香港真係一個食海鮮的一個好地方👍🏻係疫情下,都見到好多人post 粥底海鮮蒸氣鍋。如果想食好食嘅海鮮,但又驚會俾人當水魚劏的話,咁倒不如自己出去食😋,所以就搵左個朋友同我一齊去尋找海鮮蒸氣鍋餐廳🌊😎今次就去到位於📍油尖旺太子嘅一間專門食海鮮蒸氣鍋、海鮮小炒及刺身嘅餐廳,享受一個完美的晚餐❤️🍽️食左咁多野都係位位$318咋👍🏻第一次食海鮮蒸氣鍋嘅體驗都唔錯,一坐埋位就先黎一個兩人份量嘅 ⭐️刺身拼盤,一共有六款刺身,三文魚、帶子、吞拿魚、熟龍蝦及希靈魚😋🍽️款款都鮮甜肥美😋同時,都叫左一碟小食 - ⭐️避風塘鮮魷,魷魚炸至金黃色,肉質彈牙結實,再用避風塘方法做調味,更加惹味。然後戲肉開始啦!就係食海鮮🍽️😎餐廳對蒸海鮮嘅時間都好講究,每一款海鮮煮嘅時間都唔同,第一輪:先食蒜蓉蒸扇貝、蒸魚、鮑魚及大蝦😋超新鮮嘅海鮮,蒸魚好滑入口即溶🐟,鮑魚蒸嘅時間嚟到啱啱好唔會太靭,大蝦都爽口鮮甜🦐第二輪:生蠔及大蜆,生蠔非常之肥美又多汁😋都唔錯👍🏻第三輪:蟶子,煮嘅時間控制得啱啱好,鮮甜又彈牙😋第四輪:爆哂膏嘅蟹🦀🦀,超多蟹膏嘅蟹,蟹肉都好多😋 因為清蒸嘅原因,顯得佢特別鮮甜❤️第五輪:蟲草花雞+稻庭烏冬+四蔬:
香港真係一個食海鮮的一個好地方👍🏻

第一輪:先食蒜蓉蒸扇貝、蒸魚、鮑魚及大蝦😋

第二輪:生蠔及大蜆,生蠔非常之肥美又多汁😋都唔錯👍🏻
第三輪:蟶子,煮嘅時間控制得啱啱好,鮮甜又彈牙😋

第五輪:蟲草花雞+稻庭烏冬+四蔬:粟米南瓜、蒜蓉勝瓜、芋頭,蟲草花雞嘅精華完全滲入去烏冬之中,正呀👍🏻😋

食完海鮮仲有美味粥係蒸氣鍋底,經過五輪嘅蒸焗,粥底與海鮮精華融為一體,而粥底原先有蟹殼、蟹膏,以及瑤柱去調味,鮮味難以形容地好好食。

最後佢哋送上一款甜品,係一個和果子外皮係黑糖味煙韌嘅皮,入邊嘅咸係紅豆蓉😋為今餐畫上完美句號😋👍🏻

⭐️是日廚師智選套餐 💰$318 / 位
  • 膏蟹
  • 海蝦
  • 蟶子
2022-09-18 216 浏览
一直知道太子附近*小漁港*人氣甚高。點知得番2030先有位。嘻嘻照殺😎。套餐$318包咗刺身拼盤。八款海鮮。四款時蔬。一款主食。非常豐富🤩。✨刺身拼盤有象拔蚌。帶子。吞拿魚。北寄貝。三文魚。希靈魚。款款新鮮。拼盤居然有象拔蚌。鮮甜爽口。一個字「正」🤪。✨八款時令海鮮🦞龍蝦🦞 滿滿蝦膏。輕鬆扯開龍蝦肉鮑魚 彈牙扇貝 鮮甜肉厚。大滿足馬友🐟 冇骨肉嫩。可以大啖食海蝦 爽口青口 大隻肥美生蠔🦪 肥嘟嘟夠飽滿花甲 細細粒冇沙+鮮甜✨四款時蔬分別有南瓜🎃。芋頭。粟米🌽。勝瓜。分兩次蒸煮。雞件肉汁滲滿烏冬。更添滋味😋。✨粥底火鍋除咗豬骨。竟然比我發現到有細細粒乾瑤柱🤩。超驚喜。完美的一餐🥰🥰
✨八款時令海鮮🦞
龍蝦🦞 滿滿蝦膏。輕鬆扯開龍蝦肉
鮑魚 彈牙
扇貝 鮮甜肉厚。大滿足
馬友🐟 冇骨肉嫩。可以大啖食
海蝦 爽口
青口 大隻肥美
生蠔🦪 肥嘟嘟夠飽滿
花甲 細細粒冇沙+鮮甜
✨四款時蔬
✨粥底火鍋
除咗豬骨。竟然比我發現到有細細粒乾瑤柱🤩。超驚喜。

