2016-12-30 4414 浏览
平時去開The One都見到一間餐廳好多人排隊,又有日式忌廉蛋糕賣,賣相好吸引,今日終於的起心肝去試吓大少個餐飲係斯里蘭卡紅茶青蘋果沙冰 - 真係好冰,但係青蘋果味唔太大咖哩炸雞飯 - 呢個咖哩都幾香,唔會太辣,好日式,米飯店家話自己係用日本秋田米,我覺得都幾黏同埋都有甜甜味道燒鱈魚飯烏冬餐 - 個鱈魚只係嫌汁唔夠,鱈魚好味就一定,因為我好鍾意食,佢油脂豐富,肉質夠嫩滑,如果多啲汁一定重好食,而個烏冬係好特別,佢係好似日式そば,但係又有烏冬個彈牙口感,無乜味道,但係唔錯,不過一個人食呢個餐真係有啲多~~香草蛋卷 - 跟餐甜品…好味,忌廉好多,同埋個蛋糕好香甜,不過就唔係太夠鬆軟黑芝麻蛋卷 - 大少加錢order飯後甜品,佢覺得好好味,芝麻味重,但係我都係鍾意我個香草蛋卷香草牛奶戟雪糕芭菲 - 食完個蛋卷,大少唔夠喉,話要order多個芭菲食,其實去到呢個時候……我已經非常飽,但係經常都話,食甜唔係用另一個胃架嘛~呢個我覺得都唔錯,個軟雪糕好香滑,但係個蝴蝶餅就好硬,整體嚟講好唔錯
大少個餐飲係斯里蘭卡紅茶
青蘋果沙冰 - 真係好冰,但係青蘋果味唔太大

2016-09-29
  • 燒鱈魚飯烏冬餐
2016-12-28 2166 浏览
「宏」曾是香港甜品第一名,其抹茶蛋糕更是得獎作品。其實除了日式甜品,其日式料理亦同樣出色。未踏進餐廳已經被蛋糕櫃裡的蛋糕所吸引,步入餐廳感覺就更良好,因為陽光穿過一列落地玻璃進入餐廳,使餐廳充滿日光令人精神。我打開餐牌後目標明確,點了《LS-5 日本野菜天婦羅冷烏冬 $99》送抹茶蛋卷/芝麻蛋卷及餐茶,我選擇了芝麻蛋卷及熱檸茶。日本野菜天婦羅由日本蕃薯、南瓜等等切條再炸而成、完全沒有油膩感,隔油功夫就得很功!冷烏冬驟眼看來像蕎麥麵,但其實是具特色的海藻烏冬!海藻烏冬是將營養價值極高的海藻混合烏冬而成,成扁身幼條狀,與一般烏冬賣相不同,海藻烏冬更彈牙有嚼感。淡淡海藻味的海藻烏冬放在碎冰上令其質感保持韌度,配上隨餐的冷麵醬汁令味道更佳!《R3 炸豬扒飯+烏冬 $130》送抹茶蛋卷/芝麻蛋卷及餐茶,朋友選擇了抹茶蛋卷及熱檸茶。-豬排炸至黃金,炸皮不厚而肉質鮮嫩,表面淋上豬排醬汁惹味非常。唯醬汁過多令豬排底下的米飯略鹹。此餐另配湯烏冬,烏冬同樣是海藻烏冬,但此款是浸在湯中熱食。口感同樣彈牙有嚼感,所以冷、熱食法一樣佳。抹茶蛋卷比芝麻蛋卷細小,包著抹茶忌廉,一見即愛。糕蛋質地帶點濕潤,完全沒有乾

我打開餐牌後目標明確,點了

《R3 炸豬扒飯+烏冬 $130》
送抹茶蛋卷/芝麻蛋卷及餐茶,朋友選擇了抹茶蛋卷及熱檸茶。
抹茶蛋卷比芝麻蛋卷細小,包著抹茶忌廉,一見即愛。糕蛋質地帶點濕潤,完全沒有乾身及鬆散的問題,淡淡抹茶味徘徊口中而不膩,果然是得獎之作!
芝麻蛋卷是正常卷蛋的大小,包著芝麻忌廉,質感濕潤且有彈性,入口芝麻味濃,真令人愛不釋手!

