2021-12-11
踏入冬天雖然未算太凍,最適合就係吃火鍋,但係火鍋要自己拾下拾下,對我來講太麻煩,所以蒸鍋就最啱我。朋友介紹這間海鮮蒸鍋店,蒸鍋由店員負責處理,食客可以專心食食食😆揀了廚師精選套餐套餐包刺生、時令海鮮、時蔬、主食頭盤先送上刺身盤分別是牡丹蝦、三文魚、油甘、帶子、北寄貝,份量好多,質素絕對可比壽司店吃了刺身,就開始海鮮蒸鍋海鮮類分四部曲第一步曲:馬友、鮑魚,扇貝、海蝦馬友魚味十足,肉嫩好味鮑魚有嚼口又不過韌,鮮甜美味扇貝、海蝦啖啖肉,好味第二部曲:全個海鮮鍋最精彩的部分當天時令班馬瀨尿蝦,上枱時依然生猛,手腳郁郁下肉質軟稔,蒸就最能保留海鮮原汁原味如果當天沒有班馬瀨尿蝦,就會以蟶子皇代替第三部曲:蟶子及蜆小聖子爽口彈牙,同蜆一樣味道鮮甜第四部曲:肉蟹,先把蟹殼留低,稍後大家就會知道原因雖然只是肉蟹,但羔比肉多,多到爆羔,正蒸鍋以時蔬及主食作結尾南瓜,蝦米節瓜,一口蕃薯、芋頭還有荷葉蟲花蒸雞同烏冬份量已經好足夠建議大家千其唔好浪費了海鮮精華,所以一定要加一份粥底粥底不只白米咁單調,還有瑤柱、豬骨等材料加上原有的蟹殼及蟹羔來熬成金光閃閃,綿密細軟,鮮甜可口價錢都只係$78,怎能錯過呢食海鮮最好
揀了廚師精選套餐
套餐包刺生、時令海鮮、時蔬、主食
頭盤先送上刺身盤
吃了刺身,就開始海鮮蒸鍋
海鮮類分四部曲
第一步曲:
馬友、鮑魚,扇貝、海蝦
馬友魚味十足,肉嫩好味
鮑魚有嚼口又不過韌,鮮甜美味
扇貝、海蝦啖啖肉,好味
第二部曲:
全個海鮮鍋最精彩的部分
當天時令班馬瀨尿蝦,上枱時依然生猛,手腳郁郁下
肉質軟稔,蒸就最能保留海鮮原汁原味
如果當天沒有班馬瀨尿蝦,就會以蟶子皇代替
第三部曲:
蟶子及蜆
小聖子爽口彈牙,同蜆一樣味道鮮甜
第四部曲:
肉蟹,先把蟹殼留低,稍後大家就會知道原因
雖然只是肉蟹,但羔比肉多,多到爆羔,正
蒸鍋以時蔬及主食作結尾
南瓜,蝦米節瓜,一口蕃薯、芋頭
還有荷葉蟲花蒸雞同烏冬
份量已經好足夠
建議大家千其唔好浪費了海鮮精華,所以一定要加一份粥底
粥底不只白米咁單調,還有瑤柱、豬骨等材料
加上原有的蟹殼及蟹羔來熬成
金光閃閃,綿密細軟,鮮甜可口
價錢都只係$78,怎能錯過呢
食海鮮最好有白酒相伴,自攜都只收$50(加一)開瓶費,除此之外,這裏有多款餐酒,對好酒嘅朋友又多個選擇!