2019-07-28 59 浏览
經過朋友極力介紹我哋呢間餃子店,店舖竟然位於深水埗買布的一條街裏面!佢就係樹立喺中間位置,對於我泊車來講就好方便拍街就得啦!店舖細細簡單裝修,加埋佢哋個名,相信都係埋家的味道!朋友介紹得一定冇錯㗎啦!餃子店當然一定係要是佢哋主打嘅餃子啦,他們都有差唔多成七八款餃子選擇,湯餃煎餃!淨餸或配麵食都可以有套餐!今次我就試咗3款餃子,餃子都係大大粒夠份量白菜豬肉湯餃,味道較為清甜,湯底可以選擇豬骨湯牛骨湯同埋是日例湯!今次就揀咗是日例湯,冬瓜薏米,味道非常之夾,而且清熱,他們真係有心思!韭菜豬肉煎餃,這個味道會比較突出, 韭菜味香,加埋煎餃出嚟嘅效果,口感味道都一流洋蔥豬肉煎餃,店員介紹!果然冇介紹錯,呢個係三個裏面最好味嘅一個!味道鮮甜!非常之香!除此之外他們亦都有牛腩牛雜粉麵選擇,我哋亦都叫咗碗牛展牛腩粉!味道也很不錯,非常入味!湯底也很清甜!搭埋佢哋嘅餃子好味!

今次我就試咗3款餃子,餃子都係大大粒夠份量

1K
2019-07-10 53 浏览
在深水埗到處都是美食,在基隆街有一家開業7個多月的食店,名為「家後」主打餃子,還有8大款,煎及湯餃都一樣吸引。先講一下芫茜鮮豬肉餃 + 牛骨湯,餃子餡料內的芫茜很濃郁,豬肉味香甜,配上帶藥膳的牛骨湯,簡值鮮甜美味,而且餃子肥大飽滿,餃子皮滑溜厚薄適中,好味到要一口接一口,連湯都要呷乾。至於煎洋蔥鮮豬肉餃拼煎雲耳椰菜鮮豬肉餃,煎的十分香口,不算太油膩。第一次吃到洋蔥鮮豬餃,洋蔥味突出兼且帶甜,令豬肉更鮮甜味。雲耳椰菜鮮豬肉餃都不錯,配上辣味菜脯增添惹味。小吃點了酥脆炸肉丸 + 日式炸雞,平時沒有兩拼,因我要求隔離搭枱食客交換,所以才有兩粒日式炸雞。 酥炸肉丸及日式炸雞是即叫即造的,全由手工打造,需耐心等待,味道都不過不失,不妨一試。餐廳裝修簡約,食物質素又新鮮,價錢實惠,CP值很高,以後來深水埗又多一間食店選擇。

• 牛骨湯
  • 洋蔥鮮豬肉餃
2019-07-08 48 浏览
聽朋友介紹話呢間餃子店非常好食,同同學放學之後就決定嚟試吓係唔係真係好似佢咁講咁好食,食完之後得出一個結論係,我一定會再返嚟食。講到明係小店就絕對唔會有一啲好高級同埋華麗嘅裝修,但係呢度有嘅係一份親切同埋住家嘅味道。坐低冇耐老細主動出嚟同我地介紹有咩主牌菜,食嘅途中亦都有出嚟問吓我哋意見同埋傾吓計,呢樣絕對唔會係連鎖店之中搵到。我同朋友兩個人叫咗韭菜豬肉餃,椰菜豬肉餃,洋蔥豬肉餃,芫荽豬肉餃,芹菜豬肉餃,同埋白菜豬肉餃六款餃子。另外仲叫咗一份炸雞翼同埋一份炸小雲吞。六款餃子我同朋友選擇咗湯餃同埋煎餃兩種食法。湯餃個湯底係粉葛湯,完全係冇落味精而且非常足料,飲落的確有一份好似屋企嘅味道。呢個湯底配埋餃子係出乎意料地夾。再講下六款餃子,全部煎餃都保留左好多汁係入邊。老闆解釋過,話因為搞只會用高溫佢封煎,咁就做到保留汁嘅效果,所以出到嚟每隻餃子都會好似雞泡魚咁脹卜卜。另外亦都有解釋,碟上嘅並唔係油,而係餃子可能穿咗流出嚟嘅湯汁,而我同朋友食落都唔覺餃子係屬於油膩。每款餃子都有佢哋特別嘅地方,個人來講幾鍾意食洋蔥豬肉餃,一嚟未試過用洋蔥做餡嘅餃子,二來洋蔥嘅味道原來配埋豬肉做餃子係幾夾。另外芫

