2015-10-25 416 浏览
同chicken係附近行街,行下行下大家餓就op一下,坐低既時候大家有啲小吵架,所以搞到大半餐大家都冇咩點講野,原本好有feel既氣氛都變得彊晒,雖然口講冇野,但心裡面大家都好清楚!令到小甜谷都變得唔甜 餐廳門面係一大塊落地玻璃,中意睇景既人一定好中意,設計簡約得黎又有特色室內環境有少少童話既感覺,牆上充滿卡通壁畫,店員制服可愛,而且店內用圓形既雲石做餐桌,感覺好別緻,有種黎左小小童話世界既感覺雖然嗌緊架,但都唔可以比自己餓親xd叫左Chocolate Latte,上黎既時候有兩杯,一杯係裝滿朱古力冰塊,一杯係微溫既鮮奶,比我既感覺好新奇,鮮奶倒入冰塊杯中混合,冰塊慢慢咁溶化,令朱古力味愈來愈出,而且溶左飲落去都唔會好凍,飲上去朱古力味特別濃郁,值得一試!鮮榨神奇菠蘿汁,chicken點既特飲,估唔到成個菠蘿咁上,菠蘿入面已經榨成菠蘿蓉,飲落去好fresh,又酸又甜,而且成個菠蘿既容量都好多!其實就咁嗌一個都夠兩個人飲,因為容量的確好多呢~珍寶帶子墨魚汁意大利粉,好大粒既帶子呢,有香濃既墨魚汁,以車里茄同洋蔥做配料,帶子煎得好香,肉質鮮嫩,香菜做調味令到佢更加出,意粉夠彈牙,墨魚汁濃
同chicken係附近行街,行下行下大家餓就op一下,
坐低既時候大家有啲小吵架,所以搞到大半餐大家都冇咩點講野,
原本好有feel既氣氛都變得彊晒,雖然口講冇野,
但心裡面大家都好清楚!令到小甜谷都變得唔甜
室內環境有少少童話既感覺,牆上充滿卡通壁畫,店員制服可愛,
Chocolate Latte
雖然嗌緊架,但都唔可以比自己餓親xd
叫左Chocolate Latte,上黎既時候有兩杯,
一杯係裝滿朱古力冰塊,一杯係微溫既鮮奶,比我既感覺好新奇,
鮮奶倒入冰塊杯中混合,冰塊慢慢咁溶化,令朱古力味愈來愈出,
鮮榨神奇菠蘿汁
其實就咁嗌一個都夠兩個人飲,因為容量的確好多呢~
珍寶帶子墨魚汁意大利粉
珍寶帶子墨魚汁意大利粉,好大粒既帶子呢,
有香濃既墨魚汁,以車里茄同洋蔥做配料,
帶子煎得好香,肉質鮮嫩,香菜做調味令到佢更加出,
意粉夠彈牙,墨魚汁濃郁到帶少少咸味
鵝肝鴨腿肉牛肝菌意大利飯
鵝肝鴨腿肉牛肝菌意大利飯,材料非常豐富,
飯粒香濃鮮香,鵝肝入口即溶,火喉煎得岩岩好,
再配鴨腿肉同牛肝菌增加口感,非常惹味,推薦一食!
荔枝奶凍
荔枝奶凍,中意食荔枝味既任何野,所以見到有依款奶凍當然要點,
但因為嗌架,所以令到大家都各吃各咁,愈食愈無味q_q
講番味道先,奶凍其實好香滑,而且有濃濃既荔枝味,我好中意!
荔枝奶凍
可惜當時食落雖甜,但冇咩心情。。
希望有機會再嚐多次,要有好好既心情呢~
法式梳乎多士配鮮果及雪糕
法式梳乎多士配鮮果及雪糕,最後係夠依個梳乎多士和好xd
因為大家都有唔好,又唔想搞到咁彊,所以道歉後就大家你餵我我餵你~
唔知係米戀愛威力發作,食依個特別好食!
外層微硬既多士,咬落去幾鬆軟,入面軟淋淋既梳乎,再點啲焦糖醬,
食落甜上心頭呢~~極度推薦依個梳乎多士!
法式梳乎多士配鮮果及雪糕
口感同味道都好新鮮,食完心情好番晒~希望下次黎要心情好好的!
珍寶帶子墨魚汁意大利粉
鵝肝鴨腿肉牛肝菌意大利飯
法式梳乎多士配鮮果及雪糕
小甜谷都食過大坑和尖沙咀,甜品質素一直都覺得吾錯仲要價錢合理,所以平時都有KEEP住去食,有日知道佢係銅鑼灣開左間CAFÉ有飯食,諗住生日前專登過海去試下。今日8點鐘到逹,比心目中大同空間都多,坐得舒服,燈光剛好係桌面吾會覺得太辛苦。我地坐左係梳化一陣就有人比水和餐牌給我們,還介紹左晚餐主菜只需加上$30就可以再有湯同飲品(今日係花茶)。待應仲講飲品都係新鮮用生果整成,不用擔心太甜同用糖水做。而佢都介紹不少食品推介,最後我地叫左2個主菜,1個湯,3杯飲品和2個甜品。最後甜品太貪心關係只可以食到大半就KO左我地2個人…..但男人話冇所謂。。生日大晒!!鮮榨神奇菠蘿汁$55:一上桌已經勁開心,用一個菠蘿做杯,原來係用新鮮菠蘿打成汁再倒返入去,飲落去吾酸仲好開胃,飲到底仲有少少菠蘿肉係度添!~待應介推正!!紅果樂$42:紅色加上綠色都好討好,原來問返係佢地會因應入面飲品咩顏色而裝飾品顏色配合返。飲落吾甜好有生果味,加上少少乳酪都係開胃飲品。湯加花茶$30:黑松露湯:黑松露味好足而夠杰身,飲落去口口都有黑松露味道,包係蕃茄意大利包片,少少的剛好。意料之外加$30有這質素。湯加花茶$30:什果花
紅果樂
黑松露湯
什果花茶
湯加花茶$30:什果花茶:紅茶做底加上什果和少許菠蘿肉係度,飲落去清新消滯。
全日早餐
全日早餐$128:黑松露炒蛋夠滑同黑松露油都好出,什菜沙律都好新鮮。最亮點竟然係個包,食落去甜甜地以為提子包,點知再食見到無花果…係未見過這個包種,香之餘又吾甜,只吃佢已經十分夠味,待應之後講話這個包在下午都好多人叫做午餐。
墨魚汁意大利麵
墨魚汁意大利麵$158:墨魚汁係每一條意大利麵度好好味,墨魚汁好香同濃,有2粒帶子作襯托,吾多油係碟底,抵讚!~黑配白十分漂亮,份量也剛剛好。
梳乎蛋多士
梳乎蛋多士$58:以蛋白作多士,切下去好軟熟同吾會成口油,蛋白味好香加上少少糖粉已經夠味,仲要份量好多和朱古力雪糕味濃都好濃和有少少花生好吸引。
蜂巢梳乎窩夫
蜂巢梳乎窩夫$68:黎到覺得奇怪?蜂巢呢?原來蜂巢來貨問題而有只可以用蜜糖,但蜜糖都吾係平貨野,好香蜜糖味之餘又口乾,窩夫蛋味好香同好脆口,仲要份量好多和朱古力雪糕味濃都好濃和有少少花生好吸引。

