2019-03-15 43 浏览
九龍城最出名是泰國菜,特地過來這裡來個泰國風情夜。環境舒適,空間算是寬闊,佈置都很有心思。吃泰菜當然例牌先點椰青,解渴解辣的最佳飲品,椰肉鮮甜。小曼谷五星燒雞:可以點半隻或全隻燒雞;一整隻雞份量挺多,分成兩邊放在碟上。燒雞味道香口,薄薄的表皮帶點脆口,肉質結實,鹹香入味,蘸點旁邊的辣醬會更惹味。明爐香檸汁蒸桂花魚:大大條桂花魚,連爐一起上枱,待湯滾了,味道漸漸滲進魚肉裡,放得越久越入味,另外還可以保持魚肉及湯滾熱。平日大多都是蒸鱸魚,餐廳選用桂花魚烹調,細問之下原來因為桂花魚的肉質較滑嫰,所以比鱸魚更加適合。湯頭有青檸、蒜粒、辣椒絲、香菜,青檸味很濃烈,酸酸甜甜,開胃而且能辟除腥味。泰皇咖喱炒海鮮:咖喱香料濃烈但不會很辣,海鮮有魷魚、大蜆、青口、大蝦,隻隻都很巨型,連殼的大蝦很新鮮,一剝殼後肉質彈牙爽滑,記得點碗白飯/麵包蘸咖喱醬一併吃,光是咖喱撈飯吃已經夠津津有味。整體的食物份量均大大份,十分足料,味道亦很惹味。
吃泰菜當然例牌先點椰青,解渴解辣的最佳飲品,椰肉鮮甜。
整體的食物份量均大大份,十分足料,味道亦很惹味。
🐘小曼谷呢個名我聽左好耐了,記得第一次食係係屯門,🤔個陣嘅評價係好抵食!之後過左無耐就發現原來佢係九龍城都有分店。😳今次就係第一次黎九龍城分店食,呢一到另一種感覺,🎤佢呢到有live band架!佢地有時會唱泰文歌,又有時唱英文歌,都幾好聽。🎼🎹🦐🦞黎到梗係食海鮮!🐙🦑⭐️原隻鮮魷筒釀糯米飯🦑鮮魷筒好大條,入面載着滿滿嘅糯米飯,鮮魷好食,糯米飯味道都OK,可能係釀嘅關係所以唔夠乾身,但整體都幾好食,同個醬汁都幾夾。⭐️小曼谷五星燒雞🐔燒雞燒得好香,火候啱啱好,肉質唔會太韌或者煮得太老。好鍾意食泰國嘢都有唔同嘅醬汁點,非常惹味。⭐️泰王咖喱法包軟殼蟹🦀今餐嘅重點菜式,又香又好味又夠飽嘅咖喱法包軟殼蟹。法包本身都烤得幾好,軟殼蟹炸得好脆好香。正。⭐️清甜椰青🥥⭐️青檸梳打🍋

