2021-10-24 32 浏览
今次又嚟銅鑼灣小曼谷到食飯, 對上一次嚟我諗都隔咗半年有多, 比起上次明顯客人多咗熱鬧咗, 相信同疫情日趨漸好有關, 希望嚟緊呢間咁有質素既餐廳可以有更多生意啦! 真係好掛住呢到既火車裝修風格,印象特別深刻~今次回頭最大原因都係因為呢到既裝修同埋氣氛~講返食物方面先, 今次就叫咗個蟹肉雞絲魚肚羹試下, 佢個湯比我想像中杰身, 魚肚就煮到好淋, 我會建議可以加埋紅醋同胡椒粉, 咁成道菜既味就會更加突出~蝦醬炒飯,充滿鑊氣,蝦醬好香口又唔會過咸,味道上控制得相當好~仲有個鐵板蠔仔蛋,個蛋同蠔都有輕輕地走過油,有種微微既焦香,蠔粒亦非常新鮮~最後一人叫左一樣飲品~

最後一人叫左一樣飲品~
👉要食泰國菜🇹🇭,呢度真係幾好feel~~門口大架火車頭🚂好易認、木🪵製傢俬裝修、加埋無間斷泰文歌🎼播放~正🥳.📌 叫咗好抵食嘅孖寶 A+B = 288 ~ A, B類都係6揀1,我哋揀咗A. 滷水豬手煲 + B. 招牌海南雞(半隻)📌 滷水豬手煲 ~ 源煲上超入味滷水豬手夠腍滑,豬皮甘香而不膩,正好補充骨膠原。煲底墊滿芥蘭菜,索咗滷水汁好好味😋📌 招牌海南雞(半隻)~ 皮脆肉爽啖啖肉,雞胸位都好滑,唔會乾凈凈,點埋自家製醬汁,鮮味即時提升👍📌 黃咖喱豬頸肉 $98 ~ 好大煲嘅黃咖喱豬頸肉,不只豬頸肉多,配菜亦不少:薯仔、洋蔥、三色椒,唔會煲到溶爛有口感,微辣黃咖喱伴飯或烤餅一流!🤤

📌小曼谷孖寶

2021-10-20
📌小曼谷孖寶
2021-10-22 31 浏览
朋友話想食泰國菜,所以就約咗去位於銅鑼灣呢間泰國餐廳。餐廳裝修都幾有特色,一入門口就已經見到有架大火車,令人有去咗泰國夜市嘅感覺。青咖喱牛腩辣青咖喱好香同濃味,因為本身自己和朋友都不是吃得太辣的人,所以選擇左小辣我覺得啱啱好,牛腩炆得夠淋,好入味。加配埋泰式原味烤酥餅,酥餅烤得好鬆脆,配合埋青咖喱汁真係好夾。豬肉碎生菜包每次食泰國菜都一定必點,又係選擇了少辣,豬肉多汁,生菜新鮮。泰式鮮蝦炒金邊粉金邊粉口感煙韌,乾濕都岩岩好,有三隻大蝦球,肉質都吾錯,另外有芽菜、雞蛋、花生碎等等配料。菠蘿沙冰有得選擇少甜,夠冰涼又有菠蘿香,係食左d辣既食物後,解辣一流。我覺得這一間餐廳,食物份量都多,係銅鑼灣黎計價錢都不算太貴,環境舒適,適合和朋友聚會。
朋友話想食泰國菜,所以就約咗去位於銅鑼灣呢間泰國餐廳。