但因為我地叫得太多吃不完,價錢共$593/2位,下次再黎時可以叫少一個甜品和飲品都係大約$200,以銅鑼灣黎講有五星級大廚坐陣這價錢質素都好好。
2015-10-14
黑松露湯
2015-10-24 299 浏览
從前的小甜谷身處大坑,終於跳到尖沙咀及此銅鑼灣店,而這店更有咸食提供,對我喜歡一站式晚餐 + 甜品的地方最好不過,可以多點時間跟朋友談天。白色牆身配以粉紅色燈,感覺很和諧。果樂 - 藍 $42 (藍莓、香蕉、牛奶、乳酪)是我最喜歡的紫色,香蕉、藍莓生果我也喜歡,上檯色彩奪目,賣相吸引。第一口感覺很冰凍,不太甜夠健康,如果再酸點就更是完美。北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵 $168黑漆漆的意大利麵質地比平日普通的帶點韌性很有嚼口,適量的橄欖油拌入不會太乾身,加入洋蔥、香草,美味得很快已清光光。而帶子煎的有點過火候,質地較韌,而加香草、蒜蓉幾惹味。鵝肝鴨腿肉牛肝菌意大利飯 $158鵝肝質感肥美,一小口味道已很濃郁,飯粒有點硬身,合乎意大利飯的指標。而當中鴨腿肉切條加入飯中,肉質也算得上嫩滑,而牛肝菌很鮮味,整體不會太膩。宇治抹茶精選 $68 看到已雙眼發光,有喝的綠茶,但味道似加入煉奶的甜,濃郁帶甘味的雪糕,質地頗軟滑。而抹茶蛋卷甜度剛剛好,忌廉不多,而蛋糕質感也屬鬆軟。當晚巧遇老闆谷祖琳在餐廳,見到身旁有2位小女孩,網上翻查已經結婚及誕下兩女,相當幸福美滿,看真人仍然相當纖瘦,很羨慕。踏入小

白色牆身配以粉紅色燈,感覺很和諧。

果樂 - 藍 $42 (藍莓、香蕉、牛奶、乳酪)
果樂 - 藍 $42 (藍莓、香蕉、牛奶、乳酪)

北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵 $168
而帶子煎的有點過火候,質地較韌,而加香草、蒜蓉幾惹味。

