芝士狂迷必試 三重芝士撈丁配惹味串燒 藍芝士味十足近年有不少店主打芝士撈丁, 但對芝士狂迷來説,有些的芝味度實在有點不夠。旺角染布房街開了一家安安燒,這裡到星期六,日就會出現香濃的芝士味道,因為安安燒在星期六日會推出主打美食三重芝士撈丁,這裡星期六日會推出三重芝士撈丁套餐。給芝士迷享受一個快樂的午餐。三重芝士撈丁套餐包括三重芝士撈丁及兩款串燒,價錢由$53 到 $56。如果不吃芝士的話,兩款串燒配合出前一丁,價錢都只是$36 到$39。好。。即刻介紹一下安安燒星期六日主打的表重芝士撈丁。賣相吸引,乾身的出前一丁上舖上厚厚的香濃芝士醬汁。三重芝士撈丁的秘製芝士汁混合了藍芝士、巴馬臣芝士和車打芝士!Blue Cheese 味道比較濃和搶,要是真正芝士迷就會超喜愛,味道很香,醬汁也很夠,每根面都沾上了濃濃的芝士醬油,麵用上了出前一丁麵底,軟硬度剛好,配上三重芝士醬汁。一個字!正!芝士味香濃出色,很Rich 又惹味,加少少七味粉仲正!覺得太濃的話,可以伴些麻油湯一起吃。然後到兩串串燒,我選了燒鮮冬菇和秘製醬燒雞中翼三重芝士撈丁的燒雞翼真的很香很正。外皮有少少燶,脆口又惹味。內層又滑又多汁,絕對
芝士狂迷必試 三重芝士撈丁配惹味串燒 藍芝士味十足
好。。即刻介紹一下安安燒星期六日主打的表重芝士撈丁。
三重芝士撈丁
賣相吸引,乾身的出前一丁上舖上厚厚的香濃芝士醬汁。
三重芝士撈丁
然後到兩串串燒,我選了燒鮮冬菇和秘製醬燒雞中翼
燒鮮冬菇和秘製醬燒雞中翼
三重芝士撈丁的燒雞翼真的很香很正。外皮有少少燶,脆口又惹味。內層又滑又多汁,絕對必吃。而且十分大隻,吃兩隻已經好飽了啊。
至於燒鮮菇也很yummy . 仲保留到鮮菇的鮮甜同水份。香口得來不失營養,配啤酒絕對一流!
三重芝士撈丁套餐
最後配上一罐冰紅茶,真的是一頓完美的午餐。三重芝士撈丁芝味十足。芝味度是吃過的最多。而且麵底煮得剛好。絕對是芝士狂迷一定要朝勝的食店啊!
如果大家想去感受三重芝士撈丁的香濃芝士感覺的話要留意
三重芝士撈丁是限時供應的。只會在逢星期六及日上午11:30至下午4:30在安安燒供應

题外话/补充资料: 現在還有打咭優惠,在Facebook 打咭可享著數啊!
2013-09-29
燒鮮冬菇和秘製醬燒雞中翼
三重芝士撈丁套餐
2013-09-29 120 浏览
旺角其實有好多野食,不過成日企係百老匯街都諗唔到食咩好.. 今日又企係到果時就諗起不如去下食串燒。一點左右到就立即有位,可能佢地點唔係大街所以唔係太多人識,如果佢貼返D POSTER係地鐵站果頭應該會多人識D。原來冇嚟一排,佢有個新搞作三重芝士撈丁~$56蚊一個芝士撈丁,加2條串燒,係旺角區搵個位落腳又有野食真係唔算貴。另外餐係要加錢先有野飲,不過各位可以打打FACEBOOK咭拎個免費野飲!我揀左燒鮮冬菇同秘製醬燒CHICKEN WINGS。個冬菇係有驚喜!! 冇諗過佢可以咁乾身但係又係林同夠味!!! 4粒勁快俾我食晒~ 而隻翼都幾幾味,有別於一般既蜜糖味,其實食完第一隻(左)好好食,不過第2隻(右)就有點過火有點硬。主角到啦!!! 哇~ 堅係香既芝士味!! 仲要比我平時食既印尼撈面大成個碼,本身諗住小食心態食既一餐當堂變左做正餐啦!女仔嚟講份量超足夠啦!撈完既面啖啖都有芝士味,再一次證明安安燒真係落足料!仲有一個湯係俾客人想有少少濕濕地果時用,因為我都幾鐘意食撈面,所以冇咩點用過。老闆仲會播返D好好笑既戲,我去果時就播緊某集家有囍事,正呀~其實仲想再食其他串燒,不過唔係太平,驚叫左食