再翻翻餐牌,「宏」的甜品實在吸引,於是每人再點了兩個甜品
另叫:
《抹茶軟雪糕芭菲 $88》是店員的強烈推介,抹茶雪糕味道香濃且希有淡淡的回甘,再配上抹茶啫喱、自家制薄脆的餅乾、煙韌的白玉子、浸過糖水的紅豆蓉及放於杯子最下層的香脆杏仁片,口感和味道極俱層次而且食材豐富,能一次過滿足我都各種要求。
《抹茶甜品set A $160》實屬抹茶控必點之選,因為此Set包括了五款抹茶甜品:抹茶馬卡龍、北海道牛奶布丁配紅豆蓉布丁、抹茶卷蛋糕、抹茶湯配白玉子及抹茶雪糕拿破倫。
抹茶馬卡龍:中間夾著一層抹茶朱古力,外層蛋白焗後香脆,整體中規中矩。
北海道牛奶布丁配紅豆蓉布丁:布丁Q彈嫩滑,淡淡牛奶味配上略甜的紅豆蓉令整體甜度適中。
抹茶卷蛋糕:跟餐吃過,現在再吃仍然不覺膩,哈哈。
抹茶湯配白玉子:抹茶湯帶淡淡抹茶香,不甜,當中浸著幾夥白玉子。一個很傳統的日式食法。
抹茶雪糕拿破倫:酥皮有厚度但鬆脆,當中摺疊了多層薄薄的酥皮而成,甜品師傅的技術不錯。抹茶雪糕呈深線色,味道香濃,連同酥皮入口的確滋味。

值得回顧的一家日式料理。

設有加一服務費。
2016-12-28
2016-12-26 241 浏览
Hiroshi, the decor gives the impression of modern Japanese fusion restaurant. They take pride in fresh ingredients sourced from Japan, condiments and sauces made in-house. Their menu showcases their award winning udon( made with shredded seaweed blended in durum wheat and cut to the width and thickness of linguine) served in a selective variety of traditional and fusion styles, Japanese rice sets with a choice of specially prepared meats accompanied by a side of house salad and small bowl of special udon in kelp Soup, Japanese curry dishes and matcha based deserts.
Their cold udon was served with a 3 side dishes. The udon was generous in serving on a mound of crushed ice, retains the smooth mouth feel and chewiness of a good hand made udon, and more, subtle layers of flavours and mild variation in texture due to the presence of shredded seaweed in the udon gives a gentle yet refreshing twist to familiar regular handmade udon, scallions and wasabi are served on the side.
The side salad was a great starwith lettuce, tomatoes, carrot strips and corn kernels splashed with roasted sesame and yuzu are a great way to start. The two piece side dish maki was a high quality Japanese rice cooked to a perfect mouth feel of fluffy, chewy and smooth consistency. Layered by a strip of toasted seaweed and rolled together with a cube of tamagoyaki , cucumber and a hint of pickle. Ornamented with an orange coloured roe that provides a mild yet complete spectrum of flavours in a bite.
A second side , a nest of purple lettuce with cucumber strips in light batter and perfectly deep fried are a complimentary variation of symphonic of crisp crunch and juicyness .
The rice set of baked cod glazed in special BBQ sauce sprinkled with sesame, was a delicious bowl of sweet and savoury flavours that is perfectly accompanies the perfectly cooked fine selection of Japanese rice with baby carrots.
On the side was their award winning Udon in a very fragrant and clean flavoured kelp broth.
To end the session would be their very gently sweetened matcha soft serve ice cream served atop a layer sweet large red beans, a layer of crispy sliced almonds toasted in sweet glaze of almond powder. Right at the bottom was a slice of light chiffon cake to cleanse the palette .
2016-12-25 223 浏览
睇到食評話好好味,今天同朋友去試下,真係好好食。我食照燒雞set。個飯係珍珠米配照燒汁食好好味,雞也不錯,雞皮脆, 海藻麵都幾好。甜品 綠茶卷最好食,喜歡食綠茶係 大愛。可惜個肚太飽,唔可以试其它甜品。
照燒雞set
照燒雞set
2016-12-22 265 浏览
之前係雜志介绍過宏依間日本料理,所以專程去尖沙咀the one一試,宏最出名就係甜品抹茶蛋糕,係香港攞過香港甜品第一名,我就叫左個抹茶蛋糕同黑芝麻蛋糕食,抺茶蛋糕真係超软熟,一入口就溶,抹茶味濃厚,香味適中,配合得天衣无缝,食過先知道什麼是真正既抹茶蛋糕另外黑芝麻蛋糕同樣好味,甜味控制得岩岩好不過我最想介給俾大家反而係宏既乌冬同意粉,宏既乌冬加入左海藻,眼睇烏冬内有一粒粒既海藻,入口烏冬特别弹牙,海藻味融入口中,而且海藻亦有好高既营养价值,而意粉同樣加入海藻,入口比一般意粉好食得多,真係俾到人一種驚喜,價格方面,每個餐都係一百元左右,希望大家去宏食甜品之餘都一定要試下海藻烏冬,海藻意粉