鵝肝鴨腿肉牛肝菌意大利飯 $158
鵝肝鴨腿肉牛肝菌意大利飯 $158

宇治抹茶精選 $68

而抹茶蛋卷甜度剛剛好,忌廉不多,而蛋糕質感也屬鬆軟。
宇治抹茶精選 $68

當晚巧遇老闆谷祖琳在餐廳,見到身旁有2位小女孩,網上翻查已經結婚及誕下兩女,相當幸福美滿,看真人仍然相當纖瘦,很羨慕。踏入小甜谷就看到這可愛動物壁畫,是否兩位愛女而設呢?
2015-10-24 336 浏览
之前在飲食雜誌見介紹過小甜谷 Kaffee 是由五星酒店大廚主理,除甜品外還有西餐。早已想來試試,拖了個多月終能和朋友夾好時間來試試了。- 精選濃湯 : 是日是龍蝦湯,味道濃郁,配上麵包吃也不錯。-北海道全日早餐 : 用北海道牛乳做的滑蛋非常嫩滑,蛋面上加了些黑松露,簡直又香又滑。煙三文魚口感細滑但煙熏味較淡。 脆煙腩油脂量少,煎得頗香。香草豬肉腸、大啡菇、燒蕃茄、沙律菜和焗茄汁豆等也顯得不平凡。多士添加了清新的無花果醬,口感較餐湯的法包軟。- 三文魚蕃茄長通粉 : 長通粉煙韌彈牙,配上番茄醬汁味道香濃。好味!!- 凍果茶 : 這果茶比較特別,以士多啤梨、菠蘿等水果來代替平是檸檬荼的檸檬及糖醬,喝來十分健康。
2015-09-26
2015-10-24 727 浏览
今天下午到銅鑼灣同朋友食飯,試咗一間餐廳,覺得味道不錯,所以又上來開飯介紹一下!午餐時間有set lunch 選擇很抵食,每份八十多元在銅鑼灣區不算奢侈吧?先點了餐湯羅宋湯,酸酸的很開胃,而且還有塊麵包,初初以為是普通的提子麵包,經店員介紹下原來是無花果麵包,甜甜的,感覺很特別再來就是主菜,不太肚餓的情況下沒有點飯或意粉,而是點了雞肉凱撒沙律,賣相十分吸引,有一些紅色的薯片伴碟?吃下去淡淡的沒甚麼味道,雞扒的味道也是偏淡,所以就靠少量芝士粉和沙律醬搭夠,吃下去就會剛好不膩!其實吃沙律也是想健康一點吧,所以個人不喜歡太濃太多醬料的沙律呢!份量很足,當午餐吃也是夠飽!最後就是餐飲了,點了菠蘿汁,很意外很出奇地竟然是原個菠蘿奉上,感覺超特別!而且飲料是在菠蘿中,還混合了一些果肉增加口感,不似是一般餐廳飲的「糖水」吧!值得一試!

餐湯+無花果麵包

Cesar Salad

鮮榨菠蘿汁
餐湯+無花果麵包
Cesar Salad
鮮榨菠蘿汁
2015-10-23 555 浏览
這天中午有要事去了銅鑼灣,回家前在附近吃午飯,發現它開了餐廳,去年試過尖沙咀店的抹茶雪糕印象不錯,看過午餐餐牌覺得對胃口,所以試一下它們甜品以外的主食囉。見到All Day Breakfast($86)一定優先,炒蛋OK滑,不錯,最欣賞是煙肉,很多餐廳的煙肉都煎得較乾較硬,但這間的煙肉做得不錯,香煎之餘一點都不覺得乾硬。 麵包不馬虎隨便,重點是密度高又溫熱,好食,沙律菜及煙三文魚亦很新鮮。 另點一客黑松露芝士焗海鮮飯($88),食材豐富不吝惜,青口最少有3隻,不少這類餐廳這個價錢就只放一隻...焗飯香濃,老公說吃完這個有興趣來試晚餐呢。每份主餐都送一杯果茶果茶不含咖啡因,懷孕都可以喝呢,雖然免費,喝起來確有水果味道。 喝到最底的樣子,當然有一部分已經被我吃掉啦。 另外新開張期間每人再送新鮮十足的西柚汁。 其他Menu,銅鑼灣店走主食餐廳路線。 當然晚餐直落吃甜品也沒問題,可惜懷孕階段未能再品嚐抹茶雪糕,聽說它們的抹茶粉也是親自由日本進貨。
這天中午有要事去了銅鑼灣,回家前在附近吃午飯,

