2021-02-01 95 浏览
佐敦和風餐廳,食物精緻配上温暖木系文青環境🤎和式輕食,賣相好味道好。最愛富士山系列🗻有飲品有飯團主食都好吸睛 餐具碗碟精緻🤩用心挑選有三品/四品/五品餐 配飯團/烏冬+漬物每款餸都一人份量,可試多幾款,有冷盤熱盤。我個人推薦😋:🔹明太子富士山飯團🗻 顏值高 夾心係粉紅明太子🔸櫻花蝦飯團🦐🍙 足料櫻花蝦仔 食落有鹹香 同飯團係絕配🔸精力餃子🥟內有雞軟骨 食落脆脆地 幾特別🔸清酒溏心蛋🔸相信大家都會必食 淡淡清香 流心蛋黃~🔸蒲燒鰻魚🔸外層的甜燒醬汁 內層厚肉吾會一夾就散食落口感juicy滿足 🔸金平牛肉🔸幾片牛 爽口蓮藕 軟淋洋蔥 配甜醬油汁食落口感多層次 醬又岩配飯▫️跟餐前菜-啤酒柚子蘿蔔漬物醃蘿蔔酸酸地開胃配上甜柚子醬,可以中和酸味,清新爽口。💙富士山特飲 好吸睛😍飲落微甜 係白朱古力同碟豆花上層係奶泡 飲落口感有層次💛婆婆杯茶(蘋果味)復古造型的蘋果梳打茶 酸酸甜甜好開胃用發酵茶製成配上蘋果 似有氣蘋果醋🥭北海道牛乳芒果千層蛋糕🍰足料鮮甜芒果粒 配濃厚芒果醬😆千層蛋糕好creamy 好好食 👍🏼🍮昭和焦糖布甸好有動感的布甸 咬落好滑似啫喱 有蛋香高腳玻璃碗同櫻花匙羹都好精緻(可網

佐敦和風餐廳,食物精緻配上温暖木系文青環境🤎

和式輕食,賣相好味道好。
最愛富士山系列🗻有飲品有飯團

主食都好吸睛 餐具碗碟精緻🤩用心挑選
有三品/四品/五品餐 配飯團/烏冬+漬物
每款餸都一人份量,可試多幾款,有冷盤熱盤。

我個人推薦😋:
🔹明太子富士山飯團🗻
顏值高 夾心係粉紅明太子
🔸櫻花蝦飯團🦐🍙
足料櫻花蝦仔 食落有鹹香 同飯團係絕配

🔸精力餃子🥟
內有雞軟骨 食落脆脆地 幾特別

🔸清酒溏心蛋🔸
相信大家都會必食 淡淡清香 流心蛋黃~

🔸蒲燒鰻魚🔸
外層的甜燒醬汁 內層厚肉吾會一夾就散
食落口感juicy滿足
🔸金平牛肉🔸
幾片牛 爽口蓮藕 軟淋洋蔥 配甜醬油汁
食落口感多層次 醬又岩配飯
▫️跟餐前菜-啤酒柚子蘿蔔漬物
醃蘿蔔酸酸地開胃配上甜柚子醬,可以中和酸味,清新爽口。

