2009-12-19 21 浏览
約了好友吃飯, 原本定了在太子吃, 結果因我被老細捉住走不到,辛好友醒目地走來官塘, 還有心地早找位子及等了我大半句鐘, 真的不好意思啊!冷盤小吃要了五香鴨舌, 味道比想像中少了份濃烈, 但其實味道不錯, 鴨舌入味而不涸喉。花雕炒河蝦仁給我有點驚喜, 河蝦仁清爽, 帶點幽幽的花雕酒香, 令我吃不停口。上海粗炒則平平, 可能是我們是待它涼了點才吃, 所以麵條帶點硬身。小籠包皮薄湯汁多, 惟肉汁不算太鮮濃。最後還要謝謝好友請客~~

小籠包皮薄湯汁多, 惟肉汁不算太鮮濃。

最後還要謝謝好友請客~~

2009-12-15
2009-12-19 30 浏览
提早做冬, 簡左呢間飯店 .叫了12 人套餐 ($1,2xx) , 沒有影相. 整體評語1) 食物上枱時間斷下斷下, 等左好耐 , d 食物大概由 7:30 p.m. 開始上枱 , 食完巳經係 9:15 p.m. (2) 湯無咩材料 (主要豆腐 , 幾粒青豆, 幾絲乾瑤柱) , 竟然好甜 ... 自己諗下點解啦 (3) 腐皮卷 (小食, 唔記得名) , 味淡, 只有小許冬茹味 .(4) 其中一碟菜有煙鴨胸片 , 超鹹 , 食唔落肚 .(5) 湯圓紫米露 , d 紫米超小, 超甜.
提早做冬, 簡左呢間飯店 .

叫了12 人套餐 ($1,2xx) , 沒有影相. 整體評語:

(1) 食物上枱時間斷下斷下, 等左好耐 , d 食物大概由 7:30 p.m. 開始上枱 , 食完巳經係 9:15 p.m.

(4) 其中一碟菜有煙鴨胸片 , 超鹹 , 食唔落肚 .

(5) 湯圓紫米露 , d 紫米超小, 超甜.

2009-12-16
2009-12-18 1 浏览
諗住去試吓睇睇好唔好食... 點知真係太失望琴日仲打去book埋位... 點知去到仲要等20分鍾... 問咗佢幾次都仲叫我等等 ... 最嬲係其他冇book位既客人竟然仲可以快過我哋入去.. 大家都係2位... 真係唔明佢點安排 ... 有咩準則呢??? 等咗20分鐘之後 ... manager仲要我哋再等... 最後梗係唔等呢... 最無辜都係個廚師 ... 食都冇食過佢煮既野... 到底好唔好食... 就決定以後都唔幫襯!!! 要怪就怪其他staff ....
諗住去試吓睇睇好唔好食... 點知真係太失望

琴日仲打去book埋位... 點知去到仲要等20分鍾...

要怪就怪其他staff ....
2009-12-18
2009-11-29 21 浏览
天綠香干$40甜梅醉乳鴿$85炒鴨菘子仁叉子燒餅$88上海炒年糕$55咸肉百頁娃娃菜(套餐)$48白飯$8加一合共$356.40之前食過醉乳鴿,覺得幾好食,所以再嚟過今次個午市套餐,淨係揀咗咸肉百頁娃娃菜,其他嗰啲揀唔落手,所以就嗌其他餸食,咸肉冇咸香味,百頁冇豆味,把鬼天綠香干,類似馬蘭頭,幾清爽呢次醉乳鴿,唔夠酒香,乳鴿肉都算入味叉子燒餅冇麵粉香,炒鴨菘子仁得嗰甜字,唔惹味炒年糕唔夠鑊氣,年糕都煙韌總之都係普普通通冇特色
甜梅醉乳鴿$85
炒鴨菘子仁叉子燒餅$88
上海炒年糕$55
咸肉百頁娃娃菜(套餐)$48
白飯$8
加一合共$356.40

