我在台灣也有見過,這個設計最好是不會阻位,

而肉就有分別有牛肉片、牛小排、牛柳粒、黑柏葉、牛脷、牛爽喉
看上去也知道是好的牛肉吧...

色澤非常好,這的不是薄切,但也熟得很快的~

舌頭感受到濃濃的牛肉的味道...
牛柳粒

需要的時間會多一點,肉質也很嫩~

一口一粒...好吃...而且牛脂吃下沒有半點膩意~讚!
最後店家送了我們韓式果醋,喝下不是太酸,

喜歡呷醋的朋友就覺得有點不夠酸...

酸酸甜甜挺不錯的

呢個名勁搞笑,而且仲要係養生,其實係俾個名吸引入去的!室內環境不同一般火鍋店, 這是行西式風格的! 9點半後有85折 (正!!!)來這裡, 可以選不同部位的雞煲, 我們當天選了全雞胸! 我們一邊是葯材, 一邊是麻辣, 不過我全晚都是食葯材的一邊! 雞好入葯材味, 帶甜. 但當中的豬皮真係好食都頂點, 一陣俾我們掃清了!食雞食到7788, 係時候加入湯底來打邊爐了! 葯材一邊KEEP全加葯材, 麻辣一邊加了龍蝦湯! 看, 真係有葯材的!這裡的火鍋料有很多, 對於有選擇困難的我們, 因為這裡有牛魔王拼盤同海鮮拼盤, 我們就決定了它們了!牛魔王拼盤 $398 - 三層唔同既牛, 靚牛皇、牛小排、牛柳粒、黑牛柏葉、牛脷, 還有一少見的牛爽喉! 這裡的肥牛唔會太肥, 加上牛味濃郁, 十分好吃! 牛爽喉是爽爽的, 好得意!海鮮拼盤 $698 – 是一個十分浮誇的拼盤, 一上枱, 呆了! 大到點影都影唔到全相! 有蝦, 帶子, 聖子, 魚片, 鮑魚, 花膠, 桂花蚌. 不用我形容, 單睇相都看得到新鮮, 味道梗係好啦!除了2個拼盤, 我們還點了鬼馬墨魚 $58 . 這是油炸鬼釀墨魚, 上面是蟹籽,

呢個名勁搞笑,而且仲要係養生,其實係俾個名吸引入去的!

除了2個拼盤, 我們還點了鬼馬墨魚 $58 . 這是油炸鬼釀墨魚, 上面是蟹籽, 將蟹籽向下放入湯內 1 分鐘就OK了! 這樣, 就會吃到墨魚煙韌同油炸鬼的脆口! 好味!
還有這個雙重芝心丸 $39. 這不是一個芝心丸咁簡單, 一口咬下去, 芝味十分濃郁, 同一般食到的不同!
最棒的是餐後附送纖體排毒美顏韓國果醋, 酸酸甜甜, 食飽後用來消滯實是不錯!
這晚85折後, 各人$290, 好抵!

2015-04-29
$290 (宵夜)
2015-05-06 615 浏览
本身鐘意食雞煲ge我為左男友己經好耐無食,因為男友唔食得辣但今日朋友帶我地食左一間有得揀一邊麻辣一邊唔辣ge雞煲😉😉真係未去都已經由心興奮起黎😂😂😂一入到去勁香,久違ge雞煲味😂😂之後叫左個鴛鴦雞煲(姐係一麻辣一唔辣啦)再之後有趣地方黎啦,重有得選擇部位😲😲😲識食一定食雞脾啦😉,好滑食完再點左帶子(勁勁勁新鮮,口感好彈牙),再黎一定打邊爐唔少得ge雪花肥牛(入口即溶),再黎就係出面都好少見ge黑牛栢葉,再再黎當然係美國桶蠔(價錢合理,又唔腥,重要好大隻),最後就係海蝦(一上枱就好令,師傅擺得好有心思,好大隻又新鮮,蝦好鮮甜)下次一定會再,黎,打完已經好想再食😂😂😂
本身鐘意食雞煲ge我為左男友己經好耐無食,因為男友唔食得辣

