2022-10-13
香港真係一個食海鮮的一個好地方👍🏻係疫情下,都見到好多人post 粥底海鮮蒸氣鍋。如果想食好食嘅海鮮,但又驚會俾人當水魚劏的話,咁倒不如自己出去食😋,所以就搵左個朋友同我一齊去尋找海鮮蒸氣鍋餐廳🌊😎今次就去到位於📍油尖旺太子嘅一間專門食海鮮蒸氣鍋、海鮮小炒及刺身嘅餐廳,享受一個完美的晚餐❤️🍽️食左咁多野都係位位$318咋👍🏻第一次食海鮮蒸氣鍋嘅體驗都唔錯,一坐埋位就先黎一個兩人份量嘅 ⭐️刺身拼盤,一共有六款刺身,三文魚、帶子、吞拿魚、熟龍蝦及希靈魚😋🍽️款款都鮮甜肥美😋同時,都叫左一碟小食 - ⭐️避風塘鮮魷,魷魚炸至金黃色,肉質彈牙結實,再用避風塘方法做調味,更加惹味。然後戲肉開始啦!就係食海鮮🍽️😎餐廳對蒸海鮮嘅時間都好講究,每一款海鮮煮嘅時間都唔同,第一輪:先食蒜蓉蒸扇貝、蒸魚、鮑魚及大蝦😋超新鮮嘅海鮮,蒸魚好滑入口即溶🐟,鮑魚蒸嘅時間嚟到啱啱好唔會太靭,大蝦都爽口鮮甜🦐第二輪:生蠔及大蜆,生蠔非常之肥美又多汁😋都唔錯👍🏻第三輪:蟶子,煮嘅時間控制得啱啱好,鮮甜又彈牙😋第四輪:爆哂膏嘅蟹🦀🦀,超多蟹膏嘅蟹,蟹肉都好多😋 因為清蒸嘅原因,顯得佢特別鮮甜❤️第五輪:蟲草花雞+稻庭烏冬+四蔬:
第一輪:先食蒜蓉蒸扇貝、蒸魚、鮑魚及大蝦😋
第二輪:生蠔及大蜆,生蠔非常之肥美又多汁😋都唔錯👍🏻
第三輪:蟶子,煮嘅時間控制得啱啱好,鮮甜又彈牙😋
食完海鮮仲有美味粥係蒸氣鍋底,經過五輪嘅蒸焗,粥底與海鮮精華融為一體,而粥底原先有蟹殼、蟹膏,以及瑤柱去調味,鮮味難以形容地好好食。
最後佢哋送上一款甜品,係一個和果子外皮係黑糖味煙韌嘅皮,入邊嘅咸係紅豆蓉😋為今餐畫上完美句號😋👍🏻
⭐️是日廚師智選套餐 💰$318 / 位
都唔少野食架😋