2016-03-22 486 浏览
早在一月已經同朋友黎過呢間溫馨Kaffe食Dinner,雖然銅鑼灣有好多野食,但最後都選擇左食返呢間高水準嘅餐廳!時隔兩個月黎,Menu已經update左~上次食嘅意粉同飯都無左,不過唔緊要,因為出左好多新野食都想試下餐牌有許多選擇,花多眼亂,最終都係叫左店員推介比我地最後我地決定叫一個意粉,半份肉類,兩個甜品和兩杯飲品~1. 帶子鮮蝦墨魚汁意大利麵 $128我個人就好鍾情於墨魚汁意大利飯/麵,所以幾乎每次食西餐都係食佢 而呢個意粉不論係味道同配料方面都滿足到我!首先,墨魚汁個味好香好濃,而每一條意粉都沾滿左墨魚汁,每一啖都可以食到~而麵質唔會太"林"或者太硬,可能呢種意粉嘅粗幼度有啲似天使麵。配以墨魚汁嘅話,口感略嫌不足,不過都係一個新嘅嘗試,可以接受 而配料方面,分別有兩粒帶子同三隻蝦,而且都仲係,無縮到水,十分滿意。帶子好有咬口,味道可以,若再輕輕煎一煎兩面,口感會更豐富呢!而我就一直都好鍾意呢到食到嘅蝦,因為真係好爽口,無"粉粉"嘅感覺 份量適中,如果出墨魚汁意大利飯應該都好好食 2. 韓式醬燒咖喱蜜糖BB豬仔肋骨配手製薯條(半份) $68一開始覺得個名好長好複雜,但原
早在一月已經同朋友黎過呢間溫馨Kaffe食Dinner,
雖然銅鑼灣有好多野食,但最後都選擇左食返呢間高水準嘅餐廳!
時隔兩個月黎,Menu已經update左~
餐牌有許多選擇,花多眼亂,最終都係叫左店員推介比我地
最後我地決定叫一個意粉,半份肉類,兩個甜品和兩杯飲品~

1. 帶子鮮蝦墨魚汁意大利麵 $128

而呢個意粉不論係味道同配料方面都滿足到我!

份量適中,如果出墨魚汁意大利飯應該都好好食

一開始覺得個名好長好複雜,但原來都真係幾名符其實個味好複雜~
第一次食咖喱味嘅BB豬仔肋骨覺得有點古怪,但食落都唔差。
第一啖入口就有好香嘅咖哩味,之前蜜糖嘅味道先慢慢出黎。
呢個BB豬仔肋骨有咖哩嘅微辣味同蜜糖嘅清新甜味,好種難以言喻嘅新奇感覺

而肉質方面,BB豬仔肋骨唔會好硬,但可以做得更鬆軟一啲。
有一件BB豬仔肋骨就有啲硬,可能係燒過左少少,值整體都係可以嘅!
手製薯條好脆卜卜,亦都夠薯仔味,份量仲好多添

不過最慘就係呢道菜好熱食,食完條脷已經即刻"起沙"

3. 鮮榨神奇菠蘿汁 $65
第一個感覺就係好大個!呢到嘅果汁都會用返個水果盛返啲果汁,好特別~
菠蘿汁個菠蘿味好出,唔似係溝好多水,鮮榨

甜度適中,酸酸甜甜都幾開胃。
另外,仲可以試下刮下有無果肉啊~個果汁都幾多楂,幾好!

4. 粉紅玫瑰咖啡 $35
身為咖啡迷嘅我,冒住失眠嘅風險都試左呢杯玫瑰咖啡~
比想像中更好,因為試過其他Cafe嘅玫瑰咖啡都覺得普通,一來唔夠玫瑰嘅香味,二來就係唔夠熱唔香。
未飲已經聞到好香嘅玫瑰味,成杯咖啡都有玫瑰香,一次過滿足晒。
下次來也可以試下凍嘅,睇下係咪都咁香~

5. 荔枝奶凍慕絲 $48
上次黎就係食咖啡味,而今次既然都飲左咖啡,就試下其他味。
荔枝果肉被切成小塊,大概每兩啖都可以食到一塊,不錯。
今次個奶凍嘅軟硬度就有啲失水準,有少少"林"

6. 朱古力心太軟 $58
其實我本來比較少在外面食心太軟(因為好多都唔流心),通常都係自己整。
既然朋友想食,就不妨試下啦,味道不錯,朱古力濃度剛好,係唔太甜唔太苦~
不過個皮可以再焗脆啲就會更好食啦

一切就流心,有莫名嘅快樂,哈哈~

另外,服務態度好好,會耐心介紹食物。
而且,呢到每樣野嘅伴碟都好靚,簡潔嘅白色又係另一種味道
2016-03-19
2016-03-20 509 浏览
今日同男朋友去小甜谷食Lunch,大家唔好以為小甜谷得甜品食,其實佢地都有意粉、熱狗同All day breakfast提供$58 dessert set,可以選擇3款甜品,隨餐送茶啡或自家製冰果茶,我揀左宇治抹茶蛋卷、宇治抹茶軟雪糕同蜂蜜法式窩夫,餐飲叫左冰果茶小甜谷的甜品真係好好味,宇治抹茶軟雪糕好濃抹茶味,食完仲會回甘,超級好食!蛋卷都好好味,我覺得抹茶迷一定要去試法式窩夫外脆內軟,食落充滿蛋香味,配上蜂蜜煉奶醬,配搭非常好 男朋友唔鍾意甜,所以叫左$88鮮蝦墨魚汁意粉,餐飲都係冰果茶,我試左舊鮮蝦,好彈牙呀男朋友話墨汁意粉煮得岩岩好,唔會過淋同過硬,好好食!自家製冰果茶唔太甜,仲有strawberry,奇異果同罐頭蜜桃果肉,好清新!今餐非常好食,會再幫襯的!