青咖喱牛腩

泰式鮮蝦炒金邊粉

菠蘿沙冰

2021-10-22 67 浏览
今日難得去銅鑼灣shopping, 一輪大出血後諗住搵一間舒服啲嘅餐廳食野,行行下見到呢間小曼谷泰國美食站,俾佢嘅火車頭吸引,走入去試吓啦!泰皇咖喱炒大蜆 $168一見到超吸睛!一黎好大碟,二黎d蜆真係好大隻!因為咁所以好大粒蜆肉,配上咖喱汁好好味!咖喱亦夠creamy, 有少少蛋花感覺好rich!❤️豬肉碎生菜包 $92可選唔辣、小辣同正常辣,而我哋就叫咗小辣。少少辣幾野味,豬肉碎亦用咗蒜頭洋蔥同唔同嘅香料炒,所以好香👍🏻而且亦有好多塊生菜,分量幾多。牛舌 $38燒牛舌肉質鬆軟,鹹度適中,亦有少少炭燒嘅香味,唔錯!雞軟骨沙嗲串燒 $24而雞軟骨串賣相唔錯,肉質一般,不過值得一讚嘅係沙嗲汁幾好味😋加番d分最後我哋嘅叫咗杯鹹檸七,酸酸美美好開胃😆總括來講餐廳位置旺中帶靜,佈置亦特別,幾適合傾偈!😊
泰皇咖喱炒大蜆 $168
豬肉碎生菜包 $92
牛舌 $38
燒牛舌肉質鬆軟,鹹度適中,亦有少少炭燒嘅香味,唔錯!
雞軟骨沙嗲串燒 $24
最後我哋嘅叫咗杯鹹檸七,酸酸美美好開胃😆
總括來講餐廳位置旺中帶靜,佈置亦特別,幾適合傾偈!😊
泰皇咖喱炒大蜆
鹹檸七
2021-10-18
泰皇咖喱炒大蜆
鹹檸七
  • 泰皇咖哩炒大蜆
2021-10-21 26 浏览
🥘泰皇咖喱炒大蜆 $168黃咖喱有濃郁既椰汁香味大蜆真係超級大隻 有手掌四分一咁大隻個咖喱用嚟撈印度薄餅真係一流燒脆皮白鱔 $148白鱔蒸就食得多 燒真係第一次試白鱔既外皮燒得好脆👍🏼👍🏼肉質Q彈 食得出係新鮮白鱔🥭小曼谷原隻芒果糯米飯 $88芒果超級甜 糯米飯新鮮滾熱辣 軟硬度適中撈埋椰漿配搭得非常之好餐廳環境非常企理 又有Live Music邊食邊聽音樂🎵🎶而且正門仲有大大個火車🚂擺設俾大家打卡
🥘泰皇咖喱炒大蜆 $168

芒果超級甜 糯米飯新鮮滾熱辣 軟硬度適中
撈埋椰漿配搭得非常之好

餐廳環境非常企理 又有Live Music邊食邊聽音樂🎵🎶
而且正門仲有大大個火車🚂擺設俾大家打卡

餐廳環境好有Thai market feel 店員話裝修係行火車風格 用齒輪,行李箱作點綴 另外現場有live music band定期駐場 氣氛特別好 食物方面都好正宗 風味燒豬頸肉 $118豬頸肉落左蜜汁去燒 惹味焦香 每片油脂分布比均 肉質爽脆 點一點秘製燒烤醬汁更好食🤤泰皇咖啡炒大蜆 $168呢道真係必食之選 黃咖哩偏甜唔辣 加入椰漿煮到好香 配上香脆既泰式蒜蓉包更佳 ($45 就有4件)鮮菠蘿海鮮炒飯 $88海鮮炒飯真材實料 有數隻大蝦同魷魚 配上肉鬆同甜甜既菠蘿粒 幾個人share十分推薦👍🏻

風味燒豬頸肉 $118

泰皇咖啡炒大蜆 $168

鮮菠蘿海鮮炒飯 $88
🦪牛油蒜蓉燒扇貝$128好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 超大隻嘅扇貝,有超多牛油喺表面,配料仲有香脆嘅白飯魚仔。一咬落去扇貝嘅鮮味洶湧而出,口感非常大牙,加上香脆嘅魚仔帶出鮮味。🍲小曼谷炒飯$108好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 賣相非常吸引,用咗蛋包飯嘅形式呈現。炒飯嘅調味主要係咖喱味,材料會有蟹柳、豬肉、菜框和大蝦,呢啲嘅材料都令到炒飯非常有鮮味,配合左香濃嘅咖喱味,令人上癮。最重要係出面嘅蛋皮都超香,令小編呢啲雞蛋愛好者一試迷上。🍮椰汁西米糕拼泰式千層糕$49好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 千層糕嘅口感非常煙銀,亦都有好香濃嘅椰汁味。好鍾意椰汁甜品嘅朋友一定要試吓。🥥椰青$43 x2好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 椰青水超級清甜,非常解油膩,啱晒食完香濃菜式嘅你。而且椰青肉都非常嫩滑,用匙羹一刮就出嚟。🪑環境適合一至四人入座,大多數係卡位比較多。💓呢間鋪每次嚟到到有一個好重要嘅感受,就係佢店員嘅服務態度非常好👍🏻以下係餐牌俾大家參考一下:
牛油蒜蓉燒扇貝