完美的一餐🥰🥰
突然想食粥式海鮮蒸鍋,醒起朋友講過小漁港做得出色~ 今次試左海鮮食材果然新鮮,海鮮粥底鮮甜綿滑,無得輸!是日廚師精選套餐 有$298/$398 位選項以下係$398 位 海鮮大餐 價錢已包(茶芥、小食及加一等)費用餐前小食:炸黃豆、蕎頭 小菜:避風塘鮮魷惹味小炒,幾有特色!刺身拼盤:原粒帶子、象拔蚌、三文魚腩、拖羅、北寄貝 5款蒸海鮮烹調之前店員會預先問你影唔影相,之後即場係面前放入龍蝦頭&肉蟹蓋 去熬粥底龍蝦 肉質緊緻、鮮甜爽彈瀨尿蝦新鮮瀨尿蝦必定食清蒸,鮮甜度一流!大肉蟹多肉且鮮甜,睇相都知爆晒膏南非鮑魚南非鮑魚肉質鮮甜軟稔,同大陸質地係無得比馬友魚 濃郁魚油,肉質嫩滑!海蝦新鮮紮實青口、花甲、蜆全部鮮味無沙主食南瓜蟲草花蒸雞(稻庭烏冬底)雞肉嫩滑,雞油精華浸透烏冬內海鮮粥底粥底只用上乾貝柱、排骨做底,蟹蓋、龍蝦頭熬粥,粥底金黃色全是海鮮甘甜味!超足料,唔會似坊間加入粟米、南瓜等取巧混入甜味甜品最後仲有豆沙和果子兩人食到滿滿海鮮$398勁滿足!
突然想食粥式海鮮蒸鍋,醒起朋友講過小漁港

是日廚師精選套餐
有$298/$398 位選項
以下係$398 位 海鮮大餐
價錢已包(茶芥、小食及加一等)費用

餐前小食:
炸黃豆、蕎頭

小菜:
避風塘鮮魷
惹味小炒,幾有特色!

刺身拼盤:
原粒帶子、象拔蚌、三文魚腩、拖羅、北寄貝 5款

蒸海鮮
烹調之前店員會預先問你影唔影相,之後即場係面前放入
龍蝦頭&肉蟹蓋 去熬粥底

肉質緊緻、鮮甜爽彈

瀨尿蝦
新鮮瀨尿蝦必定食清蒸,鮮甜度一流!

大肉蟹
多肉且鮮甜,睇相都知爆晒膏

南非鮑魚
南非鮑魚肉質鮮甜軟稔,同大陸質地係無得比

馬友魚
濃郁魚油,肉質嫩滑!

海蝦
新鮮紮實

青口、花甲、蜆
全部鮮味無沙

主食
南瓜蟲草花蒸雞(稻庭烏冬底)雞肉嫩滑,雞油精華浸透烏冬內

海鮮粥底
粥底只用上乾貝柱、排骨做底,
蟹蓋、龍蝦頭熬粥,粥底金黃色
全是海鮮甘甜味!

超足料,唔會似坊間加入粟米、南瓜等取巧混入甜味

甜品
最後仲有豆沙和果子

兩人食到滿滿海鮮$398勁滿足!

2022-09-08
  • 刺身
  • 象拔蚌刺身
🌟小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 🌟呢間餐廳都係朋友介紹🙌🏻話超級抵食,咁我就梗係急急腳去試吓😎睇吓有乜嘢咁有料到。咁佢有幾款唔同嘅蒸氣火鍋套餐可以揀💁🏻‍♀️就按人頭收費。📋$398/位 海鮮蒸鍋套餐parco發板餐▫️餐前小食 - 蕎頭、炸豌豆。🔅刺身拼盤🍣- 三文魚腩,吞拿魚腩,帆立貝,希靈魚,北極貝,象拔蚌。刺身全部都好新鮮👍🏻 象拔蚌最驚喜💕口感非常爽脆,味道鮮甜。🔅避風塘鮮魷🦑 -炒得好有鑊氣,魷魚食落口彈牙惹味👍🏻🔅八款時令海鮮:▫️龍蝦🦞 -使用蒜蓉調味提鮮,龍蝦肉厚身飽滿,入口好鮮味多汁,肉質緊致👍🏻👍🏻▫️賴尿蝦 -上台嗰陣仲好精神😂扎扎跳。賴尿蝦好大隻🙌🏻有我兩個手掌咁大👍🏻▫️海蝦🦐 -個頭不大,但食落去好鮮甜。▫️馬友魚🐠 -魚肉嫩滑,好重魚脂香味,基本上冇乜骨。▫️南非鮑魚 -事先經過處理,刷得好乾淨。肉質彈牙爽口。▫️蒜蓉粉絲蒸元貝 -大大粒元貝配上粉絲和蒜蓉。元貝好厚身,粉絲吸收左元貝的鮮味再加上滿滿嘅蒜蓉,冇得輸🤤▫️蟶子皇 -又係大大隻,鮮味十足▫️沙白蜆 -好鮮甜👍🏻👍🏻▫️蠔🦪 -開殼嗰陣保留左原有嘅水份,鮮味十足👍🏻👍🏻蠔肉都厚身。🔅四款時蔬▫️南瓜▫️粟米▫️芋頭▫️勝瓜

🌟小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 🌟

📋$398/位 海鮮蒸鍋套餐parco發板餐

▫️餐前小食 - 蕎頭、炸豌豆。

避風塘鮮魷
🔅避風塘鮮魷🦑 -炒得好有鑊氣,魷魚食落口彈牙惹味👍🏻

🔅八款時令海鮮:

▫️

▫️海蝦🦐 -個頭不大,但食落去好鮮甜。

▫️馬友魚🐠 -魚肉嫩滑,好重魚脂香味,基本上冇乜骨。

▫️南非鮑魚 -事先經過處理,刷得好乾淨。肉質彈牙爽口。

▫️蟶子皇 -又係大大隻,鮮味十足

▫️沙白蜆 -好鮮甜👍🏻👍🏻

🔅四款時蔬
▫️南瓜
▫️粟米
▫️芋頭
▫️勝瓜
🔅主食 -蟲草花蒸雞(烏冬)

時蔬係同埋個主食一齊攞去蒸,雞肉柔嫩肥美,烏冬吸收曬雞油同蟲草花嘅精華,好好味!!