男朋友話墨汁意粉煮得岩岩好,唔會過淋同過硬,好好食!

今餐非常好食,會再幫襯的!
2016-03-19
2016-03-20 576 浏览
星期日的下午,落著很密的毛毛雨。其實剛吃完brunch想找飲野的地方,找上了小甜谷。Lunch menu 有一個甜品set$58可以在list上選三種甜品再跟一杯飲品。平時order一個甜品已經差不多這個價錢,今次一次過滿足三個願望,更可以飲杯咖啡。其實正餐咸食的選擇都不少,亦可以點一個lunch加錢淺嘗一下甜品,不失為食lunch的好地方。 當然我地沒有忘記主要目的-飲杯野,所以都order了一個鮮榨神奇菠蘿汁。真的原整一個菠蘿上枱。鮮榨神奇菠蘿汁:飲得出菠蘿是鮮榨的,因為還吸到有少許果肉,而且剛榨起的果汁先有泡泡;菠蘿汁酸酸甜甜的,好夠凍,飲完一個真的很飽。之後再黎是lunch dessert set 。一客三款,我們選了宇治抹茶紅豆卷、蜂蜜疏乎窩夫和楊枝甘露慕絲奶凍,飲品則要了即磨咖啡。宇治抹茶紅豆卷:紅豆和蛋糕卷是分開上的。紅豆甜度適中,且軟硬程度不一,有一些很淋,有一些則偏硬。估計是自家煮的紅豆。宇治抹茶卷很重抹茶味,很驚喜中間的忌廉都用了抹茶味,因為我本人很抗拒吃一整舊甜忌廉,這個溝了抹茶味的忌廉令我放下了戒心。 蜂蜜疏乎窩夫:外脆內軟,中

宇治抹茶紅豆卷

蜂蜜疏乎窩夫:外脆內軟,中間有蜂巢形的氣泡,沒有一般窩夫的厚重感,的確很「疏乎」。窩夫上淋上鍊奶,帶有少許蜂蜜味,一個很港式的配搭。
蜂蜜疏乎窩夫
楊枝甘露慕絲奶凍:芒果汁下的是奶凍,上面有一舊忌廉。甜味主要來自芒果汁,奶凍不會太硬、太甜。雖然很重芒果味,但卻吃不到楊枝甘露應有的柚肉,有點失望,這個應該改錯名了吧!
楊枝甘露奶凍慕絲
2016-03-20
2016-03-19 717 浏览
近年, 當越來越多甜品店開幕的時候, 她們亦也不會只提供甜品, 湯類, 扒類, 意粉, 飯也會提供, 應有盡有. 位於銅鑼灣鬧市中的小甜谷, 不單止供應多款甜品, 熱食也不少哩, 與三五知己一同來飯聚, 就可以開心share, 一次過品嚐幾款食品. 先來個熱湯, 黑松露野菌湯. 湯並不是十分的濃稠, 倒是黑松露和菇碎也很足夠. 想不到在甜品店也有佐酒小吃出現---香辣魷魚. 炸粉不厚, 辣辣的魷魚亦頗彈牙, 甚有嚼勁, 沒有不好吃的理由.   吃過前菜, 就吃主菜了, 黑松露野菌闊條麵很快就送到來. 黑松露的確是香氣撲鼻, 野菌及黏黏的醬汁都是掛滿每條闊條麵的, 令人滿足. 闊條麵令人滿意, 但這碟帶子鮮蝦蕃茄乾意大利飯卻叫人失望了. 白色的帶子和鮮蝦皆淡然無味, 意大利飯濕潤得有點過份, 像水浸似的. 吃了兩啖, 也不想再吃下去了.既然吃主菜未能吃得飽, 那麼就吃甜品吧. 法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕很有驚喜. 切開正方體的梳乎蛋多士, 內裡那軟綿綿的蛋醬即湧流出來, 伴以雪糕一起吃, 很匹配哩.鐵板宇治抹茶窩夫是大家最期待的甜品. 事關它是以熱燙的鐵板上枱, 當抹茶醬淋在窩夫的一刻,

