2019-06-12 2580 浏览
成條通菜街都有好多唔同菜式既餐廳,要突圍而出就要諗方法。尼個餐廳外牆塗左黃色,非常sharp。重點係,廚師將台灣地道美食帶番黎香港,價錢經濟實惠之餘,仲一次過可以食到幾款高質台灣小食。每個set$60,除左叫要加錢既餸,另外跟餐配有貢丸湯。叫左肉燥湯麵,入味滷豬手,滷水豬腸拼豬耳(加$2)。另一個叫左肉燥飯(加$2),鹽酥雞,夜市小香腸(加$2)。跟set加錢有飲品。肉燥湯麵好大碗,正常女仔食會食唔哂,而且湯底清甜唔鹹,肉燥入味。入味滷豬手一份有3大件,滷煮完甜甜地,而且好Q彈,好多骨膠厚,清理豬手方面亦做得唔錯。滷水豬腸拼豬耳(加$2)望落細細碟,但堆滿成個碟,食極都仲有。不過個人覺得可以唔駛太多醬汁,因為已經好入味。肉燥飯(加$2)比湯麵相對上細碗d,但肉燥份量都一樣咁多,送飯一流。鹽酥雞炸粉皮薄,雞件炸完依然有肉汁唔乾身。夜市小香腸(加$2)就好似係台灣食到既香腸一樣,甜甜地。跟餐配有既貢丸湯唔可以睇少,湯唔鹹,而且配料足。每個set仲要幾件涼伴黃瓜添。整體,好有台灣風味,而且好用心煮,價錢比起其他台灣菜館平好多,重點係好食好多添。而且份量好多,估唔到食唔哂,滿足。
肉燥湯麵,入味滷豬手,滷水豬腸拼豬耳(加$2)
肉燥飯(加$2),鹽酥雞,夜市小香腸(加$2)
肉燥湯麵
入味滷豬手
滷水豬腸拼豬耳(加$2)
肉燥飯(加$2)
鹽酥雞
鹽酥雞炸粉皮薄,雞件炸完依然有肉汁唔乾身。
夜市小香腸(加$2)

