2023-10-01 91 浏览
🔻金湯酸菜魚 ($268)雖然見佢有唔同魚既做法最後都係揀返酸菜魚🤣湯底小小辣吊下味👍🏻 適合香港人口味魚片數量超多 厚薄適中 幾滑溜🤭碗底裡有寬粉 好入味 忍唔住食左好多🤣🔻豆腐包子 ($38)睇見呢個菜名就揀左😳原來係肉包子🤔 味道中規中矩 未去到好出色🔻茶芥 ($6/位)一坐底就上茶 價錢唔貴 味道不太濃🔻泡椒魚皮絲 ($68)呢個冷盤魚皮比我想像中爽口😳仲有淡淡魚味🤣 而且真係切左絲 比較幼身🔻東北粉耗子 ($48)好特別的名字 第一次聽🤭上菜時 是很粗很圓的麵條口感好似糯米糍咁 もちもち味道主要靠醬汁 想試新野可以try😌🔻蜜汁火方 ($118)本身幾中意蜜汁火方🤭雖然呢個菜式一向唔平 但真係幾好食桂花醬好香甜🤤 金華火腿夠味青瓜有時未必有 加左口感更好更清新推👍🏻 環境方面店面寬敞 坐得幾舒服👍🏻而且keep住剛剛好既人流不至於要限時食飽就走 但又唔會只得小貓三四隻咁尷尬🤪值得再訪💓

🔻金湯酸菜魚 ($268)
雖然見佢有唔同魚既做法
最後都係揀返酸菜魚🤣

湯底小小辣吊下味👍🏻 適合香港人口味
魚片數量超多 厚薄適中 幾滑溜🤭
碗底裡有寬粉 好入味 忍唔住食左好多🤣

🔻豆腐包子 ($38)
睇見呢個菜名就揀左😳
原來係肉包子🤔
味道中規中矩 未去到好出色

🔻茶芥 ($6/位)
一坐底就上茶
價錢唔貴 味道不太濃

🔻泡椒魚皮絲 ($68)
呢個冷盤魚皮比我想像中爽口😳
仲有淡淡魚味🤣
而且真係切左絲 比較幼身

🔻東北粉耗子 ($48)
好特別的名字 第一次聽🤭
上菜時 是很粗很圓的麵條
口感好似糯米糍咁 もちもち
味道主要靠醬汁
想試新野可以try😌
蜜汁火方

🔻蜜汁火方 ($118)
本身幾中意蜜汁火方🤭

值得再訪💓
蜜汁火方
  • 金湯酸菜魚
2023-09-28 106 浏览
是日放假陪屋企人去屯門買野行V city諗住食埋飯先番去呢間好多卡位坐位寬落就入去試試餐具幾別緻一望餐牌就比雪糕高力豆沙吸引住首先上菜既係上海粗炒$82麵條比一般上海鋪幼家人話個味唔錯陣豉油香唔會太咸跟住係上海小籠包$45望落去已經覺得皮唔係薄湯汁比較少一啜就無應該連半匙都無 煎封黃花魚$188家人話個皮唔夠脆再煎多陣會更好味個人覺得ok個皮,魚肉肉質唔係霉,食得出新鮮👍👍我地成條清晒呢條魚係餐飯既MVP最後係嫰雞煨麵$62湯底飲得出有落金華火腿唔係死咸麵質就唔係正宗既煨麵可以叫嫰雞湯麵(雞都比較柴)到我想叫雪糕高力豆沙已經賣晒隔離枱叫酸菜魚幾香咁啱生飛滋所以無食辣下次可以嚟試下店員好主動問無恆生信用卡話有9折👍
是日放假陪屋企人去屯門買野

呢條魚係餐飯既MVP

最後係嫰雞煨麵$62
湯底飲得出有落金華火腿唔係死咸
麵質就唔係正宗既煨麵
可以叫嫰雞湯麵(雞都比較柴)

