2020-07-25 607 浏览
成條厚褔街都好多野食同黃店💛😳呢間魚生飯都有好多選擇😳選擇困難嘅你真係會揀唔到🤣唔洗驚魚生飯太dry,因為成個set包埋麵豉湯、酸瓜、唔知咩豆(唔係納豆)、同埋...(加分位✨)滑lu lu嘅茶碗蒸😍——————————————————————▽/ 三文魚&火燒平目魚丼定食 / 178♥︎♥︎♥︎♥︎♡(火燒平目魚(左口魚) is always my favourite!🥰好鍾意佢多脂肪,火炙完食入口仲會慢慢溶係條脷到👅三文魚色澤均勻,件件厚切,)./ 藍鯨吞拿魚赤身&火燒平目魚丼定食 / 168♥︎♥︎♥︎♥︎♡(魚生份量足夠,多餸哂成碗飯☺️)./ 火燒藍鯨吞拿魚醬油漬丼定食 / 138 [👏🏼]♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎(強烈推介‼️最主要原因係個飯底!😍日本醋飯混合咗甜醬油、葱,豐富咗呢碗飯嘅味道🥰平時唔太食飯嘅我都扒多咗幾啖😋另外,吞拿魚外面燒得熟熟地,入面保留到魚鮮味🤩唔會入口即溶,維持到刺身質感😚本身對吞拿魚反感之人士值得一試😍因為減少左吞拿魚刺身原本隻魚味☺️)./ 日本蟹肉忌廉薯餅 / 48♥︎♥︎♥︎♡♡(夠脆夠薯🤣都係咁啦😌)△——————————————————————
成條厚褔街都好多野食同黃店💛😳

——————————————————————

/ 三文魚&火燒平目魚丼定食 / 178
♥︎♥︎♥︎♥︎♡

/ 藍鯨吞拿魚赤身&火燒平目魚丼定食 / 168
♥︎♥︎♥︎♥︎♡
(魚生份量足夠,多餸哂成碗飯☺️)

/ 火燒藍鯨吞拿魚醬油漬丼定食 / 138 [👏🏼]
♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

/ 日本蟹肉忌廉薯餅 / 48
♥︎♥︎♥︎♡♡
(夠脆夠薯🤣都係咁啦😌)

——————————————————————
2020-07-20 566 浏览
食完呢間只可以話多人唔一定好野,好伏呀!裏面座位好狹窄,成間舖都好嘈😖不過呢樣都算事小,餐牌上面每款定食連加一基本上要$200起,但個質素就。。。.🍣火燒平目魚赤身丼定食不得不讚佢個火炙左口魚裙邊真係好正,係入口即溶個隻😻但個赤身就超霉,啲飯仲要染曬啲血水,大家明咩事啦🥶真心食咁多次壽司,真係第一次見🤕後悔冇影埋俾大家睇.🍣特選海之幸壽司飯定食一上枱俾佢嚇親,啲刺身望落已經超級唔新鮮,明顯係低級食材😟價錢連加一要成二百蚊,呢個價錢比爭鮮貨色我(可能侮辱咗爭鮮)🤮,好彩個定食仲有茶碗蒸,個蛋就幾好食嘅,好滑同埋入面好多料🥚.🍽味道: 2/5🏙環境: 2/5👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 1/5
食完呢間只可以話多人唔一定好野,好伏呀!
🍣火燒平目魚赤身丼定食
🍣特選海之幸壽司飯定食
🍽味道: 2/5
🏙環境: 2/5
👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 1/5
💰 藍鯨吞拿魚扒丼定食 配日本溫泉蛋$153(再加一)之前成日聽人大讚呢一間😆 所以就一直bookmark左~ 叫左個網上最多人推薦嘅 個藍鯨吞拿魚扒係半熟狀態 未到令人驚艷嘅入口即融 但的確係幾新鮮 之後試埋朋友嗰個大拖羅 好夠肥美 不過美中不足係食幾舊都有筋蛋如果再流心啲更加好 醋飯調味都可以 珍珠米粒粒分明 煮得偏硬身 係我中意嘅質感~ 不過我比較建議唔好叫死一款魚生😂除非真係好鍾意好鍾意 因為我食到最後都真係幾膩下~ 總括黎講我覺得算係above average嘅~ 但係有少少比人overrated🙈
💰 藍鯨吞拿魚扒丼定食 配日本溫泉蛋$153
(再加一)