再講下六款餃子,全部煎餃都保留左好多汁係入邊。老闆解釋過,話因為搞只會用高溫佢封煎,咁就做到保留汁嘅效果,所以出到嚟每隻餃子都會好似雞泡魚咁脹卜卜。另外亦都有解釋,碟上嘅並唔係油,而係餃子可能穿咗流出嚟嘅湯汁,而我同朋友食落都唔覺餃子係屬於油膩。每款餃子都有佢哋特別嘅地方,個人來講幾鍾意食洋蔥豬肉餃,一嚟未試過用洋蔥做餡嘅餃子,二來洋蔥嘅味道原來配埋豬肉做餃子係幾夾。另外芫荽同埋芹菜自己都幾鍾意,如果嚟到嘅你未諗到選擇咩餃子,個人會極力推薦以上呢三款你去試。另外三款都好出色,只不過呢三款係平時好常食,所以頭三款餃子會搶咗佢哋風頭,雖然係咁,但係韭菜、椰菜、同埋白菜都係好好食。

小食方面,炸雞翼係明顯啱啱炸完就拎出嚟,食落好香口同埋幾入味。炸小雲吞係一口嘅大細,食落都係好香脆,亦都值得一試。

總括而言,以平民嘅價錢食到呢一份真摯同埋認真嘅味道係非常難得,喺呢度你絕對食到家的感覺。
2019-07-07 52 浏览
朋友知我鍾意食餃子特別介紹我嚟呢間位於深水埗基隆街嘅手工餃子小店。八款餡料以豬肉為主, 其中一款係雞肉, 可以揀煎餃或湯餃。韭菜鮮豬肉煎餃(八隻) $38餃子煎得金黃香脆, 一口咬下餡料爆汁, 韭菜味很濃, 質素令人喜出望外!店主推介我地加埋自家秘製菜脯, 仲惹味!香菇粟米雞肉湯餃配是日例湯, 粉葛湯底自然清甜, 雞肉餡料亦唔會太重口味, 整體很有住家感覺, 健康又美味。鹵水拼盤各款滷水小食夠入味, 我就最鍾意爽口彈牙嘅雞腎。住家飯糰飯糰米飯十分軟糯, 加入爽脆牛蒡同嫩滑雞肉, 看似普通嘅飯糰, 口感層次卻十分豐富。

