我.....是一個超級芝士迷當收到這個試食邀請, 簡直聞"士"起舞因為主題是: 三重芝士撈丁!!由同屬安安燒旗下的飲食集團主理, 不過這個芝士撈丁只限星期六, 日才供應想試, 要就下時間喇~位於旺角染布房街, 地點可謂方便就腳由於試食劵就到期, 當日冒著超級颱風"天兔"就打到黎的天氣下來到"三重芝士撈丁"一試它的秘製套餐套餐包括一份主角: 三重芝士撈丁, 自選串燒2串, 飲品一罐串燒可揀A+B OR A+C最終我揀了燒冬菇同埋花枝丸各一串由於帶埋男友黎試, 所以再叫多份燒生蠔+燒鯖花魚其實舖內牆上貼了很多雜誌推介, 相片及menu, 不過就無註明價錢所以叫侍應比左張"安安燒"的點菜紙"加餸"貼菜紙只得一張, 有前後頁, 食物種類都幾多, 飲品還有清熱下火的涼菜同啤酒很快食物便出場撈丁是一個麵的份量, 面頭有一層混醬 (混合芝士醬)名字"三重芝士", 原來由三種不同的芝士造成藍芝士, 車打芝士及巴馬臣芝士芝士醬面, 還帶點燒焦, 未吞落肚已經聞到濃濃的芝士味, 正!不過芝士迷的我, 覺得芝士醬唔夠, 可以再多少少芝士醬要趁熱快撈, 要不然, 它會黏住一舊舊當我撈的時候, 發覺碗底有少少湯
我.....是一個超級芝士迷
當收到這個試食邀請, 簡直聞"士"起舞
因為主題是: 三重芝士撈丁!!
想試, 要就下時間喇~
位於旺角染布房街, 地點可謂方便就腳
來到"三重芝士撈丁"一試它的秘製套餐
串燒可揀A+B OR A+C
最終我揀了燒冬菇同埋花枝丸各一串
由於帶埋男友黎試, 所以再叫多份燒生蠔+燒鯖花魚
所以叫侍應比左張"安安燒"的點菜紙"加餸"
很快食物便出場
撈丁是一個麵的份量, 面頭有一層混醬 (混合芝士醬)
名字"三重芝士", 原來由三種不同的芝士造成
藍芝士, 車打芝士及巴馬臣芝士
不過芝士迷的我, 覺得芝士醬唔夠, 可以再多少少
芝士醬要趁熱快撈, 要不然, 它會黏住一舊舊
當我撈的時候, 發覺碗底有少少湯水在內, 如果可以過濾埋會更佳
芝士醬撈完, 看似不夠 (還是我真的太喜歡芝士呢?!)
麵煮到九成熟, 很pro, 還很有咬口, 我同男友都鐘意麵質硬身點, good!
跟芝士麵還附送上一碗湯, 大家都覺得是一丁的味精粉湯而已
由於撈丁是乾上, 有d人食唔慣, 要濕伴
又或者覺得麵太乾身或太濃味時, 伴湯來吃
當然乾撈及濕吃我都試過, 伴湯會沖淡我最愛的芝士, 所以我當然是喜歡乾吃喇~
好的, 那個串燒又如何呀?
花枝丸不是麵粉造的"粉丸", 內有八爪魚粒粒, 彈牙的
冬菇加了醬汁同燒, 無咁dry!
食燒串又點少得孜然粉同香辣粉呢
我超喜歡孜然粉的味道, 好香好香~
簡直是串燒的靈魂!
無左佢地....其實都可以, 不過加埋又另一番味道
另叫的燒鯖魚 $27/3件 好似有點貴
但試過後又覺得值, 魚皮被燒到脆卜卜的
魚肉新鮮, 唔係霉淋淋的, 而且仲係無骨添 (我好怕食多骨的魚)
燒鯖花魚
最後的安安獨家燒蠔 HK$58/3隻
其實安安有幾款不同味道的燒蠔, 有芝士味, 蒜味以及朱古力味 (唔係嘛??!!)
奈何男友一選就話要"朱.古.力”
我第一個感覺...甜品? 但係蠔喎
不過見話係獨家秘製, 一於試試
燒蠔要等耐少少
上檯一刻, d朱古力醬仲卜卜卜滾緊, 好香朱古力味呀!!
蠔殼內仲有好多朱古力醬添
每隻蠔都唔細粒, 食落口其實像蜜汁燒蠔, 不過變左朱古力味
又幾特別喎
燒完出來的蠔都唔腥, 味道估唔到很配
下次去開既朋友可以試試, 會發現驚喜
其實店內某d食物是獨家秘製, 意念創新特別
唯獨店內的員工不夠主動, 呢點有待改善!

题外话/补充资料: 如果大家去到, 記得用面書"打卡"呀, 會多送一罐飲品呢!
2013-09-22
下午茶