之前食過醉乳鴿,覺得幾好食,所以再嚟過

天綠香干,類似馬蘭頭,幾清爽

呢次醉乳鴿,唔夠酒香
,乳鴿肉都算入味
叉子燒餅冇麵粉香,炒鴨菘子仁得嗰甜字,唔惹味

炒年糕唔夠鑊氣
上海炒年糕$55
2009-10-30
花生眉豆雞腳湯
2009-11-06 14 浏览
這晚出apm吃飯,每間餐廳都要等位,沒有特別想吃甚麼, 見這間不算太多人在等,而且是上海菜, 很容易就吸引到我們試了.門外menu的菜式很多, 有黃金蝦, 上海油淋雞,風鵝炒粉皮, 感覺似是蠻有水準的! 結果進去後,二人 點了 :小籠包, 黃金蝦, 紅燒豆腐炒香菇和菜飯.首先上的竟然是黃金蝦!炒得很乾身, 碟上都沒有多少"黃金"蝦身呈金黃色, 蝦殻沾滿咸蛋黃, 可是, 咬下去卻發現它不夠入味! 蝦沒有被炸得非常香脆, 吃下去是有點太乾..有點怪..要配著菜飯來吃. .最貴亦最令人失望的一項.小籠包是另一失望之作.皮中等, 夠汁, 但餡料味道不好! 肉質欠鮮美.是近來吃小籠包中最差的一個.之後來了紅燒豆腐炒香菇.這個不錯, 其實材料就已經是我倆所喜歡的,達到一般令人滿意的水平.總結: 價錢一般, 質素一般, 雖然只嘗了此店的三味菜, 但小籠包不好吃很難令我再光顧了.畢竟同一商場還有很多選擇
這晚出apm吃飯,
每間餐廳都要等位,
沒有特別想吃甚麼,
見這間不算太多人在等,
而且是上海菜, 很容易就吸引到我們試了.
結果進去後,二人 點了 :
小籠包, 黃金蝦, 紅燒豆腐炒香菇和菜飯.

首先上的竟然是黃金蝦!
炒得很乾身, 碟上都沒有多少"黃金"
蝦身呈金黃色, 蝦殻沾滿咸蛋黃,
可是, 咬下去卻發現它不夠入味!

蝦沒有被炸得非常香脆,
吃下去是有點太乾..有點怪..
要配著菜飯來吃. .
最貴亦最令人失望的一項.

小籠包是另一失望之作.
皮中等, 夠汁, 但餡料味道不好!

肉質欠鮮美.
是近來吃小籠包中最差的一個.

之後來了紅燒豆腐炒香菇.
這個不錯, 其實材料就已經是我倆所喜歡的,
達到一般令人滿意的水平.

總結:
價錢一般, 質素一般,
雖然只嘗了此店的三味菜,
但小籠包不好吃很難令我再光顧了.