2020-06-26 663 浏览
每次星期五晚放工諗唔到食咩就會去呢度🍣🐟因為一定唔會中伏 (但係今次有少少例外🙊)平時都係揀自選丼,不過嗰晚唔係想食太多,又想試吓新野,所以揀咗呢個唔記得咗叫咩嘅漁夫style吞拿魚飯🙈其實落單之前我都有問店員其實係啲咩, 佢話呢款吞拿魚有用醬油醃過,所以會比較鹹~不過我本身都鍾意食鹹嘅嘢,所以都想試吓 但係後尾食完之後覺得真係太鹹😂 同埋咁樣醃完之後啲魚感覺好唔新鮮😂 唔係話好難食但係試一次就夠好彩有叫燒三文魚鮫,呢度嘅燒魚質素穩定, 每次可能有唔同嘅魚 (例如油甘魚) 多數都會嚟食💕男朋友就差唔多次次都會食呢個燒吞拿魚溫泉蛋飯🐟🥚🍙 啲蛋汁撈埋啲飯好好食
每次星期五晚放工諗唔到食咩就會去呢度🍣🐟因為一定唔會中伏
(但係今次有少少例外🙊)

不過我本身都鍾意食鹹嘅嘢,所以都想試吓

燒三文魚鮫

燒三文魚鮫
2020-06-04 1427 浏览
性價比高的日式定食🥗有沙律,前菜,同茶碗蒸,好典型既午市set!藍鰭吞拿魚大腩小丼雖然係小丼,都有5片大拖羅,顏色光澤,好新鮮鮮甜,係有個位有少許根,餐廳選用優質日本米,有飯香😋仲有個喬麥冷面,加埋炒過既芝麻同wasabi,真係夠晒份量。CP值非常高,讚👍鰻魚定食賣相跟menu一樣,有半尾,兩旁鋪滿蛋絲!鰻魚頗厚肉,燒得剛好唔會太乾,保留左鰻魚既魚油,好味!另外加左$20點左2件炸雞,超推👍炸粉唔厚,非常香脆,雞肉嫩滑又入味,加埋些少檸檬汁,識食😏
性價比高的日式定食
🥗有沙律,前菜,同茶碗蒸,好典型既午市set!

藍鰭吞拿魚大腩小丼

鰻魚定食

難得有朋友黎搵🐻食午餐,當然要食得好d啦 😌 今次黎尼幢好多食肆既大廈,搵一間想食好耐既日本鋪頭 😝 好彩早點衝去攞位咋❗️如果唔係要等耐點啦 🥺朋友話午餐既「三文魚盛合便當」好正,但數量不多,今次就食唔到,唯有轉食「藍鰭吞拿魚盛合便當」啦 🤤 聽個名都好唔錯❗️午餐除左主食,仲有沙律麵豉湯,疫情之前,沙律仲有得任食 🤤 推介/ 意見‼️✨「藍鰭吞拿魚盛合便當」一上枱超開心,又有炸物,薯仔沙律,刺身同魚生飯,份量夠多,🐻係食唔曬 🤣 女仔細食可以叫少飯❗️✨ 藍鰭吞拿魚腩蓉用黎伴飯係perfect match 食到吞拿魚腩既肥美唷,刺身都非常新鮮 🐟 ✨值得一讚係定食有既炸雞🐔,外脆內嫩,而且仲熱辣辣,點住沙律醬食就最正😏價錢‼️$98 「藍鰭吞拿魚盛合便當」

