家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2018-05-16 121 浏览
日本菜一直係港人最愛嘅菜式,除咗刺身、壽司之外,丼物可以話係近年新興起嘅熱潮, 大大碗,上面鋪滿魚生刺身,色彩繽紛,睇見都令人難以抗拒,今日嚟試呢間家賀屋刺身壽司專門店,覺得好值得推介畀大家,一於開心「些牙」一下!朋友介紹必吃的特選海鮮丼,望見已經令人垂涎🤤,份量相當十足,橙橙紅紅的厚切刺身鋪滿在醋飯上,淋些少醬油,飯很香軟,刺身又夠鮮嫩,好味到不得了。因為真係好鍾意食海膽嘅關係,再加一客滿滿的海膽軍艦壽司,橙黃色的海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶,冇怪味!蟹籽青瓜沙律,這是一道簡單但美味的前菜。之後叫咗個三文魚頭熱湯暖暖個胃,味道比較濃郁,有營養又好味道。跟住落嚟就叫啲熱食,我叫咗一個自家製低糖玉子燒,好香蛋,好鬆軟!鹽燒三文魚腩邊,送啤酒一流,燒得香香脆脆,記得趁熱品嚐!食飽飽之後嚟一個綠茶雪糕來一個完美嘅總結,綠茶味都算香濃,我鍾意呢度嘅雪糕嘅口感。好滿足喔!
日本菜一直係港人最愛嘅菜式,除咗刺身壽司之外,丼物可以話係近年新興起嘅熱潮, 大大碗,上面鋪滿魚生刺身,色彩繽紛,睇見都令人難以抗拒,今日嚟試呢間家賀屋刺身壽司專門店,覺得好值得推介畀大家,一於開心「些牙」一下!

蟹籽青瓜沙律,這是一道簡單但美味的前菜。

鹽燒三文魚腩邊,送啤酒一流,燒得香香脆脆,記得趁熱品嚐!

2018-05-16 233 浏览
今日慶祝朋友生日,朋友鍾意食日本野特別係刺身,但我係香港比較少食刺身,因為食過好多都中伏,好多都唔夠新鮮,今日經朋友介紹話呢一間店嘅刺身好新鮮又多款,仲有每日由日本築地直送嘅鮮魚。所以今日就揀呢度同朋友擦餐飽。店舖雖然係灣仔道商業大廈嘅一樓,但係位置都尚算方便容易搵。最好都係book定枱先嚟,星期一,七點鐘到差不多有八成入座,枱與枱之間空間十足,放完工鬆一鬆,梗係要叫番杯啤酒嘆下啦!Menu上嘅選擇好多,壽司、魚生、手卷、熱食樣樣齊,我就俾Menu上那個特選海鮮檔吸引着,店員仲好好咁樣拎咗個電子Menu過嚟介紹今日有乜嘢係築地直送過嚟,朋友鍾意食池魚,所以我哋揀咗完條池魚,豪一豪佢!首先上枱嘅係特選海鮮丼賣相當然吸引啦,份量大之餘,色彩繽紛,鋪滿新鮮刺身,刺身質素果然唔錯,夠新鮮!磯煮鮑魚好彈牙!米飯都煮得好好味,唔經唔覺兩個人成大碗都食晒,呢個價錢真的是物超所值!再來就是築地新鮮運到嘅原條池魚,估唔到都幾大條下,朋友見到都好震驚。魚肉晶凝通透,食落去一啲都唔腥,就算唔點醬油食都好好味!再點了限量供應嘅活赤貝,$98/2pcs,赤貝光澤亮麗,口感爽脆中柔軟幼嫩。帆立貝刺身表面有光澤,肉

首先上枱嘅係特選海鮮丼賣相當然吸引啦,份量大之餘,色彩繽紛,鋪滿新鮮刺身刺身質素果然唔錯,夠新鮮!磯煮鮑魚好彈牙!米飯都煮得好好味,唔經唔覺兩個人成大碗都食晒,呢個價錢真的是物超所值!

