2021-03-15 4187 浏览
本身係約左朋友週末去食飯,但疫情嚴重,想避開人流.所以簡左平日同朋友食飯傾下計. 但又可以影下相打個卡傾計唔嘈.我地就發現左呢到,11點半黎到,無咩人,因為過左早餐時間又未到午餐時間.所以係未可以點食物,要12點先可以叫. 我地就趁呢個空檔影下相傾下計啦簡左一入門口第一張台,係高台,望到街境又舒服$56 兩杯一樣價錢 點餐可半價加購 個名好得意叫做婆婆杯茶 其實係kombucha(紅茶菌)佢係一種發酵飲品,過程會產生酒精,醋酸同益生菌味道酸甜似果醋,一杯係蘋果一杯係雜莓. 幾好飲架!$42昭和焦糖布甸點呢個原本係覺得好靚好得意,因為第一眼我就認定佢係台灣統一布丁..哈哈但食落口 係兩回事 無統一布丁咁軟身. 呢隻係硬身小小, 好香蛋味.$108 沖絕海鹽 富士山呢個真係貴左小小,但真係好靚. 味道就...唔差啦...不過不失..就是貴.佢質感似日式芝士蛋糕. 唔溜..清爽既..旁邊係海鹽雪糕..好似係日本食過一隻blue seal既口味雪糕咁.$128 五品料理 貪心既我地. 叫左每盤3熱2凍既組合.冷盤-山賊汁雞卷 好普通既雞卷 加上甜生地既汁only.-馬鈴薯沙律 呢個有小小驚喜
本身係約左朋友週末去食飯,但疫情嚴重,想避開人流.
簡左一入門口第一張台,係高台,望到街境又舒服

$56 兩杯一樣價錢 點餐可半價加購 個名好得意
過程會產生酒精,醋酸同益生菌
味道酸甜似果醋,一杯係蘋果一杯係雜莓. 幾好飲架!

$42昭和焦糖布甸

$108 沖絕海鹽 富士山
好似係日本食過一隻blue seal既口味雪糕咁.

$128 五品料理 貪心既我地. 叫左每盤3熱2凍既組合.
冷盤
-山賊汁雞卷 好普通既雞卷 加上甜生地既汁only.
-馬鈴薯沙律 呢個有小小驚喜 味道好貼近係日本居酒屋食既. 好軟棉棉既口感
-胡麻菠菜 就係好普通既菠菜+芝麻醬
-清酒糖心蛋 蛋既生熟度好好 但清酒味就無乜
熱盤
-鰻魚 實無死~好厚身同埋好大條呀
-雞扒 都幾大塊下 已分了一半  煎到皮好脆好好食
-咖哩 好得意 用隻小杯杯裝住 入面有薯仔 雞肉 胡蘿蔔 蘋果 甜甜的
-薯餅 今日只有紫薯 好吃
-金平牛肉 入面有洋蔥蓮偶 辣辣地好好吃
-明太子手羽 好吃
飯團
-明太子富士山飯團 明太子就無咩 打卡用 哈哈