🦐🦞黎到梗係食海鮮!🐙🦑
⭐️原隻鮮魷筒釀糯米飯🦑

⭐️小曼谷五星燒雞🐔

⭐️泰王咖喱法包軟殼蟹🦀

⭐️清甜椰青🥥
⭐️青檸梳打🍋
2019-03-13 33 浏览
食泰國嘢,第一時間梗係會諗到九龍城, 因為太多選擇, 所以行過見到乾淨企理就入去試一試.食泰國嘢點可以唔叫生蝦🦐🦐, 味道不錯, 最緊要佢夠凍, 仲有叫咗小食拼盤, 大蝦粉絲煲, 同鐵板西冷牛扒🐮🐮,小食樣樣新鮮炸起熱辣辣,粉絲煲有少少乾,但味道不錯,最驚喜嘅一定係塊牛扒,上到枱唔會太熟,下次黎一定會再食,兩個人食差啲食唔晒,分量同價錢來講幾好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻😁
2019-03-06
2019-03-12 40 浏览
九龍城有乜多?當然係泰國餐廳最多,但由於交通方面對我們黎講唔太方便,所以都一段時間無黎朝聖。今日心血來潮唸起小曼谷嘅冬炎香味,咁就黎左九龍城小曼谷喺九龍城已經有多間分店,而且越開越多間。今次我們就揀左喺小曼谷海鮮燒烤屋。海南雞--皮滑肉嫩,最吸引嘅就係佢嘅辣椒醬,味道唔算辣微酸中帶甜,同嫩滑嘅雞肉配搭得好好香芒蟹肉炒飯,香甜嘅芒果密密嘅蟹肉,香口得黎又唔油膩,加上少許嘅肉鬆香更顯層次極上燒安格斯西冷牛小排--牛味濃郁,但其中一條有點過火,咬勁十足。為了它而黎冬炎功湯,酸辣分明,楓柑葉同南姜嘅香味,我一個人飲三碗都唔夠明爐青檸汁蒸桂花魚,魚肉鮮嫩,開胃嘅湯汁,在明爐上滾動,仲擔心會令魚過熟,想叫樓面同事整熄個火,點知侍應話要越滾魚嘅味道越香濃。椰青波波 ,可以不費力氣就享受哂成個椰青肉同飲晒啲椰水大滿足泰式龍眼冰,有啲過甜。總括滿意呢次九龍城晚餐

泰式龍眼冰,有啲過甜。總括滿意呢次九龍城晚餐
2019-03-11 37 浏览
九龍城岀名泰國菜,想食泰國野我一般都會黎九龍城,今次就試下呢間搭車成日經過見到既小曼谷,有隻大公仔係岀面揮緊手,好有標誌性😆明爐香檸汁蒸桂花魚 ($248) 見到呢度唔係淨係得烏頭,原來有桂花魚,所以要試下🤪 呢條魚個汁酸酸辣辣,好香好惹味。而且揀桂花魚個肉質係滑好多。泰王咖喱法包軟殼蟹 ($198) 有個裝滿炒咖哩既法包係碟上面,賣相絕對係好吸引🤤 軟殼蟹份量好多,炸到脆一脆。但更加吸引我既係個法包。法包唔係乾爭爭果種,反而係好新鮮,好濕潤好煙韌,點滿哂呢個炒過好香既咖哩,但好食到好誇張,個包完全可以食哂唔哂。小曼谷招牌海南雞 ($188/1隻) 叫咗一隻海南雞,分量超級多,雖然食落唔係真係好似海南雞,似白切雞,但係雞肉係真係好嫩滑,點埋個泰式辣汁,味道不錯。泰式馬拉盞炒通菜 ($79) 通菜炒得好夠鍋氣,好惹味泰式原味烤酥餅 ($30/2塊) 用黎點咖哩汁一流珍多冰 ($36) 泰式龍眼冰 ($28)

泰式馬拉盞炒通菜 ($79) 通菜炒得好夠鍋氣,好惹味

泰式原味烤酥餅 ($30/2塊) 用黎點咖哩汁一流

珍多冰 ($36)

泰式龍眼冰 ($28)
2019-03-09 58 浏览
很久沒有跟屋企人去食泰國野啦!親友時間相約去九龍城人氣泰菜店,小曼谷海鮮燒烤屋是我爸的最愛!入座後差不多都不用看餐牌,點了幾度招牌菜,地方寬敞舒適而且充滿泰式情懷,被場內熱鬧氣氛所吸引,開開心心的談天說地。明爐香檸汁蒸桂花魚 $248可以說是必食之選,尤其是喜歡明火爐奉上,招牌泰式香檸汁酸辣惹味,正宗泰國風味,非常開胃,我覺得特別適合搭配海鮮及桂花魚,魚肉吃起來都特別鮮甜,是晚的惹味選擇!泰皇咖喱炒海鮮 $238這裏的泰皇咖喱所以說是遠近馳名,手本名菜之一炒海鮮,有彈牙爽口的虎蝦、青口、大蜆肉、魷魚⋯香口惹味,咖喱煮得濃郁甘香,海鮮夠新鮮,整道菜炒出來都風味十足。小曼谷炒飯 $98私心推介的特色炒飯,驟眼看以為是蛋包飯呢!熱辣辣的切開裏面有蟹柳、扎肉、豬頸肉、大蝦;材料還真的很豐富!味道好而且又能夠飽腹。椰青 $38 & 珍多冰 $36招牌飲品透心清涼,一口辣一口甜的滋味無窮!有時候還會遇上駐場樂隊表演,是我跟九龍城好友聚腳首選喔!

