家賀屋

Harvest House
2024-05-13 7 浏览
銅鑼灣新型樓盤2樓全層 環境企理乾淨 裝修設計主打簡約風從餐具 筷子 擺盤細節位睇得出做得幾好整體價錢唔算貴,特別係$25 芝士蛋糕 細細件,但係質素幾高 唔鍾意食芝士嘅人都會愛上今日生蠔係斯朗生蠔 肉質豐滿 鮮嫩多汁帶有柔和的海洋味道和淡淡的甜味鹽度適中,不會過於鹹或淡易入口 唔算腥日式梳打酒 清爽 味道平衡 清新巨峰提子乳酸梳打酒 白桃烏龍梳打酒兩款都易入口 飲飲吓都面紅紅有三種容量選擇 $68 850mL 😂自家焦糖玉子燒可以一試 香甜味嘅玉子幾特別生薑燒黑豚肉丼定食 燒鳥丼 定食兩款定食嘅配菜一啲都唔馬虎 海鮮燉蛋 麻醬沙律 豆腐麵豉湯

銅鑼灣新型樓盤2樓全層
環境企理乾淨 裝修設計主打簡約風
從餐具 筷子 擺盤細節位睇得出做得幾好

今日生蠔係斯朗生蠔 肉質豐滿 鮮嫩多汁
帶有柔和的海洋味道和淡淡的甜味
鹽度適中,不會過於鹹或淡
易入口 唔算腥

自家焦糖玉子燒可以一試 香甜味嘅玉子幾特別
生薑燒黑豚肉丼定食 燒鳥丼 定食
兩款定食嘅配菜一啲都唔馬虎 海鮮燉蛋 麻醬沙律 豆腐麵豉湯

2024-05-13 45 浏览
家賀屋開了新分店,位於銅鑼灣亨環,鄰近港鐵站相當方便,於是與朋友週末去吃個午餐,然後再逛街。餐廳樓底夠高,有大玻璃窗及和式設計,感覺舒服。午市定食也有好多款選擇,另外散點有串燒、燒物、炸物等。點了一個午餐定食,特選海鮮丼定食 $348賣相壯觀吸引,打卡一流,除了海鮮丼,還有新鮮的胡麻田園沙律、海帶麵豉湯、嫩滑多料日式燉蛋。海鮮丼有甜玉子、池魚、三文魚、鮪魚腩、吞拿魚蓉、海膽、活赤貝、魷魚等,種類夠多之餘又新鮮。磯煮鮑魚夠入味又腍身彈牙。特大赤海蝦鮮甜,壽司飯是醋飯再加味素。銀鱈魚西京燒 $118賣相金黃色極吸引,而味道也是一流,魚肉嫩滑,又有油脂香味。海膽軍艦,前面係北海道品種 $79 、後是加拿大品種 $49,比較下北海道海膽確實鮮甜好多,超正!!生蠔 N1 $98(2隻)蠔肉肥美鮮甜,結實有彈性,有日式醬汁作清新的點綴。

