2005-04-02 19 浏览
今晚去了食, 8時多去到都好多人, 之後叫了...麻辣豆腐干麵($?) - 賣相麻麻, 但食落都過得去生煎餃子($10) - 依然不錯口水雞($35) - 同行朋友不吃得辣所以只叫小辣, 但我覺得如可再辣些會好味d青島純生($5) - 4支
今晚去了食, 8時多去到都好多人, 之後叫了...

麻辣豆腐干麵($?) - 賣相麻麻, 但食落都過得去

生煎餃子($10) - 依然不錯

青島純生($5) - 4支

2005-03-29 9 浏览
主打四川辣椒菜色,家鄉風味濃,今次叫左回鍋肉,麻多辣少,不太肥,食得好過引,夜晚跟一腕白反,35蚊都幾低!
2005-03-26 16 浏览
昨日落一落新都城地庫睇下有乜正既台灣食品及吉之島十蚊場後,五點幾有點餓,便過去此食辣既店舖,看過menu後,鐵定都係點了兩款有麻辣既:麻辣雞絲冷麵及麻辣羊肉餃。雞絲冇乜鮮味,好明顯係雪藏,的冷麵比一般既硬一些,的侍應話比較in un,可是我不同意,辣椒交足貨,但欠缺麻感;羊肉餃諗住仲係包埋辣椒,只不過再湯內放的辣椒油,湯還加了少少羊肉粒及白菜,至於餃子裡還吃到些少酥味,皆因非開飯時間內,都係即場包,即場煮。這裡夜晚都有唔少食客,除了標明係食辣外,周不時還有有線直播球賽,以咁既價錢,已經交足貨有餘啦!

2005-03-19 17 浏览
快餐都要人等咁耐,之後問返話唔記得落單,人地大大個人企o係度等,仲要係你落單o既,咁都可以唔記得???d野食一凍就勁咸,食完勁口渴,都唔知落幾多味精.....外賣仲要熱到d發泡膠溶左,成陣膠味...唉.....我知佢地大把生意唔憂做,但係再咁對d客o既話真係搵鬼幫襯啦!堂食果陣都好d,但係次次叫外賣都叫到一肚氣,外賣果d唔係人咩?外賣唔駛俾錢咩家陣?係咁堂食一日未賣單都係客,外賣一早俾晒錢就唔係客,慢慢等又漏單都唔所謂?
2005-03-11 20 浏览
因為o係北角返工,所以本身一路都有幫開o既,但係通常都係叫外賣.之前7-8月買果陣都冇問題o既,但係之後就一路開始差啦, 有一次我去買外賣,例牌要等都冇問題啦,咁咪企o係門口等囉, 但係一等就成半個鐘,(食飯得一個鐘乍)之後入去同個男人講話等左半個鐘都未有,佢第一句就問我俾左錢未,未俾錢就一定冇,真係玩野囉,我未俾錢你都唔會同我落order啦,仲要係佢自己親自收o既,竟然可以咁問我!!!之後原來漏單, 但係道歉都冇句囉!第二次我就同成班同事一齊叫外賣,又係等好耐,平時我次次都係叫麻婆豆腐架啦,但係今次o既麻婆豆腐連一粒肉碎都冇,係咪快餐就要咁先?平時叫開客飯,份量咪又係一樣,咁就收多幾蚊啦,之前叫o既快餐都唔係咁啦,雖然唔係多肉,但係點都有少少啦,另外叫左個小雲吞,完全好似冇涵咁,得d 皮,或者有少少肉o既,但係就係好似輕輕"high"左一達仔咁,2mm x2mm咁大粒肉囉,家陣d肉好貴咩?
2005-03-04 5 浏览
睇之前既食評都有心理準備服務可能麻麻, 跟住入到去真係無人招呼要自己搵坐, 但到坐落到倒茶或點菜侍應都很有禮貌, 問佢\地野都會答, 之後侍應仲會再問食物味道如何? 辣不辣等? 服務都算唔錯麻辣雞絲冷麵($18) - 無想像中咁辣, 同埋碟底好多油生煎鍋貼($10) - 皮煎得剛好, 咬開還有肉汁, 不錯螞蟻上樹($35) - 餐\牌上標明有一隻辣椒, 而粉絲亦夾雜著幾多紅椒, 但食落口卻不辣, 味道方面都唔錯生力($15), 青島純生($10)不用加一, 服務唔錯, 味道又ok, 食得過

麻辣雞絲冷麵($18) - 無想像中咁辣, 同埋碟底好多油

生煎鍋貼($10) - 皮煎得剛好, 咬開還有肉汁, 不錯

生力($15), 青島純生($10)

不用加一, 服務唔錯, 味道又ok, 食得過
2005-03-03 2 浏览
我都知道中午很忙,要體諒, 但可能佢地見自己有口碑,招呼不太在意我己經等35 分鐘,請她催一催,她說廚房未拿出來,沒有可能追, (如果廚房拿出來了,要你追嗎?)把鬼火, 連在counter付錢都沒冇人理你, 要親自送錢到她們手中如果真的很想去,提議不要在下午一至二點我見到他們的食物真的很油

