2015-10-04 332 浏览
牛肉真係好難咬,湯好淡, 鹽酥雞粒面粉多過肉。價錢唔貴,但我覺是但走入一間茶記應該都好過小王,唔信?自己入去叫個牛肉麵,平時唔講粗口都應該詩意大發。應該係我人生中最差既餐店
2015-10-03
2015-09-02 210 浏览
星期三,七點幾,冇乜客,入去坐低待應俾咗兩杯水,其中一隻杯上面成條酸菜喺度,算,兩個人飲一杯免得煩叫咗鹽酥雞排飯,雞排好多粉,未算太差,珍珠米,好乾,冇飯味;牛肉粗麵,其中一舊咬落去好硬,咬到啲筋啪啪聲斷開戲玉黎喇,埋單$119,呢間野唔知要食幾多錢先可以碌卡,我食過幾次怕咗佢,俾$120現金,找一蚊等咗陣都唔攞黎,見到人地遲過我埋單都找埋錢走人,後來有待應問我有咩幫手,我話等找錢,諗住佢問我俾咗幾多就話俾咗$200,然後佢迅速攞番一蚊過黎,即係特登唔找錢啦!點解咁唔妥呢間野,老套用現金都算喇,上次埋單找$10,佢厚面皮到五蚊兩蚊三個一蚊咁找,博攞貼士,咁既服務仲好意思要貼士??宜家寫緊食評仲嬲,收加一嘅食肆,多多限制唔俾人碌卡?茶記呀?有時間我寫埋信去港鐵同台灣小王反映一下,做壞個商場同招牌!
星期三,七點幾,冇乜客,入去坐低

有時間我寫埋信去港鐵同台灣小王反映一下,做壞個商場同招牌!
2015-09-02
2015-09-01 194 浏览
尋日下午一点五十分,特登去小王吃我喜愛的牛肉面,已經係第三次去啦。午餐时间快完想坐卡位,但待應叫我坐圓枱,雖不是最合心意但都無乜所謂。叫了碗半筋半肉面午餐,面到了,女侍應一手飛碗面過黎,但不給我筷子!究竟叫我如何食?叫另一女侍應給我筷子,佢竟然話等等,然後去執枱!我碗面凍唒喇,成六十蚊碗㗎!你話我以後仲去唔去呀嗱btw條幼面煮太耐淋唒:(

