2009-09-23 34 浏览
見佢開業一排,門面冷清。可能個 location 問題,係橋底,唔太近 poly 學生會經過的地方。但佢都叫近時新同聯川,見有咁多食評係度就知已經開始 hit 左。今晚見有 d 餓,唔想食太多野,就去試下點解又俾人勁讚好味的雞蛋仔。想試粒粒朱古力架 (見人地話似心太軟),但去到 9 點名老闆話就收舖,所以無了。咁唯有要原味的,老闆都好招呼叫我坐底等等。見老闆娘用計時鐘調較好整雞蛋仔的時間,包唔會 overcooked 啦。跟住就見老闆將雞蛋仔係疑似鞋盒 size 俾風扇吹。果然會外層脆內軟。如果話比較,我覺得好味過北角個間勁辣派甜甜掌門 (北角雞蛋仔),個間太脆了,雖然係另一番風味,但就決了左有時間去欣賞佢既味道既感覺。有機會再試朱古力同芝麻味。
見佢開業一排,門面冷清。

咁唯有要原味的,老闆都好招呼叫我坐底等等。

跟住就見老闆將雞蛋仔係疑似鞋盒 size 俾風扇吹。

果然會外層脆內軟。

有機會再試朱古力同芝麻味。

2009-09-23
$10 (宵夜)
2009-09-22 3 浏览
時新,聯記再隔離又再多一間紅磡正鋪!店內有六個整雞蛋仔既機,另外有格仔餅之類啦,我等佢即叫即整時又可以坐係度等,店面好乾凈,夥計好有禮貌!我要左$12既粒粒朱古力雞蛋仔,其實我不嬲都鍾意原味多啲,不過今次試下新嘢啦,甜甜地又幾好食喎,佢整完會即刻用吹風機整涼,所以都好脆,外硬內軟,同埋非常飽肚不過我覺得佢同北角雞蛋仔又係唔同既,佢唔係果種卜卜脆,硬身啲既。下次一定要試埋個原味,紅磡食店萬歲!
時新,聯記再隔離又再多一間紅磡正鋪!
店內有六個整雞蛋仔既機,另外有格仔餅之類啦,
我等佢即叫即整時又可以坐係度等,店面好乾凈,
夥計好有禮貌!

我要左$12既粒粒朱古力雞蛋仔,
其實我不嬲都鍾意原味多啲,不過今次試下新嘢啦,
甜甜地又幾好食喎,
佢整完會即刻用吹風機整涼,
所以都好脆,外硬內軟,同埋非常飽肚

不過我覺得佢同北角雞蛋仔又係唔同既,
佢唔係果種卜卜脆,硬身啲既。

下次一定要試埋個原味,
紅磡食店萬歲!
2009-09-17
2009-09-21 29 浏览
MAMA 雞蛋仔最近係紅磡好HIT喎今日係尖沙咀學完做月餅後,就去紅磡揾食丫上網見媽咪雞蛋仔外脆內軟,我一定要試下呀~係時新過二個位就係嘞~嚟到時己經有人係到排隊~ 男友話要試朱古力粒粒, 我當然就佢啦~ 叫咗一底朱古力粒粒雞蛋仔~見到串串檸檬茶.... 突然喚回我要飲佢呀~因為我見網友話佢係整好晒,調好晒個味道架~ (我當然想試,但又怕好甜)我就個靚仔嘞~ 佢話唔係好甜佢仲話比之前無咁甜喎~ (因為有客人話太甜,所以佢就調較淡咗)靚仔仲話倒比我試下,叫我試下好不好飲喎~佢倒咗好大杯比我試~ 呢個靚仔真好人呀~ 味道幾好, 酸酸地又不太甜 (男友話啱晒我呀~) hehe~朱古力雞蛋仔出爐, 真係好脆呀, 內裏仲有肉, 但我就覺唔夠多, 多少少仲好味呀~ 但其實己經好好味, 朱古力同雞蛋仔好夾 good ~食完呢間後就覺得呢間好過北角xxx hehe
MAMA 雞蛋仔最近係紅磡好HIT喎