原來冇嚟一排,佢有個新搞作三重芝士撈丁~
撈完既面啖啖都有芝士味,再一次證明安安燒真係落足料!
其實仲想再食其他串燒,不過唔係太平,驚叫左食唔落會浪費..所以如果可以有個係買完套餐可以加幾蚊多一串既優惠LIST就好啦!
2013-09-28
2013-09-29 18 浏览
食芝士撈丁都可以得到公關的邀請, 實在‧實在是「串」得很...  無他的, 只因為店方就是專做夜市的安安燒川式串燒專門店。 不過, 逢星期六、日的午市時段 (11:30am - 4:30pm), 它就會搖身一變 ... 變為三重芝士撈丁。早在8月時也曾得過安安燒的試食邀請, 試過廚師們的創意手勢, 大可放100個心。然而午市卻專一地只售賣上述兩款套餐。室內依舊是 non-stop 足本播放「周星馳」電影, 陶醉於邊食邊笑的歡樂氣氛。套餐內的 三重芝士撈丁 當然是主角, 之後可在 A+B 或 A+C 兩項裏任選1串串燒;若然口渴的話, 加$5便可以得到一罐汽水, 不過凡在 facebook 打卡都可以獲贈飲品一罐。三重芝士撈丁 上檯了! 送上來時已經可以聞到芝味正撲鼻而上;從侍應生口中得知 --- 所謂三重芝士就是包含了巴馬臣芝士、藍 芝士、車打芝士碎。然而面頭有部份芝士是被火炙過, 一來可令芝士醬帶有焦香, 二來也可以與「串燒店」拉近關係。芝士醬味道是濃醇之餘也帶層次, 三種口味迥異的芝士, 其獨特芝味是會慢慢地滲透出來, 絕非與某些出名賣芝士麵的食店般齋用卡夫芝士來做醬。 濃稠的芝士
套餐內的 三重芝士撈丁 當然是主角, 之後可在 A+B A+C 兩項裏任選1串串燒;若然口渴的話, 加$5便可以得到一罐汽水, 不過凡在 facebook 打卡都可以獲贈飲品一罐。
三重芝士撈丁
芝士醬味道是濃醇之餘也帶層次, 三種口味迥異的芝士, 其獨特芝味是會慢慢地滲透出來, 絕非與某些出名賣芝士麵的食店般齋用卡夫芝士來做醬。 濃稠的芝士醬剛好有足夠份量去把一丁麵包裹著, 使每一啖都是芝味滿足, 若然另加芝士醬, 每份需加$8。  不過, 我個人喜好於硬麵, 這個一丁麵反而煮得不太適合於我的口感, 偏腍吧(但未去到糊)!
隨芝士麵都會跟一小碗湯, 侍應生說它是可以用來增加芝士麵的濕度, 我估計它應該會是一丁麵的麻油湯底, 而我也不需要它的幫忙, 謝謝!
燒四季豆, 秘製醬燒雞中翼
A+B 串燒: 從 A 項選了燒四季豆, 而 B 項則選了秘製醬燒雞中翼。  燒四季豆一串有十條, 清甜多汁, 無根無渣又爽脆 秘製醬燒雞中翼就有兩隻, 雞翼雖然是普通調味過, 但卻被燒至脆皮, 一咬流雞油, 而且塗過秘製醬汁後再燒過的地方更加會帶焦香及甜味, 真是非常好吃!