八款餡料以豬肉為主, 其中一款係雞肉, 可以揀煎餃或湯餃。

韭菜鮮豬肉煎餃(八隻) $38

鹵水拼盤
各款滷水小食夠入味, 我就最鍾意爽口彈牙嘅雞腎。

住家飯糰
深水埗舊區中有一間據稱是家庭式經營的餃子店,當天是下雨天的夜晚,人流不多的基隆街人流更見稀少,門面不算顯眼,簡單的招牌,寫著店名家後,卻有一排顯得奇怪的日語,ぎようざ和めん可理解作餃子和麵。店內面積不大,只有數張四人枱但尚算坐得舒適;牆上貼上了深水埗的舊區街道照,卻又有中國風圖騰和紅旗裝飾,加上木製餐枱櫈,樣樣都有,感覺風格不一致。餐牌選擇頗多。店內除了有不同的自家包製餃子選擇外,還有車仔麵、客飯、鹵水食品等食品可供選擇。牛雜麵 ($39)麵底味道香濃,不像香港常見的鹵水湯底,反而傳來一陣藥材的香味。麵條味道偏濃;牛肚則處理得十分好,整潔有咬口;牛腩也處理得宜,嫩滑入味,值得推薦。鮮豬大腸羹 ($29) 這種走福建風的豬大腸羹比台灣的大腸麵線多了大腸的鮮味!不過卻不如台灣的濃味!8隻淨餃 ($32)可以選擇韭菜鮮豬肉餃,雲耳椰菜鮮豬肉餃,香菇粟米雞肉餃,洋蔥鮮豬肉餃,芫茜鮮豬肉餃,芹菜鮮豬肉餃,菠菜鮮豬肉湯餃和白菜鮮豬肉餃。湯餃我們選了韭菜餃和牛骨湯,湯餃外皮滑溜,內餡清爽,湯底頗有老火湯的感覺,也有家庭的風味。泮蔥豬肉煎餃 ($20)煎餃皮薄餡靚,我們點了泮蔥豬肉餃,據稱是由柴燒而成

牛雜麵 ($39)
牛雜麵

鮮豬大腸羹 ($29)
鮮豬大腸羹

8隻淨餃 ($32)
8隻淨餃

泮蔥豬肉煎餃 ($20)

煎餃皮薄餡靚,我們點了泮蔥豬肉餃,據稱是由柴燒而成,外皮煎得香脆,內餡有一陣油香味,洋蔥為餃子味增添了香味,十分出色。另外有菜莆,味道偏辣,不過十分爽口。

此店每款出品,質高味美,店主店員似乎也是家庭的一員,會主動的跟客人溝通,有家庭的風味;價格相宜,性價比高,路過深水埗時不妨一試。
2019-07-03
鮮豬大腸羹
8隻淨餃
2019-07-02 204 浏览
自問自己吃餃子已經成精,無餃子不歡!荃灣的餃子屋,長沙灣的甜記及太子的手作餃子店!今次介紹嘅深水埗的家後!全手工制的家庭式料理!餃子皮薄餡靚!湯頭係日日新鮮出爐,老闆跟據當日的食材來安排煲咩湯!出現過肉骨茶湯底,靈芝豬骨湯、赤小豆扁豆湯、菜乾豬肺湯等等!喜歡喝湯的朋友可以去喝一碗足料家庭靚湯!另外值得一題的是他們的菜脯夠辣也很惹味!當然是自家製作!除了餃子,仲有車仔麵及牛腩飯可以揀!菠菜麵很好吃!正常一般的車仔餸任君選擇!
今次介紹嘅深水埗的家後!全手工制的家庭式料理!

餃子皮薄餡靚!

另外值得一題的是他們的菜脯夠辣也很惹味!當然是自家製作!