餐廳樓底夠高,有大玻璃窗及和式設計,感覺舒服。

午市定食也有好多款選擇,另外散點有串燒、燒物、炸物等。

點了一個午餐定食,特選海鮮丼定食 $348

磯煮鮑魚夠入味又腍身彈牙。

特大赤海蝦鮮甜,壽司飯是醋飯再加味素。

銀鱈魚西京燒 $118
賣相金黃色極吸引,而味道也是一流,魚肉嫩滑,又有油脂香味。
銀鱈魚西京燒

北海道海膽軍艦

生蠔 N1 $98(2隻)
蠔肉肥美鮮甜,結實有彈性,有日式醬汁作清新的點綴。
銀鱈魚西京燒
北海道海膽軍艦
銅鑼灣有好多樓上食肆,個人覺得偏多係西式/Cafe😋星期六呢間有午市定食👀即刻俾佢吸引咗✨法國🇫🇷斯朗生蠔🦪N1 $98/2隻生蠔好飽滿鮮甜,海水味唔算好重😋✨松 壽司定食🍱 $242 Weekend Lunch都有定食😮✨👀刺身、丼飯、壽司等任君選擇,睇到眼花撩亂👀定食配有田園沙律🥗日式燉蛋同埋海帶麵豉湯🫣田園沙律以胡蔴醬配羅馬生菜、粟米、車厘茄,食材新鮮,酸酸甜甜好開胃😋壽司八貫:師傅特選、中吞拿魚腩、日本帆立貝、特大赤海老、本鮪赤身醬油漬、油甘魚、火炙左口魚邊 、蔥本鮪魚腩配上琥珀赤醋飯🍙🍘用酒粕發酵嘅赤醋同埋白菊醋混合而成嘅壽司飯,味道香醇帶微酸,更能烘托出刺身嘅鮮味,唔需要任何醬油👍🏻✨火炙特大帆立貝🔥 $68炙燒帆立貝加上芝士🧀份量十足✨青龍🐉 $88賣相精美嘅炸蝦卷,紫菜鋪面加埋蟹籽增加口感😋蝦肉炸完都仲好彈牙✨波士頓卷 $32邪惡組合嘅擔當🔥cream 🧀 配上爽口嘅青瓜同埋醃製過嘅三文魚,配上醋飯😋唔需要點豉油已經好夠味✨清酒牛油煮蜆 $55👀有驚喜👀比想像中重牛油味,反而酒味就冇咁出,個人幾鍾意牛油🧈加少少🤏🏻黑胡椒嗰陣香✨白桃烏龍梳打酒🍹 $45白桃烏龍味好香,果

法國🇫🇷斯朗生蠔🦪N1 $98/2隻
生蠔好飽滿鮮甜,海水味唔算好重😋

壽司定食🍱 $242

火炙特大帆立貝🔥 $68
炙燒帆立貝加上芝士🧀份量十足

青龍🐉 $88

波士頓卷 $32

清酒牛油煮蜆 $55

白桃烏龍梳打酒🍹 $45
白桃烏龍味好香,果味重但唔會死甜👍🏻

另外食完飯仲有甜品附送🫶🏻好滿足😌黑蜜蕨餅配黃豆粉加抹茶蕨餅🫶🏻黑蜜味好香濃,黃豆粉同抹茶應該防潮,唔會溶成一嚿嚿👍🏻蕨餅完全唔會厚粉,口感煙韌💯😋正!

總括嚟講呢間嘅食材絕對係嚴選,刺身好新鮮,店員好熱情❤️‍🔥座位都好寬敞,成個用餐體驗好好💯絕對推薦大家嚟試吓
1K
2024-05-12 23 浏览
店名: 家賀屋 地址: 銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓銅鑼灣站F1出口,行3分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5家賀屋最近係銅鑼灣開左啦,佢哋食材用料新鮮,今次當然要同朋友黎試下啦😍橫綱刺身定食❤️❤️❤️❤️❤️$285有師傅特選1點2切、大本鮪魚腩2切、油甘魚2切、日本帆立貝、特大赤海老,當日嘅特選十分新鮮,大拖羅入口即化,油香豐富🥰帆立貝超鮮甜😋套餐配以湯烏冬,仲有橫綱海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、日式燉蛋🤩法國斯朗生蠔(2pcs)❤️❤️❤️❤️❤️$98生蠔🦪大大隻,成隻手掌咁長,肉質飽滿超鮮甜,加上葱花等就更有口感😍特大赤海蝦刺身(3pcs)❤️❤️❤️❤️❤️$58Size真係特大,海蝦超新鮮,彈牙又爽口,必叫‼️象拔蚌刺身(3切)❤️❤️❤️❤️❤️$65相對地比較少見,口感同樣爽彈,味道新鮮🤩加拿大海膽軍艦❤️❤️❤️❤️❤️$45海膽顏色新鮮,味道鮮甜毫無腥味,入口即化😙特大赤海蝦❤️❤️❤️❤️❤️$18赤海蝦都係一樣新鮮,彈牙又爽口😚北寄貝❤️❤️❤️❤️$22北寄貝勁爽口又彈牙,鮮甜,肉質厚實😝牛油果軟殼蟹卷❤️❤️❤️❤️❤️$88軟殼蟹炸至脆口,配上牛油果🥑,口感更豐富同有層次🥰橙汁燒酎❤️❤️❤️❤️$45橙味香甜,酒味唔算太濃,
店名: 家賀屋

