2016-03-02 544 浏览
同朋友相聚食飯,沒想到這小店帶來了驚喜!超級推介原個菠蘿果汁飲品。Size大又有果肉可以食,同朋友share重得!今次我們主攻甜品所以只點了2-3個主菜因冇set dinner. 但主菜份量都好十足(對女孩子們)。所以4個朋友仔可以叫3樣share!好鍾意個摩菇湯因個包超好味同個湯好creamy. 本人超鍾意食辣,所以推介虎蝦辣意粉,好惹味!海鮮焗飯是他們signature dish所以不得不試!重點甜品一定係抹茶waffle. 如可以放多D雪糕就再perfect哂!4個人,銅鑼灣,每人2百頭,值得試試!
2016-02-03
  • 鮮榨神奇菠蘿汁
  • 黑松露泡沫野菌湯
  • 宇治抹茶精選
  • 老虎蝦扁意粉
如果你有看過我的食評,你就知道我上次說的一個故事,然後你會話女人,總是為一個情字一髮牽動全身,還有你會知道男人靚仔總是冇本心又愛溝女,但很多時間,女性,總是愛不能靠譜的東西。上次聖誕我們的相聚,我這個損友是完全唔支持你愛外表的行為,老實說,佢又大隻又靚仔又風趣又識溝女的情況下我一定是唔支持的,可能因為我是男人我有妒忌心我又肥又唔靚仔又冇錢又唔風趣又悶的關係,我完全唔同意佢要同其他人分佢,仲要係介入一個係別人情夫的男人,仲要對手有幾個。嘩,前幾日我又見到條友,個條粉人又拖住另一件,救命,然後我打俾我個朋友C,相約於銅鑼灣食個晚飯,順便睇下佢近況,剛巧有朋友又約我個日食飯,老實說,當然是朋友重要,起碼我想聽到佢話:我唔要個賤人啦,慶祝下啦。係個conversation裡面,我好明咁講:無乸野呀,靚仔都唔駛咁啦,大哂咩。佢好似明白,但實質唔明。佢話佢已經唱連詩雅到此為止,我估可能佢應該好番吧。我以為我好明白女人。於是我話,食飯先講啦。於是我們便相約在銅鑼灣飯聚,以為可以慶祝佢逃離魔掌,告別斗室。世事就係咁奇妙,碰巧撞左我食飯的朋友個飯局,最巧合係那天晚飯相約於上次聖誕見到C小姐的小甜谷。有時

我以為我好明白女人。

有時候,凡事就好似做戲一樣咁巧合。

上次食小甜谷,了解到外表從來都是不能靠譜的東西,美淪美奐的食物有時候絕對不夠外表不討好的食物出色,一反常態,你以為以甜品作招徠的小甜谷都是靠美嗎?也不是,內涵從來都是最重要的,食物如是,男人女人也如是。

約左朋友當然要去,所以係見C小姐前,我來到了食過快飯。

來到朋友都已經準備開始,人人都飲上次個菠蘿仔,我當然要試新野啦。

西柚汁其實都幾精美,說真外表是不能斷定一切,但我們都是凡人,特別愛漂亮的東西,上次雖然覺得未是最好的都要試下佢standard有冇進步,今次的西柚汁,又酸又濃又夠“杰身”,上次的菠蘿有點過甜,但今次西柚卻是正常的呈現,真正西柚味的感受,就如你的另一半,外表多好,路遙知馬力,日久見人心,幸好,今晚一啖已經知道其心。
有時你要知道為了感情可以付出多少,就如我上次明知外表好但有機會冇咁好喝,我依舊選這個好似生果咁嘅樣嘅果汁來試,但我有心理準備,輸都輸得開心和應該,又或者你明知愛上那外表型又大隻又乜又七仲要有女朋友,你都應該知道冇乜後結果,而且冇得怨,因為你選擇,凡事有trade off ,但係女人總是投放感情後就會不理後果,就如C小姐,這樣我同你吃十次飯都唔掂,我只能請你飲多杯菠蘿汁,告誡了唔好更重複犯錯。

帶子合桃沙律,用合桃為主角的確令人覺得新鮮,那個爽到不得了,咬落咯咯聲的合桃和帶子,是很少在沙律此等菜式見到的。
香辣魷魚,這個像是酒吧的前菜,的確和這裡的風格有少少格格不入,但問題是那個魷魚的確炸得美味,那些香辣味非常引人入勝,你不會想像到一間decent的cafe有咁野性的東西,如果你在這裡我們又有兩杯酒精入腦,我絕對毫不猶豫叫你離開那個賤人。
不過,細事好奇妙,就如這裡沒有酒飲但有佐酒的小吃,世事非你估得到,然後那天晚上我問C小姐是否已經和那個男人沒有關係,誰知那答案比我想的更荒天下之大謬。

她說:"我作為第三者,我明白啦,我會放下一點睇開一點,好似前排有流星雨睇,佢就帶左我去睇,知我鐘意食甜品就同我去食,我見佢咁識做,咁我都識啦,我咪去佢屋企訓一晚咁多。總知,我好知足就開心啦,唔會要求多。”