鐵板宇治抹茶窩夫是大家最期待的甜品. 事關它是以熱燙的鐵板上枱, 當抹茶醬淋在窩夫的一刻, 就會冒煙, 而鐵板上隨之出現大量抹茶bubbles的效果, 是呃like之作. 味道又如何呢? 抺茶雪糕的抺茶味道挺濃郁, 質感亦軟滑. 抹茶窩夫卻是外脆, 內也脆, 質感有點兒鬆散, 但十分欣賞窩夫本身也有強烈抹茶味, 難得.
2016-03-02
2016-03-18 707 浏览
一向只知小甜谷主打是甜品和糖水, 但在朋友介紹下, 得知這個小丘谷在銅鑼灣大展拳腳, 發展成一間西餐廳, 創出多款特色的菜式, 如梳乎芝士鮮蝦帶子焗意大利飯、燒BB豬仔肋骨、溫泉蛋黑松露卡邦尼意粉等等, 當然仍有不少精美甜品和飲品坐鎮, 鹹甜兼備, 聽落很吸引, 馬上拉埋同事去吃返一頓豐富的晚餐。餐店以白色為主調, 配上一朵小花的可愛店名高掛在門口正中, 落地玻璃門窗讓途人可清楚看到店內的環境, 樓底頗高, 感覺開揚。門口擺放了兩塊大型的餐牌, 精美的菜式相片相當吸引, 趁時間上早不用等位, 還是快快揀個靚位。一入門便看到小甜谷有間小屋, 是蓋上屋頂的水吧位, 而牆身是由白磚搭成, 其中一面牆身還畫上可愛的公仔和餐具圖案。內裏設有數張二人圓枱和二至六人長枱, 以雲石枱配木椅, 最入端還有一排長軟墊座位, 雖枱與枱之間距離不多, 大家較為親密, 但整體簡樸平實, 感覺舒適自在。每張枱上都放了兩本封面構圖豐富的餐簿, 一本是食品, 另一本是飲品和甜品, 內頁均附有圖片, 清晰吸引。 既然這間是西餐廳, 當然少不了鹹食, 分別有湯、沙律、小吃、主菜、肉類、意粉和飯, 款式的數量不算很多, 但
一向只知小甜谷主打是甜品糖水, 但在朋友介紹下, 得知這個小丘谷在銅鑼灣大展拳腳, 發展成一間西餐廳, 創出多款特色的菜式, 如梳乎芝士鮮蝦帶子焗意大利飯、燒BB豬仔肋骨、溫泉蛋黑松露卡邦尼意粉等等, 當然仍有不少精美甜品和飲品坐鎮, 鹹甜兼備, 聽落很吸引, 馬上拉埋同事去吃返一頓豐富的晚餐。
每張枱上都放了兩本封面構圖豐富的餐簿, 一本是食品, 另一本是飲品和甜品, 內頁均附有圖片, 清晰吸引。 既然這間是西餐廳, 當然少不了鹹食, 分別有湯、沙律、小吃、主菜、肉類、意粉和飯, 款式的數量不算很多, 但已有數款心頭好, 令我倆難以下決定。
至於飲品和甜品則較豐富, 飲品有咖啡、特式沙冰、朱古力特飲、冰果茶、神奇果、有機茶、果樂等,
甜品則大致有二十多款, 大部份都很吸引, 真是令人傷腦筋, 哈! 不過, 最後還是被餐廳所推出的抵食之選吸引了……
只要凡惠顧任何晚餐加$45便有一杯飲品, 還可在指定甜品中任選三款或在特式甜品中選一款。咁抵!
一於就咁。

香草濃酒忌廉汁煮蜆配蒜蓉多士
先來一客香草濃酒忌廉汁煮蜆配蒜蓉多士 Clams in White Wine Cream Sauce With Garlic Toast ($88), 望着這盤滿滿的忌廉烹蜆, 真的忍不住要數數有多少隻, 竟然差不多有二十隻, 而每隻亦不算細小, 還配上一籃約有六七條厚切蒜蓉多士, 的確非常豐富, 必能令人吃得飽足。
先舀一羹奶黃色的香草濃酒忌廉汁 試試, 質地略為稀身, 但既有牛油香, 也有忌廉的香甜, 最吸引是啖啖酒香, 味道濃而不膩, 美味得差點想把它當湯喝掉。不過……作為醬汁的話, 則未能黏在食材上, 若然濃稠一點會較適合。
蜆肉 隻隻色澤亮麗兼橙紅, 看來挺新鮮, 馬上趁熱試試。 肉質果然爽嫩鮮甜, 品嚐之前再淋些忌廉汁, 加添酒香, 更添美味, 連所加入的三色椒絲、雜菌 洋蔥絲 亦煮得相當入味, 配菜和主角同樣出色,讚!
別忘記還有用來配忌廉汁的蒜蓉多士, 條條焗至外香脆, 內軟熟, 陣陣牛油蒜香, 所塗上的牛油蒜蓉 份量剛好, 不會過於油淋淋, 吃時蘸上或淋上忌廉汁, 讓多士慢慢吸收汁液, 吸引得令人停不了口, 清光六七條多士完全沒有難度。

韓式醬燒咖喱蜜糖BB豬仔肋骨配手製薯條
平時所吃的豬肋骨多是配BBQ醬汁或燒烤汁,而這客韓式醬燒咖喱蜜糖BB豬仔肋骨配手製薯條 Korean Style Honey Curry Premium Baby Spare Ribs with Hand Made Potato Fries ($68/half)則較有特色, 改用了蜜糖咖喱醬汁, 聽到都覺得很吸引, 很想一試。半份的份量亦不少, 豬肋骨已預先切成三件, 共有五支骨, 還配上一大堆薯條和沙律菜, 以此定價來說, 簡直是抵食之選。
大大件的豬肋骨 底面均沾滿秘製蜜糖咖喱醬汁, 帶點焦燶, 烤弄的時間掌握得剛好, 肉質腍嫩入味。其不算啖啖肉, 骨較大,但反而討我倆喜歡, 因近骨位置連帶筋膜和一些肥膏, 煙韌得來又有些油潤, 大家都不顧儀態, 拿着一支肋骨撕下筋膜, 吃得滋味滿足。
幼長的薯條 甚少是連皮, 但因手製, 故有所不同。部分薯條較為軟身, 只有點香脆, 個人還是喜歡厚切的薯條。是次不用茄醬, 皆因有又甜又辣的秘製蜜糖咖喱醬汁, 惹味可口, 用來烤豬肋骨配搭一流, 再來配薯條同樣美味, 最終當然碟子也可照鏡。此款醬汁的確很吸引我, 不知是否只是將咖喱粉加蜜糖, 那麼簡單呢? 一於回家試整。
還有清新爽脆的沙律菜, 配上適量的芝麻醬汁, 不算溜滯, 但若然配醋汁, 酸咪咪更可中和薯條和肋骨的油膩, 會較合宜。

香草松子大啡菇蕃茄忌廉汁扁意大利麵
一向是素食的愛好者, 這客全素的香草松子大啡菇蕃茄忌廉汁扁意大利麵 Portobello Mushroom Pine Nut Tomato Cream Sauce Linguine ($88)必是我的首選。份量中等, 加入大啡菇、車厘茄、紅椒、洋蔥 等炮製而成, 還灑上金黃的松子仁, 賣相豐富吸引。
熱辣辣上枱, 陣陣香草 蕃茄 的香氣, 意粉 挺有咬口, 但若然能烹調少一點時間, 相信更有嚼勁。蕃茄汁稀稠度適中, 混雜一些茄蓉, 剛好掛在意粉上, 相當入味, 酸咪咪, 清新開胃, 加埋爽口的紅椒、爽甜的洋蔥絲、酸咪咪的車厘茄 和微脆的松子仁, 口感豐富之餘, 亦健康美味。
至於主角大啡菇 切成一片片同煮, 腍滑入味, 但由於醬汁香濃, 故菇味不算突出。