畢竟同一商場還有很多選擇

紅燒豆腐炒香菇
小籠包
黃金蝦
2009-11-05
2009-10-12 6 浏览
在APM內有好幾間特色餐廳﹐這間側是吃上海滬菜.。在店外看過其巨型餐牌後﹐他們的食物有很多類別﹕特色前菜及小菜﹐海鮮﹐飯麵及包點點心都有很多選擇﹐因而進內試試好吃與否。 在店外看不覺這餐廳很大﹐但進入店內後發覺內裡有很多通道分支到其他大廳及店後位置。雖然空間很大﹐但枱櫈放得比較埋﹐感覺有點兒像與鄰枱一起進膳。 這裡環境以古典色彩為主﹐四週及枱櫈都是深啡黑木﹐燈光暗淡﹐屏風亦挑有花紋通心﹐給顧客一種懷舊及骨子的感覺。這裡的餐牌是以很厚的硬皮製做﹐亦很大本﹐因二人枱不夠寬﹐所以有人經過時還要張餐牌半掩才能繼續。花了點時間才看完而點上下列食物。 小籠包 - 皮薄﹐但不至於夾起便穿那種﹐因此每隻都充滿肉汁﹐質素不錯。韭黃蝦仁鱔糊 - 韭黃及黃鱔在底﹐面頭上放了幾隻白白的蝦仁。 這道菜顏色很深﹐看起來味道好像很鹹。但吃落覺得甜多過鹹﹐其韭黃及黃鱔份量亦算多﹐韭黃的味道令這道杰杰的菜色曾加了很香的味道。 但蝦仁的份量不竟少了些。鐵板蔥爆豬肉片 (配薄餅) - 這道菜最出色及好味不是豬肉片﹐而是份量蠻多的蔥。 因豬肉片味道鹹了些﹐所以與蔥及薄餅一起吃很夾﹐可以中和了一點鹹味。叫白飯來送亦是不錯的選擇
鐵板蔥爆豬肉片 (配薄餅) - 這道菜最出色及好味不是豬肉片﹐而是份量蠻多的蔥。 因豬肉片味道鹹了些﹐所以與蔥及薄餅一起吃很夾﹐可以中和了一點鹹味。叫白飯來送亦是不錯的選擇。
嫩雞煨麵 - 平時吃到嫩雞煨麵的湯底都是杰杰的﹐但這裡嫩雞煨麵的湯底反而是稀稀的﹐與普通湯麵無異。所為嫩雞只是好幾粒雞皮﹐大部份都是蔬菜。 不建議點這道菜。
總括來說﹐食物有好有唔好。整體氣氛不錯﹐但二人枱有點逼及建議把這裡所有由如砧板的硬木櫈都如這裡部份木櫈一樣加上坐墊﹐另顧客可坐得舒適一點。

之前想食呢間已經好耐了, 而當日放假, 所以決定一試。我地一行三人walk-in去, 到達已是1:00pm食飯peak hour, 該店的接待員已話無訂位的要1:30pm後才有, 咁我地行下先,到大約1:40pm返回該店, 拿了飛都要等多15分鐘才有位。進內時留意到店內中央位置既裝修好中國化,有古典色彩。而我地被安排到店內某一個盡頭, 一個可望向街景窗口位置坐, 樓頂有別緻燈飾點綴,另一面的牆壁上有簡單的小掛畫, 可能差不多過了食飯時間, 店內已慢慢寧靜下來, 我地好似係一個小天地咁享受下午, 好舒服悠閒。可能到了non-peak hour,店內侍應服務都幾好, 上菜速度都好快, 而且仲不時幫我地加茶同沖茶。 四寳茶 - 有香片, 紅棗, 杞子,仲有一樣唔記得係咩, 香片味好重, 開始飲時覺得有d苦,後來沖淡了才覺得好味, @$3茶錢  紅油抄手 - 有6粒雲吞, 醬汁都幾辣的,不過味道唔錯 ($32) 黑醋排骨 - 有好多塊大大舊的排骨,味道濃,幸而混有少量的松子,才不至於整碟黑漆漆的,味道都ok ($68) 醬燒年糕牛柳粒 - 有'的的色色'的年糕粒, 牛柳粒份量都算多, 用上
之前想食呢間已經好耐了, 而當日放假, 所以決定一試。

進內時留意到店內中央位置既裝修好中國化,有古典色彩。

醬燒年糕牛柳粒 - 有'的的色色'的年糕粒, 牛柳粒份量都算多, 用上紅黃青椒等疏菜炒,整碟色彩吸引開胃,味道都不錯架 ($88)

菜飯 - 叫了兩碗,都幾大碗的, 但唔知係用咩米煮, d飯煮得幾好,可以一粒粒散開, 每粒飯係短肥形, 不是淋身的, 好有'趙'頭 ($12)

本來想叫甜品的,但已經好飽了,唯有下次試啦。

用WORLD CARD 有 85%
醬燒年糕牛柳粒
黑醋排骨
菜飯
醬燒年糕牛柳粒
黑醋排骨
菜飯
2009-08-26 36 浏览
來到apm,就試試沒有吃過的king parrot 的上海菜。也是點兩個半價菜,口水雞和麻辣千層峰,另外點了一個上海炒年糕。口水雞︰份量ok,辣度不算太厲害,可是少了一陣麻油香,雞肉都算滑的。麻辣千層峰︰原來是豬耳加上粉皮,兩者相比,粉皮索了點辣汁更吸引呢。上海炒年糕︰份量夠,味道濃,年糕煙韌,不錯。因為沒有訂位,只能坐餐廳外的座位。覺得這餐廳相比其他上海菜館貴,不算太抵食。