煎芫茜餃子
  • 菠菜鮮豬肉餃
  • 雲耳椰菜鮮豬肉湯餃
  • 香煎芫茜豬肉餃
2019-06-23 37 浏览
近期潮流興食餃子,餃子店越來越多,同朋友仔經過深水埗,見到家後就入去試一試。哩度嘅餃子有七款,但佢地好有心,除左可以選湯餃或煎餸外,佢嘅湯底仲可以有三款湯可以揀,包括牛骨湯,豬骨湯同例湯,因為我地人多,所以試過牛骨同豬骨湯,兩個湯頭好清甜,飲落係唔覺有味精嘅。豬骨湯唔止無味精,仲要好足料,真係有豬骨喺湯裡面。我地試左韭菜餃, 香菇粟米雞肉餃,同芹菜湯餃,D餃隻隻都好肥嘟嘟,好有內涵。而鍾意香口嘅,煎餃就真係唔少得,送到上枱,煎餃熱辣辣,入口超香。見到餃子裡面十分足料。而佢嘅餃子最正係有秘製酸菜醬,有少少辣,但連埋餃子一齊食就好能吊味。我地仲叫左D炸雞同炸肉丸,炸雞好香口,但唔會好油肥。而除左餃子外,我十分推介佢嘅卤水雞翼,可能因為佢地係家庭式經營,好有家嘅味道,卤水唔會好咸,好有媽媽嘅味道。而成餐飯最令人印象深刻係老闆好有心,人好好,一邊食一邊為我地介紹佢地餃子,仲提我地煎餃嘅食法等等,咁有人情味嘅小店,大家一定要去支持一下啊!
近期潮流興食餃子,餃子店越來越多,
同朋友仔經過深水埗,
見到家後就入去試一試。
哩度嘅餃子有七款,
但佢地好有心,
除左可以選湯餃或煎餸外,
佢嘅湯底仲可以有三款湯可以揀,
包括牛骨湯,豬骨湯同例湯,
因為我地人多,
所以試過牛骨同豬骨湯,
兩個湯頭好清甜,
飲落係唔覺有味精嘅。
豬骨湯唔止無味精,
仲要好足料,
真係有豬骨喺湯裡面。
我地試左韭菜餃, 香菇粟米雞肉餃,同芹菜湯餃,
D餃隻隻都好肥嘟嘟,
好有內涵。
而鍾意香口嘅,
煎餃就真係唔少得,
送到上枱,
煎餃熱辣辣,
入口超香。
見到餃子裡面十分足料。
而佢嘅餃子最正係有秘製酸菜醬,
有少少辣,
但連埋餃子一齊食就好能吊味。
我地仲叫左D炸雞同炸肉丸,
炸雞好香口,
但唔會好油肥。
而除左餃子外,
我十分推介佢嘅卤水雞翼,
可能因為佢地係家庭式經營,
好有家嘅味道,
卤水唔會好咸,
好有媽媽嘅味道。

而成餐飯最令人印象深刻係老闆好有心,
人好好,
一邊食一邊為我地介紹佢地餃子,
仲提我地煎餃嘅食法等等,
咁有人情味嘅小店,
大家一定要去支持一下啊!
今日食晏嘅時候聽到隔離枱有人話深水埗有間食餃子嘅唔錯,嗯,決定一收工就去搵食先!😎時值夏至,出咗地鐵行兩步路個人已經熱到死🤦‍♀️唔理啦,為咗搵食,辛苦啲都要!終於行到基隆街,見到餃店嘅真身 - 家後。可能時間仲早,店內不是很多人,店員姐姐熱情招呼我,我就點咗個新口味餃子 - 莞茜餃子米線(就係呢味,所以先引到我搵呢間嘢)同埋涷朱古力! 嘩!個餃無得輸!一入口就係莞茜味!係呀!係鮮莞茜呀!!!Oh, 每一口都有香味,皮薄料足,配上豬骨湯底,六隻都唔太夠食(係,我大食囉😎)。食完,又點多咗另一樣,淨菠菜餃子。同樣皮薄多料,不過就濃味啲,咸味比莞茜餃重啲,但都可以試下嘅,畢竟唔係間間都有菠菜餃子!特別講多句,個涷朱古力比較淡。推賞指數:🌺🌺🌺🌺就憑佢有莞茜餃同菠菜餃,就已經可以比四粒花(我唔多覺其他店有莞茜餃,如果有家知道歡迎留言話我知,等我去試下)。性價指數:💸💸💸💸70蚊內包哂,兩款餃子加涷朱,今時今日都係正常價。但呢間呢餃子加麵比到6隻餃你,我覺得係抵過出面好多間餃店。邊樹買:家後