佢無可求藥的程度,我真心頂唔順,我後悔我個晚早走,我應該繼續食飯,特別食多隻雞翼。

這類的脆雞翼又香口又辣,又係像佐酒小吃,停不了給你味蕾刺激,食到個人都會火辣起過來,如果那刻當我聽到C小姐說睇流星雨,我想一盤雞翼倒入佢怕辣的口中。
黑松露野菌湯,那個是絕對有實感和整口是滿足的黑松露和野菌,實實在在的好味,沒有華麗的樣子,就連平日美侖美奐的包也實而不華但又脆脆又好吃,像C小姐的女孩大約也不會愛,就如我們冇外表也唔靚仔,註定收擋,不過,我希望有人會欣賞呢度嘅黑松露野菌湯。
由於朋友C在等我吃晚飯,我自己叫了個飽肚的東西便算了。結果我選了蠔肉卡邦尼意粉。
這裡上次吃的意粉做得不錯,今次也是,那個卡邦尼的汁是剛剛好的味道,不太濃又不太淡,和那意粉的適合彈性就如兩兄弟,最好的是,簡單肥美的蠔肉沾上卡邦尼汁也不膩,最重要價錢平。

有時,貴不一定好,要男友是有錢或是消防隊員,他們就會有機會令你沒有安全感,你是明白的,只可惜你會繼續選擇不歸路,就和C小姐般。

天氣依然是寒冷,食完呢個晚餐後好想喝番杯暖飲品,其實好想飲上次的那個smoothie,那個絕對是我很喜歡的飲品之人,係我很醜但我很溫柔的例子,於是我特地叫了一樣有抹茶牛奶,那樣子也算不錯,味道好,直逼那些日本來的品牌,終於,我試到有外表又靠譜的東西了,這刻我希望C小姐和我一起喝這杯抹茶牛奶。
對,食左兩次才找到一個內涵和外表都滿分的飲品,如果食飯如是,那麼愛情路上又點會唔係咁呢。

你究竟什麼時候醒?我想那個男子會因一腳踏幾船而被破相,你才會醒吧。
小甜谷 Dessert Kaffee

銅鑼灣謝斐道482號信諾環球保險中心地下4-6號舖

2016-02-02
2016-03-01 307 浏览
小甜谷向來只主打甜品,但原來銅鑼灣這分店也有飯、意粉、小食、和飲品等。當中熱賣的鮮榨神奇果汁,以原個水果開洞榨汁,新鮮冰涼亦吸睛。可惜當天期待的菠蘿汁經已售罄,建議訂檯時可先預訂。餐廳設計柔和,全是雲石檯配木凳,牆身有壁畫;適逢與Le Creuset合作推出了兩款食品,相信定必吸引一眾女生捧場吧!<香辣魷魚圈香草沙律汁>魷魚圈雖炸得香口,但炸粉一粒粒的,比較乾身。 <梳乎芝士海蝦帶子焗飯>梳乎里甜品就食得多,但焗飯就從未聽聞,可說是創意和啅頭兼備。金黃的飯蓋是一層鬆軟綿滑帶芝士香的焗蛋白,內裡則是香濃磨菇焗飯,海鮮亦足料。份量足夠二人享用,但吃罷頗飽滯。 <鐵板宇治抹茶窩夫>以LC鐵pan呈上顯得貴氣。微暖的抹茶醬比想像中濃厚甘香,可媲美那些京都老字號。窩夫香脆鬆化,雪糕滑溜,加上紅豆蓉和杏仁碎更豐富口感。

<香辣魷魚圈香草沙律汁>

魷魚圈雖炸得香口,但炸粉一粒粒的,比較乾身。
香辣魷魚圈香草沙律汁

<梳乎芝士海蝦帶子焗飯>

<鐵板宇治抹茶窩夫>

2016-02-12
2016-02-29 314 浏览
與同事一行4人去試試新嘢~ 雖然謝斐道呢間小甜谷都開咗一段日子,但一直都未有想過嚟試試~ 或者係因為食甜品先會想起.... 今日點了4個Lunch Set,$68-88 包一杯即磨咖啡 / 錫蘭紅茶 / 自家制冰果茶:1. 魔鬼珍寶肉醬熱狗配手製薯條 $68肉醬由豬肉製成,味道偏甜,有陣陣芝士味;熱狗包烤得外面香脆,裡面軟熟;熱狗有兩條,非常足料,味道唔會太咸,腸皮脆口;全個熱狗體形頗大,未能整個拎起大啖咬,加上有手製薯條及炸洋葱絲放面!手製薯條賣相一般,望落好乾,但入口都尚算香脆,味道適中不會太淡。仲有芝麻醬沙律菜伴碟,一解熱狗的油膩感。2. 溫泉火山口咖喱豬柳焗珍珠飯 $78.-溫泉火山口即係上面隻溫泉蛋加片菠蘿,溫泉蛋尚算可以,但夾埋菠蘿一齊食,本人就覺唔太夾;豬柳太韌而且唔夠入味,有啲失敗;呢個飯係「咖喱」,但本人認為似「葡汁」多啲,如果放多少少咖喱粉應該會好啲;飯身太硬!3. 溫泉蛋黑松露卡邦尼意大利麵 $88.-溫泉蛋嘅流心加上香濃芝士味,一絕!意大利麵身恰到好處,唯覺得味道偏咸,但都只可能係一次半次而已。4. 小甜谷全日早餐 $88.-好大份量!北海道牛乳滑蛋 (有黑松露