2021-03-15
Both the food and the interior of the cafe are extremely photogenic. I ordered the set with 2 cold dishes and 1 hot dish. They were all delicious, but the portion could have been larger, as even I, with a small appetite, was not full at all. The Mentaiko Mount Fuji Onigiri could have more mentaiko in it, as it was mostly rice, instead of full of mentaiko. The butterfly pea water that can be filled freely near the counter is quite special. It is blue, but I could not taste much difference from water. The service is very good and the staff are friendly. However, this cafe would be the kind that one would only come once only, as the portion is small compared to the price.
2021-03-05
2021-03-14 108 浏览
近排依間婆婆咖啡室真係好出名!成日都見到好多人去打卡 上到去有種去咗日本餐廳嘅感覺 真係好靚好靚 俾人感覺好舒服 入到去嘅右手邊係買嘢嘅地方 左手邊就係餐廳環境有少少迫 但係木系嘅色調令成件事好舒服唔會有壓迫感入面有一個bar嘅位置 除咗水之外 仲有碟豆花水 藍色咁好有趣佢啲杯全部都有日本小清新嘅感覺 好靚呀餐牌好簡單 係一個組合 好似喺無印食嘢咁 可以揀三至五種配菜 當然價錢上越多就越貴 冷盤有五種選擇 熱菜都有八種 除此之外 仲有飯團四揀一 我同朋友咩都想試所以就嗌咗五品料理($128)飯團方面我哋就叫咗明太子富士山飯團 富士山嘅造型真係好可愛 冷盤方面嗌咗山賊汁雞卷同埋清酒糖心蛋 雞卷就普普通通 糖心蛋幾好食 糖心嘅位置做得好好 熱食就叫咗蒲燒鰻魚 金平牛肉 黑醋唐揚雞 打卡真心好好睇 因為啲碗碗碟碟加埋嘢食真係好靚 但係食物份量比較少 同埋味道一般俾大家參考埋朋友嗌嘅食到一半終於見到明太子😆靚靚嘅糖心蛋我哋仲嗌左一杯富士山特飲 飲落好甜 估計係牛奶加咗啲煉奶咁樣 怕甜嘅大家建議唔使特別嗌 但係如果想影相打卡靚啲就可以叫埋整體來講嘢食就真係一般般 但係環境好好 鍾意打卡嘅大家千祈

環境有少少迫 但係木系嘅色調令成件事好舒服唔會有壓迫感

佢啲杯全部都有日本小清新嘅感覺 好靚呀

俾大家參考埋朋友嗌嘅

食到一半終於見到明太子😆

靚靚嘅糖心蛋

整體來講嘢食就真係一般般 但係環境好好 鍾意打卡嘅大家千祈唔好錯過
繼續尋找日系感覺餐廳🗻婆婆珈琲屋位置在另一間雪糕店嘅樓上 千祈唔好以為喺雪糕店正門入可以上到去 一定要喺旁邊山林道搭lift上1/F佢哋係一間日式雜貨店結合餐廳 佈置用心 有一種日本少女系感覺🇯🇵 今日早到 可以食到佢哋嘅早餐 其實份量係等於佢哋四品料理份量嘅少啲 價錢比較優惠 其中包括有富士山飯團, 清酒糖心蛋, 明太子雞翼和漬物 其實四款味道都只算不過不失 主要功能都只係要嚟打卡影相😅當然一場嚟到一定要試佢哋嘅招牌名物富士山特飲啦! 其實佢係一杯凍嘅蝶豆花白朱古力 唔算太甜 飲落都幾滑 不過就真係幾貴 又係要嚟呃like🙈反而比較有驚喜嘅係昭和焦糖布丁🍮 佢哋個布丁好夠蛋味 而且非常滑 配埋焦糖亦唔會太甜 讚👍
繼續尋找日系感覺餐廳🗻

