2019-04-04 708 浏览
男朋友呢日帶我食泰國菜☺️呢間《小曼谷海鮮燒烤屋》係我成日撘車經過九龍城都會見到👀就係有個吹氣人形公仔不停向你招手嗰間💁🏻‍♂️餐廳環境原來好闊落,有室內室外座位,有駐場泰國歌手唱live,仲唱得幾好聽!氣氛舒適好relax🙆🏻Menu選擇多!樣樣睇落都好吸引😍⭐️椰青波波 HKD$45全個椰青完整起肉去皮去殼,插枝飲管就飲得,椰青水好清甜!滋潤解渴仲可以清熱,啱哂一陣準備食熱氣嘢嘅我地😂飲完仲可以直接食埋個椰肉👍🏻⭐️榴槤沙冰 HKD$45沙冰打得好幼細順滑,唔會飲到有冰粒,好creamy😋榴槤味好香濃,仲有啲榴槤肉喺面🤤⭐️極上燒安格斯西冷牛小排 HKD$228一上枱已經聞到好香嘅燒牛肉味,燒嘅火喉掌握得好,肉質保持嫩滑有彈性,入口油脂味甘香。⭐️泰王咖喱法包軟殼蟹 HKD$198咖哩味濃香,聞到都流哂口水,食落只有少少辣,怕辣嘅人都啱食。軟殼蟹份量唔少,炸得外脆內軟。法包鬆軟綿身,沾滿咖哩好惹味🤤⭐️蟹肉雞絲魚肚羹 HKD$112好足料嘅魚肚羹!味道有啲似碗仔翅👍🏻入面有大量肉絲,魚肚同蟹肉,落埋紅醋,更加鮮味!
男朋友呢日帶我食泰國菜☺️

Menu選擇多!樣樣睇落都好吸引😍

⭐️椰青波波 HKD$45

⭐️榴槤沙冰 HKD$45
沙冰打得好幼細順滑,唔會飲到有冰粒,好creamy😋
榴槤味好香濃,仲有啲榴槤肉喺面🤤

⭐️極上燒安格斯西冷牛小排 HKD$228

⭐️泰王咖喱法包軟殼蟹 HKD$198
⭐️蟹肉雞絲魚肚羹 HKD$112
2019-03-31
2019-04-02 81 浏览
由細到大都係九龍城讀書,同朋友聚會都好鍾意揀返呢度,因為好多嘢食,其中泰國菜當然係首選啦!小曼谷嘅本店都去過好多次,今次就試吓去新開嘅小曼谷海鮮燒烤屋,當日係星期日七點半入座,等左一陣就有位啦,我哋三個人買咗五樣嘢。原隻燒魷筒釀糯米飯,首先魷魚嘅size已經有返咁上下大隻,燒得好靚、乾身,釀喺入邊嘅糯米飯炒得夠香又夠棉,點埋佢比嘅酸辣汁真係好好食!另外一樣係安格斯燒西冷牛小排,去泰國菜地方就好少食牛扒,但佢都整得一樣出色,牛扒五成熟,肉質夠鮮嫩,仲有燒配菜鮮蕃茄同埋翠玉瓜。最後一樣係我嘅最愛秘製滷水豬手煲,佢隻豬手炆得好淋又夠入味,個滷水底非常之香,我嗌左個油飯再配埋啲菜,食差唔多食咗半煲。整體餐飯相當滿意,水準好穩定,場地方面座位坐得舒服過本店,而當晚咁啱有歌手駐場唱歌,氣氛好好,一定會再嚟!