發現它開了餐廳,去年試過尖沙咀店的抹茶雪糕印象不錯,

看過午餐餐牌覺得對胃口,所以試一下它們甜品以外的主食囉。

見到All Day Breakfast($86)一定優先,

炒蛋OK滑,不錯,

最欣賞是煙肉,很多餐廳的煙肉都煎得較乾較硬,

但這間的煙肉做得不錯,香煎之餘一點都不覺得乾硬。

麵包不馬虎隨便,重點是密度高又溫熱,好食,

沙律菜及煙三文魚亦很新鮮。
另點一客黑松露芝士焗海鮮飯($88),

焗飯香濃,老公說吃完這個有興趣來試晚餐呢。
每份主餐都送一杯果茶

果茶不含咖啡因,懷孕都可以喝呢,

雖然免費,喝起來確有水果味道。
喝到最底的樣子,當然有一部分已經被我吃掉啦。
另外新開張期間每人再送新鮮十足的西柚汁。

其他Menu,銅鑼灣店走主食餐廳路線。

聽說它們的抹茶粉也是親自由日本進貨。

题外话/补充资料: 以銅鑼灣這地段兩個人午餐只是這個價錢,一點都不貴, 而且味道真的不錯,我覺得甚至比我的常去飯堂「UCC」好吃, 絕對會去試晚餐,不過可能要再多等幾個月囉。
2015-10-21 1076 浏览
小甜谷開左咁耐,真係未試過可能我始終唔係好甜之人不過有咸野食又唔同咁講,就一次過試晒佢啲野得唔得個湯相當有水準,似乎係新鮮煮出嚟唔係是但煮好一大煲潷出嚟果隻松露味好香,配果個茄乾飽都係好野嚟,鬆軟咸香呢個真係不得了感覺就好似插支飲筒落去啜個菠蘿咁其實係將個菠蘿起肉,榨汁,再放返入個菠蘿入面絕對係原汁原味,真係冰都無加粒落去所以飲落唔會好冰凍,但味道肯定係頂級主菜到,隻蝦比想像中還要大,可能睇相真係未必感受到實際大細比手掌還要長扁意粉係黑胡椒做主要調味食落充滿胡椒香,又唔算太辣,好特別實在估唔到一個甜品,係可以飽到成個主菜咁望落都覺膩,但係又出奇咁好味多士外層好香脆,入面浸滿蛋漿,好軟滑真正外脆內軟,本身唔係好甜,可以沾少少淡黃色嘅焦糖醬不過無兩個人,千其唔好食呢個,因為個份量真係不容小看...其實驚嘉都幾大,可能通常對藝人開嘅餐廳無大信心不過呢餐真係有啲改觀,睇得出食物好用心去做亦放左唔少心思去創新,值得一試再試
小甜谷開左咁耐,真係未試過
可能我始終唔係好甜之人
不過有咸野食又唔同咁講,就一次過試晒佢啲野得唔得

個湯相當有水準,似乎係新鮮煮出嚟
唔係是但煮好一大煲潷出嚟果隻
松露味好香,配果個茄乾飽都係好野嚟,鬆軟咸香
黑松露野菌忌廉湯
呢個真係不得了
感覺就好似插支飲筒落去啜個菠蘿咁
其實係將個菠蘿起肉,榨汁,再放返入個菠蘿入面
絕對係原汁原味,真係冰都無加粒落去
所以飲落唔會好冰凍,但味道肯定係頂級
鮮榨神奇菠蘿汁
主菜到,隻蝦比想像中還要大,可能睇相真係未必感受到
實際大細比手掌還要長
扁意粉係黑胡椒做主要調味
食落充滿胡椒香,又唔算太辣,好特別
老虎蝦扁意粉
實在估唔到一個甜品,係可以飽到成個主菜咁
望落都覺膩,但係又出奇咁好味
多士外層好香脆,入面浸滿蛋漿,好軟滑
真正外脆內軟,本身唔係好甜,可以沾少少淡黃色嘅焦糖醬
不過無兩個人,千其唔好食呢個,因為個份量真係不容小看...
梳乎蛋多士
其實驚嘉都幾大,可能通常對藝人開嘅餐廳無大信心
不過呢餐真係有啲改觀,睇得出食物好用心去做
亦放左唔少心思去創新,值得一試再試
2015-10-14
早些年有段時間很愛「蒲」大坑,身為吃貨的我為的當然是美食!  而且鄰近銅鑼灣的大坑靜中帶旺,這種小區特别吸引每天迫來迫去的香港人。話說大坑最出名的除了肉餅山外,非明星店小甜谷莫屬。繼大坑的本店和尖沙咀的分店後,上個月小甜谷在銅鑼灣終於開了新店小甜谷Kaffee,而且不只是甜品店,而是間西餐廳!這夜和朋友在SOGO 購物後順便行來朝聖,就試試正餐是否和甜品一樣有水準? 未進去餐廳我已被其落地大玻璃吸引,大概是想製造外國cafe的氛圍吧?銅鑼灣人多車多,我們就坐在店內窗口位,看著街上來去衝衝的一切,倒是有點反差的閒適。小甜谷裝修帶點童話味,白色石牆上畫有柔和粉彩色的動物,吊燈配上淡粉紅色燈罩和愛迪生燈膽,加上白色貓腳檯,下了不少心機打扮。店員拿來的Menu很大張,看的時候有點像在看報紙,咦?又更像人手一份報紙的外國cafe啦!(只是印象,現在即使是悠閒的法國cafe也可能是人手一部smartphone吧?)這裡食品選擇比想像中更多,湯、salad、意粉、主菜和甜品等都有不少款式,看來小甜谷真是決心擴大版圖。剛剛行街沒有停下來喝過什麼,所以先點飲品。我點的是【香蕉朱古力沙冰】($42),
早些年有段時間很愛「蒲」大坑,身為吃貨的我為的當然是美食!
剛剛行街沒有停下來喝過什麼,所以先點飲品。我點的是【香蕉朱古力沙冰】($42),沙冰打得幼滑且朱古力和香蕉味濃郁, 朱古力迷不容錯過。 另外喜歡果香的話可以選Smoothies, 名為「紅」的Smoothies最吸引我,材料有草莓、菠蘿、百香果和乳酪, 本來想友人點來讓我試一口,最後她還是決定點【鮮榨神奇西瓜汁】($35),究竟有什麼神奇? 古人話,有圖有真相, 當然要影相見證它的神奇。原來西瓜汁真的是用原個西瓜盛載,而這整個西瓜只開了插著飲管的一個洞,不知道西瓜肉從哪裡拿出來的呢?友人說應該是用電鑽刨空裡面後,用dropper把果肉吸出來... 我想這個可能性真的非常低。 我試了一口,的確是鮮榨西瓜汁,沒有那種假的甜味, 冰冰涼涼十分解渴。
香蕉朱古力沙冰
鮮榨神奇西瓜汁
我的主菜是很久沒有吃的all day breakfast,不是平時普通的那種,而是【北海道全日早餐】($128)包括北海道牛乳滑蛋(上面有點黑松露)、香草豬肉腸、煙三文魚、燒蕃茄、大portobello菇、焗豆、無花果多士和煙肉, 很是豐富,而且還有伴碟的生菜沙律,一大碟滿滿的,真不知如何下手。先嚐一口加了黑松露的滑蛋,蛋味香濃得沒被黑松露的濃味蓋過,大大個的portobello菇特别好吃juicy,調味得宜。另外我們也很喜歡獨特的無花果麵包,放上滑蛋和煙三文魚當多士吃。
北海道全日早餐
另一主菜是【炸魚及魷魚配香蒜芝士脆薯角】($128),一聽就知邪惡,用一個不規則的大木盆上菜,特別有大自然氣息。另外在炸物中間也放了不少生菜沙律,企圖讓其邪惡指數降低。炸魚和魷魚可以沾特調茄醬或沙律醬吃更為惹味。說起炸魚薯條讓人不期然想起英國的fish and chips,友人說這其實更像大份而扮盤較漂亮的新式澳洲菜,原來澳洲受英國影響,fish and chips也是澳洲很普遍的一種主食。魷魚切得幼幼的去炸就不會很難咬開,一邊聊天一邊當小食吃也不錯。
炸魚及魷魚配香蒜芝士脆薯角
炸魷魚
炸魚
終於到萬眾期待的甜品環節!小甜谷以甜品起家,所以這裏的甜品選擇很多,有日式、西式、中式,我點了近來最流行的蜂巢甜品:【蜂巢梳乎窩夫】($68)。窩夫塔賣相不錯,切開熱辣辣的窩夫再加上冰凍的雪糕,一熱一冷、一脆一軟,蛋香和蜂蜜甜香更是誘人。
蜂巢梳乎窩夫
友人不甘示弱,又點了【法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕】($58),梳乎蛋多士有點像西多士,但蛋香更為濃郁、質感更為軟綿,本身不太甜,只在上面灑了點雪白的糖霜,要靠焦糖汁和雪糕增加甜味~不太甜的話吃多點也不怕啦!
法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕
吃得太多,兩人飽得要捧著肚子離開。聽說香港的餐廳食肆競爭大而且租金貴,是不容易成功的行業,但以其食物和服務質素看來,小甜谷要繼續擴展非難事呢~
2015-10-20 816 浏览
全新感覺小甜谷,聽聞又有甜品又有西餐食。今日帶同朋友一齊去試下。一入到去地方比大坑店更寬敞。鬧市中找到一個舒適自然的地方真的好不容易。歐陸式設計真的非常喜歡~我們點了一個set dinner有湯有包,湯係黑松露雜菌磨菇湯,味道極度濃郁配上鬆軟的包令人胃口大增。首先到是鵝肝鴨腿牛肝菌意大利飯,意大利飯浸發出牛肝菌味道加上煎香惹味鵝肝每粒飯都非常煙韌,令人一試難忘。煙腩蠔肉忌廉意大利麵。意大利麵非常彈牙,麵條沾滿蠔汁鮮味,蠔肉超肥美真的令人吃不停。,極度推薦係新鮮菠蘿汁👍原隻菠蘿經過榨汁機榨汁全無添加,健康又新鮮。原隻菠蘿上桌賣相極具吸引力,真的要試呀~另外還有藍果多,內含藍莓.香蕉.乳酪打成果樂,顏色皮賣相非常吸引。滿滿鮮果的味道真的特別又美味。甜品方面點了楊枝甘露奶凍慕絲及抹茶心太軟。濃濃楊枝甘露不太甜還有原粒芒果肉在內,正。奶凍非常嫩滑,吃了一口後更想再食。抺茶心太軟比較少見,抹茶味超濃但不算太甜配上雲呢拿雪糕及鮮果👍抹茶迷必試吧~總括而言,我會再去此店無論環境及食物都好好味。另外有位年輕女店員笑容非常好,了解客人需要推薦不同食品·態度極好👍全新感覺的小甜谷,正~