另外黑芝麻蛋糕同樣好味,甜味控制得岩岩好

2016-12-22 450 浏览
今晚小妹約左朋友D系尖沙咀食晚飯🌃,順便shopping🛍~大家都中意食抹茶甜品🌿,所以黎左The ONE既宏🍴~落單之後,第1樣黎既野系宇治抹茶奶($40)。個抹茶奶幾迷你,飲哂都吾會太飽😜~飲落抹茶味好重🍵,有回甘,而且甜度適中,好好飲啊👍🏻!小妹揀左溫泉蛋撈烏冬麵($75)做主食,原來佢連埋沙律架✌🏻!沙律🥗有車厘茄、粟米、蘿蔔絲同菜😋。醬汁味道不錯,酸酸地好開胃😃。烏冬採用日本🇯🇵海藻烏冬,用100%純日本國內出產既小麥粉製成。海藻烏冬口感好彈牙☺️,配合埋滑滑既溫泉蛋🥚同惹味既烏冬汁,超正啊😍!小妹覺得好既烏冬應該凍食❄️,因為熱食既話麵質林左,食落就同普通麵分別不大😕...碟烏冬下面放左包濕紙巾,食完有得抹手💁🏻,好細心啊💛~甜品時間又到喇😆!呢度既甜品種類好多,我地心大心細💓樣樣都想試~諗左好耐最後決定要抹茶甜品SET A($160),包含左:-抹茶雪糕拿破崙(2件)-抹茶小蛋卷-法式抹茶杏仁餅(2件)-北海道3.7牛奶布甸-京都宇治抹茶奶配白玉丸子抹茶雪糕拿破崙:抹茶雪糕夠凍⛄️,影完相都未溶🙈。雪糕既奶味🥛比抹茶味重,不過整體黎講系好食既👅~個餅同一般既拿破崙有少少吾同,小
宇治抹茶奶
溫泉蛋撈烏冬麵
碟烏冬下面放左包濕紙巾,食完有得抹手💁🏻,好細心啊💛~
抹茶甜品SET A

-抹茶雪糕拿破崙(2件)

-抹茶小蛋卷

-法式抹茶杏仁餅(2件)