吃了三款又美味又份量十足的主食已令我倆大半飽, 但在這個小丘谷裏又怎能不吃甜品呢? 而且加$45便可有甜品和飲品, 咁抵吃, 真的難以抗拒。客人可在十一款指定甜品中任選三款或可在五款特式甜品中選一款, 而我一早已看中了芭菲。
宇治焙茶芭菲
有兩款芭菲選擇, 雖是抹茶控, 但友人卻不喜愛, 故選了宇治焙茶芭菲 Roasted Uji Matcha Parfait (原價$58), 也不緊要, 焙茶我也喜歡。用上一個高身的杯子盛載, 加入多種食材組合而成,層層驚喜,份量驚人。頂層唧了三四個軟雪糕圈, 周邊放了煙糯Q彈的三色小丸子、軟身的抹茶和黃豆蕨餅, 還有一件鬆軟的小抹茶蛋糕
還有呀, 繼續舀下去又是幼滑的焙茶軟雪糕, 然後是一層脆卜卜的朱古力脆米, 再一層香甜腍綿的紅豆茸, 再豐富一點, 還配上比忌廉健康的蜂蜜乳酪, 最底層則是一大堆彈牙的咖啡凍粒。一層又一層, 雪糕慢慢溶入各層食材中, 拌起來同吃更美味。
用料豐富, 款款都不錯, 不過最喜歡還是焙茶雪糕, 質感極之幼滑, 滲出陣陣茶香, 茶味越吃越甘香濃郁, 單單嚐它已覺滿足。

冰凍鮮果錫蘭茶
至於飲品可選即磨咖啡、錫蘭紅茶和水果茶。此杯冰凍鮮果錫蘭茶 Fresh Seasonal Fruit with Ceylon Tea (原價$32)內有奇異果、草莓 , 水果款式不多,份量一般。友人品嚐後, 表示鮮果味不算突出, 略為偏甜, 但能嚐到啖啖茶香, 順喉解膩, 也不錯。

藍果樂
而我卻被這款藍果樂 Blue Smoothies ($45)吸引了, 單單看其賣相已奪了不少分數, 以一個矮而闊身的杯子盛載, 紫藍色為主, 杯身一面泊緊三塊香蕉片, 頂層唧了蜂蜜乳酪, 還灑上些果皮碎屑, 再插上翠綠的薄荷葉, 賣相甜美吸引。
馬上啜一口, 夾雜一些碎冰粒, 冰涼透心。先嚐到香甜的香蕉味, 繼而是藍莓的微酸, 還帶點橙香, 細閱餐牌, 成品有藍莓、香蕉、橙 蜂蜜乳酪, 最喜歡是棄用甜膩的忌廉, 而是極之幼滑的蜂蜜乳酪, 再配上果皮碎, 香甜帶甘, 配搭特別。整體味道清新, 酸酸甜甜, 開胃醒神, 簡直又睇得又飲得。

今晚與同事躲在甜美的小丘谷裏, 感覺舒適自在, 大家都一致認為餐廳定價親民, 食品質素和環境都令人相當滿意, 簡直抵食, 如再讚好餐廳Facebook, 登刊食品相片, 並分享給5位朋友還可有5% 折扣, 真是抵食再抵食, 絕對要跟更多朋友 “Share Happiness Share Sweetness”。