• 神奇菠蘿汁
  • 抹茶心太軟
2015-10-19 1079 浏览
星期六約定朋友吃午餐,之前經過都心思思想深入谷中,可是冇機會。今天終於拉到朋友陪同,1:30了仍然有位,入面比人感覺好舒服,侍應又有禮,餐牌係一張紙咁,款式不少呢!我叫左個蕃茄乾橄欖什菌扁意粉,而朋友則叫黑松露焗海鮮既飯,有果茶送的,但我一心想飲神奇菠蘿汁,所以就單叫:ma$$d: 55大元架!飲品先上,朋友說果茶好有茶味,哈哈,神奇菠蘿汁其實係整個上,將果肉攪埋左後,就倒回菠蘿入面,侍應端上時已經聞到香甜菠蘿味,飲一口,啖啖也是菠蘿肉!消滯不錯!意粉味道不錯,質感不會過淋,配料亦豐富,有紅,黄椒炒埋一齊,菇類亦香,但略微油,朋友那個焗珍珠飯好正,有咬口,煙韌,又多海鮮,連芝士一齊焗,加上黑松露真係好香有下次的!
星期六約定朋友吃午餐,之前經過都心思思想深入谷中
有下次的!
2015-10-19 990 浏览
為咗慶祝好姊妹嘅BB就嚟出世,我哋幾個女人今日決定girls talk , 係BB就嚟出世之前盡情傾返一晚. 大肚婆嘅口味成日變,今晚佢想食窩夫,但我同友人又要食飯喎,所以去咗銅鑼灣新開嘅小甜谷,有飯食又有甜品食! 等我收得工黎已經七點幾,落到銅鑼灣已經八點,佢哋已經坐咗係小甜谷等我啦! 呢度有晚餐供應有意粉意大利飯all day breakfast 等等,我哋都有選擇困難症而且想留肚食甜品所以我同友人決定share一個all day breakfast,店員話新嘅優惠係加$30就可以有一個黑松露野菌湯同一杯果茶,咁我哋就加多$30,我要杯果茶,有友人就要個湯,另外佢叫咗杯朱古力香蕉沙冰,甜品一陣先叫! 黑松露野菌湯唔記得影相其實我都係試咗一啖黑松露味幾濃郁,亮點係佢跟湯果一條蕃茄麵包食得出係手做包好好味!友人話個湯非常之熱辣辣,好耐未試過食西餐個湯係咁熱嘅咁話!薄荷朱古力沙冰我都偷飲左一啖架非常之濃郁朱古力味,香蕉味都幾突出!果茶係錫蘭紅茶底,入面有奇異果,火龍果,橙,等等,仲有菠蘿蓉,攪勻黎飲幾清新的!  Hokkaido All day breakfast 都幾大份,有黑松露炒滑
朱古力香蕉沙冰
Hokkaido all day breakfast
果茶
窩夫
Hokkaido All day breakfast 都幾大份,有黑松露炒滑蛋,有香腸,煎大蘑菇,蕃茄,茄汁豆,煙肉,沙律菜,重點係無花果麵包,店員話係每日新鮮造既,真係好好味! 值得一讚既係黑松露炒滑蛋,佢用個兜仔裝住,無攪到一碟都係. 煙肉煎得好香口,係靚煙肉黎,唔算肥.蕃茄同大蘑菇都好香,香腸好juicy ,沙律菜應該加咗olive oil 同果醋之類,甜甜地的. 如果唔太大食,兩個女仔食都夠飽的! 到咗重點,甜品時間,我地叫咗蜂巢疏乎窩夫,因為店員話有4件,所以就點住一客先. 窩夫到咗,配朱古力雪糕同焦糖忌廉醬,窩夫熱辣辣又香蜜糖味又脆卜卜,就咁食都已經好好味,配朱古力雪糕就一冷一熱咁,焦糖忌廉醬唔算好甜,仲好香奶味! 原本仲想試法式疏乎蛋多士架,不過已經好飽!已經約好咗,等bb出咗世再黎食過!
2015-10-15
Hokkaido all day breakfast
果茶
窩夫
  • 蜂巢疏乎窩夫
2015-10-19 844 浏览
入到黎環境舒適,休閑的音樂襯托叫左炸雞配薯角,炸雞得個幾舊,4個人,一人兩舊都吾夠分,其他都係沙津同薯角,不過沙津都叫新鮮。西柚汁。苦澀,飲得個兩啖就冇左。。。食完炸野,個口好乾,西柚汁又癈,就叫服務員俾杯水我地。吾係呀嘛,有一杯有淡淡嘅唇膏印架。。。姐係,冇洗過定係洗吾乾淨?水入面放左檸檬,幾貼心都冇用,大大扣分仲有叫左墨汁海鮮意大利面,黑松露惹菌闊條麵,還可以啦,不過份量少得可憐囉,又吾係平。張枱超細,食物一樣一樣上,仲要格好耐先上一次之前嘅小甜谷主打甜品,都係要試下不過,要咩就冇咩,最後都係過左格離食甜品算

