尖沙咀凱悅酒店咖啡廳

Cafe, Hyatt Regency Tsim Sha Tsui
好久沒去韓國了,饞嘴人自然會惦念韓國的泡菜、蜆麵、黑毛豬、炒辣雞、鮑魚粥、長腳蟹 .......  等等,今夏外遊仍不得,別妄想飛韓國矣,可幸的是給我發掘了一個新韓寶 — 「姬香公主」。 「姬香公主」是來自韓國最著名產區的慶尚北道,且經過頂級認證的香印提子,每一束「姬香公主」均是果農細心和嚴謹栽培下的出品,不止清香甜美,且粒粒也圓潤多汁!現「姬香公主」 已移師尖沙咀凱悅酒店的咖啡廳了!新推出的韓國香印提子下午茶 HK$518/ 兩位,既可讓我親親這特級香印提子,又可避開熾熱的陽光,一舉兩得!韓國香印提子下午茶包含鹹點四款、甜點五款,還有韓國香印提子、鬆餅和飲品,份量絕不欺場!特別調較的韓國香印提子梳打和韓國香印提子蜜桃汁兩款特飲,果味清香、冰凍微甜,是沒理由錯過的夏日好選擇!SavoriesCitrus Cured Salmon, Creme Fraiche, Lemon Thyme Soft BunDuck Liver Rillettes, Korean Shine Muscat Lemon Chutney, Toasted Sour DoughGuo Bao, Braised Po

特別調較的韓國香印提子梳打韓國香印提子蜜桃汁兩款特飲,果味清香、冰凍微甜,是沒理由錯過的夏日好選擇!
Savories
Guo Bao, Braised Pork Belly, Coriander
Portobello Mushroom Quiche, Garden Cress

先介紹一下鹹點。雖然鹹點「姬香公主」的著跡不算明顯,相信要將水果注入鹹食之中,存在一定的局限,但個人認為今次鹹點的製作仍是討好的,皆因鹹點取材頗有心思,而且意外地洋溢著清新口味,跟「姬香公主」的特質吻合,讚!
   柑橘醃製過的三文魚軟包,配上法式酸忌廉和檸檬百里香,還有軟包的獨特口感,好吃啊!
最喜歡香茜腩肉刈包的腩肉,一絲絲腩肉如 Pulled Pork,夠入味之餘,又完全不膩,當然少不了爽口的青瓜和紅蘿蔔的蔬菜配搭,令香茜腩肉刈包更加吸引,Cheers!
珍寶啡菇撻真的有點吃虧,扁扁平平的個子經常被其他鹹點遮擋了,但其實它蠻不錯的。菇香蛋香不俗,加上嫩菜苗的滋潤,帶出軟軟香香的美妙!
別以後鴨肝醬一定是邪惡無比!
首次毫不戒備,將鴨肝醬恨恨的抺在烤酸種包上,全因鴨肝醬非常的順滑,摻入微酸與清香的韓國香印提子檸檬醬,沒有絲毫膩意,更是我吃過最輕怡的鴨肝醬!
Sweets
Korean Shine Muscat Tart
Korean Shine Muscat Panna Cotta
Korean Shine Muscat Almond Nut Croissant
Caramel Chocolate and Pear Dome
Hazelnut and Chestnut Swiss Roll
輪到甜點了,吸睛的韓國香印提子比重顯然加強,始終水果與甜點較易融合,尤其是推介的韓國香印提子撻 !
不單可品嚐晶瑩剔透的韓國香印提子,底層更是富有提子香氣的吉士醬,將誘惑推至最高!
再來的韓國香印提子奶凍,細滑質感帶有香印提子的香味,怎叫人不心悅!
看似邪惡程度非一般高的韓國香印提子杏仁果仁牛角包,竟令我吃得不易樂乎!大抵是輕盈不膩的忌廉先取悅了味蕾,然後忌廉中的點點香印提子果肉給加分了,繼而沉實 (非香脆酥皮) 質感的牛角包跟杏仁、果仁一擦即亮,好吃的火花便燃起來了!
至於栗子蓉榛子瑞士蛋卷和焦糖朱古力香梨蛋糕則各具優點。個人認為栗子蓉榛子瑞士蛋卷有種秋意的可愛感,而焦糖朱古力香梨蛋糕卻有著香脆又軟心的兩種截然不同感受,可是 ......  我仍是鍾情韓國香印提子杏仁果仁牛角包,嘻嘻!
Chilled Korean Shine Muscat
Rasin Scone

差點忘記直接原粒享用的冰凍韓國香印提子,還有提子乾英式鬆餅,太大意了!