婆婆の早飯
富士山特飲
昭和布丁
婆婆の早飯
富士山特飲
昭和布丁
2021-03-13 88 浏览
復古咖啡店🗻見到富士山飯團就知係Grandmama😍上到去一邊賣富士山精品 日本飾物 家品另一邊係餐廳 建議預先book 位日式料理 三品$88 / 四品$108 / 五品 $128五品可以揀三冷兩熱菜或兩冷三熱菜 +飯團/烏冬 + 自家製漬物 + 半價追加飲品冷熱菜total有17款 每日供應指定菜式.▫️熱菜蒲燒鰻魚 金平牛肉 餃子 黑醋唐揚雞明太子手羽 婆婆咖哩 二色薯餅▫️冷菜山賊汁雞卷 馬鈴薯沙律胡麻菠菜 清酒糖心蛋.熱菜中 鍾意金平牛肉 有蓮藕片婆婆咖哩甜甜地 想撈飯食二色薯餅 紫薯/咖哩 以為每樣一件襯熱食咗薯餅先 唔油膩而冷菜 山賊汁雞卷好好食山賊汁雪成一層啫喱包住雞卷😍對馬鈴薯沙律一般 因為撈咗我唔食嘅洋蔥粒😖份量係咁多款入面最多.🗻富士山飯團太吸引 兩件都係揀佢😬味道靠明太子餡 但餡量唔多 所以唔係幾夠味建議試下其他款.昭和焦糖布甸 $42滑嘟嘟布甸 焦糖味適中.Matcha Latte $22 (跟餐半價)Flat White $22 (跟餐半價)Chocolate $42  .
復古咖啡店🗻
味道靠明太子餡 但餡量唔多 所以唔係幾夠味
建議試下其他款
昭和焦糖布甸 $42
滑嘟嘟布甸 焦糖味適中
Matcha Latte $22 (跟餐半價)
Flat White $22 (跟餐半價)
Chocolate $42
2021-03-12 189 浏览
尖沙咀做完野經過附近,據聞有間幾特別嘅coffee shop, 就上去試試。講真環境一流,設計得好好,一邊賣野,不過貴到買唔落手,另一邊餐廳,好有日本feel,坐位舒服,完全唔迫好relax 。店員安排我坐bar枱,望住條彌敦道對正警署都ok 嘅,自坐點餐後店員會送餐。我點了五品料理加杯Flat white。先嚟杯 Flat white, 一上枱已經知出事,我想講我唔係飲泡沫coffee架, 不夠5分鐘變成咁樣🙈。。。我坐正係水bar 隔離,我好想問個位哥哥仔,你識唔識沖coffee 架。杯coffee 好難飲呀。到五品料理冷盤-胡麻菠菜,雞卷好食熱菜-冇樣野係熱,只可以講係暖,牛肉超咸,照燒雞都好咸,鰻魚勁腥食唔到。係到影下相坐下就得,食野就真係唔得,份量少,價錢貴,一定冇下次。5分鐘後杯咖啡變成咁,有密習恐懼症嘅人,千萬唔好試
我點了五品料理加杯Flat white。
到五品料理
冷盤-胡麻菠菜,雞卷好食

Flat Whitr

Flat White

5分鐘後杯咖啡變成咁,有密習恐懼症嘅人,千萬唔好試
五品料理

2021-03-10
2021-03-12 107 浏览
由裝潢陳設到用餐擺盤都充滿懷舊的昭和風格~而且這家珈琲室在IG總是常出現,十分IGable 😆不得不讚是餐具挑選很漂亮,吃之餘還會讓人細心欣賞💕五品料理set中最多人點的應該是富士山飯團,基本上是打卡必備😆但其實for吃的話我個人喜歡櫻花蝦飯團多一點🤣味道層次豐富一點🙂另外Set裡面的餸菜,味道亦不錯的說~飲品方面,咖啡拉花漂亮,味道亦中規中矩~反而要讚的是餐廳用了環保的蒲草飲管👍🏻✨
由裝潢陳設到用餐擺盤都充滿懷舊的昭和風格~
而且這家珈琲室在IG總是常出現,
十分IGable 😆
不得不讚是餐具挑選很漂亮,
吃之餘還會讓人細心欣賞💕

五品料理set中最多人點的應該是富士山飯團,
基本上是打卡必備😆
但其實for吃的話我個人喜歡櫻花蝦飯團多一點🤣
味道層次豐富一點🙂
另外Set裡面的餸菜,味道亦不錯的說~