特別講多句,個涷朱古力比較淡。

推賞指數:🌺🌺🌺🌺

性價指數:💸💸💸💸

邊樹買:
家後
2019-06-21
  • 莞茜鮮豬肉餃
2019-06-12 723 浏览
深水埗這個傳統舊區臥虎藏龍,除了鴨寮街藏珍尋寶、黃金商場資訊設備upgrade外,其中的美食小店也有不少,就像是馳名的車仔麵、豬膶麵、懷舊冰室、街頭小食和馬來西亞食店,都是一些叫人回味和朝聖的美食。早前筆者就造訪了一間家庭式的餃子店,開設於基隆街人流不多的路上,門面不算顯眼,店內面積不大,只有數張四人枱但尚算坐得舒適,店內裝潢懷舊中見時尚,牆上放有深水埗的舊區街道照,中國風的圖騰加上木製餐枱櫈,整潔得來有風味。餐牌內除了有不同的自家包製餃子選擇外,還有車仔麵、客飯、鹵水食品和其他福建特色小食,選擇較一般的餃子專門店有彈性,和老闆細談間得知原來他們祖籍福建,所以除了專心包製美味餃子之外,還想將家鄉的味道帶來香港,和大家分甘同味。先點來幾款小食,炸雞翼,雞翼本身醃得入味,生炸至金黃,香脆嫩滑而不油膩,十分不錯。酥脆炸肉丸,傳統的福建家鄉小食,以豬肉碎裹上麵包糠炸成金黃色,一口size的骰趣緻,入口鬆脆滿有豬肉香,反而肉碎不太見蹤影,可能是肥肉偏多的關係吧?雖然邪惡但實在美味,而且在外邊比較少見,筆者也忍不住吃完一粒接一粒呢!鹵水拼盤,有齊鹵水雞翼尖、雞翼、大腸、雞腎和雞蛋,鹵香入味,爽嫩Q

韭菜煎餃

炸雞翼

鹵水拼盤

鹵水拼盤,有齊鹵水雞翼尖、雞翼、大腸、雞腎和雞蛋,鹵香入味,爽嫩Q彈。

福建鮮大腸羹

福建鮮大腸羹,與一般吃到的台式大腸麵線南轅北轍,味道偏清淡肉臊味較濃,新鮮大腸清理得十分乾淨,很有在家味道,配上自家炒製的香辣菜甫和少許黑醋同吃,添上香辣惹味更是特色,但溫馨提示一下,如不太愛好肉臟的話就未必合口味。

菠菜鮮豬肉湯餃

香菇粟米雞肉湯餃

終於到主角餃子出場,筆者叫齊了韭菜鮮豬肉和洋蔥鮮豬肉煎餃,雲耳椰菜鮮豬肉餃、菠菜鮮豬肉餃和香菇粟米雞肉湯餃,還可配上3種不同的自家煲製湯底(牛骨、豬骨和是日例湯),肚餓的話也可佐上不同的麵食如公仔麵、生麵、米粉、上海幼麵、菠菜麵、米線、河粉、出前一丁和辛辣麵等,選擇有夠多樣化。

煎餃皮薄餡靚,外皮煎得香脆,內餡菜多肉少,健康足料,香口輕盈,十分出色,筆者和朋友們瞬間已消耗了兩打。而湯餃同樣出色,湯底濃中見清,一飲已知是自家煲製的靚湯,不油膩亦沒有添加味精,很有家的味道;湯餃外皮滑溜,內餡清爽,味道鮮甜偏向清淡,多吃兩隻也不覺膩滯,感覺清怡健康。