💙富士山特飲
好吸睛😍飲落微甜 係白朱古力同碟豆花
上層係奶泡 飲落口感有層次

💛婆婆杯茶(蘋果味)
復古造型的蘋果梳打茶 酸酸甜甜好開胃
用發酵茶製成配上蘋果 似有氣蘋果醋

🥭北海道牛乳芒果千層蛋糕🍰
足料鮮甜芒果粒 配濃厚芒果醬😆
千層蛋糕好creamy 好好食 👍🏼

🍮昭和焦糖布甸
好有動感的布甸 咬落好滑似啫喱 有蛋香
高腳玻璃碗同櫻花匙羹都好精緻

(可網上訂位/walk-in留電話等)
搭電梯上到一樓 首先會見到婆婆雜貨店
有手作 有飾物 有自家製品牌服飾同富士山袋
然後就會見到左邊有靚女店員安排入座❣️

2021-02-01 81 浏览
「香港篇 - 尖沙咀」“婆婆珈琲屋 👵🏼” 🌟🌟🌟🌟.5/5一直bookmark左好耐既復古cafe💓喜歡日式小菜🍱更喜歡有日式小品賣既cafe🥰🔹五品料理 🍱($128)🔻山賊汁雞卷🍗雞件都幾滑🥰不過口味就清淡d👀🔻清酒溏心蛋🥚好surprised🤩真有清酒味🥳又有醬油味🥰煮得岩岩好溏心🥰🔻金平牛肉🐂依個都好好味🤤配左爽口蓮藕😋肥牛吸哂醬汁🤤🔻蒲燒鰻魚🐟鰻魚比較瘦🤔味道普普🙂勝在無骨😚🔻明太子富士山飯糰 🗻必點!造型超像富士山🗻包左明太子🥰味道不算好出🤔質感都夠黏🥳🔹四品料理 🍙($108)🔻清酒溏心蛋🥚🔻胡麻菠菜🥬菠菜好清綠🥬配上胡麻汁好味😋🔻二色薯餅🍠依個好好食😍係紫薯🍠😍炸皮唔厚 外脆內軟🥰🔻婆婆咖哩🥘相對較甜同唔辣🤔配左雞肉 雞肉都滑 不過🥔偏多🙈🔻抹茶拿鐵 🍵 ($22)好濃綠茶味🍵🥰未算好滑 但味道搭夠😉🔻特濃朱古力 🍫 ($21)飲落比一般熱🍫濃🥰未算超濃🤔💁🏻‍♀️有埋服袋同日式雜貨賣☺️場內每個位都好靚😍仲有大量自家設計富士山精品賣🗻🤩🤩
「香港篇 - 尖沙咀」
“婆婆珈琲屋 👵🏼” 🌟🌟🌟🌟.5/5
一直bookmark左好耐既復古cafe💓
喜歡日式小菜🍱更喜歡有日式小品賣既cafe🥰
🔹五品料理 🍱($128)
🔻山賊汁雞卷🍗
鰻魚比較瘦🤔味道普普🙂勝在無骨😚
🔻明太子富士山飯糰 🗻
必點!造型超像富士山🗻包左明太子🥰
味道不算好出🤔質感都夠黏🥳
🔹四品料理 🍙($108)
🔻清酒溏心蛋🥚
🔻胡麻菠菜🥬
菠菜好清綠🥬配上胡麻汁好味😋
🔻二色薯餅🍠
依個好好食😍係紫薯🍠😍炸皮唔厚 外脆內軟🥰
🔻婆婆咖哩🥘
相對較甜同唔辣🤔配左雞肉 雞肉都滑 不過🥔偏多🙈
🔻抹茶拿鐵 🍵 ($22)
好濃綠茶味🍵🥰未算好滑 但味道搭夠😉
🔻特濃朱古力 🍫 ($21)
飲落比一般熱🍫濃🥰未算超濃🤔
💁🏻‍♀️有埋服袋同日式雜貨賣☺️場內每個位都好靚😍
仲有大量自家設計富士山精品賣🗻🤩🤩
  • 二色薯餅
2021-01-31 261 浏览
因為太渴望去日本,一見到以富士山為主題的餐廳,我立即心動!但星期六、日always full booking,竟然要在網上預約三星期才有位!但在一日前會用email 及Tel re-confirm booking 👍!因為知道我想打卡,所以準時12:00到餐廳,但竟然安排坐在角位(側邊是Bar 枱),距離只有大約30cm,而且我們的的頭部剛好是對方的pat pat 位,感覺非常不好,所以我即時反應,應該只坐其中一張枱,因為我出入也要請求對方落嚟,我才可以行出去,十分不方便!首先送上「富士山特飲」:真的好靚🥰所以忍唔住立即打卡!味道是其次,視覺享受已經很🈵️足!其中一個五品料理:富士山明太子飯團🍙:視覺享受👍,味道方面差少少,可能太少明太子😅醬酒糖心蛋:好好味😋胡麻菠菜:包裝得很特別,立即高級咗👍照燒雞扒:沒有驚喜,ok!山賊汁雞卷:配搭不錯二色薯餅:紫薯餅甜度啱啱好😋另一個五品料理:精九餃子:真的很新鮮,因為差唔多吃了3/4的食物時才送上,所以不能拍全照😂!味道ok!樱花蝦飯團🍙:比想像中好食(可能因為足料)日式薯仔沙律:擺放在雅緻的玻璃碗上,立即升格咗,覺得特別好味😋金平牛肉:比蓮藕蓋

首先送上「富士山特飲」:真的好靚🥰
所以忍唔住立即打卡!味道是其次,視覺享受已經很🈵️足!
富士山特飲

其中一個五品料理:
醬酒糖心蛋:好好味😋
胡麻菠菜:包裝得很特別,立即高級咗👍
照燒雞扒:沒有驚喜,ok!
山賊汁雞卷:配搭不錯

二色薯餅:紫薯餅甜度啱啱好😋

另一個五品料理:

樱花蝦飯團🍙:比想像中好食(可能因為足料)

金平牛肉:比蓮藕蓋過了,牛肉變成不是重點!

