2021-03-03
婆婆珈琲屋紅極一時,幾乎每日係Social Media都會見到有朋友去食。所以我哋都唔好執輸,去呢間極據日式風格嘅小店睇下!要注意!記得要先book位,因為佢哋長期都full booking,walk-in要好好彩先會有位架。而今次我同朋友都點左四品料理,務求盡量試晒所有款式!。。三品料理 | $88四品料理 | $108五品料理 | $128。。🔴🔴🔴冷菜🔴🔴🔴🔘 山賊汁雞卷評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 肉質幼嫩,但味道比較淡。面頭用上黑椒汁調味,但如果多多少少醬汁會更好。。。🔘 馬鈴薯沙律評分: 🌕🌕🌕🌕🌗評語: 口感好豐富,除咗薯蓉外仲有好多薯粒以及火腿等等嘅配料,真係有一種日本食緊沙律嘅感覺。。。🔘 胡麻菠菜評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 麻醬味濃郁,每一條菠菜都沾滿醬汁嘅味道,菠菜咬落好爽口,口感層次同味道都不錯。。。🔘 清酒溏心蛋評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 清酒味適中,唔會掩蓋左雞蛋嘅味道。溏心蛋黃掌握得好好,食落口感不錯。。。🔴🔴🔴 熱菜🔴🔴🔴🔘 蒲燒鰻魚評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 相信係最抵食嘅熱菜之一。但可惜可能係分配到鰻魚魚尾嘅關係,肉質較實,但味道尚算不錯。。。🔘 二色薯餅 (
三品料理 | $88
🔘 清酒溏心蛋
🔴🔴🔴 熱菜🔴🔴🔴
🔘 蒲燒鰻魚
。
🔘 二色薯餅 (紫薯/咖哩)
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 當日中午時段去到都只係得返紫薯味道。味道上紫薯味相當突出,但應該不是即炸,薯餅可能因為放於保溫櫃,以致外層冧咗。
🔘 辛口明太子手羽
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 炸雞翼內鑲入左明太子,味道啱啱好,而如果份量多啲會更好喇😛
🔘 金平牛肉
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 牛肉份量比較少😂大約有三至四小片肥牛。而用上蓮藕作搭配,令整體口感增加。醬汁好好食甜甜地而帶微辣。
🔴🔴🔴飯團🔴🔴🔴
🔘 明太子富士山飯團
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 打卡必點飯團🗻外表係富士山嘅外貌,而內𥚃加入明太子作調味,十分不錯。
🔘 櫻花蝦飯團
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 將櫻花蝦加入飯內搓成飯團,除左好重櫻花蝦味道外,仲有一陣鹹香味,不錯嘅選擇。
🔴🔴🔴甜品🔴🔴🔴
🔘 昭和焦糖布丁🍮 | $42
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 布丁比較實身,口感貼近日本食到嘅布丁。蛋香味好濃,配合焦糖同忌廉食非常不錯。
。
🔻話就話尖沙咀,但佐敦站過去更近
🔻記得上網預約左先
🔻整體而言,打卡一流,但味道同性價比就低一點
推介指數: ⭐⭐⭐