2019-03-30 140 浏览
臺灣菜一直是本兔很喜歡吃的菜式之一。今日又好掛住魯肉飯同鹽酥雞,所以就到〈小麻吉滷肉飯〉開餐。麻吉在臺灣語的意思就是友好兄弟,buddy的意思。小麻吉由三名好兄弟一起創立,還寓意滷肉飯是香港人的buddy呢雖然我們並非身在臺灣,不過望著店內畫著臺灣夜市的壁畫,滿滿的親切感呢。店內位置不多,但滿滿是buddy(捧場客)看見晚市套餐非常多選擇,而且價錢合理,還可以優惠價配搭多款臺式飲品,今晚就選這個吧。來到的時候真的嚇了一跳,份量非!常!大!!才第一眼我已經知道自己一定吃不完。我和老公也選擇了肉燥乾拌麵,除了隨餐配搭的小黃瓜和貢丸紫菜湯外,老公選了臺式小香腸和香酥排骨。而我則選了鹽酥雞,和麻辣滷大腸拼豬耳。〈肉燥乾拌麵〉絕對超級大碗!!老闆是良心商人。滿滿的肉燥汁內又香又滑的豬肉粒含量很多,味道非常濃郁惹味。用來拌著爽滑Q彈的麵條,只有四個字~欲罷不能!!〈香酥排骨〉炸得酥脆不死實,肉很厚又夠結實,啖啖肉啖啖滋味。〈鹽酥雞〉又一酥脆之作,不同之處是雞肉的肉質較嫩滑,very juicy〈臺式小香腸〉雖然沒什麼特別,但正正就是在臺灣吃到的小香腸味道,極具風味。〈麻辣滷大腸拼豬耳〉辣得來夠惹味

店內位置不多,但滿滿是buddy(捧場客)

〈肉燥乾拌麵〉
絕對超級大碗!!老闆是良心商人。

香酥排骨

〈香酥排骨〉
炸得酥脆不死實,肉很厚又夠結實,啖啖肉啖啖滋味。

〈鹽酥雞〉

〈臺式小香腸〉

麻甩滷豬大腸拼豬耳

〈麻辣滷大腸拼豬耳〉
辣得來夠惹味,越辣越想吃,辣得夠爽夠過癮。

熱珍珠奶茶

〈熱珍珠奶茶〉
飲品就當然要喝最能代表臺灣的〈珍珠奶茶〉。
奶香和茶香並重,加上Q彈的珍珠,開心死我呢啲〈煙韌控〉

香酥排骨
麻甩滷豬大腸拼豬耳
熱珍珠奶茶
2019-03-28 2212 浏览
晚市套餐,由A麵/飯+B小食+C小食組成,超多選擇,野食質素唔錯,最重要係抵食😻1️⃣肉燥乾拌麵 $62 +$2配黃金雞扒,+$2配台式小香腸,共$66 份量好多啊!我覺得拌麵係正嘅,食到肉燥嘅原汁原味,麵質彈牙😚😚值得一讚嘅係佢嘅黃金雞扒,炸得好鬆脆,唔會油淋淋,雞肉都夠嫩,好好食😃是日推介😚😚😚🥳而台灣腸份量可以再多啲,但係味道係正嘅😝2️⃣肉燥牛肉湯麵🍜(牛肉係湯底)$64 +$0 配滷水豬大腸,+$2配香濃豬軟骨,共$66呢個牛肉湯底好濃味,偏重口味。啲豬大腸好肥美呀,脂肪好厚,洗得好乾淨!☺️而豬軟骨大大嚿、啖啖肉!兩個餐都有涼菜——小黃瓜、大大粒貢丸湯送,而野飲就可以以優惠價購買😃3️⃣野飲-凍胚芽烏龍奶茶($9) 有胚芽更加健康😝正正常常啦!-凍胚芽茉香奶綠($7) 呢杯嘅味道係好熟悉嘅,我鍾意嗰陣茉香味🥰不收加一,總數$148,人均$74咋!