2019-03-31 123 浏览
餐廳位於九龍城, 係屬於九龍城區老字號的一間泰國餐廳, 附近也有分店。 但是我最愛還是太子道西這一家, 除了因為有落地大玻璃外, 逢週末也有駐場歌手即席表演, 一邊吃泰國菜一邊欣賞音樂, 絕對係週末最好的節目。泰脆炸豬手豬手製作需時因為即叫即炸,豬手皮脆肉嫩 .外皮炸焗得咸香酥脆,最重要係肥膏已經溶掉,外皮入口鬆化,骨膠源滿滿的;而且入面的豬手肉已全部起骨,啖啖肉完全合乎懶人原則。豬手肉肉質軟嫩,味道鹹香卻不膩,再加上特製的泰式醬汁,與及醃青瓜及蘿蔔等一齊食,可以提味之餘,仲可以減少豬手肥膩的感覺。泰式粉絲焗蝦煲上檯時以熱鍋上菜,夠晒熱辣辣 。粉絲與泰式香料同炒,加埋芹菜 芫茜 等,釋出惹味的香氣, 粉絲吸盡醬汁精華,惹味而不會熱氣。 翻一翻煲底,原來有四隻大蝦等緊我。大蝦已挑蝦腸,這點要讚!大蝦口感厚實,肉質具有彈性,營養和蛋白質豐富,一流!-原隻鮮魷筒釀糯米飯原隻鮮魷桶塞滿了糯米飯,再係魷筒搽上了泰式烤醬調味燒熟, 鮮魷筒燒得微焦香身 ,軟香彈牙,點上酸香的微信辣醬汁,更覺惹味。-原隻榴槤冰棒原隻由泰國直接入口, 貨真價實。榴槤冰棒食落有濃郁榴槤味, 如果唔講係冰棒,我仲以為係食緊
 但是我最愛還是太子道西這一家,
除了因為有落地大玻璃外, 逢週末也有駐場歌手即席表演,

