2020-01-16 1 浏览
新学期开始,放工後要番学进修,因此可以在放学後寻找夜间美食😋这晚和同学到一间川菜餐厅食饭,顺便倾下近况,得知在工作上遇到很多不如意的事,希望佢可以重拾信心,吐气扬眉,我会永远支持你的🥺这间餐厅营业至凌晨5时,有很多的川菜菜式,啱哂夜晚想食辣的朋友🤤辣的程度可以选不辣至大辣,像我们不太能食辣,点小辣已经足够😂1. 水煮大鱼这个水煮大鱼有很多花椒八角和其他香料,味道正宗和惹味👍🏻鱼片有很多块,但我们忘记了询问鱼种,原来大鱼是鲩鱼,有很多的鱼骨呢,真是失策😔2. 干煸四季豆四季豆经油炸过,与辣椒、肉碎、虾米粒一齐炒,非常香口,用黎餸饭一流😋

1. 水煮大鱼
水煮大鱼
2. 干煸四季豆
干煸四季豆
水煮大鱼
干煸四季豆
2019-09-29 546 浏览
虽然几resspect小辣椒,可以每个星期三派饭比啲老人家。但系呢个188蚊嘅鱼头实在唔系我期待嘅鱼头,除咗旧鱼云基本上冇肉。同我喺街市买嗰啲冇分别,而我喺街市买只不过系40几蚊。只不过小辣椒好舍本可以落好多辣椒,辣到飞起。我当我畀咗一份畀租,畀咗一份俾员工,另外一份畀咗星期三派饭老人家。依然都会帮衬返小辣椒。仲有好多值得期待嘅菜,可以试一试。
依然都会帮衬返小辣椒。仲有好多值得期待嘅菜,可以试一试。
双椒鱼头
2019-09-26 228 浏览
琴晚娘亲7:30同屋企人黎食饭 叫左个水煮鱼同埋一碗汤.7:40个汤已经送到黎 但个汤黎错左 咁要求更换好正常啦???之後一直等一直等 等到8:15个汤都仲未黎到 等左9个字途中只不过系问左2次个侍应 ...............到最後大家饭都食完 谂紧不如唔好要啦 再问问个侍应 点知个侍应就话我哋系咁催佢 催催催 话咩大家福建人咁恶做乜???但最後问返厨房竟然话张单完全取消左???咁姐系冇跟到单啦?冇跟到单仲要个客人等咁耐 冇啲歉意 仲咁既态度?
琴晚娘亲7:30同屋企人黎食饭 叫左个水煮鱼同埋一碗汤.

2019-09-17 271 浏览
已经叫呢间外卖不下十次,每次都可以送漏嘢!印象深刻嗰次系送漏嘢饮,送既员工话下次再叫外卖时先送嚟!坦白讲我点知几时会再叫你地既外卖,而且你地系唔系真系会记得!当时要求佢地转头送嚟,个员工劲无礼貌话未必送到,咁远。因此我打电话去铺头到,听电话嗰个虽然都无礼貌,但知道送漏嘢系要补返比人的,於是叫送既员工再送,真系再送返嚟,个员工竟然系度话我地斤斤计较。一个餐配送一杯嘢饮系你地自己餐单上写名,宜家漏杯嘢饮已经唔啱,仲好意思指责客人,我真系极度怀疑你地系想呃客人钱啦!呢间嘢唔会再帮衬😡😡😡
呢间嘢唔会再帮衬😡😡😡
30 分钟 (外卖送餐)
其他
2019-09-09 319 浏览
小辣椒想近近地食下辣野,就黍到北角。水煮龙利,因为第一次帮衬,想试吓佢个水煮鱼汤底系咪真材实料先,所以叫龙利,又可以啖啖肉。不过龙利唔系好入味,同水煮辣味唔系好夹,下次都系叫返桂花鱼。个水煮辣味其实唔错,唔会得个咸字,又唔会成碗系辣椒油,辣椒香闻落好舒服,辣味程度可以再强劲啲。再叫多碗酸辣粉,仲要求大辣,(因为水煮鱼唔够辣)。可惜个酸辣粉个汤底系劲酸,同埋唔够辣。啲薯粉烟烟银银,口感好好。即使系晚上10点几,仍然好多人,而且越夜越多,原来餐厅系经营到凌晨5:00。除咗我哋嗰桶基本上每枱都有叫大支啤酒,甚至会有人喺度猜枚,好热闹。呢度未必适合情侣拍下拖食下饭,一大班人嚟食就好岩。
小辣椒
想近近地食下辣野,就黍到北角。