1️⃣肉燥乾拌麵 $62
+$2配黃金雞扒,
+$2配台式小香腸,
共$66

2️⃣肉燥牛肉湯麵🍜(牛肉係湯底)$64
+$0 配滷水豬大腸,
+$2配香濃豬軟骨,共$66

3️⃣野飲
-凍胚芽烏龍奶茶($9)
有胚芽更加健康😝正正常常啦!
-凍胚芽茉香奶綠($7)
呢杯嘅味道係好熟悉嘅,我鍾意嗰陣茉香味🥰

不收加一,總數$148,人均$74咋!
2019-03-27
  • 黃金雞扒
  • 肉燥乾拌麵
2019-03-25 135 浏览
🔅🔅🔅旺角出名多美食各式各樣的地方菜特別在熱鬧的通菜街今天和朋友嘗試了一間主打賣點是台灣滷肉飯~🔹剛碰上繁忙的晚飯時間到餐廳已經開始等位還好兩人很快有位當坐下後觀察到大多數人都叫套餐包含主食跟兩款小吃當然我倆也跟著一起點🔸<肉燥飯+紅燒牛筋腩+麻醬淋青菜>肥瘦肉燥炆得十分入味份量大非常很好下飯牛筋腩味道算一般肉質較肥還很柴紫菜湯好好飲肉丸很爽口👍🏻青菜是下錯單了本來是點了滷豬耳朋友說沒關係才沒換菜煮過時而且麻醬太甜🔹<肉燥乾拌麵+鹽酥雞+夜市小香腸>超喜歡吃台式的乾拌麵裡面有麻油醬油拌勻再加上入味的肉燥味道很不錯很香👍🏻鹽酥雞炸得香脆😋肉質嫩滑不會油膩小香腸是切開了一半皮很脆味道跟台灣一樣~🔸<珍珠奶茶>奶茶挺香濃不會太甜珍珠是小小的一顆口感軟QQ很不錯🔹<珍珠芋香牛奶> 芋香味很濃郁加牛奶後很香滑🔸<總結>食物質素很不錯性價比來說挺高的~🔅🔅🔅
🔅🔅🔅
旺角出名多美食
各式各樣的地方菜
特別在熱鬧的通菜街
今天和朋友嘗試了一間
主打賣點是台灣滷肉飯~
剛碰上繁忙的晚飯時間