一邊吃泰國菜一邊欣賞音樂, 絕對係週末最好的節目。

泰脆炸豬手

豬手製作需時因為即叫即炸,
泰脆炸豬手

豬手皮脆肉嫩 .外皮炸焗得咸香酥脆,最重要係肥膏已經溶掉,
泰脆炸豬手

外皮入口鬆化,骨膠源滿滿的;
泰脆炸豬手

而且入面的豬手肉已全部起骨,啖啖肉完全合乎懶人原則。
泰脆炸豬手

豬手肉肉質軟嫩,味道鹹香卻不膩,
再加上特製的泰式醬汁,與及醃青瓜及蘿蔔等一齊食,
泰脆炸豬手

可以提味之餘,仲可以減少豬手肥膩的感覺。

泰式粉絲焗蝦煲

上檯時以熱鍋上菜,夠晒熱辣辣 。
粉絲與泰式香料同炒,加埋芹菜 芫茜 等,釋出惹味的香氣,
泰式粉絲焗蝦煲

粉絲吸盡醬汁精華,惹味而不會熱氣。
泰式粉絲焗蝦煲

翻一翻煲底,原來有四隻大蝦等緊我。
大蝦已挑蝦腸,這點要讚!大蝦口感厚實,
泰式粉絲焗蝦煲

肉質具有彈性,營養和蛋白質豐富,一流!
原隻鮮魷筒釀糯米飯

原隻鮮魷桶塞滿了糯米飯,再係魷筒搽上了泰式烤醬調味燒熟,
原隻鮮魷筒釀糯米飯

鮮魷筒燒得微焦香身 ,軟香彈牙,
原隻鮮魷筒釀糯米飯

點上酸香的微信辣醬汁,更覺惹味。

原隻榴槤冰棒

原隻由泰國直接入口, 貨真價實。
榴槤冰棒食落有濃郁榴槤味,
原隻榴槤冰棒

如果唔講係冰棒,我仲以為係食緊榴槤呢。
=
芒果粒粒沙冰

一嚟到嘩一聲!滿滿的一杯! 芒果味道濃郁, 清新香口不過甜, 飲完一杯覺得唔夠喉呢!
2019-03-30 55 浏览
收工同男朋友去食好啲去九龍城食泰國嘢❤️去朝聖一下嚟到小曼谷食燒烤類泰菜👍👍👍兩個人唔算餓叫幾樣嘢食就算😎叫咗燒馬友魚🐟皮燒得好脆口!!咸咸地好入味魚肉好嫩口好滑👍👍👍點醬食酸酸甜甜好夾👯‍♀️叫咗一碟生蝦刺身蝦嘅肉質好彈牙好爽👍👍👍有辣椒同蒜擺喺上面加添味道但係男朋友唔識得辣食到流淚😂😂😂叫咗個菠蘿海鮮炒飯👍個飯真係炒得好靚粒粒分明😎😎😎好夠鑊氣一啖飯一啖食材海鮮都絕對唔hea🌸夾埋肉鬆好好食!!飲品有椰青波波勁得意🌸成隻椰子咁食🥥啲椰肉好甜入面全部都係鮮甜嘅椰子水👍👍👍好解渴另外叫咗正常椰青都係好鮮甜超解渴👍👍👍😊小結家人聚會係一個好選擇👍😍好食😊多選擇絕對唔失禮
收工同男朋友去食好啲
去九龍城食泰國嘢❤️去朝聖一下

嚟到小曼谷食燒烤類泰菜👍👍👍

兩個人唔算餓
叫幾樣嘢食就算😎

叫咗燒馬友魚🐟

皮燒得好脆口!!
咸咸地好入味

個飯真係炒得好靚
粒粒分明😎😎😎好夠鑊氣
一啖飯一啖食材
海鮮都絕對唔hea🌸
夾埋肉鬆好好食!!

飲品有椰青波波

小結
家人聚會係一個好選擇👍😍
好食😊多選擇絕對唔失禮

2019-03-30 41 浏览
小曼谷這個品牌,我已經光顧了很久,而這間分店是經常路過的,今晚終於訂了枱,來吃晚飯。差不多七點鐘,就已經人山人海,幸好訂了座位,不用等便可以入內。芒果沙冰$36,這個是每次光顧小曼谷都會點的飲品,因為沒有溝水,只用芒果和冰打碎。芒果味味道清甜,沒有一點酸味。👍青檸菠蘿沙冰$36,兩款帶酸味的水果混合在一起,產生了化學變化,令到我在吃泰國菜時,不自覺地一口一口地喝,是一個值得一試的飲品。小曼谷五星燒雞(一隻)$248,雞皮帶點焦香味而又不會燒焦,煙煙靱靭,極富有雞皮的香味。雞肉嫩滑,點些醬汁,更加好味。燒安格斯西冷牛小排$228,牛小排用炭火燒香後,牛肉味道更濃郁,如果可以㨂生熟成度更佳。明爐香檸汁蒸桂花魚$248,這個桂花魚是全晚驚喜所在,因為平常吃慣了明爐烏頭,都已經覺得不錯,今晚特意點了比較少地方,可以吃到的桂花魚。廚師用了我最喜愛的泰式青檸、蒜蓉和辣椒汁,來煮這個桂花魚,酸辣的汁滲進魚肉內,令到魚肉的鮮味更突出,結果三扒兩撥,就打這條有斤幾重的挂花魚秒殺了。

2019-03-29 43 浏览
小曼谷係我每次想食泰菜時都會諗到的,食過幾次但都冇打食評,今次試左新野 決定紀錄下!泰式柚子沙律每次我都會點的, 因為蝦份量幾多, 而且蝦腸處理得很乾淨,蝦肉爽口。而柚子又不會有苦澀味,酸酸甜甜很開胃泰皇咖哩法包軟殻蟹平時我都習慣用烤餅配咖哩,但呢個法包很大 已經足夠吃了, 面包更好吸收咖哩汁,我同朋友整個食完個人很喜歡小曼谷的咖哩,不是只有辣味/椰奶味,而係有層次的!!每樣味道都有,但又平衡得好好。 而軟殻蟹份量都十足,好多蟹肉今次第一次食燒安格斯西冷牛扒,真係第一次在泰國餐廳食牛扒,這次被相片吸引而試了真的有驚喜!!牛扒燒得剛好,肉質嫩口又沒有被調味蓋過牛肉本身的味道,油脂平均。而且醬汁還是有點泰味的。好食!芒果沙冰 是一如既往 好有芒果味道 很綿密榴槤沙冰有好濃郁的榴槤味!而且真係有果肉的,唔係味粉。很適合榴槤控。飲完已經好飽了,唯有下次再食甜品啦