🔅海鮮粥(掛住食已經唔記得影相😭) -粥底會加入豬骨,龍蝦頭一齊去煮,因為由一開始食就已經煮緊,蒸緊嘅海鮮嘅汁水會滴落煲底,所以個粥充滿各款海鮮精華,口感鮮甜。

🔅甜品 -黑糖紅豆糕 食落去煙煙韌韌,不會太甜👍🏻

💁🏻‍♀️ 全波食材都好新鮮、優質,基本上就係原汁原味攞去蒸,去食食材本身嘅鮮味👍🏻👍🏻

💘咁呢個價錢可以食到咁高質嘅嘢,包你一定食到飽飽走😂最後嗰個海鮮粥係外賣返屋企。真係好推介❣️

🏘 餐廳乾淨企理、坐得舒服。

💰星期一至四 免加一 免茶位 免小食
(建議大家星期一至四去食,平好多)

❗8:30去到已經坐滿晒🙌🏻好彩我都係提早book定位😂建議大家想食最好book 定位先🫰🏻

🤵🏻🤵🏻‍♀️:姨姨服務好好,會幫一直我哋蒸嘢食。枱面設有鉸剪等工具,供顧客拆殻食海鮮。
2022-09-12 176 浏览
阿哥介紹了一間性價比高嘅海鮮餐俾我哋家人中秋節食。@太子核心地段; 地鐵站行10分鐘左右就到。比較特別叫海鮮餐會先上一個海鮮刺身。其他嘅刺身質素一般。比較欣賞的是即切嘅象拔蚌片。蒸海鮮鍋包幾款海鮮。龍蝦,賴尿蝦,鮑魚,青口,生蠔,海蝦。龍蝦新鮮上盤依然在動。賴尿蝦大隻跟在三聖吃海鮮的差不多。美中不足是質感比較軟身。 其餘海鮮不錯。蔬菜盤在外配蒸雞烏冬。味道比想像中好。鮮雞汁撈落烏冬味道非常配合。蒸烏冬感覺挺特別。粥有龍蝦頭做底,加上之前嘅海鮮精華。粥鮮甜。龍蝦頭依然有膏有肉吃。最後配上黑糖紅豆水晶糕,味道比想像中好。外帶$50了10粒😙買了回去過中秋。

蒸海鮮鍋包幾款海鮮。

2022-09-08 171 浏览
有個朋友就生日,佢又同我一樣鐘意食海鮮,呢間食過一次覺得唔錯,海鮮新鮮,龍蝦🦞同個烏冬好食,所以帶佢黎預祝生日今次見有個新餐,似人地日式嗰d廚司發板餐就試試佢。刺身頭盤有象拔蚌有驚喜,味道都其他三文魚,帆立貝等都唔錯。最impress 我係隻琵琶蝦第一次食,見佢成隻細龍蝦咁,估同平時食buffet d 凍龍蝦🦞差不多會似擦膠口感咁,點知勁驚喜,好嫩好滑仲好食過龍蝦🦞仲有個避風塘魷魚蘇都好食香口跟住蒜蓉蒸龍蝦仍然正,又大隻啖啖肉。,蒸鮑魚同海蝦🦐都good蒸馬友片都好滑,係個扇貝唔知蒸耐左少少咁定我最後食擺凍左差dd,差d就完美了。蒸青口同生蠔都好滑聖子勁大隻,一隻=兩隻咁勁飽!食完d海鮮諗住飽到要收皮,但見到個烏冬我都係忍要食d,粟米🌽好甜,南瓜仲好食過上次。雞就一舊起兩舊止真係爆肚了….跟住個粥用龍蝦頭同d小柱,加埋d海鮮精華一齊煮,又忍唔住食兩啖,好鮮味但真係頂唔緊了,食左兩啖連埋個烏冬d雞打包走唔好嘥野!最後上埋個甜品,紅棗豆沙糕,好味清甜唔漏,連我個fd唔好甜都like, 完美既句號,勁飽漲住個肚咁離開

其他三文魚,帆立貝等都唔錯。最impress 我係隻琵琶蝦

仲有個避風塘魷魚蘇都好食香口
跟住蒜蓉蒸龍蝦仍然正,又大隻啖啖肉。
,蒸鮑魚同海蝦🦐都good
聖子勁大隻,一隻=兩隻咁勁飽!

