2021-01-16 1746 浏览
呢間位於尖沙咀山林道既「婆婆珈琲屋」🥳佢係一間日系復古風既樓上咖啡店,因為冇留意到原來有得book位,所以當日係walk-in去的,幸好留低左資料後都好快有位咋🤩一入到去先有「婆婆雜貨店」,主要賣飾物、手工製品、本地手作等,而行入少少就係餐廳了🥰餐廳裡的環境好靚好舒服,超適合打卡🥳📸-🌟五品料理 (可選三熱兩冷/三冷兩熱) $128基本上每個料理都可選飯團/烏冬、自家製漬物(啤酒柚子蘿蔔漬)同埋冷菜同熱菜~而惠顧料理系列可半價追加飲品,但就不包富士山特飲🙈-🔹飯團🍙可選飯團或烏冬,而飯團一共有四款,我就揀左明太子富士山飯團😍賣相好可愛係富士山造型🗻而明太子既份量都好多😆-🔹自家製漬物啤酒柚子蘿蔔漬食落好脆好爽口,整個感覺好fresh~-🔹冷菜🎈清酒溏心蛋+馬鈴薯沙律溏心蛋食落有少許清酒味,而我最鐘意溏心蛋半熟咁蛋黃呈現流心既效果,不錯👍🏻而馬鈴薯沙律好綿滑,加埋黑胡椒、青瓜同火腿口感十足😚-🔹熱菜🎈蒲燒鰻魚+金平牛肉+紫薯薯餅蒲燒鰻魚正正常常~金平牛肉好惹味,用上蓮藕洋蔥等配料加埋甜醬油一併炒,好味😋而紫薯薯餅裡面的紫薯餡料唔會太甜,食落好脆好香口🙆🏻‍♀️-🎈昭和焦糖布甸 $42焦糖布

🌟五品料理 (可選三熱兩冷/三冷兩熱) $128
五品料理

🔹飯團🍙
明太子富士山飯團

🔹自家製漬物
啤酒柚子蘿蔔漬食落好脆好爽口,整個感覺好fresh~
🔹冷菜

蒲燒鰻魚
金平牛肉

🎈昭和焦糖布甸 $42
昭和焦糖布甸

焦糖布甸🍮賣相都好可愛😝仲要好大個😂男朋友仔完全唔幫手搞到自己食哂成個😅布甸食落好滑,但不算有太大驚喜~
🎈富士山 $68
富士山

呢杯富士山🗻特飲好靚啊😍要黎打卡一流🧡但飲落味道有啲淡,應該係蝶豆花特飲吧!?😆
整體都幾喜歡呢度既環境同料理❤️就連餐具都好靚有花上心思啊😳剛睇到婆婆珈琲屋網頁上有得預約,想去的記著早點預約喔😌
🔸Grandmama Cafe
清酒溏心蛋
蒲燒鰻魚
金平牛肉
2021-01-15 93 浏览
呢間cafe想試好耐啦✨成日都見好多人黎打卡,因為佢夠日系,佢係一間cafe同事又賣埋日本飾物,衣物等等,真係好似去左小日本咁😍享受一下旅行嘅感覺今次同朋友都叫左四品料理,不過因為有啲款式暫停,都冇得試四品料理:可以揀兩冷兩熱底者三冷一熱,我同朋友都係揀左兩冷兩熱山賊汁雞卷:個醬汁似燒汁加少少黑椒味,帶甜,都幾特別清酒溏心蛋:酒味偏淡,不過溏心蛋整得好靚,生熟啱啱好,橙色流心☺️蒲燒鰻魚:鰻魚黎講算薄身,唔夠厚肉,不過啲汁幾多辛口明太子手羽:無骨雞翼咬落去啖啖肉🥳,明太子都好多,雞翼煎得好香脆,有微微辣味明太子富士山飯團🍙:其實一開始都係俾呢個飯團吸引左😍真係勁靚,勁似富士山🗻佢唔只得個樣,入面包左明太子餡,非常好食😋😋有外表有內涵Kimono茶:淡淡花香,味道特別食完野配茶解膩,飲品跟餐半價昭和焦糖布丁🍮:布丁影相好靚,食落同日本啲布丁一樣,唔算太甜食完仲可以行埋佢地精品店,enjoy一個悠閑下午