如果真的很想去,提議不要在下午一至二點

我見到他們的食物真的很油
2005-02-23 3 浏览
一排沒有到這裡。今晚試了雞絲冷麵、口水雞和香莖豆乾。各樣東西仍然有水準。尤其是口水雞的汁,少少酸帶麻辣,很有風味!可惜只得一人,試不到更多菜式。
2005-02-05 10 浏览
試過幾次,其實都幾好。水煮菜色夠味夠辣,但好油,只是也是預期中。麵類有口感,夠彈性。但炒麵很油。飽點類夠熱,應是即叫即整。以北角來說,也是吃很過。每也有紙巾,又可抺汗又可抺咀,感覺細心。
2005-02-04 14 浏览
咩辣地鍋幾多幾多級咁巴閉!又話點點點咁,超!連最基本的野都搞錯晒,呢個係鑊啊!WOK!WOK 又唔同PAN,PAN 係平的…鑊又話係鍋,鍋又話辣到飛起,成兜野油淋淋,最衰果個咩食環署,又話有味又乜又物,搞到而家無左最勁果下讚油。成個鑊扣20分啊,色香味好緊要咖嘛,而家無左個香,點算?而家個羊肉鑊硬係爭緊D咁,加左個鱔球睇下啦。魚+羊=鮮!好彩補番小小飛啦…不過就要留意份量,2個人食的話都係好勉強,鱔係球,唔係片。應該要加多小小先夠喉。
咩辣地鍋幾多幾多級咁巴閉!
又話點點點咁,
超!連最基本的野都搞錯晒,
呢個係鑊啊!WOK!
WOK 又唔同PAN,PAN 係平的…

鑊又話係鍋,鍋又話辣到飛起,
成兜野油淋淋,最衰果個咩食環署,

又話有味又乜又物,搞到而家無左最勁果下讚油。

成個鑊扣20分啊,色香味好緊要咖嘛,而家無左個香,
點算?

而家個羊肉鑊硬係爭緊D咁,加左個鱔球睇下啦。

魚+羊=鮮!

好彩補番小小飛啦…

不過就要留意份量,2個人食的話都係好勉強,
鱔係球,唔係片。
應該要加多小小先夠喉。
2005-02-03 9 浏览
上次食已經係舊舖時代,今次番黎叫番原裝辣味,水準依然。水煮魚片雖然唔係靚魚,但依然好味好滑,最緊要夠香花椒味。虎皮尖椒好鬼香,仲好似玩俄羅斯輪盤,唔知邊隻辣!加埋麻辣粉皮,雖然我地覺得唔夠醬,但都非常美味。最後叫埋麻辣冷麵打包拎走,但d麵質的確麻麻要改善下。可能我地食慣辣,我一d都唔覺其他人話『香港人食唔慣咁辣所以唔好味』相反,我覺得仲未夠辣!講真明知食辣野就有自知之明啦,明明唔食慣辣既,咪小辣小辣咁入手,得先食辣d!都係唔得咪唔好食囉,無人用槍指住你去食嫁。我欣賞既除左係味道之外,更有老闆對四川風味既執著。如果無依種執著,食黎食去都係果d標準味,咪重悶重無癮。

2005-01-16 17 浏览
我之前都係小辣椒做過廚房,,,兩間我都有做過,,我都覺得佢地d野麻麻,,個老世係四川人..不過係好pk,,d,,d菜真係好辣,,好少hk 人會真係食到五級以上ge辣不過果度d回鍋肉係幾好味..
d,,d菜真係好辣,,好少hk 人會真係食到五級以上ge辣
不過果度d回鍋肉係幾好味..
2004-12-14 6 浏览
尋日去個老死間舖頭配眼鏡,難得山長水遠o黎北角,要搵d特別野食,一直都好想去小辣椒,老尖個間執左,今次有機會o黎北角試下。因為唔肚餓的關係,兩個人叫了好少野,擔擔面、燻魚、酸辣白菜梗同羊肉扁食湯(唔係好記得個名)。先o黎個酸辣白菜,係黃芽白雖然味道唔錯又幾爽口,不過唔夠辣又冇酸味。燻魚唔太掂,又唔似燻過又唔似炸過,係一舊普通鯇魚加了d燻魚汁。個擔擔面(如圖)初時俾個買相扼左,原來d精華係底,係撈麵有特於平時d湯麵,雖然麻就唔係太勁,但幾夠辣味如果再辣d仲正,麵身有口感幾彈牙。可能d伙計d廣東話唔係好正又唔係好識聽廣東話,個羊肉扁食湯就佢誤導左,我問佢係咪羊肉,佢又話係,原來係普通雲吞不過係羊肉做湯底,我話要加大辣最後o黎了個唔辣,之後要扲番入廚房加辣。其實我見其他野好吸引,可惜得兩個人食唔到,唯有下次叫多d人陪我食。
2004-11-19 2 浏览
我和朋友一起去.我食雞絲掠面,朋友食担担面.但面太硬,很難食啦!!!
我和朋友一起去.
我食雞絲掠面,朋友食担担面.
但面太硬,很難食啦!!!
2004-10-31 12 浏览
前幾日lunch 去過... 電視機真係有d too loud. anyway, ordered set lunch 口水雞+白飯有例湯, 幾好味, 咁ge價錢都算係咁. 服務一般, 衛生環境ok.