明爐香檸汁蒸桂花魚 $248

泰皇咖喱炒海鮮 $238

小曼谷炒飯 $98

椰青 $38 & 珍多冰 $36
招牌飲品透心清涼,一口辣一口甜的滋味無窮!

有時候還會遇上駐場樂隊表演,是我跟九龍城好友聚腳首選喔!

• 泰皇咖哩炒海鮮
  • 明爐香檸汁蒸桂花魚
  • 小曼谷炒飯
  • 椰青
2019-03-09 50 浏览
小曼谷餐廳有幾出名,我相信唔洗我多講...好多鍾意食泰菜嘅朋友仔一定食過喇!🤤🍴泰式炸豬手有別於西餐嘅鹹豬手,豬皮超級香脆!每啖咬落去都好似食緊薯片咁,脆到無朋友呀!🍴 泰皇咖哩法包軟殻蟹好味到最後一滴咖哩汁都清哂呀!咖啡加入咗蛋花,咖啡汁食到有蛋黃香,香而不辣,味道獨得惹味。🍞而法包內脆內軟,代替碗隻載着咖哩汁,將咖哩汁完完全全索哂入味...呢個配搭簡直係prefect 呀!between...將軟殼蟹點落咖哩汁度,好似隻蟹識「跳水」咁,好可愛喔!🦀🦀🦀豬頸肉通菜用鐵板奉上,非常有鑊氣呀!豬頸肉份量比想像中多,而且通菜仲好大份添呀!食泰菜必點嘅椰青非常新鮮,椰青多心又多汁,椰肉輕而就刮到黎食,清甜解辣,超好味!
豬頸肉通菜用鐵板奉上,非常有鑊氣呀!
豬頸肉份量比想像中多,而且通菜仲好大份添呀!

2019-03-07 30 浏览
放工揾飯食,抽起條根想食泰國菜,就去左九龍城先算。一落車見到哩間好光猛,又落住雨就試下哩間。見到門口餐牌,已經見到幾樣野想食啦,就即刻入去啦。佢個餐牌有好多choice, 串燒海鮮都有好多揀, 連燒魚都有成5,6 種揀。見到好多枱都叫左咖哩炒蟹,但係真係太大份,兩個人食唔哂,唔駛叫其他野!芝心蝦丸流心芝士蝦丸勁大粒,一切開就流心,食完一粒已經夠,好彈牙!安格斯燒西冷牛小排燒得剛剛好,好juicy, 連旁邊d 蕃茄仔同瓜都有燒過,絕對唔hea!燒馬友Highly recommemd!!!好大條,d 魚好嫩,好juicy, 一開塊魚皮出哂煙,好好味,一d 都唔乾!同佢個燒魚汁,好食到佢個鮮味熱龍眼水,都好清甜潤喉叫左枝冰凍象啤食泰國野,正!
放工揾飯食,抽起條根想食泰國菜,就去左九龍城先算。
一落車見到哩間好光猛,又落住雨就試下哩間。
見到門口餐牌,已經見到幾樣野想食啦,就即刻入去啦。

芝心蝦丸
流心芝士蝦丸勁大粒,一切開就流心,食完一粒已經夠,好彈牙!

安格斯燒西冷牛小排

燒馬友
Highly recommemd!!!

熱龍眼水,都好清甜潤喉

叫左枝冰凍象啤食泰國野,正!
2019-03-07
  • 極上燒安格斯西冷牛小排
2019-03-06 42 浏览
諗起食泰國嘢,就會想去九龍城小曼谷。就算平日夜晚嚟食,記住要book定枱!我哋早嚟,好彩what in都仲有位,不過見到啲人晏小小就已經要排隊啦!-叫得做海鮮燒烤屋,當然要食下海鮮。前菜叫咗牛油蒜蓉燒虎蝦$158虎蝦燒得好香,非常惹味開胃!-然後叫咗一個燒安格斯西冷牛扒$228,份量好足夠,牛扒燒到大概七成熟, 唔會太熟之餘可以保留到肉汁,好juicy!-小曼谷炒飯$98其實係一個蛋包飯,但係材料非常之多,有蝦、扎肉、菠蘿等等。-我哋仲嗌左一個椰青同埋泰式青檸梳打解下渴,椰青好甜好新鮮!下次人多啲一齊嚟就可以再食多啲唔同嘅餸菜啦!
諗起食泰國嘢,就會想去九龍城小曼谷。

