2016-07-28 408 浏览
鹽酥雞扒肉燥飯$58-小王牛肉麵比招牌牛肉麵還要出色! 鹽酥雞炸得香脆可口, 炸粉並無過厚, 肉質嫩滑, 上面曬上調味粉, 配以肉燥佐飯一流! rating:7/10
鹽酥雞扒肉燥飯$58-小王牛肉麵

rating:7/10
2016-07-25 395 浏览
係德福周圍行下邊到有野食啦,就經過呢間牛肉麵店,加上好似好耐有食中餐就行左入去啦。自己就想補充多啲骨膠原所以就叫個牛筋面試下😊上餐速度都唔差嘅。面黎到就梗係要飲啖湯底先啦,都好香牛肉味喎,又唔會太濃,亦唔會太咸,味道恰到好處。👍🏽牛筋又炆到軟綿綿,咬入口充滿膠質,真係食完都覺得好開心呀。另外仲叫左個炸雞排,個炸粉唔會好厚,因為我好怕食炸粉,咬入口仲有啲雞汁,好juicy 😋

自己就想補充多啲骨膠原所以就叫個牛筋面試下😊
牛筋又炆到軟綿綿,咬入口充滿膠質,真係食完都覺得好開心呀。

本身想食牛肉麵,見到呢間好似好吸引咁,所以入左去食.下午茶時段好少人,吾洗等就可以坐低,一坐低即刻黎左幾杯水,講真d水好難飲,吾知加左d咩,所以強力建議吾好飲佢d水!之後點左個五香牛肉拌麵,d牛肉幾好食,有牛味,都算吾錯,但係d麵好少,飲幾啖就食哂,完全吾配個價,如果想食多d麵可以揀台式炸醬麵.
本身想食牛肉麵,見到呢間好似好吸引咁,
所以入左去食.

下午茶時段好少人,
吾洗等就可以坐低,
一坐低即刻黎左幾杯水,
講真d水好難飲,吾知加左d咩,
所以強力建議吾好飲佢d水!

之後點左個五香牛肉拌麵,
d牛肉幾好食,有牛味,都算吾錯,
但係d麵好少,飲幾啖就食哂,
完全吾配個價,
如果想食多d麵可以揀台式炸醬麵.

2016-07-14
2016-06-24 390 浏览
昨晚第一次到這店醫肚,幾個人選不同麵款,點知全部中伏,無一款煮得好食!主打嘅牛腩完全無味唔到位!蓮藕片沒有調味,衹放有辣椒油,非常失望!我們席間閒聊,一邊吃一邊傾,好明顯未食完,D待應大概每隔六至八分鐘便問你還吃嗎,收走嗎,朋友立刻上海火不勝其煩,寫下字條放在枱上,內容是不好再打擾等,果然不夠一分鐘,又來問,今次我已放下筷子,沒有回答,她就自行將碟子碗筷收走 。我們也不再久留,亦不會再光顧這間劣店!
2016-06-18 344 浏览
做嘢過咗嚟九龍灣,諗住求其食,就入左小王牛肉麵。 不過入嚟無食牛肉麵 ,反而叫左酥炸雞扒飯,有驚喜喎! 比想像中大碟(雖然都唔平),雞扒新鮮炸起,炸粉不多,熱辣辣幾好食! 不過大份左啲,我就食唔晒,男仔嚟食應該夠晒飽肚啦!
做嘢過咗嚟九龍灣,諗住求其食,就入左小王牛肉麵。

不過入嚟無食牛肉麵
,反而叫左酥炸雞扒飯,有驚喜喎!

不過大份左啲,我就食唔晒,男仔嚟食應該夠晒飽肚啦!
2016-06-13
2016-06-15 314 浏览
食物一般,環境不好我今日湊完呀女放學就去左呢間食lunch, 兩個人唔俾卡位,咁就坐兩個sofa位。呀女未夠3歲就同佢share左個滷肉飯,差唔多食完時,呀姐同我講一陣有人坐埋黎,我無理佢,諗住都係安排兩人黎者,點知係3個人。(呀女唔夠高食,我唯有俾佢坐大脾食,另一個位放手袋同書包。)食客入到黎都覺唔對路,都無3個位俾佢,呀姐就叫我攞開手袋坐逼d。仲話我兩個人只叫一個飯,好似意思我只能坐一個位咁。服務態度真係太差喇!(唔通我要叫個飯俾一個3歲小朋友?!)我湊完放學上到去都已經12:20左右,我埋單時都係12:50。半個鐘食餐飯好正常者,小朋友食得慢!但唔洗咁催我走呀?一入到去d呀姐都大大聲聲咁好似趕住去死咁落單,上菜!總之,唔會再去!食完飯後,一肚氣
食物一般,環境不好