試試將香印提子切片放在英式鬆餅內品嚐,特別用上青提子乾製作的鬆餅顯得特別可愛,做人最緊要好玩,我真的好滿意這新韓寶的果香下午啊!

最後將韓國香印提子下午茶的大溫馨提示列出與大家分享:

第一大溫馨提示:供應日期、時間與及收費

供應日期:2022年9月1日至10月31日
供應時間:逢星期一至六 下午3時至5時
收費:HK$518 兩位

第二大溫馨提示:進一步昇華
如果想將嘆韓國香印提子下午茶進一步昇華,每晚只需 HK$1,530 起 的 Staycation 必然滿足到你。除了可享用香印提子下午茶,更可獲贈原束「姬香公主」香印提子作迎賓禮物,Wow!

第三大溫馨提示: 抽奬活動

不能錯過 9月1日至22日的抽奬活動,六份總值超過 HK$4,500 的香印提子主題禮物,包括住宿體驗、下午茶和「姬香公主」香印提子正等侍著大家,參加辦法非常簡單,詳情可參看連結:http://bit.ly/3q69JHm

咖啡廳
尖沙咀河內道 18號尖沙咀凱悅酒店大堂樓層
電話:3721 7700
2022-09-13
2022-09-16 8452 浏览
又係時候約清麗村姑出來傾密計了!從來不太熱衷嘆下午茶的她這天被韓國公主引了出來,我說的是韓國姬香公主香印提子啊~在那兒有得品嚐這下午茶正是尖沙咀的Hyatt Regency Cafe,充滿書卷氣息的Cafe永遠也這樣高貴舒適,絕對是吃下午茶愜意的地方。先送上彩蛋給大家開心吓先!酒店於9月1至22日期間在Instagram進行有獎遊戲活動,送出六份總值超過$4,500的香印提子主題禮品,玩法簡單大家也快去碰碰運氣啦https://bit.ly/3q69JHm。這次香港尖沙咀凱悅酒店聯乘韓國農水產食品流通公社共呈獻韓國香印提子下午茶,以當造的韓國香印提子作主題打造出美味的鹹甜點心。下午餐更誠意推出兩款清爽的特飲,包括是韓國香印提子梳打和韓國香印提子蜜桃汁,我選了綠色的提子梳打餐廳更貼心地為我弄上少甜版本,喝下非常清爽充滿提子香氣而且不會過甜超好喝。喜歡吃鹹食的我當然先品嚐鹹點!總共有4款分量十足的鹹點心,當中包括有鴨肝醬韓國香印提子檸檬醬配烤酸種包、柑橘醃製三 文魚配法式酸忌廉檸檬百里香軟包、香茜腩肉刈包、珍寶啡菇撻配嫩菜苗,每一件都非常吸引究竟吃那一件先好呢?最後我決定先享用香茜腩肉刈包