2016-03-15
$183.7 (晚餐)
香草濃酒忌廉汁煮蜆配蒜蓉多士
韓式醬燒咖喱蜜糖BB豬仔肋骨配手製薯條
香草松子大啡菇蕃茄忌廉汁扁意大利麵
宇治焙茶芭菲
藍果樂
2016-03-14 215 浏览
之前見過佢尖咀間分店已經想試下見佢今次銅鑼灣開左就入去試下兩個人食叫左一份前菜、一個主菜同甜品(話晒係出名糖水架麻)食正餐前要多左個黑松露野菌湯($68)跟湯仲有塊包包個湯入口唔算厚,但都有幾濃既野菌味另外塊包先係精髓所在包皮有少少硬,但提供左口感包入面係軟綿綿,配埋個提子幾好食如果有得追個包就正 =P前菜要左個三文魚凱撒沙律($128)當然跟得沙律既三文魚一定係煙三文魚啦沙律本身落左少少沙律醬同煙肉乾另外加左幾塊脆片,幾得意主菜要左鵝肝鴨腿肉飯($178)入口基本上就係一個risotto個汁煮得幾好,不過小的本身唔食鵝肝所以唔係好識分好壞 ... 俾左人食但個飯好似有幾粒唔夠熟 甜品其實係個菠蘿汁($65)雖然話係菠蘿汁但係用成個菠蘿裝 lol影相呃like一流,而且幾好飲唔係飲糖水入口咁應該係打爛左D果肉整出黎 飲完都飽晒 -3-
之前見過佢尖咀間分店已經想試下
見佢今次銅鑼灣開左就入去試下
兩個人食叫左一份前菜、一個主菜同甜品
(話晒係出名糖水架麻)
食正餐前要多左個黑松露野菌湯($68)
跟湯仲有塊包包
個湯入口唔算厚,但都有幾濃既野菌味
另外塊包先係精髓所在
包皮有少少硬,但提供左口感
包入面係軟綿綿,配埋個提子幾好食
如果有得追個包就正 =P
前菜要左個三文魚凱撒沙律($128)
當然跟得沙律既三文魚一定係煙三文魚啦
沙律本身落左少少沙律醬同煙肉乾
另外加左幾塊脆片,幾得意
主菜要左鵝肝鴨腿肉飯($178)
入口基本上就係一個risotto
個汁煮得幾好,不過小的本身唔食鵝肝
所以唔係好識分好壞 ... 俾左人食
但個飯好似有幾粒唔夠熟
甜品其實係個菠蘿汁($65)
雖然話係菠蘿汁
但係用成個菠蘿裝 lol
影相呃like一流,而且幾好飲
唔係飲糖水入口咁
應該係打爛左D果肉整出黎
飲完都飽晒 -3-
2016-02-13
  • 菠蘿汁
2016-03-14 382 浏览
小甜谷係一間甜品店係人都知,原來銅鑼灣分店有做正餐,lunch set重幾抵食,一於約埋D同事一齊嚟試吓!呢度lunch time人流唔算多,而且仲可以電話訂位,好方便。lunch set $58-$88送一杯果茶(最近去變左送熱玫瑰烏龍茶,唔知之後會唔會轉,送水果茶開心啲!)加$10有湯,當日係蘑菇湯,味道好濃又creamy,不錯!另外加$12可以有原個西柚汁,貪得意又叫左!以為加錢係upgrade杯果茶,原來2樣都有。最後飲唔曬成個西柚攞返公司慢慢飲。個西柚汁無落糖,所以澀澀地,我覺得幾refreshing但有d同事就好唔like...真係好在睇個人口味…All day breakfast 幾好味!我鍾意個無花果包,有咬口。炒蛋加左黑松露好香。overall 個breakfast好豐富,食完好飽。另外叫左個carbonara 都唔錯!rich 得黎唔會覺得膩。銅鑼灣呢個quality的lunch set價錢算reasonable。可惜午市唔供應甜品,有埋就perfect喇。
加$10有湯,當日係蘑菇湯,味道好濃又creamy,不錯!
2016-03-11 463 浏览
小甜谷的甜品多貌十分吸引,餐牌上的甜品難以決擇,最後叫了一個看似特别的梳乎蛋多士。梳乎蛋多士外貌吸引,加上剛剛從焗爐中取出,令梳乎蛋多士温度及香味十足。加上甜品配有雪糕及水果,份量較大,第一印象不錯。嘗試後,梳乎蛋多士有香濃蛋味,加上甜味足夠,梳乎蛋口感軟熟,配上雪糕也有一種特别的美味。但梳乎蛋多士對於一些喜愛濃味綠茶的人而言可能略為甜,因甜品配有一個拖肥醬定焦糖醬,因此配合一起就有太甜的味道,但不配合本人認為足夠,所以嘗試後就没有再和醬一起食。甜品大致滿意而且本人認為價錢與甜品的質素相乎,所以認為值得一試。
小甜谷由大坑起家,而家已經唔止糖水甜品咁簡單。喺15年9月尾開幕嘅謝婓道分店仲有埋精緻西餐,連炸雞都有得食!餐廳嘅白色插畫主題佈置得少女得嚟帶點夢幻,勁岩少女嚟Check in 😛。由於我哋過咗十一點去已經無哂西餐食,試咗:🌟宇治焙茶芭菲🌟(左)及🌟宇治抹茶芭菲🌟 (右)($58)自從喺日本宇治試過煎茶🍶嘅甜品後,愛上佢比抹茶更濃嘅茶香同少許茶澀味,多咗一份充滿歷練嘅感覺。喺香港都會成日encore ,呢度都無令我失望!煎茶雪糕奶滑得嚟茶味香濃,朋友講笑話好似食緊普洱雪糕😹🤔 。不過略嫌中間嘅紅豆太甜,令人好難食到落底😅 ,隨時Miss 咗底層嘅咖啡啫喱粒粒☕️!總括嚟環境食品價錢都好合理,一定會同frd子嚟多幾次試多啲。😗

由於我哋過咗十一點去已經無哂西餐食,試咗:

🌟宇治焙茶芭菲🌟(左)及🌟宇治抹茶芭菲🌟 (右)($58)

• 宇治抹茶精選
  • 宇治抹茶芭菲
  • 鮮榨神奇菠蘿汁
2016-03-07 364 浏览
聽過小甜谷好奈 知佢既甜品好出名 最近發現佢係銅鑼灣開左有熟食既分鋪 一於去試下!佢既沙律 小食 主食 都幾多選擇 沙律揀左 - 帶子合桃沙律個沙律賣相好好 好colourful好多料 即刻食慾大增呀!入面有:帶子 (4隻) 合桃 好多沙律菜 去晒衣既西柚同橙 好豐富呀 小食 - 炸雞翼我平時食雞翼都會去皮 但今次真係去唔到 因為太好食!熱辣辣上枱 炸得好香脆 而且個皮辣辣地 加埋佢個醬真係停唔到口 主菜 - 黑松露意大利飯我最鍾意既黑松露意大利飯!!! 去到邊間餐廳有依個主菜我都一定都叫 個飯隻色好靚 上面擺左啲菜令個賣相更加吸引 聞落都幾香黑松露 佢啲飯係偏硬 有啲咬口得黎又好creamy! 飲品 - 洛神花藍莓果蜜 (右)洛神花既顏色好靚 飲得到佢既甜味係生果既果甜而唔係人工甜 好養生既感覺 甜品 - 鐵板抹茶窩夫聽店員講有新推出既甜品 而且係抹茶 當然要試啦!鐵板有咩用呢?就係倒杯抹茶醬落去 享受佢既「咋咋」聲 令成個甜品更加香更加吸引! 塊窩夫表面好脆 入面就好軟熟 仲有好重既抹茶味 加埋抹茶雪糕同紅豆蓉食 一熱一涷 最底個塊包就吸晒啲抹茶醬 食到個鐵板好乾

佢既沙律 小食 主食 都幾多選擇

沙律揀左 - 帶子合桃沙律

小食 - 炸雞

主菜 - 黑松露意大利飯

飲品 - 洛神花藍莓果蜜 (右)

甜品 - 鐵板抹茶窩夫

聽店員講有新推出既甜品 而且係抹茶 當然要試啦!