魔鬼珍寶肉醬熱狗配手製薯條
1. 魔鬼珍寶肉醬熱狗配手製薯條 $68
溫泉火山口咖喱豬柳焗珍珠飯
2. 溫泉火山口咖喱豬柳焗珍珠飯 $78.-
溫泉蛋黑松露卡邦尼意大利麵
3. 溫泉蛋黑松露卡邦尼意大利麵 $88.-
小甜谷全日早餐
4. 小甜谷全日早餐 $88.-
好大份量!北海道牛乳滑蛋 (有黑松露醬點綴了整個滑蛋嘅味道,香滑濃郁)、香草豬肉腸 (味道偏淡,但並非脆皮,一般)、煙三文魚 (味道適中不太咸,煙燻味濃)、脆煙腩 (太過乾硬,味道偏咸)、燒蕃茄 (用香草加橄欖油,味道清新,好味 .... 圖片睇唔到舊蕃茄,因為喺最底)、香蒜野菌 (橄欖油加黑椒,味道不錯)、焗豆 (似是X味罐頭焗豆的味道)、無花果多穀麵包 (自家製,無花果味道清新,但略嫌唔夠麥香)
神奇西柚汁
5. 神奇西柚汁 (LUNCH SET 加$12.-) 原價$45.-
原隻西柚用特製搞拌機在皮下打汁,幾有新意!可能把本身西柚的衣都打在一起,少少苦味!
宇治抹茶雪糕、雲呢拿雪糕、法式梳乎蛋多士、蜂蜜梳乎窩夫
6. ORDER 咗4款甜品,分別係:
- 宇治抹茶軟雪糕 : 味道不比專賣抹茶甜品嘅出品差,質地夠香滑,抹茶味道好出色,不太甜,有一陣陣抹茶嘅甘味!推介!!
- 雲喱拿雪糕 : 就是雲尼拿味吧 .... 不甚特別!
- 法式梳乎蛋多士 : 又一推介甜品!多面焗得好香脆,內裡嘅蛋卻非常香滑,一啲都無過火。
- 蜂蜜梳乎窩夫 : 香脆窩夫再刷上蜜糖,外脆內軟!
2016-02-26
魔鬼珍寶肉醬熱狗配手製薯條
溫泉蛋黑松露卡邦尼意大利麵
小甜谷全日早餐
宇治抹茶雪糕、雲呢拿雪糕、法式梳乎蛋多士、蜂蜜梳乎窩夫
2016-02-25 705 浏览
小甜谷 一間一直以來都好想去既甜品店,原來已經係好多地方開了分店,大家想食都非常方便!上openrice看過,最吸引我的除了甜品,更有正餐!位於銅鑼灣C岀口附近,餐廳環境舒適!餐廳帶有小粉紅色,木的桌椅有舒適感覺,放鬆之外,又有小女孩感覺。餐牌有多種食物,包括:沙律,飯,意粉,全日早餐,甜品等等!鮮榨神奇菠蘿汁 $65嘩,一早上網看過,見到原個菠蘿上。又大又重,好足料阿!菠蘿新鮮榨,非常新鮮。帶小酸,好開胃。內裡有菠蘿肉粒,有驚喜。帶子合桃沙律$118帶子共有四粒,全部好彈牙!配上合桃,又軟又脆,配搭不錯。梳乎芝士海蝦帶子焗飯 $188選用LE CREUSET煲製的焗飯,賣相好靚。一向認為梳乎厘只可配甜點,今次配咸點都不錯!上次在其他地方食疏孚厘飯,但不夠梳乎,不輕身。今次小甜谷的梳乎厘真係soft,連我不太愛疏孚厘的人都吃光了!內裡是意大利,有大量香菇,帶子,大蝦為配料,香濃撲鼻,菇味好岀!食完主菜,到甜品時間!抹茶控見到抹茶 二話不說要抹茶!鐵版抹茶窩夫$78在鐵板還熱時,加上抹茶醬,熱辣辣的抹茶醬最尾到鐵板凍時,會變成杰身抹茶醬!抹茶雪糕,茶味勁濃,雪糕滑溜,真心俾其他只買雪糕店
上openrice看過,最吸引我的除了甜品,更有正餐!
位於銅鑼灣C岀口附近,餐廳環境舒適!

餐牌有多種食物,包括:沙律,飯,意粉,全日早餐,甜品等等!
鮮榨神奇菠蘿汁 $65
嘩,一早上網看過,見到原個菠蘿上。

帶子合桃沙律$118
帶子共有四粒,全部好彈牙!配上合桃,又軟又脆,配搭不錯。
梳乎芝士海蝦帶子焗飯 $188

選用LE CREUSET煲製的焗飯,賣相好靚。

一向認為梳乎厘只可配甜點,今次配咸點都不錯!

上次在其他地方食疏孚厘飯,但不夠梳乎,不輕身。

食完主菜,到甜品時間!抹茶控見到抹茶 二話不說要抹茶!
鐵版抹茶窩夫$78

抹茶雪糕,茶味勁濃,雪糕滑溜,真心俾其他只買雪糕店的更好!

濃郁抹茶味,配窩夫同多士 非常夾!紅豆甜身和飽滿,粒粒香甜!
主菜甜品都好正,我會來多一次!

2016-02-24
2016-02-24 681 浏览
What you need after watching a two hours movie? Definitely will be toilet break n drinkssss! Something chill and fresh shall wash out the dark n blue of the Revenant. Nothing better than take a whole fruit blended juicy! Tables surround us were surprised when the pineapple is served. The juicy is so natural n not even a touch of artificial. It is not purely sweet with awaking sour kick. Fibre is broken to very short one and much enjoyable.