题外话/补充资料: 若然再有機會, 請幫忙不要把一丁麵煮腍, 謝謝!
2013-09-21
午餐
燒四季豆, 秘製醬燒雞中翼
  • 燒四季豆 秘製醬燒雞中翼
2013-09-29 38 浏览
今次再度光顧安安燒  ,原因在其全新推出的三重芝士撈丁。芝士配搭出前一丁,很吸引而且價也合理。餐牌不難理解,因只得一個套餐:芝士撈丁配串燒。一客撈丁可配兩至三款指定串燒,價錢相差不多。 點了一客燒東菇及燒芝心丸。芝士醬厚甸甸的放在出前一丁麵上,香氣和賣相也很討好。單用芝士撈一丁麵的話,其實有點困難,因為芝士挺杰身,很費勁才能撈得均勻,故店家提供麵湯,可按個人喜好添加。麵身口感不錯;芝士香氣吸引。串燒方面,東菇相對味道較為清新。芝心丸燒有點香脆,但又不會太乾。
今次再度光顧安安燒  ,原因在其全新推出的三重芝士撈丁。
芝士配搭出前一丁,很吸引而且價也合理。
餐牌不難理解,因只得一個套餐:芝士撈丁配串燒。
一客撈丁可配兩至三款指定串燒,價錢相差不多。
點了一客燒東菇及燒芝心丸。
芝士醬厚甸甸的放在出前一丁麵上,香氣和賣相也很討好。
题外话/补充资料: 是文中的三重芝士撈丁套餐由餐廳贊助。
2013-09-28
午餐
試食活動
我.....是一個超級芝士迷當收到這個試食邀請, 簡直聞"士"起舞因為主題是: 三重芝士撈丁!!由同屬安安燒旗下的飲食集團主理, 不過這個芝士撈丁只限星期六, 日才供應想試, 要就下時間喇~位於旺角染布房街, 地點可謂方便就腳由於試食劵就到期, 當日冒著超級颱風"天兔"就打到黎的天氣下來到"三重芝士撈丁"一試它的秘製套餐套餐包括一份主角: 三重芝士撈丁, 自選串燒2串, 飲品一罐串燒可揀A+B OR A+C最終我揀了燒冬菇同埋花枝丸各一串由於帶埋男友黎試, 所以再叫多份燒生蠔+燒鯖花魚其實舖內牆上貼了很多雜誌推介, 相片及menu, 不過就無註明價錢所以叫侍應比左張"安安燒"的點菜紙"加餸"貼菜紙只得一張, 有前後頁, 食物種類都幾多, 飲品還有清熱下火的涼菜同啤酒很快食物便出場撈丁是一個麵的份量, 面頭有一層混醬 (混合芝士醬)名字"三重芝士", 原來由三種不同的芝士造成藍芝士, 車打芝士及巴馬臣芝士芝士醬面, 還帶點燒焦, 未吞落肚已經聞到濃濃的芝士味, 正!不過芝士迷的我, 覺得芝士醬唔夠, 可以再多少少芝士醬要趁熱快撈, 要不然, 它會黏住一舊舊當我撈的時候, 發覺碗底有少少湯
我.....是一個超級芝士迷
當收到這個試食邀請, 簡直聞"士"起舞
因為主題是: 三重芝士撈丁!!
想試, 要就下時間喇~
位於旺角染布房街, 地點可謂方便就腳
來到"三重芝士撈丁"一試它的秘製套餐
串燒可揀A+B OR A+C
最終我揀了燒冬菇同埋花枝丸各一串
由於帶埋男友黎試, 所以再叫多份燒生蠔+燒鯖花魚
所以叫侍應比左張"安安燒"的點菜紙"加餸"
很快食物便出場
撈丁是一個麵的份量, 面頭有一層混醬 (混合芝士醬)
名字"三重芝士", 原來由三種不同的芝士造成
藍芝士, 車打芝士及巴馬臣芝士
不過芝士迷的我, 覺得芝士醬唔夠, 可以再多少少
芝士醬要趁熱快撈, 要不然, 它會黏住一舊舊
當我撈的時候, 發覺碗底有少少湯水在內, 如果可以過濾埋會更佳
芝士醬撈完, 看似不夠 (還是我真的太喜歡芝士呢?!)
麵煮到九成熟, 很pro, 還很有咬口, 我同男友都鐘意麵質硬身點, good!
跟芝士麵還附送上一碗湯, 大家都覺得是一丁的味精粉湯而已
由於撈丁是乾上, 有d人食唔慣, 要濕伴
又或者覺得麵太乾身或太濃味時, 伴湯來吃
當然乾撈及濕吃我都試過, 伴湯會沖淡我最愛的芝士, 所以我當然是喜歡乾吃喇~
好的, 那個串燒又如何呀?
花枝丸不是麵粉造的"粉丸", 內有八爪魚粒粒, 彈牙的
冬菇加了醬汁同燒, 無咁dry!
食燒串又點少得孜然粉同香辣粉呢
我超喜歡孜然粉的味道, 好香好香~
簡直是串燒的靈魂!
無左佢地....其實都可以, 不過加埋又另一番味道
另叫的燒鯖魚 $27/3件 好似有點貴
但試過後又覺得值, 魚皮被燒到脆卜卜的
魚肉新鮮, 唔係霉淋淋的, 而且仲係無骨添 (我好怕食多骨的魚)
燒鯖花魚
最後的安安獨家燒蠔 HK$58/3隻
其實安安有幾款不同味道的燒蠔, 有芝士味, 蒜味以及朱古力味 (唔係嘛??!!)
奈何男友一選就話要"朱.古.力”
我第一個感覺...甜品? 但係蠔喎
不過見話係獨家秘製, 一於試試
燒蠔要等耐少少
上檯一刻, d朱古力醬仲卜卜卜滾緊, 好香朱古力味呀!!
蠔殼內仲有好多朱古力醬添
每隻蠔都唔細粒, 食落口其實像蜜汁燒蠔, 不過變左朱古力味
又幾特別喎
燒完出來的蠔都唔腥, 味道估唔到很配
下次去開既朋友可以試試, 會發現驚喜
其實店內某d食物是獨家秘製, 意念創新特別
唯獨店內的員工不夠主動, 呢點有待改善!