夜市小香腸(加$2)就好似係台灣食到既香腸一樣,甜甜地。
貢丸湯

2019-05-10
肉燥湯麵,入味滷豬手,滷水豬腸拼豬耳(加$2)
肉燥飯(加$2),鹽酥雞,夜市小香腸(加$2)
肉燥湯麵
入味滷豬手
滷水豬腸拼豬耳(加$2)
肉燥飯(加$2)
鹽酥雞
夜市小香腸(加$2)
貢丸湯
2019-06-09 133 浏览
一坐底有個禿頭嘅職員就比個餐牌我同朋友睇,就即刻叫我落單,咁都算喇,咁即刻落單叫左兩個晚餐,諗住再叫野飲,果個職員就一手從我手上奪走個餐牌。服務態度都算,我地叫左 一個鹵肉飯,一個肉燥飯, 一個雞扒,一個豬軟骨, 雞扒ok, 味道唔算差嘅,但係另外嗰啲嘢全部都係凍嘅, 啲肉燥同魯肉有少少暖嘅, 但佢下面啲飯係凍嘅,最後啲嘢食唔曬就走啦, 我覺得除咗食壽司可以接受佢係凍之外, 不過佢有個貢丸紫菜湯都係好熱嘅, 但 成餐飯 個感覺真係差。
一坐底有個禿頭嘅職員就比個餐牌我同朋友睇,就即刻叫我落單,
2019-06-02 92 浏览
夜晚去左食肉燥飯岩岩好有兩個位,爆晒場,坐落有點迫,不過食物行先叫左兩個set dinner,第一個有台灣香腸、湯、酸瓜、鹽酥豬排、肉燥飯腸仔幾好味,少少甜甜地,酸瓜出奇地好味,甜甜酸酸幾開胃架,紫菜湯清甜,仲有粒大貢丸肉燥飯無乜肥肉,岩晒我地唔鍾意食肥肉嘅人不過豬排就咸左啲,如果減啲鹽會好些另外叫左茄子、酸瓜、豬軟骨、肉燥飯茄子淋淋、有醬汁,好味豬軟骨都算唔錯、有幾大舊不過如果啲軟骨係淋到入口即融嘅啫喱狀就更好總括
夜晚去左食肉燥飯
岩岩好有兩個位,爆晒場,坐落有點迫,不過食物行先
肉燥飯無乜肥肉,岩晒我地唔鍾意食肥肉嘅人
不過豬排就咸左啲,如果減啲鹽會好些
另外叫左茄子、酸瓜、豬軟骨、肉燥飯
茄子淋淋、有醬汁,好味
豬軟骨都算唔錯、有幾大舊
不過如果啲軟骨係淋到入口即融嘅啫喱狀就更好
總括
2019-06-01
2019-05-28 121 浏览
係附近做完野,一個人要搵餐廳嘅時候見到呢間食台灣野嘅餐廳,出面開始好多人等,但我太想食台灣野加上一個人,唔洗等就有單人位可以坐啦!晚市套還$60起,講真其實真係唔貴!加上佢嘅套餐係A+B+C,有好多款式選擇,就算有啲都只係加入$2-4蚊不等!唔錯唔錯~而小妹今次簡咗滷肉飯 (+$2)+鹽酥雞+麻醬淋青菜($+2),加埋最貴既野飲胚芽芋香牛奶(+$9),總共都只係$73蚊!熱嘅胚芽芋香牛奶初初我都怕佢會好甜!好彩唔太甜,都好飲既~主菜黎啦!樣樣都好大份仲有埋湯飲!呢到簡直晚餐平得黎而有質素嘅餐廳!滷肉飯好大碗,一個女仔食係非常足夠,唔會好咸,好多肉好多汁好好味!鹽酥雞係我想像中好食,新鮮炸,出到黎仲好熱辣辣,加埋小小既胡椒粉,微微嘅辣係我嘅最愛!對我黎講青菜嘅話如果無咁多麻醬會更好,不過都好食嘅!食咁多野要食下菜架嘛~湯方面清清地好開胃!咁大份既餐好抵食!下次有約朋友都可以再食呢一間咁好食既餐廳啦

熱嘅胚芽芋香牛奶初初我都怕佢會好甜!好彩唔太甜,都好飲既~

湯方面清清地好開胃!
2019-05-27
  • 鹽酥雞
  • 滷肉飯
2019-05-28 100 浏览
這裹沒有下午茶餐,只有午餐和晚餐,而且沒有包飲品。下午茶時段人不多,只有其他幾位客人,選擇不算多,但是基本的台灣特式菜都有。我叫的是炸雞滷肉飯,香脆可口,雖然看上去份量不多,但是吃完還是很飽。
這裹沒有下午茶餐,只有午餐和晚餐,而且沒有包飲品。
2019-05-12
2019-05-23 86 浏览
💁🏻‍♀️小麻吉滷肉飯 (旺角)🍴- 系旺角嘅台灣小店,俾你搵返台灣嘅味道,入面都幾多人,要限時90分鐘內食完🥴小麻吉滷肉黃金雞排飯($46)份量算大,又有蛋又有配菜又多飯,雞排大大份,調味唔錯,亦算香脆,但唔係熱辣辣果隻,而且魯肉唔太多,食得唔夠喉跟餐有野飲,叫左個珍珠奶茶少甜,但都偏甜🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️食物還可以,但唔會食到嘩一聲,相同價錢系旺角可以有更好選擇😀-📍小麻吉滷肉飯 (旺角)#旺角 通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖#小丸子搵食記 #小丸子荃灣-
💁🏻‍♀️小麻吉滷肉飯 (旺角)🍴