飲品方面,
咖啡拉花漂亮,
味道亦中規中矩~
反而要讚的是餐廳用了環保的蒲草飲管👍🏻✨
午餐
2021-03-11 94 浏览
📍婆婆珈琲屋 Grandmama Cafe 👵🏻☕️這間咖啡店的食物十分精緻,本來在週末抱著未必有位子的心態去試試,結果很幸運的等到理想的位置😍也不得不提店員的服務態度非常好❗️🙌🏻- 三品料理$88 /四品料理 $108和朋友總共點了4款Cold dishes 和3款hot dishesCold dishes 1. 胡麻菠菜 : 推薦!菠菜是已經煮得超軟身,一咬就斷 配合胡麻醬 很搭!🤤2. 清酒糖心蛋 : 流心效果也是非常不錯,味道中規中矩3. 馬鈴薯沙律: 馬鈴薯已經弄得很棉密的口感4. 山賊汁雞卷:可能是前菜的關係,覺得如果能厚一點會更好吃喔!Hot dishes 1. 蒲燒鰻魚: 鰻魚是比較有咬勁的質感2. 辛口明太子雞翼: 也是中規中矩喔3. 兩色薯餅 : 紫薯味道剛剛好,不會過甜,這個好吃!另外點了明太子富士山飯團和櫻花蝦飯團🍙 打卡的話富士山飯團的確好看,但明太子料偏少,反而櫻花蝦比較有味道。- 昭和焦糖布丁 $42一吃下去的味道是非常熟悉的.....對!就是台灣吃到的統一布丁的味道😳太懷念了,口感比統一的會再煙韌一點,焦糖配合得剛好,沒有很甜🍮- 婆婆杯茶 蘋果 $56這
📍婆婆珈琲屋 Grandmama Cafe 👵🏻☕️

- 三品料理$88 /四品料理 $108

Cold dishes
2. 清酒糖心蛋 : 流心效果也是非常不錯,味道中規中矩
3. 馬鈴薯沙律: 馬鈴薯已經弄得很棉密的口感

Hot dishes
1. 蒲燒鰻魚: 鰻魚是比較有咬勁的質感
2. 辛口明太子雞翼: 也是中規中矩喔
3. 兩色薯餅 : 紫薯味道剛剛好,不會過甜,這個好吃!

另外點了明太子富士山飯團和櫻花蝦飯團🍙

- 昭和焦糖布丁 $42

- 婆婆杯茶 蘋果 $56
這杯是朋友點的,原來婆婆杯茶是酒?朋友說味道像蘋果酒呢🤣

- 檸檬紅茶$32
味道會偏淡一些,不像在茶餐廳飲到的凍檸茶,但很解渴喔🍋

(跟餐飲品會半價喔)

總括食物是中規中矩,但環境和服務態度都是一流的。所以等人少一點會再去,的確是一個不錯的跟朋友食飯打卡地方☺️
第一次在openrice打食評,因為真的不吐不快。昨天晚上經歴左一個史上最差同等得最耐的”候餐”體驗。因為沒有預約所以職員等booking的人缺席讓我們在6:50入座,然後告知原本應該90分鐘的用餐時間也要在8時還枱。因為緊接著有8時的預訂。其實這個安排已經摸不著頭腦,為何同是食客,但用餐時間不是劃一90分鐘。walk-in客你也要他等多20分鐘才可以入席,但還枱時間卻和booking一樣,同樣是8點。在6:56分,我從4款定食中,點了豚肉定食。半個鐘後還沒有上菜,職員表示因為是第一天轉新菜單所以需要較多時間準備,容許我們8:15還枱。再過20分鐘約7:50分左右,我們再追問了食物進度,職員表示下兩張單便是了,但用餐時間只剩30分鐘左右,所以容許我們延遲到8:30還枱。兩次「提點」我們交枱的時候,我們桌上還沒有食物,已經在想等一下吃飯要如何狼吞虎嚥才能趕及交枱。8點左右,兩名朋友的定食已上枱,其中一個和我同樣是豚肉定食,但我還是要等。為甚麼不同一時間弄一個大份再分開兩盆上?想不透。同時,由於沒有白飯,店家自行決定把一個朋友的白飯免費升級到富士山飯團。多謝。最後我的豚肉定食於 8:25分
第一次在openrice打食評,因為真的不吐不快。
昨天晚上經歴左一個史上最差同等得最耐的”候餐”體驗。