日式咖喱雞肉:細細碗,材料足又嘢味!

#職員話下次可以要求訂「包廂坐位」或者圓枱,會坐得舒服啲!
富士山明太子飯團
二色薯餅
精力餃子
胡麻菠菜
日式薯仔沙律
1️⃣⭐️四品料理/五品料理⭐️ $108/128 (7.5/10)🔹烏冬/飯團 + 啤酒柚子蘿蔔漬 + 冷菜/熱菜朋友嘅四品料理揀咗兩冷兩熱加鰹魚昆布湯烏冬,Pooh嘅五品料理就揀咗兩冷三熱加飯團😋明太子富士山飯團完全係婆婆珈琲屋嘅Signature👵🏻 好啱影相,令成個set靚咗好多🥰 不過略厭明太子份量可以多啲🤣 相反明太子雞翼就好推薦❤️ 超級多明太子,少少辛口又惹味🤤 另外金平牛肉都好入味,有菇同蓮藕👍🏻 溏心蛋都好正😋 不過唔係好食得出sake味🥺 本身好期待咖哩薯餅,不過一咬發現兩舊都係紫薯😳 問返店員先知原來個日無咖哩薯餅😭 另外唔知係度1300算晏定個日本身無,去到有幾款冷熱食都無😭 不過值得一提係店員好好人,好helpful🥰 成間餐廳都好靚💕🔹配菜排名 1.⭐️辛口明太魚子手羽⭐️2.金平牛肉🐮3.醬油溏心蛋🥚4.二色薯餅 (咖哩/紫薯) / 山賊汁雞卷🥔5.馬鈴薯沙律 / 照燒雞扒🐣📌 記住要上佢地ig嘅link book定位,如果唔係到時就有排等㗎啦😙

🔹烏冬/飯團 + 啤酒柚子蘿蔔漬 + 冷菜/熱菜

🔹配菜排名
1.⭐️辛口明太魚子手羽⭐️
2.金平牛肉🐮
3.醬油溏心蛋🥚
4.二色薯餅 (咖哩/紫薯) / 山賊汁雞卷🥔
5.馬鈴薯沙律 / 照燒雞扒🐣

Grandmama cafe 📍佐敦Vintage風instagramable咖啡店📸🌟- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 🌟懷舊復古風嘅咖啡店以啡色木系同懷舊傢俬黎裝飾,好多玻璃窗🪟令店內自然光充足影相好靚☺️ 好鐘意店內嘅vibe💕食物方面,以serve定食為主,有冷熱盤嘅定食比大家揀,冷盤有5款,熱盤有8款選擇!款式都係比較大路,有餃子、照燒雞扒、牛肉、鰻魚、薯餅、明太子手羽等等比大家揀。食材都比較普通,味道都正常,但就無太大嘅特色同驚喜。份量都係偏小的,手羽得一隻、黑醋唐揚雞得兩件、牛肉係肥牛仲要都比較碎😅 值得一贊嘅係個udon!好夠熱,口感亦好煙韌,個湯都好清甜,比飯團出色喔👍🏻👍🏻小店以定食為主,包左個飯團/udon同有杯半價drink,仲可以跟據食量order唔同份量嘅餸🙌🏻兩個人大約$300,女生們黎傾計打卡都係唔錯嘅選擇喔☺️
Grandmama cafe 📍佐敦
Vintage風instagramable咖啡店📸

食材都比較普通,味道都正常,但就無太大嘅特色同驚喜。

兩個人大約$300,女生們黎傾計打卡都係唔錯嘅選擇喔☺️

2021-01-25
◭ 四品料理 (兩冷兩熱) $108 △ 明太子富士山飯團 △ 清酒糖心蛋 + 胡麻菠菜 △ 婆婆咖喱 + 黑醋唐揚雞◭ 四品料理 (兩冷兩熱) $108 △ 櫻花蝦飯團 △ 馬鈴薯沙律 + 山賊汁雞卷 △ 紫薯薯餅 + 精力餃子最近有睇開我哋嘅帖文~見我哋買咗好多日本零食,實在太掛住日本啦😢為咗一解相思之苦,我哋去咗一間超級有日本feel嘅婆婆咖啡屋,呢到有富士山飯團,仲有富士山飲品😍四品料理好似Muji Cafe,揀幾款不同主食,又可以同朋友分享,試多幾款🤩本身仲有少少擔心富士山飯團會係好睇唔好食,點知入面係明太子餡,又幾好食👍🏻整體食物同飲品三星水準,不妨一試!