入到黎環境舒適,休閑的音樂襯托
西柚汁。苦澀,飲得個兩啖就冇左。。。
水入面放左檸檬,幾貼心都冇用,大大扣分
之前嘅小甜谷主打甜品,都係要試下
不過,要咩就冇咩,最後都係過左格離食甜品
2015-10-18 820 浏览
早聽過小甜谷這人氣甜品店,只是未曾一試。上月中看雜誌,知道終於坐落銅鑼灣,立即拉閨密去朝聖一下。星期六中午時段,未見人龍,可以直接入座。店面有日系cafe的感覺,大門旁邊的動物彩繪尤其突出。餐單上,有分店限定的輕食。根據時段,選擇會不同,可配成套餐。這天,每人點了份午餐。鮮榨神奇西柚汁 (+$12)這雜誌介紹的鮮果系列,可由餐飲升級轉配。挖空原個西柚,再倒入果汁,原汁原味。每口滿滿是純淨的西柚果香,比單吃西柚還要濃郁。鮮榨神奇西瓜汁 (+12)整球迷你西瓜捧著喝,份量和霸氣十足。內裏的西瓜汁「杰身」那種,有點像沙冰,味道較西柚那款清甜解渴。精選濃湯 ($10)自由選配餐湯,這設定很讚,而且價格相宜。這天是啡橙色的龍蝦湯,龍蝦在味覺及嗅覺上均有強烈、踏實的存在感。正在想濃得有少許苦時,配上質地煙韌的法包,剛好可以中和一下。黑松露香蒜煙肉忌廉意大利麵 ($88)各種配料和醬汁比例適中,容易拌勻。彈牙的意粉,灑上混有香蒜的特製調味粉,很快就被掃光光了。北海道全日早餐 ($88)組合豐富,有香草豬肉腸、大啡菇、燒蕃茄、沙律菜和焗茄汁豆等,「大路」中加入特色。北海道牛乳滑蛋嫩滑非常,尤其突出,很
早聽過小甜谷這人氣甜品店,只是未曾一試。
上月中看雜誌,知道終於坐落銅鑼灣,立即拉閨密去朝聖一下。
星期六中午時段,未見人龍,可以直接入座。
店面有日系cafe的感覺,大門旁邊的動物彩繪尤其突出。
餐單上,有分店限定的輕食。
根據時段,選擇會不同,可配成套餐。這天,每人點了份午餐。