在6:56分,我從4款定食中,點了豚肉定食。
容許我們8:15還枱。
最後我的豚肉定食於 8:25分上枱,等了足1.5小時。
等待的過程中,真的純等待,其實頭盤提早先上又何嘗不可?
空著肚等1.5小時確實越等越無奈,但慶幸有朋友吹水打發時間,以免更焦燥。

不可理解之處是晚市定食只有4款,居然要用上1.5小時,即使是第一天新菜單,也難以想像。
第二是餐廳也至少有11名員工,廚房有6至7 人,處理4款菜單,耗時之久也難以理解。
第三是等待過程中,沒有食物的情況下,已經被告知還枱時間是甚麼時候,最後90分鐘用餐時間變成90分鐘”候餐”時間。
第四是同一款豚肉定食,為何不同一時間製作,等待的時間,食物價錢和食物質素完全不成正比。如果分開烹飪是為了追求食物新鮮度,那我倒沒有感受到。
第五是加1服務費,在點餐的時候就看到有加1服務費,但水是自己出去倒,食物自己出去點,看不到服務費的需要性,除了是由職員送餐和收餐盤外,如果是這樣可以試行加0.5服務費。

用了25分鐘進食,到8:50用餐用畢後,便離開餐廳讓座給打後的客人。
最後是次體驗乾等了1.5小時,但食物又不是”哇,好好食呀”的質素,整體絕對令人失望。
明白由上年年尾開業到現在仍在試業,並非老店,有所不足實屬正常,看過其他食評,發現安排不善情況偶有發生,希望經過數次食客反映後,能認真對待問題,將來為其他食客帶來更好體驗。
2021-03-10
2021-03-10 8392 浏览
山林道附近開左間上樓日系復古咖啡店,一開𨋢就會見到「婆婆雜貨店」,有買開既朋友都唔會對佢陌生,主要售賣衫、飾物、日式家品、器具等等,再行入d就係「婆婆珈琲屋」啦咖啡店走日式昭和風格,無論枱,燈,擺設都有種日式復古既感覺,當日我係walk in的,所以包箱一早卑人坐了,不過唔洗等入到去已經係bonus四品料理可以揀3款冷菜+1款熱菜 或2款冷菜+2款熱菜我叫了2個四品料理自家製漬物:啤酒柚子蘿蔔漬胡麻菠菜馬鈴薯沙律精力餃子黑醋唐揚雞明太子富士山飯團柚子蘿蔔酸酸甜甜,好醒胃菠菜既胡麻醬好香馬鈴薯球係混入了火腿,洋蔥,青瓜,黑椒,幼滑到好似食緊雪糕咁,味道不錯餃子有d淋,味道還可以的黑醋炸雞個汁酸酸甜甜,好好味清酒溏心蛋山賊汁雞卷金平牛肉照燒雞扒明太子富士山飯團溏心蛋食到淡淡既酒香雞卷都幾嫩金平牛肉其實係雜菌洋蔥蓮藕炒牛肉,味道帶甜照燒雞扒肉質都仲嫩,照燒汁又係日本獨有既味道,惹味好食最期待既明太子富士山飯團反而係最失望,個飯團死死實實,又散,明太子味道亦都唔太出,真係得個樣環境係不錯的,全店我最欣賞的係佢d碟,每隻都好有日本色彩,連裝食物既器皿都咁講究認真,抵讚