到我想叫雪糕高力豆沙已經賣晒
隔離枱叫酸菜魚幾香
咁啱生飛滋所以無食辣
下次可以嚟試下

店員好主動問無恆生信用卡話有9折👍
2023-09-28
  • 煎封黃花魚
2023-09-24 129 浏览
吃魚實在有很多好處, 味道鮮甜, 隨着不同嘅口味, 有多款的烹調方法。尋魚記是京川滬菜館, 主打魚鮮和特色美食。松子大黃魚 這道菜賣相非常吸引, 有如藝術品, 大黃魚魚身炸得像菊花般, 口感金黃酥脆, 魚肉鮮甜幼滑, 配以紅色鮮茄粒和茄醬, 甜甜酸酸, 惹味又醒胃, 加上酥香松子, 吃多點也不覺膩, 真正色香味俱全。板栗紅燒肉 紅燒肉肥瘦適中, 結實又鬆化, 爽滑不肥膩, 口感像東坡肉, 板栗夠爽甜, 醬汁也不會過濃, 是一道特色川菜。黄金炒飯 炒飯炒得乾爽, 帶著甘香鹹蛋黃香味, 炒飯粒粒金黃分明, 口感清爽。上海大雲吞雲吞大大隻皮薄幼滑, 餡料厚實而湯底清甜, 配以豆辦醬更添口感。

松子大黃魚

板栗紅燒肉

黄金炒飯

上海大雲吞

2023-09-22 89 浏览
身為魚痴的我,上次來過這店就一直念念不忘,話過還有很多款式想試,趁今晚入開屯門,就再來尋一次。裝潢沒有改變,環境光猛鮮明,再次見到這隻那條栩栩如生的大魚就興奮! 今次都是坐卡位,好舒適。菜式也大致相同,有尋魚推介、冷菜、蔬菜豆腐、肉類家禽、大盤香鍋、河海鮮、飯麵、養生濃湯、拉麵、點心和甜品,第一時間就細閱「尋魚推介」,皆因我們是為魚而來。******************************今次目標好明確,就是魚頭,因為今次同行者都是魚頭愛好者。剁椒蒸魚頭($148)有半個大魚頭,舖上鮮紅剁椒,辣度不算極之強勁,味道調較得剛好,,鹹香帶辣,又不失魚鮮,風味十足!! 全個魚頭都相當滑溜,特別是魚雲和臉珠,是精髓所在, 又滑溜又鮮味,必食之選!******************************大魚頭豆腐粉皮湯($148)一揭蓋就霧煙,熱度十足。這個大魚頭更加巨大,還非常肥美,滿載滑嘟嘟的魚油脂,吃至滿口魚油香,最愛是又滑又富膠質的魚皮,啖啖都教人回味。用來煲湯的魚頭雖不惹味,但卻更嚐到魚鮮味。奶白色的魚湯相當鮮甜,加了滑溜的豆腐、清爽的白菜和爽滑的粉皮,有益健康,啖啖順喉。
花雕醉雞
花雕醉雞($88/例)半浸在酒中,面頭放了幾粒清甜杞子。連皮的雞件很嫩滑,又有雞油香,烹調幾入味,淡淡的酒香。
手撕包心菜
手撕包心菜 ($72)炒得好有鑊氣,青綠爽口,不油不鹹,味道剛好,加了些紅椒,添上微辣更好吃!
一尋再尋也令我回味,在這裏尋魚的確是我的選擇。無錯!我還想說:還有不少魚菜式想試,下次繼續尋吧!
2023-09-15
手撕包心菜
2023-09-22 85 浏览
今日去左屯門嘅vcity 行下,發現左間專係食魚嘅店🐟叫尋魚記,見到外面餐牌竟然有松子魚食🤩忍唔住衝左入去試試入面嘅座位好闊落坐得幾舒服,好多卡位🥰啲店員都好和善有笑容😊我哋今次叫咗◽️松子大黃魚 $188魚炸到好鬆脆,魚肉鮮甜、口感脆嫩,糖醋汁好開胃超級好送飯🤤◽️三喜烤麩 $72好開胃嘅前菜,烤麩海綿口感鬆軟有彈性🤤👍🏻唔錯◽️乾煸福花菜 $78好香口嘅菜花,咸香味十足,仲加咗啲芹菜,非常解膩👍🏻◽️上海小籠包 $45不錯的小籠包,皮薄鮮甜,湯汁鮮滑👍🏻◽️紅糖糍粑 $48香脆軟糯,外皮脆口,內層好黏滑,紅糖係流心的🤭🫰🏻好好食❤️

