宴 尖沙咀

EN Tsim Sha Tsui
2020-09-14 104 浏览
疫情開始緩和,心情都會轉好一點~ 今晚小妹同麻甩佬去尖沙咀搵食,今次去左宴,食日本野🍢🍣🍤🍥🍜🍙。一入門口,見到裝潢日本風十足,一邊係卡位,另一邊係bar 台,仲有一邊係日系塔塔mi ,幸福感大大提升。~ 餃子味道不過不失。值得一提: 餃子包得夠實,唔易散,外形賣相都ok ge *~ 軟殼蟹卷壽司內材料滿滿,好在師傅包得夠實。咬開都唔怕散曬~ 軟殼蟹都炸得唔錯,唔會成口粉/ 放太耐淋曬~ ~ 炒牛飯呢款炒飯係menu 上有推介。真係有驚喜😍😍一粒粒牛係食到有牛味,有咬口 ,d牛都係真材實料,無因為呢碟係炒飯而hea。飯係用珍珠米炒,炒得夠勻稱,味道一致,火候十足。~ 雞塊呢款幾有驚喜,上面既沙律同d雞塊好甲,好開胃。炸度又岩岩好,仲保持到雞肉汁,水份十足。雞件大大塊,HKD90 都係值ge ..

~ 餃子

~ 軟殼蟹卷

~ 炒牛飯

~ 雞塊

2020-09-13 669 浏览
夏天都過左大半,好想去旅行啊......無得去旅行,唯有食下其他地方既菜色望梅止渴啦。其中一個想再去既就係沖繩,所以上網搵左依間有得食沖繩料理既餐廳~我地諗住早依少啲人,估唔到6點半未夠依度已經差不多一半滿😝餐廳既調味盤上見到我地曾經係沖繩買返香港既辣椒油😘前菜係北寄貝,好鮮甜彈牙,配著甜甜既生洋蔥,好岩佐酒🍻宮崎牛豆腐壽喜火鍋 宮崎牛係沖繩既特產之一,色澤具油光,脂肪分布平均又靚。再配以洋蔥、鮮東菇大蔥、豆腐、蔬菜等令到壽喜光既湯更鮮甜~宮崎牛肉質軟又甜,充滿濃郁既甜牛味!好快溶化😘沖繩香腸拼盤濃郁豬味,好juicy,每咬一口都有啖啖肉,肉汁浸出👍🏻佢有三款,一款係豬肉、一款係雞肉、一款具煙薰味,食完齒頰留香😁而且肉質彈牙,配上自家磨既芥末,非常地道又具誠意!冷茶麵拌山芋醬冷茶麵好有嚼勁,加埋山芋既獨特口感,非常出色!配上涼快既冷麵汁,和生蔥絲既香,非常爽快好味!桃味啤酒顏色比梅既深少少,紅少少,飲落口散發著陣陣桃香🥰So sweet, 好岩女仕飲呢~梅啤酒酒未飲已經聞到梅味,飲落好香梅香和梅既甜味😘PS ,我見到有日本人黎依間餐廳食野呢~
夏天都過左大半,好想去旅行啊......
無得去旅行,唯有食下其他地方既菜色望梅止渴啦。

我地諗住早依少啲人,估唔到6點半未夠依度已經差不多一半滿😝

餐廳既調味盤上見到我地曾經係沖繩買返香港既辣椒油😘

前菜係北寄貝,好鮮甜彈牙,配著甜甜既生洋蔥,好岩佐酒🍻

宮崎牛豆腐壽喜火鍋
宮崎牛係沖繩既特產之一,色澤具油光,脂肪分布平均又靚。
再配以洋蔥、鮮東菇大蔥、豆腐、蔬菜等令到壽喜光既湯更鮮甜~
宮崎牛肉質軟又甜,充滿濃郁既甜牛味!
好快溶化😘

沖繩香腸拼盤
濃郁豬味,好juicy,每咬一口都有啖啖肉,肉汁浸出👍🏻

而且肉質彈牙,配上自家磨既芥末,非常地道又具誠意!

冷茶麵拌山芋醬
冷茶麵好有嚼勁,加埋山芋既獨特口感,非常出色!
配上涼快既冷麵汁,和生蔥絲既香,非常爽快好味!