可以揀3款冷菜+1款熱菜 或

馬鈴薯沙律
精力餃子
黑醋唐揚雞
明太子富士山飯團

柚子蘿蔔酸酸甜甜,好醒胃
菠菜既胡麻醬好香
餃子有d淋,味道還可以的
黑醋炸雞個汁酸酸甜甜,好好味

清酒溏心蛋
山賊汁雞卷
金平牛肉
照燒雞扒

溏心蛋食到淡淡既酒香
雞卷都幾嫩
金平牛肉其實係雜菌洋蔥蓮藕炒牛肉,味道帶甜
照燒雞扒肉質都仲嫩,照燒汁又係日本獨有既味道,惹味好食

2021-03-08 5779 浏览
星期五約左4人飯聚,齊齊探婆婆,揀左近期人氣店婆婆珈啡屋,之前餐廳收6:00太早去唔到,而加改左收9:30,放工即去一轉,thank田會長book位,book左8:00,4位。7點多去到,見咁早就係婆婆雜貨店行下,雜貨店同cafe係同層,出面係雜貨店,行到入去就係cafe。雜貨店售賣日本及不同國家的工藝品,甚有特色。行左陣去cafe,開始有波折⋯餐廳話冇呢個booking,@_@!同朕再check下發現係漏左呢個booking...都幾混亂⋯不過都盡快安排到4位比我地,入到去坐剛好8:00,用餐時間1.5小時。餐廳走日式懷舊風,具昭和風格,木枱椅及牆身,枱上擺放了盆栽及日式擺設,玻璃吊燈、懷舊電話等裝飾,甚有復古之感,打卡一流。自助取餐具,斟水,蝶豆花水可一試。我地4人坐的位置,類似廂房,坐位闊洛,感覺舒適自在。主打和式輕食,飲品有茶、咖啡等。唔知係味做埋晚市之下,好多食物都冇(想試的月夜及茄子都售罄),只好食其他。先付款後上餐,但都係照有加一服務費。蝶豆花水,同清水一樣冇乜味,但靚。柚子冷珈琲,$68,上層是Espresso ,底層是柚子,味甜酸酸甜甜,清爽之感。富士山,$78,田會
雜貨店售賣日本及不同國家的工藝品,甚有特色。
自助取餐具,斟水,蝶豆花水可一試。
我地4人坐的位置,類似廂房,坐位闊洛,感覺舒適自在。
先付款後上餐,但都係照有加一服務費。
蝶豆花水,同清水一樣冇乜味,但靚。
柚子冷珈琲
富士山
富士山,$78,田會長的。
五品料理,$128。
自選料理,可選3 cold 2 hot 或 3 hot 2 cold。
五品料理
用上精緻的器皿盛載,甚有美感。
啤酒柚子蘿蔔漬
啤酒柚子蘿蔔漬,自家製的漬物,口感爽脆,酸酸甜甜好開胃。
明太子富士山飯團
明太子富士山飯團,賣相精美,富士山的造型好可愛,飯團冇乜特別味道,內餡明太子好少,味道普通。
胡麻菠菜
冷菜:胡麻菠菜,味道清新。
清酒溏心蛋
冷菜:清酒溏心蛋,入口軟滑,食食下先有微微的酒味。
婆婆咖哩
熱菜:婆婆咖哩,味道唔太辣,甜甜地,溫和口味,內有雞肉、薯仔及紅蘿蔔等,份量適中,味道不俗。
辛口明太子手羽
辛口明太子手羽,賣相飽滿,內有好多明太子,少少辣,都ok。
蒲燒鰻魚
蒲燒鰻魚,鰻魚質素,都幾大差異,鰻魚偏瘦同焦,味道普通。
田會長同小機的鰻魚好肥美⋯
我同king嘅鰻魚好似魚乾⋯
冇比較冇傷害www。
昭和焦糖布丁
昭和焦糖布丁,$42,似乎係人氣,得返一個,賣相好吸引,動L~好有彈性,味道普通。
沖繩海鹽·富士山
沖繩海鹽·富士山,$98。
打卡之選,富士山蛋糕,用芝士蛋糕及海綿蛋糕組合而成,上層是奶蓋,有片糖漬柑桔作點綴,十分精美,食落芝士味濃。海鹽雪糕,鹹甜交織,味道有層次,牛油味都重,質感都有點牛油之感呢。
北海道牛乳芒果千層蛋糕
北海道牛乳芒果千層蛋糕,$52,味道一般。

