2022-02-03 61 浏览
又係一間長青餐廳,開左咁耐,仍然靠住價位較低嘅炸雞韓食定位,引得一班平日上班族水蛇春排隊等佢開門🚪咁耐冇黎,Jenny 就二訪睇吓有冇咩驚喜先😚𝙁𝙤𝙤𝙙🦐大醬海鮮粉絲鍋 $78驚——左少少係實體szie比張圖細左啲🤏麻雀雖小,但基本海鮮八爪魚、蝦都齊嘅😌大醬湯帶點酸辣,就黎入冬用黎暖下胃都好正🍯蜂蜜提子脆米炸雞 半份 $98呢個size又可以岩岩好兩個人食🤤有手套加持下可以盡情用手食💁🏻‍♀️提子乾加埋脆米,增加左炸雞口感,味道上算係偏香甜的一款𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🍑藍莓白桃梳打 +$28冇錯就係classic有枝酒倒插個杯😛貪佢大大杯又吸睛🤗飲落都幾soothing,酒精味唔太重🍪曲奇沙冰 $48唔信係咪聽到Jenny話野食細份,呢杯真係嘩一聲多到滿瀉😂係山泥傾瀉要一路飲要一路抹嘅程度😅Jenny覺得視覺效果冇用家感受咁重要🥶餐廳可能要考慮入手實用性高啲嘅杯裝🤭味道就正常發揮嘅不過就冇乜打卡位啦🤗經過開想試吓高性價比韓國菜,呢間都值得推介嘅

𝙁𝙤𝙤𝙙
🦐大醬海鮮粉絲鍋 $78

🍯蜂蜜提子脆米炸雞 半份 $98

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🍑藍莓白桃梳打 +$28

🍪曲奇沙冰 $48

2022-01-27 81 浏览
由於疫情關係沒了晚市堂食,差不多三個星期沒外出吃飯了,這天星期日中午一家四口在家裡看完韓劇,終按奈不住要出去覓食了,看完韓劇當然最想吃韓菜,聞說觀點中心有一家不錯,於是立即動身前往。甫進餐廳就被強勁的韓國歌曲吸引。翻開餐牌實在太多菜色想吃,而且價格也不貴,四口子沒商量太多就隨意叫自己想吃的,當然來到會一同分享。由於午市套餐可以優惠價再叫小食,兩個小兒子叫了二份韓式小魚餅,魚餅爽甜可口兼彈牙。而我當然揀選我的至愛泡菜,甚有當地韓國味道。老公則選了忌廉蟹肉餅,肉裡充滿熱燙燙的忌廉配以外脆鬆化的蟹肉餅,正!小食完了,主菜陸續到來,先來的是大醬海鮮粉絲鍋,滾熱濃味靚湯,伴以足料入味韓國粉絲,甚為暖胃。跟著來的是泡菜燒牛扒拌飯,牛扒燒得相當嫩滑之餘,大大碗足夠我們四人分享。最後一道主菜叫了鰻魚燒蕃茄烏冬,照燒汁鰻魚配上蕃茄湯,實有開胃之效。不止於此,還有附加甜品和飲品,兩位小朋友叫了3.6牛乳奶凍,而我兩公婆則叫了兩個迷你芝士蛋糕。這樣豐富好味的午餐,吃得我們四人捧着大肚子離開才三佰多元,實在非常超值。