特選海鮮丼

築地池魚

活赤貝

帆立貝刺身表面有光澤,肉質爽脆、鮮甜, 帶子味濃郁!
帆立貝

西京三又魚鮫,西京燒其實係醬料的名稱,主要用白味噌做成醃料。食起來啖啖肉的 ,西京三文魚鮫很肥美,皮燒得香脆,魚肉也滑嫩。含豐富的Omega3,對身體及皮膚都特別好!
西京三又魚鮫

日式蒸蛋這道菜色係我「飛弗」,我鍾意它熱騰騰而且又滑又軟熟嘅感覺,小小一份幸福的感覺!
蒸蛋

雖然已經食到好飽但係食甜品係第二個胃㗎嘛,豆腐雪糕,質感好夠軟滑,有咬口。豆腐味亦都好濃郁,每食一啖就好似食緊豆腐花咁,好清新。
柚子雪糕,好清甜好fresh!

好開心,今晚的生日晚餐好滿意!朋友吃得好開心!唔經唔覺食咗3小時。
庆祝纪念
蒸蛋
  • 鹽燒油甘魚鮫
  • 日式燉蛋
2018-05-13 1341 浏览
話說今日客戶提早同我 farewell,所以計劃好夜晚都响灣仔區。老公記得上次去過家賀屋,覺得食物質素不錯,所以再去呢度食晚餐。來到這裡,客人比上次來的還要多,而今次坐的位置是對正飲品櫃,所以他突然好想點一杯凍飲,而今次他點的是 Orion 啤酒。中吞拿魚腩刺身這裡的刺身真的很有名,所以吞拿魚腩真的不會錯過。食落油花很重,很新鮮很滑而且完全沒有渣。炸墨魚咀一粒粒的墨魚咀很可愛,而且炸得很甘香脆口,送酒一流。石狩丼雖然飯比較細碗,但是三文魚刺身鋪滿飯面,而且魚子一大堆放在中央,肉質鮮嫩得來,咬爆魚子令啖飯變得更香滑。蒲燒鰻魚丼食日本的碗飯好多時我會選擇鰻魚,軟滑的鰻魚索咗好濃的鰻魚汁,每咬一口都食到芝麻,口感更香更正。另外飯是選用日本米,確實絕不馬虎。最後食個滑滑的 日式燉蛋,真係大滿足呀~

中吞拿魚腩刺身
這裡的刺身真的很有名,所以吞拿魚腩真的不會錯過。
食落油花很重,很新鮮很滑而且完全沒有渣。

炸墨魚咀
一粒粒的墨魚咀很可愛,而且炸得很甘香脆口,送酒一流。

石狩丼

蒲燒鰻魚丼

最後食個滑滑的 日式燉蛋,真係大滿足呀~

2018-05-10
$282.5 (晚餐)
2018-05-13 109 浏览
臨近母親節,當然要帶媽媽去食番餐大嘅😋母親大人指定要食日本野🍱,就決定帶佢一齊去試下呢間超高評價嘅家賀屋🍣p.s. 最好去之前book咗位先,好滿座架!門口好有feel,似足日本嘅壽司屋👀喺出面睇個menu已經流哂口水🤤入到去都冇拎我地失望👍🏻簡單得嚟配番啲吊燈感覺好grand👍🏻牆身有好多日本風嘅畫像,設計到位⛩餐廳陳列咗好多唔同嘅酒🍻🍾🥃🍶見到咁多酒再加上餐廳嘅氛圍,我同媽媽就先嗌左杯啤酒🍻🍣特選海鮮丼極!厚!身!拖羅😍有鮑魚、呑拿魚腩、三文魚籽、呑拿魚腩、海膽、海蝦、立魚、赤貝、油甘魚、左口魚裙邊,全部刺身色彩非常鮮明,味道自然,油脂香味都好重,食落口係滿足嘅感覺😍再加上原隻鮑魚,物有所值,推薦!🍣再嚟係海三色刺身丼兩個三文魚fans見到真係流哂口水🤤🤤厚切三文魚再配大甘蝦🍤油甘魚,刺身同樣新鮮肥美,脂肪分佈平均,質素好好😊🍣最後一擊係浪人壽司定食🍱佢地嘅壽司都絕不遜色,特別鍾意三文魚籽同墨魚,有微甜嘅味道,濃郁嘅香味,另外包即煎嘅餃子🥟非常香口,加分!😋好推薦冇時間去日本旅行嘅大家嚟食下😭一定唔會後悔!💯裝潢設計已經比足100分,加上價錢合理,食物十分新鮮美味!
p.s. 最好去之前book咗位先,好滿座架!