上海炒年糕︰份量夠,味道濃,年糕煙韌,不錯。

上海炒年糕
口水雞
麻辣千層峰
2009-08-13
上海炒年糕
口水雞
麻辣千層峰
2009-07-08 4 浏览
去幫襯過好多次,這天三個人叫了數個送冷盤醉雞始終做得麻麻,酒味濃到苦,雞又唔夠嫩小籠包,多肉汁又夠鮮,一啖一口,不過皮可以再薄少許那個南瓜白雪,滑溜的蛋白唔太油帶有鮮味干煸四季豆,夠鑊氣,勝在不算太油膩可以送兩碗白飯這店的水準不錯,侍應好有禮裝潢是高檔,感受到上海獨特氣息,地方尚算寬倘,有一排大窗看到街座位多,又有不同形式的座位如卡位,二人枱,大圓枱及廳房地點方便,在APM商場裡,食完可行SHOPPING有時間既話,可以去試順帶一提,我們當時要上一壺的四寶茶一喝已愛上入口香甜的,甘香而帶有甜甜的茶味實在令人回味
去幫襯過好多次,這天三個人叫了數個送
冷盤醉雞始終做得麻麻,酒味濃到苦,雞又唔夠嫩
小籠包,多肉汁又夠鮮,一啖一口,不過皮可以再薄少許
那個南瓜白雪,滑溜的蛋白唔太油帶有鮮味
干煸四季豆,夠鑊氣,勝在不算太油膩可以送兩碗白飯
這店的水準不錯,侍應好有禮
座位多,又有不同形式的座位如卡位,二人枱,大圓枱及廳房
地點方便,在APM商場裡,食完可行SHOPPING
有時間既話,可以去試

順帶一提,我們當時要上一壺的四寶茶一喝已愛上
入口香甜的,甘香而帶有甜甜的茶味實在令人回味

2009-06-27 9 浏览
門面靚, 但service唔得叫一個$480 既set dinner 再加野食, 等勁耐, 隔離台遲過我地出呢, 散叫都食完, 但我地餐飯由8:45食到10:30, 一路係咁吹佢d野快d呢, 吹左4次, 勁無引, 一餐5個人食左$700, 都唔知食左d乜唔會再去, 請都唔去
門面靚, 但service唔得
一餐5個人食左$700, 都唔知食左d乜

唔會再去, 請都唔去
2009-06-24
2009-06-12 2 浏览
饅頭宮寶雞丁75元...花生多過雞,汁少沙碢雲吞雞.140元 失敗中既失敗, 成隻雞都冇雞味,湯冇雞味,菜肉雲吞30, 湯如水味,只有顏色黑醋松子魚HALF88元..一般上海粗炒55元..小籠飽70 元,窩貼35元,OK,但通街有得食豆板莧菜OK高力芒果奶黃48元..一般
饅頭宮寶雞丁75元...花生多過雞,汁少

菜肉雲吞30, 湯如水味,只有顏色

黑醋松子魚HALF88元..一般
上海粗炒55元..