-北海道3.7牛奶布甸

-京都宇治抹茶奶配白玉丸子
抹茶雪糕拿破崙
抹茶雪糕拿破崙:抹茶雪糕夠凍⛄️,影完相都未溶🙈。雪糕既奶味🥛比抹茶味重,不過整體黎講系好食既👅~個餅同一般既拿破崙有少少吾同,小妹略嫌佢吾夠多層👀...
抹茶小蛋卷
抹茶小蛋卷:相對其他甜品黎講抹茶味吾夠濃😗,不過小妹吾系特別偏好蛋卷🍳。
法式抹茶杏仁餅
法式抹茶杏仁餅:macaron賣相幾靚✨,有lace邊🙂!個餅外脆內軟,做得不錯~
北海道3.7牛奶布甸
北海道3.7牛奶布甸:牛奶布甸奶味夠濃🍼,但口感比較似啫喱😛,有少少彈牙😬。
京都宇治抹茶奶配白玉丸子
京都宇治抹茶奶配白玉丸子:咁多款之中小妹最中意呢個❤️。微甜既白玉非常煙韌👏🏻,好香糯米味👃🏻!不過白玉就吾系好索到宇治抹茶奶既味道喇~

雖然小妹系衝著甜品而來🍦,但食完覺得主食做得比甜點更出色🤣~
2016-12-19
宇治抹茶奶
抹茶甜品SET A
抹茶雪糕拿破崙
法式抹茶杏仁餅
京都宇治抹茶奶配白玉丸子
朋友話想食日本野,但係又唔想食生野,就帶咗佢來呢間好多人讚好嘅餐廳。由於我哋好早嚟到,大約係12點左右,所以餐廳人數亦不多,見到餐牌有啲新嘢,叫做烤雞水耕菜沙律$85用嘅菜都係水耕製作,衛生安全信心保證。食落去味道清新,完全沒有泥沙,不過唔係生菜所以唔會太爽口。烤雞有啲燒汁,口感頗滑。裏面亦有非常爽口的紅菜頭,增加田園風味。鱈魚飯一來到好香煎魚味道,燒汁甜味好濃郁,同鱈魚本身甜味好夾,而且經過煎既過程,令香上加香,而且魚既表面就算有燒汁亦保持到脆身口感,非常好!黑芝麻蛋捲/抹茶蛋捲黑芝麻蛋捲好香芝麻味,而且味道好清晰,甜度適中,而蛋糕質感柔軟,中間帶有嫩滑cream,細細件作為飯後甜品剛剛好!比起芝麻,抹茶味就較遜色一點,雖然蛋糕同cream質感同樣柔軟細滑,但關鍵抹茶味唔係太出,較為可惜。日本草莓沙冰$89見佢咁貴,原來真係好特別,出面嘅沙冰可能係$40至$50不過冇咁清新,而且呢個真係用咗日本草莓整成特別清甜。甜味又唔係化學,好適合我嘅口味。餐茶亦用咗唔錯嘅外國牌子,不過唔好浸太耐,如果唔係就會太濃郁架啦。

鱈魚飯
黑芝麻蛋捲/抹茶蛋捲
日本草莓沙冰$89
2016-12-13
臨近聖誕節真係唔黎尖沙咀唔得,睇燈飾買禮物一次過! 今日就同朋友黎到The One,行到攰就近近地The One食... 貴都慳返精力。今次就同朋友食宏。睇下menu其實咁多樣野,又有甜品又有野飲都係$99起,其實又唔算好貴。有飯有烏冬,有蛋卷/macaroon做甜品,有紅茶配埋。今次同朋友分別叫左和風海鮮海藻麵意粉,同豚生姜燒飯套餐。叫海藻麵意粉因為店員超級推介,話好有益,仲用100%小麥粉同高纖海藻整,講到有益又冇可能唔試下...淡淡地士多啤梨味ge草莓香紅茶,唔好expect好似台式果茶咁香濃,但聞落係香係fresh,紅茶味道重d。初茶,用bb茶葉沖出黎ge綠茶,加左4-5次水仲有味,頭2次好甘香好濃,冬天飲岩曬! 之後個幾次淡返d,不過依然有綠茶清香。和風海鮮海藻麵意粉 $99有沙律做前菜,海藻麵意粉賣相唔錯,麵質唔淋,幾滑身,唔會好似意粉咁似埋曬,條條分明。有少少黑椒香辣味,比起落醬清新得多。豚生姜燒飯套餐 $130有飯有烏冬有沙律,岩曬三心兩意ge人。飯ge份量多d,而烏冬個湯偏清淡但烏冬好彈牙! 跟餐叫左草莓小蛋卷同抹茶蛋卷。抹茶蛋卷係小蛋卷ge 2倍有多,而且連crea