而我當然揀選我的至愛泡菜,甚有當地韓國味道。

2022-01-22 72 浏览
星期六二人行去咗觀塘小火焰韓式咖啡廳 ,餐廳地點都相當方便,觀塘地鐵站步行大概5至10分鐘就到,餐廳亦都相當闊落,可容納的人數亦都不少。食物方面,食物種類很多,餐牌有十多頁。午市套餐有數款選擇,我們2人叫左個 溫泉蛋夜菜牛肉番茄湯烏冬,價錢合理大概60蚊左右,味道唔錯,番茄湯底好鮮甜,牛肉唔會好韌,份量唔小。每個午餐可以加小食,大概每個小食大概15至20蚊,我地加左牛油雞翼同 忌廉蟹肉餅。牛油雞翼有2隻,重牛油味好香口。 忌廉蟹肉餅,食嘅時候非常小心。因為新鮮滾熱辣,要攤凍先食,唔係就好易辣親個嘴。忌廉蟹肉味道香濃, 喜歡食炸嘢嘅朋友必叫。此外我哋仲叫咗芝士海鮮菜餅同韓式鐵板炒雜菜。鐵板炒雜菜個份量都好多好香芝士海鮮餅份量唔少味道唔錯。甜品方面叫左 蜜糖朱古力窩夫 , 窩夫配朱古力雪糕 味道很夾。整體嚟講餐廳環境唔錯,食物種類很多,鍾意食韓菜嘅朋友可以去試一試。
此外我哋仲叫咗芝士海鮮菜餅同韓式鐵板炒雜菜。
鐵板炒雜菜個份量都好多好香芝士海鮮餅份量唔少味道唔錯。
2022-01-16 65 浏览
我放假嘅時候都會落去屋企樓下食個下午茶㗎 ,貪佢價格便宜又多嘢食啦 , 雞髀肉窩飯配茶碗蒸, 熱即磨咖啡。 仲有佢嘅士多啤梨沙冰 ,都係好超值㗎, 沙冰用牛奶綿綿冰製成,配合新鮮嘅士多啤梨, 感覺一流。
2022-01-13 65 浏览
觀塘地鐵站行過去都係10分鐘左右就到!地點十分方便👍🏼而且好易搵到!可能疫情關係今日竟然唔洗等位就入到去啦🤣yeah!好方便咼原來用QR code落單就得,易睇易落單👍🏼燴牛肋淮山麵真係好少食淮山麵!估唔到韓國菜地方竟然有得食🤣🤣蕃茄湯底濃縮精華,好鮮甜同牛肋好配合👍🏼而且配菜亦有粟米,茄子,木耳,好健康好啱口味👍🏼👍🏼卡邦尼年糕Em…有啲heavy🤣2個人食好飽肚,有煙肉冬菇洋蔥,有個半生熟蛋係面!好飽🤣最好多啲人一齊飽會開心啲!!蜜糖脆米提子乾炸雞!新鮮炸起,熱辣辣,一啲都唔厚粉!!而雞亦十分嫩滑👍🏼好juicy!!半份已經有4件雞,夠哂2個人食!!抵食!另外當然要食個都幾signature ge糯米糍3.6雪花冰!咁嘅價錢有冰食都幾正!仲要係高質!勁多朱古力粉,食落唔會令喉嚨唔舒服!大大碗!作為完美句號啱哂🥰
燴牛肋淮山麵

卡邦尼年糕

蜜糖脆米提子乾炸雞

• 糯米糍3.6牛乳雪花冰
2022-01-09 114 浏览
之前都食過幾次,今晚又心思思想食韓國菜🤣就行咗去食,又唔算貴咼!蕃茄濃湯牛肋淮山麵 $78個蕃茄湯高質!!同牛肉perfect match!!超重蕃茄味🥰淮山麵又估唔到幾啱咼成件事!本身淮山麵都偏硬嘅,所以加湯一齊食就好易入口,而且有咬口!好食😋蜂蜜提子炸雞(半份) $108有4大件!明顯地係新鮮炸好,上菜放咗一陣間都仲係好熱🤣蜜糖簡直係Highlight!!一啲都唔會肥仔感覺🤣🤣而且咸咸甜甜好得意!推薦🥰🥰卡邦尼年糕唔記得咗大概幾錢,淨係記得佢個醬超多!重口味!啖啖都點咗汁🤣仲有好多煙肉,冬菇同洋蔥,好豐富🤩最後梗係要試佢signature dessert!!糯米糍3.6雪花冰$88!!抵食到不得了!!一上就waa啱哂影相,我都食到停唔到口!!!好match!!食完炸雞食,下哂火!正!!粒糯米糍入面係cream黎!!