小籠飽70 元,窩貼35元,
OK,但通街有得食

豆板莧菜OK
高力芒果奶黃48元..一般
2009-06-11
庆祝纪念
父亲节
2009-05-11 5 浏览
我和屋企人都好喜歡食上海野,今次同媽咪和妹妹們去apm的家傳滬曉食午餐。 習慣於進食前稍為用水沖沖碗碟,於是我們問侍應取水兜一用,怎料女侍應竟高傲地說 : 「我們沒有水兜的!」 我們只好把水倒在一個碗仔中,讓侍應幫我們倒去。這裡的餐牌實在太大,枱不夠寬,要用手捧著來看,不夠user-friendly。我們先點了我最愛的小籠包和紅油抄手,三妹至愛的酸辣麵。過了一陣再點二妹喜歡的生煎包和媽媽喜歡的葱油排骨拌麵及三鮮窩貼。怎料第二次order食物時, 女侍應竟擺出一副煩厭的樣子, 不想用筆記低, 於是我說了兩樣食物後便停下來等她, 她才極不願意地拿出簿子寫低。寫完後, 行開時更用不屑的眼神看著我。這位女侍應就是之前mention過高傲地說沒水兜的女侍應。紅油抄手好熱辣,內裡的菜肉豐富; 酸辣麵不太辣,麵很易發脹; 排骨麵的排骨很香脆,葱很多; 生煎包很熱辣,包底很香脆,內裡的肉很熱,好好味! 三鮮窩貼裡是海鮮餡,皮很脆! 最後我們叫了酒釀芝麻湯丸做甜品,味道也不錯。當然我們不敢再叫那位 "高傲"的女侍應了!

酸辣麵
葱油排骨拌麵
三鮮窩貼
生煎包
酒釀芝麻湯丸
  • 紅油抄手,生煎包,葱油排骨拌麵
2009-04-26 14 浏览
星期曰下午, 我和男友想吃上海菜,一行二人便去了這間試試, 一入去 , 覺得這間已八十年代上海feel的裝修, 燈光和環境都不錯開了壼香片,都ok!小籠包 (一籠 5 隻): 好多汁, 大件,但d湯汁不夠鲜味! ( 我會覺得天后銀幕街的泰滬店比較好味! )酸辣湯(2隻chills) : 份量好大碗,两人吃的話就太多。D湯比較酸 + 麻辣已不是溶合两种味。不夠濃比較稀不太推介~饅頭雞丁: 整個饅頭3份2都是腰果,得幾塊鸡肉, 真是好普通!
星期曰下午, 我和男友想吃上海菜

開了壼香片,都ok!

2009-04-26
2009-04-05 11 浏览
睇完各人評價後,晚上六點跟足大家都覺得好食d嘢試試.一家三口食到好飽.估唔到服務都ok la小籠飽,生煎飽很好吃好多汁,要熱食黑醋松子魚 -好正上海粗炒-一般鐵板牛肉 烤簿餅 - d料好好食,但皮唔簿豆漿豆味十足
睇完各人評價後,晚上六點跟足大家都覺得好食d嘢試試.
一家三口食到好飽.估唔到服務都ok la
小籠飽,生煎飽很好吃好多汁,要熱食

黑醋松子魚 -好正

上海粗炒-一般
鐵板牛肉 烤簿餅 - d料好好食,但皮唔簿
豆漿豆味十足

2009-04-03
  • 黑醋松子魚
  • 小籠飽
  • 生煎飽
2009-03-27 3 浏览
星期一晚朋友說想吃上海菜,一行三人便去了這間試試開壺四寶茶清清甜甜幾香幾特別, 叫左:麻辣雞絲粉皮_細細碟,不夠辣.D粉皮好彈牙. 算OK砂窩雲吞雞_雲吞皮薄味一般,清而濃既雞湯.雞肉相當嫩滑加埋金華火腿幾好南瓜白雪_好像賽旁蟹.配上蝦仁雞蛋白炒得都算滑,唔係太多油.不錯上海炒年糕_一D都唔煙UN.無乜特別記得侍應推介大閘蟹.朋友不想吃.所以沒有ORDER我喜歡這裡像八十年代上海裝修.環境典雅.靜靜地都幾舒服食物都係一般.服務方面我覺得算唔錯.換左幾次碗碟有機會再去食
星期一晚朋友說想吃上海菜,一行三人便去了這間試試
開壺四寶茶清清甜甜幾香幾特別, 叫左:
麻辣雞絲粉皮_細細碟,不夠辣.D粉皮好彈牙. 算OK
上海炒年糕_一D都唔煙UN.無乜特別
記得侍應推介大閘蟹.朋友不想吃.所以沒有ORDER