我哋今次叫咗

◽️松子大黃魚 $188
魚炸到好鬆脆,魚肉鮮甜、口感脆嫩,糖醋汁好開胃超級好送飯🤤

◽️三喜烤麩 $72
好開胃嘅前菜,烤麩海綿口感鬆軟有彈性🤤👍🏻唔錯

◽️乾煸福花菜 $78
好香口嘅菜花,咸香味十足,仲加咗啲芹菜,非常解膩👍🏻

◽️上海小籠包 $45
不錯的小籠包,皮薄鮮甜,湯汁鮮滑👍🏻

◽️紅糖糍粑 $48
2023-09-21 100 浏览
尋魚尋到去屯門v city😁😁😁超鍾意食🐟的我最近發現一間新開嘅餐廳好吸引招牌金湯酸菜魚:這道菜超好吃!湯汁鮮美,酸菜和魚的味道完美融合,吃起來清爽又有層次感。魚肉鮮嫩多汁,配料也很豐富,是一道很受歡迎的中國菜。爆汁煎小包:這個小點心超讚!外皮酥脆,裡面有豬肉和湯汁,一口咬下去汁水四溢,口感超爽!通常還會配上醬料或醋,是一道中國傳統美食。砂煲雲吞雞湯:這道湯超暖心!砂鍋煮出來的湯頭很濃郁,雲吞和雞肉一起燉煮,口感鮮嫩多汁。吃一口暖到心坎裡,是一道很受歡迎的家常菜
尋魚尋到去屯門v city😁😁😁
超鍾意食🐟的我最近發現一間新開嘅餐廳好吸引

想問一下係咪本人理解能力有問題,香芹青蒜炒五花肉,實際情況如圖上,經本人詢問是否整錯回鍋肉?第一回應係西芹切碎一齊炒,為表本人視力冇問題,誠意邀請員工嘗試搵出嚟,但唔成功,然後又話呢個係餐廳做法😅😅😅,真心不敢苟同。死唔認錯嘅餐廳已經在心中禮拜咗,希望提醒屯門區師兄師師,小心中伏,出嚟食飯仲-肚氣😤😤😤😤
2023-09-19 71 浏览
屯門V city開咗間新嘅京川菜,一於試吓新嘢🐠金湯酸菜魚 $268-魚肉大片嫩滑少骨無腥味 酸菜唔會鹹到食唔到 整體湯底唔算好濃味 輕輕酸味及鹹味 內有大量薯粉及酸菜 相當飽肚🫛黃金四季豆 $78-惹味黃金鹹蛋黃包裹住四季豆 先鹹香味道再有豆甜味 口感嫩無絲🫓上海小籠包 $45-皮薄但唔會穿 內有大量湯汁 豬肉入口溶化🥖炸一口小饅頭 $18-炸饅頭最緊要夠脆又唔油膩 再沾少少煉奶 🤤🤤🥥流心椰汁球 $32-酥脆炸球入面係係重椰香嘅西米露 外層有粒粒脆脆加強咬口總括嚟講,味道真係唔錯,可以一試
屯門V city開咗間新嘅京川菜,一於試吓新嘢

🐠金湯酸菜魚 $268

🫛黃金四季豆 $78

🫓上海小籠包 $45
-皮薄但唔會穿 內有大量湯汁 豬肉入口溶化

🥖炸一口小饅頭 $18
-炸饅頭最緊要夠脆又唔油膩 再沾少少煉奶 🤤🤤

🥥流心椰汁球 $32
-酥脆炸球入面係係重椰香嘅西米露 外層有粒粒脆脆加強咬口

總括嚟講,味道真係唔錯,可以一試
2023-09-17 88 浏览
裝潢簡潔大方,空間感大,晚餐時段都幾爆場。職員安排坐卡位~一家人出街食飯最緊要闊落,感覺非常唔錯,佢地啲野食幾大碟難怪咁旺場。花雕醉雞頭盤就有我最愛嘅醉雞,叫左半隻真係好大隻!識嘅時候,每一件都滑,啲酒嘅味好濃郁,好香。金湯酸菜魚 $268好大盤而又好多魚肉,同左無骨鱸魚。魚肉食落嫩滑非常滑溜,,魚肉酸菜份量十足有酸菜香味。湯底香濃仲有芽菜及薯粉,唔洗擔心唔夠食~砂鍋花膠雲吞雞 $248養顏花膠係主角,都有唔少件,一家人食花膠好夠分,雲吞好大粒,醃製得非常入味!雞先係精髓,高湯煮過所以肉質軟滑,湯汁滲曬入去帶咸香。多肉唔鞋口!上海小籠包 $45皮整得都幾薄,薄得來夾嘅時候又唔會爛,入面好多湯汁😎韭黃炒鱔糊 $128 鱔糊用嘅魚肉好厚身有份量,入味鱔肉彈牙,送飯一流🌟