今日係尖沙咀學完做月餅後,就去紅磡揾食丫

上網見媽咪雞蛋仔外脆內軟,我一定要試下呀~

係時新過二個位就係嘞~

嚟到時己經有人係到排隊~ 男友話要試朱古力粒粒,

我當然就佢啦~ 叫咗一底朱古力粒粒雞蛋仔~

見到串串檸檬茶.... 突然喚回我要飲佢呀~

靚仔仲話倒比我試下,叫我試下好不好飲喎~

但其實己經好好味, 朱古力同雞蛋仔好夾 good ~

食完呢間後就覺得呢間好過北角xxx hehe
右手邊是試飲都好大杯呀~
有肉係裏面
右手邊是試飲都好大杯呀~
有肉係裏面
2009-09-17 8 浏览
佢啱啱開嘅時候我都忍唔住試咗次,但係唔知點解嗰次食完之後勁口渴,心諗唔係雞蛋仔都要落咁多味精吖.尋日放工行過決定比多次機會佢,就試佢個粒粒朱古力味,其實我不嬲都淨係食原味,但係上次試完真係唔想再食,所以今次破例唔買原味.老闆娘由我第一次幫襯都已經好有禮貌,今次都唔例外,真係幾有親切感,但係其他員工係無架.講番個雞蛋仔先,即叫即做唔會灘哂出嚟,只雖等三四分鐘就熱辣辣送上,軟硬適中,粒粒都有朱古力,最好就係食哂都唔會好似上次咁口渴到爆.我會再嚟.
2009-09-16
  • 粒粒朱古力味
2009-09-14 16 浏览
吃過了眼飽肚不飽的一餐後,和女友來到此買雞蛋仔吃,也知道此處的巧克力雞蛋仔比外邊賣的特別,所以一於來一客普通的,另外也來一底巧克力味的。店員﹝應該是傳說中的媽咪﹞也立即開工了,攪拌蛋漿後就倒進佈滿孔的發熱板內,至於巧克力味的雞蛋仔的特別之處,跟坊間吃到的是兩回事,用上的也是普通的蛋漿,不像外邊的只加巧克力粉在蛋漿內了事,所以其製成品的顏色仍然跟普通的雞蛋仔很像樣,只不過有點斑紋而已,不像外邊的整塊變了啡色的,也真的是第一次見過及吃過此製法的雞蛋仔,所以此技巧也可算是商業秘密,所以雖然我目睹整個製作過程,但也不在此描述,免得﹝媽咪﹞被人跟風了,所以也希望店家,可以的話,將向內堂的發熱板用來專項製作特別的雞蛋仔,外邊向街的弄普通的雞蛋仔,而內堂的範圍,最好可以的話,放點屏障阻礙他人的視線,免得被人家看到跟風,畢竟本人認為此做法絕不是顯而易見,至少我吃了二十幾年雞蛋仔也沒有吃過此製法的特別口味,這技術秘密,值得保護。也說了很多廢話,說回正題,店家在每弄好一底雞蛋仔後,也會放到一旁的吹風機吹乾,使其表面的水份蒸發掉,吃起來更脆口,此做法跟太安樓的蛋記如出一轍,說回食物,也是,老模樣,外層也脆口

也說了很多廢話,說回正題,店家在每弄好一底雞蛋仔後,也會放到一旁的吹風機吹乾,使其表面的水份蒸發掉,吃起來更脆口,此做法跟太安樓的蛋記如出一轍,說回食物,也是,老模樣,外層也脆口,但又未夠蛋記的脆,但內裡的蛋餡及蛋香卻真的很澎湃,和北角的有得fight,以十元一底來說,也是對版的。