總之,唔會再去!食完飯後,一肚氣
题外话/补充资料: 我今日湊完呀女放學就去左呢間食lunch, 兩個人唔俾卡位,咁就坐兩個sofa位。呀女未夠3歲就同佢share左個滷肉飯,差唔多食完時,呀姐同我講一陣有人坐埋黎,我無理佢,諗住都係安排兩人黎者,點知係3個人。(呀女唔夠高食,我唯有俾佢坐大脾食,另一個位放手袋同書包。) 食客入到黎都覺唔對路,都無3個位俾佢,呀姐就叫我攞開手袋坐逼d。仲話我兩個人只叫一個飯,好似意思我只能坐一個位咁。服務態度真係太差喇!(唔通我要叫個飯俾一個3歲小朋友?!) 我湊完放學上到去都已經12:20左右,我埋單時都係12:50。半個鐘食餐飯好正常者,小朋友食得慢!但唔洗咁催我走呀?一入到去d呀姐都大大聲聲咁好似趕住去死咁落單,上菜! 總之,唔會再去!食完飯後,一肚氣
2016-06-14
2016-06-14 212 浏览
有時想食台式野就會黎呢度食!覺得呢度既食物質素一向都不俗先來一個酸辣湯味道都幾辣嫁!而且尚算足料,木耳絲,素雞等等仲叫左個油炸大排飯即炸豬排飯個size無炸雞排咁大份不過都一樣好味!炸得香脆而飯量都足夠,其實上面既肉躁夠我食哂成個飯😋😋😋叫左杯抹茶latte 加仙草抹茶味道可以再濃一點店內環境,因為早到無咩人
有時想食台式野就會黎呢度食!
覺得呢度既食物質素一向都不俗
先來一個酸辣湯
台式酸辣湯
味道都幾辣嫁!
而且尚算足料,木耳絲,素雞等等
油炸大排飯
仲叫左個油炸大排飯
即炸豬排飯
個size無炸雞排咁大份
不過都一樣好味!炸得香脆
而飯量都足夠,其實上面既肉躁夠我食哂成個飯😋😋😋
抹茶仙草latte
叫左杯抹茶latte 加仙草
抹茶味道可以再濃一點
店內環境,因為早到無咩人
台式酸辣湯
  • 肉燥飯
2016-05-23 365 浏览
我點得 炸大排飯,當然會把期望放在炸大排上,可惜是它的肉已被鬆至無纖維,無論是怎樣加重調味,我總是吃得出它的蘇打味! 肉燥飯的味道是沒怎麼樣,它的肉碎是很細碎而且瘦削,撈不起太多飯!綠茶多多,額外加錢加珍珠,味道頗重,需要等冰塊溶化後才能喝得安心!
我點得 炸大排飯,
2016-05-07 361 浏览
某日和太座出席完某 "政黨" 的活動後, 太座提議到在附近的 小王牛肉麵 吃晚餐 ~半筋半腩麵 (要粗麵要酸菜) $58份量足, 先呷一口湯, 湯底味濃鮮甜也有幾分清香, 完全不覺油膩, 而且嚐不出有味精 ~ 牛筋烹調得 "勉強" 腍滑香嫩, 富膠質, 叫人吃得不夠過癮, 大有改進的空間 ~牛腩烹調得有點硬, 而且咬落黐牙 .... 其他分店也未試過有這種情況 粗麵亦是比較一般, 略嫌軟了些許 ~ 水準比其他分店是略遜一籌, 但感覺依然很台式 , 以這個價位來說, 算是一般, 仍然值得支持 ~本篇完 ~
半筋半腩麵 (要粗麵要酸菜) $58
粗麵亦是比較一般, 略嫌軟了些許 ~

本篇完 ~
2016-04-08 389 浏览
今日早收工,經過呢間小王牛肉麵,突然好掛著台灣夜市小食,打算來試下小食,飲下珍珠奶茶同埋hea 下…杯珍珠奶茶一般,無咩特別,直白d講句,飲貢茶好過!個鹽酥豆腐…好多都碎濕濕,5知係特色定係咩原因,味道就…一言難盡!26蚊一小碟(其實我食左3小舊)真係“超值”個鹽酥花枝丸…32蚊得果4粒都算,一粒花枝丸入面食到有好多肥豬肉,我知係想個花枝丸更有口感,更好味先加肥豬肉,但係d肥豬肉真係有d多,仲多過花枝丸入面既花枝!最後就係碟廚師推介既酸菜豬腸,我預左豬腸係肥,不過古5到係肥到你5信,腸入面既肥膏連群結隊,我未開始食,放左一陣,d肥膏已由透明變左做奶白色,簡直令人望而生畏!當然食豬腸中意食大秋大秋肥膏既人,不妨來試下!
杯珍珠奶茶一般,無咩特別,直白d講句,飲貢茶好過!
鹽酥花枝丸,鹽酥豆腐,酸菜豬腸
2015-12-18 330 浏览
搞完活動,耗盡體力,梗係要祭吓個五臓廟,一行4人決定食個台式lunch.是日我食左個午市set lunch另外加小食、野飲:豬手肉躁飯:個飯係普通白飯,但米粒較「淋」身,點解唔用口感QQ(煙「刃」)的台灣米(扁咀),個飯唔夠熱噃,只係略帶微溫;套餐3件豬手份量ok,豬手「魯」味道ok算入味,豬皮唔彈彈牙亦略「刃」,也唔太易咬,再淋身返少少會Better d,好在豬手d毛都去得幾清;伴碟蒜蓉青瓜爽脆;肉躁味帶咸,肉碎分明又具口感,但個汁較多油,肥膩少少。炸蚵仔:炸蚵仔略帶金黃,鹽酥味咸咗少少,炸槳算脆身,蚵仔size算ok大,咬落外脆內軟,也感受到蚵仔在口內爆開噴汁果個震撼,唔腥值得一讚,但咸左所以都係要打個折。熱薏米水:好清淡,好少少少甜味,幾濃薏米味。個set lunch其實係唔包野飲同小食,不過可以平d加野飲小食甘囉......