题外话/补充资料: 如果大家去到, 記得用面書"打卡"呀, 會多送一罐飲品呢!
2013-09-22
下午茶
燒鯖花魚
2013-09-24 22 浏览
之前到安安燒試菜印象不錯,今次再嚟到試佢最新出品「三重芝士撈丁」套餐包芝士撈丁同埋兩款串燒都係燒豬頸肉同翠玉瓜啱我,就揀呢兩款啦燒豬頸肉一貫香口,最鍾意川式串燒嘅我就好鍾意嘞我鍾意切厚身嘅翠玉瓜,有啲串燒會切到薄薄,呢款就啱啱好嘞去到主角三重芝士撈丁嘞,對於芝士迷嘅我嚟講真係好吸引呢用咗巴馬臣芝士、藍芝士、車打芝士嚟做嘅芝士汁芝士汁好濃,麵比較乾身,撈起上嚟有啲吃力不過落麻油湯又唔啱我心水,所以我落咗少少等撈得冇咁辛苦可能今日師傅失手...個麵好腍呀!!對於乜都鍾意食硬嘅我嚟講真係敗筆新出品仲有進步空間喔,如果去食不妨叫佢個麵煮硬啲
套餐包芝士撈丁同埋兩款串燒
都係燒豬頸肉同翠玉瓜啱我,就揀呢兩款啦
燒豬頸肉一貫香口,最鍾意川式串燒嘅我就好鍾意嘞
我鍾意切厚身嘅翠玉瓜,有啲串燒會切到薄薄,呢款就啱啱好嘞
去到主角三重芝士撈丁嘞,對於芝士迷嘅我嚟講真係好吸引呢
用咗巴馬臣芝士、藍芝士、車打芝士嚟做嘅芝士汁
芝士汁好濃,麵比較乾身,撈起上嚟有啲吃力
不過落麻油湯又唔啱我心水,所以我落咗少少等撈得冇咁辛苦
新出品仲有進步空間喔,如果去食不妨叫佢個麵煮硬啲
2013-09-23 80 浏览
最近愛上咗芝士,咩都想食芝士味的,一日同個fd匆匆忙忙搵野食,因為實在喺太肚餓啦!行咗去通菜街發現咗有依間芝士拉麵,所以入咗去啦!order咗個德國腸芝士拉麵,個fd order雞翼芝士拉麵~首先出嚟嘅竟然有水果食,飯前真喺開胃啊,喺個good idea~跟著出咗我地嘅拉麵啦,香香濃濃的芝士滲入拉麵中真喺好味!杯珍珠奶茶都喺我的最愛啦!剛好趕走芝士的肥膩,令餐Lunch食得飽滿又回味無窮!間餐廳嘅服務態度都好,衛生方面都做得幾好,值得一贊~下次會帶多d朋友過嚟噶!

行咗去通菜街發現咗有依間芝士拉麵,所以入咗去啦!
跟著出咗我地嘅拉麵啦,香香濃濃的芝士滲入拉麵中真喺好味!
2013-09-01
2013-09-22 80 浏览
由沙田去旺角諸聖堂觀禮,搭火車到旺角經天橋落去,路過呢間「三重芝士撈丁」,記得有blog友介紹過,我又係芝士怪, 見有時間就試下~逢星期六、日,午市時段 11.30-4.30pm供應,店內裝修簡樸, 以實木傢俱為主調.冷氣夠但油煙味重~我見menu主力係三種芝士秘製撈出前一丁配串燒套餐套餐(價錢為$53-$56)三重芝士撈丁+串燒(兩串)+飲品汽水+$5、加多寶(王老吉)+$8Facebook打卡即送汽水一罐串燒: 我點了冬菇+雞翼冬菇: 唔乾, 仲保留到水份, 沒有燒焦, 有甜味~good!雞翼: 表面有d燶燶的, 但個味好香好野味, 夠熟唔會生.飲品: 我想飲涼茶, 所以點了加多寶Main course:「三重芝士撈丁」主角三重芝士撈丁,是三種芝士混合在一起吧!有層次的, 奶白色的芝士, 芝士汁夠哂香濃撈丁的丁麵~麵身夠彈牙,汁夠多所以唔會乾~每一口麵都沾有芝士汁呀~正!對於芝士怪的我, 是十分滿足!即叫即做, 我了10-15 mins,但我快速5-10mins 食哂囉, 好味!
由沙田去旺角諸聖堂觀禮,