一入到去勁香,久違ge雞煲味😂😂

下次一定會再,黎,打完已經好想再食😂😂😂
鴛鴦雞煲
雞脾位
2015-03-31
鴛鴦雞煲
雞脾位
2015-05-05 332 浏览
早幾日, 同朋友係尖沙咀行街, 行左好耐又十級肚餓, 朋友就提議去尚上食雞煲, 個名好特別, 估唔到啲野食仲特別!!!我都係第一次黎呢間食, 入到去已經聞到好香既藥材味!!!見到咁多野食, 都已經唔記得影相啦!我地4個人叫左養生藥膳湯同惹味蕃茄湯。好快就黎到啦!聞到已經覺得好正斗!!! 哈哈!!! 試試味道, 清純得黎我又唔覺得有好多味精, 同埋唔油膩, 感覺上比起其他餐廳健康好多。我地叫左好多野食, 重點有幾樣一定要分享! 就係帶子皇, 貢丸, 美國桶蠔, 果醋同菊花蜜啦!帶子皇就係無得揮, 大得誇張, 食落去爽滑同埋好 juicy, 味覺新享受!貢丸大大粒, 彈牙又令人想再食!美國桶蠔又係誇張到呢, 大大塊, 好新鮮, 同埋無咩腥既味道, 如果你加落蕃茄湯, 基本上係無得輸!!!果醋同菊花蜜就我朋友既至愛, 黎親都一定會叫, 我都各飲左少少, 唔會話太甜, 所以覺得上係呢度食真係比其他健康。總結黎講, 我下次要再黎!!!

我都係第一次黎呢間食, 入到去已經聞到好香既藥材味!!!

貢丸大大粒, 彈牙又令人想再食!

總結黎講, 我下次要再黎!!!
2015-04-30
  • 帶子皇
2015-05-04 293 浏览
雞煲就食得多,藥膳雞煲加埋全脾上就第一次啦!講緊既係尖沙咀尚上下夏養生雞煲火鍋囉!今次2人進店,諗住姨媽走左就補一補 (笑) 。不過店內樓底矮又細,所以坐得唔係好舒服同埋好嘈,係嘈到有d頭暈添。叫左個鴛鴦湯底,一邊藥膳,一邊麻辣(少辣)。全雞脾當然唔係成隻上啦,切左件既,仲要去埋骨添,食果時又嫩又juicy,啖啖肉正到爆,雞煲汁杰味濃,係偏甜既雞煲,唔會越食越咸,而且少辣對於唔係好食辣既我黎講岩岩好唷。不得不提煲內配料,除左我最喜愛既洋蔥,仲有堅係入味既豬皮添,真係搶住食架唔係講笑。如果你飲開藥材煲既湯,相信你唔會抗拒藥膳湯底,因為苦中帶甘,我飲到當歸味,否則你會覺得苦苦地又怪怪地咁。麻辣湯果邊麻中帶辣,越食越刺激啊!食到咁上下加湯啦,點左招牌四寶丸(貢丸、芝心丸、辣牛丸、墨魚丸),我唔食貢丸既,全部由朋友搞掂,芝心丸都幾好味喎,入面d芝士溶溶地,芝士味都幾出吖,辣牛丸又幾鬼辣,仲好彈牙添,唔錯啊!墨魚丸反而就普通啦,冇乜特別喔!全部太丸都爽彈架。今次唔食牛啦,叫左兩款豬,呢款係頂級花腩片,我嫌佢切得太厚,切到紙咁薄會好食d,切厚左要灼耐d就會鞋少少啦!另一款係特選黑豚肉,嘩...呢碟
麻辣湯果邊麻中帶辣,越食越刺激啊!
另一款係特選黑豚肉,嘩...呢碟野真心好唔掂,鞋過紙皮,又冇乜豬肉味,都幾難哽哂一碟 (泣)
另外就帶黑柏葉啦,每次火鍋我多數會叫,好多時我叫佢做抹檯布 haha...其實似車房果d布多d (大爆)。
即炸芋頭條,放湯後溶溶地就最好味。
冰豆腐係我朋友點既,但我真係麻麻地中意豆腐,食左半件淺嚐幾口,都唔覺得好好食,但索哂d湯又幾正既。