桃味啤酒
顏色比梅既深少少,紅少少,飲落口散發著陣陣桃香🥰
So sweet, 好岩女仕飲呢~

梅啤酒酒
未飲已經聞到梅味,飲落好香梅香和梅既甜味😘

PS ,我見到有日本人黎依間餐廳食野呢~
2020-09-13
2020-09-10 479 浏览
那間位於冲繩居酒屋設立於尖沙咀!門面到店舖裝修都好有特色!感覺好有日本feel!真係唔錯!地方都算好寬闊!坐落感覺都好舒適!👍👍👍.清酒煮大蜆銀雪魚西京燒明太子雞翼炭燒鰻魚壽司白桃梳打.明太子雞翼:賣相十分吸引!雞翼漲卜卜!真係睇得吓!食入口感覺味道唔錯又有口感!雞翼裹面入滿明太子!味道即時唔同哂!外脆內軟好好味!😋😋😋.清酒煮大蜆:充滿好香嘅清酒味道!蜆肉食入口感覺都好新鮮!肉質都好嫩滑都算幾大隻!味道好好味!.銀雪魚西京燒:銀雪魚賣好吸引!睇得又食得!肉質好鮮味!咬入口感覺都好滑!味道又唔錯!又食唔到有雪味!真係好有水準!😋😋😋👍👍👍.炭燒鰻魚壽司:鰻魚壽司賣相十分之吸引!睇得又食得!原汁原味!😋😋😋味道一流!色澤好吸引真係唔錯!👍👍👍.白桃梳打:好香嘅白桃味道!飲入口感覺好清香!加埋D梳打水味道真係好特別好好飲!.價錢方面中上價錢!食物都好有質素!都算唔錯!
清酒煮大蜆
銀雪魚西京燒
明太子雞翼
炭燒鰻魚壽司
白桃梳打

明太子雞翼:

清酒煮大蜆:

銀雪魚西京燒:
銀雪魚賣好吸引!睇得又食得!

炭燒鰻魚壽司:

白桃梳打:
價錢方面中上價錢!食物都好有質素!都算唔錯!

2020-09-09
2020-09-10 350 浏览
這次在尖沙咀覓食,在金馬倫道逛逛途中,看到這家店的廣告,被店舖的環境所吸引,所以決定一試。這家是第一家在沖繩開設的居酒屋,難得來到吃東西當然要慢慢享受😆。店舖環境燈光柔和,環境優美給人一種舒適的感覺,另有VIP房和榻榻米包房。餐牌上有好多不同種類的啤酒飲品可供選擇,食物的選擇也有不少,期間店員還會介紹時令海產可供選購。💥芝士年糕 HKD$48,一份有三件,另有砂糖可以配來吃。芝士年糕外皮脆卜卜口感煙韌,在中間還有半溶的芝士感覺很棒🤤,很快就被吃清光了。💥自選壽司 HKD$50起,選擇了金槍魚背/三文魚/帶子/炭燒鰻魚這幾款,這幾款壽司一份有2件😊,壽司即叫即做以保持品質新鮮。魚生味道鮮甜,不用放醬油也可以🤤。金槍魚背是第一次吃,看著紅紅的顏色就覺得很吸引,口感嫰滑挻不錯☺。💥稻庭烏冬 HKD$98,可選擇凍/熱食。靜靜選擇了凍食,配料和醬汁是分開上餐的。可因應喜好而選擇配料,喜歡直接配醬汁吃就好了🤤,稻庭烏冬口感煙韌彈牙,配合醬汁吃很開胃💕。這裡設最低消費的,每人最少要點一款飲品和前菜,靜靜選擇了白桃啤酒 HKD$68,是正在做優惠的啤酒☺。白桃啤酒味道清甜較容易入口,很適合女生飲的口