琵琶蝦
琵琶蝦
2022-09-06 1725 浏览
真係好耐冇食海鮮大餐,原來喺太子有一間咁抵食嘅蒸氣海鮮粥底火鍋餐廳,如果唔係朋友帶路都唔知。套餐價一人$300都唔使,就食到咁多海鮮,難怪連平日晚上都客人不斷。餐廳選用的食材好新鮮,每日由老闆精心挑選,可以食到海鮮的真「鮮」味!.是日廚師智選套餐 優惠價$298/位星期一至四(免加一、茶芥和小食).✨餐前小食有蕎頭和炸豌豆,等緊煮熟的時候食就最啱。.🍣刺身拼盤有三文魚腩、吞拿魚腩、帆立貝、希靈魚、北寄貝,全部都係厚切,份量十足。而且每款都好新鮮,食落鮮味。.🦑避風塘炒鮮魷魷魚新鮮炸起很香脆,食落彈牙有咬口,而且炒得好有鑊氣,加上雜椒和炸蒜蓉,十分惹味。.🦀肉蟹好大隻,份量十足。肉蟹係半鹹淡水蟹,食落肉質好鮮美,而且爽滑。.💕南非鮑魚食落鮮味彈牙,肉質軟腍。.🐟馬友魚魚肉好嫩滑,魚脂豐富,食落鮮味,而且無咩刺。.✨蒜蓉粉絲蒸大元貝元貝好大粒,夠厚肉,食落彈牙又鮮甜,粉絲吸收晒元貝鮮味,加上蒜香,真係好惹味。.🦐海蝦雖然細細隻,但係好新鮮,食落彈牙鮮味,而且容易去殼。.🐮安格斯肥牛粒肉質都嫩,蒸完都不會啃,而且肥瘦適中。.🦪生蠔食落充滿海水咸香,鮮味十足又鮮嫩。.🌟青口肉質嫩滑,食落鮮甜,
是日廚師智選套餐 優惠價$298/位
星期一至四(免加一、茶芥和小食)
✨餐前小食
有蕎頭和炸豌豆,等緊煮熟的時候食就最啱。

🍣刺身拼盤

🦑避風塘炒鮮魷

🦀肉蟹

💕南非鮑魚
食落鮮味彈牙,肉質軟腍。
🐟馬友魚
魚肉好嫩滑,魚脂豐富,食落鮮味,而且無咩刺。
✨蒜蓉粉絲蒸大元貝
🦐海蝦
雖然細細隻,但係好新鮮,食落彈牙鮮味,而且容易去殼。

🐮安格斯肥牛粒
肉質都嫩,蒸完都不會啃,而且肥瘦適中。

🦪生蠔
食落充滿海水咸香,鮮味十足又鮮嫩。
🌟青口
肉質嫩滑,食落鮮甜,帶海水味。

🌽農家四寶
有粟米、蒜蓉蝦米勝瓜、芋頭、南瓜,蔬菜新鮮,同時減低一下油膩感。
🐔蟲草花蒸雞烏冬
烏冬好滑,而且吸引晒雞肉精華,真係好入味。雞件都好嫩滑,加上蟲草花,更美味。

🥣海鮮蟹粥
所有海鮮的精華都滲入粥之中,加上蟹、瘦肉、小元見熬煮,真係好足料,而且鮮味十足。

🫘黑糖紅豆糕
紅豆糕食落煙煙韌韌,又不會太甜。
2022-08-28 247 浏览
四人去試吓食蒸氣海鮮鍋,揀咗呢個套餐。總括食物質素比預期高。每樣食一件看似好少,但食吓食吓越嚟越飽!魚生拼盤好出色,食材新鮮👍🏻準備蒸龍蝦和預備個粥。龍蝦白雪雪、肉質彈牙,超新鮮爽甜,大驚喜!其他海鮮亦非常高質: 鮮甜👍🏻鮑魚好食,只有一位成員不夠牙力😜。魚好香好鮮甜。蜆同青口都好得👍🏻👍🏻呢個雞肉蟲草花烏冬配角色各類的蔬菜,超正👍🏻啲芋頭朔晒啲汁,好好味呀~呢個粥好鮮甜,飽到食唔晒,要打包。朋友好鍾意食呢個甜品,日式茶果😜,因為已經一段日子,唔記得咗入邊係咩餡料🙈不過記憶中係好食的。當晚唯一美中不足係隔離枱班嬸嬸聚會,好盡興,嘈到有點頭暈😣。服務很好,食物入蒸籠時,侍應知道我哋要相機食先,俾我哋影完相先冚蓋蒸。另外值得一提嘅係,當時星期一至四免加一,更加抵食!
四人去試吓食蒸氣海鮮鍋,揀咗呢個套餐。

魚生拼盤好出色,食材新鮮👍🏻
魚生

準備蒸龍蝦和預備個粥。
龍蝦粥

龍蝦白雪雪、肉質彈牙,超新鮮爽甜,大驚喜!