牆身有好多日本風嘅畫像,設計到位⛩

餐廳陳列咗好多唔同嘅酒🍻🍾🥃🍶

見到咁多酒再加上餐廳嘅氛圍,我同媽媽就先嗌左杯啤酒🍻

🍣特選海鮮丼

🍣再嚟係海三色刺身

🍣最後一擊係浪人壽司定食🍱

2018-05-09 111 浏览
今日同一個日本通去食晚飯,我呢位朋友好嘴刁,成日要食高質野,今次揀左呢間起灣仔出名食吞拿魚刺身的日本餐廳試試。餐廳坐位好寬敞,坐得好舒服。食物價錢有平有貴,今次朋友請我食飯。。我當然唔可以同佢客氣。魴鮄 原條($450),平身食三文魚刺身就多,鮮魚刺身真係第一次,魚片好薄,無骨亦唔腥。可以沾wasabi或者酸汁,wasabi有驚喜,應該係即磨的。Orion 生碑 ($58),沖繩的啤酒,好易入口。炸軟殼蟹($58),新鮮炸起好香脆,用來送啤酒一流。特選鮪盛($220),三款唔同口感的吞拿魚,由右邊開始食。吞拿魚好新鮮,食完感覺好滿足。好肥美,入口即溶。特選海鮮丼 ($250),呢個丼飯可以試哂大部分的刺身,每一款都非常新鮮,就連平時我覺得好腥的三文魚籽都好易入口!即使只係普通的三文魚腩都比其他餐廳好味。其他如油甘魚腩、左口魚群邊等都非常不錯。起日本食開刺身的朋友都稱讚刺身有水準,有機會再去試試

餐廳坐位好寬敞,坐得好舒服。

食物價錢有平有貴,今次朋友請我食飯。。我當然唔可以同佢客氣

Orion 生碑 ($58),沖繩的啤酒,好易入口。

炸軟殼蟹($58),新鮮炸起好香脆,用來送啤酒一流。

好肥美,入口即溶。

起日本食開刺身的朋友都稱讚刺身有水準,有機會再去試試

2018-05-08 131 浏览
開左一日會晚餐要食d好野😀 所以就嚟到公司附近嘅家賀屋食正正日本野😁 中華沙律($20)👀 做前菜好開胃!軟殻蟹手卷紫菜夠脆,蟹都幾大隻😽😽鰻魚玉子燒口感幾特別,玉子甜甜地但唔會搶左鰻魚嘅味!特選鮪盛($220)🍱🍱 有6件壽司🍣 拖羅色澤鮮豔,食落油香四溢,夠哂肥美!🤤 之後再點左勝手丼($98)🐠🐠 帶子幾大粒下,又鮮甜!而三文魚都幾厚肉,呢個價錢對得起!底部嘅飯係微温,個人嚟講好喜歡,唔會太生冷🍱 另外再嗌左火炙三文魚丼($78)👼🏻 燒過嘅三文魚散發仲魚油香,而且好肥美!仲有6大塊,非常抵食🐥 仲有啤酒飲添,下次一定飲下🍻

中華沙律($20)👀 做前菜好開胃!

軟殻蟹手卷紫菜夠脆,蟹都幾大隻😽😽

鰻魚玉子燒口感幾特別,玉子甜甜地但唔會搶左鰻魚嘅味!