最後我決定先享用香茜腩肉刈包,雪白的刈包內是弄得鬆化的腩肉,內裏還有芫荽、青瓜及甘筍等配菜,吃下口感非常豐富而且很有份量呢。

緊接著我便要品嚐這個柑橘醃製三文魚配法式酸忌廉檸檬百里香軟包,這個包身吃下鬆脆中帶點軟熟,配上以柑橘醃製的三文魚吃下好鮮香我超喜歡這個包包。

然後吃這一個珍寶啡菇蛋配嫩菜苗,撻底內佈滿濃香的大啡菇還有不少菜苗在內,小巧精緻吃盡也不會太佔胃。

好戲當然在放在最後頭吧!留到最後是我最期待的鴨肝醬韓國香印提子檸檬醬配烤酸種麵包。

鴨肝醬以香甜的提子加上檸檬配製而成,因此鴨肝吃下一點也不膩而且帶上果香,配上烘得香脆的酸種多士一同品嚐絕對是人間美食。

來到甜點環節當然先由主角擁有頂級香印認證的韓國姬香公主香印提子,冰凍的香印提子粒粒圓潤飽滿而且糖度可達到16° Bx或以上,每顆提子亦比一般提子重20%約重16克皮脆多汁而且甜度高吃罷滿嘴芳香,怪不得在韓國三級制香印提子中是質量排名最高的。

吃罷香印提子接力品嚐提子乾英式鬆餅,Scone口感不俗配襯Clotted Cream和提子果醬吃非常滋味。

鬼馬的清麗村姑更將香印提子夾著來品嚐真的創意十足。

甜點共有6款之多也是大件頭的好傢伙!包括有韓國香印提子奶凍、焦糖朱古力香梨蛋糕、韓國香印提子撻、栗子蓉榛子瑞士蛋糕卷及韓國香印提子杏仁果仁牛角包。

第一件要吃的當然是主角韓國香印提子撻,香甜的香印提子粒粒爽脆無渣,配合鬆化撻底和充滿提子香甜的吉士醬味道口感也非常吸引。

接力去品嚐這一杯韓國香印提子奶凍,口感柔滑奶凍帶點提子的清甜味道,喜歡吃奶凍的朋友絕對可以送你一個驚喜。

而對栗子情有獨鍾的我就最喜歡這個栗子蓉榛子瑞士蛋糕卷,味道雖然帶點甜但栗子和榛子味道濃郁,加上軟熟的蛋糕吃的我非常稱心如意。

接著這個貌似恐龍的甜品原來是韓國香印提子杏仁果仁牛角包,牛角包口感超級鬆脆面頭唧上滿滿香滑的提子果肉忌廉,再配上口感滿滿的Nuts在內得到清麗村姑的高度讚賞。

最後當然吃重口味的焦糖朱古力香梨蛋糕,香甜角濃郁的焦糖朱古力非常得我歡心,內裏還夾雜著香梨蓉味道非常匹配。

韓國香印提子下午茶價錢為$518/兩位,由即日起至10月31日逢星期一至六、下午3時~5時於咖啡廳限量供應(公眾假期除外)。
2022-09-13
下午茶
2022-09-10 2045 浏览
多謝先生今午請我去尖沙咀一間五星級酒店享受自助餐;在排隊入場時已看見高樓底的優勢,燈飾華麗,簡單的佈置令你感覺舒適又坐得輕鬆自在。從前台往座位時,已看見很多各式各樣的菜式,令你眼花繚亂,突然感覺自有了選擇困難症。坐下先取一盅蟲草花燉雞湯滋潤吓先,再來沙律作頭盤~新鮮的火箭菜和紅洋蔥加些凍蝦~鮮甜爽口丶 烤焗生蠔~香口丶八爪魚~又爽又彈牙丶燒牛肉~肉質嫩滑;蝦天婦羅~ 外脆內爽啖淡肉,是時候吃甜品呢,取了提拉米蘇蛋糕 ~柔軟嫩滑丶拿破崙蛋糕~一層脆一層軟極有口感,兩款蛋糕也不甜; 綠茶雪糕味道普通;泰式芒果糯米糍~甜甜地好好味; 選了新鮮西瓜及菠蘿,忍不著加添日式燒三文魚; 最後選了一杯美式咖啡來完結這頓豐富的自助午餐!