• 鮮榨神奇菠蘿汁
同好耐無見既朋友要去港島線參加活動,所以決定係銅鑼灣行一陣街同晚餐。朋友話要去小甜谷食晚餐,起初聽到呢個名,以為係甜品舖,原來係咩都有得食!由於我地最討厭就係排隊,所以六點就去到餐廳,不用排隊。餐廳的裝修是「小清新」主題,主要色調是白色,配上手繪的動物圖案。餐廳的空間感很高,環境令人感到舒適。 Menu的選擇包羅萬有: 有意大利粉、意大利飯、全日早餐、三文治等,當然不少得特色甜品和特色飲品。 我們點了一個小食、一個主食、二個甜點和二杯飲品。脆雞翼 HKd 68 我和友人無肉不歡,尤其愛吃雞翼。皮炸得很脆,微帶蒜香。咬落去帶點肉汁,唔會炸到硬晒。梳乎厘芝士海鮮飯 HKd 188 店主大力推介我們點這個梳乎厘芝士海鮮飯,足夠二至三人份量。梳乎厘被焗到外脆內軟,像一個充氣氣球,我們都不捨得破壞它! 揭開梳乎厘的底下是海鮮意大利飯~ 店員果然沒有介紹錯,果然是海鮮飯,真材實料,有幾隻中蝦和幾粒完整的帶子呢!抹茶鐵板窩夫 Hkd 88 甜品一共有三層,最底層係厚方包,中間係令人心心眼既抹茶窩夫,而最高就係抹茶雪糕。

我們點了一個小食、一個主食、二個甜點和二杯飲品。

脆雞翼 HKd 68

梳乎厘芝士海鮮飯 HKd 188

店主大力推介我們點這個梳乎厘芝士海鮮飯,足夠二至三人份量。

梳乎厘被焗到外脆內軟,像一個充氣氣球,

我們都不捨得破壞它!

揭開梳乎厘的底下是海鮮意大利飯~

抹茶鐵板窩夫 Hkd 88

最令人期待既係淋抹茶醬儀式,一邊淋一邊聽到抹茶醬同港女煎pan既沙沙聲,真係視覺同聽覺既享受。

大家開始動刀,將抹茶雪糕均勻分佈係三舊窩夫,再加少少紅豆花生蓉做調味。暖笠笠既窩夫加上凍冰冰既雪糕,外冷內熱,口感一流!

窩夫偏軟身,帶微微既抹茶味,抹茶既味道亦控制得唔錯,唔會死甜,係抹茶本身既苦澀甘香!

份量好適合二至三人食,厚方包則可吃可唔吃,口感可以脆身啲,以甜品既價錢黎講屬中等,但同朋友一齊夾就抵食好多!值得推薦!

芒果菠蘿乳酪

綿綿既沙冰質感,入口即溶,面層有乳酪味既忌廉球。味道酸酸甜甜,可以飲出香甜既芒果同清新既菠蘿兩種味道~

杯邊更有奇異果做裝飾,味道甜中帶酸,令人感覺新鮮又健康!

洛神花藍莓果蜜

洛神花的酸配上藍莓果蜜的甜,

酸酸甜甜令人食慾大增。

整體而言,小甜谷一次滿足我地三個願望: 餐廳環境好、食物質素好、店員服務好!重點是食完晚飯又唔洗轉場食甜品,下次一定會帶埋男朋友去!

2016-01-29
  • 宇治抹茶精選
  • 抹茶精選
2016-02-23 592 浏览
之前食開小甜谷都係食甜品~原來係銅鑼灣既分店都有主菜食架!!咁就約埋3個姊妹一齊食黎個聚會~~食完主菜順便食埋甜品, 可以慢慢坐慢慢傾"*先點了一壺冰凍鮮果茶一齊SHARE~~都差唔多可以倒到 4杯左右架!!茶味清清的又不太甜, 很FRESH 又解渴''*西餐方面我很喜歡飲蘑菇湯, 這個黑松露野菌湯將濃濃的菇味, 帶有野菌碎粒;再加上黑松露香, 將味道更香更濃郁!!! 更配有提子多士, 烤得脆脆的, 伴湯一流~~脆雞翼係個個都喜歡食既小食~呢度炸得非常香脆, 肉質嫩滑, 點上微辣的醬一齊食幾惹味呢!!女生們都係喜歡吃蔬菜, 就點了個帶子合桃沙律~新鮮的沙律菜, 配上西柚, 橙, 合桃及車厘茄等很清新呢!!而帶子都有成 4舊架, 份量不少"*主菜就點了帶子蝦蕃茄乾飯~~就像意大利飯般, 濃郁的蕃茄醬汁包裹著每粒飯;微酸的味道配上大大粒既帶子及蝦球, SHARE 食都已經夠了!!因為好快女生們既主角就出場啦"*就係甜品時間~~~這個是梳乎蛋多士, 配有新鮮生果及雲呢拿雪糕~~蛋漿多士甜甜的又軟綿綿, 外脆內軟, 就咁食都已經好好味;喜歡甜D 既可以點上焦糖醬!!!屬於綠茶控又點可以唔ORD
之前食開小甜谷都係食甜品~
原來係銅鑼灣既分店都有主菜食架!!
咁就約埋3個姊妹一齊食黎個聚會~~
食完主菜順便食埋甜品, 可以慢慢坐慢慢傾"*
冰凍鮮果茶
先點了一壺冰凍鮮果茶一齊SHARE~~
都差唔多可以倒到 4杯左右架!!
茶味清清的又不太甜, 很FRESH 又解渴''*
黑松露野菌湯
再加上黑松露香, 將味道更香更濃郁!!!
更配有提子多士, 烤得脆脆的, 伴湯一流~~
脆雞翼
脆雞翼係個個都喜歡食既小食~
帶子合桃沙律
女生們都係喜歡吃蔬菜, 就點了個帶子合桃沙律~
而帶子都有成 4舊架, 份量不少"*
帶子蝦蕃茄乾飯
主菜就點了帶子蝦蕃茄乾飯~~
就像意大利飯般, 濃郁的蕃茄醬汁包裹著每粒飯;