其他海鮮亦非常高質: 鮮甜👍🏻
扇貝、蝦

鮑魚好食,只有一位成員不夠牙力😜。魚好香好鮮甜。
飽魚、魚

蜆同青口都好得👍🏻👍🏻

呢個粥好鮮甜,飽到食唔晒,要打包。

另外值得一提嘅係,當時星期一至四免加一,更加抵食!
2022-06-02
魚生
龍蝦粥
扇貝、蝦
2022-08-16 145 浏览
🦀小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 ✨優惠分享✨這家已經不是第一次來吃了,但卻是第一次介紹,之前跟家人朋友都分別吃過,因為是以每位計費, 吃得到到多款鮮活海鮮,還有最後的超正海鮮粥,最重要的是不用買又不用洗跟煮,乾手淨腳😂😂😂🧑🏻‍🍳是日廚師精選套餐刺身拼盤:有三文魚腩、油甘魚腩、希靈魚、北寄貝跟帆立貝,質數還算可以~避風塘白飯魚:沒想到這個滿有驚喜呢,馬上點了兩支啤酒,就為了配他😂😂🦀八款時令海鮮第一層吃的是粉絲扇貝、鮑魚、馬友跟蝦,之後還有蟶子、蜆、蠔、瀨尿蝦,這只瀨尿蝦在放去時還在猛動,一開始我為了拍照還用筷子硬把他壓住~之後還有兩只肉蟹,海鮮真的簡單蒸蒸直接吃就夠鮮笨🌽四款時蔬有南爪、玉米、絲瓜、日本番薯、芋頭還有最重點的草花蒸雞烏冬底,煙韌的烏冬吸了雞油跟蟲草花精華,明明已經好飽還是吃光光😋🥣海鮮粥粥底一開始放有咸排骨,我還把三文魚腩跟南瓜掉了進去一起煮,充滿由前面一直蒸吃的海鮮精華,超級無敵的甜,而且份量好多,跟媽咪每人吃了一碗都還可以裝滿兩大個外帶的巨碗,帶回家隔天當晚餐🫘甜點:軟軟燸燸的黑糖紅豆糕,可是已經太飽了,吃了一口就放下囉💲Hkd 298 @人 🏡太子荔枝角道127
🦀小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 ✨優惠分享✨

🧑🏻‍🍳是日廚師精選套餐

🦀八款時令海鮮

🌽四款時蔬

🥣海鮮粥

💲Hkd 298 @人
🏡太子荔枝角道127-133號地下

✨✨✨✨優惠分享✨✨✨✨
星期一至五不需要+10% serivce charge!!
這樣就不用300@人也是滿便宜的~~

#文末優惠 #優惠分享 #優惠價 #優惠中 #優惠碼
#hkfood #hongkongfood #海鮮蒸氣鍋 #太子美食 #九龍美食
#hkinfluencer #hkkol #kolhk #foodiehk #hkfoodie #hkblogger #bloggerhk #hklifestyle #hkbeauty #foodphotography #foodporn #foodstagram #香港美食 #美食分享 #美食推薦 #美食日記 #相機食先 #美食攝影 #好物分享 #poyeefoodie
2022-08-15 150 浏览
二訪小漁港,對上一次食已經係上年,呢度嘅海鮮蒸鍋套餐實在太抵食,只係$298就有10幾款嘢食,海鮮又新鮮,今日就帶咗鍾意食蒸海鮮嘅朋友一齊嚟朝聖,一如以往,夜晚8:30嚟到都係爆埸,人頭湧湧,座無虛席,就知道幾有口碑🍲海鮮蒸鍋套餐$298 (星期一至四免加一)🦑 ▪️餐前小食(椒鹽鮮魷)鮮魷外層炸得脆脆,肉質爽口彈牙,用紅辣椒,青椒,炸蒜,香蔥爆炒過之後,微微辣,超級惹味🐟 ▪️時令刺身分別有,三文魚,帶子,北寄背,吞拿魚,希靈魚,質素唔錯,幾鮮味,順帶一提佢哋Wasabi超級攻鼻,點少少就夠🐠🦐海鮮▪️馬友魚~原來肉質係咁滑,重好鮮甜▪️鮑魚~爽口鮮味彈牙冇得輸▪️海蝦~大大隻嘅海蝦,肉質爽脆彈牙▪️蒜蓉粉絲蒸帶子~帶子好大隻又鮮味,加埋粉絲吸哂啲帶子汁同埋蒜蓉一齊食超正▪️聖子~細細隻但肉質好鮮甜▪️貴妃蚌~蒸完之後肉質爽脆鮮嫩▪️大蜆~大隻,多汁,冇沙▪️生蠔~蒸到啱啱熟,蠔身好飽滿,好多汁▪️超大膏蟹~呢隻蟹D膏多到滿寫,蟹膏好甘香,真係拍得住大閘蟹嘅膏,而且蟹肉仲好多,全晚我最愛呢隻蟹,第一名🤩🤩🐔🍜主食▪️蟲草蒸雞 / 烏東主食係蟲草蒸雞加烏冬,雞調味剛剛好,肉質鮮嫩,加上蟲草帶點藥膳味道,最鍾意

🍲海鮮蒸鍋套餐$298 (星期一至四免加一)

🦑 ▪️餐前小食(椒鹽鮮魷)

🐟 ▪️時令刺身

🐠🦐海鮮
▪️馬友魚~原來肉質係咁滑,重好鮮甜
▪️鮑魚~爽口鮮味彈牙冇得輸
▪️海蝦~大大隻嘅海蝦,肉質爽脆彈牙
▪️聖子~細細隻但肉質好鮮甜
▪️貴妃蚌~蒸完之後肉質爽脆鮮嫩
▪️大蜆~大隻,多汁,冇沙
▪️生蠔~蒸到啱啱熟,蠔身好飽滿,好多汁

