2019-01-15 398 浏览
忙完聖誕節,又要為農曆新年做準備,而且屋企嘅老人家最重視農曆新年,所以我地決定早少少帶佢地出黎食番餐等佢地開心下啦。今次揀左沙田偉華中心富臨薈,裝潢有別一般中式酒家,不用地顫、不用檯布,佈置簡約時尚,感覺舒服。佢地提早推出多款賀年菜式,好似發財大桔、年年慶有餘、招財進寶等等,認真好意頭....打頭陣就黎個豬年包撈起,係由煙三文魚、櫻桃蘿白、鮑魚、甘荀及沙律菜等等組成,色彩鮮艷奪目,而且健康又有益。店員更貼心為我地將這道菜一邊攪拌一邊叫撈起,喻意新一年繼續豐足美滿,稱心如意。咁有意頭嘅菜式,大家都毫不客氣落力去撈起了。農曆新年個個都應該笑口常開架啦,叫呢味嘻哈大笑就啱晒,用上陳年佳釀去浸蝦,酒味相當濃烈,但又不失蝦嘅鮮味,啱晒好酒嘅老豆。將柚子磨蓉再搓成蝦餃皮,配上鮮蝦,就變成幾可亂真嘅發財大桔啦。花膠煮得夠彈牙爽口,配上蝦杍及香濃醬汁去撈麵,食落口感非常有層次。特別推介呢個黃金堆滿屋,除左名字有意頭外,佢用上咸蛋黃去做蘿蔔糕外皮去炸,咸蛋黃嘅咸香味配上蘿蔔糕,無論創意同味道以及份量都攞滿分,值得一讚。這個玩味十足嘅甜蜜愛侶係兩隻小刺蝟,餡料係用南瓜及椰絲,味道出奇地夾喎。而唯一嘅缺點就
所以我地決定早少少帶佢地出黎食番餐等佢地開心下啦。

佈置簡約時尚,感覺舒服。

豬年包撈起

咁有意頭嘅菜式,大家都毫不客氣落力去撈起了。

嘻哈大笑 (陳年醉蝦)
農曆新年個個都應該笑口常開架啦,叫呢味嘻哈大笑就啱晒,

發財大桔 (柚子蝦餃)

子孫滿中華(花膠蝦籽撈麵)

黃金堆滿屋(咸蛋黃炸蘿蔔糕)

甜蜜愛侶(麥香醬)
而唯一嘅缺點就係佢地呢個造型太可愛,令到大家都唔忍心將佢地放入口食左佢>_<
招財進寶(紅豆咸水角)
最後呢個招財進寶,其實係紅豆咸水角,外皮金黃軟熟,內裡擠滿紅豆,口感一流。
豬年包撈起
招財進寶(紅豆咸水角)
發財大桔 (柚子蝦餃)
子孫滿中華(花膠蝦籽撈麵)
甜蜜愛侶(麥香醬)
嘻哈大笑 (陳年醉蝦)
黃金堆滿屋(咸蛋黃炸蘿蔔糕)