因為好快女生們既主角就出場啦"*
就係甜品時間~~~
梳乎蛋多士
這個是梳乎蛋多士, 配有新鮮生果及雲呢拿雪糕~~
蛋漿多士甜甜的又軟綿綿, 外脆內軟, 就咁食都已經好好味;
喜歡甜D 既可以點上焦糖醬!!!
鐵板抹茶窩夫
屬於綠茶控又點可以唔ORDER 呢個【鐵板抹茶窩夫】
我見很多客人都點這個的喔, 應該是招牌甜品??

以 LC 煎PAN 原個奉上~~
整個都是熱辣辣的, 所以要小心辣到手啊!!
多士上面有兩塊綠茶味窩夫, 配上綠茶雪糕, 很吸晴''*
食之前就淋上綠茶醬於旁邊~~
千其唔好淋上窩夫, 令窩夫變淋身就唔好食架啦!!!
又脆又軟既窩夫整得剛剛好, 點上綠茶雪糕及綠茶醬一齊食真係PERFECT MATCH''*

呢個甜品又睇食又好味, 唔怪之得咁多人 ORDER 啦~~

2016-02-02
2016-02-22 442 浏览
在冷靜與熱情之間睇完戲食完飯又未想歸家之際。不如入黎飲杯野?成個生果打成既神奇汁。好似有點誇張。見到杯朱古力個參考圖甚為有趣。問埋現實與圖例係相同既。咁就叫杯試下。 到著係一杯朱古力冰粒。同熱奶一揸。看起來不錯那味道又如何?將熱奶倒入放滿朱古力冰的杯之中。朱古力隨住冰既融化與奶混合。味道在冰冷既朱古力同溫熱既奶之間幻變。在街常怕朱古力淡出個鳥來。反而呢到係濃得化不開。還濃嗎?多加點奶。濃淡自己話事。有得話事而圖片與現實相符。在這個時代。甚是難得!
在冷靜與熱情之間

有得話事而圖片與現實相符。在這個時代。甚是難得!

女仔食飯一向三心兩意,又想環境好,又要食物精緻,仲要夠好味!喂食妹子有時都會想貪心一下,食餐滿足嘅大餐麻有時係銅鑼灣行街,經過小甜谷總係比佢嘅落地玻璃窗口吸引住,同男朋友仔講咗幾次,佢終於帶我去食喇><yeah~一入去就見到畫滿不同圖案嘅牆身,色彩繽紛,好吸目。全間鋪都用咗暖色調,比人好放鬆嘅感覺。餐牌同餐廳牆身用了同一系列嘅圖案,比人好整齊嘅感覺。雲石紋嘅枱同木椅子都睇得出鋪頭好用心嘅配襯裝飾。見到枱上新推出嘅推介,我地兩樣都有叫xd帶子合桃鮮果沙律柚子芥末汁呢個沙律好豐富,有好多配料。帶子煎得剛剛好,很嫩而彈牙。合桃又香脆,配以西柚同橙等生果,很有新鮮感嘅組合。沙律汁嘅芥末味出奇地配搭,唔使怕芥末味嗆口,係好溫和嘅口味。脆香雞翼配香辣檸檬汁此脆香雞翼梗係有別於另一個脆香雞翼啦!金黃色嘅表面,炸得熱辣辣。咬落肉汁四濺,非常香口。雞翼用咗多種香料煮成,味道很濃,帶少許辣味,配埋個醬好好食。男朋友大讚!梳乎芝士海蝦帶子焗飯是夜主角,好大個,一上枱,個個都望住呢個飯!梳乎里就食得多了,梳乎焗飯真係創意十足!表層嘅蛋白加上芝士焗成梳乎里嘅鬆軟效果,帶着濃濃嘅芝士香。伴着裏面嘅

見到枱上新推出嘅推介,我地兩樣都有叫xd

帶子合桃鮮果沙律柚子芥末汁

脆香雞翼配香辣檸檬汁

梳乎芝士海蝦帶子焗飯
是夜主角,好大個,一上枱,個個都望住呢個飯!梳乎里就食得多了,梳乎焗飯真係創意十足!表層嘅蛋白加上芝士焗成梳乎里嘅鬆軟效果,帶着濃濃嘅芝士香。伴着裏面嘅焗飯食,一啲都5會過膩。蝦同帶子都好多又大隻,新鮮又吸了焗飯嘅汁。分量十足,夠哂兩個人食!