2022-09-05 1709 浏览
一個與價錢不符的自助餐,七百幾蚊,仲要得八折,食物種類少,又不及時補食物,連匙羹都不補上給客人食甜品,師傅長期不見人,湯無味,叉燒乾爭爭,豆腐花變咗豆腐渣,自助餐食到10點, 9:10已經冇嘢食,好似已經收工咁
2022-09-04 2334 浏览
收到網上推介這家星级酒店餐廳午市自助餐, 於是訂位光顧😀客人頗多要排隊入座, 用餐處有高楼底優勢, 舒適感高, 餐區分得清楚又寬敞, 分別有前菜, 沙律及日式壽司吧在一起, 中, 日, 西式熱菜分佈三處不同位置, 食物品種繁多, 食材水準亦佳👍先試了沙律海鮮區, 小龍蝦鮮甜爽口, 鮮蝦脆嫩重蝦味😋再吃了西式熱食的鮮蕃茄蓉烤生蠔, 蠔味濃而入口有滑嫩感, 茄蓉味令蠔味更提升😋燒西冷牛肉亦是出色之作, 三成熟每片薄切, 入口鬆軟, 肉質嫩滑, 不用汁醬已十分有肉味😋甜品愛好者一定開心, 各種糕餅甜點, 水果都可找到😋餐後來一壺香濃紅茶, 完結悠閒的午膳👏👏
收到網上推介這家星级酒店餐廳午市自助餐, 於是訂位光顧😀

日式熱食區

先試了沙律海鮮區, 小龍蝦鮮甜爽口, 鮮蝦脆嫩重蝦味😋

小龍蝦

番茄蓉烤生蠔

燒西冷牛肉

甜品愛好者一定開心, 各種糕餅甜點, 水果都可找到😋

甜品櫃

水果櫃

芒果糯米飯

餐後來一壺香濃紅茶, 完結悠閒的午膳👏👏

2022-09-01
甜品櫃
水果櫃
芒果糯米飯
2022-08-22 1785 浏览
本來沒有太大的幻想,因為整個食品和大家照出來的照片都不漂亮,進去有驚喜,牛肉也是好吃的牛肉,鵝肝不夠好吃,可能是因為醬汁不夠好,但是海鮮是一流的。甚至有避風港的龍蝦,真是一絕。

• 煙三文魚
  • 烚龍蝦
  • 波士頓龍蝦
2022-08-04 2806 浏览
今次是staycation的其中一個項目, 去品嚐白茶花漾下午茶, check-in及安頓後就到咖啡廳品嚐. 飲品先到, 紅色是冷泡玫瑰莓茶、藍色是冷泡蝶豆花茉莉茶, 兩杯都是清清的, 喜歡這樣的冷泡.  4款咸點, 味道及賣相不遜甜點.  就像這兩款有具夏日色彩的龍蝦芒果沙律仿魚子法式軟包、蛋沙律紅菜頭三文治; 前者清新爽口, 後者的忌廉芝士香滑.鴨肝朱古力撻混了羊奶芝士並以開心果仁點綴, 出奇地鴨肝及羊奶芝士兩款味濃的碰在一起, 卻沒有太嗆喉的味道; 煙三文魚慕絲千層, 相對厚及軟滑.甜點造型件件吸睛! 白茶花絲絨蛋糕卷顏色鮮艷, 口感濕潤鬆軟.白茶花玫瑰荔枝杏仁撻造型優雅, 內裏是有荔枝肉的, 整體甜度適中.紅寶石蜜桃紅桑子蛋糕雖然份量不少, 但輕盈不膩.  白茶花慕絲也是香滑的.這是我見過最多莓乾的小紅莓草莓英式鬆餅~最後, 熱辣辣的夏日與閏蜜一起分享酸酸甜甜的紅石榴血橙雪葩, 很消暑.