叫得做海鮮燒烤屋,當然要食下海鮮。
前菜叫咗牛油蒜蓉燒虎蝦$158
虎蝦燒得好香,非常惹味開胃!

然後叫咗一個燒安格斯西冷牛扒$228,

小曼谷炒飯$98
其實係一個蛋包飯,但係材料非常之多,有蝦、扎肉、菠蘿等等。

• 極上燒安格斯西冷牛小排
1K
2019-03-06 67 浏览
在香港吃泰菜,第一時間定必想起九龍城 這個美食天堂難得家人從國外回港 這個月絕對是大吃大喝,放肆的時機 生蝦刺身蝦肉厚身爽甜夾上蒜片,蘸上帶辣的醬汁,把鮮味發揮到一個極致一份六隻,少吃多滋味燒安格斯西冷牛扒 牛扒略熟,幸肉味夠濃,嚼勁不錯 邊位的脂肪不少,吃來甘香泰式小食拼盤(大份)魚餅跟蝦餅都很彈牙惹味 一口接一口的吃著菠蘿炒飯以鮮菠蘿及洋蔥炒成,大量肉鬆增其香,飯粒炒得乾身每口也帶著酸酸果香,頗有層次最後當然要個椰青解解喝當晚菜式整體份量頗多,食材亦具質量九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
在香港吃泰菜,第一時間定必想起九龍城
這個美食天堂難得家人從國外回港
這個月絕對是大吃大喝,放肆的時機
生蝦刺身
蝦肉厚身爽甜
夾上蒜片,蘸上帶辣的醬汁,把鮮味發揮到一個極致
一份六隻,少吃多滋味
燒安格斯西冷牛扒
牛扒略熟,幸肉味夠濃,嚼勁不錯
邊位的脂肪不少,吃來甘香
泰式小食拼盤(大份)

魚餅跟蝦餅都很彈牙惹味
一口接一口的吃著
菠蘿炒飯
以鮮菠蘿及洋蔥炒成,大量肉鬆增其香,飯粒炒得乾身
每口也帶著酸酸果香,頗有層次
最後當然要個椰青解解喝
當晚菜式整體份量頗多,食材亦具質量

九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
2019-02-24
  • 菠蘿炒飯
1K
2019-03-05 48 浏览
在九龍城食泰菜,相信大部份人麵食過這裡,今晚就係同朋友來這裡食晚飯,這裡嘅食物水準絕不用擔心,反而要人多先可以食得多啲唔同嘅款式,不過食得到都可以點啲自己喜歡嘅款式!泰式拼盤(大)$176,樣樣泰式小食都有啲,最好就係個彈牙爽口嘅蝦餅,夠晒口感,而魚餅亦十分彈牙,春卷夠晒脆口,雞棗就好似燒賣嘅形狀啖啖肉!十分滿足樣樣有啲!泰皇咖喱法包軟殼蟹$198,一個法包內盛滿了香濃嘅泰皇咖喱,旁邊擺放了炸得香脆嘅軟殼蟹,食之前將軟殼蟹浸在濃郁嘅泰皇咖喱內,入口時充滿香濃嘅咖喱味之餘,還有香脆嘅軟殼蟹,雙重味道享受,而個法包吸收了個咖喱汁,入口亦好入味道,加埋焗得十分香脆,唔叫飯,咁食都已經好足夠!極上燒安格斯西冷牛小排$228,燒得啱啱好,入口軟熟,廚師細心已經切開一件件上碟,絕對方便入口!而肉質嫩滑軟熟,入口牛味濃郁,吃肉首選!配埋個特色飲品,真係完全滿足了今晚嘅"肉"望,榴槤沙冰$45,入口香滑,榴槤味道濃郁,上面還有少少嘅榴槤肉,愛吃榴槤嘅另一種享受!
在九龍城食泰菜,相信大部份人麵食過這裡,