荔枝奶凍慕絲
甜品除咗新品推介,仲叫咗一個比較清新嘅。荔枝味好香又清甜,奶凍中有大量荔枝肉,甜度適中,係清新之選。

鐵板宇治抹茶窩夫
是夜另一主角,又係吸目之選。窩夫用咗加熱好嘅鐵板平底鑊上,上枱時熱辣辣,發出支支聲
。另配以抹茶汁,可以淋係窩夫上。值得大讚係抹茶雪糕同汁都好濃抹茶味,帶茶嘅甘香,唔會死甜,好正!窩夫鬆脆,配以雪糕一冷一熱,很不錯。

薄荷朱古力曲奇沙冰

藍果樂

薄荷朱古力沙冰薄荷味重,同朱古力好夾。曲奇碎增加咬口,沙冰亦細滑。

藍果樂有藍莓,香蕉,橙同蜂蜜乳酪。藍莓同香蕉味突出,再配以淡淡嘅乳酪味,幾者嘅配搭很不錯。

又係大合照時間xd
宜家只要like Facebook page post相仲可以有即時95折呢!
2016-02-13
每個人都希望擁有一個小甜谷每個人心目中都有個快樂小甜谷,甜美温暖充滿熱情和愛,今日同幾個女孩子一齊泥到小甜谷邊傾心事邊吃晚飯。大概小甜谷就係看中女孩子們的心事,由内而外都散發出甜美氣息。坐座點了個最多人推薦的菠蘿汁(HK$65),用上原個大菠蘿,霸占左枱嘅一大位置,超有型,將原個的菠蘿即叫即取肉打汁,完全無添加無加水,果肉同果汁混合質感超好,帶點清新的微酸,但還是很清甜,拿出心機做出來啊!單相機食先已經滿分!飲落咁fresh 直情爆分!先點了個黑松露野菌湯我還以為一間以前品做賣點嘅餐廳嘅主菜未必咁好食,估唔到呢個黑松露野菌湯會咁吸引到我,香濃嘅嘢菌痢陪有點點嘅從松露香氣,湯裏邊嘅野菌粒很有質感,而且忌廉味同埋惹菌味很平均,温度也很適合,配有質感帶煙韌的無花果提子包麵包!很少見配湯嘅麵包會咁帶甜,原來這種帶甜嘅麵包賠償蘑菇湯都好合襯呀!再點了前菜香辣魷魚圈 $78非常可口的炸物,炸粉比較厚帶點點辣味,但絕不油膩,魷魚彈牙惹味,圈圈的外層香脆可口,最欣賞係佢嘅魷魚圈上枱時十分乾身,唔會好多油,外皮夠厚才能更有口感!配上沙律醬,惹果無窮!既然佢哋嘅咋野都幾出色立即在家掂咗這個脆雞翼HK$68
每個人都希望擁有一個小甜谷
菠蘿汁
坐座點了個最多人推薦的菠蘿汁(HK$65),
先點了個黑松露野菌湯
香辣魷魚圈
再點了前菜香辣魷魚圈 $78
脆雞翼
既然佢哋嘅咋野都幾出色立即在家掂咗這個脆雞翼HK$68,果然冇令到我失望,外皮鬆脆香口,我以曾已經秘製了辣味,炸得外脆內嫩又多汁,吃落去雖然有點辣但律過癮!份量也很多!
接住還有帶子合桃沙律HK$118
有好大隻彈牙的帶子,在沙律中加了合桃,柚子,橙等等香甜配料,清新美味,帶子有花心機處理,帶點點鹹香,爽脆蔬菜配甜美水果,還有鹹香的煎,很清新的沙律。
香草牛油帶子鮮蝦蕃茄乾意大利飯
香草牛油帶子鮮蝦蕃茄乾意大利飯 $168
既然帶子咁好味,叫多個牛油帶子鮮蝦蕃茄乾意大利飯,同樣有大隻彈牙的帶子,仲有同樣爽口彈牙的大蝦,蕃茄意大利飯味道香濃,蕃茄味同帶子大蝦配搭得宜,不過朋友喜歡比較清淡味道的,所以我一個人清曬,的份量實在大份!
梳乎蛋多士
泥到小甜谷,甜品是不少得的吧!大家來這裡喜歡吃窩夫,但我點了梳乎蛋多士
滿滿蛋漿的多士,綿密得很,蛋味香濃,金黃可愛,清清地不太甜如吃海棉蛋糕,配上水果,雲利拿雪糕和焦糖醬,完美的完結了這個晚餐!超推薦!這個帶男生吃一定也很喜歡啊!
小甜谷大概是一個快樂福地,坐在這裡附近枱的食客也和我們一樣笑聲滿地,雖然有點嘈,但感覺到食客的快樂,我也希望能快點擁有一個小甜谷,和喜歡的人快樂生活!
菠蘿汁
香辣魷魚圈
香草牛油帶子鮮蝦蕃茄乾意大利飯
2016-02-15 406 浏览
銅鑼灣謝斐道食肆林立,但普片都係連鎖式集團居多。但不難發現,一間充滿girlish氣息嘅食店,白色的窗框,落地玻璃,透望入去擺放住粉紅色嘅擺設,望落嘅sweet,又清新。呢間就係一直好想同另一半去嘅《小甜谷》喇。店員服務態度非常親切,我們被安排咗係近窗邊的座位。望出窗外,繁華與恬靜,集於一身。前菜點了帶子鮮果合桃沙律柚子芥末汁。帶子帶點溏心,鮮甜美味。鮮果有西柚和橙,食落酸酸的,非常醒胃。合桃脆卜卜,增添了口感。而沙律汁亦得特別,芥末用了mustard,並非日式wasabi般攻鼻,食落帶點柚子味,鐘意清新嘅朋友絕不能錯過。黎到小甜谷,一定要試試各式特飲,我點了神奇菠蘿汁,一上枱,嘩了一聲,菠蘿非常大個,一口飲下,菠蘿味滿載,而且有啖啖果肉,絕不是平時喝到的沙冰。另一半點了紫色smoothies,動人嘅紫色,原來來自洛神花茶,洛神花功效多多,有助降低血壓,配埋乳酪打成smoothies,香滑亦清新。主菜終於出場,差唔多係每枱必點的梳乎芝士海鮮焗飯。大型梳乎利,用咗風魔萬千靚太嘅LC鍋,仲要係粉紅紫㗎~淨係睇賣相已經攞滿分!但萬事不能被外表及引,梗係食咗先講啦,外層梳乎利充滿蛋白香,而且發
主菜終於出場,差唔多係每枱必點的梳乎芝士海鮮焗飯。大型梳乎利,用咗風魔萬千靚太嘅LC鍋,仲要係粉紅紫㗎~淨係睇賣相已經攞滿分!但萬事不能被外表及引,梗係食咗先講啦,外層梳乎利充滿蛋白香,而且發得很高,裡面嘅海鮮飯,原來才是重點,飯有點似 risotto,芝士香濃,每一口都包含咗各種海鮮,帶子大大粒,海蝦彈牙新鮮,而且加入了車厘茄,增加了酸甜味,一啖飯,一啖梳乎利,滿足滿足。
終於到甜品時間,我點了鐵板宇治綠茶窩夫,同樣地係用咗LC 粉紅色grill pan。(心心眼)抹茶雪糕香濃細滑,抹茶窩夫外脆內軟。吃前將特別調配的綠茶,雲呢拿醬倒入鐵板,即時“咋咋”聲,好玩度滿分!
而且亦點了平時常吃的心太軟,小甜谷的心太軟出了新口味--焙茶口味,外層蛋糕出色,一破開,焙茶流心溢出,茶味香濃,配埋雪糕,冰火感覺。
整餐晚飯相當滿意,無論主菜,甜品,特飲的質素都相當高。一家大細,情侶約會,姊妹聚會都適合不過。
2016-02-15 657 浏览
作為銅鑼灣區逛開的常客,見到係銅鑼灣鬧區,開了新的甜品店「小甜谷」,當然要去試下試!!還好,是夜晚行過,看一看過了餐牌,才得知原來小甜谷除了有甜品食,還有其他意粉熟食。當然,當作晚飯,入去一試。黑松露野菌湯HK$68幾個女仔,先黎試了這個黑松露野菌湯。想不到,菌味幾濃,還有點菌的碎粒,有點咬口。而用上了黑松露吊一吊味,令到整個湯變得更香、更為惹味!香辣魷魚HK$78這一碟脆魷魚,炸得酥化。而且炸粉唔厚,微辣,很啱配酒!哈哈~~ 但小甜谷無酒飲呢~~玫瑰咖啡HK$35係小甜谷,有不少花茶、水果茶之類。朋友有點,但我忘了拍照。因為只顧自己個杯玫瑰咖啡,因為太香玫瑰味了!香得黎,不是香精玫瑰的感覺。咖啡濃度適當,奶泡也挺滑。脆雞翼HK$68這裡的炸小食,都做得不錯。炸粉均比較薄,而雞翼被醃製過後,會更為入味。而雞翼的肉質炸很仍然嫩滑,也有肉汁。帶子合桃沙律HK$118食咗咁多炸嘢,當然要清清地,食返個沙律。用上微微燒過的帶子,加上新鮮的沙律菜。配上合桃會令到個沙律食起上黎脆脆地。而配上獨特的開胃醬汁,微酸,好味!帶子蝦蕃茄乾飯HK$168想不到,這裡連意大利飯都有!水準上,還是不錯的。用上的