◭ 四品料理 (兩冷兩熱) $108
△ 明太子富士山飯團
△ 清酒糖心蛋 + 胡麻菠菜
△ 婆婆咖喱 + 黑醋唐揚雞

◭ 四品料理 (兩冷兩熱) $108
△ 櫻花蝦飯團
△ 馬鈴薯沙律 + 山賊汁雞卷
△ 紫薯薯餅 + 精力餃子

整體食物同飲品三星水準,不妨一試!
最近人氣店相信大家都見過佢🙈雖然小編對小品料理無咩興趣🤣不過富士山飯團實在太吸引啦🗻!所以決定一試😚 一心想去試埋富士山飲品 但係太晏先去到所以賣曬💔建議想食嘅朋友提早去網站預約同埋book早啲就萬無一失啦💓.🍱 四品料理 ($108) 四品料理可以揀三冷一熱/ 兩冷兩熱 搭配 飯團/烏冬,今次小編就揀咗兩冷兩熱組合配飯團🥡🥢菜式應該係一早準備好,因為我地一order完唔夠1分鐘就即刻送到😂不過熱菜都會變成冷菜😢.❄️冷菜:1. 馬鈴薯沙律🥔// 沙律主要係薯蓉夾雜青瓜+火腿+薯仔粒🤏🏼食落幾清爽😚不過就偏清淡//Food:🌕🌕🌕🌖🌑🌑2. 清酒溏心蛋🥚// 溏心蛋整得唔錯 好流心🤤不過清酒就唔太食到🤭//Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑. 🔥熱菜:1. 黑醋唐揚雞🍗// 炸粉都腍曬 一啲都唔脆🥺不過雞肉唔會好老🤏🏼肉質唔差但食落係凍曬🥶無咩誠意😢//Food:🌕🌕🌕🌘🌑🌑2. 婆婆咖喱🍛// 日本甜咖喱配上紅蘿蔔粒 + 薯仔粒+ 雞肉🤏🏼係咁多道菜式中較為有溫度同埋豐富嘅一道🤣 咖喱一定係最穩陣嘅菜式嚟!不過食落有啲太甜咗少少🤣//Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑.🍙明太子富士山飯團// 相信十個有十個都
🍱 四品料理 ($108)

❄️冷菜:

Food:🌕🌕🌕🌘🌑🌑

2. 婆婆咖喱🍛
Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑

🍙明太子富士山飯團
// 相信十個有十個都係衝著依座富士山嚟🤩追型真係好可愛💙不過賣相同味道就有啲出入啦🙉
首先飯粒做唔到粒粒分明 有啲黐🤏🏼食落仍都無咩明太子香味😳反而有少少腥😟真係有啲失望😢//
Food:🌕🌕🌗🌑🌑🌑

🍙五目飯團
// 味道比起明太子飯團稍為濃🙉不過都係好淡同埋牛蒡有啲失控飛曬出嚟🤣望落比較混亂同埋不羈😂//

蘋果汁🧃 (+$28 套餐半價追加飲品)
// 玻璃杯嘅設計簡約得嚟帶點可愛🥰 不過飲落好似蘋果醋同埋有啲酸😗可能婆婆嘅蘋果汁就係健康清啖口味👵🏻//
Food:🌕🌕🌗🌑🌑🌑

整體依間店以料理賣相取勝(*´◡`) 不過食物嘅質素就有進步空間🙊而且如果熱菜可以保存返啲溫度應該會好食啲(´・◡・`) 咁嘅價錢配咁嘅份量同埋食物質素嚟講...試過一次就夠啦😗