我碗面凍唒喇,成六十蚊碗㗎!
你話我以後仲去唔去呀嗱

btw條幼面煮太耐淋唒:(
2015-08-31
午餐
2015-08-25 164 浏览
服務態度~真係差到難以至信!起初,店內人客唔多,雖然有好多空位坐,但我覺得禮貌上客人係企係門口等你派位安排,點知企咗一陣都無人理,門口水吧有服務員見到我都唔會叫樓面同事帶我入去,算數,我最後自己入去坐底,朋友黎到後我地一齊諗食咩,忽然有個服務員好無禮貌咁話有人要答枱,叫我地坐埋一邊,我明白繁忙時間讓位俾其他人係應該,但作為服務員用命令既態度叫客人坐埋一邊,唔該/唔好意思都無講一句!餐牌上有嘢飲價錢方面想詢問,服務員好似當我地殺父仇人咁。之後落單叫n 年都無人黎,不停話轉頭轉頭,之後有人經過就一手搶咗張落單紙就走人,嘢食黎到無講咩黎,放底就走。未食嘢已經同朋友肚火💢嘢食方面~鹽酥雞扒麵: 雞扒的確好大塊,可惜食落去好似食緊炸粉咁,完全食唔到有肉係入面!炸粉上面有調味粉,所以味道一定唔差,但真係唔覺自己食咗肉。麵就只係奶白色清湯浸麵,嚴格啲係講係水浸麵。肉燥滷蛋飯: 肉燥可接受(個人認為茶木啲肉醋好味過佢)滷蛋無味得個硬字,好難食!配菜竟然係三舊生青瓜!離晒譜,我寧願你俾幾條白菜我好過。飲品方面~蜂蜜愛玉(額外配珍珠):無咩特別,唔見有啫喱,好甜珍珠奶茶:好難飲,未飲過咁差既珍珠奶茶!應該
服務態度~
真係差到難以至信!起初,店內人客唔多,雖然有好多空位坐,但我覺得禮貌上客人係企係門口等你派位安排,點知企咗一陣都無人理,門口水吧服務員見到我都唔會叫樓面同事帶我入去,算數,我最後自己入去坐底,朋友黎到後我地一齊諗食咩,忽然有個服務員好無禮貌咁話有人要答枱,叫我地坐埋一邊,我明白繁忙時間讓位俾其他人係應該,但作為服務員用命令既態度叫客人坐埋一邊,唔該/唔好意思都無講一句!餐牌上有嘢飲價錢方面想詢問,服務員好似當我地殺父仇人咁。之後落單叫n 年都無人黎,不停話轉頭轉頭,之後有人經過就一手搶咗張落單紙就走人,嘢食黎到無講咩黎,放底就走。未食嘢已經同朋友肚火💢
嘢食方面~
麵就只係奶白色清湯浸麵,嚴格啲係講係水浸麵。
鹽酥雞扒麵
肉燥滷蛋飯
飲品方面~
蜂蜜愛玉(額外配珍珠):無咩特別,唔見有啫喱,好甜
蜂蜜愛玉
珍珠奶茶:好難飲,未飲過咁差既珍珠奶茶!應該改名做"珍珠甜奶"💢 完全無茶味,珍珠本身已經好甜,啲奶又唔知點解又有甜味,總之好甜!
唔明點係會係"米之連"推介餐廳,簡直不知所謂!又貴又唔好食!老襯一次過,唔會再有下次
2015-08-25
2015-08-14 232 浏览
第一次寫食評,估唔到要寫人生食過最難食嘅台灣牛肉麵。本人其實都鍾意食台灣嘢,但呢間真係有屎以來最難食嘅 。星期五晚嘅德福真係好難揾食,見未食過呢間,又見咁多人排隊,心諗應該唔錯。我叫左個肉燥鹽酥雞扒飯,朋友叫左碗半筋半肉麵,再叫一杯水蜜桃鮮草莓綠茶及一杯青苹果冰茶。碗麵中規中矩,但碟雞飯真係攞命! 第一眼見到好驚喜,因為塊雞扒有兩隻手掌咁大 。再睇真啲,原來炸粉成吋厚,雞肉得返一半 。最後兩半嘢飲無咩特別,得個甜字。

。再睇真啲,原來炸粉成吋厚,雞肉得返一半
。最後兩半嘢飲無咩特別,得個甜字。
肉燥鹽酥雞扒飯
题外话/补充资料: 一張枱兩pair人搭枱,兩張單都有嘢落錯單,個侍應想點?!
2015-08-14
2015-08-07 313 浏览
一行五人黎到德福,原本想去飲茶,但實在太多人了。於是轉移陣地黎到試下這間餐廳。鹽蘇雞飯好好味,雞塊超大,炸得香口半筋半肉面都好好食,牛肉湯濃郁仲有叫咗好多小食,如魷魚蘇,雞翼炸蠔仔等,不過太肚餓冇影到相總括這餐廳食物ok.不過服務一般,點菜叫好多次都冇人理,仲連bb櫈都唔識擺,要我自己擺,實在要改善。
鹽蘇雞飯
鹽蘇雞飯好好味,雞塊超大,炸得香口
半筋半肉面
半筋半肉面都好好食,牛肉湯濃郁

2015-08-02
鹽蘇雞飯
半筋半肉面
2015-08-05 149 浏览
一直想試小王,終於上星期吃過了整體來說頗抵食,份量足,味道好,價錢相宜,會再去雞蛋布甸-比較差, 味道幾假鹵肉鹽酥雞排飯-塊雞大過手掌,好驚喜,味道亦很好,只係要熱氣下了麻醫A菜-原來係沙律,開胃之選牛筋牛肉面-正常野柚子玫瑰花茶-ok 好飯,但睇漏左原來可以$6加配無柚子版本..牛肉酥餅-十分香口,推介之作
一直想試小王,終於上星期吃過了