味道: 4.5/5

橫綱刺身定食❤️❤️❤️❤️❤️

法國斯朗生蠔(2pcs)❤️❤️❤️❤️❤️

特大赤海蝦刺身(3pcs)❤️❤️❤️❤️❤️
Size真係特大,海蝦超新鮮,彈牙又爽口,必叫‼️

象拔蚌刺身(3切)❤️❤️❤️❤️❤️
相對地比較少見,口感同樣爽彈,味道新鮮🤩

加拿大海膽軍艦❤️❤️❤️❤️❤️
海膽顏色新鮮,味道鮮甜毫無腥味,入口即化😙

特大赤海蝦❤️❤️❤️❤️❤️
赤海蝦都係一樣新鮮,彈牙又爽口😚

北寄貝❤️❤️❤️❤️
北寄貝勁爽口又彈牙,鮮甜,肉質厚實😝

牛油果軟殼蟹卷❤️❤️❤️❤️❤️
軟殼蟹炸至脆口,配上牛油果🥑,口感更豐富同有層次🥰

橙汁燒酎❤️❤️❤️❤️
橙味香甜,酒味唔算太濃,女仔都好啱飲😛

銅鑼灣一向都多好西食, 心思思想食日本野, 係渣甸坊有一間價錢好相宜嘅日本料理, 叫家賀屋, 佢嘅環境裝修唔錯, 坐得好舒服,佢有啲食物價錢非常親民,我最欣賞係, 佢有間VIP房,可以一大班人gathering,有晒私隱度, 非常貼心~~ 佢嘅食物種類都有好多, 定食, 丼,刺食, 壽司, 燒物等等, 食日本野就一定要食刺身啦,所以叫咗必吃嘅特大赤海蝦同帆立貝仲有生薑燒安格斯牛肉丼,鹽燒鯖魚, 味琳魚翅乾同埋巨峰提子乳酸梳打酒 生薑燒安格斯牛肉 份量大小剛剛好, 牛肉鋪滿飯上面, 薑味唔太重, 唔會蓋過平身牛肉同燒汁嘅味, 佢仲有個足料嘅蒸蛋, 入面都有蜆肉, 日式魚片等…睇得出佢地係用心製作, 抵讚! 特大赤海蝦同埋特大帆立貝,帆立貝新鮮鮮甜,厚身肉地,特大赤海蝦好大隻, 價錢抵食夾大件, 冇野可以挑剔佢嘅燒鯖魚, 燒到魚皮好脆, 肉質好juicy, 鯖魚有好多omega-3, 食多啲冇壞吖 味琳魚翅乾 佐酒小吃, 好特別, 好少日式料理餐廳會用魚翅鰭去燒, 佢比雞泡魚乾硬身少少巨峰提子乳酸梳打酒, 巨峰提子味加上用日式燒酒, 好清新, 要嚟用小食佐酒一流呀,飲兩啖已經貓貓地, 感

巨峰提子乳酸梳打酒, 巨峰提子味加上用日式燒酒, 好清新, 要嚟用小食佐酒一流呀,飲兩啖已經貓貓地, 感覺酒精濃度都少少高, 小妹酒量淺…. 飲少少已經面都紅晒…. 整體食物質素非常高汁,用心製作,抵讚

2024-05-09
2024-05-10 572 浏览
午餐去了這裏吃,一家日本料理餐廳,喜歡餐廳的環境,寧靜與舒適的氛圍所包圍著。服務人員的禮貌和專業態度為整個用餐體驗增色不少👍🏻 我首先點了法國斯朗生蠔,這是非常新鮮的開胃菜。蠔的鮮甜與鮮嫩口感,我感受到海洋的風味在口中綻放😄我點了海鹽輕燒大本鮪魚腩丼定食。大本鮪魚腩經過輕燒後,保留了鮪魚的鮮美和肉質的嫩滑。淋上海鹽的輕燒鮪魚腩,口感鮮嫩多汁,帶著微妙的鹹香味,入口即化😍男友點了特選海鮮丼定食。盛裝著豐盛的海鮮刺身,包括三文魚、左口魚、海膽、赤蝦、鮑魚、吞拿魚、赤貝、三文魚籽等等,每一口都帶來了滿滿的海洋鮮味。海鮮的新鮮度和質量好,配上定食中的沙拉和日式燉蛋,更是增添了層次感和豐富的口味😋😋 日式燉蛋的口感滑溜,入口即化,裏面有豐富的餡料😍還點了兩杯乳酸梳打。