味道很不錯很香👍🏻
鹽酥雞炸得香脆😋
肉質嫩滑不會油膩
小香腸是切開了一半
皮很脆味道跟台灣一樣~
台灣小香腸

加牛奶後很香滑
珍珠芋香牛奶

<總結>
食物質素很不錯
性價比來說挺高的~
🔅🔅🔅
肉燥飯
台灣小香腸
珍珠芋香牛奶
2019-03-21 47 浏览
旺角抵食台菜👍🏻Dinner set 一個主食 兩份小食 加個湯同埋飲品都係$60起‼️.兩個主食 一個揀左肉燥飯🍚肉燥份量唔算特別多 飯比較硬身 比較喜歡另一個肉燥麻醬拌麵🍜醬汁份量十足 花生味香濃麵條彈牙 每條麵條都掛上醬汁後好惹味😋 .小食方面黃金雞扒炸粉好薄 唔會好似一般炸雞扒甘淨係食炸粉只係用准鹽調過味已經足夠🧂厚切豬軟骨入口即化 軟腍入味🤤台灣腸唔會死咸 如果唔係分開左一半 保留返肉汁會更好.呢個價錢dinner set的份量同質素真係值得一讚相信呢間小店好快會成為我的飯堂🍴
旺角抵食台菜👍🏻
Dinner set 一個主食 兩份小食 加個湯同埋飲品
都係$60起‼️
兩個主食
一個揀左肉燥飯🍚
肉燥份量唔算特別多 飯比較硬身
比較喜歡另一個肉燥麻醬拌麵🍜
醬汁份量十足 花生味香濃
麵條彈牙 每條麵條都掛上醬汁後好惹味😋 .
小食方面
真係值得一讚
相信呢間小店好快會成為我的飯堂🍴
2019-03-20
2019-03-20 89 浏览
2019年3月10日。雨。旺角。食個晏先再行街~咁喺女人街見到呢間餐廳就入咗去啦~餐牌嘅午市套餐雖然住淨係for一至五,但原來星期日都可以嗌嘅~仲有包嘢飲添~又幾抵喎!餐廳裝修都幾靚,有幅壁畫,畫咗有台灣特色嘅夜市風情~餐廳係長條形嘅,所以會有少少窄坐就唔會太舒服小麻吉招牌滷肉飯,$37去台式餐廳我大多數都係嗌滷肉飯,點知呢排接二連三咁中伏真係令我好失望,呢排都唔敢再食滷肉飯啦呢個滷肉飯睇個樣就知同平時食開嘅唔一樣因為佢嘅肉係一條條嘅,而唔係平時見開嘅肉燥樣上網睇返,台灣唔同地區嘅做法會有啲唔一樣咁都無所謂啦,可能係個樣唔同啫,但係食落都唔掂汁少,唔夠攞嚟撈飯,味道仲要唔濃,食咗兩啖就已經放棄。。。凍台灣奶茶,+$3跟餐飲品,凍飲要加$3正正常常地偏甜熱台灣咖啡跟餐熱飲唔使加錢~咖啡幾香濃,嗌咗多奶,幾好味~尖椒皮蛋,$12男朋友好鍾意食尖椒皮蛋,去親譚仔都會嗌但係呢個。。。同譚仔嘅尖椒皮蛋差十萬八千里皮蛋唔靚,個醬得中間嗰少少。。。麻醬乾拌麵,$41賣相已經唔掂。。。麵質偏硬,麻醬係幾香,但都無補於事。。。唔會再試。。。
2019年3月10日。雨。旺角。
食個晏先再行街~
咁喺女人街見到呢間餐廳就入咗去啦~
仲有包嘢飲添~又幾抵喎!
餐廳裝修都幾靚,有幅壁畫,畫咗有台灣特色嘅夜市風情~
餐廳係長條形嘅,所以會有少少窄
坐就唔會太舒服
小麻吉招牌滷肉飯
小麻吉招牌滷肉飯,$37
去台式餐廳我大多數都係嗌滷肉飯,點知呢排接二連三咁中伏
真係令我好失望,呢排都唔敢再食滷肉飯啦
呢個滷肉飯睇個樣就知同平時食開嘅唔一樣
因為佢嘅肉係一條條嘅,而唔係平時見開嘅肉燥樣
上網睇返,台灣唔同地區嘅做法會有啲唔一樣
咁都無所謂啦,可能係個樣唔同啫,但係食落都唔掂
汁少,唔夠攞嚟撈飯,味道仲要唔濃,食咗兩啖就已經放棄。。。
凍台灣奶茶