泰式柚子沙律

泰皇咖哩法包軟殻蟹

芒果沙冰 是一如既往 好有芒果味道 很綿密

2019-03-29 52 浏览
九龍城泰菜館臨立,小曼谷可算是最著名的其中一間。位於太子道西的海鮮燒烤屋分店門口有吹氣公仔與你招手。平日八點已經全滿,幸好早點到來不用等位。點餐可以參考門口的推介,相片與實質餸菜賣相相近。椰青波波食泰菜特別想叫凍飲解渴。椰青波波賣相很特別,椰青外皮全部去除,只剩下原個椰青肉及椰青水,椰青水清甜解渴不在話下,椰青肉亦方便食到,不用費神刮肉。泰式青檸梳打青檸梳打味道濃郁少甜,夠味又解渴,與熱辣泰菜很匹配。泰皇咖喱炒海鮮泰皇咖喱炒海鮮很大碟,海鮮碩大,包括有兩隻大蝦、兩隻青口、三隻大蜆、魷魚、甜椒、青葱、香葉等,其中兩隻大頭蝦開邊,蝦肉結實彈牙,鮮甜爽口,青口及大蜆亦鮮甜嫩滑,配菜爽脆可口。泰皇咖喱汁用花奶雞蛋同煮,甜甜地好易入口,就算怕辣者亦可以食得到。冬蔭公湯冬蔭公湯內有兩隻原隻大頭蝦,蝦肉同樣結實彈牙。湯色清澈,湯味夠酸且辣,加入秀珍菇增添咬口,材料又更豐富。明爐香檸汁蒸桂花魚明爐香檸汁蒸桂花魚有很多辣椒、芫茜、蒜頭,加上青檸,少辣又帶有青檸的獨特清香。桂花魚肉厚少骨,很適合怕多骨的食客。

平日八點已經全滿,幸好早點到來不用等位。

點餐可以參考門口的推介,相片與實質餸菜賣相相近。
椰青波波

泰式青檸梳打
青檸梳打味道濃郁少甜,夠味又解渴,與熱辣泰菜很匹配。

泰皇咖喱炒海鮮

冬蔭公湯

2019-03-28
2019-03-26 206 浏览
九龍城有個小曼谷😜對小曼谷最印象深刻嘅莫過於門口一直向你揮手嘅吹氣公仔😝聽人講呢間餐廳嘅泰國菜非常高質 今次終於可以一試了!見到裏面有live Band嘅不過九點先開始 所以無緣聽歌仔啦🙈🔸 明爐香檸汁蒸桂花魚 $248去到每一間泰國餐廳都會叫明爐魚香檸汁非常惹味 有蒜頭又有辣椒 忍唔住飲咗幾啖😜桂花魚本身魚質嫩滑又冇咩骨 索晒湯嘅味道啱晒我呢啲唔識食魚嘅人🙈🔸 泰王咖喱炒海鮮 $238黃咖喱再加洋蔥、蛋白、三色椒仲有香芹非常香又惹味 所以我再加配左蒜蓉包 希望可以舔晒啲汁😂海鮮方面有大蝦、大蜆、青口同魷魚隻蝦好大隻 蝦頭亦都有好多膏 大蜆青口同樣爽口🤩🔸 安格斯燒西冷牛小排 $228牛小排嗌左5成熟 但上枱就似七成左右燒得好香 牛味都濃 美中不足就係熟咗少少🙈🔸 龍眼冰 甜甜地裏面仲有啲龍眼肉食 正!🍽 小曼谷海鮮燒烤屋🔎 九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
九龍城有個小曼谷😜
對小曼谷最印象深刻嘅莫過於門口一直向你揮手嘅吹氣公仔😝
聽人講呢間餐廳嘅泰國菜非常高質 今次終於可以一試了!