推介/ 意見‼️

價錢‼️
$98 「藍鰭吞拿魚盛合便當」
  • 藍鰭吞拿魚盛合便當
其實小編真係好耐好耐冇食過日本菜嘅壽司或者魚生啦!😫 所以朋友仔一提議食呢間lunch就好幾期待,佢話好抵食同埋啲魚生都算高質!🤩.#DORAYA午餐定食 🍱🍴小編想講呢個定食set真係好抵!大家睇到幅圖,佢有齊晒三色刺身🐟、炸蠔🐚、炸雞🐔、沙律🥗同麵豉湯🍲!配埋壽司飯或者白飯!係超級豐富同埋不論男女都一定夠飽😝👍🏻先講佢三色刺身,雖然每一塊唔係特別大,但係都算肥美新鮮!好好味!🥰 然後佢嗰兩款炸物都好吸引!炸蠔既炸皮好酥脆!同埋都唔腥🙊 而佢既炸雞真係做到日式炸雞既感覺!份量好大一件,但又唔油膩!好出色!🤤成個set只係要$98另收加一服務費,埋單每人$108,抵🤙🏻💯.🏆 「豬」味指數:8.5/10📌 溫馨提示:如果女孩子覺得份量太多嘅話,可以提早同侍應講個飯要少飯㗎😉唔好浪費~😊
#DORAYA午餐定食 🍱🍴

🏆 「豬」味指數:8.5/10
  • doraya午餐定食
2020-04-12 1528 浏览
黎到尖沙咀厚福街 H8大廈有兩間比較著名的日本菜 今日我就去食「定食」相信有好多人都有試過「定食」我一直對佢啲丼飯念念不忙 於是復活假期前夕再去 當日我7:30pm到 一出𨋢見到有好多人拎左飛排隊😱 我估計條隊要排超過一個鐘以上先到 再加上而家政府要求1.5米距離 餐廳坐位較少 所以我最後都係叫外賣番屋企食我一心諗住叫藍鯨吞拿魚丼 但一場黎到 我就叫多左兩樣食物拎番屋企😆三文魚🍣刺身有六件刺身 咪道一般般 不是太出色蟹子沙律🥗有好多蟹子 沙律ok 藍鯨吞拿魚丼黎到個主角😍 首先吞拿魚飯可以選擇壽司飯或白飯 我選擇左壽司飯 有少少醋味 而且有蒸蛋同湯附送 蒸蛋好滑 仲有蟹柳魚蛋🥰吞拿魚扒面頭火炙過 食落口油脂溶化落個口 好好好食😋😋😋 如果餐廳可以有外賣自取優惠就好了 鼓勵多啲人可以外賣帶走 減少人受感染

三文魚🍣刺身
有六件刺身 咪道一般般 不是太出色

蟹子沙律🥗
有好多蟹子 沙律ok

藍鯨吞拿魚丼

吞拿魚扒面頭火炙過 食落口油脂溶化落個口 好好好食😋😋😋

2020-04-10
2020-03-24 1321 浏览
通常喺TST諗唔到食咩,Doraya都係個好唔錯嘅選擇。魚生新鮮,份量唔細,價錢適中,性價比都有中偏高㗎👍🏾有前菜,味噌湯同茶碗蒸,加$10可以轉蜆湯,但次次太夜都會售罄…失望😔今次試咗個大拖羅丼,入口即融,相當肥美,魚油喺口腔揮之不去,真係一種享受😌深海池魚丼同樣出色,肉質富有彈性,同拖羅口感完全不同,相比之下,我個人更加鍾意深海池魚嘅爽口,最重要係,食極都唔會有膩嘅感覺👍🏾👍🏾最後食埋個蛋香足料嘅茶碗蒸,真係滿足到聽朝!唯一可惜係…今次前菜係醃嘅雜菜,唔食辣嘅人可能就食唔到了…