凍台灣奶茶,+$3
跟餐飲品,凍飲要加$3
正正常常地偏甜
熱台灣咖啡

熱台灣咖啡
跟餐熱飲唔使加錢~
咖啡幾香濃,嗌咗多奶,幾好味~

尖椒皮蛋,$12
男朋友好鍾意食尖椒皮蛋,去親譚仔都會嗌
但係呢個。。。
同譚仔嘅尖椒皮蛋差十萬八千里
皮蛋唔靚,個醬得中間嗰少少。。。
麻醬乾拌麵

麻醬乾拌麵,$41
賣相已經唔掂。。。
麵質偏硬,麻醬係幾香,但都無補於事。。。

唔會再試。。。
2019-03-10
$46.5 (午餐)
2019-03-19 658 浏览
     為了準備朋友的生日禮物,這幾天有時間都到旺角逛逛~經過女人街,看見附近有好多餐廳,就決定順便吃完晚飯才回家。同行朋友想吃得便宜點,於是就選了這間set dinner $60起的台式餐廳試試!——————————🔸自選套餐:滷肉飯+黃金雞扒+麻辣滷豬耳 $67一上菜有點嚇到,雖然價錢不貴,但每款的份量都很足!滷肉飯肥瘦比例平均,吃下去不會有油膩感;黃金雞扒的炸粉薄薄的,但炸得好脆,肉質嫩滑,簡單灑上淮鹽,味道剛好!豬耳滷得非常軟淋,膠質豐富但不膩,越食越辣,惹味之選,大推!🔹自選套餐:肉燥口水乾拌麵+香濃豬軟骨+台式小香腸 $68拌麵份量更多,對於我這個撈麵控,真的未食已經先興奮!醬汁好多,聞起來有很重花生味,攪拌過後,每條彈牙的粗麵都沾滿醬汁,超級濃味~這個口水汁麻多於辣,配上新鮮爽脆的青瓜,辣度剛剛好~豬軟骨用醬油煮得入味,一夾即散,好吃🤤;台式小香腸輕微煎過,脆脆甜甜的👍🔸紫菜花枝丸湯這碗湯非常大碗,紫菜很多,花枝丸大粒又彈牙,味道不會死咸~🔹珍珠奶茶珍珠奶茶好重茶味,珍珠好多好Q,不錯!🔸胚芽朱古力朱古力非常濃郁,配上胚芽,味道更上一層樓,個人覺得比珍珠奶茶好飲😳
——————————

🔹自選套餐:肉燥口水乾拌麵+香濃豬軟骨+台式小香腸 $68
肉燥口水乾拌麵
香濃豬軟骨

🔸紫菜花枝丸湯
這碗湯非常大碗,紫菜很多,花枝丸大粒又彈牙,味道不會死咸~

🔹珍珠奶茶
珍珠奶茶好重茶味,珍珠好多好Q,不錯!
珍珠奶茶

🔸胚芽朱古力
胚芽朱古力
题外话/补充资料: 晚市套餐除了自選主菜和配菜,還有紫菜湯和醃青瓜,適合食量大的朋友。 入座時間只有1小時🤭想幫襯的朋友記住早點到啦~
2019-03-12
黃金雞扒
麻辣滷豬耳
肉燥口水乾拌麵
香濃豬軟骨
胚芽朱古力
2019-03-18 1076 浏览
今日同男友去咗旺角行下食下午茶,到了通菜街有這間台式料理,下午茶好多選擇抵食又多客人排隊,就一齊排喔!等咗5分鐘左右就入得去啦!環境雖然唔大,但格局都幾乾淨舒服、牆上有台北夜市景像,繪畫得好靚!下午茶有小碗飯、湯米粉或炸物拼盤選擇,更可單點或午餐;小食(尖椒皮蛋:男友好想食,這個涼拌好野味又皮蛋好香滑、皮蛋黃有流心餡蛋白彈牙、尖椒辣味濃又野味);(特色炸木魚豆腐:好推介喔,一份4件,都幾大件;皮脆口內面豆腐滑溜;上面配上香濃醬汁、爽脆青瓜絲及炸香木魚)下午茶(滷肉鹽酥雞小碗飯:鹽酥雞香而不油,脆脆外皮,雞唔乾;滷肉好香好野味,唔會太肥!飯香軟配上滷汁,好大碗好滿足)(花枝丸小雲吞新竹米粉豬骨湯底:豬骨湯唔會咸又香、新竹米粉好滑好好食、又透明份量唔少;花枝丸彈牙又帶有墨魚粒;小雲吞皮薄又滑、中間是菜餡,健康一點!)飲料(都幾多台式飲品選擇)我們點了凍檸茶及熱百香果紅茶,大杯不會太甜推介的台式抵食又好味的料理

