2022-06-16
星期日,小編嘅同學仔請小編去食蒸氣鍋。兩個人食,埋單約$1000個大元☺️。前菜有橋頭,同埋豌豆~刺生有北極貝、希靈魚、帶子、三文魚、油甘魚、象拔蚌,款款都好新鮮🤤。蒸氣鍋方面全程都有店員負責蒸🙆🏻♀️,我哋只係負責食👻。海鮮方面有龍蝦🦞、南非鮑魚、馬友魚🐟、扇貝、海蝦、青口、沙白蜆同埋生蠔🦪。龍蝦新鮮可口,啖啖肉,用鉸剪剪先至可以分開龍蝦嘅蝦殼同埋蝦肉💁🏻♀️。南非鮑魚好大隻,師傅將個鮑魚都刷都幾乾淨,鮑魚嘅肉質唔會太煙靭,熟度啱啱好,易咬🤭(小編其實好鍾意食鮑魚,細細個跟老媽子去飲,咁啱有啲細細隻嘅鮑魚仔,當蜆甘係甘食😂)馬友魚唔腥,亦唔多骨,肉質嫩滑可口😋。扇貝加入有醬汁嘅粉絲,醬汁嘅味道唔會太重,啱啱好帶出扇貝嘅鮮味。海蝦鮮甜、彈牙可口😋。青口新鮮,大隻,有咬口,但係都熟嘅~沙白蜆熟透,含沙量好少。生蠔🦪唔易開,要用鉸剪剪開。生蠔保留住原有嘅水份,雖然係熟生蠔🦪,但係都好鬼好食😋。蒸氣鍋仲有蟲草花蒸雞(烏冬底),有啲時蔬作為配料,烏冬帶鹹味,雞肉幼嫩肥美😗。食完蒸氣鍋,仲有置於最底帶淡淡龍蝦味嘅粥,含有少量肉粒和瑤柱。最後仲有焦糖麻糍作為飯後甜品🤭*晚餐*另收加一服務費
前菜有橋頭,同埋豌豆~
蒸氣鍋方面全程都有店員負責蒸🙆🏻♀️,我哋只係負責食👻。
馬友魚唔腥,亦唔多骨,肉質嫩滑可口😋。
海蝦鮮甜、彈牙可口😋。
青口新鮮,大隻,有咬口,但係都熟嘅~
沙白蜆熟透,含沙量好少。
最後仲有焦糖麻糍作為飯後甜品🤭
*晚餐