小店認真堅持製作每款出品,質高味美,加上店主店員在地親切的招待,跟客人們打成一片,很有在家風味;而且定價貼地抵食,性價比高,難怪開業短短時日,已招徠了一班熟客仔,大家來到深水埗不妨一試,支持一下這麼用心經營的小店。
韭菜煎餃
炸雞翼
菠菜鮮豬肉湯餃
香菇粟米雞肉湯餃
2019-06-12 341 浏览
聽聞深水埗的朋友知道我喜歡餃子,便帶我來到這間”家後”,一嚐他們的招牌餃子。鋪面不算大,有方枱、圓枱約二十多個座位,覺得格局帶了些少日式平民小店的感覺,一問之下原來店主的妻子是日本人,亦在廚房裡忙著,怪不得連食物都有帶點日式味道。餃子的選擇多,而且湯底和麵都作自由配搭。《肉骨茶湯餃 $35》「韭菜鮮豬肉餃4隻」拼「雲耳椰菜鮮豬肉餃4隻」比較特別是日用上肉骨茶湯底,其味道不是馬來西亞那種濃郁湯味,而是清淡而有排骨香的肉湯,無味精可作湯飲,是我杯茶。湯餃餡料包滿,又夠鮮甜,餃皮薄身滑溜,可見餃餡。「煎洋蔥鮮豬肉餃4隻」拼「芫茜豬肉餃4隻 $38」有Heart老闆說道,不斷改良煎餃的方式,最後更說要同餃子做做運動,怪不得食落的餃子真的不一樣。餃子夠大隻,表面煎得金黃香脆,咬開餡料Juicy又飽滿。《牛雜麵 上海幼麵 $39》 (跟餐凍飲 +$2)可配牛骨或豬骨湯底,有牛腩、牛肚、牛筋、牛𦟌,都十分入味,牛味香濃,配菜有腍甜蘿蔔,上海麵質感煙韌幼滑,十分抵食。《日式炸雞 $25》由於老闆太太是日本人,推出這款日式炸雞的確適合不過。炸雞外薄脆而內裡Juicy,十分嫩滑,再蘸上酸辣醬令人一食停不了

餃子的選擇多,而且湯底和麵都作自由配搭。

《肉骨茶湯餃 $35》
「韭菜鮮豬肉餃4隻」拼「雲耳椰菜鮮豬肉餃4隻」

湯餃餡料包滿,又夠鮮甜,餃皮薄身滑溜,可見餃餡。

「煎洋蔥鮮豬肉餃4隻」拼「芫茜豬肉餃4隻 $38」

餃子夠大隻,表面煎得金黃香脆,咬開餡料Juicy又飽滿。

《牛雜麵 上海幼麵 $39》 (跟餐凍飲 +$2)

《日式炸雞 $25》
由於老闆太太是日本人,推出這款日式炸雞的確適合不過。炸雞外薄脆而內裡Juicy,十分嫩滑,再蘸上酸辣醬令人一食停不了。

**將會推出的飯團!**

《牛蒡雞肉飯團》
老闆還送給我們試試他新出的自家制飯團,很特別,用上牛蒡和雞肉做的,味道口感都不錯。

去吃下午茶時加一個日式飯團確不錯,份量剛好又好味。
2019-06-09
2019-06-02 359 浏览
今日嚟咗深水埗想搵一啲有人情味,價錢親民啲嘅小店食。最近食得好熱氣,所以想食下啲冇味精嘅嘢,我揀咗呢一間裝修幾別緻,環境衛生都幾乾淨嘅餃子店🥟。我哋叫咗一份煎餃,兩份湯餃,仲有一份小食炸雞🍗香菇粟米雞肉煎餃$38,八隻煎餃嘅顏色煎到金黃,就咁睇就知佢係煎到啱啱好嘅。食落果然好好味🤤🤤餃子皮好香口,餡料新鮮,味道好配合。洋蔥鮮豬肉餃$35 ,八隻佢可以揀湯底嘅,我揀咗牛骨湯,牛骨湯好香呀,我一路食餃子都有飲幾啖。最近缺豬肉,但係食得出佢啲豬肉係新鮮嘅,好開心可以食到新鮮嘅豬肉,好驚食到啲冷藏嘅臭豬🤣大家可以試呢款啊,都推介👍淨係食餃子有啲悶,所以就另外加左麵底。湯餃配麵🥣就係$38 ,六隻。今次揀咗菠菜鮮豬肉餃同生麵,揀咗豬骨湯底,呢個湯底比較清淡啲,同樣都唔錯嘅。啲餃子🥟都幾濃味,所以揀一個青啲嘅湯底會覺配合🥳日式炸雞$25好大舊嘅炸雞啊🍗佢唔會話炸到非常之香脆可口嗰隻,幾好!熱辣辣即叫即炸,好快就俾我哋清晒啦😝😝😝要讚嘅係呢間嘅服務態度真係好好,會主動問你要唔要啲辣菜脯,正!而且餐具同環境真係好衛生。今次真係食到滿滿的人情味💕真係好抵食!