日式燉蛋的口感滑溜,入口即化,裏面有豐富的餡料😍

還點了兩杯乳酸梳打。
主打日本豐洲直送海鮮既家賀屋開到銅鑼灣啦!繼續秉承佢地新鮮既風味,為銅鑼灣既朋友帶黎日本最新鮮既海產!配埋豐富既日本酒,一於黎銅鑼灣嘗鮮啦!𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 熊本刺身定食 配烏冬 $348晚市定食真係抵,刺身拼盤都可以轉做定食,配上烏冬或者日本米,沙律,足料麵豉湯,仲有佢地超鮮甜既茶碗蒸!CP值好高呀!呢款熊本刺身足足都有五款超厚切刺身 ❣️兩款廚師特選新鮮刺身,大拖羅,赤海蝦,帆立貝,每樣都係厚切大大件!而且鮮味十足,真係超正 ❗️✨ 本鮪三昧丼定食 $258除左刺身之外,佢地全部丼飯都有晚市定食呢個本鮪三昧丼真係家賀屋既精粹之一❤️除左主打新鮮直送海鮮,我覺得家賀屋既吞拿魚都係無得輸架!拖羅,赤身,加上吞拿魚蓉,成個丼都充滿鮪魚濃郁既味道!油脂感重d既拖羅,軟滑鮮甜既赤身,黎到家賀屋唔能夠唔試一下佢地既本鮪 😏✨ 師傅特選壽司-8貫 $368師傳特選壽司8貫,有師傅特選四款,仲有赤海蝦,海膽,左口魚,仲有大拖羅。有廚師發辦既感覺,就係新鮮直送既好處 🤩佢地既壽司飯都好有味道,用酒粕發酵既江戶前「赤醋」同埋「白菊醋」混合制成壽司飯琥珀色既壽司飯味道令人難忘✌🏻✨ 清酒牛油煮蜆

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 熊本刺身定食 配烏冬 $348

呢款熊本刺身足足都有五款超厚切刺身 ❣️

✨ 本鮪三昧丼定食 $258

除左刺身之外,佢地全部丼飯都有晚市定食
呢個本鮪三昧丼真係家賀屋既精粹之一❤️
除左主打新鮮直送海鮮,我覺得家賀屋既吞拿魚都係無得輸架!
拖羅,赤身,加上吞拿魚蓉,成個丼都充滿鮪魚濃郁既味道!

✨ 師傅特選壽司-8貫 $368

廚師發辦既感覺,就係新鮮直送既好處 🤩
琥珀色既壽司飯味道令人難忘✌🏻

✨ 清酒牛油煮蜆 $55

超香牛油味既清酒煮蜆,鮮甜好食,一邊飲酒一邊食都好啱。

✨ 薄燒牛舌 $85

寫係薄燒,但其實都幾厚身,鍾意牛舌既你就唔好錯過啦~

✨ 炙烤北海道魷魚條 $78

佐酒小食黎講呢款魷魚條真係好合適
一口尺寸,加上燒得甘香既味道,而且新鮮又鮮甜,配清酒應該唔錯!