👵🏻婆婆咖啡屋 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓

🍮 #aiiifoodie
#aiiifoodie_tsimshatsui #aiiifoodie_尖沙咀
#手繪 #尖沙咀 #tsimshatsui #婆婆咖啡屋 #foodiegram #尖沙咀美食 #香港美食 #日本菜 #尖沙咀cafe #尖沙咀日本菜 #topcitybiteshk #topcitybites
之前看到朋友去了一間位於尖沙咀山林道的打卡Cafe~ 婆婆珈啡屋 - 名字聽起來很可愛。而且這餐廳可以預先在網上訂位,那就不怕人太多要排隊 ... 所以就約朋友去囉星期六來到有聽到當日是Full Booking的,所以突然想去以walk-in的話~有位機會不大我們是 book 下午1點半,可以用餐到3點這間餐廳是走自助式,需要自行去收銀處點餐付錢,然後就可回到座位上等上餐。另外餐具和水的話也是要自己拿的。話說這餐廳的餐具都很精美!除提供清水外,藍色的那個是蝶豆花水與餐具相襯的是昭和風格裝潢~店內還用上大量的木質家具餐廳不算很大,但也有少許的打卡位置~像下邊這個掛牆電話一些梳化位看起來亦不錯,比較近門口位置的還有高枱,都是很有和洋味道的喔!回到餐點的部份,料理主要是日式輕食~可以選三品、四品或五品就是看自己的食量來選擇吧?跟餐選的飲品會有半價優惠 (限定特飲除外)另外還有甜品。這種有圖的Menu好像讓人較容易決定到吃什麼吧!?朋友點的是 五品料理 ($128) - 可選三款冷 + 兩款熱或兩款冷 + 三款熱每Set都會有自家製漬物 - 啤酒柚子蘿蔔漬 ~ 很入味,加上柚子絲很香甜 話說連

我們是 book 下午1點半,可以用餐到3點

另外餐具和水的話也是要自己拿的。話說這餐廳的餐具都很精美!
除提供清水外,藍色的那個是蝶豆花水

與餐具相襯的是昭和風格裝潢~店內還用上大量的木質家具
餐廳不算很大,但也有少許的打卡位置~像下邊這個掛牆電話

回到餐點的部份,料理主要是日式輕食~可以選三品、四品或五品

話說連餐點用的器皿也是每款不一樣的!難道店家是收集控來?
冷菜還有 馬鈴薯沙律、清酒溏心蛋 ~ 貌相看起來十分吸引的啊!不過蛋沒酒味。
啤酒柚子蘿蔔漬

清酒溏心蛋

熱食的話有八款可選擇,還真的會讓人苦惱吃什麼才好 (笑)
朋友選了 - 辛口明太子手羽 & 婆婆咖哩 ~咖哩會是甜的那種。
料理Set 最後配一個飯團或是鰹魚昆布湯烏冬 ... 二選一。
飯團也有四款口味可以選,貌相最可愛的是 - 明太子富士山飯團 ~內餡是明太子
辛口明太子手羽
婆婆咖哩
明太子富士山飯團

我點的是 三品料理 ($88) - 可選兩款冷 + 一款熱。
跟朋友選的冷菜一樣~ 馬鈴薯沙律 - 味道清新,口感滿豐富
山賊汁雞卷 - 皮帶爽且肉嫩的雞卷跟山賊汁幾配!
三品料理
馬鈴薯沙律

山賊汁雞卷

熱食我選的是 - 照燒雞扒 ~肉質十分嫩滑,照燒汁也很惹味。
飯團是 紫蘇 口味,很結實!紫蘇的酸甘甜很突出,吃完整個不會覺得飽滯
照燒雞扒

紫蘇飯團

餐飲方面只要不選特飲會有半價~ 摩卡咖啡 ($24) & 抹茶拿鐵 ($24)
熱的Mocha有拉花喔!說來我也很久沒飲過朱古力風味的咖啡啊
因為之前都比較偏愛奶味重點的Latte,現在喝了這杯可能會喜歡回那濃醇的咖啡味道呢
還有在這篇說了滿多次,這裡的餐具真的太精美喇!連冷熱飲的杯都是啲!
摩卡咖啡 (跟餐)
抹茶拿鐵 (跟餐)