我哋叫咗一份煎餃,兩份湯餃,仲有一份小食炸雞🍗

香菇粟米雞肉煎餃$38,八隻

洋蔥鮮豬肉餃$35 ,八隻

日式炸雞$25

• 洋蔥鮮豬肉餃
  • 香菇粟米雞肉餃
2019-05-31 30 浏览
澱粉質嗜好者,其中一個至愛就是餃子麵,這家是新開不久的小店,喜歡光顧這種自己小店,也是一種想比他們默默的支持,希望有多點特色自家經營小店,保持更多本土風味。這裡的餃子都是自家包的,食得出家的味道。推薦煎餃子,餡料豐富又多汁。餃子湯麵也很好味道!餃子的餡料也是很足的,咬上去啖啖都係餃子餡。

這裡的餃子都是自家包的,食得出家的味道。
2019-04-29
午餐
2019-05-30 41 浏览
今天在深水埗送完野無意中發現這間隱藏在強記大排檔的食肆。坐下不久,店主很熱心介紹他們餐單上的菜式的烹調方式,尤其是講煎餃更講到繪聲繪影,讓我們忍不住點了多款食物。牛雜麵我們揀了上海幼麵,配上牛肚、牛筋及牛腩,還有蘿蔔及生菜,十分足料。上海幼麵非常彈牙,加上吸收了濃濃的牛腩汁,連湯也忍不住喝了幾口。而牛肚、牛筋及牛腩也煮得很淋,有入口即化的感覺。鹵水拼盤拼盤有腎片、雞翼尖、雞翼、豬大腸及流心蛋。我最欣賞流心蛋,蛋黃煮到剛好流心狀態,而蛋白則盡吸鹵水的精華,當中時間的掌握非常講究。其他的也有濃濃的鹵水味,非常值得推介。洋蔥豬肉煎餃洋蔥豬肉煎餃,底部煎得好香脆,面部濕潤,咬落充滿洋蔥汁,唔會油膩或熱氣。感覺好像食緊生煎包一樣,有驚喜!芫茜/芹菜豬肉淨餃同煎餃比,有另一番風味,無煎嘅情況下,食到材料的鮮味,好有住家味,餡料豐富。如果唔係飽,我會想試埋其他口味嘅餃。在這間家庭式小店,吃每款食物都感受到店主用心經營的心,我一定會再幫襯。

洋蔥豬肉煎餃

芫茜/芹菜豬肉淨餃

2019-05-29 38 浏览
這天跟朋友一同前來購買電腦,朋友選好了,我的肚子也餓了,於是他便安排我們一同前往吃飯。 從朋友口中得知這家餐廳的重點就是無味精,過去有些店鋪也是以冇味精為賣點,但是卻加入大量的糖,以取替味精。炸小雲吞, 外皮香脆可口,內裡肉質鮮嫩,雖然沒有鮮蝦嘅配搭,但味道卻十分不錯。芹菜鮮豬肉餃,芫茜鮮豬肉餃跟靈芝豬肉湯。 自家製手工餃子,味道果然非同小可,最重要的是沒有味精,是家的感覺和味道。餐廳還有 紅醋,辣椒油等醬汁提供。這是一個充滿愛和溫暖的旅程。