🐔🍜主食
▪️蟲草蒸雞 / 烏東
主食係蟲草蒸雞加烏冬,雞調味剛剛好,肉質鮮嫩,加上蟲草帶點藥膳味道,最鍾意,烏冬吸晒啲雞汁,好好味,平時對烏冬一般般嘅我,都食咗好多😂

🥬蔬菜時間
▪️粟米 / 芋頭 / 絲瓜 / 日本小番薯
食咗咁多海鮮同埋肉一定要有啲蔬菜中和下,呢幾款蒸嘅蔬菜,不需加任何調味料,食返蔬菜嘅原味已經好好味

🍲▪️海鮮精華排骨粥
全晚嘅精華所在,一開始蒸海鮮已經喺度煲緊粥,所有嘅食物精華都流左喺呢煲粥裏面,期間姐姐又不停為我哋攪拌防止窿底,叮囑我哋幾飽都一定要食,粥底非常綿,充滿海鮮嘅精華味道,最後因為實在太多嘢食我哋都係食唔晒,亦唔想浪費,姐姐好好人幫我哋打包左,我估隔咗一晚會更加好食😋

🌰▪️紅棗果子
估唔到仲有甜品,呢個有啲似和果子,軟綿嘅糯米包住紅棗蓉,成粒都充滿紅棗香,仲要唔甜,我可以再食多幾粒😂😂

🥤 ▪️自選飲品
有汽水,啤酒,涼茶等飲品可以任均選擇,我哋就揀咗兩支椰青水,清甜又解渴

✨整體來講真係物超所值,性價比超超超高,全部食材新鮮好食,好多海鮮都係即刻喺魚缸度撈出黎,點會唔新鮮,重點係呢個價錢,冇乜邊間可以做得到,一定要在回訪嘅店舖💛💛

• 馬友
  • 避風塘鮮魷
2022-08-13 107 浏览
香港人鐘意食海鮮就一向架拉,蒸汽火鍋就係食海鮮最佳嘅方法👍👍 位於太子嘅小漁港海鮮舫,晚晚都座無虛席,今日難得落雨唔多人,等左20分鐘左右就有位👍 先食個刺身拼盤,開下胃,刺身新鮮,完全可以媲美高檔壽司店質素👍 避風塘鮮魷,炸得外脆內嫩,蒜香味好濃,超好食🫡🫡入正題,海鮮拉😎🤝🏻龍蝦套餐,每一樣海鮮,服務員姐姐都會幫忙較時間同放置,我哋坐定定食就ok,正🤝🏻蒜蓉龍蝦,蝦肉超級爽口,彈牙。仲有個扇貝,配埋粉絲真係最佳拍檔,肉甜粉絲香🫰🏻 更正既係個聖子,啲肉甜到一個點,又滑又甜,四隻真係唔夠食🥹 生蠔、鮑魚、蜆、魚都係鮮味十分,要encore啊!最後蒸埋個蟲草花雞烏冬🫠 又一個食到停唔到口嘅正野,烏冬吸曬啲雞汁,好好食😆😆分量太足了,搞到最後個海鮮粥,都淨係可以試下味🫠 呢個吸收曬全部精華嘅排骨粥,真係無得輸,甜!香!滑!超正🤝🏻

避風塘鮮魷,炸得外脆內嫩,蒜香味好濃,超好食🫡🫡

入正題,海鮮拉😎🤝🏻

2022-08-12 112 浏览
太子有間主打海鮮蒸氣鍋,套餐有兩款選擇,有是日廚師精選套餐$ 298/位、海鮮蒸鍋套餐$ 398(6位起),晚市吸引大班人一齊圍爐今晚兩個人所以揀咗$298 抵食之選首先上刺身拼盤有三文魚腩、北寄貝、帶子、希靈魚同油甘魚,刺身質素唔錯都幾新鮮,款款都係厚切店員先喺鍋內放入粥底,裏面有醃好嘅豬肉同瑤柱同時蒸煮今日時令海鮮有新鮮嘅龍蝦🦞,開邊舖上蒜蓉一齊蒸,蒸八分鐘岩岩好,肉質彈牙又多膏🤤之後清蒸馬友、鮑魚、扇貝、海蝦🦐馬友要趁熱食先,肉質嫩滑粉絲蒸扇貝,肉質好鮮甜花甲、蜆同青口食材新鮮隻隻都開哂口,完全無沙全程店會幫手計時蒸食物,我哋坐定定等食🤗每次蒸海鮮前,店員主動幫手清理碟面👍之後蒸主食蟲草花雞烏冬,荷葉墊底,雞件下放咗烏冬,索晒蟲草花同雞油嘅香味🤤蔬菜有南瓜、粟米、蒜蓉絲瓜一齊蒸,雖然以經覺得飽,最後都食哂😂最後食埋充滿海鮮精華嘅粥底,煮得岩岩好,食唔哂食到打埋包走😂🌟星期一至四套餐免加一、免茶芥、免小食添🎈小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋🎈太子荔枝角道127-133號地下