金湯酸菜魚 $268

砂鍋花膠雲吞雞 $248

上海小籠包 $45
皮整得都幾薄,薄得來夾嘅時候又唔會爛,入面好多湯汁😎

韭黃炒鱔糊 $128
 鱔糊用嘅魚肉好厚身有份量,入味鱔肉彈牙,送飯一流🌟
  • 金湯酸菜魚
  • 韭黃炒鱔糊
2023-09-15 66 浏览
Vcity 開左好多新餐廳, 見到有間食中菜都不錯咁。呢間食魚為主, 唔食魚既都有小菜, 炒粉麵類, 種類都幾多同價錢相宜。 松子大黃魚 $188好耐冇食過啦, 呢款菜真係細個係酒樓必食既菜式,炸好左既魚加上酸酸甜甜既醬汁真係好正~最正既係已經起哂魚肉, 食起黎好方便, 每一啖都係魚肉冇骨。黃金四季豆 $78呢個好好食, 估唔到咸蛋會咁夾四季豆, 就咁食唔會太咸, 忍唔住一啖接一啖。重慶酸辣粉 $52一聞就知係正宗既酸辣粉, 唔會太酸, 辣度都岩岩好, 只係佢既辣係會食完之後攻番上黎, 所以要慢慢食。配料仲有肉碎同炸過既花生米,好香口。 紅油炒手 (6粒) $62比起一般餐廳既大粒, 外皮好薄, 但唔太夠辣。酒釀丸子 $38呢個不可不食, 唔好睇佢好細碗咁,裡面既丸子絕對夠多,比起酒釀味, 桂花香氣更出, 甜度溫和, 成碗暖暖地好好味。·紅糖磁粑 $48外脆內軟, 紅糖流心唔油膩。一定要趁熱食係最好食, 又軟糯又甜。環境都好舒服, 有卡位有圓檯, 座位之間都好闊。

Vcity 開左好多新餐廳, 見到有間食中菜都不錯咁。

松子大黃魚 $188
好耐冇食過啦, 呢款菜真係細個係酒樓必食既菜式,

炸好左既魚加上酸酸甜甜既醬汁真係好正~

黃金四季豆 $78

重慶酸辣粉 $52

紅油炒手 (6粒) $62

比起一般餐廳既大粒, 外皮好薄, 但唔太夠辣。

酒釀丸子 $38

呢個不可不食, 唔好睇佢好細碗咁,
紅糖磁粑 $48
外脆內軟, 紅糖流心唔油膩。

一定要趁熱食係最好食, 又軟糯又甜。

環境都好舒服, 有卡位有圓檯, 座位之間都好闊。

2023-09-13 56 浏览
今日同屋企人一齊出去食飯,見到呢間好似幾好食又未試過😌咁就入左去坐低叫餸食飯✨松子大黃魚冇骨嘅魚最啱肥米🤣肥米食魚一啲都唔叻,所以食起埋骨嘅魚最開心!啖啖都係魚肉🐟,酸酸甜甜好開胃👍🏻✨一口小饅頭(炸)勁耐冇食炸饅頭🥹見到有就好想食!炸得外脆內軟好正🤤同加勁多嘅煉奶就特別好食!✨韭黃炒鱔糊呢個肥米第一次食🤣又幾好食喎,鱔就好彈牙,韭黃就爽口,一齊食又幾夾✨ 東北粉耗子一開始唔知係咩🤣個圖啲麵好粗,原來係煙煙韌韌嘅薯粉🤤又幾特別,好有咬口😂✨山東韭菜盒子煎得好香口😋同埋韭菜好多✨紅糖磁杷磁杷好煙韌🤩入面嘅紅糖都有好多✨高力豆沙豆沙餡有好多🤩仲要整得好鬆軟👍🏻都算幾出色!因為肥米放左一陣先食,如果唔係應該重好食😂#尋魚記📍屯門屯門鄉事會路83號V City1樓L1-10號舖

✨松子大黃魚

✨一口小饅頭(炸)