🍹 荔枝碳酸酒 350ml $45

食左咁多海鮮如佐酒小食,當然要飲返杯啦
佢地有幾款水果碳酸酒,甜甜地又有氣,適合大部分人,特別啱鍾意甜酒或者果酒既朋友

🍧 椰子雪葩 $48

超濃味椰子雪葩!
家賀屋既甜品都真係一大特色!
可能你係其他地方都會搵到,但係佢地既水果雪葩真係特別出色!
唔食唔得啦😝

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

家賀屋

📍 2樓, Aura On Pennington, 66號 Jardine‘s Bazaar, Causeway Bay
2024-05-09 30 浏览
之前灣仔返工有食過家賀屋,食物質素幾好,最近喺銅鑼灣渣甸街商廈二樓開左分店,好近地鐵站,幾方便。日系裝修,鋪面唔係好大,座位好闊落,坐得幾舒服,餐廳食物選擇好多。店員服務好好,會介紹下食物,又會主動加茶。食物質素同灣仔分店一樣好,完全無失望。白桃烏龍梳打酒 味道清新,淡淡白桃味,酒味唔濃,好適合女仔飲。清酒牛油煮蜆 唔同平時出面食到嘅清酒煮蜆,好香牛油味,但食落又唔會覺得好膩,蜆嘅份量都唔少,蜆肉肥美。原條海鰻、蟹膏、火炙左口魚裙邊壽司叫左3款壽司,壽司飯唔係平時嘅醋飯,係已經調左味嘅壽司飯,唔洗點醬油都好夠味。海鰻肉質軟嫩,蟹膏鮮甜微鹹,左口魚裙邊油分豐富。御賀刺身盛刺身盛包左有好多款,中拖羅、赤身、油甘魚、帆立貝、三文魚、赤海蝦、金目鯛、鮑魚。全部都係厚切,口感非常好,食落好滿足,每款鮮味都好突出,食得出好新鮮,尤其油脂豐富嘅中拖羅和肉質細緻嘅金目鯛。一次過可以食到咁多款高質刺身,CP價非常高,推介。岩鹽燒北海道喜之次喜之次係日本名魚之一,一般嘅日本餐廳都未必會有, 喜之次肉質細嫩,有魚油香,但入口又唔肥膩。蜜桃雪葩原個蜜桃雪葩係日本直送, 雪葩桃味好濃,食得出真材實料,唔係用香精
原條海鰻、蟹膏、火炙左口魚裙邊壽司
御賀刺身
岩鹽燒北海道喜之次
蜜桃雪葩
原個蜜桃雪葩係日本直送, 雪葩桃味好濃,食得出真材實料,唔係用香精。
2024-05-06
  • 御賀刺身盛
2024-05-08 34 浏览
最近家賀屋喺銅鑼灣開咗新分店,以前喺灣仔返工成日食佢哋嘅lunch, 見銅鑼灣開咗新分店,即管試吓佢哋嘅晚餐。餐廳位置非常方便銅鑼灣F出口行3分鐘就到達。上到去餐廳環境裝修十分高檔,不會太逼夾,坐得非常舒適。由於我同朋友夜晚都唔會食太多碳水化合物,於是只叫了三款壽司,包括原條海鰻左口魚裙邊及蟹膏壽司。另外叫了原條喜之次,刺身拼盤清酒煮蜆。刺身包含中toro,赤身,三文魚,帶子,油甘魚,白身魚,鮑魚,金目鯛及牡丹蝦。刺身非常新鮮個人非常喜歡火炙金目鯛及中toro油香十足。原條喜知次亦是日本高級材料,用上鹽燒方式鹹香味滿滿魚肉亦非常新鮮。壽司方便原條海鰻及左口魚裙邊都入口即溶,蟹膏亦非常濃厚。清酒煮蜆海水味十足鮮甜無比。最後我仲叫咗個菠蘿雪葩,新鮮菠蘿製成喜歡食新鮮菠蘿既人一定唔好錯過。

1K
「家賀屋」係一間位於銅鑼灣渣甸街亨環嘅日式居酒屋,大廈新,樓底夠高,其裝潢亦具高級居酒屋格調,整體環境非常舒適。吉列三元豚($75):據說「三元豚」就係由黑豚、白豚同赤豚三口個優質品種混種而成,其肉質細膩爽滑,帶豐富肉汁及油香,炸粉薄且酥脆,香口惹味,$75/份性價比的確高。SAPPORO生啤($45):炸豬扒配SAPPORO生啤,特別美味,435mL只售$45,比一般居酒屋平幾成。特選海鮮丼定食($368):此為店家單價最高嘅招牌丼飯,用料亦是相對奢華,當中包括磯煮鮑魚、拖羅、拖羅蓉、海膽、三文魚籽、赤蝦兩隻、赤貝及數款白身魚:磯煮鮑魚軟腍具嚼勁,醬香味甜;拖羅香滑,魚油豐富,非常香口;海膽鮮甜奶滑,且不帶腥味;其餘刺身均相當新鮮,質素唔錯。另外,定食仲包括茶碗蒸、魚湯及田園沙律。旗本 壽司定食 ($255):此款為餐廳單價較低嘅壽司定食,但其實質素又比期望為高,定食包括田園沙律、魚湯、雞軟骨餃子及壽司八貫:壽司包括拖羅、金目鯛、赤身醬油漬、油甘魚、赤蝦及玉子等等:拖羅油脂滿溢,香滑,入口即化;金目鯛味道鮮甜,為鯛中上品,幾乎為Omakase必備嘅壽司;赤身醬油漬魚脂含量較低,魚肉爽