今次同朋友都叫左四品料理,不過因為有啲款式暫停,都冇得試

山賊汁雞卷:個醬汁似燒汁加少少黑椒味,帶甜,都幾特別

蒲燒鰻魚:鰻魚黎講算薄身,唔夠厚肉,不過啲汁幾多

食完仲可以行埋佢地精品店,enjoy一個悠閑下午

完全係衝住個富士山飯團而去😂🙊果日平日2:30到去到, 店員同我地講最快都要3:30先有位, 可以留低電話同名, 到時有位會打電話通知📞 所以就順勢行左陣餐廳既商店😙一出lift就見到好多不同種類既產品, 例如有日式器皿/用具/服裝/帽/手袋👜等等, 餐牌主要有日式料理, 甜品, 咖啡同特色飲品🍸🍴ᴍᴀɪɴ· 四品料理 $108﹟主要有3,4,5品料理套餐, 大家可以係8款冷菜同9款熱菜選擇, 再可以選配飯團or烏冬☺️睇落好似好多野簡, 但由於等到有位坐既時候已經差唔多4點, 好多野都sold out🙈結果簡左芝麻醬配菠菜, 溏心蛋, 黑醋唐揚雞, 鰻魚配富士山飯團🍙配菜方面都中規中矩, 個飯團入面都足明太子餡料, 食落少少辣咁, 都唔會話乾身😛勝在成件事既賣相夠吸引, 野食好打卡, 味道有待再昇華✨🤔🥤ᴅʀɪɴᴋ· Apple Kombucha 婆婆杯茶 $56﹟超喜歡店既杯杯碟碟, 好有風味🥰杯野飲都幾tricky, 當你以為會有茶味既時候, 但飲落原來似飲緊apple cider, 帶點氣同少少酒味🤪果日坐左係bar枱咁岩有日落既光射中個杯, 美到不行了🙊🥤ᴅʀɪɴᴋ· Kimo

🍴ᴍᴀɪɴ· 四品料理 $108

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Kimono 套餐加配半價後加$14
﹟依杯用左茶包黎沖, 飲落帶點雲呢嗱既清香味道, 味道比較普通🙂
2021-01-13 309 浏览
由觀塘既一間雜貨店搖身一變、以日本昭和風為題既「婆婆咖啡屋」,最近真好hit,好多人專乘黎哩間cafe打咭✨原來環境都真係好靚,食物亦都頗有創意,不過都仲有改善空間🤤.四品料理 $108,可以揀兩款冷菜+兩款熱菜或者三款冷菜+一款熱菜,冷菜方面揀左山賊雞卷、胡麻菠菜、馬鈴薯沙律、清酒糖沁蛋,而熱菜方面就揀左金平牛肉、婆婆咖喱、黑醋唐楊雞同埋二色薯餅。雖然menu上選擇幾多,但係好多都貼左藍色貼紙話無哂,份量都相對較小份,熱菜唔夠熱。味道就還可以,金平牛肉小辣得黎幾惹味,但馬鈴薯沙律味道一般,整體味道不過不失,我自己食完就唔太夠飽,無好滿足既感覺😂.個人認為都值得去試下,環境幾好,好有特色同創意,打咭一流😆 食物好的骰可愛,不過就唔好期望食得太飽就ok😂 欣賞店主既創意同好有心機👏🏻👏🏻👏🏻 同埋都想讚佢哋安排幾好,提早book定位唔洗等👍🏻
2021-01-12 1051 浏览
-🦄婆婆珈琲屋 @grandmama.cafe-三品料理 3 DELI SET Hkd88Rating🌕🌕🌕🌑🌑-近期係IG上大熱嘅日式懷舊珈琲屋☕️💗前幾日(SAT)終於都有機會去試吓喇😉⚠️🔥大家想食記住一定要先訂座🔥⚠️因為佢哋都好FULL🙈想WALK-IN幾乎無咩可能😂-小店嘅面積唔算好大😌但都分咗兩個區域🥰分別係餐廳同雜貨店🎐玻璃陶瓷小物全部都好精緻大家有興趣或者食完嘢都可以順便去望吓😌-當日上到去食嘢唔算話好晏🤔大約係13:30左右不過都有好多冷盤無供應🥺所以應該唔關時間事本身我有好多冷盤都好想食😭反而熱盤就麻麻哋💔最後我哋兩個人就叫咗兩個三品料理再一齊分享🤎♦️明太子富士山飯團🗻我諗呢款都算係王牌飯團🍙大部分人都係叫呢款😆富士山造型整得好靚👍🏻十分之吸睛😈入面嘅餡料仲係我好鍾意食嘅明太子🤤不過明太子份量唔係好多🤔唔夠送飯同澎湃😭味道方面都比較淡🥺無明太子要有嘅鹹香同辛辣😫所以都有少少失望😟好希望佢係外內兼備嘅🍙🥺♦️鰹魚昆布湯烏冬🍜鰹魚昆布湯底就係平時食開嘅鹹甜味道🙈正常👌🏻雖然無影到出嚟比大家睇😂不過佢面頭都有啲昆布烏冬口感一般🙃唔係好煙韌同有彈性😂份量以呢啲定食料理來講都足夠嘅
🦄婆婆珈琲屋 @grandmama.cafe