特選鮪盛($220)🍱🍱
有6件壽司🍣 拖羅色澤鮮豔,食落油香四溢,夠哂肥美!🤤

之後再點左勝手丼($98)🐠🐠

另外再嗌左火炙三文魚丼($78)👼🏻

仲有啤酒飲添,下次一定飲下🍻
2018-05-06 184 浏览
見好多人推薦呢間日本刺身壽司,今次黎到叫左幾樣嘢,可惜完全令人大跌眼鏡,成餐飯食到好頹🤢🤦🏻‍♀️👁‍🗨 特選海鮮丼定食(5.5/10)💲275呢個定食包海帶麵豉湯、胡麻田園沙律、日式燉蛋,湯、沙律都係普通野,燉蛋尚算滑身既,帶有🍄同日式魚片🤤主角既海鮮丼的確有好多種類刺身,特大赤海蝦、三文魚籽、三文魚腩、吞拿魚腩、吞拿魚蓉、左口魚裙邊等等🍣但尤其係海鮮刺身方面,個人會比較著重質素,質素唔好幾多都無用🌚磯煮鮑魚,已經切半同埋淋有醬汁,軟熟彈牙🤔不過其他就好一般,明眼人睇光澤顏色都應該睇得出(👀第二張係未經調光既暗啞瘀黑刺身原圖)再講入口感覺就真係唔多新鮮,唔知係自己唔好彩定點啦😤特別係海膽同埋赤貝,唔鮮甜之餘仲要都幾腥下,整體性價比唔高☠️👁‍🗨 原條海鰻(5/10)💲35/1件一條好長既鰻魚鋪係壽司飯上面,但係食落好淡既鰻魚油香,只係有鰻魚醬既味😣而且壽司飯好鬆散,一夾舊飯已經散開幾節😓值唔值三十五蚊件見仁見智👁‍🗨 炙燒左口魚裙邊(5/10)💲35/2件呢個左口魚裙邊切得超級薄身,輕輕一夾,左口魚裙邊連埋舊飯一齊散開三四節😵而且炙燒完魚油應該逼曬出黎,但食落油份唔太豐富,淨係食到好鹹既

👁‍🗨 特選海鮮丼定食(5.5/10)💲275
特選海鮮丼定食
特選海鮮丼定食

👁‍🗨 原條海鰻(5/10)💲35/1件
原條海鰻  +  炙燒左口魚裙邊

👁‍🗨 炙燒左口魚裙邊(5/10)💲35/2件

呢個左口魚裙邊切得超級薄身,輕輕一夾,左口魚裙邊連埋舊飯一齊散開三四節😵而且炙燒完魚油應該逼曬出黎,但食落油份唔太豐富,淨係食到好鹹既調味

👁‍🗨 牛他他沙律(5/10)💲68

牛他他沙律

牛他他既肉質比較韌身,而且雖則係叫沙律,但係無比任何醬汁,幾片菜鋪係底,三個字乾爭爭🥗💩

🔛 整體評分(5/10)

其實係「OK」同埋「喊臉」中間掙扎左好一輪,最後都係決定比「OK」,事緣係有好幾個朋友見我咁大怨氣同埋怒氣,急忙幫餐廳平反,表示之前食過覺得質素唔係咁差,大概係我今次運氣唔好,勸予我比個機會餐廳再黎試多次😞
2018-04-29 171 浏览
一天我們在老舊灣仔遊走 我可愛的女朋友是個識食豬~一手牽著我到那個灣仔隱秘的角樓~是家賀屋。食過會番尋味。上檔的刺身飯, 寧靜的環境, 很適合我倆偽文青 食個晚餐。滿足香港人繁忙生活中的一點情趣的追求。
2018-04-16 226 浏览
呢間家賀屋係心目中Top 3嘅好味日本野之一,因為好多賣刺身丼嘅餐廳,一係就係啲刺身唔得,一係就係啲飯唔得,好少可以做到好似呢間咁兩樣都咁出色!刺身肥美新鮮唔再講,飯量都啱啱好,醋飯比例平衡,連個沙律都係覺得好fresh,同埋好鍾意個日式燉蛋,質感超滑,環境加埋啲食物,就好似去左日本咁!