旗本 壽司定食 ($255):此款為餐廳單價較低嘅壽司定食,但其實質素又比期望為高,定食包括田園沙律、魚湯、雞軟骨餃子及壽司八貫:壽司包括拖羅、金目鯛、赤身醬油漬、油甘魚、赤蝦及玉子等等:拖羅油脂滿溢,香滑,入口即化;金目鯛味道鮮甜,為鯛中上品,幾乎為Omakase必備嘅壽司;赤身醬油漬魚脂含量較低,魚肉爽實具咬口,醬油味道香甜。

另外,魚湯奶白濃郁,非常鮮甜,好好飲;雞軟骨餃子都幾脆香,內有粒粒軟骨,惹味得黎亦幾有口感。
2024-04-29
2024-05-07 23 浏览
銅鑼灣新開日本料理店,提供多樣化日本料理,包括本鮪系列、沙律/珍物、刺身、壽司、炸物、燒物、和食、定食、飲品、甜品。客人仲可以參閱電子餐目,查看是日豐州直送海鮮,讓我哋可以品嚐難得一試既時令海產。法國斯朗生蠔:口感細膩鮮甜,質感美味清爽,蠔香持久。每款丼定食都包括海帶麵豉湯、胡麻田園沙律、日式燉蛋,非常滿足。蒲燒山椒鰻魚丼定食:鰻魚肉質軟腍,啖啖炭燒香氣,灑滿大量山椒、芝麻,加上青瓜、香蔥和鰻魚醬汁,味道一流。生薑燒安格斯牛肉丼定食:安格斯牛肉質細緻柔嫩,配上生薑絲、洋蔥絲、蔥花,味蕾好有驚喜。北海道雲尼拿千層蛋糕:忌廉用北海道牛乳製成,與蛋香十足既班戟層層相叠,滋味無窮。我哋點左2杯日本居酒屋最受歡迎之一既飲料,屬於碳酸酒/酒料特飲/果酒類飲品,酒精含量約7%。巨峰提子乳酸梳打酒:口感清爽。橙汁燒酎:酒味唔算太重。總結,食材新鮮,製作用心,服務態度專業,值得再回訪。
銅鑼灣新開日本料理店,提供多樣化日本料理,包括本鮪系列、沙律/珍物、刺身壽司、炸物、燒物、和食、定食、飲品、甜品

法國斯朗生蠔:口感細膩鮮甜,質感美味清爽,蠔香持久。

巨峰提子乳酸梳打酒:口感清爽。

橙汁燒酎:酒味唔算太重。

總結,食材新鮮,製作用心,服務態度專業,值得再回訪。

• 法國斯朗生蠔
  • 蒲燒山椒鰻魚丼定食
  • 生薑燒安格斯牛肉丼定食
  • 北海道雲尼拿千層蛋糕
  • 巨峰提子乳酸梳打酒
  • 橙汁燒酎
近日到左銅鑼灣新開張家賀屋,聽個名都感覺到好日本餐廳既感覺,一嚐刺身、海鮮都非常新鮮,值得推介!#法國N1斯朗生蠔 $98/2隻意想不到日本餐廳會有入生蠔,即叫即開超新鮮,生蠔有拳頭咁大隻,豐富海水味再帶點甘甜味道。#松寿司 定食 $233定食加配手打烏冬, 松寿司盛, 松海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、日式燉蛋 8貫壽司當中中吞拿魚腩、特大赤海老、火炙左口魚邊印象深刻,肥美帶出魚香味,出色!#淺漬中本鮪魚腩丼 定食 $293+$15芝士蛋糕, 淺漬中本鮪魚腩丼, 淺漬中本鮪丼配 海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、日式燉蛋 滿滿肥美吞拿魚腩、吞拿魚蓉,再搭上漬過飯香,人生享受!蔥吞拿魚腩卷 $58實在太喜愛拖羅系列,所以再額外叫多一份卷物好好享受吞拿魚油香。札幌 Sapporo 生啤 中杯 435ml $45餐廳仲有多種酒品選擇,尤其燒灼系列同Mocktail都好吸引,但個人都係最鍾意純啤酒。整體所有海鮮都非常新鮮,鮮味香濃,而且環境舒服,服務一流!

#法國N1斯朗生蠔 $98/2隻

#松寿司 定食 $233

#淺漬中本鮪魚腩丼 定食 $293
滿滿肥美吞拿魚腩、吞拿魚蓉,再搭上漬過飯香,人生享受!

蔥吞拿魚腩卷 $58

札幌 Sapporo 生啤 中杯 435ml $45

整體所有海鮮都非常新鮮,鮮味香濃,而且環境舒服,服務一流!