這裡設最低消費的,每人最少要點一款飲品和前菜,靜靜選擇了白桃啤酒 HKD$68,是正在做優惠的啤酒☺。白桃啤酒味道清甜較容易入口,很適合女生飲的口味🍺🍻。
2020-09-09
1K
2020-09-08 259 浏览
推開木門,環境以木製傢俬為主,每枱以紙燈籠照明,小角落擺滿日本裝飾,充滿居酒屋風味。餐廳選用沖繩食材,保持真正的和風口味。沖繩風鹽燒豬手$98豬手來自沖繩,慢煮烹調後再鹽燒,表皮微焦,豬手肉質嫩滑,輕輕一切便骨肉分離。外皮炮製出黏牙、細滑的口感,每口滿滿的骨膠原,是女士恩物,令人食慾大增!沖繩豬肉餃子$78餃子底部焦脆,餡料脹卜卜,包裹著鮮香多汁的豬肉,大口咬下,肉汁在口中爆發,沾上酸醋,肉香加倍提升。 特製墨魚汁炒麵$82墨魚汁鮮香撲鼻,炒麵煙韌,每條都掛滿墨魚汁。每啖夾雜大量爽口的豚肉,加上韭菜花的點綴,鑊氣十足,結合彈牙鮮魷,啖啖窩心滋味。炸芝士年糕三件 $48芝士年糕炸至金黃色,入口熱呼呼,外皮很酥脆,最驚喜的食法是跟配白糖,鹹甜交融,流心芝士香填滿口腔,軟糯甘香,十分美味。火炙和牛壽司兩件$98表面油光亮澤,有火炙焦香味,牛油被迫出,油花滿佈。每口都是濃郁牛香,肉質綿潤,加上醬汁,令人津津回味。荔枝梳打$40梳打酸酸甜甜,冰爽清新,解膩不二之選,令人難以抗拒⋯⋯

沖繩風鹽燒豬手$98

沖繩豬肉餃子$78

特製墨魚汁炒麵$82

炸芝士年糕三件 $48

火炙和牛壽司兩件$98
荔枝梳打$40
梳打酸酸甜甜,冰爽清新,解膩不二之選,令人難以抗拒⋯⋯

疫情全球肆虐已經大半年,喜愛去旅行的香港人在今年特別難捱,我都唔例外,一心計劃今年要回鄉(日本)都要被擱置,幸好香港有好少好有日本風味的居酒屋,可以一解思鄉之情~早前放假就跟老公去到一間日本居酒屋食Lunch,餐廳位置尖沙咀樓上鋪,地點都唔會太難搵,知道疫情大家都少左出街用餐,這裡都推出左多款日式便當,全部都特價發售,款式也很多!我地一心來支持他們,所以就留下來堂食,堂食也可以點叫外賣的便當,當然也有不少日式的小食主菜等,款式十分多樣~這裡佈置得很有日本風味,而且坐位之間都很闊落,絕對沒有壓迫感,所以限聚令下也可以安心用餐!我們安排到卡座,他們先遞上一杯熱綠茶,可以稍為暖胃~由於太耐都沒有出外用餐,也很想念日本,我們都點了他們菜單上的推介食品!松葉蟹味噌甲羅燒 HK$88松葉蟹味噌甲羅燒相當鮮味,上面有不少的蟹籽,加入了不少蟹肉絲,下層就有滿滿的蟹膏,混合旁邊的鵪鶉蛋,蟹味濃郁而不膩,相信伴飯一定更佳!炸軟殻蟹 HK$108即叫即炸,炸得剛剛好,外面脆入面軟,而且也不乏蟹味,有兩隻原隻炸軟殻蟹,一人一隻剛剛好,沾上醬汁又有另一翻風味!火炙三文魚便當 HK$112而因疫情下推出的便當,除

我們安排到卡座,他們先遞上一杯熱綠茶,可以稍為暖胃~

松葉蟹味噌甲羅燒 HK$88

炸軟殻蟹 HK$108

火炙三文魚便當 HK$112

而因疫情下推出的便當,除左外賣,也可以堂食,這個餐有湯,有沙津,有甜品,有漬物等~份量適中!

火炙三文魚配上燒汁,上面有蔥花,燒到少少濃邊幾香味,好有三文魚香味,伴飯也相當不錯!

最特別是個花生豆腐,口感很嫩滑,入口有花生味!