仲有金菇同皇帝菜冇影相,主要用黎索湯食,金菇配麻辣湯果邊好味,而皇帝菜就配藥膳果邊好味d。
2015-05-03 546 浏览
成日聽朋友講雞煲很好吃,但到底雞煲是什麼東西?我真的不知道所以朋友決定和我去吃一次。大約7點左右到達,因為book了檯,店員馬上安排我們入座。一進店,就發現已經坐了幾檯客人,而每一張吉檯都放有「留座」的牌子。點菜期間,也聽到幾次店員禮貌地拒絕了walk-in的客人。檯面上,放得很像實驗室用品的醬料每檯都放有一壺清香的韓國麥茶。男士們話食雞煲一定要夠辣,可惜我地女士唔識欣賞,所以點了雞煲鴛鴦鍋。左右分別點了半隻雞,左面是男士們的大辣,右面是女士的不辣。一上檯就聞到陣陣香味,放入口,雞肉夠滑又夠入味。不過,壯士們挑戰失敗,食到一頭汗,本打算叫店員將之前order打邊爐的四川麻辣湯改成其他湯底,但被店員以湯底已煮好為由拒絕了壯士們只好硬著頭皮吃他們的四川麻辣湯。惹味蕃茄湯未算特別,但總比可怕的四川麻辣湯好叫了一瓶凍菊花蜜,希望可以幫助解辣。誰知,菊花蜜味道清甜,又夠凍,最後要encore多一瓶。招牌四寶丸有貢丸、辣牛丸、 芝士丸和墨魚丸。四丸都十分彈牙,其中首推芝士丸,因為芝味香濃。
成日聽朋友講雞煲很好吃,但到底雞煲是什麼東西?我真的不知道
所以朋友決定和我去吃一次。
大約7點左右到達,因為book了檯,店員馬上安排我們入座。
醬料
檯面上,放得很像實驗室用品的醬料
韓國麥茶
每檯都放有一壺清香的韓國麥茶
雞煲
左右分別點了半隻雞,左面是男士們的大辣,右面是女士的不辣。
一上檯就聞到陣陣香味,放入口,雞肉夠滑又夠入味。
四川麻辣湯&惹味蕃茄湯
壯士們只好硬著頭皮吃他們的四川麻辣湯。
惹味蕃茄湯未算特別,但總比可怕的四川麻辣湯好
凍菊花蜜
叫了一瓶凍菊花蜜,希望可以幫助解辣。
誰知,菊花蜜味道清甜,又夠凍,最後要encore多一瓶
招牌四寶丸
题外话/补充资料: 唯部份食物定價較高,約$20的出前一丁,是否「抵食」,真的見人見智。
2015-01-31
韓國麥茶
凍菊花蜜
  • 芝士丸
話說早前跟好友經過山林道的時候見到有間叫做尚上下夏的食店,而且強調是養生的雞煲,所以大家都很有興趣的,當晚就已經約好要來這裡吃吃的啦~!!!對於一班放工就已經餓得要命的人來說,當然會選擇不要折頭...多付一點點=3=其實雞煲就吃得多了,但任選雞的部位都是第一次而已,沒記錯好像有雞全隻、雞半隻、淨雞胸、淨雞腿、雞腿拼雞胸。要是選擇鴛鴦煲的話,兩邊均可以選擇不同的雞部位。不同的辣度也可以讓食客自己選擇啦~入座時大概七時半啦,人還不是很多,但到八時半的時候,人開始愈來愈多了~=3=這裡有一堆醬料供食客選擇,對於我們來說,其實不用也可以的,因為我們深知道雞煲本來就已經濃味的啦~擾攘了好一陣子,終於選好了我們想要選擇的雞煲。一邊辣一邊不辣,原隻雞上,這樣就可以滿足各人的所需了~莧茜是超多的啦~!!!!但有好友是不吃莧茜的~所以大家還是有默契地把所有莧茜挑走~也挑得算是乾淨吧=口=""""雞煮得也蠻入味的,而且也算滑~不辣的一邊,雞煲的底也煮得蠻香濃的,入口以後齒頰留香的;帶辣的一邊呢,辣味比想像中要淡啦,但這個點點辣卻是十分吸引的啦~對喔,最後我們選擇了養生藥膳湯($28)跟足料龍蝦湯($28)
對喔,最後我們選擇了養生藥膳湯($28)跟足料龍蝦湯($28),嗯...職員把湯底倒入煲裡的時候,我們大概分到湯底的分別..但倒入去煲之後,混合起雞煲內原有的醬汁,幾乎是分不清楚兩個湯底的,幸好的是...藥膳湯底的一邊有夠足料,我們可以利用這些材料去分辨啦~haha~對喔,我們喝過藥膳湯的啦,聞上去沒大分別的,但卻喝到濃郁的藥膳味~
自家製響玲 ($58)