和風海鮮海藻麵意粉 $99
豚生姜燒飯套餐 $130
跟餐叫左草莓小蛋卷同抹茶蛋卷。抹茶蛋卷係小蛋卷ge 2倍有多,而且連cream都係抹茶味,好軟熟好滿足! 而小蛋卷就好香蛋味,口感綿密。2揀1 ge話我會prefer抹茶,話曬宏都係sell抹茶為主,叫呢款一定冇錯。
甜品係用第二個胃消化。坐下傾下又同朋友想食下甜品再坐耐d,就叫左抹茶芭菲($78)同窩夫($68)。
個樣夠曬fancy,又舖滿mochi!!! 粒粒大粒又好咬煙un,淋上煉奶ge雪糕好重茶香同奶香,抹茶專門店係唔同d... 一層蛋糕一層pudding一層抹茶jelly同最後有粟米片... 鍾意ge口感全部有齊! 建議2人share!
窩夫熱辣辣整好,仲有3塊咁多... 份量都值$68,每個位置都佈滿抹茶,真係食極都仲有! 食個餐再加個甜品真係飽到呢...
2016-12-15
  • 和風海鮮海藻麵意粉
  • 抹茶芭菲
約了到the ONE 做FACIAL, 之前來個輕盈晚餐吧~ 這間日西式設計的餐廳,有西式的環境,配合日式的佈置 當然,食物也是很西日式的~ 有傳統的麵食,和食,也要西式的甜品,蛋卷~ 當然,最抵食的,還是這裏的套餐呀~ 有齊沙律,主食,甜品和飲品,都係由99蚊起~ (平時食個蛋卷都30蚊~@@) 是夜大家都不是很餓,所以和朋友都點了麵食套餐~ 前菜的沙律未有太大驚喜,不過味道還是可口的~ 朋友點的煙三文魚海藻冷烏冬~ 這裏的烏冬是特製的~加入左小麥,食落似蕎麥麵的感覺~ 冷食的效果更爽口,煙煙韌韌的, 配上不太咸的冷麵汁,給人一種很清新的感覺~ 我就點了醬油鳥冬套餐~ 雖說是醬油,但還有3大塊叉燒的~ 烏冬和冷麵一樣都係小麥麵 不過熱食的麵質感軟得多了~ 沒有了冷烏冬的爽口,但換來了軟綿的幼滑口感~ 這裏的叉燒是值得一讚的,不是那種乾乾的,一片柴片的叉燒 而係有紋路,有肥肉,有質感的~ 就真是在食一塊肉呀~ 這裏是甜品專門店,甜品是很令人期待的~ 跟餐的甜品是有三種味道選的蛋卷 揀了其中的綠茶和芝麻~ 兩款蛋卷的質感都很鬆軟 稱得上是真正的"海棉"蛋糕呀~ 綠茶的
約了到the ONE 做FACIAL,