2024-05-06 7 浏览
今日嚟到呢間喺銅鑼灣居酒屋,位置都幾方便距離地鐵站都好近,位於係sogo附近,地鐵站行過去大概3分鐘路程,非常方便!🎌明太子雞翼,一嚟到賣相都幾靚,熱辣辣而且咬落去非常足料,就係平時我哋係居酒屋食到嘅明太子雞翼嘅質素,非常高質,一咬落去嘅時候明太子嘅味道沖晒出嚟,我同朋友非常鍾意!🎌壽司,玉子壽司上邊會有舖頭嘅名,非常特別,而且係自家製嘅玉子燒,有非常濃郁嘅蛋香,甜甜地非常好食,喺日本傳統嘅味道!腐皮壽司都係甜甜地,而且加埋手握嘅白飯好好食,帶子壽司亦都非常推薦,大大粒日本嘅元貝,非常鮮甜,而且再加埋沙律醬同埋黑松露醬嘅配搭,令到成個口感上嘅味道更加昇華,帶子亦都非常厚切,呢個價錢嚟講性價比都幾高,鍾意食帶子嘅朋友不可以錯過!三文魚腩壽司都唔錯,非常充滿油香,而且食得出係新鮮嘅三文魚腩,味道唔會有雪藏味,最後要推薦一下,赤蝦壽司,赤蝦嘅口感非常厚實,而且食落去有少少甘蝦,亦都食到本身蝦既鮮甜味,整體上壽司嘅質素都非常高,食得出壽司係師傅手握,而且刺身嘅質素都非常高🎌生蠔,入口非常creamy,再加埋少少明太子香蔥同埋酸酸地嘅醬汁,入口非常好食,本身再想encore,味道亦都非常開胃,作

🎌生蠔,入口非常creamy,再加埋少少明太子香蔥同埋酸酸地嘅醬汁,入口非常好食,本身再想encore,味道亦都非常開胃,作為前菜,擺盤亦都非常靚,我同朋友都忍唔住攞電話出嚟打卡!

總括嚟講餐廳都幾好食,而且新開,所有裝修到非常新淨,下次去開銅鑼灣都會再返嚟幫襯!
又到Happy Friday嘅時候啦,放工即刻同同事去咗銅鑼灣新開嘅居酒屋「家賀屋」食日本野,餐廳主打各種新鮮刺身、壽司、丼飯、串燒、炸物,仲有唔同嘅酒精類飲品,正宗日本居酒屋風格🍺坐低後店員推介咗我地試下今晚嘅生蠔,法國斯朗生蠔N1🦪2隻都只係$98👍🏻生蠔肉質肥美,口感較為爽口,入口有淡淡嘅海水咸味,蠔味甘甜持久,配上日本酸汁啫同蘿蔔蓉,令鮮味更加提升吉列三元豚限定出品🉐日本嘅三元豚係由黑豚、白豚同赤豚三個品種嘅豚肉混種而成,味道濃郁充滿肉汁,絕非一般豚肉可以媲美,用吉列嘅方法油炸出酥脆香口嘅外皮,裏面包住最高品質嘅三元豚,肉質緊致而有彈性,口感非常豐富,旁邊伴有爽脆嘅椰菜絲,一啖吉列豚肉一啖椰菜絲更可以減低肉類嘅膩感唐揚嫩雞外酥內嫩嘅炸雞,外面炸得金黃酥脆,一啖咬落去充滿汁水,肉質非常嫩滑又juicy,最啱送酒吉列海蝦以天婦羅粉包裹住新鮮嘅海蝦黎炸,金黃色嘅外皮入口酥脆,裏面嘅海蝦肉質爽口彈牙而鮮甜,店家師傅製作炸物嘅功架十足,外脆內嫩,火候控制得啱啱好,亦無多餘嘅油份👍🏻關東煮手打烏冬喺香港都可以食到正宗日本關東煮嘅味道😋一碗入面有五件大大件嘅關東煮,有豆腐、蘿蔔、竹崙卷、魔芋
又到Happy Friday嘅時候啦,放工即刻同同事去咗銅鑼灣新開嘅居酒屋「家賀屋」食日本野,餐廳主打各種新鮮刺身壽司、丼飯、串燒、炸物,仲有唔同嘅酒精類飲品,正宗日本居酒屋風格🍺