小麻吉滷肉黃金雞排飯($46)

📍小麻吉滷肉飯 (旺角)
#旺角 通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖
#小丸子搵食記
#小丸子荃灣

2019-05-21 109 浏览
和朋友來到旺角找吃的,看上了這間台灣店,先看了看餐牌,這個3款各選一好像不錯,有飯有面。都是60元起於是我不理朋友自己點了自己的。這是我點的全套套餐很豐富的,也是77元前菜是幾條酸青瓜,十分細心有了前菜,還是酸青瓜,總比普通的青瓜好有紫菜湯配合,味道一般,但是有紫菜配湯幫助到滿足感然而墨魚丸不知道在襯托什麼面食選了牛肉湯(加四元),湯一喝就知無味精,滿滿的牛肉味,面也整為彈牙,有手打的感覺。配合起來十分好評。小食點了麻辣豬耳及豬大腸(加三元),不會太辣,吃豬耳的爽口和豬大腸的煙韌十分滿足,再吃口面真是三種不同的口感。主菜是麻辣豬手(加三元),也不是太辣,反而咬下去是吃到豬手的甘甜,甜辣分明,好咬口。最後當然是最重要的飲品珍珠蜂蜜綠茶(加7元)外面熱辣辣,在這餐有超過一半都是期待這個飲品,果然台式飲品少不了珍珠而且夠冰凍解渴,有一種重新的感覺珍珠也夠煙韌,份量也是啤酒杯,十分滿足
和朋友來到旺角找吃的,看上了這間台灣店,
於是我不理朋友自己點了自己的。

這是我點的全套套餐

很豐富的,也是77元

有紫菜湯配合,味道一般,但是有紫菜配湯幫助到滿足感
然而墨魚丸不知道在襯托什麼

小食點了
麻辣豬耳及豬大腸(加三元),不會太辣,

最後當然是最重要的飲品

珍珠蜂蜜綠茶(加7元)

而且夠冰凍解渴,有一種重新的感覺

珍珠也夠煙韌,份量也是啤酒杯,十分滿足

2019-05-19
2019-05-21 76 浏览
旺角女人街入邊有好多好嘢食而且啲食物店有時都轉得幾快冇行一排又發現入邊有新鋪頭所以就入去試吓啦台灣野好味道試試先入邊都幾乾淨同埋有好多位珍珠奶茶都正正常常同埋都幾多珍珠朋友叫咗洛神花茶大大杯食物全部都係一set set 咁嚟肉操麻醤乾拌麵有貢丸湯啦小食五味茄子鹽酥雞又多又大舊貢丸幾彈牙喎另外一set我叫咗肉燥湯麵小食台灣香腸同埋入味滷豬手最鍾意食台灣嘅米粉又大舊又入味食完呢餐台灣野即刻好有掛住台灣嘅感覺啊
旺角女人街入邊有好多好嘢食

食完呢餐台灣野
即刻好有掛住台灣嘅感覺啊
2019-04-10
2019-05-18 2102 浏览
在旺角要吃得平民, 價錢大眾化, 走入女人街確實有很多選擇。想吃地道茶餐廳, 或是各國特色菜式也能找到。這天我們就選了吃台灣菜, 抒緩一下對滷肉飯的思念。這間小麻吉主打滷肉飯, 晚飯時間都幾旺, 要等一點時間才能入內開餐。套餐真是最適合懶人, 只需ABC 各選一項, 有主食及前菜還有飲品, 組成美味的晚餐。點餐後很快飲品送上, 這晚熱的天氣當然是飲番本台式有珍珠的凍飲解解熱氣。左手面淺色的珍珠烏龍奶茶比一般珍珠奶茶茶味較濃, 不算太甜。而右手面的珍珠百香果紅茶同樣茶味較果味突出, 珍珠Q彈有口感, 微酸中帶甜, 味道OK。身邊那位點的肉燥飯套餐先送來, 十分豐富呢~肉燥做得很不錯, 不會太油太濃味, 肉香外還有醬油香, 不會一般的死咸, 應該是跟香港人的口味調節了少許。只要加入少少的肉燥基本上就可以把白飯吃光, 百吃不膩。滷水豬腸拼豬耳這個小食的份量不算少, 滷水的味道也是調得適中, 惹味中隱隱吃到花椒八角的滋味。豬耳的爽脆配上豬大腸的肥美, 帶我們回到台灣街邊買滷物的感覺。另外餐中的香酥排骨也是炸得香脆, 保持了肉汁。我點的肉燥乾拌麵餐要多等一會才到, 因為麵條是即點即煮的。其實我都