2021-01-09
溏心蛋
檸檬紅茶
2021-01-11 101 浏览
上一次去過一次 咁岩撞正星期日 多人到要等幾張枱 只可留電話等電話 逛了一下婆婆雜貨店 看到很多很精緻的碟具 可惜時間有點趕 只能轉場 等待下次再試今次差不多5點來到 這時限聚令是只限6點前堂食 好彩一入去有位 就坐後店員會送上餐牌 然後是自助到收銀點餐的 點餐後可到廁所旁自己斟水 水杯也是很美的 這裡有提供蝶豆花水 藍藍的很美 旁邊亦有蝶豆花的詳細資料 有提及蝶豆花比較涼 女士要特別注意我們兩人點了兩個四品set ($108@1)四品可選2熱2凍配菜呢一set點了冷菜:①山賊汁雞卷:不錯 正常雞卷味道 山賊汁有點似燒汁 但不夠味道②鏗魚汁茄子:鏗魚汁加了小小辣 惹味 茄子做冷食口感做得好 軟硬適中熱菜:①辛口明太子手羽:手羽本來不會差 但釀了明太子入去後 明太子味道不像平時的明太子味②金平牛肉:好吃 惹味 有蓮藕片洋蔥伴著牛肉 不錯的飯團:五目飯團(因為沒有櫻花蝦飯團了)飯團的味道正常 但口感比較硬 溫度是微暖 比較濕同稔口 飯團同其他太多店可以比較 這裡的較遜色漬物:啤酒柚子蘿蔔漬:很好食 柚子蜜味同蘿蔔很夾 蘿蔔本身有啲似韓式炸雞的蘿蔔味另外第2set 四品點了:冷菜:①馬鈴薯

我們兩人點了兩個四品set ($108@1)
四品可選2熱2凍配菜

熱菜:
①辛口明太子手羽:
②金平牛肉:
好吃 惹味 有蓮藕片洋蔥伴著牛肉 不錯的

飯團:五目飯團(因為沒有櫻花蝦飯團了)

漬物:

②清酒溏心蛋:
蛋黃夠橙 應該係用日本蛋 味道正常

熱菜:
①婆婆咖哩:
第一口食落 好食喎 然後就覺得都是一般的甜日式咖哩 不太特別
②黑醋唐揚雞:

有驚喜 看起來比汁醬包圍住 以為會好濕 食落又唔係好濕 黑醋味突出 唐揚雞炸得正常 如果可以熱和脆一點會比較好

飯團:明太子富士山飯團
只能遠觀打卡 食落都係有同五目飯團一樣既問題 不夠熱 口感比較硬 唔知係咪用左蝶豆花上色 飯團就更硬 但又好稔口 一般
四品

整個份量正常 一個人食 無論係男仔定女仔都夠飽

吃光了 要好好欣賞碟具 因為吃完後才發覺 這裡最大特色不是食物 是復古裝修打卡位及盛載食物的碟具 坐著細細欣賞一下也不錯 另外店裡亦有同款的碟具賣 喜歡可以看看😂

飲品選了富士山蝶豆花latte & Mocha
富士山latte底部是蝶豆花+奶 上面的是白朱古力奶泡 淡淡的甜味 而Mocha的咖啡味同朱古力味配得剛好 不會太甜 朱古力味同咖啡味都剛好嘗到 不會搶了各自的味

最後當然是吃甜品 最出名係昭和焦糖布丁 第一口食了cream 不太特別 但當一起品嘗cream&pudding 更能突出pudding的好食 夠滑 有蛋香 推薦
吃布丁的櫻花形餐具也很美!
昭和焦糖布丁