鮮榨神奇西柚汁 (+$12)
鮮榨神奇西柚汁
這雜誌介紹的鮮果系列,可由餐飲升級轉配。
挖空原個西柚,再倒入果汁,原汁原味。
每口滿滿是純淨的西柚果香,比單吃西柚還要濃郁。

鮮榨神奇西瓜汁 (+12)
鮮榨神奇西瓜汁
整球迷你西瓜捧著喝,份量和霸氣十足。

精選濃湯 ($10)
精選濃湯
自由選配餐湯,這設定很讚,而且價格相宜。

黑松露香蒜煙肉忌廉意大利麵 ($88)
黑松露香蒜煙肉忌廉意大利麵
各種配料和醬汁比例適中,容易拌勻。
彈牙的意粉,灑上混有香蒜的特製調味粉,很快就被掃光光了。

北海道全日早餐 ($88)
北海道全日早餐
北海道牛乳滑蛋嫩滑非常,尤其突出,很喜歡!
煙三文魚煙熏味較淡,取而代之的,是近刺身的 juicy 口感。
脆煙腩油脂量少,煎香後感覺更為健康。
多士添加了清新的無花果,口感較餐湯的法包軟腍。

北海道牛乳燉蛋白 ($40)
北海道牛乳燉蛋白
定番的牛乳布丁模樣,玻璃瓶身比預算大上一個尺碼。
蛋白遇上充滿奶香的北海道牛乳,香濃滑溜,是絕配的配搭。

小結

這次朝聖之行,有驚艷的感覺。
限定輕食和特飲有水準,皇牌的甜品類一如傳說中出色。
加上休閒寫意的環境,和隨時段轉換的菜單選擇,讓人想回頭光顧。
2015-10-03
鮮榨神奇西柚汁
黑松露香蒜煙肉忌廉意大利麵
北海道牛乳燉蛋白
2015-10-17 1252 浏览
早兩天獲友人告知,《小甜谷》在銅鑼灣開了新分店,初頭還懶醒回應說:「咪又係食甜品」,豈料被友人揶揄我叻唔切。原來據說這間新店是以 café 形式登場,店裡不只淨賣甜品,餐牌上還加入了 All Day Breakfast、三文治、意大利麵及飯等,有午餐、下午茶和晚餐供應,選擇豐富。既然友人講到咁吸引,就一於趁周末兩口子來銅鑼灣 shopping,順便吃個 early dinner。原來餐廳是位於銅鑼灣謝斐道,離港鐵站只是數分鐘路程,交通非常方便。至於店鋪裝潢,以一室素白為主調,望落去簡約雅致,配上內裡偌大的開放式廚房、柔和的粉紫燈罩和近門口那幅充滿童真的牆上壁畫,感覺悠閒舒適。入座後先研究一吓餐牌,主菜選擇果然豐富。除了友人推介的全日早餐之外,還有特色炸雞、炸魚及魷魚、焗春雞及多款意大利麵和意大利飯,價錢由 $88-$168 不等。女店員既細心又熱情,除了解釋每款菜式的用料外,還說只要於主菜價目上另加 $30,就可轉為套餐,包括有黑松露泡沫野菌湯一客及凍果茶一杯;不過見其它飲品好像更加吸引,所以決定散點。其實筆者是被這幾款果汁吸引著,聽店員介紹,這一系列原隻 Holy Fresh 果汁,
其實筆者是被這幾款果汁吸引著,聽店員介紹,這一系列原隻 Holy Fresh 果汁,有西柚汁、西瓜汁同菠蘿汁三款,全部都是用日本入口的果汁機搾成,再用原個水果作盛器,賣相吸睛。點了這款鮮榨神奇菠蘿汁 ($55),據說菠蘿是來自菲律賓,size 非常巨形,入口味道天然,純正濃鬱,帶菠蘿的甜香,夠曬健康,加上原汁原味,超正。
至於老公點的榛果咖啡沙冰 ($42),賣相亦同樣討人歡心。輕啜一啖入口,雖然榛子的味道唔算好出,但咖啡入口濃香得來又不帶澀味,而且質感幼滑,如果可以稍稍將甜度調低一點就更 perfect 喇!
主菜方面,點了友人力推的北海道全日早餐 ($128),成品端上來時都有點被了嚇一跳,嘩!分量超大,視覺上帶來相當的衝擊,肯定足夠兩個女生 share。其實筆者向來有個壞習慣,就是平日返工是不會吃早餐的,所以能在晚飯時間吃早餐,感覺特別幸福。
先細看材料,包括有配上黑松露的北海道牛乳滑蛋,入口奶香夠重又夠滑;腸衣薄而脆、咬下富肉香的香草豬肉腸;嫩滑兼帶點煙燻香氣的煙三文魚;香口又唔乾身、鹹度適中的脆煙腩;酸香開胃的燒番茄;肉感與菇汁都十分豐富的大啡菇和入口仍帶點微暖的茄汁焗豆。不過講到最令筆者回味的,還是那兩件小巧的無花果多士,雖然質感略硬,但真材實料,吃起來甚有嚼感。
至於老公點的鵝肝鴨腿肉牛肝菌意大利飯 ($168),原來這裡的 Risotto 是可以讓客人揀選港版定意大利版,認真搞鬼。相信唔使多作解釋,港版 Risotto 自然是以香軟口感來迎合一眾港人口味,不過要品嘗正宗的 Risotto,還是推介大家試試其意大利版。煙韌有咬口的米粒以鴨汁及忌廉煮成,飯粒入口帶濃厚的鮮味,配上面頭那一小塊甘香豐腴的鵝肝、內藏的鮮嫩鴨腿肉和肉厚 Juicy 的牛肝菌,惹味好吃。
甜品方面,見 Menu 上的選擇都唔少,聽店員介紹,每款甜品皆落足心機和材料製作,尤其是一系列以抹茶打造的 Dessert,全部都是用上京都第一等的宇治抹茶粉炮製,因此入口茶味特別濃郁且帶點回甘,但實在是太飽了,所以只試了少許老公點的北海道牛乳燉蛋白,另加紅豆 ($45),估唔到入口滑溜程度頗高,而且面層望落去零毛孔、吃起來亦不太甜膩。原來據說師傅要先用中火把蛋白凝固,再以細火將其慢慢燉熟,既花時間又花心機,難怪入口咁滑,配上略甜的紅豆蓉就剛好。
覺得店子並不只是間以明星掛帥的店舖,其實每款食物都很有水準,而且店裡服務員不但做事勤快,更懂得落足嘴頭,臨走前還力 sell 我要來試試店裡的 lunch set。見店員咁落力,所以亦拿了 lunch menu 看看,見價錢合理,午餐五十餘元已經有交易,12:45pm 前埋單仲有九折優惠,看來下次去開銅鑼灣又多個吃飯的好地方了。
2015-10-17
2015-10-17 821 浏览
這二個是朋友蒜溶包個包味道幾好黒松露湯湯充滿黑松露味道,湯濃郁而不咸,整體好好飲西瓜汁第一次見以西瓜原形制做 ,西瓜汁十分清甜 ,亦新鮮美味黒松露天使麵賣相的確不討喜,味道相比之前去餐廳,小甜谷整得好味好多,味道亦冇咁咸,調味亦好適中北海道3.6牛奶多士多士幾好吃. ,雪糕亦不錯 抹茶宇治金時蛋捲抹茶味好濃郁,雪糕味道並不太甜,蛋捲味道亦好甘香由明星所開餐廳已經知道,始終演藝圈不是長久地方,有不少明星開始投資飲食行業,小甜谷由谷祖琳所開,小甜谷眾所周知出名甜品店,最近在CWB開了第三間分店,我之前想試,大坑位置不太就腳,一直冇去到,有朋友想去新開分店,CWB分店位置好方便,就約了2位美女朋友去試小甜谷,我約了其中一個朋友一起去,認識我的朋友知道我是方向感其差旳人,我同友人去到小甜谷,另一個友人已經早到等我們了,今時今日是手機食先同自拍年代,近來同2個朋友出來飯聚,友人好愛用她新買自拍相機,港女果然愛自拍,哈哈,小甜谷環境的確幾好,地方夠大,服務亦幾好,店員是美女多 ,3個港女叫食品,當然揀賣相靚食品啦,今次叫了2個主食+2個甜品+3杯飲品+1個湯,黑松露天使麵味道剛剛好,並不會太咸,