2019-09-06
$120 (宵夜)
2019-06-21 753 浏览
小辣椒百食不厌 不单止可以堂食又可以外卖,真系对於邻近既住客带来方便啊😆😆约上三五好友黎屋企玩,好开心有班锺意食辣既朋友真系好幸福呀炸大肠每次食都叫既菜式,超级脆皮🤤🤤锺意食大肠既你点可以错过呀其次辣子鸡丁,份量都算可以,弹弹肉 无咩骨,大家一定锺意啦,而且有种麻麻辣辣既感觉系口中配酒一流水煮鱼,都唔洗多讲 实系大众既喜爱菜式 配菜又多🤩🤩仲有个菜煲都不错既配搭腩肉,带点麻辣又是别有一番风味呢
约上三五好友黎屋企玩,好开心有班锺意食辣既朋友真系好幸福呀

水煮鱼,都唔洗多讲 实系大众既喜爱菜式 配菜又多🤩🤩

仲有个菜煲都不错既配搭腩肉,带点麻辣又是别有一番风味呢
2019-04-26 748 浏览
服务态度超差都算,我外卖等成粒钟都算喇,点知食物份量超级过份,乾煸四季豆数过得廿条短过手指尾,泡椒田鸡得五旧,成为$196,味道要用难食到想呕黎形容,认真无下次
外卖自取
2019-02-09 948 浏览
d野食味劲淡,完全5好食,d野嘅份量又少,个服务员仲要不断吹自己嘅野有几好,几多肉🙄中途加野饮写左单又5攞比人,态度仲要劲差,一直系度大声讲野,个个企系度又5做野,望住d客食,食完d野饮都味上黎🤯佢sell嘅毛血旺劲难食,里边得毛肚,红薯粉嗰d,d野又5入味,好似食紧油咁,个碗几大都冇用la,里边得几样野食,d粉丝杂菜煲劲细,d菜好似白灼咁,一d味都冇,要求又5系好高,有d咸味好冇🤦🏻‍♀️3个餸食左338蚊,真系好鬼贵,以为抵食,点知劲失望。
2019-02-09
2018-12-07 1014 浏览
今日去了北角探亲,便顺路同亲友一起食晚餐..亲友介绍了这间餐厅,她说味道很好,终是就入去试食一下由於未试过这间餐厅,所以都系菜色斩都系亲友的精心推介夫妻肺片,有牛展,牛肚,少少辣,如果有啲香菜花生更好!服务一般,唔会加水,待应都挂住望电视倾计,要嗌到劲大声先应。 蚂蚁上树,名字已经好吸引,食落口味道好好,唔会太油豉椒炒黄膳,这道菜唔辣,非常惹味,黄膳处理得好,大件多肉又弹牙!南瓜饼甜甜糯糯的,很好吃,不过这类食物不太好消化,还是少吃为好,可以很多人点一份大家一起share。整体唔错,已约亲友下次再去过!!
今日去了北角探亲,便顺路同亲友一起食晚餐..
亲友介绍了这间餐厅,她说味道很好,终是就入去试食一下

由於未试过这间餐厅,所以都系菜色斩都系亲友的精心推介

夫妻肺片,有牛展,牛肚,少少辣,如果有啲香菜花生更好!

蚂蚁上树,名字已经好吸引,食落口味道好好,唔会太油

整体唔错,已约亲友下次再去过!!
非常之不愉快的用餐经历,食晚餐,刚坐下无耐就要搭枱,上菜慢,等了差不多一个小时先有得食食物味道差到不得了,叫了3样菜,全部都好难食,菜名叫"酸辣"竟然可以又无酸味又无辣味,一系就淡而无味见到很多游客在此用餐,不知他们食完有何感受生活在香港咁多年,未食过咁难食既野,我们每样食左两啖就埋单走人,实在差到难以入口浪费了食物,实在抱歉,因为真系太难食全晚唯一可以接受既系支啤酒,等左成晚就系食左D咁既野,真系食到一肚气
见到很多游客在此用餐,不知他们食完有何感受
浪费了食物,实在抱歉,因为真系太难食
2018-11-11
2018-10-22 648 浏览
果次个朋友在三藩市回港住的酒店在北角,晚饭时间佢话想吃辣D嘢,我明白,因为她是四川人,小辣椒她一定钟意,因为平时我都有光顾,好钟意果次我地来到点左辣子鸡、辣子肥肠、油爆虾和炒野菜。辣子鸡每次来到必点的菜式,够辣、够镬气,鸡肉做到外脆内滑,好甘香!真系吃到会上瘾辣子肥肠,㧥材料精㧥,炸到D肥肠松脆好入味,加上甜、酸带辣的酱汁,好醒胃!油爆虾,虾是经过油炸的,锁住虾的鲜甜肉汁,爽脆弹牙,经过回锅猛炒,好好味炒野菜一样做得出色,炒得刚好的福花,好惹味!送啤酒是最好的