下午茶有小碗飯、湯米粉或炸物拼盤選擇,更可單點或午餐;
小食
下午茶
雙拼新竹米粉
豬骨湯底
2餸新竹米粉

飲料(都幾多台式飲品選擇)
飲品
我們點了凍檸茶及熱百香果紅茶,大杯不會太甜
推介的台式抵食又好味的料理

飲品
  • 滷肉鹽酥雞小碗飯
  • 花枝丸
2019-03-17 50 浏览
星期日家姐唔得閒,的佢個最中意食台灣野既囡囡陪我醫治下我個台灣病發先!之前朋友有講過想食小麻吉,但次次都夾唔啱天時地利人和,終於可以去喇!下晝大概3點左右到,原來有下午茶喎!仲好抵喎!31蚊起有一碗飯或麵,加三款小食,再有一杯飲品!超值!我嗌左鹵肉飯配花枝丸,甘梅脆薯同埋小香腸加一杯少甜蜂蜜檸檬本身諗住兩個人要食三個餐share點知見到個份量都知夠哂食,鹵肉飯好入味,少少既汁已經夠撈成碗飯,珍珠米唔會太淋,有口感花枝丸同甘梅脆薯不過不失,半條既小香腸好好食,下次決定要叫兩份香腸先夠喉!蜂蜜檸檬少甜都頗甜姨甥女嗌左鹵肉飯配木魚豆腐,涼拌小黃瓜同鹵蛋加一杯凍珍珠朱古力木魚豆腐外脆內軟,半粒鹵蛋我無食,姨甥女話好好味,小黃瓜正正常常,凍珍珠朱古力好大杯!下午茶來講真係好抵!姨甥女一路飲一路話有啲oreo咁既味好正!下次一定要帶老公來食下先!

我嗌左鹵肉飯配花枝丸,甘梅脆薯同埋小香腸加一杯少甜蜂蜜檸檬

下次一定要帶老公來食下先!
2019-03-17 33 浏览
店舖唔算起眼,係門口睇餐牌發現晚市套餐好抵食,選擇都算多,晚市套餐有一個前菜,一份主菜,一碗湯再加杯台式飲料。60蚊以為會好細份,點知份量都唔少!套餐1 : 貢丸湯 + 台灣腸 + 秘製豬軟骨+ 滷肉撈麵 + 洛神珍珠套餐2 : 貢丸湯 + 滷水豬耳豬大腸 + 鹽酥雞 + 肉燥飯 + 朱古力珍珠伴碟 - 小黃瓜酸酸甜甜好醒胃😋小食 - 紫菜貢丸湯幾好飲;脆皮台灣腸有四小件;滷水豬耳豬大腸比較油,而且豬大腸食落有少少味,可能處理得唔太好。主菜 - 鹽酥雞熱辣辣,剛剛炸起就上枱,唔厚粉,值得一試;豬軟骨好入味同炆到好軟綿綿👍🏻 滷肉撈麵唔算肥,份量剛好,唔會太多汁整到好咸。飲品 - 不過不失,珍珠份量都算多,又有湯又有咁大杯野飲,哩個價錢絕對係超值!

伴碟 - 小黃瓜酸酸甜甜好醒胃😋

• 晚市套餐
2019-03-15 55 浏览
昨晚去旺角看格仔鋪,巧遇正在擺格仔鋪的朋友,我說如果沒有約人的話,那麼湊巧不如去吃個晚飯,朋友說她可以,她來旺角只是擺格仔,反正她亦未吃飯。我們去了通菜街小麻吉滷肉飯,之前我們光顧了好幾次,覺得晚市套餐便宜又好吃,即使個別小食加了二至四元,但這裡無須加一,卻吃到多樣菜式,仍比市面餐廳超值。我們每次來都吃飯,今次轉換口味吃麵,我點了肉燥麻醬乾拌麵,紅燒牛筋腩,肉燥小茄子和特濃巧克力。隨餐附送的清脆涼拌青瓜,清清爽爽的,很適合作為開胃菜呢。貢丸湯有著紫菜清甜的鮮美,貢丸超有彈性,肉味濃香,而且一咬就爆汁,很對我們的味兒,我們超喜歡這貢丸湯,這絕對是晚市套餐最佳的配角。溫熱的肉燥麻醬乾拌麵很彈牙,厚重的麻醬麻香十足,吃來十分順口,拌入滋味的肉燥,乾拌麵的味道馬上昇華了不少,麵條咀嚼的快感,感覺口腔細胞都活躍了起來。香噴噴的肉燥小茄子根本是絕配,軟嫩的茄子遇上濃濃的肉燥,增添不少香味,連醬汁也美味,超下飯,一下子都被我吃個精光。紅燒牛筋腩給得大方,咬一口牛筋腩肉質柔軟,不必費甚麼力氣就可以咀嚼,吃起來非常方便,且煮得入味,讓人愈吃愈涮嘴,吮指回味。朋友則點肉燥湯麵,鹽酥雞,蔥油淋青菜及凍蜂蜜柚