• 日式燉蛋
2018-04-05 1569 浏览
好耐之前已經想試既一間日本餐廳,今日假期就特登過嚟一試原本想打嚟book枱,但佢話book枱既話已經full左,只有walk in不過好彩8點幾上到嚟,都唔使等位Menu整得幾有心機,款式都唔少佢個wasabi絕對唔係其他連鎖日本餐廳既質素,一打開已經有好香既wasabi味櫻花可樂($25)估唔要依到竟然有得賣櫻花可樂,難得見到有就一定要嗌特選海鮮丼定食($275)蒸蛋好滑,有唔少配料湯我就唔飲既,但朋友話ok沙律都係正常質素,無乜特別重點就係個海鮮丼基本上咩刺身都有齊,好豐富每款刺身質素都唔錯,不過不失特選鮪盛($220)見個個都話要嗌,我地都嗌左嚟試下質素果然唔錯,依個價錢試到三款吞拿魚都唔錯不過我同朋友都鍾情中吞拿魚腩,下次再嚟應該唔會嗌依個,會淨係嗌中吞拿魚腩真係入口即溶,好肥美火炙花之戀($35@1)燒過既三文魚仲多油,一咬落去成個口都係三文魚既香,好味過普通花之戀多多聲火炙左口魚裙邊($35)正常質素黑松露三文魚($20)黑松露醬好香,配三文魚都唔錯火炙鰻魚玉子($38)質素正常,只係味道淡左少少安格斯牛肉軍艦($26)感覺怪怪地,唔係好夾😂😂😂特上海膽軍艦($68)好鮮甜
好耐之前已經想試既一間日本餐廳,今日假期就特登過嚟一試
不過好彩8點幾上到嚟,都唔使等位

Menu整得幾有心機,款式都唔少

櫻花可樂

櫻花可樂($25)

估唔要依到竟然有得賣櫻花可樂,難得見到有就一定要嗌

特上海鮮丼定食

特選海鮮丼定食($275)

蒸蛋好滑,有唔少配料

湯我就唔飲既,但朋友話ok
沙律都係正常質素,無乜特別

重點就係個海鮮丼
基本上咩刺身都有齊,好豐富
每款刺身質素都唔錯,不過不失

特選鮪盛

特選鮪盛($220)

見個個都話要嗌,我地都嗌左嚟試下
質素果然唔錯,依個價錢試到三款吞拿魚都唔錯
真係入口即溶,好肥美

火炙花之戀($35@1)

火炙左口魚裙邊($35)
正常質素

黑松露三文魚($20)
黑松露醬好香,配三文魚都唔錯

火炙鰻魚玉子

火炙鰻魚玉子($38)

質素正常,只係味道淡左少少

安格斯牛肉軍艦

安格斯牛肉軍艦($26)

感覺怪怪地,唔係好夾😂😂😂
特上海膽軍艦

特上海膽軍艦($68)

好鮮甜,正

第一次嚟咩都試下,所以兩個人都嗌左唔少嘢,最後埋單都唔算平
但每樣既價錢都唔算特別貴,而且質素幾好,性價比頗高
下次會再嚟

特上海膽軍艦
  • 特選海鮮丼
  • 火炙花之戀
2018-04-01 277 浏览
聽聞呢間日本餐廳好有質素, 終於可以試到!特大赤海蝦$12 壽司高質素赤海蝦, 大隻鮮甜, 肉質爽脆, 抵吃!劍魚腩, 三文魚腩, 油金魚都算新鮮。壽司性價比高,大件頭得黎又新鮮。火炙鰻魚玉子玉子熱辣辣, 樣子好吸引, 鰻魚甜醬油融入蛋中, 正~刺身套餐, 有油甘魚, 甜蝦, 三文魚, 吞拿魚嘅刺身刺身好厚身, 口感豐富, 新鮮無比日式燉蛋 (跟套餐)燉蛋入面有冬菇,粉絲,日式魚蛋, 好香鰹魚味好滑
聽聞呢間日本餐廳好有質素, 終於可以試到!