整體來說頗抵食,份量足,味道好,價錢相宜,會再去

雞蛋布甸-比較差, 味道幾假

麻醫A菜-原來係沙律,開胃之選

牛筋牛肉面-正常野

牛肉酥餅-十分香口,推介之作
2015-07-29 215 浏览
之前同老公食過一次覺得幾好食,專登去德福再食,但今次真係感覺唔良好之餘重要覺得佢地處理食物好有問題,真係應該影底碗麵先比店員收走!叫左牛筋麵同牛肉麵,老公比左兩舊牛筋比我食,放入口之前見到d黑色一條條野,再望真d原來成舊都係毛,好噁心咩胃口都冇,叫店員問,點知位小姐同我講供應商d貨係甘唔係佢地問題,好多客都問過真係呆左,明知有問題就停左佢啦!都唔緊要,換其他食物算,好客氣甘問位小姐甘我轉其他麵可以嗎?佢答我唔得,只可以拎走上面d牛筋換牛肉,因為個麵底本身冇問題!真係好不知所謂食物出現問題唔比換,真係第一次聽,老公話唔緊要照要牛肉!!!兩碗麵食落口好林,好似煮左好耐甘!得三杯雞係ok服務態度同食物質素真係要檢討下,牛筋出問題,唔應該關個客人事!!!唔會再幫襯呢間,要去都去其他分店!!!!
真係好不知所謂
牛肉麵
三杯雞
2015-07-28
三杯雞
2015-07-24 274 浏览
星期日和台灣的小純一起剪頭髮,我們都十分滿意,原來女為悦己者容,一個新的髮型也可以令我們樂上半天了,當然我們肚子又咕咕声,小純說她想回顧那些年,所以我們打算吃台灣美食!真幸運,被我們找到台南的小王牛肉麵,看起來不錯,我們都選了半筋半肉麵,要加酸菜的!當牛肉麵送上,看起來蠻不錯,我對台灣很有情意結,每年總要到一次遊玩!去年去了日月潭,今年呀彬帶我去了一個浪漫之旅,我們去了天長地久橋,所以台南真的很有意思! 這個麵的肉汁很濃,有点藥材味,但牛肉很入味,加上半牛筋很爽很滑,口感不錯! 酸菜味道也很好味,我們也叫了一個小吃,就是豬腸酸菜,做得入味! 難怪台湾美女也大讚不錯,地方有少少迫,但食物質素不俗,我的冬瓜茶也很甜! 下次要帶呀彬來試我們香港的冬瓜茶了!
2015-07-19
2015-07-21 340 浏览
今日同朋友去食小王牛肉麵,排隊五分鐘度就有得食,入到坐位,我地兩個女仔嗌左牛根幼面同牛根腩闊面,小食就咋左鹽酥雞排!同兩杯飲品!食物不久就陸續送上,先講我碗牛根面,好林好軟身嘅牛根好好食,亦有些較爽口嘅牛根,湯底好香牛肉味,我加了少少辣,更是惹味,坐得算舒服嘅環境,比起平時茶記食牛根面,真係環境衛生都好好多!另外,小食鹽酥雞排,好大塊,份量可以兩至三人,即嗌即炸,很香口,外皮好脆,味道吾錯,但略厭咸左少少。至於朋友嘅闊面,我就冇試啦,但她都話湯底好食,牛肉很嫩口,吾錯!整體嚟講,環境,食物,服務都可以的,不錯!
整體嚟講,環境,食物,服務都可以的,不錯!
2015-07-18 329 浏览
今日Mega Box睇完戲,決定去德福食飯,經過小王,見唔駛等,就決定去小王食~~辣金錢肚粉皮 - 呢個粉皮,麻辣味重,除咗麻都係麻,咩都都食唔到卥蛋肉燥飯 - 呢個卥肉唔錯,不過如果可以再多啲汁會開心啲,個卥蛋都好入味,飯入面加幾𡁫青瓜真係清新好多,感覺無咁鹹炸大排飯 - 本身大少係想要另一個肉燥大排飯,點知我幫佢叫錯咗,但係錯有錯著,呢個大排飯點知又唔錯,個大豬扒好鬆軟,唔會炸過龍,食得出個豬扒係有醃過,唔會就咁就炸三杯中卷 - 起初唔知咩叫卷,嚟到先發覺原來係魷魚筒,嚟到之後,發覺好香,可惜,汁唔夠多,同埋中卷唔阿多,蒜頭多過餸
辣金錢肚粉皮
卥蛋肉燥飯
炸大排飯
三杯中卷
2015-05-24
炸大排飯
三杯中卷
2015-07-18 223 浏览
兩個人去食,我自己叫咗個「半筋半肉粗麵」$58同埋一杯「水蜜桃草莓綠茶」$18。首先係個麵:個人覺得粗麵比幼麵比較有口感、硬身啲,而幼麵煮得太腍。 牛肉超韌!食完會攝牙~ 牛筋又太腍,無起膠嘅感覺、無口感,仲腍過腸粉。只係個湯底、香味取勝。唔覺得值$58。之後係杯野飲:味道唔錯,好香甜。適合鍾意飲甜嘢嘅人。我自己本身好食得甜嘢,但呢杯嘢真係太甜,搞到我飲飲下要加少少水!好似飲緊濃縮利賓立但未溝水嘅感覺。服務態度:一般,無特別印象,無好無壞如果下次再去,唔會食翻呢個麵,會想試下其他嘢!