味噌湯也不太咸,幾清新~如果外賣食仲更加抵食!
2020-08-12
2020-09-03 123 浏览
本來諗住同朋友可以夜晚食返個晚飯慶祝朋友生日,諗住嚟呢間居酒屋飲杯酒食下小食,點知政府話晚市禁堂食,飲番杯酒都難😞😞😞 可以點做喎,唯有晏晝買返兩個便當同朋友喺屋企度食啦!呢度便當有好多款我地,就揀咗「南蠻炸雞便當」,「沖繩野菜炒豆腐便當」!其實呢間居酒屋有好多特色嘅沖繩產物例如苦瓜等等, 可惜我哋太遲黎啦!沖繩苦瓜賣晒😖但係廚師就話唔使擔心呢兩款都好好食!咁我哋就嗌左呢兩款外賣返屋企食!順便買啲日本清酒食住個便當當自己去咗沖繩先啦廚師仲好有心機咁介紹佢哋嘅菜單俾我哋,而且佢仲特登俾個便當特色前菜「沖繩腦豆腐」第一次聽又未食過,原來係沖繩特色小食,送酒一流!沖繩野菜炒豆腐便當樣子已經好吸引呀!有自家製嘅泡菜!對泡菜本來有份抗拒嘅我對泡菜改觀冇諗過泡菜可以咁清甜,唔會好重醃料,好開胃,野菜炒豆腐食落口好香鑊氣,野菜好清甜,仲有少少豚肉,啱晒鍾意食菜嘅我!甜品仲有抹茶厥添朋友就鍾意食香口野!南蠻炸雞便當 炸雞炸到金黃色再有埋秘製醬汁,配埋飯一齊食大有胃口,佢哋仲有自家製嘅泡菜比起韓國泡菜好食得多,清新爽甜又生津!甜品仲有個類似大福嘅糕點都係沖繩特產嚟㗎😝雖然而家邊度都去唔到但係食呢一份便當
可以點做喎,唯有晏晝買返兩個便當同朋友喺屋企度食啦!

沖繩野菜炒豆腐便當

朋友就鍾意食香口野!

南蠻炸雞便當

雖然而家邊度都去唔到但係食呢一份便當真係似去沖繩嘅感覺,而且便當釋出廚師分用心!

多謝你!令我困喺香港都可以食到異地嘅美食!希望遲吓可以上嚟飲番杯走食返多啲沖繩小炒!

2020-08-14 323 浏览
幾年前嚟過食晚餐松葉蟹放題好高質,一直都唔知佢有做lunch , 今日行過見倒地下有menu 先知,大廈門口好詭秘,電梯唔work , 不過一樓行樓梯都ok嘅,裝修無變,係舊式居酒屋嘅陳設,事隔幾年,🦀放題原來由6xx加到880了,香港通脹真厲害😲。Lunch set 選擇都唔少,我本來想食苦瓜炒豬肉,但原來無苦瓜,咁轉咗個生薑燒豚肉。堂食都係即棄餐具真係無奈,地球唔知點算好😭😭,除咗飯同豚肉,仲有泡菜,豆腐同蕨餅,賣相唔錯,豚肉個汁幾好食,飯上面仲有粒梅子,豆腐係煙韌嘅質地👍,唔會一夾就散,蕨餅雖然唔係我最愛嘅抹茶味,不過都好好味。🤗便當仲有湯同沙律。埋單只需68,唔係menu 寫嘅78,仲要唔使加1,一分錢唔止一分貨,真心抵食。🤑

堂食都係即棄餐具真係無奈,地球唔知點算好😭😭,
便當仲有湯同沙律。
燒豚肉便當

2020-08-14
2020-08-11 372 浏览
為了慶祝家人生日,詢問了他們的意見,他們很想吃日式火鍋。於是再請教了朋友,介紹我一試這家提供日式火鍋放題的沖繩料理餐廳。 一進入店舖,已經感受到日本的風味,不同的和式擺設、雜誌及卡片等,放得琳瑯滿目。獲安排入座後,我們看看餐牌,二話不說,便決定點名為「竹」的火鍋放題。 先來了冷盤(忘了拍照)及三點刺身拼盤,刺身有蝦、鯛魚及三文魚,擺盤算精美,蝦肉鮮甜嫰身,鯛魚滑口而三文魚肥美。這些精緻的前菜,令胃部熱身,亦為這頓豐富的晚餐拉開序幕。 接著來了磯煮鮑魚,用醬汁炆得入味,肉質看似堅韌,以為比較難咀嚼,但原來仍保持軟腍。 一客松葉蟹有這麼多蟹腳,真的充滿驚喜,松葉蟹本身已經煮熟了,但我們不太喜歡凍食,於是把它放進鍋中煮一會。蟹肉一梳一梳的分明,肉味非常鮮甜,仍有陣陣海水味。蟹腳吃了一隻又一隻,回味無窮。來到肉食了,有美國豚肉(忘了拍照)和宮崎和牛。豚肉肥膏不算太多,煮過後亦不會乾身堅韌。宮崎和牛每一片都很巨型,雪花脂肪紋整齊清晰,就像一件藝術品一樣,令人垂涎。放在鍋裡輕輕一灼,稍為轉色已經可以品嘗。和牛肉質鮮嫰,入口無渣,有慢慢融化的感覺。 雜菜拼盤有各類蔬菜包括金菇、冬菇、娃娃菜、豆腐、皇

