如果你正在尋找一個宵夜好去處,小辣椒食店絕對是一個值得推薦的地方。他們的炒粉炒飯、小雲吞和煎餃都是令人垂涎的美食。首先,小辣椒食店的炒粉炒飯真的很香口。無論是炒粉還是炒飯,他們都能夠將食材炒得熟透且有獨特的風味。每一口都散發出誘人的香氣,讓你難以抗拒。無論你喜歡辣的還是清淡的口味,他們都能夠滿足你的要求,讓你品嚐到正宗的炒粉炒飯美味。其次,小辣椒食店的小雲吞十分鮮味。這些小小的雲吞包裹著鮮嫩的肉餡,搭配著滑順的湯汁,每一口都讓你感受到美味的爆發。無論是作為主菜還是小吃點心,這些小雲吞都能帶給你愉悅的味覺體驗。另外,小辣椒食店的煎餃也是一道令人回味的佳餚。他們的煎餃外皮酥脆,餡料豐富多汁。每一口都讓你品嚐到餡料的鮮美和外皮的香脆,給你帶來一種令人難以忘懷的味道。總的來說,小辣椒食店是一個宵夜好去處。他們的炒粉炒飯、小雲吞和煎餃都是美味的選擇。無論你想要一頓營養豐富的晚餐還是輕食宵夜,這裡都能夠滿足你的需求。如果你正在尋找一個能夠品嚐美味炒粉炒飯和各種小吃的地方,小辣椒食店絕對是一個值得一試的選擇。

2024-02-07 93 浏览
萵筍勁鹹 要揾水溝先食到…辣子肥腸炸到成舊腸變干腸,辣椒多到完全唔知食緊乜 酸菜魚都唔得,d魚唔滑又唔鮮 成餐冇樣食得落🫠三樣嘢加埋四百幾蚊 價錢都唔算平 中晒伏冇下次
2024-01-10 176 浏览
翻開菜單,就見到佢話有個「口水雞」,點得出名呢?原來真係有料到,吃落好夾,醬汁辣中帶甜,雞肉綿滑得嚟又保持住彈性,恰到好處嘅辣,手都停唔到口啊!🌶轉個口味,試吓「雞絲粉皮」。光係睇落都覺得解渴,粉皮咬落有勁,微微嘅麻香好惹味,加上雞絲咁滑,唔麻唔辣嘅朋友嚟講啱晒。點都要點碟「酸菜桂魚」,海鮮控嘅我最期待。桂魚滑到出神,晶瑩剔透嘅肉質好入味,湯汁酸香爽口得黎唔過分酸鼻,嗰酸菜同魚就係絕配。又點了「糖醋魚塊」,唔止魚肉夾帶着脆皮,外層糖醋醬滋味亦剛好,青椒洋蔥提鮮,係噉食都唔覺膩,對面個friend嘅筷子都快過我!真係冇法子,不提下「農家拆骨肉湯」,湯底清新得嚟充滿薑香,飲落好舒服,肥而不膩嘅豬肉同嫩豆腐咁搭配,暖笠笠嗰種,整體好補。仲有服務嘅話,店員禮貌又親切,服務周到,整體食得好滿足,肚囊囊嘅好幸福。下次過嚟,一定要叫多幾個友人一齊嚟share啲美食,保證再有新發現!🍽🎉👍

2023-12-02 182 浏览
走進這家餐廳,吃的不只是菜,還有那股撲鼻的香味和視覺上的衝擊,一盤盤色彩繽紛,令人口水直流。今次嘅目標是他們家的招牌菜——麻婆豆腐。豆腐入口嫩滑,辣椒油拌勻其中,微微上手嘅辣,恰到好處嘅醬汁。佢哋個辣是那種温烘烘,蔓延開嚟,讓舌尖上有種說不出嘅過癮感!黃金炒飯絕對算得上是巧妙平衡,每一粒飯都粒粒分明,帶有蛋香,而且絲毫不油膩。而且認真夾埋其他菜一齊食,真是別有一番滋味。最後一定要提嘅是當家小菜——宮保雞丁。雞肉炒至外焦裡嫩,花生米添加嘅脆感,配上特製宮保醬汁,鹹甜鹹甜,嗲呢家啦!全場吃得津津有味,唔駛太多奢華的調料,就能夠將每種食材嘅美味發揮到極致,顯示廚師嘅功夫。這次嘅食評之旅,證明咗好菜不在於價格和華麗,而在於味道和心思。這家店,堂堂正正贏得我嘅讚賞!👏✨🤤