這個響玲的顏色比急凍的那種淡色,但卻無損其味道,明顯地其油炸的時間是較短的,我以一秒時間浸浸湯底再取出,香脆無比,愛響玲人士必試!!!
美國桶蠔 ($152)

沒想過桶蠔的數量會如此多,也沒想過桶蠔的size如這樣大的,而且十分肥美,儘管是湯底的味道有多濃郁也無損其新鮮的蠔味,大讚!!
手打三色滑 ($88)

我並沒有試足這個三色滑的,其實放在湯底以後,都已經分不清每一種滑的顏色了,但不打緊,就憑口感去分辨吧。我吃的是墨魚滑,煙韌彈牙,儘管已經在煲中放了長時間他無損其彈牙口感。墨魚滑也吸收了湯底的味道,令本來淡味的墨魚滑變得惹味呢!!

海鮮拼盤 ($698/四位用)

這個海鮮拼盤包含了以下幾種:龍蠆斑片、花膠桶、新鮮飽魚、桂花蚌、生猛海蝦、帶子皇、蟶子重、鮮魚頭。其實一見到餐牌有這個組合的時候,我已經二話不說地點一個四人set了~

所有海鮮均鮮味十足,飽魚入味淋身、聖子跟蝦都鮮味爽口、花膠夠大隻實屬女人恩物、帶子夠大又夠鮮~!!!!!食完真的很想再點啦...但...還是因為女生們還是不能點太多...會吃不完的...所以都是沒點了=3=

鬼馬墨魚 ($58)

這個墨魚滑很煙韌彈牙的,店員教我們把墨魚滑浸在湯入,浸大概30秒就已經可以食,吃的時候就會吃到一邊脆一邊充滿湯汁的油條,果然沒說錯,油條果然是一邊淋一邊鬆脆喔!!但....墨魚滑一咬就已經跟油條分離了...也許下次要一次過放入口才能感受到店員所形容的感覺啦~

嗯...現在嗎?雖然兩者分開了,但味道依然良好~不錯的丫~
雙重芝心丸 ($39)

這個芝心丸跟想像中的有出入,我以為是平日打邊邊時吃到那種,但原來是另一款啦,芝士很多很濃郁的,大愛~!!
健康雜菜籃 ($68)

其實我們一行六位女生都是愛健康之人嘛XD

所以會點菜絕對是最正常不過的事啦,加上這裡的菜十分新鮮,翠綠的顏色叫人食慾大振呢~
牛魔王拼盤 ($398)

這是最後出場的食物啦~!!

這個拼盤有靚牛皇、牛小排、牛柳粒、黑牛柏葉、牛脷托、牛爽喉,看著這個三層拼盤便會想起LOW TEA時用到的三層架,但換上的卻是牛不同的部位~

這個拼盤煮完之後,大家都急不及待的要去試試啦,味道一流,可能是本身用上很好的材料吧。應要淋身的淋身,該要爽口的爽口,而且加上湯底的味道,就是不能說的美味,肉味又夠濃,大家都吃得超滿足呢~!!!!
最後店員為我們遞上一人一杯果醋,就是韓國很有名那個牌子啦~是每位食客均會得到的啦!!!!