鐵板有咩用呢?就係倒杯抹茶醬落去 享受佢既「咋咋」聲 令成個甜品更加香更加吸引! 塊窩夫表面好脆 入面就好軟熟 仲有好重既抹茶味 加埋抹茶雪糕同紅豆蓉食 一熱一涷 最底個塊包就吸晒啲抹茶醬 食到個鐵板好乾淨

小甜谷非甜品既食物都係水準之上 可以再encore 試埋佢地野!!

2016-03-07 912 浏览
今日中午原定係觀塘lunch,点知突然話要去銅鑼湾食,anyway冇所謂我边就過左江啦!😅去到銅鑼湾大家四圍行又唔知食咩好,但又要選擇一D坐得舒服的地方,行下行下忽然見到前面有間“小甜谷”,於是我地就入去碰下运氣!😕店員第一時間問我地有無訂位,死火..物要訂位架?我地無訂喎!跟住个店員話都可以的,不過要等耐少少(唔係等耐少少,係都幾耐下)……但都無計啦咪唯有等下囉😅餐廳環境都幾舒服,價錢收費我覺得都算合理,店員落單都快手😆我地一行4大1小分別点了溫泉旦黑松露煙肉磨菇火腿意大利麵/煙三文魚蕃茄忌廉汁長通粉/咖哩豬柳波蘿焗飯&2杯藍梅酪(超好味)/鮮榨神奇西柚汁(成个上簡直原汁原味)/再加一杯抹茶牛奶(滑一滑)。食物上菜很快(一開頭),西柚汁/長通粉/焗飯/綠茶&藍梅乳酪都巳經到左,但我个意粉差不多等成个鈡都未嚟,追又追左幾次😧,店員話整緊,再問又話單double左……希望尼part可以改善一下整體佢地的食物/飲品係真係好好味的,我自己最鈡意係佢个黑松露意大利麵(醬汁/香草/溫泉旦一起吃口感一流)及藍梅乳酪(裡面有香蕉、橙、蜂蜜mix埋一齊味道好夾&簡直perfect)我地亦打算会再去食…

/鮮榨神奇西柚汁(成个上簡直原汁原味)
/再加一杯抹茶牛奶(滑一滑)。

我地亦打算会再去食……不過如果今次再去的話,一定会記得book位😅😅😅
2016-02-27
  • 溫泉旦黑松露煙肉磨菇火腿意大利麵
  • 藍梅乳酪
  • 日式溫泉旦雞扒咖哩焗飯
  • 鮮榨神奇西柚汁
  • 煙腩蠔肉忌廉意大利麵
2016-03-05 570 浏览
今日早放工,出來同老婆食午餐,左行右行,來左小甜谷 叫左份雙腸肉醬魔鬼熱狗:有d酸菜醬,肉醬,茄醬,味道酸酸的,幾好,上面還有手刨薯條,幾好~跟餐還有一杯果茶,都算幾解渴
今日早放工,出來同老婆食午餐,左行右行,來左小甜谷
,上面還有手刨薯條,幾好~跟餐還有一杯果茶,都算幾解渴
2016-02-27
  • 魔鬼熱狗
2016-03-03 772 浏览
今日放工約左好耐無見既前同事食飯,就佢放工時間於是揀左呢間好似幾出名既餐廳~我地點了:梳乎厘芝士海鮮飯: 呢個飯賣相真係一流,好吸引眾人眼球, 一上菜既時候好香既牛油味同雞蛋香味撲出來~ (呢個要立即食如果唔係上面果層梳乎厘會扁),下面果層芝士海鮮飯都好多海鮮,但就略嫌味道太淡同太少芝士,如果可以多芝士就更加正。 不過配埋上面層梳乎厘一齊食都唔錯既~紫果樂 : 飲品都唔錯,入面有洛神花,檸檬同蜂蜜乳酪mixed埋,入口酸酸甜甜,同好香既洛神花味^^, 不過可能佢加左乳酪既關係,飲完成杯真係會好飽,所以keep 住淺嘗,最後先一次過飲晒,滿足^^

我地點了:

紫果樂
梳乎厘芝士海鮮飯
紫果樂
梳乎厘芝士海鮮飯
情人節正日剛撞正有家庭飯局,於是Step和娘子便提早慶祝情人節,正當Step攪盡腦汁食甚麼的時候,娘子突然說:『不如去試下小甜谷吖,現在除了甜品還有Main Course可以食。』以Step依稀的記憶中,小甜谷就只吃甜品,現在居然可以提供Appetizer和Main Course? 上一上Openrice一看,銅鑼灣謝斐道新開了小甜谷Dessert Kaffee,有西餐和甜品提供。既然娘子已經開了口,Step當然立即訂枱!!------------------------------幸好Step一早就訂了位,眼見門口有不少人正在等位(店員話一般要等40-45分鐘),所以下次來食一定要先訂位啊。還有,現在只要在結帳時,跟小甜谷指示LIKE 小甜谷的FACEBOOK PAGE,還有全單95折優惠呢!! 正!!入到店內,裝潢都以簡約為主,一邊牆用上了白色磚場的文化牆紙,而另一邊則在白色牆上畫了一些與MENU上互相呼應的Q版動物畫像;而竹椅、雲石枱還有天花吊燈,都有用心配搭過;Step覺得室內的裝潢營造出一個令人可以放鬆舒適地享受美食的地方,也可以開心寫意地和朋友或愛人一起談天說地的聚腳地。二
,娘子突然說:

既然娘子已經開了口,Step當然立即訂枱!!