這是我見過最多莓乾的小紅莓草莓英式鬆餅~
题外话/补充资料: 星期一至六, 3-5PM, $518+10% for two
2022-07-15
2022-07-25 3146 浏览
好似洗完毛巾又用嗰對手套又嚟攞甜品畀我.語氣不太有善食物種類少食物質素一般,勉強合格凍檸茶 茶味不足cappuccino 冇咩咖啡味------------------------------燒羊髀唔錯,幾淋
好似洗完毛巾又用嗰對手套又嚟攞甜品畀我.
語氣不太有善
食物種類少
食物質素一般,勉強合格
凍檸茶 茶味不足
cappuccino 冇咩咖啡味
燒羊髀唔錯,幾淋
2022-07-24 2911 浏览
個自助早餐好多食物選擇😚最中意三樣野1.奄列🍳勁多配料❤️‍🔥2.炒麵3.自製乳酪🥰,但最唔中意既野係佢早餐係分三個時段,時間先到先得,最後只係搶到8:00-9:00,對我嚟講有啲早🥹🙌🏻💥總性價比:4/5

💥總性價比:4/5
2022-07-24 2649 浏览
突然今晚好想食buffet,估唔星期六晚都即book即有,仲有全單7折,時段係第二輪8:30至10:30。首先第一樣野夾係龍蝦,龍蝦略為乾身、無乜龍蝦味,但都算啖啖肉。刺身就好一般,三文魚切到好細片,只係未切到成粒狀,唔似酒店級。至於帶子就好新鮮,我平時唔「好」帶子都食左好多。全場麪包蟹只得兩個蟹蓋,其餘都係手腳。好彩俾我夾到蟹蓋,個蟹蓋爆多膏,好好食。長腳蟹好食唔䶢,但可能因為食8:30時段,第一輪已經剩返唔多,仲要係瘦猛猛,等到9:15 d staff先補返一輪,但好快已經俾人夾左一半。熟食方面,煙肉焗蠔,膠味加少少苦味,食左一隻就要放棄。咖哩雞偏辣,但個咖哩汁真心好食,至於咖哩羊個汁就唔係好啱我胃口。個避風塘炒蟹優點就係啖啖肉,但係當然係銅X灣嘅好食好多啦。令我好suprise嘅係鵝肝,真係好好好好食,外脆內軟,勁厚身,但等左成個鐘先有。因為太好食,所以encore左。甜品方面,中規中矩,有十多款cake,最好食係朱古力moss同焗布甸,仲有芒果糯米同豆腐花,不過太飽冇試到。Last,枱與枱之間嘅距離唔算好spacious,但因為哩個時段唔多人食(一半full),所以都ok,又唔
Last,枱與枱之間嘅距離唔算好spacious,但因為哩個時段唔多人食(一半full),所以都ok,又唔會嘈,傾到計嘅。
總結下,食物首推鵝肝,其次係長腳蟹。劣食首推焗蠔,其次係三文魚刺身
全單二人$1288,ok啦⋯⋯😁😁😁
2022-07-23
  • 鵝肝
  • 長腳蟹
2022-07-19 2738 浏览
喺網上以優惠價訂平日午市自助餐,環境不錯,地理位置方便,不太full, 食物種類款色不少,海鮮就唔太多,有螺,蜆,蝦,小龍蝦我對刺身壽司冇咩興趣,所以冇試到主要食熱食甜品,質素正常天婦羅同印度食品味道比較岀色個人比較愛燒牛肉仲有唔係度度都有既榴連蛋糕總體黎講,唔算好驚艷,但都唔算差
我對刺身壽司冇咩興趣,所以冇試到
主要食熱食甜品,質素正常

天婦羅同印度食品味道比較岀色

個人比較愛燒牛肉
仲有唔係度度都有既榴連蛋糕

總體黎講,唔算好驚艷,但都唔算差

午餐
  • 燒牛肉
2022-07-09 2838 浏览
今日係臨時想食buffet ,剛好見到這間有7折,而且還有位 book,就試試的心態去了。雖然沒有太大期望,但最後都幾失望。食物質素尚可,而且選擇十分之少。冷盤只有波士頓龍蝦比較好味,而長腳蟹偏細隻,但都算ok,其他可以不試。魚生方面只有即劏的油甘魚比較好(限量),其他魚生質素比放題更差……沙律吧只有3款沙律菜,完全提不起我興趣。熱盤的焗蠔不錯,但食完兩隻,想再攞就已經無晒,都唔覺有再出。其他沒什麼特別好,不過不失。而甜品相對上叫種類多,但我覺得都比較偏甜。沒有一樣特別好味🥹總括來說,試完就算,不會回頭。