是日我食左個午市set lunch另外加小食、野飲:

熱薏米水:好清淡,好少少少甜味,幾濃薏米味。

2015-12-14
2015-12-01 312 浏览
來自高雄既小王牛肉麵都唔係第一次幫襯,不過令我印深刻既,反而係佢地既鹽酥雞扒…是日叫左碟雞排飯,先嚐一口雞,嘩!好香脆喎!雞皮炸到脆卜卜,好似食緊薯片咁,無誇張,鷄肉又保持嫩滑,我認為比近年開到成行成市既連鎖店X木更高一班。而且雞扒貫徹台灣既大塊頭,好滿足好夠食。是日仲叫左杯凍抹茶拿鐵,相對咁高水準既雞排就比下去,抹茶味不濃不甘不苦,質地稀簿,拌埋忌廉,飲落只覺得個甜字,失唔少分! 總評:3.8分
2015-11-26 300 浏览
一陣子沒有光顧了, 今次沒有選擇以往食開的牛肉麵, 選擇了雞排飯及需時準備的蛋黃豬肉餅(30分鐘, menu已經寫了, 但又想試試. 決定 ... 等). 雞排都算可以, 炸起出來熱辣辣, 幾脆口, 比之前食的一次較好. 肉餅等了30分鐘 ... 肉質食落比較鬆散, 味道亦一般, 有點失望 .

2015-11-16
2015-11-12 310 浏览
放假接男友收工,諗唔到食咩,見里間就快係屋企附近開新店,禁當然一早試左先。六點半無咩人,一去到就可以入去,重要坐卡位👍🏻👍🏻我食半筋半肉麵,男友食牛肉麵,我地兩個都要粗麵,鐘意個種像刀割麵的口感。麵的硬度適中,湯底帶少少藥材味👍🏻牛筋好淋,有好多塊肉囉,食唔晒😅男友喜歡手抓餅,叫黎試下,我覺得薄左少少,味道有啲淡,同埋個種油酥味我唔太喜歡一口鹽酥雞,粉醬薄,唔會咬落去成口粉,好入味。不過個人喜歡胡椒粉味再重啲,所以另外加😜個蠔煎同我係台灣食的感覺完全唔一樣,厚實好多,好足料,而且加多左好多蔥👍🏻👍🏻👍🏻唔會一夾就散里個價錢有禁的質素會再去的👍🏻👍🏻

六點半無咩人,一去到就可以入去,重要坐卡位👍🏻👍🏻

里個價錢有禁的質素會再去的👍🏻👍🏻
2015-11-10
2015-10-13 377 浏览
此店地點環境算一流,但味道又不算好好味, 總結食物可以接受。我們一行四人,叫了滷牛三寶,半筋半肉麵,原汁牛肉麵,士林鹽酥雞扒,蚵仔煎,鳳梨黑醋骨,台南肉醬茄子,總類上,各樣試下。滷牛三寶, 可惜滷水未夠入味,但質料亦算好OK半筋半肉麵, 牛展及牛筋煮得夠,不會硬,整體味道中上原汁牛肉麵, 又是麵,煮定,上檯前又不用熱水,重新整理分散開,麵條結成一塊士林鹽酥雞扒, 粉太厚及雞肉又薄了點蚵仔煎, 和想像完全不同,有些失望,蠔仔好細,我話似韮菜餅多些鳳梨黑醋骨, 似生炒骨,但碟頭細了些台南肉醬茄子, 入味,上檯好吸引,唯一是油多了些,總結是不錯的,大家試試。
滷牛三寶, 可惜滷水未夠入味,但質料亦算好OK

半筋半肉麵, 牛展及牛筋煮得夠,不會硬,整體味道中上

士林鹽酥雞扒, 粉太厚及雞肉又薄了點

鳳梨黑醋骨, 似生炒骨,但碟頭細了些

台南肉醬茄子, 入味,上檯好吸引,唯一是油多了些,

總結是不錯的,大家試試。
2015-10-11