雜菜拼盤有各類蔬菜包括金菇、冬菇、娃娃菜、豆腐、皇帝菜、大蔥及日式粉絲,當中冬菇非常巨型搶眼,擺盤亦很美觀。雜菜清新健康,其中娃娃菜及皇帝菜鮮甜無比,極為爽口。豆腐軟棉棉的,豆味濃郁亦同時像海棉般吸收了湯底的肉汁精華。我們亦點了兩份烏冬,麵條腍身彈牙,口感軟滑。

此時我們已飽得幾乎不能走動了,但仍要享受甜品呢!最後每人有一客綠茶雪榚,綠茶帶點甘味,但同時亦洗刷了口腔的肉味和肥膩感,為這頓豐富的晚餐作結。

食物質素極佳,每一道菜都是一種享受。至於服務,稍有不足,晚餐尾聲時,我們催促了多次才送來烏冬,這方面可以改善。最後連小吃、餐飲等,每人消費約$600。
2020-06-11
庆祝纪念
生日
2020-08-10 135 浏览
因為疫情關係,好多舖頭都冇開門,今日因為工作原因要來尖沙咀,打算搵間日本餐廳食個lunch,見到呢間幾靚仔就試吓 。環境好清靜,亦都好有日式風格,店員嘅服務態度亦都好好,招待好周全。餐廳方面都提供抗疫價午餐,有多款沖繩料理選擇。《沖繩墨魚汁炒麵便當》$78便當用膠盒呈上更加衛生。份量亦都好多,墨魚汁炒麵有驚喜,食起嚟幾彈牙,墨魚汁味道幾重,亦唔會太過油膩,仲有好多海鮮。配菜方面都有驚喜,豆腐好滑,似奶凍嘅質感,好特別,仲有沖繩苦瓜,有甘味之餘,唔會苦,好好味。《野菜炒宮崎和牛便當》$102同樣係份量好多,和牛比我想像中多,而且煮得夠軟林,脂肪比例較少,啱晒我口味,送飯好好味,仲有一小舊年輪蛋糕,夠濕潤,綿密,口感不錯。《沖繩風燻豬手》$98一直都好鍾意食豬手,所以想試試沖繩嘅味道係點樣嘅。結果真係好好味,因為豬手皮炆到好林,入口即溶,膠質亦都好豐富,但略嫌豬手份量有點小,但係味道10分不錯,推薦。 總括嚟講,便當質素唔錯,沖繩豬手同日本食過嘅味道都好接近,雖然餐廳因為疫情緣故人手少咗但係食物都幾有誠意。

《沖繩墨魚汁炒麵便當》$78

《野菜炒宮崎和牛便當》$102

《沖繩風燻豬手》$98

2020-08-09 141 浏览
日日食住家飯, 都食到口寡, 朋友介紹之下, 就係尖沙咀一間日式餐廳, 有便當外賣 睇睇個價錢, 個性價比都幾高, 就一於叫先, 咁同屋企人食, 就當然叫埋佢哋一份啦就叫咗個兩個便當外賣, 蒲燒鰻魚便當, 大大塊嘅鰻魚, 舖滿個蒲燒醬汁, 非常之入味, 而鰻魚嘅 口感非常軟嫩, 香滑,每一個便當都有一個凍嘅豆腐, 個豆腐咬落去非常之香, 入口即溶感覺非常之舒服 另外再加多個糯米糍, 同埋泡菜, 豐富, 便當真係包羅萬有, 再加埋個麵豉湯􏰀另外就係 鹽汁炒沖繩麵便當, 麵條非常的q彈, 索滿了醬汁, 非常之香甜, 再加埋兩隻餃子, 好 JUICY經過外賣嘅處理, 都保持到一定嘅質素, 非常之