🍮椰汁西米糕拼泰式千層糕$49
椰青

🥥椰青$43 x2

🪑環境
適合一至四人入座,大多數係卡位比較多。

💓

以下係餐牌俾大家參考一下:
2021-10-07
牛油蒜蓉燒扇貝
小曼谷炒飯
椰汁千層糕
椰青
2021-10-17 35 浏览
今日約朋友於港島區行街,朋友好鐘意食泰國野,就揀左小曼谷泰國美食站,因為呢間出名,之前都食過,質素好穩定😋😋位置係Sogo隔一條街,好方便,黎到已經有一堆人等入坐,整個店舖設計都好有曼谷風情,門口有個好大的火車頭,而坐位等於車卡,連通整個餐廳,仲有係泰國常見的指示牌,配搭泰文歌,整體氣氛就好似置身係泰國🇹🇭🥗極上牛小排醃沙律$138牛小排5成熟左右,好有肉汁,配搭泰國沙律汁,小蕃茄,小洋蔥,沙律菜,酸酸甜甜,勁開胃😋好正🦐冬陰公湯(細)$138每次都必點🤤🤤冬陰公的魅力相信好多人都好難抗拒,蝦大隻,好彈牙😋沙嗲串燒(豬、牛、雞) 每串$24串燒烤得好香,牛肉唔會韌,加上粒粒花生沙嗲醬,好夾👍🏻😋泰式干炒海鮮米粉$93海鮮同配料份量都好多又新鮮,好大碟,米粉炒得好香,調味料都好有泰國味道,正😋😋勁濃郁的椰皇沙冰$37👍🏻👍🏻必點🤤🤤

🥗極上牛小排醃沙律$138

🦐冬陰公湯(細)$138

沙嗲串燒(豬、牛、雞) 每串$24
串燒烤得好香,牛肉唔會韌,加上粒粒花生沙嗲醬,好夾👍🏻😋

泰式干炒海鮮米粉$93

勁濃郁的椰皇沙冰$37👍🏻👍🏻必點🤤🤤
  • 椰皇沙冰
  • 串燒
2021-10-17 25 浏览
銅鑼灣多咗個美食場,係我傷心之地已經關門大吉嘅 DJI 附近,好耐都冇去過泰國旅行,久不久食返餐正宗泰國菜,賞心悅目一下!小曼谷泰國美食站 由九龍城紅到過嚟銅鑼灣,如果夾啱時間仲有live Band添!應該勁好 feel ,餐廳門口的火車頭打卡一流。泰式蟹肉煲仔翅 $98QRcode 落單見到震撼價推介,益街坊2人份的泰式蟹肉煲仔翅 不用$100,抵食 CP 值高,值得推介!上菜擺盤也很有氣勢,新鮮滾熱辣煲仔翅,配料分上有芽菜、芫茜、胡椒粉等,真材實料有蟹肉、翅、冬菇,湯頭味道濃郁,口感質地稠身,入口順滑,翅爽口清甜,食過翻噚味。泰式拼盤(S) $156二人吃一個小拼盤,炸物款式多,每款可以試吓多花款;4款泰式小食有我最愛的炸蝦餅,極多蝦肉又彈牙,肥美又圓滿的外型,外皮炸得好香脆。魚餅爽口彈牙、春卷香口惹味,每款都好味道,份量也不少。小曼谷原隻芒果糯米飯 $88以前去親曼谷一定要去 bigC 食過芒果糯米飯,今次要來回味一下,擺盤好靚的蘭花,原隻芒果十分之清甜。味道好食,糯米飯好香好濃味,是椰汁嘅香氣,唔會太甜,作為食泰國菜完美總結,感覺不錯。菠蘿沙冰 $33好冰涼嘅菠蘿沙冰,少甜剛剛