總括:打卡很好 味道正常一般
2021-01-11
昭和焦糖布丁
  • 四品料理
2021-01-11 64 浏览
最近係ig 見到好多人去咗呢間日系cafe,所以就一早book咗。由於cafe座位較少,如果想試最好book咗枱先.Cafe裝修有啲日式復古feel ,食物碟同杯都好靚,好似去咗日本咁。而且cafe仲有提供蝶豆花水.三品料理 $88- 明太子富士山飯團- 清酒溏心蛋、馬鈴薯沙律- 蒲燒鰻魚.雖然呢個set真係幾靚,尤其係富士山飯團非常打卡able,但係食物只屬正常水準,唔係特別好食。富士山飯團入面只有好少明太子,沙律普通,而且鰻魚似係將急凍鰻魚加熱嗰種。·反而漬物有好香既柚子味,感覺幾fresh,而且溏心蛋都整得幾好食,有淡淡嘅清酒味.Cappuccino (跟餐+$22)咖啡就唔錯,幾好飲.另一個set仲點咗 [山賊汁雞卷],嗰汁味道唔錯,整體ok

三品料理 $88
- 明太子富士山飯團
- 清酒溏心蛋、馬鈴薯沙律
- 蒲燒鰻魚

Cappuccino (跟餐+$22)
咖啡就唔錯,幾好飲

另一個set仲點咗 [山賊汁雞卷],嗰汁味道唔錯,整體ok
2021-01-10
係度同大家講聲唔好意思先,Mean Jenny自己影完都唔太滿意呢輯相,諗左陣死因同大家開心share下,避開地雷影靚相🥺話說呢間新開業1個月主打日式懷舊風;在疫情底下可謂食正條水,當去左次日本旅行😛但店面面積不大,加上重點打卡位主要係入口的bar枱位...簡單講你需要:☀️天時:冇陽光的時段加上室內暖tone燈光,絕對會影到好暗🙂唔識返少少後製app都幾難喺度影到靚相🌍地利:望左個時間再睇餐牌。Jenny係4點到,但幾乎up得出signature 的主菜、drinks———都已經賣晒🥺 同埋入去的枱冇橙紅花花草草做景,影落去真係差好遠👨‍👧‍👧人和:要早去早去早去!一晏多人,portrait 近影景會單調、一攞全景無可避免好似Jenny張相要cut人頭🥺🌸四品料理:揀4款小菜,一半menu上的已經賣晒。揀左溏心蛋/薯蓉/雞/薯仔沙律...係我知冇乜新意,盡力了😂份量係夠飽既🌸富士山飯糰:搶到個飯糰都叫左有黎過😂佢真身原來係明太子餡...我都係食到底有一小撮先知🤣至於食落去個味係ok、個樣係真心靚仔IGable🌸飲品:又係Matcha latte!唔係我特別中意飲,你地見到張相的背後,我

🌸飲品:又係Matcha latte!唔係我特別中意飲,你地見到張相的背後,我已經同「婆婆杯茶」、「富士山特飲」....擦身而過左。
🌸甜品:有「昭和焦糖布丁」係咪😌?我都係食唔到🤥

小總結:book定位!早啲去!拿出你的誠意來!🥰

-自製懶人包Q&A -
𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙎𝙥𝙤𝙩? 私心推book定近門口矮枱同一入門口的小bar枱!
𝙏𝙞𝙢𝙚? 有陽光朝早或中午時分/ 落雨免問
2021-01-06
四品料理
既然開唔開心,日子都係要過,倒不如試下係苦中作樂,好好給我活著就似最初。最近比我發現係尖咀山林道開左間,以日系昭和風格x懷舊精品小店「Grandmama · Cafe」,當初睇到店名本以為店主係個老婆婆,但得知原來店主係個年輕女強人,驚喜滿分!原來店主愛好收集Vintage、木系元素家具,難怪一入到鋪已經感受到果種充滿家的感覺呀!👇📌5 Deil · Set - $128♦️Cold · Dish - ▪ Flax · Spinach - ▪ Potato · Salad -▫ 只需要呢個價錢就有得食到招牌「五品·料理」,可以從中挑選三種冷盤+三種熱食、一份飯團及一個前菜,性價比極高。同朋友分別試左兩個五品,而朋友挑選既冷盤有「胡麻·菠菜」、「馬鈴薯·沙律」,前者麻醬十足,口感濕潤;後者薯蓉質感爽口,裡面食到粒粒沙律,層次豐富。♦️Hot · Dish -▪ Kabayaki · Eel - ▪ Teriyaki · Chicken Chop -▪ Kinpira · Beef -▫ 熱食選擇非常多,而且各有特色,擺盤精緻,「蒲燒·鰻魚」火候掌握得幾好,肉質肥美;「照燒·雞扒」食落唔乾身,
既然開唔開心,日子都係要過,倒不如試下係苦中作樂,