搭火車到旺角經天橋落去,
路過呢間「三重芝士撈丁」,
記得有blog友介紹過,
我又係芝士怪, 見有時間就試下~
逢星期六、日,午市時段 11.30-4.30pm供應,
店內裝修簡樸, 以實木傢俱為主調.
冷氣夠但油煙味重~
我見menu主力係三種芝士秘製撈出前一丁配串燒套餐
套餐(價錢為$53-$56)
三重芝士撈丁+串燒(兩串)+飲品
汽水+$5、加多寶(王老吉)+$8
Facebook打卡即送汽水一罐
串燒: 我點了冬菇+雞翼
雞翼: 表面有d燶燶的, 但個味好香好野味, 夠熟唔會生.
加多寶
飲品: 我想飲涼茶, 所以點了加多寶
Main course:「三重芝士撈丁」
主角三重芝士撈丁,
是三種芝士混合在一起吧!
有層次的, 奶白色的芝士, 芝士汁夠哂香濃
主角三重芝士撈丁
撈丁的丁麵~麵身夠彈牙,
汁夠多所以唔會乾~
每一口麵都沾有芝士汁呀~正!
對於芝士怪的我, 是十分滿足!
即叫即做, 我了10-15 mins,
但我快速5-10mins 食哂囉, 好味!
题外话/补充资料: 冷氣夠但油煙味重~
2013-09-21
2013-09-19 40 浏览
位於染布房街的安安燒食店環境尚算企理,冷氣開得好凍,有掛牆電視長播周星馳笑片,餐牌有相睇頗方便。今次和家人齊來品嚐皇牌「秘製三重芝士撈丁」和各式BBQ。四客「秘製三重芝士撈丁」是套餐,每客$56。中間是秘製上湯,秘製三重芝士有濃厚的芝士味道,喜歡芝士自然就不要錯過喇!「秘製三重芝士撈丁」套餐可配串燒兩串,自選飲品乙罐。燒東菇勁好味又爽口,還有燒四季豆、翠玉瓜、花枝丸、雞翼。$36爆爽豬頸肉沒有驚喜$34蒜蓉生燒茄子很惹味可口!$34皇牌燒牛舌肉諗好味!$48一口魷魚小吃, 像街邊烤魷魚,吃到昔日情懷,剛燒香脆就上枱,吃得過癮極了!因為跟套餐加$7~~一口午餐肉的辣椒,辣辣帶起食慾,怕辣的我有點要噴火感覺!$78燒滋味高級吊片魷~~趁熱吃香脆惹味,最後幾條開始硬了!$12棉花糖夾餅,烤過的棉花糖內暖加外小小脆,想起兒時的麥芽糖夾餅!燒烤食物製作需時,所以要耐心等候。店舖在點菜紙上註明大部份食物燒製時會添加孜然粉,我上網搜尋孜然粉的資訊分享!知道係乜東東,咁樣食落肚都安心喇!孜然(學名:Cuminum cyminum),又名安息茴香或阿拉伯茴香,中文種名孜然芹,「孜然」一詞是來自維吾爾語。
今次和家人齊來品嚐皇牌「秘製三重芝士撈丁」和各式BBQ。
四客「秘製三重芝士撈丁」是套餐,每客$56。
「秘製三重芝士撈丁」套餐可配串燒兩串,自選飲品乙罐。
燒東菇勁好味又爽口,還有燒四季豆、翠玉瓜、花枝丸、雞翼。
$36爆爽豬頸肉沒有驚喜
$34蒜蓉生燒茄子很惹味可口!
$34皇牌燒牛舌肉諗好味!
燒烤食物製作需時,所以要耐心等候。
孜然(學名:Cuminum cyminum),又名安息茴香阿拉伯茴香,中文種名孜然芹,「孜然」一詞是來自維吾爾語。安息古時是中亞,現屬伊朗一帶。中國的孜然產於新疆、甘肅、內蒙古等地。孜然並不是小茴香。
孜然是除了胡椒以外的世界第二大調味品,不僅歷史悠久,還有很高的藥用價值(參見如下)。它主要用於調味、提取香料等,是燒、烤食品常用的上等佐料,口感風味極為獨特,富有油性,氣味芳香而濃烈。
由於孜然祛除腥羶異味的作用很強,還能解除肉類的油膩,因此常被用在燒烤牛、羊肉中。孜然遇油或經高溫加熱後,香味會越來越濃烈,因此,除了燒烤以外,比較適合煎、炸、炒等烹調方式。在印度,孜然也是配製咖喱粉的主要原料之一。
其他
其實,Kawai 都幾喜歡食香口野~  至於BBQ,一想到要拎住隻叉,滴晒汗咁熱住食,就真係麻麻~ 所以年前有朋友介紹左間重慶BBQ 俾我,棄叉用竹籤,我都不知幾開心~ 不過....下下入到新界,就真係遠左少少~ 日前,Kawai 收到主打四川串燒的安安燒試食邀請~ 店舖又在旺角區的,絕對可以"快捷"止止痕~~        整體來說,我都會再光顧安安燒的,因為我實在太愛那些燒菠蘿,燒香蕉......旺角又真的方便,止止痕也是不錯的選擇~
其實,Kawai 都幾喜歡食香口野~
至於BBQ,一想到要拎住隻叉,滴晒汗咁熱住食,就真係麻麻~
不過....下下入到新界,就真係遠左少少~