题外话/补充资料: 嗯....其實養生的定義真的很飄忽,但不打緊,至少我們點了是養生的湯底啦=3= 不論是否養生啦,這一頓的確很美味,不論是食材,又或是服務都是屬於很高的水平啦~6位女生最後每人大概$300,嗯,是物有所值的啦~加上這裡環境算是寧靜嘛,下班後又想過得安靜又想聚聚的話,一班好友來光顧也是不錯的選擇啦~
2015-05-27
  • 手打三色滑
  • 海鮮拼盤
  • 牛魔王拼盤
  • 美國桶蠔
  • 自家製響玲
  • 雙重芝心丸
  • 鬼馬墨魚
「為食星球人覓食之旅(2)」天氣又轉涼,所以就約咗其他地球人一齊食雞煲火鍋,一齊嘻嘻哈哈過番晚~*因為我哋全部淨係鍾意食雞髀多過其他部位,次次都會食淨啲雞胸或者雞翼位。所以一行四人最後決定食呢間「尚上下夏」,落單有得選擇部位嘅小辣「雞髀雞煲」,咁就可以一次過可以滿足晒成檯人嘅願望啦~*等左15分鐘,香噴噴嘅全雞髀雞煲就出場啦~~果然又香又滑,雞髀份量都好足夠,好滿足~*之後追加「美顏豆腐牛奶湯」做火鍋湯料,奶白色的湯底很鮮甜。加埋以下食物:「牛魔王拼盤」-用三層High-tea 盤上,好得意!! 肉質鮮紅,新鮮材料。「帶子皇」- 4隻一碟,連殼上。好大隻!!!!好好味!!!!「千頁冰豆腐」- 同一般食到的蜂巢冰豆腐一樣,沒甚麼特別。「健康雜菜籃」- 可以有多啲種類選擇咁就更加正啦~~*「四寶丸」- 一盤12粒,每款3顆,份量太小了,唔夠分!P.S. 食物份量也OK,這次選擇坐室外,食完都唔會成身雞煲味~~*
「為食星球人覓食之旅(2)」

之後追加「美顏豆腐牛奶湯」做火鍋湯料,奶白色的湯底很鮮甜。
加埋以下食物:

「千頁冰豆腐」- 同一般食到的蜂巢冰豆腐一樣,沒甚麼特別。
「健康雜菜籃」- 可以有多啲種類選擇咁就更加正啦~~*
「四寶丸」- 一盤12粒,每款3顆,份量太小了,唔夠分!

P.S.
食物份量也OK,這次選擇坐室外,食完都唔會成身雞煲味~~*
2015-04-23
  • 雞脾雞煲
  • 帶子皇
2015-04-30 291 浏览
尚上下夏。養生雞煲火鍋,這家店名真是生動有趣。一眾食友相約到尚上下夏,初時得悉已經覺得名字頗生動。這個算是吸引人的方式吧!地點不難找到,在佐敦站D出囗直走到山林道,就可以找到這店家。店外的易拉架已經搶去我注意力,任選雞件部位,仲有一鍋可以有兩種辣味。最重要最重要係自選配撘自家製品牌的湯底。坐下第一件事當然是混一混醬,加了點蔥花、辣椒、蒜蓉。(其他後來極少用到)粒粒蘋果汁 真的是有原粒蘋果,應是沖水開成的果汁,蘋果味帶甜,加上冰淡化,可減卻些少甜品,中和恰當。雞煲點了一邊辣(中辣),一邊原味。 鴛鴦鍋的好處是可以令朋友們一同吃一鍋,兩種味道我也愛,略嫌中辣不夠辣。雞隻我們點了原隻雞,雞肉嫩滑,辣味浸透雞肉,入味得很。配搭的豬皮很入味,帶點嗆辣,又很軟腍,入囗有即溶的感覺。率先來到的火鍋料是自家製響玲$58   擺盤是用竹籃上,有隔油紙,但吃到最後發現隔油紙上的油份不多,可知響玲不太油。樣子不算凹凸不平,是頗平滑的外表。 我們點了龍蝦湯及藥膳湯底,我把響玲放在藥膳湯底,吸盡藥膳湯底的精華,會有些微藥材香。雙重芝心丸$39  有別一般在街外吃的,芝心丸的外層也是用芝士做成,內餡芝士溶岩

粒粒蘋果汁
配搭的豬皮很入味,帶點嗆辣,又很軟腍,入囗有即溶的感覺

率先來到的火鍋料是自家製響玲$58

樣子不算凹凸不平,是頗平滑的外表。

雙重芝心丸$39

有別一般在街外吃的,芝心丸的外層也是用芝士做成內餡芝士溶岩般溢出,不要貪心一囗吃,會燙到囗的。
鬼馬墨魚$58

店員提醒淥一分鐘左右就可以,墨魚那面向湯滾,油炸鬼就可以脆囗食用
墨魚滑頗滑,蟹子脆脆的,油炸鬼太硬,只有些少脆的感覺。

美國桶蠔$152

七大隻肥美新鮮桶蠔,有手掌般大,叫人如何不愛。每啖也是肥美多汁蠔肉滑溜易入囗,腥味不重,每啖都是蛋白質

手打三色滑$88

三種不同囗味,各有出式之處,浸透湯底味已經很吸引,手打的比平日更爽更滑溜

海鮮拼盤$698(四位用)