2019-03-05 25 浏览
今日兩個人想食泰國嘢,去完百佳買日用品,經過呢一間小曼谷海鮮燒烤屋, 見到有串燒咁特別嘅泰式嘢,就入去試試。入到店內突然又唔想食串燒,因為見到有其他選擇更好, 跟住就叫了 "蒜爆胡椒炒虎蝦" 未試過用損爆同胡椒去炒大蝦聽落幾特別,我最鍾意試新嘢, 虎蝦送到檯面時,見到虎蝦底部有毛數咁多蒜粒同埋胡椒粒,但食落口又唔係好覺有胡椒味,蒜味有少許,虎蝦很大隻,有手板這麼大,虎蝦的做法是走過油的在同蒜蓉粒加胡椒炒過,整體嚟講蝦係新鮮的,但味道就一般。再叫咗一個 "泰皇咖哩炒海鮮" 咖哩送到上檯面時隻碟巨大,海鮮包括有大蝦,鮮魷,青口,大花甲,再加少許洋蔥同菜等。 咖哩味道唔錯,都特別的味道,海鮮樣樣都非常新鮮,這個菜唔錯可以叫個飯去撈汁,但我冇咁做因為唔想太飽,飲品就叫咗我想試嘅椰皇沙冰,椰皇沙冰用新鮮椰皇去做,冰打碎混合而成應該有加少許糖漿,味道頗新鮮還算可以的。

2019-03-04 55 浏览
聚點新年過後,約左班中同食飯聚一聚。想食泰國野,所以就揀左呢間小曼谷。一入去,鋪頭準備左一張大枱比我,我地8個人坐都仲有凸,唔會逼埋一齊。一坐底就早左杯野飲先,佢有個「椰青波波」,一開頭仲好好奇係咩黎,所以早左杯黎飲,點知原來係泰國好出名既去殻椰青,可以飲到椰青水之餘仲可以大啖大啖食啲椰肉,好滿足。唔洗特登去泰國食,原來香港都有。之後叫左碟泰皇咖喱炒海鮮,佢啲咖喱唔係辣咖喱,配埋啲海喱一流,啲咖喱唔會遮住哂啲海鮮既鮮味,令到食落口既時候海鮮既味有少少咖喱既點綴,不知不覺就食哂成大碟。之後仲叫左碟泰式燒盲曹,碟魚我好好奇點樣先可以令到魚皮咁脆又帶點咸香,魚一黎到,個個都搶哂啲皮食,啲肉雖然唔係好滑,但好夠味,咩調味都唔洗落就已經好好食,魚落枱唔夠幾分鐘,已經得反副骨,場面好誇張。仲有泰式鮮蝦炒金邊粉,呢碟金邊粉好足料,而且煮得啱啱好,唔會太乾之餘,仲保留到金邊粉既質感。呢碟安格斯西冷牛小排係我最喜愛既菜式之一,佢煮到大約7成熟,牛肉入面仲保留到少少粉紅色既部分,入口唔會覺得粗糙,配埋佢個黑淑汁同埋泰式辣醬感覺超一流。最後仲叫左個泰式拼盤,入面有蝦餅、魚餅、春卷同埋雞棗,當中我最鍾意蝦餅,
聚點

最後仲叫左個泰式拼盤,入面有蝦餅、魚餅、春卷同埋雞棗,當中我最鍾意蝦餅,佢大大粒蝦餅,食落啖啖蝦肉好滿足。春卷都當然要講下啦,新鮮炸好,春卷好仲keep住脆,掂埋佢個泰式辣醬,春卷吸哂啲醬,一啖食落去,好惹味。