✨韭黃炒鱔糊

✨高力豆沙

#尋魚記
📍屯門屯門鄉事會路83號V City1樓L1-10號舖
2023-09-13 42 浏览
見天氣涼返少少 就同朋友即興食下辣嘢麻辣大盤香鍋一鍋十二款食物 百幾蚊 又幾抵喎 二人份量ok啦。我地叫左少辣,下次一定要叫碼中辣,辣啲會更好食!年藕咬口好爽,牛丸都有剪口令辣味可以融入,午餐肉似有煎過好香,炸枝竹索曬汁好正🥲炒刀削麵幾特別,未試過刀削麵都可以做炒麵,記得記得襯熱食😂我地2個人10分鐘就成碟食曬環境座位闊落,坐得非常舒服,枱麵同地下好乾淨,完全無一般川菜冒菜餐廳既油膩感,好適合邊食嘢邊傾偈。
見天氣涼返少少 就同朋友即興食下辣嘢

蒜泥白肉

2023-09-12
2023-09-08 114 浏览
Happy Friday撞著黑雨又可以連放幾日啦😂即刻同太太落街去到位於VCity嘅呢間新開張無耐嘅「尋魚記」,去試一試先😋飄香樟茶鴨 $148隻鴨經醃製、煙薰、蒸煮及脆炸後,皮脆肉腍,而且份量都算幾多,再用夾餅包住鴨肉一齊食,正😋糖醋魚塊 $85酸酸甜甜咁非常之開胃😋而且魚塊大大舊兼啖啖肉😬岩哂小編呢啲唔鍾意骨嘅人食😂上海小籠包(4隻) $45小編覺得呢個小籠包十分之出色😋即蒸出黎熱辣辣,而且好多湯汁係入面🤤京蔥五香牛肉包(3隻) $48呢個包子個底夠哂脆,餡料亦十分多!好足料😋泡椒魚皮絲 $68呢個前菜太太十分喜愛,少少辣可以接受😬紅糖磁粑(4條)$48食完主菜當然要食甜品啦😂磁粑外脆內軟,啲紅糖有別於其他餐廳,佢地係係磁粑入面,甜度適中👍

飄香樟茶鴨 $148

糖醋魚塊 $85

上海小籠包(4隻) $45

京蔥五香牛肉包(3隻) $48
呢個包子個底夠哂脆,餡料亦十分多!好足料😋

泡椒魚皮絲 $68
呢個前菜太太十分喜愛,少少辣可以接受😬

紅糖磁粑(4條)$48
2023-09-03 130 浏览
餐廳主打家常上海菜,用料上乘,正宗味道入口豐富而不膩。朋友食過話好食又唔貴,今晚帶阿姨嚟試吓。其中必食松子魚,皮好脆肉嫩,係即炸,配料酸甜爽口味道鮮美,魚有起到無骨,食落好方便,令人食指大動另外,砂鍋花膠雲吞雞,湯的味道很濃很香,食落感覺應該沒有任何味精,飲完很舒服。花膠、雲吞及雞的份量都唔少,好抵吃,性價比高。上海粗炒幾乎是上海菜必食。三姨話好多香港的餐廳的上海粗炒聲稱是上海的風味。但其實並不正宗,好難食到舊時的味道。佢話呢間粗炒無論醃料調味,都食到正宗的風味。真心讚。還有干貝賽螃蟹和蝦仁豆腐都味道唔錯。最後,試埋2款經典甜品,酒釀丸子高力豆沙都好食,冇失望。大家都滿意。

還有干貝賽螃蟹和蝦仁豆腐都味道唔錯。

2023-08-30 117 浏览
上次有朋友食過高 CP值嘅上海餐廳,今次到我同家人一齊去食晚餐。我哋叫咗好多嘢,必試嘅係松子大黃魚,真係外脆內嫩,魚肉滑,個汁酸酸甜甜,好惹味。魚頭都好食,同行家人由頭食到尾,lam lam脷。跟住仲有1鍋砂鍋花膠雲吞雞。花膠多,嗰湯好入味,又唔油,雲吞同雞就正常,份量充足。嚟上海餐廳,屋企人話一定要食上海粗炒。味道真係幾好,很「上海」style,麵幾彈牙,配料OK多。另外,由於想食清淡啲,叫咗豆粒蝦仁豆腐,清炒椰菜、干貝賽螃蟹,配埋松子菜粒炒飯。清清哋,但幾夠味,材料新鮮,配炒飯好正,全部餸份量真係好多。最後,食埋甜品,高力豆沙同酒釀丸子。2樣都合口味,唔太甜,熱辣辣,酒淡淡香丸子Q彈,非常完滿嘅晚餐。