龍躉斑片,新鮮鮑魚,新鮮海蝦,聖子皇,花膠桶,桂花蚌,帶子王,鮮魚頭

龍躉斑片
入囗是帶點嚼勁,魚肉厚實魚脂味頗香,很濃藥膳湯味

新鮮鮑魚
大隻又爽甜,不會太帶韌,容易咀嚼。

新鮮海蝦
蝦肉爽囗彈牙,蝦頭的膏也不少

花膠桶
淥至軟化但沒有散開,入囗帶點爽,滑溜無比
聖子皇
大隻肥厚,肉質爽脆彈牙,竟然沒有一點沙,值得一讚。

帶子王

鮮甜爽口很彈牙,浸入龍蝦湯也不俗。

牛魔王拼盤$398

材料就豐富:靚牛王牛小排牛柳粒黑牛柏葉牛脷托牛爽喉
擺盤就好似食英式tea time咁有三層。

牛柳粒
建議淥耐啲,可以浸透湯底味,煮過後也是很淋。
黑栢葉
一向最愛,黑栢葉才能食出原味,爽脆的囗感。牛栢葉(白色) 是經過漂白,只有爽的囗感卻欠缺原本的味道。
牛爽喉
,小妹第一次食,囗感好有趣,爽脆但又不會有太脆的感覺
靚牛皇同牛小排的紋路好靚,淥過三兩下便能吃牛味好濃郁,帶點嚼勁,入囗還有藥膳的香味,嗜牛的小妹也忍不住了。

單是外表及拼盤已經值八分以上,味道同囗感都有水準
健康什菜籃$68

菜心 娃娃菜 粟米 等等,蔬菜是很翠綠,小妹只吃了娃娃菜,娃娃爽甜又好吃。

評分:8.5/10
兩重享受新雞煲,有養生湯底,又可試雞煲滋味。
2015-04-30 223 浏览
意外中的雞煲邊爐最近相約幾位朋友到了佐敦一間養生雞煲火鍋店裡打打邊爐雖然夏天快來了但都無阻我們幾位女生食雞煲打邊爐的興致因為同行有朋友不吃辣所以就點了一半辣雞一半不辣!雞煲的味道實在太美味十分濃味點了中辣但那辣道確是令人很易入口的然後湯底我們就選擇了那招牌的養生藥膳及龍蝦湯藥膳湯底沒有想像中難入口感覺不錯的了!生蠔很大隻又有鮮味! $152有7隻 確實是抵食!另外那個芝士丸十分美味那芝士濃濃的流出 正!響令是CYN每次打邊爐都必點的炸得十分乾身!重點來了 海鮮籃!是一很無可拒抗的海鮮每樣都十分新鮮鮑魚 十分有鮮味十分軟身那蟶子實在太美味又大隻 又鮮甜!!!!而另外一個主角就這個牛肉三層架!每塊牛肉都入口即溶的原來牛爽喉是這樣好食爽爽地的 吸收哂湯底的精華一個字 正!
意外中的雞煲邊爐

最近相約幾位朋友到了佐敦一間養生雞煲火鍋店裡打打邊爐

雖然夏天快來了
但都無阻我們幾位女生食雞煲打邊爐的興致
因為同行有朋友不吃辣
所以就點了一半辣雞一半不辣!
雞煲的味道實在太美味
十分濃味
點了中辣
但那辣道確是令人很易入口的

然後湯底我們就選擇了那招牌的養生藥膳及龍蝦湯
藥膳湯底沒有想像中難入口
感覺不錯的了!
生蠔很大隻
又有鮮味! $152有7隻 確實是抵食!

另外那個芝士丸十分美味
那芝士濃濃的流出 正!
響令是CYN每次打邊爐都必點的
炸得十分乾身!
重點來了 海鮮籃!
是一很無可拒抗的海鮮
每樣都十分新鮮
鮑魚 十分有鮮味
十分軟身
那蟶子實在太美味
又大隻 又鮮甜!!!!
而另外一個主角就這個牛肉三層架!
每塊牛肉都入口即溶的
原來牛爽喉是這樣好食