身邊那位點的肉燥飯套餐先送來, 十分豐富呢~

另外餐中的香酥排骨也是炸得香脆, 保持了肉汁。
我點的肉燥乾拌麵餐要多等一會才到, 因為麵條是即點即煮的。

其實我都幾喜愛吃乾拌麵的, 愛其麵條Q彈的口感。加入了肉燥自然更加濃味可口, 令味道昇華。

麻辣雞翼沒有想像中辣, 反而這個微辣的味道好, 少少刺激令胃口大增。雞翼浸煮後亦能保持肉質嫩滑, 同時雞肉也能入味, 不會味道只停留在表面。

而蔥油青菜是意想不到的好吃, 加入了蔥油即時令生菜香口不少, 又滑又脆, 是我最快清碟的一碟。

價錢合理, 味道不錯, 真的有點讓人置身台灣的感覺, 難怪客人不斷呢~
2019-05-09 150 浏览
這間位於旺角和油麻地站附近的餐廳,我已經吃過好多次。平時會選擇下午茶時間來吃,哈哈,因為下午茶時段有特別優惠,就是更便宜。其實這間餐廳的下午餐和晚餐以旺角地段來說,相比其他餐廳已經便宜好多了。而下午茶更是相當化算。這餐廳就是小麻吉滷肉飯。二人同行都食得相當飽。分別叫了小麻吉滷肉鹽酥雞并小香腸飯$48,肉燥鹽酥雞湯麵$46,追加$12小食—— 涼拌小黃瓜,特色木魚炸豆腐$36。小麻吉滷肉鹽酥雞并小香腸飯: 富有台灣風味,小香腸是台灣旅行吃到的那一種小香腸。肉燥醬汁淋在白飯上面,兩者份量都不少,其實光是吃白飯加肉燥已經可以將白飯全部吃清。旁邊又有鹽酥雞,香酥美味,肉質又不老,令人聯想起台灣士林夜市。(小補充:還有一些小伴菜和半隻蛋)。肉燥鹽酥雞湯麵:一大碗麵!上面有一些肉燥,又有一些生菜和葱花。麵條較粗而扁身,彈牙有口感。旁邊附上一碗鹽酥雞,味道和大小跟小麻吉滷肉鹽酥雞并小香腸飯食到的都一樣,香酥可口。只是肉燥鹽酥雞湯麵的鹽酥雞份量比較多。涼拌小黃瓜: 好開胃,酸甜酸甜,有一些芝麻,增添香口感。特色木魚炸豆腐: 豆腐一大磚的,炸到外脆內裡仍保持嫩滑。加上又有特色醬汁,和木魚絲、青瓜絲,增添