蕃茄濃湯牛肋淮山麵 $78

蜂蜜提子炸雞(半份) $108

卡邦尼年糕

• 蜂蜜提子脆米炸雞
  • 糯米糍3.6牛乳雪花冰
📍 小火焰韓式咖啡廳觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖久違嘅韓國菜😆呢間真心幾抵食!好少可搵到甜品比主食更加出色嘅餐廳🤤韓式雪花冰絕不能錯過!嘴刁朋友食完都勁讚!✨ 必點🤤糯米糍3.6牛乳雪花冰 $78朱古力同牛奶係完美配搭 😻3.6牛乳磨成雪花冰❄️ 入口即溶口感好細膩好滑😊絕對唔係粗糙粒粒冰🤤食到淡淡牛奶味,唔洗配醬,淨係配香滑嘅朱古力雪糕同糯米糍都好夠味!一啖雪糕一啖牛奶冰係幸福嘅味道🌝講真高汁過好多過百蚊嘅雪花冰!推薦推薦!✨石鍋蟹籽彩雲拌飯 $88石鍋飯配料顏色鮮艷,有蟹子、醃蘿蔔、紅蘿蔔絲、木耳等🌝賣相唔錯幾吸引,見到流晒口水🤤不過鍋唔夠熱,白飯偏軟身無焦脆,亦都無期待已久嘅鍋巴,口感爭左dd🥲😭撈埋配料、醬料食還好!✨韓式甜辣醬年糕炸雞(半份)$108之前試過乾身嘅芝味炸雞,今次試埋醬炸雞🌞炸雞表面滿佈醬甜辣醬同年糕,年糕好煙韌😋以為甜辣醬會好辣,原來係bb辣😂好適合想食韓國菜又唔受得辣嘅人!個人認為甜辣醬再辣啲惹味啲就好🌝炸雞夠酥脆,雞肉好入味嫩滑,唔錯☺️✨設加一服務費韓國菜嚟講辣度算mild,啱晒唔食得辣嘅人!甜品控一定要試雪花冰!一定要試雪花冰!一定要試雪花冰!cp
📍 小火焰韓式咖啡廳
觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖

✨ 必點🤤糯米糍3.6牛乳雪花冰 $78

✨石鍋蟹籽彩雲拌飯 $88

✨韓式甜辣醬年糕炸雞(半份)$108

✨設加一服務費

韓國菜嚟講辣度算mild,啱晒唔食得辣嘅人!甜品控一定要試雪花冰!一定要試雪花冰!一定要試雪花冰!cp 值極高食完唔會後悔🥰

#香港 #韓國料理 #韓國菜 #foodie #hkfood #hkeat #hk #hkfoodie #hkblogger #香港美食#觀塘美食#地圖
2021-12-21 6933 浏览
今日想食韓國嘢,所以嚟咗呢間喺APM附近嘅嗰個韓國食飯,難得星期六午市都有午市套餐選擇,有飯類、湯類、粉麵等等,款式選擇到幾多!🤩價錢就主要50幾蚊至70幾蚊左右,十分化算!😛今次就嗌咗2個主食同幾樣小食~價錢大概記得係咁,俾大家參考🤣泡菜醬燒黑豚肉飯🐷 ($68)✨豬肉質地軟腍,但又會食到一絲絲肉嘅質感,亦都有肉味~✨白飯上面配咗好多紫菜,同埋食埋泡菜,令個飯好豐富呀😆魷魚水冷麵 🦐 ($72)✨水冷麵份量多,麵質夠晒煙韌,食到好過癮!✨湯底係酸蘿蔔嘅味道,酸酸鹹鹹咁,唔錯~辣炒年糕🌶 (+$10)✨味道係帶茄汁嘅甜,同時有辣醬嘅辣,但唔會好刺激,年糕好食嘅!😋韓式炸雞🍗 (+$12)✨炸雞有肉汁,加埋韓式辣醬,味道啱啱好!涼伴海帶 🥬 (+$12)✨微微辣,海帶清爽,口感滑而脆,呢個我鍾意❤️鮮蝦沙律🥗 (+$18)✨鮮蝦肉質紮實,唔係霉嘅質地!✨沙律菜新鮮,醬汁分量剛好👍🏻巨峰乳酸🍇 (+$12)✨酸酸地有提子味,又唔太甜~紫薯拿鐵🍠 (+$10) ✨好香濃嘅牛奶味,亦有紫薯甜味,間唔到會食到紫薯粉粉地嘅質感~
價錢就主要50幾蚊至70幾蚊左右,十分化算!😛

泡菜醬燒黑豚肉飯🐷 ($68)
✨豬肉質地軟腍,但又會食到一絲絲肉嘅質感,亦都有肉味~
✨白飯上面配咗好多紫菜,同埋食埋泡菜,令個飯好豐富呀😆

魷魚水冷麵 🦐 ($72)
✨水冷麵份量多,麵質夠晒煙韌,食到好過癮!
✨湯底係酸蘿蔔嘅味道,酸酸鹹鹹咁,唔錯~

辣炒年糕🌶 (+$10)

韓式炸雞🍗 (+$12)
炸雞有肉汁,加埋韓式辣醬,味道啱啱好!