日前,Kawai 收到主打四川串燒的安安燒試食邀請~
店舖又在旺角區的,絕對可以"快捷"止止痕~~

秘製醬燒雞中翼,安安爆爽豬頸肉,燒鮮冬姑,及燒清香翠玉瓜~
甜蜜脆脆燒棉花糖夾餅

旺角又真的方便,止止痕也是不錯的選擇~

試食活動
秘製醬燒雞中翼,安安爆爽豬頸肉,燒鮮冬姑,及燒清香翠玉瓜~
甜蜜脆脆燒棉花糖夾餅
  • 秘製醬燒雞中翼安安爆爽豬頸肉燒鮮冬姑及燒清香翠玉瓜~
中秋佳節,一家人總會趁此時機聚首一堂,共享佳餚,人月兩團圓。昨天,冰和家人一同到位於染布房街的安安燒享用午膳,提早慶祝中秋。今次再度光顧安安燒  ,原因在其全新推出的三重芝士撈丁。芝士配搭出前一丁,很吸引冰和家人,所以,慶祝中秋的一餐,我們放棄安排傳統中式菜餚,改為嘗試新食品。一家人約中午十二時抵達餐廳,當刻內裡只有我們這一檯食客,不需輪候。餐牌不難理解,因只得一個餐:只吃芝士撈丁是有點單調哦,所以要配點串燒。一客撈丁可配兩至三款指定串燒,價錢相差不多。 冰點了一客燒四季豆及燒花枝丸。稍等一會,侍應先送來出前一丁,芝士醬厚甸甸的放在麵上,香氣和賣相也很討好。單用芝士撈丁的話,其實有點困難,因為芝士挺杰身,很費勁才能撈得均勻,故店家提供麵湯,可按個人喜好添加。冰不喜歡太多麵湯,只加很少,撈得起出前一丁就可以了。麵身還算彈牙,口感不錯;芝士香氣雖說吸引,但就覺得有點膩,吃了大半個已覺很飽,不能多吃。串燒方面,四季豆是平實之選,沒啥味粉,相對味道較為清新。花枝丸已一開為二,較易放入口內;丸子燒得有點香脆,但又不會太乾。整個套餐可以說是不過不失,如果是芝士粉絲的話,可以一試。唯一急需改善的店員
整個套餐可以說是不過不失,如果是芝士粉絲的話,可以一試。
唯一急需改善的店員服務質素,不是落漏單就是落錯單,令冰和家人忙於和他們跟進order,沒法悠閒用膳。
题外话/补充资料: 是文中的三重芝士撈丁套餐由餐廳贊助。
2013-09-15 28 浏览
有留意小妹動向的觀眾朋友們,都應該知道早前小妹曾到安安燒試食川味串燒的吧!無錯又是安安燒,今次試的是全新推出的套餐 逢星期六、日,期間限定 的 三重芝士撈丁併串燒(兩串),順帶一題,播放周星馳的電影也是這裡的特式之一。套餐簡介:A+B=$39A+C=$36汽水+$5、要飲加多寶(即王老吉)+$8Facebook打卡即享免費汽水一罐(限堂食)冬菇+翠玉瓜+雞翼冬菇::保留了蔬菜該有的水份,沒有燒至乾巴巴,表皮也沒有焦黑,所以沒有苦味,只有我最愛的冬菇味。翠肉瓜:燒至外邊爽脆,入邊有瓜汁>v<! 也是剛好的,只是看上來有點黑。雞翼:上次也介紹過,可能今次冷氣強大,所以變成冷食,但毫不損失它應有的滋味。(>v<大愛阿)其實還有點豬頸肉,不過上次介紹過,不作多說啦!直至帶入話題,是次主角!芝士撈丁v0v!!!何謂三重,即巴馬臣芝士、藍芝士、車打芝士的混芝,麵身彈牙,正宗撈麵乾乾爽爽,食完碟底沒有積水或油的情況,原因是他們只是加了牛油,所以情況比以往吃過的好吧!對於芝士怪來說這是滿足的,芝士超級足夠你吃的每一口都沾有充足的芝士,由於芝士遇冷即凝固,你可以選擇加湯,
套餐簡介:
A+B=$39
A+C=$36
汽水+$5、要飲加多寶(即王老吉)+$8
Facebook打卡即享免費汽水一罐(限堂食)
冬菇+翠玉瓜+雞翼
(>v<大愛阿)
芝士撈丁v0v!!!
三重芝士撈丁
何謂三重,即巴馬臣芝士、藍芝士、車打芝士的混芝,麵身彈牙,正宗撈麵乾乾爽爽,食完碟底沒有積水或油的情況,原因是他們只是加了牛油,所以情況比以往吃過的好吧!對於芝士怪來說這是滿足的,芝士超級足夠你吃的每一口都沾有充足的芝士,由於芝士遇冷即凝固,你可以選擇加湯,但小妹為了保留芝味,乾脆快手三爬兩撥把它清了!