泰式蟹肉煲仔翅 $98

泰式拼盤(S) $156

魚餅爽口彈牙、春卷香口惹味,每款都好味道,份量也不少。

小曼谷原隻芒果糯米飯 $88

菠蘿沙冰 $33
好冰涼嘅菠蘿沙冰,少甜剛剛好健康啲,好有菠蘿香味, 正!

• 小曼谷原隻芒果糯米飯
2021-10-14 87 浏览
全港有三間分店,銅鑼灣/元朗/九龍城都有,店舖面積好大,大概20枱四人枱都得。裝修方面,以火車為主題,門口仲有大大個火車頭。需自己QR code落單,幫襯唔止一次,食物水準平均。✨味道70分,服務68分,環境68分。.🔸冬蔭公湯(小)($138)夠4個人飲,味道夠酸夠辣,偏鹹,幾足料,大大隻蝦,咬落都彈牙,菇都唔算少。.🔸青咖喱豬頸肉($98)⭐️推介⭐️好濃,好香,夠辣好惹味,幾重椰香味。豬頸肉片彈牙口感爽,唔韌唔痴牙,泰國茄子夠稔。.🔸泰式原味烤酥餅($45/2塊)⭐️青咖哩除左送白飯,用黎點烤餅都一流。.🔸泰式風情薄餅($48/1件)芝士,泰式臘腸,蕃茄係酥餅上面,味道似pizza。.🔸泰式馬拉盞炒通菜($89)第一次食覺得比較重味,味道偏鹹。第二次揀左少油,少鹹,味道啱啱好,炒得香。.🔸小曼谷炒米粉($88)米粉幼身,炒得乾身,配蝦,蟹柳,扎肉,炒蛋,肉粒去炒。.🔸燒泰國牛筋丸($28)咬落幾juicy彈牙,出面有一層甜甜既泰式辣醬汁,另附一碟甜甜地既沙嗲醬。.🔸小曼谷原隻芒果糯米飯($88)⭐️糯米飯飯暖暖的,咬落黏糯,滿滿椰香,芒果好甜!.🔸椰汁西米糕拼泰式千層糕($49)⭐️西米糕
全港有三間分店,銅鑼灣/元朗/九龍城都有,
店舖面積好大,大概20枱四人枱都得。

裝修方面,以火車為主題,門口仲有大大個火車頭。

需自己QR code落單,幫襯唔止一次,食物水準平均。
✨味道70分,服務68分,環境68分。
🔸冬蔭公湯(小)($138)
夠4個人飲,味道夠酸夠辣,偏鹹,
幾足料,大大隻蝦,咬落都彈牙,菇都唔算少。
冬蔭公湯(小)