涼伴海帶 🥬 (+$12)
✨微微辣,海帶清爽,口感滑而脆,呢個我鍾意❤️

鮮蝦沙律🥗 (+$18)
✨鮮蝦肉質紮實,唔係霉嘅質地!
✨沙律菜新鮮,醬汁分量剛好👍🏻

巨峰乳酸🍇 (+$12)
✨酸酸地有提子味,又唔太甜~
紫薯拿鐵🍠 (+$10)
2021-12-18
2021-12-19 260 浏览
好耐冇食韓國嘢,估唔到Lunch食完炸雞,夜晚老公都係話食韓國嘢!觀點中心呢間小火焰,其實都開咗 3-4 年,間唔時都會嗌外賣lunch,但夜晚就真係少啲過嚟啦!之前嚟都仲係人手落單,而家已經變咗App落,仲會Print返張單畀你對,咁就可以減少落錯單嘅機會啦!晏就食咗炸雞,夜晚就唔再食啦~最後揀咗一個主食,兩個小食,加埋老公request嘅啤酒!芝士海鮮菜餅 $88個人覺得必叫嘅一定係佢!雖然拎起嚟食有啲困難(個底係偏軟嘅),但勝在料多同有啲泡菜係topping,口感UP!酥脆蘑菇雞翼 $68老公鐘意嘅蘑菇雞翼就好啱晒佢飲啤酒,咬落好creamy,仲有小小蘑菇係入面,外脆內軟!卡邦尼年糕 $98最邪惡嘅應該都係佢啦,中間嘅流水蛋一橫開就流出蛋黄,加埋本身已經有好多芝士嘅Carbonara,勁有滿足感,年糕煮得好夠冧,不過呢類嘅主食真係唔洗多,芝士多會好快飽,Share一個就啱啱好啦!

2021-12-09
2021-12-17 173 浏览
朋友仔話唔想食燒肉但係又想食韓國料理, 我就即刻諗起呢一間人氣小店之前午餐食過唔錯晚餐都係第一次試,我哋兩個人簡簡單單選擇咗弘大👭🏻人精選套餐雖則話係👭🏻人套餐其實有三人份量三色前菜有韓式料理一定有嘅泡菜, 醃蘿蔔粒, 海帶醬油蝦🦐配糖心蛋🥚手握紫菜飯醬油蝦好大隻🥰糖心蛋半隻,有一粒波波手握紫菜飯脆米豬手沙律🥗豬手好入味, 脆米我以為係類似炸米粉, 原來係水晶粉口感都幾特別🧀芝味炸雞🍗🐥外脆內嫩滑juicy, 炸雞上面有冇滿🧀芝士粉同埋🧀芝士醬😋泡菜肥牛炒粉絲肥牛炒粉絲,入面都有好多蔬菜,洋蔥,泡菜,冬菇,翠玉瓜大醬海鮮鍋但因為朋友仔唔鍾意食大象微所以我哋轉咗豬骨湯底, 淡淡嘅豬骨湯,有濃濃嘅海鮮味, 海鮮鍋好足料,有八爪魚🐙so so,🦐蝦,蜆,青口,粉絲, 娃娃菜仲有年糕🥢最後仲有🍌香蕉🍫朱古力窩夫🍯🧇窩夫配蜂蜜🍯,蜂蜜好有驚喜