特大赤海蝦
$12 壽司高質素赤海蝦, 大隻鮮甜, 肉質爽脆, 抵吃!

火炙鰻魚玉子
玉子熱辣辣, 樣子好吸引, 鰻魚甜醬油融入蛋中, 正~

刺身套餐, 有油甘魚, 甜蝦, 三文魚, 吞拿魚嘅刺身
刺身好厚身, 口感豐富, 新鮮無比

日式燉蛋 (跟套餐)
燉蛋入面有冬菇,粉絲,日式魚蛋, 好香鰹魚味好滑
2018-03-29 257 浏览
去睇Basel Art之前来食lunch,叫咗兩次加茶都冇人,落著單後一個鐘都未來,因為佢忘記入單!都不係因為唔夠人手,店裡都基本冇咩客人,態度都幾差,一定唔會再來啦!!
2018-03-13 515 浏览
圓宵佳節,有藉口,食好小少,過百午餐,估唔到,街市口有坐大廈有上等嘢食,樓下有2間中式私房菜添。環境幾寬敞舒適,見得人,拜得神,點竹壽司定食98,加$10烏東,三文魚,吞拿魚,日本帶子,油甘魚,海蝦,海鳗比一般鳗魚淡口,唔夠肥,各樣新鮮甜味,溫度適中。湯白色,好似魚湯,但又唔腥燉蛋,嫩滑,有海鮮味,足料,蟹柳,獅子狗……。比目魚西京燒套餐,夠厚身,雖然無銀鱈魚咁肥美,一樣夠油水,面有少少燒香,內裏油滑,以此價錢抵食。計劃下次朋友生日來此處,價錢適中,坐位舒適。

湯白色,好似魚湯,但又唔腥
燉蛋,嫩滑,有海鮮味,足料,蟹柳,獅子狗……。

計劃下次朋友生日來此處,價錢適中,坐位舒適。
烏東
竹壽司套
照燒比目魚套餐
2018-03-02
外卖自取
2018-03-10 329 浏览
今天是第二次來。週六的中午客人並不多,可以不需要訂檯。中午的套餐選擇不太多,刺身、壽司🍣是基本的。我們倆人叫了一份刺身套餐及🍣壽司套餐,質素有一定保證。小貼士:芥末辣得不得了!
今天是第二次來。週六的中午客人並不多,可以不需要訂檯。中午的套餐選擇不太多,刺身壽司🍣是基本的。我們倆人叫了一份刺身套餐及🍣壽司套餐,質素有一定保證。小貼士:芥末辣得不得了!
刺身套餐
壽司套餐
刺身套餐
壽司套餐
2018-02-22 389 浏览
五步一行,十步一間,日本菜全面攻佔香港,從幾蚊一件刺身/壽司到幾百蚊都有。但要在同一家食店可以享用高中低檔次就不容易,今天比我找到了!1. 特價壽司$12/件 - 夠新鲜空運立魚赤貝油甘魚象拔妦汁燒海鰻 - 酱汁带出鱼香2. 中檔選擇火炙左口魚裙邊 - 爽口弹牙集一身海膽手卷 - 紫菜脆身,日本米香,海膽略為小了点燒油甘魚鮫 - 皮脆肉滑,燒得甘香吉列廣島蠔 - 炸到金黄色,蠔夠肥,可惜炸粉厚了一点3.高檔次八瓜魚刺身 - 又是新鲜爽脆大呑拿魚刺身 - 又是新鲜肥美
1. 特價壽司$12/件 - 夠新鲜
空運立魚

赤貝
油甘魚
象拔妦
汁燒海鰻 - 酱汁带出鱼香

2. 中檔選擇
火炙左口魚裙邊 - 爽口弹牙集一身
海膽手卷 - 紫菜脆身,日本米香,海膽略為小了点

燒油甘魚鮫 - 皮脆肉滑,燒得甘香

吉列廣島蠔 - 炸到金黄色,蠔夠肥,可惜炸粉厚了一点

3.高檔次
八瓜魚刺身 - 又是新鲜爽脆