好好給我活著就似最初。最近比我發現係尖咀山林道開左間,

當初睇到店名本以為店主係個老婆婆,但得知原來

店主係個年輕女強人,驚喜滿分!原來店主愛好收集

Vintage木系元素家具,難怪一入到鋪已經感受到

果種充滿家的感覺呀!👇

📌5 Deil · Set - $128
♦️Cold · Dish -
Flax · Spinach -
Potato · Salad -

五品·料理

後者薯蓉質感爽口,裡面食到粒粒沙律,層次豐富。

♦️Hot · Dish -
Kabayaki · Eel -
Teriyaki · Chicken Chop -
Kinpira · Beef -
五品·料理

肉質肥美;「照燒·雞扒」食落唔乾身,啖啖滋味;「金平·牛肉
果然係每一個食客都必點既,肥牛相當入味,特別好食!

♦️Cold · Dish -
Chicken Roll · Pirate Sauce -
Sake · Boiled Egg -
五品·料理

▫ 另外一款「五品·料理」,冷盤分別有「山賊汁·雞卷」、「清酒·溏心蛋」,
前者雞卷面頭配上黑椒汁,食落份外惹味;後者溏心蛋加左清酒釀製
除左蛋黃相當滿足外,多左份酒香既滋味,幾有驚喜!

♦️Hot · Dish -
Grandmama · Curry -
Spicy Mentaiko · Subasa -
Black Vinegar · Tang Yang Chicken -
五品·料理

▫ 一次過食勻日本特色熱盤,「婆婆·咖哩」有日式咖哩果種香甜感;
辛口·明太子手羽」燒得岩岩好,一入口外層爽脆,裡面明太子唔會太鹹;
黑醋·唐揚雞」酸酸甜甜,幾好食。

♦️Rice · Ball -
Sakura Shrimp · Onigirl -
五品·料理

Mentaiko Mount · Fuji Onigirl -
五品·料理

飯團則係「明太子·富士山飯團」,表面藍白分層令賣相更加靚仔,
飯粒夠結實,唔會太鬆散,唔錯。另一個口味既「櫻花蝦·飯團」,
蝦味夠突出,就算擺耐左都唔會太硬太難咬,我幾鍾意。

📌D e s s e r t -
Showa Caramel Puddin - $42
昭和·焦糖布甸

Hokkaido Milk Mango Layer Cake - $52
北海道牛乳·芒果千層蛋糕

▫ 甜點絕對係我食過暫時最好既Cafe,第一個必讚既係「昭和·焦糖布甸」,
昭和·焦糖布甸

賣相靚仔就梗咖啦,質感紮實綿密,香味濃厚;加上焦糖帶淡淡既微甘,
昭和·焦糖布甸

口感係入口即化呀,無得輸;「北海道牛乳·芒果千層蛋糕」層次分明,
外皮唔會太厚,夠軟腍;芒果肉份量十足,完全係超驚喜水準!

📌Daily ·  Limit -
Apple · Kombucha - $56
蘋果·婆婆杯茶

Mount · Fuji - $78
富士山

▫ 飲品亦係亮點之一,前者既「蘋果·婆婆杯茶」將蘋果結合
自家製既釀製而成,當中帶淡淡既酒香,酸酸甜甜對腸胃都好有幫助;
昭和·焦糖布甸

而「富 士 山」其實係白朱古力混合蝶豆花而成,飲落淡淡既白朱古力
富士山

唔會太甜,賣相就岩哂打卡啦!
2021-01-09
蘋果·婆婆杯茶
五品·料理
尖沙咀山林道樓上新開嘅少女風Cafe shop店內環境設計得非常精緻,睇得出好有心思💖好靚💖食物有多款選擇,每款都細細件,適合食量吾大的女士,而且買相好靚,係打卡必選💗
尖沙咀山林道樓上新開嘅少女風Cafe shop