而竹椅、雲石枱還有天花吊燈,都有用心配搭過;

,也可以開心寫意地和朋友或愛人一起談天說地的聚腳地

二話不說,娘子和Step都肚餓了,立即看看Menu和Waitress落order先。

鮮榨神奇菠蘿汁($65)(4♥/5♥)
這個是娘子order的飲品。飲品送來時,Step也嚇了一跳
,原因這個飲品杯就是原隻新鮮大菠蘿!! (老實講真的很型很帥
,如果可以在菠蘿側面裝一個杯柄,拿起來喝那就PERFECT了!!
鮮榨神奇菠蘿汁
師傅先將原隻菠蘿果肉取出,再榨成果汁,然後放回菠蘿裡面;而果汁並沒有加水或糖,100%保留著菠蘿汁原味
鮮榨神奇菠蘿汁
Step飲過一口,果汁不但感覺清新鮮味十足,而且保留著菠蘿果肉碎,有得飲有得咀嚼,正

一般來說,新鮮菠蘿普遍會帶點酸味,這個菠蘿汁也不例外,不過調轉來想想,有點酸代表原汁原味沒有加糖加其他調味劑,鮮味又健康,Nice!!

凍薄荷朱古力鮮奶($42) (4♥/5♥)
這個則是Step order的飲品。飲用時只需要將暖鮮奶倒進朱古力杯,朱古力『冰粒』慢慢融化從而變成既香又滑、帶點薄荷味的朱古力鮮奶。
薄荷朱古力鮮奶
薄荷朱古力冰會隨著時間溶化,也可以按著自己的口味加入不同份量的暖鮮奶,這樣便可以品嘗到不同濃度的朱古力味,得意好玩;

Step覺得薄荷味道可以再濃一點,朱古力濃度適中味道稍甜(似是牛奶朱古力),朱古力控和女士一定會愛上呢!!

鵝肝慢煮鴨腿肉牛肝菌意大利飯($178) (4.5♥/5♥)
這個意大利飯最吸引Step的就是『慢煮』這2個字,因為慢煮的肉類通常既入味又有鬆化口感,而且又有娘子喜愛的鵝肝呢!!
鵝肝慢煮鴨腿肉牛肝菌意大利飯
飯一到,第一樣看到的就是大大塊厚身鵝肝放在中間,而意大利飯裡還有很多鴨肉絲和牛肝菌碎在裡面

先試試鵝肝,鵝肝香味撲鼻,表皮煎得香脆,入口時沒有筋,而慢慢溶在口中的感覺,正
;啖啖意大利飯裡都有著不同長度的鴨肉絲,可能因為慢煮的關係,鴨肉絲不『鞋』不韌,肉質鬆化入味,加上同樣煮得鬆軟的牛肝菌碎,口感層次不俗;而整體味道都傾向還原材料鮮味為主,Step Like
鵝肝慢煮鴨腿肉牛肝菌意大利飯
意大利飯煮得黏黏的,味道充滿鴨肉和牛肝菌的香味,飯身煙韌不硬身,和Step食過的意大利飯有點不同;
問問Waitress,原來廚師想煮出香港本地口味;據廚師經驗,大部份顧客都傾向食較為軟身的意大利飯。這麼細心體掂的廚師
,怪不知意大利飯又好味又好食啦!!!

梳乎芝士海蝦帶子焗飯($188) (4.5♥/5♥)
看到枱上的餐牌,推介這款新推出的梳乎芝士海蝦帶子焗飯,喜愛帶子的娘子毫不猶豫order了。
焗飯用LE CREUSET小煲承載(感覺好像高級了
),份量不少,以女士來說絕對夠2個人的份量(看到很多女士都order再share
)。

厚厚脹卜卜的梳乎里蓋著焗意大利飯,非常漂亮,娘子開始時還不捨得破壞它;而這個由芝士和蛋白焗成的梳乎里,口感嫩滑軟綿綿,味道有著芝士的濃香味,帶點咸咸的
梳乎芝士海蝦帶子焗飯
揭開頂層的梳乎里,海鮮味和飯香立即湧出來;飯裡面放著數量不少又大粒的帶子和大蝦,肉質嫩滑啖啖肉,鮮味不俗

而梳乎里和飯汁也吸收了鮮蝦帶子的鮮味,令全個意大利飯味道變得原汁原味,鮮味無窮,Step和娘子都食到停不了口!! (意大利飯一樣煮得黏黏的,飯身煙韌不硬身,正!!

鐵板宇治抹茶窩芙($78) (4♥/5♥)
這個也是枱上的餐牌推介的新款甜品,對抹茶有偏愛的Step二話不說order了
也是用上了LE CREUSET煎PAN承載(感覺又高級了
),這個有點像JENGA層層疊的甜品,頂層放了抹茶雪糕,中間放了抹茶窩芙,而底層則放了烤多士,紅豆蓉和花生;還有一杯特濃抹茶忌廉,吃前倒入煎PAN上(而非窩芙上面啊,避免令窩芙變軟啊
)。
鐵板宇治抹茶窩芙
當抹茶忌廉倒進熱烘烘的煎PAN時,忌廉頓時變成了香濃苦澀味十足的抹茶醬汁;抹茶窩芙又香又脆,味道略甜但同時又有抹茶的苦澀味;軟雪糕口感滑溜奶味質感十足,但卻帶點抹茶苦澀味;紅豆又甜又大粒,而脆花生則增加了咀嚼口感。

整體來說,Step覺得這個甜品,除了抹茶就是抹茶,甜和苦強烈對比,卻令這個甜品變得不平凡
抹茶控的你們,快來受死吧!! 你們是逃不出這個鐵板宇治抹茶窩芙的魔掌呢!!