🔸 明爐香檸汁蒸桂花魚 $248
去到每一間泰國餐廳都會叫明爐魚
香檸汁非常惹味 有蒜頭又有辣椒 忍唔住飲咗幾啖😜
桂花魚本身魚質嫩滑又冇咩骨 索晒湯嘅味道
啱晒我呢啲唔識食魚嘅人🙈
蒜蓉包

🔸 泰王咖喱炒海鮮 $238
黃咖喱再加洋蔥、蛋白、三色椒仲有香芹
非常香又惹味 所以我再加配左蒜蓉包 希望可以舔晒啲汁😂
海鮮方面有大蝦、大蜆、青口同魷魚
隻蝦好大隻 蝦頭亦都有好多膏 大蜆青口同樣爽口🤩

🔸 安格斯燒西冷牛小排 $228
牛小排嗌左5成熟 但上枱就似七成左右
燒得好香 牛味都濃 美中不足就係熟咗少少🙈
龍眼冰

🔸 龍眼冰 甜甜地裏面仲有啲龍眼肉食 正!
🍽 小曼谷海鮮燒烤屋
🔎 九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
蒜蓉包
龍眼冰
2019-03-26 304 浏览
九龍城一向多泰國餐廳,競爭咁大,要做得住一定要有返咁上下,同事話之前食過有間《小曼谷海鮮燒烤屋》相當唔錯,呢日咁啱做嘢要到呢頭,就嚟試下。泰脆炸豬手 ($208) - 十分大隻,熱辣辣上枱,上枱時豬手已經切好一件件,食起嚟好方便。外皮炸得香脆鬆化,肉質仍然保持到嫩度,伴以爽脆蔬菜絲、微酸木瓜絲及泰式酸甜醬,好食又唔油膩。小曼谷五星燒雞 ($248) - 以黄薑粉、香茅及多種香料醃成嘅燒鷄,既入味又帶有香料嘅香味。外表燒得香脆,肉質嫩滑,配上滋味泰式燒烤醬,水準之作。泰式燒盲鰽 ($168) - 上枱時已將魚皮剪開方便食用,魚肉鮮甜嫩滑juicy,魚肚塞有香料令魚肉多添一份香味。伴上酸酸辣辣嘅泰式生蝦醬,出色!榴槤沙冰 ($45) - 榴槤味濃郁,口感幼滑,榴槤控必試。芒果椰汁沙冰 ($36) - 芒果味香濃,椰汁香甜,好飲。呢餐食物味道咁好,相信我哋好快會再嚟幫襯!

芒果椰汁沙冰 ($36) - 芒果味香濃,椰汁香甜,好飲。

呢餐食物味道咁好,相信我哋好快會再嚟幫襯!
  • 泰式燒盲鰽
  • 小曼谷五星燒雞
2019-03-22 31 浏览
泰國菜當然要去九龍城食啦咁多選擇有排揀特別之後宋皇臺站開啟去嗰到仲更方便😻。🦀泰皇咖哩法包軟殼蟹 $198食泰菜點少得咖哩🥘一上枱就已經好香濃咖哩味 奶味較重🍼而且質地濃傑 沾麵包一流🍞麵包入面裝了滿滿的咖哩汁 軟殼蟹香脆 沾咖哩好夾💛這道菜小編很愛 但食曬成個包就好飽🤪。🐂燒安格斯西冷牛扒 $228泰菜食牛扒感覺好fusion😹西式但不失泰式風味🧡牛扒半生熟 口感唔錯 牛味好重 重點配埋泰式酸辣汁 味道好特別💓。🧀泰式炸芝士蝦丸 $94/3大大粒 呢個特別之處仲有芝士餡🧀🧀🧀但可能我地太心急切開 芝士仲未融得切 整體上ok。🥥椰皇沙冰 $32第一啖飲好難忘🤫超重椰子味⭐️成杯好冰涷 真係必叫 椰子愛好者勿錯過😻❤️。🥥椰青波波 $45椰青嘅進化版🤔唔需要咁麻煩係咁刮肉😸而家飲完入面嘅椰子水再食曬成個波波肉 得左👌🏻