香辣魷魚

HK$78

玫瑰咖啡

HK$35

HK$118

帶子蝦蕃茄乾飯

HK$168

想不到,這裡連意大利飯都有!水準上,還是不錯的。用上的帶子及蝦的份量也不少!大大碟,SHARE 食也不錯!配上蕃茄乾,令個飯有點微酸,食起上黎會無咁「漏」。
鮮蝦帶子墨魚汁面

HK$158

另一樣,是墨魚汁面,不會太咸,偏淡的一個面款。同樣是配上鮮蝦以及帶子。清淡一點,也是不錯。
焙茶芭菲

HK$58

大大的一杯焙茶芭菲,有著六層的料!底部是焙茶啫喱,中間會有牛奶冰、焗過的玄米粒。還有紅荳。上層點綴的,有小小的抹茶蛋糕等。

而個焙茶雪糕,茶的濃度適中,不會過濃,也不會太淡。雪糕夠晒滑溜。
抹茶精選

HK$68

愛食抹茶的朋友,就不能錯過這個抹茶精選。一口氣試晒三款都只HK$68,很抵試了!有著濃郁抹茶熱飲。

中間是十分香滑的抹茶雪糕。
抹茶雪糕茶味幾濃郁,而且雪糕厚實不會很快溶掉。食得出用上的牛奶足料,無溝過水,很是滑溜。

而抹茶卷蛋,抹茶味會偏淡一點,中間有紅荳粒。只是略嫌卷蛋不夠鬆軟。
鐵板抹茶窩夫

HK$78

重頭戲,必是點這個「鐵板抹茶窩夫」!用上LC的用具,夠晒美觀了!有著三大塊的抹茶口味的窩夫,頂端是滑溜的抹茶軟雪糕。
食的時候,淋上抹茶,但千萬不要淋在窩夫上,以免會令窩夫變「淋」,食時最好是點一點抹茶醬汁,加一點紅荳溶,以及沾上抹茶軟雪糕食。

那一冷一熱、一軟一脆,強烈對比,很是過癮!!

HK$62

就算不喜抹茶,也有其他甜品選擇。大家可以一試這個「梳乎蛋多士」。很特別的一道甜品!!