雖則話係👭🏻人套餐其實有三人份量

三色前菜有韓式料理一定有嘅泡菜, 醃蘿蔔粒, 海帶

醬油蝦🦐配糖心蛋🥚手握紫菜飯
醬油蝦好大隻🥰糖心蛋半隻,有一粒波波手握紫菜飯

脆米豬手沙律🥗

🧀芝味炸雞🍗🐥

泡菜肥牛炒粉絲
肥牛炒粉絲,入面都有好多蔬菜,洋蔥,泡菜,冬菇,翠玉瓜

最後仲有🍌香蕉🍫朱古力窩夫🍯🧇
窩夫配蜂蜜🍯,蜂蜜好有驚喜

2021-12-16
  • 脆米豬手沙律
  • 蜜糖朱古力窩夫
2021-12-17 129 浏览
不時會和同事到小火焰吃午飯,覺得食物和服務均不錯,所以這晚和太太來用餐。餐廳坐落在觀塘觀點中心,鄰近港鐵站,交通非常方便。我點了熔岩芝士炸雞麵包,是餐廳推介的呃like首選。熔岩芝士頂層的部份比較煙韌,內裏比較熱的則較軟,口感豐富。芝士放在麵包之中,除了保住了熱度,吃完之後還可以切開麵包,補充碳水化合物。炸雞鬆脆,雞肉軟滑;尺寸剛好是一口大小,容易進食,味道也不錯。除了炸雞和芝士之外,還有非常惹味的脆片,不過味道稍為咸了一些,可以淺嘗一下吧。伴隨着這些食物的還有沙律,令這個菜式更加健康。凍岩鹽焦糖咖啡,濃郁咖啡味中帶著焦糖香甜。吃過熱氣炸物後回覆原氣之選。

餐廳坐落在觀塘觀點中心,鄰近港鐵站,交通非常方便。

我點了熔岩芝士炸雞麵包,是餐廳推介的呃like首選。

熔岩芝士頂層的部份比較煙韌,內裏比較熱的則較軟,口感豐富。

伴隨着這些食物的還有沙律,令這個菜式更加健康。

2021-12-02
之前同小朋友食過呢間餐廳,記得食物質素唔錯,當時仲有幾個員工同小朋友玩,所以對呢間餐廳嘅印象都唔錯。今日又嚟到呢間餐廳食,而家轉左用QR code落單,方便咗好多。真係好多野食揀,上次食個烏冬覺得唔錯,但今次想試新野☺️落完單唔算等好耐,辣炒豬肉拌飯就上菜,原本以為佢有兩條辣椒好辣,好彩唔太辣🤣佢個拌飯有紫菜碎,食落有麻油香,辣拌豬肉亦冇煮得過熟,仲有翠玉瓜配菜👍🏻大醬牛肉粉絲鍋熱辣辣。雖然寫住兩條辣椒🌶️,但好彩都唔辣,大醬湯入面有大蔥、翠玉瓜,牛肉亦係半生熟咁上,自己調整牛肉食幾熟,大醬湯粉絲配白飯,幾好送飯☺️另外叫左個配菜,生熟蛋蟹籽沙律,新鮮開胃脆香牛油雞翼嘅賣相比起上次冇咁靚,但食落都一樣脆口。呢間餐廳平日中午都依然爆滿,要食真係要早啲到🤣🤣

辣炒豬腩肉拌飯

大醬牛肉粉絲鍋

另外叫左個配菜,生熟蛋蟹籽沙律,新鮮開胃

脆香牛油雞翼嘅賣相比起上次冇咁靚,但食落都一樣脆口。
脆香牛油雞翼

呢間餐廳平日中午都依然爆滿,要食真係要早啲到🤣🤣
午餐
大醬牛肉粉絲鍋
2021-12-09 151 浏览
今日約左朋友係觀塘食野,我地都係好鍾意食韓國野嘅,揀左呢間好近地鐵站嘅,真係好方便,附近又有巴士站,地理位置非常好。我地好早就去攞位,好彩唔洗排隊就食到。點左個炸雞同埋粉絲都好好食!-原味韓式炸雞$98 半份我地點左半份炸雞,有兩個雞鎚、一隻雞翼同一隻下脾,份量都夠兩個人Share食,兩個醬汁都好好味,炸雞好好味,好脆!下次想試埋個蜂蜜提子脆米炸雞。-泡菜茄子炒粉絲$88好想食粉絲,所以揀左呢個素食嘅粉絲,材料好豐富,感覺比較健康,有菇有茄子、泡菜椰菜同埋翠玉瓜,唔係好辣,如果再辣少少會更好。餐廳仲有好多野食選擇,講得出嘅都有,有石頭飯、炒年糕、水冷面、豬手,等等呢D熱門韓國菜,係一間多元化又交通便利嘅韓國餐廳!
-原味韓式炸雞$98 半份