今晚兩個人所以揀咗$298 抵食之選

店員先喺鍋內放入粥底,裏面有醃好嘅豬肉同瑤柱同時蒸煮

之後清蒸馬友、鮑魚、扇貝、海蝦🦐
馬友要趁熱食先,肉質嫩滑
粉絲蒸扇貝,肉質好鮮甜

花甲、蜆同青口
食材新鮮隻隻都開哂口,完全無沙
全程店會幫手計時蒸食物,我哋坐定定等食🤗
每次蒸海鮮前,店員主動幫手清理碟面👍

之後蒸主食蟲草花雞烏冬,荷葉
墊底,雞件下放咗烏冬,索晒蟲草花同雞油嘅香味🤤

🌟星期一至四套餐免加一、免茶芥、免小食添

🎈小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋🎈
太子荔枝角道127-133號地下
2022-08-11 72 浏览
今日打風有點凍,想食熱喇喇美食。甘岩朋友想食海鮮,所以搵左搵。新鮮海鮮又熱喇喇,非蒸海鮮莫熟!即刻搵左係蒸海鮮界有名氣既[小漁港海鮮舫] 真係好多人推薦!!!個場好大 環境坐位都好舒適!仲有姐姐 幫手控制每道海鮮既黃金蒸煮時間,佢地好勤力 見到你一差唔多食完就即刻幫你落料,調教時間蒸,好專業。頭盤 叫左個( 避風塘鮮魷)鮮魷大大舊,酥香又脆嫩,肉質彈牙,蒜香味濃。食到停唔到口 。頭盤2 叫左個 (刺身拼盤)厚切三文魚腩,厚切油甘魚腩,鮮美希靈魚,鮮甜北寄貝,大粒帆立貝。全部新鮮,配埋上頭 嘩沙B加刺身豉油。 哦依c!(蒸龍蝦) 龍蝦肉質彈牙,蝦頭中的蝦膏,鮮甜無比,啖啖肉。(蒸海蝦,粉絲扇貝)新鮮海水海蝦,大隻又鮮甜。粉絲扇貝天作之合,缺一不可。(蒸鮑魚,蒸馬友魚)鮑魚睇得出呢間鋪既衞生,因為 有刷過黎,仲刷得好乾淨,仲去埋內臟,食得開心又放心。馬友魚 魚鮮 ,冇骨,滑到捉都捉唔住。(蒸蟶子)又係 洗得好乾淨,食落一粒沙都冇,仲要食得出新鮮。(蒸生蠔,青口,大蜆) 我懷疑 生蠔同青口患上痴肥症,因為肉質實在太鮮甜肥美。大蜆一粒沙都冇,簡直無可挑釁。(蒸蔬果,蟲草花滑雞,索味彈烏冬)蔬

頭盤 叫左個( 避風塘鮮魷)

頭盤2 叫左個 (刺身拼盤)

(蒸龍蝦) 龍蝦肉質彈牙,蝦頭中的蝦膏,鮮甜無比,啖啖肉。

(蒸蔬果,蟲草花滑雞,索味彈烏冬)
蔬果零調味原汁原味,但全部好清甜,感覺成個大自然放左落口。滑雞好嫩加埋索汁烏冬,我淨係可以講<我清哂成兜>

(集結海陸空天地靈氣之粥)
‘’一殼米‘’ 放左 一個海洋(海鮮)、放左一個陸地(蔬果,豬肉)、放左一片天空(飛天走地雞)! 大佬啊 你地叫我點形容啊,自己過黎食啦,放一啖落口 ,你就會感覺到 放左個地球落口。就係甘不可思議。
2022-08-09 2258 浏览
最近開始要長期加班,跟同事吃海鮮獎勵一下勤力的自己。這間海鮮蒸氣火鍋位於太子站附近,門外能看到魚缸有多款生猛的海鮮,價錢十分划算,能品嚐到多款新鮮的海鮮。期間,侍應會幫忙放入食材及按下時間十分貼心。是日廚師精選套餐 - $298/位餐前小食有蕎頭和炸豌豆兩款,可打發蒸煮的時間。刺身有三文魚腩、油甘魚腩、希靈魚、北寄貝和帆立貝一共五款,每一片也是厚切特別有口感,尤其喜歡三文魚,腩位特別肥美,入口嫩滑香潤。主食 - 避風塘炒鮮魷金黃色的炸魷魚肉質好彈牙結實,有著酥而不膩的濃厚蒜香和微微辣味。時令海鮮波士頓龍蝦鮮活波士頓龍蝦的口感與眾不同,輕易便抽出厚厚的龍蝦身肉,還流出大量水份,飽滿的大螯拉出甜美鮮嫩的肉,入口好鮮美多汁,更有蒜蓉提鮮。馬友魚鮮美馬友魚富濃濃的魚脂香,魚肉細膩爽口,幾近不帶刺。蒜蓉粉絲蒸大元貝大大粒雪白肉厚的元貝好紮實彈牙,有濃郁的元貝鮮甜,粉絲吸飽元貝水份和蒜香好惹味。南非鮑魚已處理過的鮑魚沒有內臟,南非鮑魚的鮑魚鮮甜味較明顯,厚肉爽身。海蝦鮮活海蝦蝦肉飽滿,入口彈牙有鮮味,去殼極容易。生蠔掌握得恰到好處,剛巧保持到生蠔的鮮嫩,咬開流出鮮甜咸香的海水味,金屬味不重不腥。青