配有新鮮生果,以及香滑雪糕球。
微脆的多士,皮極薄,原來內裡是如豆腐般軟滑的效果!怪不得叫做「梳乎蛋多士」了!綿綿鬆化,小心一切就化!
這裡,絕對是女生食飯及甜品的首選。不單食物精緻,甜品更令女生瘋狂呢~~

• 鐵板抹茶窩夫
  • 焙茶芭菲
  • 脆雞翼
  • 香辣魷魚
以我認知的小甜谷,就只有甜品,今次經過銅鑼灣這家,是有正餐的啦,剛巧跟他到處覓食,那就試試這家吧~鮮榨神奇西柚汁 ($25)這個西柚汁該是新鮮榨的啦,酸就是夠酸,味道帶點苦澀,相信是西柚本身的味道來的,喝的時候會吃到點點西柚肉,整個感覺也不錯,唯西柚汁的份量真的太少啦,好像一口、兩口就已經把這個西柚汁喝掉了~鮮榨神奇菠蘿汁 ($65)這個神奇菠蘿汁的賣相相當不錯,尤其是對於喜歡吃菠蘿的我更為期待,但….這個菠蘿汁入口沒有菠蘿肉的,卻有菠蘿沙冰,而且份量很足的,一個可以喝很久啦,相比起西柚汁,這個更為化算,但個人覺得這個菠蘿汁略甜,該是在製作沙冰時加入了糖吧,怕甜的朋友就要考慮一下啦。梳乎芝士海蝦帶子焗飯 ($188)這個飯是小甜谷跟LE CREUSET合作的啦,單是看著這個煲,彷彿就已經值回票價。說真的,這個飯的賣相也蠻不錯的,平日用作甜品的梳乎厘,今次竟然成為正餐的其中一員。芝士味微香,飯入口的時候味道剛好,十分鹹香且用料很足,兩人分來吃就剛好足夠,要不然,一個人把這個飯吃掉的話,就會很漏啦~焙茶刨冰 ($68)焙茶比抹茶更香更濃郁更甘香,這個雪糕的甘香味很蠻足夠的,而且相當軟滑,但

鮮榨神奇西柚汁 ($25)

鮮榨神奇菠蘿汁 ($65)

梳乎芝士海蝦帶子焗飯 ($188)

焙茶刨冰 ($68)

焙茶比抹茶更香更濃郁更甘香,這個雪糕的甘香味很蠻足夠的,而且相當軟滑,但雪糕的份量略嫌少了一點,兩個人分享這個甜品還好啦,要是幾位朋友開心Share的話是不夠的。至於旁邊的「配菜」嘛,平凡得很。
抹茶心太軟 ($58)

切出來的一刻,抹茶流心流出來的時候,真的很感動,因為這陣子吃的抹茶心太軟都不懂得流心的,這個流得很多喔~!!至於味道嘛,心太軟的外層也蠻脆的,但個人覺得抹茶味並不算甘香,要是抹茶味能更甘香的話,這個心太軟該很不錯~
2016-02-14 463 浏览
小甜谷呢個名其實已經聽過,不過印象中只係食甜品。之前留意到朋友fb,原來佢都有飯麵食,所以就好想試下。 裝修都幾令人坐得舒服,簡單既佈置已經足夠! 餐牌有齊前菜,小食,主餐,甜品,特色飲品,果然唔止甜品咁簡單! 鮮榨神奇菠蘿汁,之前見朋友post相,賣相好靚,原個菠蘿上。估唔到菠蘿可以就咁飲,飲落好新鮮,菠蘿汁酸酸地又帶點甜。原來菠蘿汁來自原個菠蘿鮮榨而成,飲落有菠蘿肉粒,好健康好fresh。 薄荷朱古力曲奇沙冰,香濃薄荷再加上朱古力曲奇沙冰,其實個味道有d似食開既薄荷朱古力。口感因為加左曲奇變得有咬口,而沙冰都幾滑口。 鵝肝慢煮鴨腿肉牛肝菌意大利飯,先講主角鵝肝煎得好香,入口即溶。鴨肉好淋,而且切得細件,除左食既時候會見到鴨絲之外,仲會見到細件鴨肉。意大利飯十分討好,因為飯既軟熟度,濕度都恰到好處,味道唔會太突出,反而令平時食開濃味既我另有一番新鮮感! 鮮蝦帶子墨魚汁意大利麵,意大利麵唔會太乾身,食落同時感受到個香味,麵都幾彈牙,又唔難咬開。帶子煎得夠香,表面見到金黃色 ; 蝦就幾爽口,同埋夠入味。 鐵板宇治抹茶窩夫,好大既一碟甜品

裝修都幾令人坐得舒服,簡單既佈置已經足夠!

鐵板宇治抹茶窩夫,好大既一碟甜品,由LC鐵板上枱,夠晒氣派!由於全碟都仲係熱騰騰,所以要小心避免掂到。佢會提供埋一個綠茶既汁,當你將綠茶汁倒落鐵板既時候會見到綠茶汁被煮熱,然後變成綠茶醬,十分特別!講番窩夫,外層夠脆,內裡鬆軟,再配埋周邊既紅豆,味道同口感一流!食到底既時候,仲有兩塊多士麵包,同窩夫成對比,絕對係另一個口感,比到我另一種感覺!因為多士搽左綠茶醬之後,就會變左綠茶醬多士。

估唔到小甜谷熟食甜品飲品樣樣都咁出色咁好食!

2016-02-13