2020-03-23 853 浏览
與同事一行👨‍👨‍👧‍👧👩‍👩‍👧‍👧人食午飯,大家左諗右諗都唔知食咩好,行咗去厚福街8H一個美食商場。上咗一間日本餐廳,見到餐牌樣樣都好想食,終於叫咗個三文魚&三文魚子丼配熱烏冬+茶碗蒸。魚生、魚子肥味新鮮😋烏冬、茶碗蒸即叫即整熱辣辣👍🏼價錢合理一流CP值高,環境衛生,服務態度好😊
2020-03-18 926 浏览
行完尖咀又開始肚餓喇‵今日想食日本野,就食刺身丼🍱啦香港刺身丼其實選擇唔太多,有既都係好貴好貴😥而哩一間我自己覺得係性價比想對高既👍🏻佢地其實本身已經SET 左一D 定食俾大家揀既~選擇都幾多嫁而佢地都有熟食揀,所以就算有朋友唔食生野,都唔怕🙌🏻🙌🏻如果大家揀唔岩D SET”” 就可以叫自選SET 喇佢都有幾多野揀嫁~最基本既三文魚、甜蝦、油甘魚當然有啦,但連池魚、吞拿魚赤身、中腩、大腩都有嫁而我就揀左 “ 特選海之幸壽司飯定食” 入面有三文魚、赤身、油甘魚、帆立貝、甜蝦同玉子,乜都有D,岩晒我呢D選擇困難症既人。而因為呢個係定食黎既, 所以包左麵豉湯、漬物,煮水蛋同生果。🦐🐟🍱特選海之幸壽司飯定食🍱🦐🐟🐟魚生係新鮮既,全部睇落都好有光澤、食落好有魚油味同鮮味。而漬物係一D 粉絲木耳加紅蘿蔔🥕整既,食落酸酸地,幾開胃,而另外重有一個日式煮蛋,D蛋🥚好滑,入面重有冬菇、海鮮粒同蟹柳,都幾精緻牙,重有兩舊生果TIM~🐠自選SET🐟而我朋友就叫左自選SET~叫左兩份三文魚,同一份大腩吞拿魚,大腩吞拿魚都重魚油味,但未至於係超級重,到好油好膩果種感覺。而自選SET 都有包晒麵豉湯、漬物,煮水蛋
行完尖咀又開始肚餓喇‵今日想食日本野,就食刺身丼🍱啦
香港刺身丼其實選擇唔太多,有既都係好貴好貴😥
而哩一間我自己覺得係性價比想對高既👍🏻

而佢地都有熟食揀,所以就算有朋友唔食生野,都唔怕🙌🏻🙌🏻

如果大家揀唔岩D SET”” 就可以叫自選SET 喇
而我就揀左 “ 特選海之幸壽司飯定食”

🦐🐟🍱特選海之幸壽司飯定食🍱🦐🐟

🐠自選SET🐟

而我朋友就叫左自選SET~叫左兩份三文魚,同一份大腩吞拿魚,大腩吞拿魚都重魚油味,但未至於係超級重,到好油好膩果種感覺。而自選SET 都有包晒麵豉湯、漬物,煮水蛋同生果🍈嫁。

我食左咁多次,水準都係KEEP 到,我自己就覺得可以再黎既,性價比幾高,,如果大家有好介紹,麻煩開心SHARE 下喇😬😬

2020-03-01 1007 浏览
呢間餐廳晚市基本上都要等位,有日lunch 想食丼飯,心血來潮就去試下,唔洗等位之餘仲要好抵食,今日就推介午市抵食set lunch。海膽&香葱藍鯨吞拿魚蓉定食 (HK$138)定食包括沙律前菜,蒸蛋,冷/熱烏冬及丼飯,份量頗多。海膽是用北海道海膽,新鮮,香甜,美味。加上香葱吞拿魚蓉,鮮味十足,送飯一流,正!特別一提,午市是免收加一的哦😊