🔸青咖喱豬頸肉($98)⭐️
推介⭐️好濃,好香,夠辣好惹味,幾重椰香味。
豬頸肉片彈牙口感爽,唔韌唔痴牙,泰國茄子夠稔。
青咖喱豬頸肉

🔸泰式原味烤酥餅($45/2塊)⭐️
青咖哩除左送白飯,用黎點烤餅都一流。
泰式原味烤酥餅

🔸泰式風情薄餅($48/1件)
芝士,泰式臘腸,蕃茄係酥餅上面,味道似pizza。
泰式風情薄餅

🔸泰式馬拉盞炒通菜($89)
第一次食覺得比較重味,味道偏鹹。
第二次揀左少油,少鹹,味道啱啱好,炒得香。
泰式馬拉盞炒通菜

🔸小曼谷炒米粉($88)
米粉幼身,炒得乾身,
配蝦,蟹柳,扎肉,炒蛋,肉粒去炒。
小曼谷炒米粉

🔸燒泰國牛筋丸($28)
咬落幾juicy彈牙,出面有一層甜甜既泰式辣醬汁,
另附一碟甜甜地既沙嗲醬。
燒泰國牛筋丸

🔸小曼谷原隻芒果糯米飯($88)⭐️
糯米飯飯暖暖的,咬落黏糯,滿滿椰香,芒果好甜!
小曼谷原隻芒果糯米飯

🔸椰汁西米糕拼泰式千層糕($49)⭐️
西米糕有椰汁味,底下有西米,唔會整得太稔一pat野,都有啲咬口。
千層糕好煙韌彈牙,甜甜地,充滿椰香。
椰汁西米糕拼泰式千層糕
燒泰國牛筋丸
小曼谷原隻芒果糯米飯
椰汁西米糕拼泰式千層糕
2021-10-13 53 浏览
終於約到友人一起吃飯,於是就揀了吃泰國菜。這一年多以來,不能外遊,導致我更迷上異國菜,尤其是泰國菜,每個月總要吃一兩次哩。首先來一客泰式柚子沙律。柚子份量是超級的多,爽口又帶酸甜。沙律當中更有卜卜脆的炸蒜,增加口感。冬蔭功湯是用爐暖著上枱,一滾就可以飲用了。很喜歡集甜辣咸於一身的冬蔭功湯,多層次的味道,加上有秀珍菇,數隻大蝦,份量很足哩。青咖哩牛腩是令人驚喜的。青咖哩是載滿一大鍋,微辣醒胃,更帶有椰奶香氣。牛腩煮得軟腍入味,肉味濃郁。如此大煲的青咖哩,配白飯或蒜容包,簡直一流啊。最後來一客飽肚的蝦膏豬肉碎炒飯。材料十分豐富,份量甚多,兩個女生吃不完。很欣賞各款配料和飯料炒得均勻,難得地沒有過份油膩。超讚。餐廳門口有一個火車頭作裝飾,很特別哩。餐廳內的擺設也有心思,不要錯過看看。

餐廳門口有一個火車頭作裝飾,很特別哩。
餐廳內的擺設也有心思,不要錯過看看。
2021-10-13 30 浏览
🎏 港島吃貨系列 — 小曼谷泰國美食站✨ CP值不俗嘅泰國菜🇹🇭#90cp黃店篇💛 #90cp銅鑼灣篇 #90cp泰國篇➖➖➖➖➖早排瘋狂落雨 喺銅鑼灣附近又唔知有咩好食🤢 結果我就去左Tower 535樓下避雨 順便試吓一間未試過嘅泰國嘢🇹🇭🤣 佢嘅裝修都係好有泰國火車頭夜市嘅感覺!!😤 美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🔸 泰式金邊粉 $98大大隻蝦 而且蝦肉都算新鮮唔會霉😙 不過如果個金邊粉可以再酸d會更好🙈 不過呢個價錢嚟講佢都算大份嘅😆 🔸 黃咖喱豬頸肉 $98🔸 泰式原味薄餅 $45本身唔知原來佢嘅薄餅係偏脆嗰隻😭 不過薄餅點咖喱呢個組合點都冇得輸😏 而且咖喱嘅豬頸肉份量亦都比想像中多 感覺都幾抵食CP 值都高🥳🔸 蝦餅(三件) $82呢個蝦餅其實有少許失望🙈 佢嘅外貌係的確唔錯 但係食落肉質有點鬆散🤭 絕對有進步嘅空間 而且相比起金邊粉佢就唔算太抵食了🙈🔸 芒果糯米飯 $88甜品方面點少得呢個糯米飯🤪 作為招牌佢都算大份 兩個人食都得🤤 絕對係必叫!!💰Total: $49
#90cp黃店篇💛 #90cp銅鑼灣篇 #90cp泰國篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🔸 泰式金邊粉 $98

🔸 黃咖喱豬頸肉 $98
🔸 泰式原味薄餅 $45

🔸 蝦餅(三件) $82

🔸 芒果糯米飯 $88

💰Total: $495

✅ 裝修風格就真係有泰國火車頭夜市feel😂🇹🇭 而且老實講佢個價錢都算係咁 銅鑼灣呢個地段都仲係抵食夾大分🤑 如果有興趣嘅推薦大家試吓咖喱同埋芒果糯米飯🤪 食完就當去左泰國haha😆