朋友則點肉燥湯麵,鹽酥雞,蔥油淋青菜及凍蜂蜜柚子茶。簡單的青菜淋上蔥油,瞬間變得不一樣,蔥油香氣化開,爽脆的青菜朋友不用兩三口就吃光。

炸得金黃的鹽酥雞雖然是炸物,不過吃起來一點也不油膩,雞肉外脆內嫩,炸粉裹得均勻,不會太厚,調味恰如其分,鹹香得宜,十分夠味。

肉燥湯麵湯底香氣四散,清甜清爽,盡是好滋味,湯頭應該熬煮了好一會。湯麵麵條分明,沒有捲成一大團,份量超足,混搭滿是風味的肉燥品嚐,吃完後有種活力充沛的感覺。
2019-03-14 61 浏览
I read that 小麻吉滷肉飯 serves great afternoon tea set for about HKD$40, so I visited before a gym class. However, the service was horrid. The manger looking guy and another waitress were really rude. When I first entered the restaurant, the “manager” asked me to follow him inside, and then he carried on to serve food. I had to ask him where should I sit! Excuse me sir, it would be much appreciated if you simply point a finger to the table you want me to sit. Moreover, the restaurant wasn’t full at that time, and he asked me to sit with some other customer at a table for two. I could totally understand that if the restaurant was busy, but when there are empty tables and I have a big backpack with me which I couldn’t place it anywhere properly on my seat, I got a bit annoyed with this seating arrangement. I was hugging my big backpack when I had my meal, which wasn’t a really enjoyable dining experience.

The Pop Corn Chicken and Minced Pork Rice itself was good. There was generous amount of minced pork that you could mix them well with the rice. Pop corn chicken was freshly fried and was crunchy. Meat inside was tender. There was also a drink to go with this afternoon tea set for HKD$37. I got a passion fruit black tea, it’s refreshing with passion fruit aroma, yet not overly sweet.

However, I don’t think I would ever visit again. It’s not worth it. Service was terrible for the entire time. It’s such a put off that the staff were simply annoyingly blunt and rude. They are so good at giving you a strong feeling that your presence seems to slow that their work pace. So I will get out of my way.
2019-03-13
2019-03-13 58 浏览
夜晚定食套餐兩餸一湯一飯,就連嘢飲最平都係五蚊,當晚每人七十蚊落樓仲要有得找你都咪話唔抵😂主菜揀咗黃金雞扒同秘製香酥排骨,其實兩款食落都差唔多,係雞扒嫩口啲,排骨就惹味啲配菜就揀咗五味小茄子同埋滷水豬腸拼豬耳,茄子個醬汁酸酸地幾開胃滷水嘢意外地係最好食,滷得好腍夠入味而飯食就揀咗滷肉飯同肉燥飯,瘦肉肥肉任君選擇個湯仲有粒花枝丸添✨雖然同出面頂級果幾間當然冇得比,但呢間勝在性價比高,其實台灣嘢呢個價錢先係正常囉😆

滷水嘢意外地係最好食,滷得好腍夠入味

而飯食就揀咗滷肉飯同肉燥飯,瘦肉肥肉任君選擇

個湯仲有粒花枝丸添✨

2019-03-12 91 浏览
黎旺角買d 野☺️行開女人街就黎食個下午茶先😌小碗飯-滷肉排骨飯($36)話就話小碗飯,但都勁大碗😍滷肉飯好夠味,肥瘦適中豬排好大塊又冇骨,舖滿晒成個碗面,仲好香脆新竹米粉-麻辣擔擔湯加花支丸同小雲吞($36)麻辣擔擔湯有好多肉碎,好惹味!個新竹米粉好幼身,口感唔錯台式炸物拼盤($37)有逢甲鹽酥雞,台式小香腸同炸木魚豆腐鍾情台灣香腸😍鹽酥雞好脆一層厚厚既木魚包住個豆腐再拎去炸,外面脆脆的,入面個豆腐又好滑本來個下午茶餐有跟餐飯品,但冇珍珠,食台灣野點可以冇珍珠奶茶,所以我地決定加錢轉!😆珍珠奶茶(+$5)珍珠係細細粒,好煙韌珍珠香芋奶(+$7)香芋味好出,正$36就有個食得飽,又好味既下午茶餐,好抵食!