海膽&香葱藍鯨吞拿魚蓉定食 (HK$138)
定食包括沙律前菜,蒸蛋,冷/熱烏冬及丼飯,份量頗多。

特別一提,午市是免收加一的哦😊

2020-02-21 805 浏览
武漢肺炎去食嘢,中午時分都仲係幾多人幫襯呢間。唔洗排隊👍🏻午餐無加一😁本身有任食沙律吧同湯,不過都因為疫情停左。改為店員攞俾客人。沙律就係椰菜絲沙律醬,湯有少量海帶&豆腐,咸左d。叫左個吞拿魚盛合😎d魚生係新鮮嘅!可惜連埋刺身豉油就食落酸左d。個魚蓉都好香!d飯我叫左壽司飯,都係酸左d。我諗可以嗌普通飯。炸雞好juicy同滑仲有薯仔沙律。玉子就正路囉,無特別!食完原來好飽 Service 好ok下次又食過

叫左個吞拿魚盛合😎
吞拿魚丼

d魚生係新鮮嘅!

可惜連埋刺身豉油就食落酸左d。

炸雞好juicy同滑

仲有薯仔沙律。玉子就正路囉,無特別!

食完原來好飽

Service 好ok

下次又食過
吞拿魚丼
2020-01-02 1220 浏览
📍 定食 Doraya 尖沙咀厚福街8號H8 6樓藍鰭呑拿魚扒丼定食配溫泉蛋(壽司飯) 💰$153有水準既日式丼飯 呑拿魚扒食落每一塊都好肥美 油香 表面用火燒一燒 灑左鹽同少少胡椒 好香 配埋温泉蛋撈埋d蔥 好入味 吾洗額外加豉油 食完好滿足!定食每一樣都好好味前菜好香胃 味增湯料有菇 海苔 可以加$10轉蜆湯 飯後食埋日式燉蛋 暖粒粒 蛋好滑👍🏻另一碗醬油藍旗吞拿魚定食(壽司飯)💰$138大大粒藍旗呑拿魚 有醬油腌好 好入味新鮮 較推薦呑拿魚扒⭐️⭐️⭐️
📍 定食 Doraya
尖沙咀厚福街8號H8 6樓
藍鰭呑拿魚扒丼定食配溫泉蛋(壽司飯) 💰$153
另一碗醬油藍旗吞拿魚定食(壽司飯)💰$138
大大粒藍旗呑拿魚 有醬油腌好 好入味新鮮
較推薦呑拿魚扒⭐️⭐️⭐️
2019-11-12 1582 浏览
日本菜式一向都係女士首選對於我黎講最重要係唔油膩, 又可以食到刺身既鮮甜呢間餐廳就俾到我呢種感覺不過更驚喜既係, 呢到做到天使與魔鬼既結合!首先, 刺身真係解凍得剛剛好, 又無一種腥味另外, 炸雞方面又做到外脆, 內裡仲保持到肉汁掛住食, 完全影唔切俾大家睇最邪惡既重點雞皮餃子老實講, 我當初都無諗住叫呢個.... 結果親愛的就最鐘意叫D邪惡到衝出宇宙既野...你問油唔油呢~.. 睇相都知  唯有自己跑多幾個圈補返D QUOTA提提搵食朋友仔, 桌面上其實有兩樽醬油架!如果唔見左, 記得要問侍應拎返啊~
日本菜式一向都係女士首選
對於我黎講最重要係唔油膩, 又可以食到刺身既鮮甜
呢間餐廳就俾到我呢種感覺
不過更驚喜既係, 呢到做到天使與魔鬼既結合!

首先, 刺身真係解凍得剛剛好, 又無一種腥味
另外, 炸雞方面又做到外脆, 內裡仲保持到肉汁
掛住食, 完全影唔切俾大家睇
吞拿魚便當

最邪惡既重點
雞皮餃子

你問油唔油呢~.. 睇相都知
 唯有自己跑多幾個圈補返D QUOTA
雞皮餃子 (5件)

提提搵食朋友仔, 桌面上其實有兩樽醬油架!
如果唔見左, 記得要問侍應拎返啊~
2019-09-21
吞拿魚便當
雞皮餃子 (5件)
  • 雞皮餃子