之前來個輕盈晚餐吧~

這間日西式設計的餐廳,有西式的環境,配合日式的佈置

當然,食物也是很西日式的~

有傳統的麵食,和食,也要西式的甜品,蛋卷~

當然,最抵食的,還是這裏的套餐呀~

是夜大家都不是很餓,所以和朋友都點了麵食套餐~

前菜的沙律未有太大驚喜,不過味道還是可口的~

朋友點的煙三文魚海藻冷烏冬~

這裏的烏冬是特製的~加入左小麥,食落似蕎麥麵的感覺~

冷食的效果更爽口,煙煙韌韌的,

配上不太咸的冷麵汁,給人一種很清新的感覺~

我就點了醬油鳥冬套餐~

雖說是醬油,但還有3大塊叉燒的~

烏冬和冷麵一樣都係小麥麵

不過熱食的麵質感軟得多了~

沒有了冷烏冬的爽口,但換來了軟綿的幼滑口感~

這裏的叉燒是值得一讚的,不是那種乾乾的,一片柴片的叉燒

而係有紋路,有肥肉,有質感的~

就真是在食一塊肉呀~

這裏是甜品專門店,甜品是很令人期待的~

跟餐的甜品是有三種味道選的蛋卷

揀了其中的綠茶和芝麻~

兩款蛋卷的質感都很鬆軟

稱得上是真正的"海棉"蛋糕呀~

綠茶的味道有兒點甜,反而少了綠茶應有的苦澀茶香味~

芝麻味反而有濃濃的芝麻香味,不太甜亦不太膩~

甜品嘛,多多也不夠~
抹茶芭菲

賣相的確很吸引呀~我也是看圖才點的~

綠茶雪糕很出色,有抺茶的茶味~也有綠茶的清香~

雪糕下那軟軟的抺茶粉麻糬也煙韌有咬口~

但原來杯裏全是喱啫, CREAM, 還有蛋糕呀~

實在太飽太滯了~

那個CREAM 是超級的多呀~

建議最好和3~4個朋友分食

另一個也是抺茶系列~

抹茶軟雪糕芭菲杯

這個軟雪糕~ 老實說,沒有上面那種綠茶雪糕那麼香綠茶味~

口感幼滑,但抺茶味道不夠濃~

不過伴雪糕的紅豆,白肉丸子和綠茶喱啫則很有日本水準~

再加上底層的杏仁脆脆一起食

又軟又脆又甜又澀,多種感覺交纏後的後果

就是食不停口了~@@

跟餐的茶雖然只有普通茶包的茶

但也是 EarrGrey Tea, English Breakfast tea

雖說茶包,飲聞落香味滿溢,飲落齒頰留香

用黎配合甜甜的甜品簡直絕配~

這裏雖是甜品專家

但主食烏冬也不失禮,而且價錢也相宜,的確是晚餐的一個好選擇

唯一要留意是進餐時間只有一個半小時呀~

题外话/补充资料: 七點後人較多,要在門外排隊~ 冷/熱烏冬的份量不太大,如果食量大的人,可能未必夠飽,可以選擇另一款要烏冬加飯的套餐~
2016-12-14
  • 醬油烏冬
  • 冷烏冬
2016-12-17 197 浏览
上次見仲係佐敦,現在已搬來TheOne。兩個抺茶控黎到食生日飯,當然食盡佢!我點了雜錦天婦羅飯+海藻烏冬,天婦羅外脆內軟,但略厭唔夠多種類,朋友點了照燒雞扒飯+海藻烏冬,雞扒燒得香嫩,配粒粒的珍珠米,好食!個烏冬湯底好清甜,感覺好健康!加左$20轉抹茶牛奶!好重抹茶味!溝埋奶真係好夾!跟餐小蛋卷,諗住之後嗌甜品,所以揀左雲呢拿同黑芝麻,芝麻味好濃郁,個蛋卷好鬆軟,配爆醬又滑的忌廉好好味!兩件蛋卷實在唔夠喉,嗌多個招牌甜品。抹茶芭菲,有綠茶菓子,綠茶啫喱,個人中意配雪糕同粟子蓉一齊食!整體而言,食物質素好高,環境坐得好舒服。
加左$20轉抹茶牛奶!好重抹茶味!溝埋奶真係好夾!
兩件蛋卷實在唔夠喉,嗌多個招牌甜品
整體而言,食物質素好高,環境坐得好舒服。
宏 由佐敦小店經營抹茶蛋卷等特色甜點做起,能進駐到尖沙咀The One商場相信一定有兩種力才做到 : 就是實力及超凡的魅力💕餐牌像兩本厚厚的插圖書,看到一張張吸引的美食照片📷,真想將全部食物點一遍😭😭宏 Hiroshi 是日本麵食和甜品專門店,主張食材來源自然對身體有益,貫徹日本講求健康養生的理念🙌單是甜品都有很多款式,花多眼亂👀餐方面有海藻烏冬配甜品特價餐只是99蚊,包烏冬麵+甜品+加州卷+沙律+斯里蘭卡紅茶,重點是全日供應,在尖沙咀高消費的地方,悠閒地和朋友坐上半天聊一聊算是很經濟實惠我選了和風海鮮海藻麵意粉,意粉加入海藻製成,有助降血脂食落更健康,比一般意粉更幼身彈牙,雖然不是很多醬汁但以日式醬汁炒過很入味,海鮮不多,只有大蝦及帆立貝,但大蝦已經過處理,蝦身已剝殼,方便食客食用很貼心😌 沙律菜有粟米,車厘茄,生菜等新鮮雜菜,撈上日式沙律醋,酸酸咪咪很開胃🌿肥桃仔對於這個特價餐感覺好滿意,好飽喔!另外叫左杯日本草莓沙冰🍓,本身以為是色素咁鮮紅色但原來不是,飲落超透心涼,用日本鮮草莓真材實料打成沙冰,沙冰打得很幼細沒有粒粒碎冰,有草莓的果籽及啖啖果香😙抹茶蛋卷是店鋪的皇牌💡 好怕蛋
單是甜品都有很多款式,花多眼亂👀