黎旺角買d 野☺️行開女人街

就黎食個下午茶先😌

小碗飯-滷肉排骨飯($36)

話就話小碗飯,但都勁大碗😍
滷肉飯好夠味,肥瘦適中
豬排好大塊又冇骨,舖滿晒成個碗面,仲好香脆

新竹米粉-麻辣擔擔湯加花支丸同小雲吞($36)
麻辣擔擔湯有好多肉碎,好惹味!
個新竹米粉好幼身,口感唔錯

台式炸物拼盤($37)

有逢甲鹽酥雞,台式小香腸同炸木魚豆腐

鍾情台灣香腸😍
鹽酥雞好脆

珍珠奶茶(+$5)
珍珠係細細粒,好煙韌

珍珠香芋奶(+$7)
香芋味好出,正

$36就有個食得飽,又好味既下午茶餐,好抵食!
對於女人街入面既食店我一向都好有保留,因為中過幾次伏,但有日經過見到呢間台灣茶大排長龍,價錢都唔貴,就去左試喇 一個set最低$60 今次加左錢配麻辣豬耳同黃金雞扒;滷肉飯不過不失,滷肉份量如果多返啲會好好多,另外個湯都比較咸,十足十係台灣飲到既個種味;豬扒好厚身,食得出冇落好多鬆肉粉,食到豬既質感,味就中規中矩啦;豬腸值得一讚,洗得好乾淨,肥膏都清得好好,而且十分入味!另外叫左一份炸蕃薯,皮比較厚,但蕃薯好甜 呢個價錢 呢個份量,絕對係抵食呀!

另外叫左一份炸蕃薯,皮比較厚,但蕃薯好甜
呢個價錢 呢個份量,絕對係抵食呀!
2019-03-11 38 浏览
去完旺角行街餓極了,經過這間台式餐廳,想念台灣的味道,於是便嘗一嘗。店舖裝飾簡單,牆壁的畫很有港台風味。餐廳晚餐以晚市套餐為主,有多款選擇,好像點譚仔米線一樣,多點配菜便另加錢。飲品選擇都以港式飲品為主,當然不少得珍珠奶茶。我點了一個肉燥乾拌麵,配上豬軟骨和台式香腸。豬軟骨味道濃,肉質鬆軟,醬汁挺惹味。台式香腸份量不少,跟在台灣時吃的差不多。最味道的還是主菜肉燥乾拌麵,肉燥充滿油香,麵條有口感,肉燥汁份量適中,伴上幾條青菜去掉油膩感。隨餐附送紫菜湯,湯內還有一顆小肉丸。一個套餐兩個人share份量剛好,如果食量大的朋友,可以一個人吃完整個餐。飲品點了珍珠蜂蜜紅茶,茶底是港式紅茶。珍珠份量不少,有咬口。總括而言,晚市套餐選擇多,而且乾拌麵味道不錯,思念台灣的時候來吃一吃。

店舖裝飾簡單,牆壁的畫很有港台風味。

飲品選擇都以港式飲品為主,當然不少得珍珠奶茶。

我點了一個肉燥乾拌麵,配上豬軟骨和台式香腸。

豬軟骨味道濃,肉質鬆軟,醬汁挺惹味。

台式香腸份量不少,跟在台灣時吃的差不多。

隨餐附送紫菜湯,湯內還有一顆小肉丸。

飲品點了珍珠蜂蜜紅茶,茶底是港式紅茶。

珍珠份量不少,有咬口。