是日廚師精選套餐 - $298/位
餐前小食

餐前小食
有蕎頭和炸豌豆兩款,可打發蒸煮的時間。
刺身

刺身
避風塘炒鮮魷

主食 - 避風塘炒鮮魷

時令海鮮

馬友魚
鮮美馬友魚富濃濃的魚脂香,魚肉細膩爽口,幾近不帶刺。
蒜蓉粉絲蒸大元貝

南非鮑魚

海蝦

鮮活海蝦蝦肉飽滿,入口彈牙有鮮味,去殼極容易。

生蠔
青口

肉質鮮美嫩滑,入口有海水及甜味。

鮮甜不帶沙。
時蔬
有蒜蓉蝦米勝瓜、芋頭、南瓜和粟米四款,平衡一下肉膩感。
蟲草花蒸雞烏冬

幼滑細膩的烏冬除了滲透雞的黃油外,還吸收了荷葉香,鮮雞件好嫩滑多汁,更有少少蟲草花。
海鮮粥

海鮮粥
整餐海鮮的精華都流到粥中,變得充滿濃厚的海鮮味,裡面還有瘦肉、蝦頭增添鮮味,更有大量小帶子增添口感。
黑糖紅豆糕

甜品
黑糖紅豆糕
煙煙韌韌的紅豆糕好香甜軟糯,黑糖更增添香甜感。
意大利有氣鮮果汁(血橙) & IF泰國椰青水

意大利有氣鮮果汁(血橙) - $18
Sanpellegrino出品的果汁,有著濃郁天然血橙酸甜味,碳酸好爽口。
IF泰國椰青水 - $18

百分百椰青水,清甜清熱氣。
2022-08-08
之前已經試過呢間海鮮蒸鍋,今次二訪,食物質素依舊有保證!上去之前可以去佢哋個社交平台睇返當日有咩靚海鮮食😋 日日都有機會唔同,快啲睇埋落去有咩好介紹😗🌟 避風塘鮮魷先嚟食啲小炒,開下個胃口😋 餐廳率先奉上避風塘鮮魷,魷魚肉質炒得剛好,鮮嫩得嚟帶有嚼勁,薄薄哋嘅炸衣食落好香口,小炒嚟講真係好唔錯!🌟 是日廚師精選套餐 $298/位 推❗① 刺身拼盤一如既往,佢嘅刺身都有好多款,而我最鍾意嘅係佢嘅三文魚同油甘魚,切到勁厚身,而且件件都好鮮甜,高質☺️② 鮑魚 & 馬友先嚟蒸咗個鮑魚同馬友先,鮑魚食落爽口彈牙,就算唔加任何調味料都食得出佢個鮮味😌 而馬友都係清蒸,時間調得啱啱好,蒸出嚟勁滑溜,同埋冇咩骨,啖啖肉!③ 蒜蓉粉絲蒸元貝我最鍾意嘅海鮮一定唔少得粉絲蒸元貝,仲要勁多蒜😜 元貝好大隻,佔咗成個殼嘅三分一!而粉絲索哂啲汁,精華都係哂入面,撈埋啲蒜食,一流😋④ 海蝦每人兩隻大蝦🦐 應該係新鮮蝦,食落唔會有陣霉味,而且蒸得啱啱好,口感爽口彈牙,仲有少少鮮甜味添!⑤ 貝殼三寶呢三寶包括有青口、大蜆同蠔☺️ 呢道海鮮真係好有驚喜! 每樣都超新鮮,帶有淡淡嘅海水味,佢個青口同生蠔都係脹卜卜,勁飽滿🤩

🌟 避風塘鮮魷

🌟 是日廚師精選套餐 $298/位 推❗

② 鮑魚 & 馬友

③ 蒜蓉粉絲蒸元貝

④ 海蝦

⑤ 貝殼三寶

⑥ 蟶子

呢個蟶子可以堪稱係蟶子王,差唔多成隻前臂咁長😝 肉質好爽口,味道鮮甜,最緊要係每隻都清洗得好乾淨,一啲沙都冇!

⑦肉蟹

每人半隻,大大隻,特別係個鉗,好厚肉,食落有啲啲海水味,好鮮味🤩 仲有啲蟹膏添,而個蟹蓋就放咗落下面煲粥😗

⑧ 農家四寶

呢四寶包括咗南瓜、芋頭、粟米同勝瓜,簡簡單單清蒸都幾唔錯,勝瓜加咗啲蒜蓉,好入味,特別好食!

⑨ 蟲草花蒸雞烏冬

另外,中間就係呢個我好鍾意食嘅烏冬啦😍 啲烏冬索哂啲雞油同雞汁,超入味!佢隻烏冬仲係日式烏冬,口感彈牙煙韌😋 而啲雞都蒸得幾滑,配埋啲蟲草花好夾!

⑩ 海鮮粥

最後,喺飽到嘔嘅情況之下,都要堅持試埋佢個粥😌 個粥除咗有蟹蓋之外,仲加咗排骨一齊煲,本身已經好有肉味,再加埋之前蒸海鮮嘅精華,perfect!

總括而言,呢度嘅海鮮蒸鍋性價比真係超高,每次都食唔哂要打包🤣 星期一至四仲免加一、茶芥同小食費,即係話人均$300都唔使就食到咁高質嘅海鮮,不枉係我嘅愛店🥰