肥桃仔對於這個特價餐感覺好滿意,好飽喔!
抹茶蛋卷是店鋪的皇牌💡 好怕蛋糕乾爭爭,但這個抹茶卷很鬆軟,中間的抹茶忌廉超香滑濃郁的茶味,一輪蛋糕爆漿忌廉再一輪蛋糕一啖食落去真是享受😚
宏 還提供有機水耕菜,標榜天然優質,跟合適的食材作搭配,岩哂一眾追求健康纖體的女士😈!
食完主餐叫了兩款甜品🍦,香草牛奶軟雪糕芭菲(左)及抹茶軟雪糕芭菲杯(右),兩款雪糕都是用日本引入的軟雪糕機所製,軟滑非常😋
我超級喜歡食抹茶甜品,抹茶軟雪糕芭菲杯真是必吃必吃必吃
(因為重要所以講3次☺) 口感同層次都超豐富! 軟雪糕超軟滑,抹茶味很濃,帶有淡淡的回甘,配上抹茶啫喱,自家制糖霜曲奇,日本的白玉丸子食落煙煙韌韌,帶甜紅豆蓉中和抹茶的甘,底層有不少的杏仁脆脆,幾種配料一齊食真是大大大滿足超好食的😝😝 不愧是甜品專門店,恨食抹茶的你地可以去試下一解相思苦💓
  • 抹茶軟雪糕芭菲
  • 和風海鮮海藻麵意粉
2016-12-14 192 浏览
朋友book左呢間餐廳食生日飯,本身睇open rice食評個個都係講食甜品,但係我地食dinner會唔會有中伏。不過book左就去啦。去到真係冇乜主菜選擇,唔係咖哩飯就係烏冬,不過佢都有set dinner gei,就係連埋個細沙律,甜品同埋熱茶。都抵係跟餐會有埋個出名甜品蛋卷,揀左綠茶同芝麻味。主茶就冇咩特別啦,不過朋友話個咖哩好好食。但係我就覺得個分量小左d。另外再叫多個甜品窩夫,就加左個生日牌(或者可以寫係碟邊,要加$10)但係佢都有限時,一夠鐘就要走喇。
綠茶窩夫
庆祝纪念
生日
綠茶窩夫
2016-12-14 209 浏览
話說小胖女之前同佢d fd係The One食過宏後念念不忘  成日話要帶我去食多次 俾我知道d綠茶甜品有幾好味上星期去開尖沙咀 終於"飛雲! 機會黎喇" 閒日既宏都幾多人食 食d咩由小胖女發板  而小弟就坐低橋埋雙手等食事頭婆order左咖哩豬扒飯同一個set 有雜錦天婦羅飯+海藻烏冬+抹茶蛋卷 當然甜品係少不了架啦個set都幾大 以為海藻烏冬會係迷你版 但原來份量都唔小 而豬扒飯就更加出色 咖哩同吉列豬扒既味道都唔錯同得小胖女黎佢又點會願意放過我個胃? 為食既佢明知個set有個蛋卷仍然要叫多兩個甜品先肯罷休雖然小弟對抹茶既愛唔算好深 不過都覺得個抹茶蛋卷好香好鬆軟 另外抹茶同雲呢拿芭菲都好好食 猶其雲呢拿芭菲既生果配料就更加係極之吸引 難怪小胖女要食完再食