涼拌小黃瓜: 好開胃,酸甜酸甜,有一些芝麻,增添香口感。

特色木魚炸豆腐: 豆腐一大磚的,炸到外脆內裡仍保持嫩滑。加上又有特色醬汁,和木魚絲、青瓜絲,增添風味和口感。是,是台灣風味啊。

飲料就分別加了$3 換熱苤芽奶茶和$5換熱珍珠芋香牛奶。埋單找數$150兩個人,平均每人$75。
2019-04-12
  • 小麻吉滷肉鹽酥雞并小香腸飯
  • 肉燥鹽酥雞湯麵
  • 涼拌小黃瓜
  • 特色木魚炸豆腐
2019-05-08 93 浏览
位於旺角既小麻吉同一條街都有好多間唔同既台式食品店唯獨是呢一間大排長龍等左足足45分鐘先入到好彩係旺角 可以行住街等呢度既晚市都係套餐最抵包左既有一款主食, 一款餸菜, 一款小吃, 再加埋有飲品同湯60蚊呢個價錢真係抵到爛!!湯係紫菜湯唔淨係得紫菜架仲有丸係入面味道相當唔錯主食我叫左既係肉燥蕃茄湯麵濃濃既蕃茄湯底, 加上兩隻大大既蕃茄, 成碗麵真係岩哂我呢個蕃茄控好香甜好入味餸菜我揀左既係麻辣滷雞翼淨係睇個樣都知係辣到飛起好惹味!! 一份有2隻, 岩哂我呢d鐘意食辣既人士小吃我點左係肉燥小茄子茄子爽口而有肉燥既咸味相點綴味道唔錯!!
位於旺角既小麻吉
同一條街都有好多間唔同既台式食品店
唯獨是呢一間大排長龍
等左足足45分鐘先入到
好彩係旺角 可以行住街等

呢度既晚市都係套餐最抵
60蚊呢個價錢真係抵到爛!!

湯係紫菜湯

茄子爽口而有肉燥既咸味相點綴
味道唔錯!!
2019-04-21
2019-05-08 90 浏览
咁岩經過見到好多人排隊店舖細細但係吸引到咁多人引起左我既好奇心去食好彩只係等左20分鐘左右就入得我叫左個套餐呢個套餐都幾抵食肉燥飯+鹽酥雞+滷水豬大腸都只係$62紫菜湯幾濃味, 加埋台式肉丸作為前菜都幾開胃!肉燥飯唔算大碗, 但係成個套餐勁多野食所以最後都係好飽的肉燥肥瘦平均, 撈飯食真係一流估唔到一份既鹽酥雞都幾多下, 即叫即炸所以好香脆滷水豬大腸既滷水味超超超好食帶一點少辣但係唔係超辣可以開一開胃, 大腸已經煮到好嫩滑, 口感一流!!最後再加多杯台式珍珠奶茶!! 正呀 飽到反肚
咁岩經過見到好多人排隊
店舖細細但係吸引到咁多人
引起左我既好奇心去食

好彩只係等左20分鐘左右就入得

我叫左個套餐
呢個套餐都幾抵食

肉燥飯+鹽酥雞+滷水豬大腸都只係$62
紫菜湯幾濃味, 加埋台式肉丸作為前菜都幾開胃!
肉燥飯唔算大碗, 但係成個套餐勁多野食
所以最後都係好飽的
肉燥肥瘦平均, 撈飯食真係一流
估唔到一份既鹽酥雞都幾多下, 即叫即炸所以好香脆
滷水豬大腸既滷水味超超超好食
帶一點少辣但係唔係超辣
可以開一開胃, 大腸已經煮到好嫩滑, 口感一流!!
最後再加多杯台式珍珠奶茶!! 正呀 飽到反肚
2019-04-27
2019-05-04 90 浏览
本來想同女友食沙爹王,但點知無開,沙爹王個日春名員工食飯我地就係女人街行,女友話想食台灣野,咁啱就搵到呢間價錢可以,入面坐嘅人都唔少,見open rice 評語又好,所以入左去試我仲記得呢個鋪位係以前火山石烏冬嘅鋪位我叫左雞扒肉燥飯,女友叫左鹽酥雞肉操飯,我兩都加左珍珠奶茶味道一般,肉燥太少,女友嘅鹽酥雞係白肉,女友唔鍾意呢個價錢同食物質素一般般啦,呢餐每人大概$7x 我好快就食完等女友時,周圍望先見到我隔離長身好污糟有點嘔心樓面已經咁污糟唔敢想像廚房入邊係點總括嚟講如無意外我都唔會再嚟
本來想同女友食沙爹王,但點知無開,沙爹王個日春名員工食飯