餐廳還有 紅醋,辣椒油等醬汁提供。

這是一個充滿愛和溫暖的旅程。
2019-05-28 121 浏览
平靚正家庭式餃子店👍🏻講起食餃子 大家都會諗去太子食去鴨寮街買去旅行用嘅電話卡 餃子癮突發😂一search就見到呢間新開嘅餃子唔諗甘多 馬上試!選擇唔算好多 有大約八款餃子、小食、車仔麵一心吃餃子 所以同朋友order煎餃同湯餃 同小食🥟 煎餃 $38煎餃 total我地嗌左十六隻 有八隻係後加嘅係因為實在太好食啦!餡料方面 嗌左芫茜、韭菜、洋蔥、菠菜豬肉餃煎餃煎得個皮好香脆 脆卜卜呀 唔會好油膩👍🏻一咬開煎餃 裏面爆曬肉汁 超級好食!其中最愛洋蔥豬肉餃同芫茜豬肉餃 煎過嘅呢兩款餃子更惹味更香😍再點埋自家製嘅辣菜莆雖然唔算好辣 但係更加提鮮👍🏻🥟 湯餃 配是日例湯 $38湯餃方面湯底揀咗西洋菜豬骨湯餃子就嗌咗粟米冬菇雞肉餃、雲耳椰菜豬肉餃湯底清甜 配兩款餃我覺得最適合不過粟米冬菇雞肉餃裏面都好多粟米 味道比較鮮甜而椰菜豬肉餃就好爽口👍🏻✨ 酥炸肉丸 $25✨ 日式炸雞 $25小食方面我哋帶咗兩款酥炸肉丸非常特別裏面有洋蔥同半肥瘦嘅豬肉口感一流 炸得香脆 細細粒可以一粒食晒👍🏻日式炸雞 肉質嫩滑好Juicy 一定要趁熱食啊!總括嚟講呢一間家庭式嘅餃子店餃子相當高質 價錢都平 值得再enc
平靚正家庭式餃子店👍🏻
講起食餃子 大家都會諗去太子食
去鴨寮街買去旅行用嘅電話卡 餃子癮突發😂
一search就見到呢間新開嘅餃子
唔諗甘多 馬上試!
選擇唔算好多 有大約八款餃子、小食、車仔麵
一心吃餃子 所以同朋友order煎餃同湯餃 同小食
煎餃
菠菜豬肉餃
芫茜豬肉餃
辣菜莆

🥟 煎餃 $38
煎餃 total我地嗌左十六隻 有八隻係後加嘅
係因為實在太好食啦!
餡料方面 嗌左芫茜、韭菜、洋蔥、菠菜豬肉餃
煎餃煎得個皮好香脆 脆卜卜呀 唔會好油膩👍🏻
一咬開煎餃 裏面爆曬肉汁 超級好食!
其中最愛洋蔥豬肉餃同芫茜豬肉餃
煎過嘅呢兩款餃子更惹味更香😍
再點埋自家製嘅辣菜莆
雖然唔算好辣 但係更加提鮮👍🏻
湯餃
粟米冬菇豬肉餃

🥟 湯餃 配是日例湯 $38
湯餃方面湯底揀咗西洋菜豬骨湯
餃子就嗌咗粟米冬菇雞肉餃、雲耳椰菜豬肉餃
湯底清甜 配兩款餃我覺得最適合不過
粟米冬菇雞肉餃裏面都好多粟米 味道比較鮮甜
而椰菜豬肉餃就好爽口👍🏻

✨ 酥炸肉丸 $25
✨ 日式炸雞 $25
小食方面我哋帶咗兩款
酥炸肉丸非常特別裏面有洋蔥同半肥瘦嘅豬肉
口感一流 炸得香脆 細細粒可以一粒食晒👍🏻
日式炸雞 肉質嫩滑好Juicy 一定要趁熱食啊!
總括嚟講呢一間家庭式嘅餃子店餃子相當高質 價錢都平 值得再encore💗

🍽 家後
🔎 深水埗基隆街211號地舖