呢鋪既氣氛好休閒,同班中同吹下食少少野已經一晚,下次再黎到值得再食。
2019-03-04 55 浏览
🔹泰皇咖喱法包軟殼蟹 $198一送上黎就有好香脆既味道軟殻蟹唔係好肥美大隻果種,但堅脆身,食得好爽就算唔太鍾意食海鮮既老婆,都食唔停口咖哩偏杰身,同甜甜地,用法包上簡直係絕配唔使自己再叫一籃包.🔹明爐香檸汁爇桂花魚 $248好夠酸味辣味,個味同平時泰式生蝦配既果個味一樣只係質地水啲,個汁好出色!一啖魚一啖汁,真係超惹味魚唔係勁大條,兩個人食或者分享食,size剛剛好魚肉都幾嫩,同埋熱住食真係無得輸.🔹泰式炸芝士蝦丸 $94(3粒) $134(5粒)有得叫3粒或者5粒,低估左佢叫左5粒唔係乒乓波size, 直程好似5球大雪糕咁大炸皮好薄好脆,蝦肉新鮮彈牙唔係空氣丸,咬落口感好實在,啖啖蝦肉咬開裡面又係爆漿咁多既芝士,好滿足建議兩個人都係食3粒夠皮,食完已經有啲飽🤣.🔹椰王沙冰 $32🔹榴槤沙冰 $45兩杯沙冰都好似,個人較推薦椰王事關兩杯都好有椰味但榴槤o個杯~榴槤味唔係好勁,但口覺軟杰,唔太解渴
🔹泰皇咖喱法包軟殼蟹 $198
一送上黎就有好香脆既味道
軟殻蟹唔係好肥美大隻果種,但堅脆身,食得好爽

就算唔太鍾意食海鮮既老婆,都食唔停口
咖哩偏杰身,同甜甜地,用法包上簡直係絕配
唔使自己再叫一籃包

🔹明爐香檸汁爇桂花魚 $248
好夠酸味辣味,個味同平時泰式生蝦配既果個味一樣
只係質地水啲,個汁好出色!一啖魚一啖汁,真係超惹味
魚唔係勁大條,兩個人食或者分享食,size剛剛好
魚肉都幾嫩,同埋熱住食真係無得輸

🔹泰式炸芝士蝦丸 $94(3粒) $134(5粒)
有得叫3粒或者5粒,低估左佢叫左5粒
唔係乒乓波size, 直程好似5球大雪糕咁大
炸皮好薄好脆,蝦肉新鮮彈牙

唔係空氣丸,咬落口感好實在,啖啖蝦肉
咬開裡面又係爆漿咁多既芝士,好滿足
建議兩個人都係食3粒夠皮,食完已經有啲飽🤣

🔹椰王沙冰 $32
🔹榴槤沙冰 $45
兩杯沙冰都好似,個人較推薦椰王
事關兩杯都好有椰味

但榴槤o個杯~榴槤味唔係好勁,但口覺軟杰,唔太解渴
2019-03-02 52 浏览
黎九龍城當然食泰菜小曼谷是我心水推介,要認住門口有趣的吹氣公仔~內裡的油畫好靚,有時更有人彈結他唱歌~青檸菠蘿沙冰 $36清甜加開胃的酸味,好fresh~~好似身在泰國榴槤沙冰 $45榴槤味好重,再加左椰奶打多種香滑,超好飲!當甜品都ok泰式馬拉盞炒椰菜苗 $82菜苗清甜但不會太鹹,有鑊氣!香葉辣椒雞肉炒河 $78除了雞肉嫩滑,河粉都好入味,有惹味的洋蔥、香辣的調味,超正。泰式粉絲焗虎蝦 $238端上檯就傳來陣陣香味虎蝦大隻彈牙新鮮,而粉絲吸收全球精華好惹味。菜式好大碟經濟,3碟已經勁飽~~所以好多人幫襯,要食最好訂位。
黎九龍城當然食泰菜
小曼谷是我心水推介,要認住門口有趣的吹氣公仔~

內裡的油畫好靚,有時更有人彈結他唱歌~

青檸菠蘿沙冰 $36
清甜加開胃的酸味,好fresh~~好似身在泰國

榴槤沙冰 $45
榴槤味好重,再加左椰奶打多種香滑,超好飲!當甜品都ok

泰式馬拉盞炒椰菜苗 $82
菜苗清甜但不會太鹹,有鑊氣!

泰式粉絲焗虎蝦 $238
端上檯就傳來陣陣香味

虎蝦大隻彈牙新鮮,而粉絲吸收全球精華好惹味。