店內環境設計得非常精緻,睇得出好有心思💖好靚💖
2021-01-05
  • 四品料理
之前一直都有睇婆婆雜貨店,覺得佢地嘅清酒杯好靚,但係自己又唔會點用到,所以得個睇字🤣依家佢地開咗𝑐𝑎𝑓𝑒,碗具用咗佢地搜羅返嚟嘅日式清酒杯同碗碟,每份料理都擺放得好精緻(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)雖然係好精緻,不過啱啱新開張,的確有好多地方可以改善~▪️五品料理🥢($128)🥢凍食🔸山賊汁雞卷雞卷唔錯,男朋友表示山賊汁幾好野味~不過唔知係唔係我嗰份汁少D,我覺得唔係好夠味😂🔸醬酒糖心蛋糖心蛋整得好靚!🔸胡麻菠菜呢個好食!凍菠菜同胡麻醬本身就好𝑚𝑎𝑡𝑐ℎ🤣🥢熱食🔸蒲燒鰻魚鰻魚唔係好熱,熱愛鰻魚嘅男朋友話有少少腥味道上我覺得中中等等,鰻魚肉質淋軟唔易散,但就真係似超市買返屋企翻熱嗰種🙈🔸黑醋唐揚雞都係放耐咗,炸雞已經過咗道氣,表面淋咗,不過味道唔錯🔸精力餃子入面包嘅係蔬菜為主,可惜餃子皮又係放耐咗,咬落有D硬😂🔸二色薯餅當日食只有紫薯薯餅無哂咖哩薯餅🥺紫薯餅味道唔錯,好濃濃嘅紫薯,可惜又係炸衣出事,放得太耐,過咗道氣,稍為淋咗D😂🔸日式咖喱雞肉咖哩係咁多樣最熱嘅嘢食,不過又未至於話好出色,正正不過不失🙈🍙富士山明太子飯團個飯團好靚,明太子內餡位量都幾豐富,調味幾好!☕️摩卡咖啡($24)明明落單嘅時候有
雖然係好精緻,不過啱啱新開張,的確有好多地方可以改善~

▪️五品料理🥢($128)
🥢凍食
🔸山賊汁雞卷
雞卷唔錯,男朋友表示山賊汁幾好野味~
不過唔知係唔係我嗰份汁少D,我覺得唔係好夠味😂

🔸醬酒糖心蛋
糖心蛋整得好靚!

🔸胡麻菠菜
呢個好食!凍菠菜同胡麻醬本身就好𝑚𝑎𝑡𝑐ℎ🤣

🥢熱食
🔸蒲燒鰻魚
鰻魚唔係好熱,熱愛鰻魚嘅男朋友話有少少腥

🔸黑醋唐揚雞
都係放耐咗,炸雞已經過咗道氣,表面淋咗,不過味道唔錯

🔸精力餃子
入面包嘅係蔬菜為主,可惜餃子皮又係放耐咗,咬落有D硬😂

🔸二色薯餅
當日食只有紫薯薯餅無哂咖哩薯餅🥺

🔸日式咖喱雞肉

🍙富士山明太子飯團
個飯團好靚,明太子內餡位量都幾豐富,調味幾好!

☕️摩卡咖啡($24)
明明落單嘅時候有一杯係叫𝑐𝑎𝑝𝑝𝑢𝑐𝑐𝑖𝑛𝑜,但係最後落錯咗😂
𝑀𝑜𝑐ℎ𝑎嘅朱古力味唔算話好濃,咖啡方面味道亦唔算濃郁,咖啡豆嘅選擇有更大嘅進步空間🙈

我諗最大嘅敗筆位就係食物整定放得太耐,大大影響咗食物嘅表現🤕
環境真係無得輸,復古日式裝修真係打卡一流📷
2021-01-01
午餐
2021-01-01 153 浏览
此店的料理餐單是普通𣎴過的款式,但又合我心意喎!三品料理$88,包兩冷一熱一飯團,份量對我來說剛好。胡麻菠菜好清新。山賊汁雞卷,山賊汁惹味。辛口明太子手羽是預期的味道。明太子富士山飯團睇得又食得,不錯。日系餐具、復古的氛圍、還有富士山飯團,輕輕鬆鬆就能營造日系感覺。婆婆杯茶(蘋果味)Apple kumbucha,有點像喝蘋果味啤酒,到訪當天還未轉涼,很舒服。整體味道較預期好,起碼不會歸納為純打咭的餐廳。
此店的料理餐單是普通𣎴過的款式,但又合我心意喎!