2023-10-23 315 浏览
今日帶老公經過舊居,小時候就很喜歡「小辣椒」這間餐廳。時隔多年回來,今日晚餐點了碟魚及羊肉,食物仍然保持質素,很有鑊氣,很大碟,經濟實惠。兩人合共$214,好抵食。
2023-06-27 693 浏览
【東區】【小辣椒】講一間食咗一段時間嘅餐廳,經過北角嘅時候成日都會見到佢哋個招牌又光又大,又已經喺度一段時間,因此都有啲興趣走入去食。當刻同浣紗娘傾開,就不如一齊去食吓呢間嘢。聽浣紗娘講,呢間嘢好多時都要排隊添喎。喺呢度最出名就係啲辣嘢,但我就唔太食得辣,驚影響啲味蕾,所以選擇起上嚟都有啲困難。少少都 okay 嘅情況下叫咗 $73 嘅「乾鍋菜花」,又幾好食喎,個椰菜花整得幾有鑊氣,仲幾夠味,浣紗娘甚至去到勁中意食嗰隻。之後到 $98 嘅「椒鹽魷魚鬚」就麻麻哋,冇大牌檔嗰啲咁好食咁。或者換個演繹方式,就係同我哋平時食開大牌檔嗰隻略有不同,可能我食唔慣啦。為咗有啲嘢浪吓肚,用 $28 叫咗「鍋貼」半打,質素可以嘅,唔算差咁囉。最後叫埋 $108 嘅「薑蔥牛栢葉」,好似細碟咗啲,但味道上其實都可以,而嘢飲用咗 $18 要咗「王老吉」同「美年達」。始終間嘢係食啲麻辣鍋為主,我都唔可能話好恰當咁講咗呢度,奈何一直都冇下一次機會,就寫住先。。。(地址:北角北角道33號)#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodbl

(地址:北角北角道33號)

#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodblogger #foodiehk #topcitybiteshk #hkeat #hkfoodstagram #thatfoodiething #instagood #love #hkigfood #hkfoodlove #hkfoodblog #globaleats #foodieman #1am東區 #北角 #小辣椒 #乾鍋菜花 #椒鹽魷魚鬚 #薑蔥牛栢葉 #鍋貼 #王老吉 #美年達 #1am1063 #1ambackup
2023-04-17 575 浏览
口水雞唔好食,唔熱又唔凍唔知想點,仲要冇雞味仲要有啲,魚腥味,個豉椒炒蜆,得個鹹字,炒蜆仲要好多蜆係死嘅,,超難食,個螞蟻上樹超硬,仲要一啲配料都冇,得粉絲,我真係唔知呢間舖頭有邊一樣嘢係好食,我第一次同第二次,都可以接受,誰不知第三四五六次都係超難食,點解會爭咁遠,到底你自己有冇食過,好心你哋自己試下,,搵唔到一樣嘢係好食嘅,,希望你哋盡快改善,
2023-01-27 710 浏览
新年初4好多餐廳都無開,好幾日無食辣,竟然比我搵到間食辣為主既餐廳,就去試下,點知伏到爆,情願吾食辣忍下口2:30到餐廳,有正常餐牌同午市餐牌,但午市餐牌好多野都無,吾緊要明白新年,同埋我都係為毛血旺而來。毛血旺$198首先毛血旺但上黎既係豬紅,正常應該要係鴨血,喱點已經嬲嬲地,仲再係吾滑豬紅,有微微腥味然後配菜有:大量熟到咬口好難食既鱔、懷疑似豬肝?爽爽地吾似豬潤,但都係腥腥地,有豬腥味、牛柏葉正常,最好食係大豆芽但配菜吾多款,湯底好似辣椒油咁,得油既感覺,係無辣味的,吾係一般既難食酸辣土豆絲(熱食)$55朋友鐘意食土豆絲,就叫左黎試下,熱炒後吾係好爽口了,味道似干炒牛河既醬炒出黎,奇怪既味,但還可接受,當然都不係好味個類啦仲有凍奶茶、凍檸茶$16@凍奶茶係全餐最好味,但都只係正常貨式,凍檸茶就都係難飲,到底點做到,嬲到一定要負評總結:價錢偏貴,味道難食,職員態度ok、款式選擇ok ,但吾會有下次

毛血旺$198

毛血旺
毛血旺用豬紅?