這二個是朋友

蒜溶包
個包味道幾好
黒松露湯
湯充滿黑松露味道,湯濃郁而不咸,整體好好飲

西瓜汁
第一次見以西瓜原形制做 ,西瓜汁十分清甜 ,亦新鮮美味

黒松露天使麵

北海道3.6牛奶多士
多士幾好吃. ,雪糕亦不錯

抹茶宇治金時蛋捲
抹茶味好濃郁,雪糕味道並不太甜,蛋捲味道亦好甘香

由明星所開餐廳已經知道,始終演藝圈不是長久地方,有不少明星開始投資飲食行業,小甜谷由谷祖琳所開,小甜谷眾所周知出名甜品店,最近在CWB開了第三間分店,我之前想試,大坑位置不太就腳,一直冇去到,有朋友想去新開分店,CWB分店位置好方便,就約了2位美女朋友去試小甜谷,我約了其中一個朋友一起去,認識我的朋友知道我是方向感其差旳人,我同友人去到小甜谷,另一個友人已經早到等我們了,今時今日是手機食先同自拍年代,近來同2個朋友出來飯聚,友人好愛用她新買自拍相機,港女果然愛自拍,哈哈,小甜谷環境的確幾好,地方夠大,服務亦幾好,店員是美女多 ,3個港女叫食品,當然揀賣相靚食品啦,今次叫了2個主食+2個甜品+3杯飲品+1個湯,黑松露天使麵味道剛剛好,並不會太咸,起碼比起之前去餐廳,這裡整得好味好多了,多土亦幾好吃,西瓜汁新鮮清甜,我第一次咁飲西瓜汁 ,真的幾好 ,抹茶雪糕好濃郁甘香,味道又不太甜,這裡環境十分舒適,店員又會跟進客人的意見,服務態度好好,價錢亦可以接受,小甜谷比想像中好味 ,今晚又同好姐妹出來可以吹下水,飯局只要同啱傾的人一起度過就可以了
  • 抹茶蛋捲
  • 西瓜汁