婆婆杯茶

整體味道較預期好,起碼不會歸納為純打咭的餐廳。

2021-01-01 109 浏览
喺網上見到幾篇關於呢間餐廳嘅相,見到幾靚就諗住同朋友嚟試吓呢個品牌仲有雜貨店,一入到餐廳右邊就係賣家居用品同服裝,啲碗碟都幾靚㗎!入去裝修都唔錯,不過樓面面積唔係太大,所以一定要嚟book位!同朋友入到去食都4:30,諗住叫個招牌布丁試吓,點知賣哂🤢🤢想試多啲佢嘅招牌菜嘅朋友記住早啲嚟食主茶選擇其實都幾多,反而單叫就冇乜款可以揀朋友要咗明太子飯團,用咗藍色色素去整富士山,幾特別嘅,咬落去飯比較乾身,配上濕身嘅明太子就啱啱好!配料份量啱啱好,食落去唔會太鹹反而我叫嗰個櫻花蝦飯團就令我失望🤧因為飯本身都乾身,只有櫻花蝦,食落去就乾上加乾再加上佢冇乜味,食落去只有口感算係比較好兩個飯團份量都OK嘅,好似我哋咁諗住去食tea嘅話就啱啱好嘢飲方面,我同朋友分別叫咗抹茶拿鐵同埋檸檬紅茶抹茶都ok,一來佢用抹茶粉整咗個富士山嘅樣,都幾打卡able,佢陣抹茶味都算濃郁,但係飲落去又唔會話太苦可惜唔係太飲到奶味,同埋送到上枱嘅時候溫度只係偏暖反而朋友個杯檸檬紅茶就冇落糖,茶底都算濃郁,但係就比較苦澀整體來講,去打卡既話都幾正嘅但係鋪位本身唔係好大,要影靚相又影唔到人有啲困難。同埋真係要早啲嚟!如果唔係想
喺網上見到幾篇關於呢間餐廳嘅相,見到幾靚就諗住同朋友嚟試吓

主茶選擇其實都幾多,反而單叫就冇乜款可以揀

配料份量啱啱好,食落去唔會太鹹
明太子飯團、櫻花蝦飯團

反而我叫嗰個櫻花蝦飯團就令我失望🤧
因為飯本身都乾身,只有櫻花蝦,食落去就乾上加乾
再加上佢冇乜味,食落去只有口感算係比較好

兩個飯團份量都OK嘅,好似我哋咁諗住去食tea嘅話就啱啱好

嘢飲方面,我同朋友分別叫咗抹茶拿鐵同埋檸檬紅茶
可惜唔係太飲到奶味,同埋送到上枱嘅時候溫度只係偏暖
抹茶拿鐵

反而朋友個杯檸檬紅茶就冇落糖,茶底都算濃郁,但係就比較苦澀

整體來講,去打卡既話都幾正嘅

但係鋪位本身唔係好大,要影靚相又影唔到人有啲困難。
同埋真係要早啲嚟!如果唔係想食嘅嘢都冇晒🤢
服務方面都算OK嘅,侍應有禮貌,同埋人數都多,唔會叫極都冇人應。

不過如果期望喺度食到好西既就真係要三思啦
2020-12-31
  • 明太子富士山飯團
搭電梯上一樓,一出見到店內的雜貨部,行入到尾就係珈琲店。店員會安排座位和送上餐牌。餐牌上有三品(HK$88)、四品(HK$108)和五品料理(HK$128)選擇,原本有共17款冷菜和熱菜可自由配搭,但因為我去的時候是試業中,只有3款冷菜和7款熱菜可選。呢度係自助式服務,前台點餐付款,之後可以自取水和紙巾。我就點了四品料理 (HK$108),揀選2冷菜和2熱菜,一件飯團。前菜:自家製漬物.啤酒柚子蘿蔔漬.柚子味濃.蘿蔔清甜爽口*冷菜:山賊汁雞卷.3片雞卷,軟滑入味*冷菜:醬酒溏心蛋.淡淡的酒香.蛋黃是溏心啫喱狀,好正👍🏻*熱菜:金平牛肉.超大碟.好多片入味軟滑牛肉.有好多爽脆蓮藕片、清甜洋蔥條、軟腍菇菌*熱菜:二色薯餅.嗰日只有紫薯款.麵包碎炸得酥脆不油膩.餅餡是滿滿甜紫薯蓉明太子富士山飯糰.藍白賣相超靚.選用日本珍珠米.底部有少許明太子,如果多啲就好啦!抹茶拿鐵 (單點 HK$44,跟餐+HK$22).靚靚圓圓的心形拉花💚.抹茶味道濃郁,不過味道偏甜碟豆花水(HK$0).係自助的,任斟任飲食完可以行吓雜貨部,有多款日本清酒、日式杯碟、餐具、服裝和飾物,幾好行㗎😄