炒野菜一样做得出色,炒得刚好的福花,好惹味!送啤酒是最好的
2018-10-04 566 浏览
简直了 可以说是最差的餐厅了…太失望了… 超级难吃……上菜巨慢!服务还差!一直催催催也不上菜!!再也不会来了…超级差 味道也不行,也不辣,太难吃了…太难吃了 太难吃了…

2018-10-04 430 浏览
去开北角,总会去小辣椒吃嘢,一来觉得食味有保证,二来价钱贴地,午市客饭$43又包嘢饮。今日嚟北角上堂,又嚟吃个晏,叫个水煮羊肉,一向觉得呢间铺头水煮有保证,但当个水煮羊肉一嚟到,样已经唔得,点解系豆粉献,而且好杰,好似酱糊咁,同我夜市平时吃开嘅水煮系两回事,不过一如以往,足料足量,虽然味道不如前
,不过一如以往,足料足量,虽然味道不如前
2018-10-04
2018-08-12 639 浏览
小辣椒🌶近和富,即系北角同炮台山既交界。位置算好搵,系马宝道街市一穿过去就到左,食完仲可以去对面食个糖水依间小店都开左好几年,记得细细个食佢,真系辣到无朋友,个种麻香辣8角香料再加脆花生;虽然系好辣,但辣得好过瘾!而家大个女喇,决定再度挑战,顺便啤啤佢叫左鸡丝🐥粉皮、口水鱼🐟、尖椒皮蛋和啤酒🍻的麻甩夜,饮胜!唔知系人大左食辣劲左?点解冇咁辣,同埋好似冇咁麻,但性价比都算几高既;我唔客气喇!- 解辣可叫冻朱古力,估唔到佢食辣四川地方冲得唔错- 南瓜煎饼可以一试,但有点油,记住用纸巾吸吸
小辣椒🌶近和富,即系北角同炮台山既交界。

而家大个女喇,决定再度挑战,顺便啤啤佢
叫左鸡丝🐥粉皮、口水鱼🐟、尖椒皮蛋和啤酒🍻的麻甩夜,饮胜!

- 解辣可叫冻朱古力,估唔到佢食辣四川地方冲得唔错

- 南瓜煎饼可以一试,但有点油,记住用纸巾吸吸
2018-07-18 600 浏览
OT完後当然要食d好野医下肚😛本人喜欢食辣 突然就想起好耐冇去食《小辣椒》可惜系希望而来,失望而回😭一去到肚都系到打鼓,立即叫个小食蒜泥白肉当然系我首选点知失望至极😭旧肉十分厚,完全唔入味而底下有粉皮但都一样好厚冇味个汁唔酸唔咸唔辣 姐系乜味都冇😡好彩第二味烩津白有惊喜个津白十分爽口,而且少少辣十分惹味同开胃👍而且一碟都几多 可以当小菜食最後叫左个辣子鸡送酒炒得几乾身,送酒一流🍻但味道同以前差好远 可能为迎合香港人辣度降低 而香味也大减,肉质也有d“鞋”一碟入边真系好少鸡 2个人食都唔够饱😢总括黎讲: 水准大失的一餐而且店内都好多旅客,环境比较嘈人均消费: $130.00
OT完後当然要食d好野医下肚😛
本人喜欢食辣 突然就想起好耐冇去食《小辣椒》

可惜系希望而来,失望而回😭

一去到肚都系到打鼓,立即叫个小食
蒜泥白肉当然系我首选
点知失望至极😭
旧肉十分厚,完全唔入味
而底下有粉皮但都一样好厚冇味
个汁唔酸唔咸唔辣 姐系乜味都冇😡
蒜泥白肉

好彩第二味烩津白有惊喜
个津白十分爽口,而且少少辣
十分惹味同开胃👍
而且一碟都几多 可以当小菜食
烩津白

最後叫左个辣子鸡送酒
炒得几乾身,送酒一流🍻
但味道同以前差好远
可能为迎合香港人辣度降低
而香味也大减,肉质也有d“鞋”
一碟入边真系好少鸡 2个人食都唔够饱😢
辣子鸡

总括黎讲: 水准大失的一餐
而且店内都好多旅客,环境比较嘈

人均消费: $130.00
烩津白