打卡之選,環境取勝,食物賣相精美,味道普通,咖哩較好味,熟食價格合理,甜品貴少許,幾有特色值得一去。
三品料理 $88三品料理可以選擇二冷一熱 即兩款前菜 一款熱菜前菜方面選擇了胡麻菠菜同清酒糖心蛋 胡麻菠菜份量唔算多 不過加咗日式芝麻醬同木魚花就好好食😆 凍食比較適合夏天 而清酒糖心蛋既酒味就好淡 不過食落都幾流心既🤣 係個賣相差少少熱食方面就揀咗照燒雞扒 雞扒味道唔錯 肉質都算嫩滑 加咗燒汁去煮都夠味 不過略嫌份量較少同唔夠熱 食落同凍食差唔多😂之後客人可以自由選擇飯團或烏冬 🍙有4款口味 今次揀咗最signature既明太子富士山飯團 賣相真係幾靚既 但味道就...好一般 飯團好凍之餘入面既明太子份量唔多 食落就等於冇味 好似淨食飯咁😂不過最欣賞係個柚子醃蘿蔔既配菜 啲蘿蔔整得好爽口好入味 加上柚子蜜甜甜地咁 幾開胃😋評分: 6.5/10🌟Matcha Latte(Hot) $44雖然係熱飲 但上枱時只係微暖 飲落完全唔夠熱 勝在啲餐具同環境搭救 飲落抹茶味都算濃 但奶味比較淡 而且飲到抹茶粉粒 質素仍需改進🤧評分: 5/10🌟婆婆杯茶 蘋果 $56呢個飲落有啲酒味 少少似飲緊apple cider咁 不過就唔算甜 朋友唔飲開酒 覺得佢啲酒味有啲重 感覺一般 而我自己可接受 但唔
三品料理 $88
三品料理可以選擇二冷一熱 即兩款前菜 一款熱菜
前菜方面選擇了胡麻菠菜同清酒糖心蛋
評分: 6.5/10🌟

Matcha Latte(Hot) $44
評分: 5/10🌟

婆婆杯茶 蘋果 $56
呢個飲落有啲酒味 少少似飲緊apple cider咁 不過就唔算甜 朋友唔飲開酒 覺得佢啲酒味有啲重 感覺一般 而我自己可接受 但唔太推介😂
評分: 6.5/10🌟
———————————————————————
婆婆珈琲屋 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓
三品料理
Matcha Latte(Hot)
婆婆杯茶 蘋果
超精美的婆婆珈琲屋我們來了,真的是超精美好日式西餐廳的感覺,這次真是衝著這個富士山飯糰來的(*≧∀≦*)飯糰🍙餡是明太子,少少辣不錯吃,而主食我們兩個都點了四品料理:🧒🏽:山賊汁雞卷+溏心蛋+精力餃子+辛口明太子手羽👦🏻:山賊汁雞卷+溏心蛋+照燒雞排+婆婆咖哩點了一樣的冷菜兩樣都超級好吃,熱食其實樣樣都好精美,手羽跟照燒雞排都好正點,咖啡方面也不過不失(о´∀`о) (有人發現👦🏻點了全雞的四品料理嗎哈哈)
富士山飯糰