個set都幾大

2016-11-09
  • 抹茶軟雪糕芭菲
2016-12-12 173 浏览
今日去咗the one 食甜品 喺5樓 不過行下睇下 好快又到啦 宏喺k11都有 不過只係外帶 得the one 有得坐抹茶卷 抹茶卷好鬆軟 質感超正 入面層cream 都好smooth 認真蛋糕部分唔太濃抹茶味 但係cream 就完全彌補到依個問題 所以夾住食係最爽

抹茶卷
2016-12-11
2016-12-11 2605 浏览
朋友強烈推薦佢個烏冬!終於搵到日去食!!就睇下佢又有咩咁特別菜單!外表整得幾靚仔!簡單得黎又唔平凡有件和服掛左到!!!!令到店中帶有一份日本慨氣氛!想落單可以用鐘仔!其實我幾鐘意ed設計 唔洗成日揮手!佢地個烏冬簡介!同我食開烏冬唔同!作為一個鐘意試新野慨為食客就一定試下啦抹茶牛奶!抹茶味濃郁!但又冇搶左奶慨味道! (不過跟餐轉要加20蚊)如果大家想試要留意登登!!有加洲圈(好似係有限量送慨)野菜天婦羅!!脆!但又唔係干晒!野菜仲有少少水份!! 如果可以cut多2刀就比較好 整開佢有點難主角黎啦!!海藻l:!同一向認識慨白色又圓同肥慨唔同!食落唔同一般烏冬慨煙銀!點埋佢地烏冬汁!十分開胃!!(一個真係唔係好夠我食!唔知有冇得加大跟餐慨 黑芝麻卷!黑芝麻味異常濃郁!忌廉都幾滑!蛋糕都鬆軟!!值得一食主角2之抹茶芭菲!!!!先講塊曲奇!奶油味幾好同香!!抹茶雪榚!(如果個球再大d就爽啦!)下面d奶門口有野可以試!不過我去果日就冇晒/_\!大家可以留意一下!
朋友強烈推薦佢個烏冬
!終於搵到日去食!!就睇下佢又有咩咁特別
菜單!外表整得幾靚仔!簡單得黎又唔平凡
有件和服掛左到!!!!令到店中帶有一份日本慨氣氛!
想落單可以用鐘仔!其實我幾鐘意ed設計 唔洗成日揮手!
佢地個烏冬簡介!同我食開烏冬唔同!
作為一個鐘意試新野慨為食客就一定試下啦
抹茶牛奶!抹茶味濃郁!但又冇搶左奶慨味道!
(不過跟餐轉要加20蚊)如果大家想試要留意
登登!!有加洲圈(好似係有限量送慨)
野菜天婦羅!!脆!但又唔係干晒!野菜仲有少少水份!!
如果可以cut多2刀就比較好 整開佢有點難
主角黎啦!!海藻
主角2之抹茶芭菲!!!!

先講塊曲奇!

奶油味幾好同香!

抹茶雪榚!
(如果個球再大d就爽啦!)

下面d奶
門口有野可以試
!不過我去果日就冇晒/_\!大家可以留意一下!
  • 冷烏冬