🦀泰皇咖哩法包軟殼蟹 $198

🐂燒安格斯西冷牛扒 $228

🧀泰式炸芝士蝦丸 $94/3

🥥椰皇沙冰 $32

🥥椰青波波 $45
2019-03-21 30 浏览
泰皇咖喱炒羔蟹 蟹多羔得黎都好多肉 大隻 肉幾入味 而佢既醬係微微辣既 甜為主 好好食 香椰汁味又落得好多香料,記得加飯或者薄餅點汁食!鮮魷筒釀糯米飯 魷魚非常新鮮 原隻上 肉唔韌 爽口 大隻 糯米飯鹹鹹地 唔會過濃蓋過魷魚味道泰式拼盤 有魚餅 蝦餅 春卷,可以散叫 全部都味道正宗 用料足 係油左d 不過都明既係全炸架嘛haha珍多冰有d 咩大家知唔知? 最食得出既味道當然係椰汁 底下最多既係綠豆同斑斕整成既粉條 亦都唔會太甜 好好飲架青檸沙冰 加左鹽 酸味剛好 唔需要擔心過甜
青檸沙冰 加左鹽 酸味剛好 唔需要擔心過甜
2019-03-21 147 浏览
唔知點解呢排成日心思思想食泰國嘢,可能就嚟到撥水節掛😂🥳所以放工行落去九龍城食個飯😋今晚就黎左小曼谷海鮮燒烤屋,之前成日覺得佢係大街,而且有主打燒烤海鮮,以為佢好貴……點知一睇佢Menu好抵食! 點都值得一試。先叫咗個椰青🥥同埋菠蘿🍍沙冰特飲,個椰青好大個😆,肉質好爽甜,最緊要係啲嘢水好清甜滋潤🥰已經先加左啲分因為前晚食多左肉,所以今晚叫少啲肉,個咸魚炒椰菜苗🥬呢個係男友揀既,本來我麻麻地,因為我怕咸魚好濃味,但佢又炒得幾香又唔油!椰菜苗爽脆得黎又唔硬,而且佢D泰式咸魚🐟可能同我地食開既冇咁重味,有D似菜甫味咁,吊一吊味又唔係話好咸,唔錯!炒金邊粉🍝既份量比我地想像中多! 兩個人真係食唔哂,呢個係3-4人份! 我鍾意佢D粉夠幼身,係真正既金邊粉,而且又唔會一pat pat,乾濕度剛好,而且個味我都覺得好食,甜甜地,男友就話要加多兩粒青檸🍋提返酸就剛好! 而且佢D蝦🦐真係好新鮮,剛好熟又超爽口! 鐵板蠔餅唔駛講,我最愛! 尤其係佢炸到咁香口,唔明點解泰式煎蛋煎蠔餅🍳呢D可以整到咁香口又脆🤩 而且超多超多蠔,D蠔又大隻同新鮮,果然係海鮮屋🦑🦐🦀🐟🐋店員姐姐仲教我地like 埋fb送左兩粒甜

菠蘿沙冰特飲
椰青

泰式咸魚炒椰菜苗

泰式鮮蝦炒金邊粉

泰式鐵板蠔餅

椰汁糕、千層糕

店員姐姐仲教我地like 埋fb送左兩粒甜品畀我,個千層糕🍰有班蘭味又夠煙韌,超滿足又抵食👍
2019-03-20
泰式鐵板蠔餅
椰汁糕、千層糕
  • 椰皇沙冰
2019-03-18 50 浏览
小曼谷是學生時期經常食,兩間都食過,今日來再懷念一下。 新店裝修靚左,又坐得舒服啲。兩個人叫左4樣野,杯泰式奶奶好好飲,無澀味好清甜。柚子沙律啲柚子都好甜,但有淡淡椰香,不錯! 小食拼盤好大碟抵食,蝦餅彈牙又炸得夠脆,食到脆脆的麵包糠。春卷還可以,比較普通,是有小小咖哩味的春卷。 魚餅就唔會太濃味太咸,剛剛好!主食是炒大蝦金邊粉,本人喜歡甜酸味,佢個汁恰到好處,蝦唔會過熟,粉都唔會炒到一餅野,好乾爽。最後加左一個蒸扇貝,都算新鮮,如果加埋粉絲就perfect啦。成餐都食得好開心,環境唔嘈,職員都好勤力加水,比以前服務態度更好!會一直來幫襯👍🏻