❌ 食物質素老實講就未至於好出眾🙈 唔太推薦大家叫沙冰飲品🤢

➖➖➖➖➖
📍 小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖

• 泰式鮮蝦炒金邊粉
  • 原隻芒果糯米飯
  • 青咖哩豬頸肉
2021-10-13 44 浏览
一入到呢間餐廳,就有一架大火車擺設。餐廳整個主題都係圍繞火車,所以我地坐既卡位都似搭緊火車,旁邊仲有兩個齒輪模型。除左環境外,食物都好重要!風味燒豬頸肉燒豬肉吃起來不會太乾,食落嫩滑又用燒烤烤過所以有焦香。調味上都不算重口味,附加一個醬汁是帶少少甜酸味的,非常開胃,份量都算大,三到四個人吃都會夠。泰皇咖喱法包軟殼蟹店招牌之一,軟殼蟹吃起來不會太油,咖喱配麵包是絕配,之前去泰國的時候幾乎餐餐都會有咖喱麵包一起。黃咖喱吃得出是放在不少的椰漿,味道上好香食落夠香滑。麵包蘸咖喱汁的時候真的超開胃。冬陰公湯海鮮的冬陰公湯裡面的海鮮份量超多,幾乎都是蝦同材料。味道上是屬於偏酸辣的,並不會太辣。豬肉碎生菜包豬肉碎都是泰國名菜之一,但是在泰國的豬肉碎是偏辣同咸的,這間就有改良少少,不會太辣,包個生菜一起吃,生菜脆的口感中和左豬肉碎的咸味。泰式鮮蝦炒金邊粉鮮蝦金邊粉都是必點之一,一口吃蝦一口吃金邊粉真是過癮,味道上不會過多調味,還可以吃得出蝦的鮮味。

風味燒豬頸肉

泰皇咖喱法包軟殼蟹

冬陰公湯

泰式鮮蝦炒金邊粉
2021-10-13 37 浏览
小曼谷泰國美食站 以泰國火車為主題,門口就放左個火車可以打下卡,餐廳亦播放泰文歌,成個環境氣氛都唔錯 小曼谷孖寶推介 $2881. 泰脆炸豬手勁大份,份外皮炸得好香脆,咬落脆卜卜,咬到中間亦會慢慢淡出豬既油香,入面肉質亦保持爽彈唔乾,配埋側邊啲酸蘿蔔一齊食,開胃之餘仲可以減輕罪惡咁, 2. 小曼谷海南雞(半隻)份量超足,雞皮爽滑,肉質亦夠嫩滑同有彈性,雞肉味道濃郁 泰式飛天通菜 $88不過不失,菜味都夠濃,唔會好咸 泰式蒜蓉包(4件) $45都係即烘熱辣辣,食落脆卜卜
小曼谷泰國美食站

小曼谷孖寶推介 $288
1. 泰脆炸豬手

2. 小曼谷海南雞(半隻)
份量超足,雞皮爽滑,肉質亦夠嫩滑同有彈性,雞肉味道濃郁

泰式飛天通菜 $88
不過不失,菜味都夠濃,唔會好咸

泰式蒜蓉包(4件) $45
都係即烘熱辣辣,食落脆卜卜
2021-10-12 27 浏览
每次相約朋友食泰國菜,除了去九龍城都比較喜歡嚟到位於銅鑼灣這間小曼谷泰國美食站,無論餐廳環境及食物質素都不錯!門外擺放一駕火車頭做擺設極具特色👍泰式生蝦刺身-一碟有六隻生蝦,新鮮又厚肉彈牙,醬汁酸酸辣辣配埋粒粒生蒜紅椒一齊食,超級滿意!泰式鮮蝦炒金邊粉-金邊粉炒得好有鑊氣,鮮蝦大大隻好爽口,加入花生碎一齊食口感豐富,好惹味😋泰式鐵板蠔餅-鑊氣十足,蛋絲好酥脆,蠔仔分量十足,沾埋泰式辣醬食,夠晒惹味!