🧒🏽:山賊汁雞卷+溏心蛋+精力餃子+辛口明太子手羽
👦🏻:山賊汁雞卷+溏心蛋+照燒雞排+婆婆咖哩

富士山飯糰
2021-03-03 123 浏览
婆婆珈琲屋紅極一時,幾乎每日係Social Media都會見到有朋友去食。所以我哋都唔好執輸,去呢間極據日式風格嘅小店睇下!要注意!記得要先book位,因為佢哋長期都full booking,walk-in要好好彩先會有位架。而今次我同朋友都點左四品料理,務求盡量試晒所有款式!。。三品料理 | $88四品料理 | $108五品料理 | $128。。🔴🔴🔴冷菜🔴🔴🔴🔘 山賊汁雞卷評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 肉質幼嫩,但味道比較淡。面頭用上黑椒汁調味,但如果多多少少醬汁會更好。。。🔘 馬鈴薯沙律評分: 🌕🌕🌕🌕🌗評語: 口感好豐富,除咗薯蓉外仲有好多薯粒以及火腿等等嘅配料,真係有一種日本食緊沙律嘅感覺。。。🔘 胡麻菠菜評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 麻醬味濃郁,每一條菠菜都沾滿醬汁嘅味道,菠菜咬落好爽口,口感層次同味道都不錯。。。🔘 清酒溏心蛋評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 清酒味適中,唔會掩蓋左雞蛋嘅味道。溏心蛋黃掌握得好好,食落口感不錯。。。🔴🔴🔴 熱菜🔴🔴🔴🔘 蒲燒鰻魚評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 相信係最抵食嘅熱菜之一。但可惜可能係分配到鰻魚魚尾嘅關係,肉質較實,但味道尚算不錯。。。🔘 二色薯餅 (

三品料理 | $88

🔘 清酒溏心蛋

🔴🔴🔴 熱菜🔴🔴🔴
🔘 蒲燒鰻魚
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑

🔘 二色薯餅 (紫薯/咖哩)
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 當日中午時段去到都只係得返紫薯味道。味道上紫薯味相當突出,但應該不是即炸,薯餅可能因為放於保溫櫃,以致外層冧咗。

🔘 辛口明太子手羽
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 炸雞翼內鑲入左明太子,味道啱啱好,而如果份量多啲會更好喇😛

🔘 金平牛肉
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 牛肉份量比較少😂大約有三至四小片肥牛。而用上蓮藕作搭配,令整體口感增加。醬汁好好食甜甜地而帶微辣。

🔴🔴🔴飯團🔴🔴🔴
🔘 明太子富士山飯團
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 打卡必點飯團🗻外表係富士山嘅外貌,而內𥚃加入明太子作調味,十分不錯。

🔘 櫻花蝦飯團
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 將櫻花蝦加入飯內搓成飯團,除左好重櫻花蝦味道外,仲有一陣鹹香味,不錯嘅選擇。

🔴🔴🔴甜品🔴🔴🔴
🔘 昭和焦糖布丁🍮 | $42
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 布丁比較實身,口感貼近日本食到嘅布丁。蛋香味好濃,配合焦糖同忌廉食非常不錯。

🔻話就話尖沙咀,但佐敦站過去更近
🔻記得上網預約左先
🔻整體而言,打卡一流,但味道同性價比就低一點
推介指數: ⭐⭐⭐
2021-03-03 140 浏览
OP上的食評似稿件多過食評,但人總喜歡冒險的,星期三的下午,一人沒預約前往,原以為應該過了午市高峰不用等,但都要得20分鐘才有位。點了四品料理:山賊汁雞卷,胡麻菠菜,金平牛肉,雙色薯餅+明太子富士山飯團,另以半價加一杯latte。山賊汁雞卷普通;胡麻菠菜看似小卷,但原來很大束的;金平牛肉比想像中大份,很下飯的菜式;雙色薯餅是日只提供紫薯也一很般;Latte正正常常,但拉花在飲了三四啖便化了。食物飲品的味道絕對是合格有餘的,但如果是男生的話,五品也應該是吃不飽的,如果套餐包一碗麵豉湯會很棒的餐廳應該是是賣環境的,絕對可以成為打卡餐廳,裝修跟褔岡的中古風和洋食店感覺很相似,不能去日本旅行時,也可以扮去了日本吃和洋料理。不過餐廳的座位真是很狹小,如果滿座的話,應該是逼到撞到隔離位的。餐具都是很精緻,一小碟一小碟的,價錢不便宜,如果未來人潮減少,不再限時用餐的話,一定是個聚會的好地點。

四品料理+拿鐵
2021-03-03