另外的巧克力雞蛋仔才是今夜高潮所在,雞蛋仔內佈滿大小各異的巧克力粒,小的可藏身在外層的蛋餅之中,吃起來帶點點巧克力味,大的巧克力粒藏身在雞蛋仔的蛋餡之中,半融的巧克力粒大大粒的與雞蛋仔同吃,一咬開有吃心太軟的感覺,外層蛋皮脆有蛋香,內部的巧克力味濃郁而不太甜,吃起來真的是賞心悅目,值得一吃。

誠然也是難得一間好吃的雞蛋仔專門店,但也不敢武斷說比北角的或在太安樓的好,只可以說是各有所長,此處的雞蛋仔,是屬於平均形,即既脆也有蛋香,但兩點也未盡顛峰,所以也不敢下定論,但其特式的巧克力流心的雞蛋仔,確實值得來一試。
店內有至少六個用來製雞蛋仔的發熱板夾
新鮮出爐的雞蛋仔
也會放到一旁的吹風機吹乾
雞蛋仔外層脆口
而在內的蛋餡及蛋香也很澎湃
巧克力味雞蛋仔保留雞蛋的原有顏色
一咬開有吃心太軟的感覺
2009-09-12
$11 (宵夜)
店內有至少六個用來製雞蛋仔的發熱板夾
巧克力味雞蛋仔保留雞蛋的原有顏色
一咬開有吃心太軟的感覺
  • 巧克力雞蛋仔
2009-09-14 10 浏览
是日下午茶, order 如下:朱古力粒粒味 ($12) - 超正! 係真係超正! 正如其他食家所言, 味道並非一般可可粉雞旦仔可比, 係真正香, 濃o既朱古力味, 熱, 軟心, 一流! 唔會太甜, o岩o岩好! 好脆!自家制檸檬茶 ($10) - 第一, 冇檸檬大大片, 唔使拮, 又唔會霸住個杯底, 正! 第二, 雖然眼不見檸檬, 但飲落好重鮮檸檬味, 足料, 正! 第三, 檸茶本身少甜, 正, 但店家亦好細心地問 "夠唔夠甜? 唔夠可以同你加甜 d?", nice~overall,有料有心有心思!大力支持咁有 heart 有禮o既小店!!!!!!一定會再來!! 仲係專登搭車來果隻~
是日下午茶, order 如下:

朱古力粒粒味 ($12) -
係真正香, 濃o既朱古力味,
熱, 軟心, 一流! 唔會太甜, o岩o岩好!
好脆!
自家制檸檬茶 ($10) - 第一

overall,
有料有心有心思!
大力支持咁有 heart 有禮o既小店!!!!!!
一定會再來!! 仲係專登搭車來果隻~
  • 朱古力粒粒味
  • 檸檬茶
2009-09-14 13 浏览
每日收工都會經過呢條路...想試好耐~但又想與愛食朱古力既媽媽一齊分享~決定臨去旅行前要先幫襯一次~以免我既雞蛋仔癮o係旅程中發作....先問過雞蛋仔店既"媽咪"~如果要一個鐘後先食..咁底雞蛋仔會點樣..?我都知呢個問題好傻~不過我係要確實一下搭完車後會變成點~"媽咪"話: 都好食~會好似蛋糕仔咁囉......仲問埋如果拎番去搵焗爐焗番得唔得~"媽咪"話可以~但佢唔知要焗幾耐....最後都係買左底朱古力雞蛋仔~我臨走時"媽咪"講左句, 話驚我中途已經引唔住食晒~哈哈~放心啦~"媽咪"雞蛋仔當然要留比母親大人一齊食啦~一路行去搭車, 望住底雞蛋仔,實在吸引~外邊較厚, 但好脆....入面朱古力少少溶..但又食到雞蛋香味~唔似一般o個d只係落可可粉...總共有30粒雞蛋仔~因為真係好好食~所以要數住自己食左幾多粒~真係有d驚食晒呢...嘻嘻~搭車時搵手拎住紙袋~因為怕放入袋後會焗淋...最驚喜係經過一小時多後~雞蛋仔既外邊仍然脆~而中間剛變成少少脆口既蛋糕仔~因為蛋味香, 又有朱古力粒~加上我一番美意~母親大人都話yummy!!!!!
每日收工都會經過呢條路...
想試好耐~但又想與愛食朱古力既媽媽一齊分享~
決定臨去旅行前要先幫襯一次~
以免我既雞蛋仔癮o係旅程中發作....