-泡菜茄子炒粉絲$88

2021-12-09 3814 浏览
觀塘市中心有間餐廳長駐openrice榜首,成日行過都見佢full house,bookmark 已經好耐,於是今日諗住去試下。餐廳就係觀塘市中心巴士站上面,非常方便。等左十分鐘左右就有位了,都係全店full house ,職員一帶位,就主動幫顧客噴手,值得一讚。店入面播住魷魚遊戲既音樂,好有氣氛。另外都有講下佢食物既推介,例如芝士包+炸雞等等Menu入面好多款野食,有炒野食、飯類、鍋類等等,仲有甜品!我地平平地叫左一啲主食,例如石頭鍋飯、野菜炒粉絲,亦叫左小食,例如磨菇雞翼。最後就緊係叫左甜品,食蜜糖朱古力窩夫。然後叫左杯熱飲暖下。上菜速度可接受,啲野都係逐樣逐樣出,可以信得過佢係即整的,不是翻熱。杯飲品大大杯,不會過甜。然後就黎左磨菇雞翼,裡邊仲有cheese,無骨雞翼,每啖都咁滿足。之後就黎左石頭鍋飯,職員好主動幫我地撈埋,裡邊既配菜好豐富,有牛肉、蛋、蔬菜、蛋絲等等,天寒地凍食熱辣辣野真心正,不過我略嫌佢既飯比較淋,但味道同配料方面都好粉絲係好typical既韓式粉絲,充滿玉米糖漿味。入邊好多菜,鍾意食菜既人可以簡埋,增加每日蔬菜量。最後食完主食,職員都好貼心咁問上唔上甜品。蜜

餐廳就係觀塘市中心巴士站上面,非常方便。

Menu入面好多款野食,有炒野食、飯類、鍋類等等,仲有甜品

最後就緊係叫左甜品,食蜜糖朱古力窩夫。

然後叫左杯熱飲暖下。

杯飲品大大杯,不會過甜。

野菜炒粉絲

最後食完主食,職員都好貼心咁問上唔上甜品。蜜糖朱古力窩夫好好食,有四舊充滿蜜糖既waffle,中間有舊忌廉加朱古力雪糕。朱古力雪糕濃味但唔過甜,好正呀!
蜜糖朱古力窩夫

總結,依間餐廳食物種類多,食物味道唔錯,而且都大,都多位坐,我見好多一家人都黎食,應該係因為餐牌多野簡,總有一樣岩佢地吧。觀塘都比較少韓菜,下次口痕都會再去食!
野菜炒粉絲
蜜糖朱古力窩夫
2021-12-08 109 浏览
踏入12月,節日氣氛濃厚,外出消費意欲強大,連帶外出用餐的意欲也強了,於是去位於觀塘觀點中心的小火焰吃晚飯。餐廳使用QR code落單,也可請侍應點餐,侍應也很樂於協助顧客呢。食物可以單點,也有套餐提供。若和三五知己一同用膳,怕花多眼亂的話,可以選擇套餐。這晚,我選擇了小火焰拼盤。當中包括炸雞軟骨、芝士夾餅、蘑菇雞翼、煎餃子、薯條和前菜。前菜是蘿蔔和海帶,味道偏辣,正宗的韓式風味。芝士夾餅是平日吃咖喱時會食到的一款,兩層很薄的夾餅中間有芝士夾心,味道濃淡得宜,都不錯。煎餃子外邊香脆,內裏濕潤,不會太過油膩。磨菇雞翼相當有特色,香脆的雞翼內釀入了蘑菇,還加入了芝士,令口感和味道更加突出。炸薯條香脆,上邊灑有調味粉,味道帶甜,相當特別。炸雞軟骨爽脆,在口中咬着有脆卜卜的聲音,令人食得特別起勁。唯一缺點可能是比較油膩吧。

前菜是蘿蔔和海帶,味道偏辣,正宗的韓式風味。

煎餃子外邊香脆,內裏濕潤,不會太過油膩。

炸薯條香脆,上邊灑有調味粉,味道帶甜,相當特別。