服務態度:一般,無特別印象,無好無壞

如果下次再去,唔會食翻呢個麵,會想試下其他嘢!
2015-07-14
2015-07-08 298 浏览
是日午餐叫咗:半筋半肉粗麵&牛腩幼麵(三碗肉都又硬又冇味超難食,湯底和麵還可)肉躁飯(正常)排骨湯麵(排骨厚身的還可,但白色湯底冇味)一齊落單,食物來齊 飲品還未到要摧六十幾蚊碗嘢又貴又唔好食,一定唔會再去😤
是日午餐叫咗:
肉躁飯(正常)
排骨湯麵(排骨厚身的還可,但白色湯底冇味)
一齊落單,食物來齊 飲品還未到要摧

六十幾蚊碗嘢又貴又唔好食,一定唔會再去😤
2015-05-29 379 浏览
行過幾次,都覺得好香牛肉麵味,終於忍唔住要試下。坐地諗咗陣,牛肉麵味咁香唔係唔叫個半筋半肉牛肉麵試下啊,另外再加咗杯餐飲綠茶多多。牛肉牛筋都夠"林",但未試過個麵有咁多毛,有d嚇親,應該可以衛生d,湯唔夠濃,加辣椒油就好食好多。杯綠茶多多,無綠茶味,似飲緊藥水多d。朋友嗰個仲慘,肉豬手飯個豬手無味又鞋,應該無醃製過,完全食唔落剩返兩嚿,另外杯桂花茶太甜,最後大家係極失望咁食唔晒飲唔晒,要去隔離再食過。

行過幾次,都覺得好香牛肉麵味,終於忍唔住要試下。

2015-05-26 442 浏览
最怕weekend在德福找吃的,一係太貴所以有位,一係就等到天荒天暗,這次正正就是tea time而魚子醬一家三口都未食Lunch,懷住「有位就入」的心態來了小王牛肉麵,其實進來之時還對Reception Desk的「蝦叔叔」台灣爆熱食品心心眼啊!! 魚子媽從不好台灣食品,去到台灣都無乜衝動係夜市掃呢樣個樣,上月的台中之旅也沒有吃過牛肉麵,竟然未有衝動到程班長之前,就撞入了這家小王,心知食友圈中評價麻麻,但這次只管「有位,有野食」。牛肉有點韌,但麵條不錯,彈牙而且粗幼厚薄都適中,至於湯底就彷佛是豉油湯 店內卡位夠多,環境幾舒服的,而且二期這邊的人流比較疏落,所以不會人山人海在門口 另外點的肉燥飯和椒鹽豆腐,前者偏乾身,變了重口味肉碎飯,不能跟台灣本土的魯肉飯相提並輪。如果這天要飯麵中選一個,個人較愛牛肉麵了 唯一可取的是豆腐的骰小巧,外脆內軟帶微微椒鹽調味,而且新鮮熱辣已加分。忽然想喝杯珍珠奶茶,質素可接受,珍珠也夠煙韌,合格也。 有時用餐就著重環境多於食物,這裡坐得舒適,人流少,食物不過不失,若然再一次遇著「好餓,有位就入」的情況,應該會再來。
魚子媽從不好台灣食品,去到台灣都無乜衝動係夜市掃呢樣個樣,上月的台中之旅也沒有吃過牛肉麵,竟然未有衝動到程班長之前,就撞入了這家小王,心知食友圈中評價麻麻,但這次只管「有位,有野食」。牛肉有點韌,但麵條不錯,彈牙而且粗幼厚薄都適中,至於湯底就彷佛是豉油湯 [以上的評價全屬台灣菜門外漢的第一感覺,也沒吃過香港其他牛肉麵的說]