吉列三元豚

唐揚嫩雞

吉列海蝦

關東煮手打烏冬
喺香港都可以食到正宗日本關東煮嘅味道😋一碗入面有五件大大件嘅關東煮,有豆腐、蘿蔔、竹崙卷、魔芋同冬菇,豆腐吸滿清甜嘅湯汁,咬落去爆晒汁,裏面嘅蘿蔔係超級好味同夠晒入味,完全冇渣入口香甜軟腍,竹崙卷一樣充滿湯汁,軟滑又鮮味,魔芋口感Q彈,別有一番風味😋手打烏冬煙煙韌韌,麵質幼滑細膩,一啖滑入口中,超水準無可挑剔👍🏻

特選海鮮丼定食
必點推介👍🏻我地一開始就已經比呢碗丼飯吸引住,全部都係貴價食材,有磯煮鮑魚、海膽、大拖羅、赤貝、魷魚、吞拿魚蓉、三文魚籽、左口魚邊、油甘魚、三文魚、赤身、玉子同牡丹蝦鋪滿成碗丼飯上面,而壽司飯用上琥珀赤醋去調製,比起我地嘅白醋壽司飯更為軟熟,每一啖都食到各種鮮魚不同嘅口感,魚油香味令人欲罷不能😌定食套餐包括海帶麵豉湯、胡麻田園沙律同日式蒸蛋,蒸蛋裏面加入咗蟹柳、蜆肉同鳴門卷,令滑捋捋嘅蒸蛋更加鮮味👍🏻

巨峰提子乳酸梳打酒
我咁鍾意飲酒梗係嗌850ml啦😆呢度嘅酒精飲品有三個size選擇,最大杯都只係$68🤩呢款酒味道酸酸甜甜,帶提子嘅清香,非常容易入口啱晒女仔飲✌🏻

📍家賀屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓

人均消費:$400-500
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

外卖自取
今次慶祝朋友返新工 所以專登簡左間靚餐廳嚟賀一賀佢🍺💕 OpenRice 見銅鑼灣家賀屋分店新開張 又有唔同酒可以飲~ 之前食過灣仔分店都不錯 所以簡左間try try. 餐廳位置易搵 係cwb亨環~新裝修又有大酒櫃猶如置身日本🤣食物方面都十分不錯🥰 主要都係簡返我地鐘意食既日本🇯🇵野~
· 火炙左口魚邊壽司
呢個好高質 忍唔住想encore🙉 輕灼過既左口魚邊入口即融,油脂充斥住成個口腔,而飯亦都用左赤身醋飯,酸味恰到好處!! 依家諗返起都想食🥹

· 螺片壽司 & 日本象拔蚌刺身
螺片爽口彈牙,新鮮無海水味~基本上唔洗點任何醬汁直接食都正;象拔蚌大大塊爽口彈牙,再配上青檸汁,鮮味更加突出!
· 自家低糖玉子燒
玉子燒通常都係必叫!呢款低糖玉子燒🥚岩晒懶健康既我🤣 表面印有 “家賀” 呢2個招牌字樣,玉子燒唔會好甜,蛋味岩岩
· 西京平目魚
呢個係必叫👍🏻🤣 本人十分喜歡西京醬,味道甜甜地,平目魚亦幾嫩滑,蘸上檸檬汁一齊食好夾好

·鹽燒油甘魚鮫
猶如置身日本🤣

食物方面都十分不錯🥰 主要都係簡返我地鐘意食既日本🇯🇵野~

· 火炙左口魚邊壽司

· 螺片壽司 & 日本象拔蚌刺身

· 自家低糖玉子燒

· 西京平目魚
好

·鹽燒油甘魚鮫
因為食得唔夠喉,encore多份油甘魚鮫!油甘魚肉嫩滑,基本上都唔會有小骨刺,岩晒怕食骨哽喉既食客,再配上柚子醬汁,更有提鮮作用

· 中野梳打梅酒 (輕碳酸)
🍺 加左梳打之後 梅酒飲落唔會太甜,冰涼解渴

蜜桃雪葩🍑
雪葩清新好fresh,亦唔會覺得好甜太膩,為呢頓飯畫上完美句號!

So far, 呢間新開餐廳裝潢簡約, 亦好有日系風, 食物質素亦幾高, 想試日本菜既朋友不妨選擇呢間~👍🏻👍🏻😍