酸辣土豆絲(熱食)$55
仲有凍奶茶、凍檸茶$16@
總結:
酸辣土豆絲(熱)
2022-10-25 777 浏览
第一次寫評論就係要插北角小辣椒餐廳!上次落單待應已經落錯單,短頭髮大姐自己聽錯仲要咦咦哦哦,見佢整起左我都算,照要。 諗住事隔幾個月比多次機會佢, 又係食到成肚氣,好心請過班待應啦。門口有客人企喺度大半個鐘等外賣,又唔係繁忙時段,成班待應遊手好閒冇嘢做㗎,我成個人企正係佢正門口都唔識得問下客人係米等緊嘢,到個外賣出咗啦,就咁放左喺張枱度不聞不問,跟住3-4個大姐成碌葛咁企喺門口度,負責落單個大姐都有份。到我見到個外賣問係米毛血旺加個菜, 個大姐先問依個係你㗎? 我心諗乜你仲見到有第2個客人等外賣咩。絕對唔會再食佢,真係無服務可言。
等候时间
40 分钟 (外卖自取)
2022-09-13 687 浏览
失望至極 點咗一份回鍋肉 一份魚香肉絲 魚香肉絲竟冇一丁點瘦肉 炒肥是店內風俗嗎??回鍋肉尚可 有用到甜麵醬 實際上肉絲用到了魚辣子 姑且可算是正宗川菜 但是全炒肥這種純屬欺客
魚香肉絲
叫口水雞, 水煮牛。口水雞全部雞骨肥膏冇味冇道又唔熱又唔凍。水煮牛發水牛肉冇味冇道,蠔油味精湯一樣。人生從未食過咁難食。垃圾午饭。叫我應該夜晚先黎, 有冇搞錯。Never had such a disgusting experience.
2022-04-09 1113 浏览
本來想去和富食十二味,1637 到達但午市餐1630 完了。轉到附近街口的小辣椒之前常經過,聽說在區內有點歷史,第一次來試午餐$50 內,今時今日算抵食,選擇也不少選了回鍋肉客飯,跟餐茶少辣偏咸中規中矩勝在平之前有食評說侍應態度差我星期六5點左右到只有幾枱客侍應是譚仔話嬸嬸,態度不過不失一般街坊店水平
之前常經過,聽說在區內有點歷史,第一次來試
午餐$50 內,今時今日算抵食,選擇也不少

選了回鍋肉客飯,跟餐茶

回鍋肉

少辣偏咸
中規中矩勝在平

之前有食評說侍應態度差
我星期六5點左右到
只有幾枱客
侍應是譚仔話嬸嬸,態度不過不失
一般街坊店水平
2022-04-09
2021-11-26 1029 浏览
上一次來是兩年前,味道驚艷,今天來,失望無比。藤椒大魚:分量很少,很淡,除了麻沒有其他味道,整道菜除了豆芽也沒有配菜。宮保雞丁:我吃過雞肉最少宮保雞丁,不如叫炒花生好了。揚州炒飯:點解炒飯鹹過d魚?南瓜餅:很油很油很油很油鐵板腰花:「裡面的青椒非常不新鮮,至少雪櫃擺咗2日,都係霖嘅,都係好鹹好鹹好鹹好鹹。不會再來,懷疑廚師味覺失調。真的很難吃,還要我寫200字,我費時間打字就是為了大家不要中伏。係咁多
上一次來是兩年前,味道驚艷,今天來,失望無比。

宮保雞丁:我吃過雞肉最少宮保雞丁,不如叫炒花生好了。

揚州炒飯:點解炒飯鹹過d魚?

南瓜餅:很油很油很油很油

不會再來,懷疑廚師味覺失調。

係咁多
2021-11-26
2021-10-20 1001 浏览
這兩天都係北角做嘢,但係午餐諗食乜真係諗到頭都爆炸,突然之間諗起一間十幾年前去過嘅四川菜館,當時係不好的經歷,但店員解釋我點錯了菜所以不似預期,所以今天都引証一下當日是我點錯菜還是中了伏😛我們兩位,點了怪味瓜、南瓜餅、菜肉雲吞與檸檬田雞4味菜式。所謂怪味瓜,其實即係紅油青瓜,與南瓜餅都只係等閒貨式。淨雲吞都算不錯,至少能做到皮薄餡靚,餡中的肉與菜比例適中。而主角就是檸檬田雞,亦係十幾年前中伏的一道菜。十幾年前點了套餐,田雞少又無檸檬味,完全不夠餸飯,今次叫正價,果然份量十足,田雞有十多廿件食極都有,田雞又夠肥美,配上檸檬汁原來很夾,很好食👍🏻
我們兩位,點了怪味瓜、南瓜餅、菜肉雲吞與檸檬田雞4味菜式。
2021-10-14 568 浏览
今日去炮台山東岸公園,搵到e間,打算一試。味道不過不失,但個個阿姐都係趕頭趕命,比錢個時搵銀仔比,個阿姐大大聲語氣極差甘問:係咪比錢。😮‍💨冇下次 。。。。。。