先問過雞蛋仔店既"媽咪"~
如果要一個鐘後先食..咁底雞蛋仔會點樣..?
我都知呢個問題好傻~
不過我係要確實一下搭完車後會變成點~
"媽咪"話: 都好食~會好似蛋糕仔咁囉......

最後都係買左底朱古力雞蛋仔~
我臨走時"媽咪"講左句, 話驚我中途已經引唔住食晒~
哈哈~放心啦~"媽咪"雞蛋仔當然要留比母親大人一齊食啦~

一路行去搭車, 望住底雞蛋仔,
實在吸引~外邊較厚, 但好脆....

入面朱古力少少溶..但又食到雞蛋香味~
唔似一般o個d只係落可可粉...
總共有30粒雞蛋仔~
因為真係好好食~所以要數住自己食左幾多粒~
真係有d驚食晒呢...嘻嘻~

搭車時搵手拎住紙袋~因為怕放入袋後會焗淋...
最驚喜係經過一小時多後~雞蛋仔既外邊仍然脆~

而中間剛變成少少脆口既蛋糕仔~
因為蛋味香, 又有朱古力粒~加上我一番美意~
母親大人都話yummy!!!!!
唔好認錯媽咪..
淨係睇到,都覺得好脆~^^
外脆內軟+半溶朱古力
2009-09-01
$12 (其他)
淨係睇到,都覺得好脆~^^
外脆內軟+半溶朱古力
  • 朱古力雞蛋仔
2009-09-13 10 浏览
胃食既我又出動, 食完飯自己特登行去紅磡買雞蛋仔好彩9點先關門, 仲趕得切. 前兩日經過已經關左門.o係天橋度已經聞到雞蛋仔既香, 仲好多人等緊老闆好熱情招待咁多位, 又出鋪頭向途人sell 雞蛋仔買左芝麻味雞蛋仔試下, 即叫即整, 所以要等5-10分鐘 鋪頭入面有6部機, 同埋兩個靚姐整雞蛋仔整完之後吹凍一陣就有得食漲卜卜, 好香芝麻味一搣, 嘩, 好crispy, 食落好有蛋香平時既鋪頭整芝麻味雞蛋仔係先沈d 芝麻o係個底再倒粉漿. 所以d 芝麻粒得個面先有但哩度就係整左d 芝麻落d 漿度, 所以d 芝麻粒唔o係外面, 而係o係個心度.哩種做法仲正, 食落係超香芝麻味.雞蛋仔外脆內軟, 個殼硬得黎好滑, 唔似北角o個d 見到一點點孔. 所以食落脆得黎唔會刮口入面蛋漿滿滿, 佔多過一半空間, 而且真係雞蛋仔應有既口感. 唔係炭爐o個隻蛋糕仔.第一口食本人已經認定左哩間算係全港暫時雞蛋仔最好味既鋪頭. 北角o個d 垃圾簡直行埋一邊
胃食既我又出動, 食完飯自己特登行去紅磡買雞蛋仔
好彩9點先關門, 仲趕得切. 前兩日經過已經關左門.
o係天橋度已經聞到雞蛋仔既香, 仲好多人等緊
老闆好熱情招待咁多位, 又出鋪頭向途人sell 雞蛋仔
買左芝麻味雞蛋仔試下, 即叫即整, 所以要等5-10分鐘
鋪頭入面有6部機, 同埋兩個靚姐整雞蛋仔
整完之後吹凍一陣就有得食

漲卜卜, 好香芝麻味
一搣, 嘩, 好crispy, 食落好有蛋香

哩種做法仲正, 食落係超香芝麻味.