我地就係女人街行,女友話想食台灣野,咁啱就搵到呢間
我仲記得呢個鋪位係以前火山石烏冬嘅鋪位
我叫左雞扒肉燥飯,女友叫左鹽酥雞肉操飯,我兩都加左珍珠奶茶

味道一般,肉燥太少,女友嘅鹽酥雞係白肉,女友唔鍾意

呢個價錢同食物質素一般般啦,呢餐每人大概$7x

我好快就食完等女友時,周圍望先見到我隔離長身好污糟

有點嘔心
樓面已經咁污糟唔敢想像廚房入邊係點

總括嚟講如無意外我都唔會再嚟
2019-05-03 135 浏览
有少少掛住台灣野,位於旺角嘅小麻吉真係好適合去回味下呢度位置唔算好多,所以有時間限制同埋都幾多人食架!因為佢個dinner set好抵!呢個係我食嘅餐,有肉燥乾拌麵,雞翼,台灣腸,仲有一碗湯連貢丸湯就不過不失,略為鹹咗啲而貢丸好大粒,好有味講講乾拌麵,肉燥唔算多,有啲難撈得均勻,但汁都好夠味,而麵都好有咬口,唔會太軟特別講下台灣腸先,同係台灣食嘅一樣!實肉同有甜味,好香口,不過就油咗少少我就同屋企人share食嘅,講講佢個滷肉飯先,佢汁比較多,肉就唔係粒粒分明咁,不過都好濃好夠味鹽酥雞就大大舊肉,不過係雞柳黎,都未算係好鞋仲有豬大腸,係滷水嘅!唔會硬,好易咬得開,而滷水汁就好似甜咗少少,仲有啲芝麻珍珠奶茶同芋香牛奶整體都ok,唔會太甜Around 60-70蚊嘅dinner set其實性價比好高又有2個小食
有少少掛住台灣野,位於旺角嘅小麻吉真係好適合去回味下
呢度位置唔算好多,所以有時間限制
同埋都幾多人食架!因為佢個dinner set好抵!

湯就不過不失,略為鹹咗啲
而貢丸好大粒,好有味

鹽酥雞就大大舊肉,不過係雞柳黎,都未算係好鞋

珍珠奶茶同芋香牛奶
整體都ok,唔會太甜
又有2個小食
2019-04-29 114 浏览
星期日冇野好得過可以瞓到自然醒架喇。今日基本係餓醒的,原來已經兩點😅。懶得煮,所以諗住係附近吃算了。之前有人話女人街開左好多餐廳,於是我就打算去試下。唔知係咪因為餓,所以想吃飯,行過見到有間台式餐廳,心想去食個台式便當都好喎。餐廳店面唔算好大,不過座位都OK舒服。我點了份小麻吉滷肉配雞排小香腸飯, 加配小黃瓜。飲品我就要左洛神花冰茶。佢地嘅便當都幾大份, 飯量算多, 所以細食嘅可以考慮要少飯。肉燥是餐廳自制, 所以比較香,唔會只得鹹味。小香腸好有台灣味。雞排炸得幾脆,幾厚肉, 唔會乾。我原本怕會油膩, 所以加點了小黃瓜解膩。小黃瓜用醋醃過冰涼爽口, 啱晒悶熱天氣食,食左好開胃。食飽飽再嘆杯冰涼嘅洛神花茶確實唔錯。冰茶味道夠濃,唔會因為加左冰就淡哂,唔錯。頭先因為太餓所以冇留意周圍,落單就等吃。吃飽了抬頭望才見到原來佢有個推介的麻辣麵,哦,只好下次嚟試啦。

2019-04-28
午餐