题外话/补充资料: 溫馨小提示: 走過西洋菜街你會發現安安燒的易拉架,把它拍下來你即可享有特選優惠。
下午茶
三重芝士撈丁
幾個月前獲邀到《安安燒》試菜,這次則再次獲邀到來試試店子的新出品「三重芝士撈丁」。店內播放著周星馳的電影,雖然已看過N次,劇情亦已「識背」,可是卻百看不厭,每每總是忍不往大笑起來。「三重芝士撈丁」暫只於星期六、日的午市時段供應,亦暫只有套餐(價錢為$53-56),包括芝士撈丁及兩款串燒,若要配汽水的話需另加$5(不過只要惠顧此套餐並即時於facebook打卡便贈送汽水),感覺上定價稍貴。安安爆爽豬頸,我於上回試菜聚會時已吃過這裡的豬頸肉。燒四季豆則首次吃,口感鮮嫩沒「渣」,加上店子的秘製醬汁,感覺良好。來到三重芝士撈丁,店子還額外附上麻油湯呢。三重芝士即是車打芝士、巴馬臣芝士及藍芝士,整體奶味重而帶點鹹香,質感偏流質,也許店子怕太黏難以「撈混」而特意調教的吧。出前一丁加入了點調味粉於其中,麵偏乾身,撈起時較費力,混點麻油湯的話會比較好一點(壞處就是會把芝士味沖淡了)。嗯,仍有進步的空間呢。
試食活動
上週跟老公到大角咀,一心想吃串燒,點知我地兩人同時睇錯人家招牌,人地賣米線唔知點解我地會睇倒燒烤,唯有去另一間街邊檔吃獨沽一味既孜然味新疆串燒啦!可能係街邊,唔係坐得好自在(我可是很怕熱及小強呀!),所以食得唔夠盡興。是晚又頭痛喺邊度開餐時,不如正正經經揾間專吃串燒既食店大快朵頤啦!咁便造就左去安安燒了! 食店環境企理,好光猛,略嫌枱排得太密,有點逼。我地去到時已過晚上9時,人唔多,所以唔駛搭枱。有部掛牆電視,長播笑片,唔錯!餐牌好簡單,勝在大部份有相睇,變相讓人未吃胃口先開。食物款式算多,但頗貴,我地唔覺唔覺就點左10幾款串燒﹑小食,埋單要成五百幾,俾多少少錢已可吃個平buffet,又或已夠錢可吃放題了。猶幸食物質素尚算不俗,我自己雖然未必會再去(怕失控變相出血嘛!),但如有朋友相約,我都會奉陪既,因為真係幾好味呢!是晚所點既串燒/爐端燒如下:1. 燒粟米 (HK$18/條)2. 燒一口日本小蕃薯 (HK$22/串)- 我好愛蕃薯同普通薯仔,所以覺得好味!3. 秘醬燒雞中翼 (HK$28/3隻)- 想不到的好味,雞翼大小適中,調味好夠,燒得剛剛好,皮好脆但又唔會太焦,讚!4. 芝士焗