經過外賣嘅處理, 都保持到一定嘅質素, 非常之
老公生日想好好慶祝,但係6點後禁晚市堂食,所以就安排下午去食返餐補數啦。前一日係whatsapp預訂檯,已經諗定叫邊個餐,所以落埋order方便佢地處理。一入到去,好有居酒屋feel,可能疫情關係比較靜左少少(同埋依家多數人都外賣,好少堂食)。咁安排左我地坐卡位,非常闊落。我地已經揀左「竹」依個餐$498有特上宮崎和牛同精選美國豚肉(可以refill)時令野菜拼盤(可以refill)日本米粥(可以refill)軟滑烏東(可以refill)松葉蟹同磯煮鮑魚(每位一客)有紙巾同濕紙巾提供仲有七味粉/鹽同一枝沖繩泡盛辣椒提供豐滿日本氣氛飲品list上面醬汁左:普通豉油(刺身用)中:酸汁(雜菜用)右:麻醬汁(肉類)下面醬汁係蟹醋(食蟹用)每人一客嘅兩款冷盤泡菜同芥辣八爪魚2款都好味但份量少左D三點刺身拼盤,有蝦,帆立貝同三文魚刺身一般,反而磯煮鮑魚有驚喜。松葉蟹(2人份量)蟹腳好鮮味,唔駛點醋都夠味,貼心嘅有提供埋剪刀俾我地慢慢剪。反而蟹身冇味,食左一半冇食到。美國豚肉好怕D又多肥肉又鯹嘅豚肉,幸好依度嘅豚肉好滑,食完都唔會膩。(豚肉我地一共食左2碟)特上宮崎和牛雖然未至於去到A5最好級,但係

有特上宮崎和牛同精選美國豚肉(可以refill)
時令野菜拼盤(可以refill)
日本米粥(可以refill)
軟滑烏東(可以refill)
松葉蟹同磯煮鮑魚(每位一客)

有紙巾同濕紙巾提供
仲有七味粉/鹽同一枝沖繩泡盛辣椒提供

豐滿日本氣氛

飲品list

上面醬汁
左:普通豉油(刺身用)
中:酸汁(雜菜用)
右:麻醬汁(肉類)
下面醬汁係蟹醋(食蟹用)

每人一客嘅兩款冷盤
泡菜同芥辣八爪魚
2款都好味但份量少左D

三點刺身拼盤,有蝦,帆立貝同三文魚
刺身一般,反而磯煮鮑魚有驚喜。

松葉蟹(2人份量)
反而蟹身冇味,食左一半冇食到。

美國豚肉
(豚肉我地一共食左2碟)

特上宮崎和牛
雖然未至於去到A5最好級,但係都會見到d紋路分明,而且唔會太肥膩,點埋提供嘅麻醬真係會勁食嫁。
(牛肉我地一共食左6碟)

雜菜拼盤
有金菇、冬菇、娃娃菜、豆腐、皇帝菜同日式粉絲
(之後refill左金菇、豆腐同日式粉絲)

之後都order左個烏冬(但冇影到相)

我地order左$88任飲
第一輪我飲左檸檬梳打,第二輪飲左凍烏龍茶

最後每人有一客雪榚揀(有綠茶、海鹽同柚子味揀)
我揀左海鹽,其實一d都唔咸,味道好清新添。

埋單計埋飲品係
498x2+88x2+加一=$1,289

價錢可能貴左少少,但好值得,因為我地都refill左幾多野,食得超飽。而且店員好貼心咁幫我地雪個自攜蛋糕,又成日幫我地執左檯面嘅吉碟。環境又安靜,真係可以同朋友坐足2個鐘慢慢傾計。
2020-08-04
2020-08-06 202 浏览
同我熟你都會知道我鍾意食日本野,但係而家因為疫情影響搞到夜晚冇得食日本野,但係如果可以叫到有日本特色,甚至乎有沖繩特色嘅外賣便當,都可以一解思鄉之情。《えん宴・外賣系列》精選日式便當選擇多多,仲有選用沖繩食材,有幾款都係沖繩料理!外賣選擇限時優惠見到有60幾蚊到$100鬆啲都有,豐儉由人。每款便當隨餐附送:花生豆腐、漬物、是日甜品、味噌湯及迷你沙律蒲燒鰻魚便當$108裏面嘅鰻魚都燒得好香,而且有兩件,分量十足 !生薑燒日本豚肉便當$68 呢個真係好正,好似平時堂食丼飯嗰啲咁樣, 而且側邊有好多洋蔥甜甜地,要來送飯一流, 十分開胃。 沖繩墨魚汁炒麵便當$78佢呢個墨魚汁炒好有彈性,口感彈牙,麵上都有好多粒爽口彈牙嘅物,加上兩隻菜餃子,夠哂豐富。花生豆腐係我覺得最得意嘅,個口感有少少似水牛芝士及表面睇落就好似一隻蛋。另外佢個味增湯味道清新,唔會太咸比較健康。甜品個質感都好有彈性好特別。另外值得一提嘅佢泡菜雖然份量唔多,但係酸酸甜甜非常開胃,食咗都覺得唔夠喉 !