媽咪?
有中英日文
最好味既雞蛋仔
$12 (宵夜)
最好味既雞蛋仔
  • 雞蛋仔
2009-09-10 8 浏览
週二晚食友聯記川王小聚,去晚了,吃了他們剩下的雞蛋仔,覺得不夠熱辣不夠過癮,第二天中午即刻再會媽咪。要了個久仰大名的朱古力雞蛋仔;這兒的朱古力雞蛋仔不是將朱古力混進雞蛋漿裏,而是在作的過程加在每粒雞蛋仔的中間;朱古力味道香濃,與蛋香互相輝映;加上那外脆內軟的質感,朱古力好像有點流心feel, 味道好得不得了,真忍不住叫一句:媽媽咪呀~~~!!!不過,記得要趁熱吃;吃剩四分一包,抵達公司,外層已沒那麼脆,朱古力也被蛋皮吸收了,流心效果沒那麼強烈,感覺大跌watt....所以,千祈千祈千祈,趁~熱~吃!!

朱古力雞蛋仔吹吹風...
朱古力釀雞蛋仔
2009-09-09
$12 (其他)
朱古力雞蛋仔吹吹風...
2009-09-06 14 浏览
悠閒星期六,由尖咀行去紅磡,為的不是川王,而是新開張的媽咪雞蛋仔,或者你會問,雞蛋仔尖咀閒閒地起碼有四至五檔,點解要去紅磡食呢?老老實實,都無乜原因,但見到多位好友大讚這裡的雞蛋仔,好奇心下,實在想試一下。下午四時多,店外人客不多,先點了一客「粒粒朱古力」的雞蛋仔 ($12),阿姐推介了自家製的檸檬汁 ($10),天氣炎熱下,也順道一試吧。雞蛋仔是即叫即製的,等數分鐘當然不是問題,店方將原味 / 朱古力 / 黑白芝麻三款不同口味的雞蛋仔以不同的爐頭製作,極具誠意。服務亦相當體貼, 雞蛋仔可揀脆口或淋身的,分別在於放在吹風機的時間長短,阿姐話 Openrice 人都喜歡脆的,我當然也樂意親身體會一下。烘得脹卜卜的雞蛋仔,一咬下其脆無比,半邊是脆皮,半邊是朱古力芯,是脆中帶軟的雙重享受,同時散發出濃郁的朱古力味,甜味點到即止,的確甚具水準。阿姐見我舉機影相,立即衝出來問我意見,一時三刻只可以直接說好味道,事實上亦幾近完美,這個十二蚊的小吃,充滿著店方的誠意與創意,值得推介!至於那自家製的檸檬汁,味道帶甜,跟想像的有點出入,個人認為可以再酸一些,始終雞蛋仔是甜食,特別是招牌的粒粒朱古力, 如

至於那自家製的檸檬汁,味道帶甜,跟想像的有點出入,個人認為可以再酸一些,始終雞蛋仔是甜食,特別是招牌的粒粒朱古力, 如果配上檸汁,竟是「甜上加甜」的話,就會有反效果了。另外,若店方將雞蛋仔的多款口味放在製作格仔餅之上,相信效果會不錯的