沙律吧只有3款沙律菜,完全提不起我興趣。

其他沒什麼特別好,不過不失。

甜品相對上叫種類多,但我覺得都比較偏甜。沒有一樣特別好味🥹

總括來說,試完就算,不會回頭。

2022-06-25 2727 浏览
Staycation 包自助早餐,8am 到達未係咁多人。開始有咖哩重口味只取了薄餅,之後牛奶殼物,生菓,沙律,果汁,cold cut。日式白飯和麵豉湯中式粥麵,五種點心。西式食物齊全,可以拼一個all day breakfast。特別有火腿流心蛋鬆餅,亦可以有即制奄列。甜點有班㦸,乳酪和布甸,只是不包卷裝切蛋糕。中式亦有炒豆,飯,米粉和豬皮。總括樣樣中西款式齊全,仲提供報紙,唔錯的體驗。

總括樣樣中西款式齊全,仲提供報紙,唔錯的體驗。
2022-05-26
早餐
2022-06-19 2890 浏览
難得平日放假,所以同朋友去左尖沙咀凱悅酒店食下午茶。係kkday到買大約係$570蚊一個tea set~好多酒店既下午茶都係西式為主,但呢排凱悅酒店promote緊港式既下午茶點心,好特別!成個set分別有四款鹹點同六款甜點,鹹點非常有驚喜,四款都好好食!最中意佢地個鮑魚蘑菇撻,鮑魚煙韌彈牙,下面既撻皮非常鬆脆,加埋啲鮮美既醬汁,令成件事唔會太膩。至於甜品方面,就比鹹點遜色得多啦,有幾款甜品都太甜,食到好膩,Scone好乾(可能趁熱食會好啲)。六款甜點入面最好食既係草莓拿破崙,入面既custard香滑,唔會太甜,配埋酥脆分明既酥皮, 中和左甜品既飽滯感覺,非常出色!另外酒店環境清靜、舒適,好適合同閨蜜傾計,係傾計既好地方。Staff親切有禮,服務態度良好。下次一定會再黎!

2022-06-16 3375 浏览
凱悅咖啡廳lunch buffet主題為蟹之盛宴,全場得蟹肉蛋白炒飯,蟹肉飛魚籽沙律、泰式蟹肉青木瓜沙律、軟殼蟹青瓜卷、及蟹肉番茄羅勒薄餅,全部都冇。。。(lunch無原隻蟹食)海鮮唔鮮,蝦,螺,蜆,小龍蝦,(得呢4款)基本野都係唔好食,食物種類多但係樣樣都唔好食,中湯淡味,西湯南瓜湯苦,壽司飯大舊過上面個刺身(爭鮮好食d),小扇貝睇落有調味但係放入口係冇味冇扇貝味。。。d餅乾配芝士食,個餅好似放左好耐咁,唔脆,開始變淋咁。。。食物擺盤賣相都冇,個鴨頭 冇身體 仲要咁多毛,掛出黎都唔知做乜。。。嚇人咩。。。街市燒味檔都唔會咁擺啦🙈🙈唔要求做到樣樣都好好食,但係做到樣樣都令人唔想再食。。。真係。。。西利呀。。。食唔飽,難食到食唔落,我都係返去茶記食個飯算了。。。🙈🙈
凱悅咖啡廳
lunch buffet

主題為蟹之盛宴,全場得蟹肉蛋白炒飯,

食物種類多但係樣樣都唔好食,

小扇貝睇落有調味但係放入口係冇味冇扇貝味。。。
d餅乾配芝士食,個餅好似放左好耐咁,唔脆,開始變淋咁。。。

食物擺盤賣相都冇,

街市燒味檔都唔會咁擺啦🙈🙈

唔要求做到樣樣都好好食,但係做到樣樣都令人唔想再食。。。
真係。。。西利呀。。。

食唔飽,難食到食唔落,

我都係返去茶記食個飯算了。。。🙈🙈
蟹之盛宴沒有蟹