蒲燒鰻魚便當$108
裏面嘅鰻魚都燒得好香,而且有兩件,分量十足 !

生薑燒日本豚肉便當$68

沖繩墨魚汁炒麵便當$78

外卖自取
2020-08-05 118 浏览
因為而家疫情既原因 搞到要買外賣🤔 估唔到呢間既外賣整得咁靚 好有日式便當既感覺 食落都開心啲好食啲🤣😍每個便當除左主菜同飯 仲有花生豆腐,泡菜,年輪蛋糕。 佢一set仲包埋沙律同麵豉湯。另外餐廳係選用日本沖繩食材~☺️(好有誠意)沖繩苦瓜炒豬肉便當 $72呢個都係其中一個沖繩料理🙈 苦瓜切到好簿 所以苦味唔會停留係個口太耐 豆腐好滑 煎得幾靚👍🏻 蒲燒鰻魚便當 $108呢個相較之下,好似無咁吸引 🤔可能因為鰻魚既細骨比教多 但整體都正常既~👌🏼野菜炒宮崎和牛便當$102和牛可能係運送途中太耐 令到啲牛食落有啲嚡 不過個牛汁同啲牛都好味😍 相信如果即刻食會好食好多😢

沖繩苦瓜炒豬肉便當 $72

蒲燒鰻魚便當 $108

野菜炒宮崎和牛便當$102
10 分钟 (外卖自取)
野菜炒宮崎和牛便當
晚上餐廳沒有堂食的日子, 屋企又沒有飯開, 到處尋找抵食的外賣回家吃。見到朋友分享「宴 尖沙咀」的日式便當很吸引, 很喜歡這些精緻的便當, 一盒有飯有餸有前菜, 它還要送沙律和湯, 只是幾十元的價錢, 不得了, 放工要去放回家吃。我去到才order, 等10分鐘左右就食得, 很有效率, 不像有些晚市做外賣的餐廳要等半小時以上。餐廳的裝修很有日本風, 吃沖繩食材煮的料理, 想像得到晚上來堂食很有氣氛, 希望稍後有機會吧。不過外賣有外賣好, 便當的單價比單點的食物抵好多。疫情影響令我們有好多不便, 但也把握機會, 享受這段時間才有的優惠吧。買了三個便當, 和家人一起分享, 份量方面, 一人一個便當, 也足夠的飽。沙律有醬汁調味, 用料優質, 麵豉湯味道不死鹹, 有層次的味道, 還有少許昆布和豆腐。野菜炒宮崎和牛便當$102和牛有4-5片, 比較薄片, 一般印象和牛油脂較多, 這片卻不肥膩, 反而有很香的牛味, 它伴隨一些日式炒椰菜, 有醬汁調味拌飯吃很適合。鹽炒沖繩麵便當$78簡單的炒麵, 味道卻是不平凡, 充滿日式的風味, 椰菜豬肉炒麵, 簡單卻令人滿足, 而餃子雖然已不是脆身, 但口味

野菜炒宮崎和牛便當$102

鹽炒沖繩麵便當$78
簡單的炒麵, 味道卻是不平凡, 充滿日式的風味, 椰菜豬肉炒麵, 簡單卻令人滿足, 而餃子雖然已不是脆身, 但口味仍然是很出色。

沖繩苦瓜炒豬肉便當$72
來到重頭戲, 一早已決定必點的沖繩苦瓜, 它切得薄片,  感覺比較美味易吃, 沖繩苦瓜確是不苦, 有點甘香滋味, 配豆腐和豬肉片炒, 及有少許蛋, 味蕾遊走沖繩了。

這顆像溫泉蛋的東西, 原來並非蛋, 它有點像豆腐的味道, 口感有點黏, 十分特別。
是次的便當有泡菜作前菜, 更有一小片千層蛋糕, 感覺完滿, 開心。
美味, 抵食, 有機會要再來買呢。
外卖自取
  • 沖繩苦瓜炒豬肉便當