積極研發新品之餘,也希望能好好保持其優質水準。媽咪雞蛋仔,我一定會再來的!
阿媽的雞蛋仔
略甜的檸檬汁
阿姐也識 Openrice
「原味雞頭仔」專用爐頭
總有一款合心意
推介「脆脆朱古力」
2009-09-05
阿媽的雞蛋仔
阿姐也識 Openrice
「原味雞頭仔」專用爐頭
總有一款合心意
推介「脆脆朱古力」
  • 粒粒朱古力
2009-09-03 14 浏览
早兩年轉工期間, 心裡竟有過開小食店的唸頭, 還記得小時候一底雞蛋仔只是 $5, 現在一般都賣上 $10 或以上, 升幅達100 倍! 絕對有利可途~ 而我心目中是創作一些新口味的雞蛋仔, 其中一種, 就是素素早前食評上提及的 "粒粒朱古力雞蛋仔" , 心想, 真的有人實踐了!! 所以日前決心到該店潮聖一下! 地點就在"時新" / "川王"相距不到 100米的位置, 門口還有一個七彩招牌, 相當易認. 當時店內未有客人, 老闆娘很熱情出來打招呼, 問我想吃什麼味道, 完全不用考慮之下, 就來一底粒粒朱古力味, 另外友人也來一客原味試試. 現點現製三數分鐘, 看著live kitchen, 真的覺得很pro! 事關原來有一個指定爐頭專門製作朱古力味, 無非是避免其味道沾上原味以影響效果, 認真程度令人佩服佩服! 先出爐的的是原味, 真是香氣迫人! 不過還未吃得, 因為要先放入特製膠板和經過"鞋盒吹風機" 處理, 保証達至表面脆身效果. 顏色非常平均, 金金黃黃; "卜"一聲之下, 把一粒新鮮香脆的雞蛋仔放入口中, 明顯吃出蛋味夠濃, 粉漿比例不多. 再吃一粒, 可見蛋糕中心佔

先出爐的的是原味, 真是香氣迫人! 不過還未吃得, 因為要先放入特製膠板和經過"鞋盒吹風機" 處理, 保証達至表面脆身效果. 顏色非常平均, 金金黃黃; "卜"一聲之下, 把一粒新鮮香脆的雞蛋仔放入口中, 明顯吃出蛋味夠濃, 粉漿比例不多. 再吃一粒, 可見蛋糕中心佔一半, 不是全實心的, 也就是我心目中理想口味了!!
這個質素, 實在比很多街外的小食店出色!

吃到一半, 香濃朱古力味傳至,老闆娘拿著出爐的雞蛋仔問我要多脆, 這次我要求再脆一點. 吃過原味, 對品質很有信心, 果然, 外面真的更脆, 味道比原味香濃得多, 全因妙用了大量入爐用朱古力, 因為不易溶化, 咬落朱古力就如夾心一樣, 仍是半固體狀, 有點"心太軟" 的效果, 又香又甜
. 當然, 並不是每一粒都做到, 但已叫我一再回味! 高度推介~

及後閒談了一會, 更提議很多新口味, 如雙重朱古力, 咖啡, 抹茶.....通通都是我喜歡的
如研製成功, 我希望第一時間光臨!
七彩招牌最易認
特製膠板
鞋盒吹風機的用途
原味蛋味濃!
外脆內軟粒粒朱古力雞蛋仔
內藏心太軟! 回味中...
2009-08-30
七彩招牌最易認
特製膠板
鞋盒吹風機的用途
原味蛋味濃!
外脆內軟粒粒朱古力雞蛋仔
內藏心太軟! 回味中...
  • 所有雞蛋仔
2009-09-03 14 浏览
近日坐車經過聯記川王,見到在不遠處有間新開的小食店,專買雞蛋仔,格仔餅.想起已經不吃此兩味地道小吃已久,恰巧友人又想試.於是便一起去試這個媽咪,做出來的雞蛋仔,是否同蒸肉餅一樣地,覺得"世上只有媽媽好"?其實雞蛋仔,格仔餅每一度做出來,也是同一個樣子,有些是用炭燒,算是比較特別.一個普通人如我,實在很難吃得出,不同地方做出來的雞蛋仔,有什麼分別.所以蘇絲黃推介的太安樓雞蛋仔,好多人{包括我},吃罷之後,不約而同"車"一聲.此間媽咪雞蛋仔,雖然只做雞蛋仔同格仔餅,但是雞蛋仔不是一味原味,而是將朱古力,芝麻混入來做雞蛋仔.我倆要一個原味,一個朱古力雞蛋仔,店主叮囑我們,要我們先吃原味,後吃朱古力味.等大約數分鐘,雞蛋仔便做好,未吃之前,店員先將雞蛋仔吹一吹風才奉上,目的是令到雞蛋仔更加脆口.原味的雞蛋仔看似沒有特別,新鮮熱辣又是必然,但雞蛋仔的蛋香很濃,食落又香脆,而且不是完全地空心,夠實在.而朱古力雞蛋仔,果然真材實料,朱古力味道濃烈,雞蛋仔內被朱古力塞到滿,難怪店主要我們先吃原味,後吃朱古力.先淡後濃,食之有序.這個道理大家也明白.可是店內的Hello Kitty的