法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕($62)(4.5♥/5♥)
法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕
這個蛋多士,外面烤得金黃香脆,而內裡蛋漿則是熱辣辣軟綿綿的入口時口感有點像吃雪芳蛋糕,蛋味濃郁甜味適中
法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕
如果覺得不夠甜可以配上小碟上的焦糖漿,或雲尼嗱雪糕,保證甜到入心

水果新鮮但無論菠蘿、西柚或士多啤利都帶點酸味,可以用來中和焦糖漿蛋多士的甜,Yummy!!

想不到小甜谷除了甜品好味道之外,就連Main Course也令Step和娘子驚喜萬分。

無論飲品、甜品和意大利飯,樣樣都是真材實料,味道原汁原味,怪不知就算要等長達40-45分鐘,仍然有不少人堅持等待。

娘子果然識得揀
,美味的Main Courses加上拿手的甜品,完完全全攻陷了大部份的女士的心;不過,當然當中也有不少男士呢!!(包括Step在內

多謝小甜谷給Step和娘子一個美好的情人節回憶。

题外话/补充资料: 記得要先訂枱,否則有機會要等很久才有位啊!!
2016-02-12
薄荷朱古力鮮奶
2016-03-02 686 浏览
小甜谷,名字看似是又一間糖水甜品店。原來,除了甜品飲品,這裡的主菜正餐選擇也十分豐富,而且質素絕不會被甜品比下去 雖然位處銅鑼灣,但「小甜谷」所處位置附近人流不算多,星期六晚上也不難搵位~內裝非常有心思,佈置有如置身外國的小cafe~餐牌色彩繽紛,好像要揭開一本童話故事書一樣~ 鮮蝦帶子墨魚汁麵 $158海蝦事先用牛油煎香,爽口之餘還保留到蝦的鮮味 帶子鮮味非常,大概有2cm厚度,吃下去很有實感 意粉完全被墨汁覆蓋,但墨汁不會濃得似漿,很易入口 墨汁把蕃茄粒和車厘茄以外的配料包括洋蔥絲、香草等也完全染成黑色。意粉的軟度亦剛好,喜出望外 黑松露野菌意大利飯 $128熱辣辣飄著煙上菜的意大利飯,香味固然少不得,小小鹹的黑松露也點綴了野菌的獨特味道。意大利飯份量適中,米粒本身硬身,很有咬口。大量的火箭菜雖然很健康,但火箭菜本身有一陣獨特的草青味,不是人人喜歡。玫瑰柚子蜜 $38柚子蜜因要中和柚子的酸味,一般都調得比較甜,但這裡加進了玫瑰,除了有花的芬芳,還剛好中和了一部份的甜味。不論味道、香味、功效、外觀,都是非常適合女性的一款飲品~!Smoothies果樂 $45紫果
小甜谷,名字看似是又一間糖水甜品店。
內裝非常有心思,佈置有如置身外國的小cafe~
餐牌色彩繽紛,好像要揭開一本童話故事書一樣~

鮮蝦帶子墨魚汁麵 $158
海蝦事先用牛油煎香,爽口之餘還保留到蝦的鮮味

帶子鮮味非常,大概有2cm厚度,吃下去很有實感
鮮蝦帶子墨魚汁麵
意粉完全被墨汁覆蓋,但墨汁不會濃得似漿,很易入口

意粉的軟度亦剛好,喜出望外

黑松露野菌意大利飯 $128
黑松露野菌意大利飯
意大利飯份量適中,米粒本身硬身,很有咬口。

玫瑰柚子蜜 $38
玫瑰柚子蜜
不論味道、香味、功效、外觀,都是非常適合女性的一款飲品~!

Smoothies果樂 $45

紫果樂有洛神花、檸檬、蜂蜜乳酪,凍的感覺就像沙冰。
其他幾款果樂都是水果的比例感覺較多,反而這杯是以洛神花為主,配上檸檬和乳酪增加了味覺的刺激~酸酸甜甜非常醒胃~
Smoothies果樂
飲品種類之多,真的讓人目不暇給,下次想食之選:成個菠蘿上的鮮榨神奇菠蘿汁~~

咖啡奶凍Mousse $48
咖啡奶凍Mousse
咖啡mousse cream發到入口即溶,沒有漏的感覺

小咖啡啫喱體積雖小,但非常彈牙

咖啡布甸超濃的咖啡味大概源自濃厚的咖啡味糖漿,一個喜歡喝咖啡的人絕對會喜歡上這個甜品
食食下郁到個杯,見剩下的布甸晃了一下,立刻想起朋友給我看過的日本搖布甸機影片,所以就忍不住搖了這布甸幾下看看它的「彈性」如何XDDDD(食物不是用來玩,請勿模仿

抹茶心太軟 $58
抹茶心太軟
心太軟即叫即整,等待時間會比較耐,所以都預返少少時間,但絕對是值得的~~

外型、表層質感已見質素之高。
抹茶心太軟
剖開一角,即見內裡如熔岩漿流出蛋糕厚度有質感外脆內軟

抹茶漿的甜味控制得好,不會過甜而遮蓋了抹茶的甘苦味抹茶控大概也會十分滿意這個平衡點!

小甜谷的正餐、甜品、飲品的選擇都頗多,絕對滿足到不同時段的飲食需要XD
記得這天是跟男友plan澳洲之旅的一天,一路食一路研究景點,很用腦但又很期待~~轉眼間3月就出發來個大冒險~!

有時去餐廳食飯,都像一場冒險。
看到餐牌上的美食,充滿期待,但不到放進口的一刻,也不會知道到底是什麼味道~!
题外话/补充资料: 每人最低消費一杯野飲或一個甜品~
2016-01-16
鮮蝦帶子墨魚汁麵