柚子沙律
炒金邊粉
蒸扇貝
小食拼盤
小食拼盤
2019-03-18 25 浏览
小曼谷泰國美食  😍🍴#明爐青檸汁蒸桂花魚$208明火燒住爐上枱保持溫度   桂花魚肉質嫩滑青檸汁酸辣好開胃 有好多辣椒同蒜 提升魚鮮味 🍴#極上燒安格斯牛小排西冷$208係medium rare 好吸引已貼心切開小片 方便進食 中心呈粉嫩的紅色外皮烤得焦香 肉味香濃蘸上秘製泰式醬汁 係脂肪太多🙌🏻 🍴#青咖哩海鮮$98都係有爐上枱 椰汁味較重 蓋過咖哩香氣海鮮分量多 鮮味欠奉———————————————— .  🌟小曼谷海鮮燒烤屋 九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖————————————————
小曼谷泰國美食  😍

蘸上秘製泰式醬汁 係脂肪太多🙌🏻
🍴#青咖哩海鮮$98
都係有爐上枱 椰汁味較重 蓋過咖哩香氣
海鮮分量多 鮮味欠奉

———————————————— .
🌟小曼谷海鮮燒烤屋
九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
————————————————
每到星期日,懶煮飯食的我總會周圍搵好野食。搭車經過N咁多次,但就第一次幫襯呢間當路又易搵嘅滋味泰菜--小曼谷海鮮燒烤屋。點了以下:極上燒安格斯西冷牛小排肉食點了--極上燒安格斯西冷牛小排。牛小扒的外層燒得好香口。雖然肉質唔算超嫩滑,不過都唔嚡唔韌,肉質幾腍幾有彈性。明爐香檸汁蒸烏頭呢條魚真係不得了,超好食,推薦!侍應用爐煮住原條烏頭。建議揀有辣蕉圖案果款,佢個汁有辣椒碎,蒜頭碎,茜菜,青檸等等,酸酸甜甜又微微辣,完全僻走烏頭原有嘅泥腥味,完全帶出佢嘅鮮甜味,下次再同媽咪黎,佢實同條魚拆骨。小曼谷炒飯個炒飯都好正,咖哩味好夠,粒粒米都入晒味。料都多,蝦球,紮肉,蟹柳,青瓜等。最勁係。。。蛋包炒飯我真係第1次食。佢個蛋包一d都唔似出面咁流,個底無蛋皮。佢個底成層完全堅固地包晒成大1個炒飯。我同朋友研究左勁耐究竟點包到咁靚。。。現場仲有LIVE即場演唱音樂聽,超CHILL。
每到星期日,懶煮飯食的我總會周圍搵好野食。
搭車經過N咁多次,
但就第一次幫襯呢間
當路又易搵嘅滋味泰菜
--小曼谷海鮮燒烤屋。

點了以下:

極上燒安格斯西冷牛小排
肉食點了--極上燒安格斯西冷牛小排。
牛小扒的外層燒得好香口。
雖然肉質唔算超嫩滑,不過都唔嚡唔韌,
肉質幾腍幾有彈性。

明爐香檸汁蒸烏頭
呢條魚真係不得了,超好食,推薦!
侍應用爐煮住原條烏頭。
建議揀有辣蕉圖案果款,
佢個汁有辣椒碎,蒜頭碎,茜菜,青檸等等,
酸酸甜甜又微微辣,
完全僻走烏頭原有嘅泥腥味,
完全帶出佢嘅鮮甜味,
下次再同媽咪黎,佢實同條魚拆骨。

小曼谷炒飯
個炒飯都好正,咖哩味好夠,粒粒米都入晒味。
料都多,蝦球,紮肉,蟹柳,青瓜等。
最勁係。。。
蛋包炒飯我真係第1次食。
佢個蛋包一d都唔似出面咁流,個底無蛋皮。
佢個底成層完全堅固地包晒成大1個炒飯。
我同朋友研究左勁耐究竟點包到咁靚。。。

現場仲有LIVE即場演唱音樂聽,超CHILL。