可是店內的Hello Kitty的餐盤,對我這個反Hello Kitty的人來說,有點煞風景,只是個人感覺.

地點在理工附近,年青人向來愛新鮮,相信開學之後,這間雞蛋仔店的朱古力雞蛋仔,一定其門如市,與店主閒談期間,提出過不少意見,咖啡?紅豆?用來做雞蛋仔,又可不可行呢?既然紅豆也可以用來做壽司,更何妨是雞蛋仔?不妨諗一諗.
2009-08-30 14 浏览
寫過“爸爸”,也要讚一讚“媽咪”的雞蛋仔。試過朱古力與黑白芝麻。前者非朱古力粉與蛋漿融合后所制,而是將朱古力嵌入蛋仔內部,朱古力甜美有度,是有一定濃度可可的朱古力,所以不會甜得膩人;沒有被朱古力浸染的蛋漿則保持了本有的蛋香。后者則嵌入粒粒黑白芝麻,麻香滿意,活似芝麻蛋酥卷。媽咪雞蛋仔的獨到之處在于“脆”。外層酥脆的口感像極了蛋酥卷,而內里卻又變成熱辣辣鬆軟充滿蛋香的蛋糕仔,是產生鮮明對比的雙重享受。在紅磡“媽咪”與“爸爸”的“呵護”下,愈發覺得做一名紅磡人真是挺好
寫過“爸爸”,也要讚一讚“媽咪”的雞蛋仔。

朱古力雞蛋仔
嵌入雞蛋仔的朱古力
黑白芝麻雞蛋仔
活似芝麻蛋酥卷
2009-08-28 19 浏览
after having the burger at si sun fastfood, my mum and i decided to try this 雞蛋仔 shop with a very friendly shop keeper.we ordered an original 雞蛋仔 and waited for around 5 mins while the daughters(?) of mammy were helping with the chores. mammy carefully blew our 雞蛋仔 in front of a fan to make it crispy, and it turned out to be very effective ;) its really very very crispy!!!and i think its even better than that in north point because that tastes a bit bland while this is more sweet. plus, please

plus, please refer to the picture, the 雞蛋仔 here has the half-soft-half-crispy effect.
excellent.

do pay this friendly mammy a visit when you pass by hung hom for a burger or whatsoever next time.
bad picture but do see its half-half texture
2009-08-28
$10 (其他)
  • 雞蛋仔
2009-08-26 2 浏览
每日放工都會經過,見有咁多好評即管試吓!一嚟到門口,一個疑似老闆娘嘅人已經出嚟問要啲乜,我要咗一底"原味",因為係即叫即整所以都等咗一陣,不過等都係值得嘅,因為新鮮出爐嘅雞蛋仔真係好好味,好夠蛋香同埋真係好脆,未行到返屋企已經食哂!仲有值得一提係雖然佢唔係開咗好耐,但係已經儲咗一定嘅熟客。點解咁講,就响我等梗嘅時候不斷有人客而每一個都同店員有傾有講,店員仲記得佢要乜,連個客都話"呀,咁妳都記得呀?"。最後就係要贊吓佢哋啲服務真係幾好,每個客攞食物嘅時候都會講"唔好意思,要你等咁耐',其實唔係等好耐啫。同埋依家佢哋已經進步咗,冇下邊啲食客咁講咁雞手鴨腳,可能已經上咗軌道。希望佢哋可以繼續用心經營!
好脆嘅雞蛋仔
2009-08-26