前菜:自家製漬物
.啤酒柚子蘿蔔漬
.柚子味濃
.蘿蔔清甜爽口
冷菜:山賊汁雞卷
.3片雞卷,軟滑入味
冷菜:醬酒溏心蛋
.淡淡的酒香
.蛋黃是溏心啫喱狀,好正👍🏻
熱菜:金平牛肉
.超大碟
.好多片入味軟滑牛肉
.有好多爽脆蓮藕片、清甜洋蔥條、軟腍菇菌
熱菜:二色薯餅
.嗰日只有紫薯款
.麵包碎炸得酥脆不油膩
.餅餡是滿滿甜紫薯蓉

.藍白賣相超靚
.選用日本珍珠米
.底部有少許明太子,如果多啲就好啦!

明太子富士山飯糰

抹茶拿鐵 (單點 HK$44,跟餐+HK$22)
.靚靚圓圓的心形拉花💚
.抹茶味道濃郁,不過味道偏甜

抹茶拿鐵

碟豆花水(HK$0)
.係自助的,任斟任飲

碟豆花水

2020-12-21
碟豆花水
  • 金平牛肉
一進入餐廳,就有如置身了日式咖啡廳的感覺,完全感受到老闆細心的設計,名字婆婆珈琲屋,令人陪感親切。細問老闆關於logo的設計,原來老闆是希望將香港人的獅子山精神和香港人喜愛的富士山結合,再加上背後的太陽和北極光就好像擁有無限的盼望。食物方面,可以選擇三至五個小碟再加飯團或者烏冬。薯蓉幼滑,加入少少胡椒調味再結合青瓜和火腿婆婆咖喱,必食推介,有少少甜味,好有家庭feel,問過店主原來加咗一啲日本蜜糖去煮,所以有一種甜甜的感覺金平牛肉, 有別於普通日式照燒汁炒牛肉,佢哋加咗蓮藕同埋指天椒,有驚喜鏗魚湯烏冬也不錯,絕對不是普通的紫菜加烏冬富士山飯團,非常可愛,完全唔捨得食。不過如果冬天有一個燒熱的飯團就更加好紫薯餅外脆內軟,正!其中一個驚喜,竟然係有我以前喺澳洲飲過念念不忘嘅kombucha , 佢其實係一啲發酵左嘅紅茶,係一種健康飲品,有detox嘅作用, 又清又健康又好味!最特別嘅其中一杯飲品莫過於富士山特飲,白朱古力加奶打出的泡泡再加上藍色富士山嘅襯托,放上好像落雪花一樣嘅裝飾,一攪之下就好像富士山融雪一樣,味道不太甜,好夢幻的感覺,打卡number 1!咖啡和綠茶嘅飲品拉花都好靚,絕

食物方面,可以選擇三至五個小碟再加飯團或者烏冬。

薯蓉幼滑,加入少少胡椒調味再結合青瓜和火腿

鏗魚湯烏冬也不錯,絕對不是普通的紫菜加烏冬

紫薯餅外脆內軟,正!

係一種健康飲品,有detox嘅作用, 又清又健康又好味!

咖啡和綠茶嘅飲品拉花都好靚,絕對迷到好多年青一族打卡

另一個重點,就係佢所有盛食物嘅器皿,都係細心挑選,感受到店主喜愛日本盛物小碟的情懷

黑醋唐揚雞,雖然外面炸過,但係內質仍然鮮嫩,黑醋汁嘅甜度同酸度平衡很好,有着中式和日式fusion的感覺

總括而言,環境非常好,老闆亦都好細心好客,整體服務有待改善,始終剛剛開業,等食物的時間可能會比較耐,但等待的時候可以到隔壁的婆婆雜貨店shopping,也是一個不錯的選擇。

疫情下開店真係唔容易,富士山加獅子山精神!支持💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻

期待有更多新款式