是晚所點既串燒/爐端燒如下:
1. 燒粟米 (HK$18/條)
4. 芝士焗扇貝 (HK$42/4隻)- 扇貝一般,但芝士味好夠,所以味道提升左!
5. 蒜蓉焗蜆肉 (HK$44/客)- 份量頗少,調味好,但有少少砂。
6. 燒黑豚肉 (HK$38/2串)- 全晚至好味的,肉厚厚的有少許筋定肥連著,口感超佳,調味也很好!回味中!
7. 燒羊肉串 (HK$39/2串)- 很普通兼偏貴的羊肉串!
8. 麻辣鍚紙燒薯粉 (HK$36/客)- 幾特別,調味唔錯可惜份量太少,彷彿兩三下可以清掉!
9. 安安燒豬頸肉 (HK$38/客)- 這個最唔得,本身上桌見佢冇乜色水知佢啖口,份量又小,仲要我睇唔倒枱面有孜然粉同辣粉,所以救唔番!
10. 燒韮菜 (HK$14/串)- 賣相幾好!(不過我唔吃這個菜的!)
11. 燒懷舊一口魷魚仔 (HK$48/客)- 老公最愛既舊區街邊烤魷魚小吃,老味道!
12. 汁燒八爪魚鬚- 好奀呀!
13. 燒鯖魚- 老公話唔錯!
14. 燒雞軟骨肉棒- 我都好鐘意這個雞軟骨棒棒,好好咬,不過今晚實在太多野食,飽左,變得呢個冇咁吸引了!
15. 燒一口午餐肉 (HK$10/串)- 半圓午餐肉一開三,中間有開半既尖椒,賣相唔錯,但尖椒超辣,老公都頂唔緊呀!午餐肉一般,都係貪得意過下癮先點!
16. 燒牛柳粒- 冇預期的好味!
17. 燒焦糖香蕉配朱古力醬 (HK$17/客)- 我是好愛香蕉的,所以飽到死都要點!賣相唔錯!但是只是喺蕉面把糖燒成焦糖,香蕉本身沒燒過,微暖,同想像吃腍腍燒蕉完全唔同!
麻辣錫紙紅薯粉
燒懷舊一口魷魚小吃
賣相唔錯既燒韮菜!
老公讚的燒鯖魚
最後加單既燒黑豚肉﹑一口午餐肉及雞軟骨肉棒串
睇都知靚既燒黑豚肉!
燒羊肉﹑八爪魚鬚及燒粟米
蒜蓉燒蜆及芝士焗扇貝
啖茂茂豬頸肉
秘醬燒雞翼及燒一口日本蕃薯
賣相靚但味道普通既燒焦糖香蕉配朱古力醬
题外话/补充资料: 店員勤快,但又唔係 chur人嗰隻,人多唔知係咪一樣呢!
2013-09-11
麻辣錫紙紅薯粉
最後加單既燒黑豚肉﹑一口午餐肉及雞軟骨肉棒串
睇都知靚既燒黑豚肉!
蒜蓉燒蜆及芝士焗扇貝
秘醬燒雞翼及燒一口日本蕃薯
2013-09-10 19 浏览
聽人講這裏創了一道...三重芝士撈丁併川式串燒...一個聽落很岩香港人口味的食物... 因此抽空到此品嚐一下...先說此菜是以巴馬臣芝士、藍芝士、車打芝打的混合而成.....芝士也算香濃和用本錢...而且串燒也有不同選擇...因此點了幾串串燒和這個三重芝士撈丁雞亦頗惹味, 而冬菇串很香且咬下去時有少量冬菇水流出, 燒得剛好~而再來的一道是一口午餐肉配翠肉瓜, 午餐肉不過不失, 但上面有青椒...勁辛口....大家要小心呢!而翠肉瓜也剛得好....看來這裏串燒師傅在燒菜蔬方面很在行呢@@不久主菜便端上了!!真的很足料, 整個撈丁都能充滿芝士, 而且三種芝士香味也很配....芝味濃郁!!之前也曾在旺角吃過一間出專吃芝士撈丁的... 但這裏的芝士量比那邊多一倍以上呢 在吃的時間, 服務員遞上一碗湯....服務員說:那是有需要時用來淋上撈丁的~因為吃了一半時...溫度下降時...芝士開始變乾凝固...此時放點湯可以更易吃....真是貼心服務呢!!可惜我這個芝士怪是一點湯也不放, 確保我的芝味呢!!這裏三重芝士撈丁真的很讚.....如果閣下也是芝士怪的話, 本人以芝士怪之名極度建議你一嘗這道"三
惹味雞亦配鮮冬菇串

不久主菜便端上了!!
三重芝士撈丁

在吃的時間, 服務員遞上一碗湯....
服務員說:那是有需要時用來淋上撈丁的~

可惜我這個芝士怪是一點湯也不放, 確保我的芝味呢!!

這裏三重芝士撈丁真的很讚.....如果閣下也是芝士怪的話, 本人以芝士怪之名極度建議你一嘗這道"三重芝士撈丁"!!!!
2013-09-07