我們最後還有點甜品昭和焦糖布甸 ($42) 很大的滑溜溜布甸
但那藥水味車厘子實在NG啊!!! 焦糖味道算是濃,不過吃起來有點像某牌子的味道!?
昭和焦糖布甸

朋友點的則是 - 北海道牛乳芒果千層蛋糕 ($52)
Cream幾幼滑,整體不會很甜~連芒果也是微甜的呢
北海道牛乳芒果千層蛋糕
题外话/补充资料: 雖然走半自助形式,但這裡還是有收加一服務費的喔! 另外這間店其實集合了零售和餐飲元素,所以用完餐不妨在同層的另一邊逛逛。
2021-01-23
$213.4 (午餐)
啤酒柚子蘿蔔漬
三品料理
山賊汁雞卷
照燒雞扒
摩卡咖啡 (跟餐)
2021-01-24 84 浏览
📌 婆婆珈琲屋~尖沙咀實在見到太多人洗板自己都忍唔住去🤣呢間位於尖沙咀山林道嘅樓上咖啡店係走日系懷舊風🎞一共分了兩個區域 分別係雜貨店同餐廳~婆婆雜貨店主要賣飾物、手工製品同本地手作環境裝修雅緻舒適 復古味道十足📺好啱鍾意影相嘅朋友仔 尤其對窗位置很美如果想坐窗邊位記得要book位‼️但平日去到見到都有人walk-in成功😆主要係食日式家庭料理嘅小菜 擺盤很精緻每次都對細細碟建議難以抗拒 真係好可愛😍那天很早到 冷菜的選擇依然好少🥺其實都不甚吸引 而且沒有提供甜品😫熱菜的供應相對上比較多 而且更為吸引見好多人都話好味就抱着較高的期望去!結果味道令人失望 而且價錢都幾貴😟食完都覺得幾唔值 性價比很低💸如果純去影相就可以去啦 但對食物不要有太高期望🙃店內是自助式服務 但卻有加一服務費😅服務員好得閒企晒喺度都唔會主動幫客人手感覺有少少差 影過相就應該唔會再訪了😣1️⃣ 三品料理 𝟯 𝗗𝗲𝗹𝗶 𝗦𝗲𝘁 (𝟮 𝗖𝗼𝗹𝗱 𝟭 𝗛𝗼𝘁) $𝟴𝟴 (𝟱/𝟭𝟬)總共叫咗兩份三品料理 總共試到四份冷茶同二份熱菜🎏每款料理都係可以揀飯團/烏冬、自家製漬物(啤酒柚子蘿蔔漬)再加配冷菜同熱菜😗優惠料理系列可半價追加
📌 婆婆珈琲屋~尖沙咀

實在見到太多人洗板自己都忍唔住去🤣
呢間位於尖沙咀山林道嘅樓上咖啡店係走日系懷舊風🎞
一共分了兩個區域 分別係雜貨店同餐廳~
婆婆雜貨店主要賣飾物、手工製品同本地手作
環境裝修雅緻舒適 復古味道十足📺
每次都對細細碟建議難以抗拒 真係好可愛😍
那天很早到 冷菜的選擇依然好少🥺
其實都不甚吸引 而且沒有提供甜品😫
熱菜的供應相對上比較多 而且更為吸引
見好多人都話好味就抱着較高的期望去!
結果味道令人失望 而且價錢都幾貴😟

而且有微微嘅辣味 都幾香口🤩

整體味道唔算話好好味 而且冇驚喜
而且份量好少 無我想像中咁好食🙁
不過係用咗復古又精緻嘅碗碟嚟裝 賣相一百分💯

2️⃣ 抹茶拿鐵𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟮𝟮 (𝟳/𝟭𝟬)
跟餐加半價就可以點抹茶拿鐵🍵
仲特登叫咗店員幫我用貓貓腳嘅杯😻
真係好可愛啊 讓人忍不住想帶它回家
抹茶味道都幾濃郁 不過味道偏甜🤔

3️⃣ 富士山特飲 𝗠𝗼𝘂𝗻𝘁 𝗙𝘂𝗷𝗶 $𝟳𝟴 (𝟰/𝟭𝟬)
跟餐叫嘢飲係唔包括限定特飲

性價比💵: 4/10
打卡指數😍: 9/10
環境服務🥂: 6/10
推薦指數👍🏻: 5.5/10
✄---------------------—------✄
🍴: 婆婆珈琲屋
📍: 尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓
🔍: 09:30-18:00(Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie尖沙咀
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie日式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
2021-01-23 1405 浏览
近排大熱既日系cafe Grandmama Cafe😍Annie唔執輸都即刻去左潮聖😊 一出已經企滿係人👫👭所以記得一定要預約左先去呀,如果想坐包廂一定要book既時候request呀~·叫左五品料理($128),可以揀3冷2熱/3熱2冷🍱個人好喜歡金平牛肉😋 牛肉同蓮藕既配搭好夾,味道仲好有屋企婆婆既風味蒲燒鰻魚肉質鮮嫩,仲好肥厚添🤗仲有必叫最啱打卡既🗻富士山明太子飯糰(其實都係為佢而來😄😍)而🍎蘋果·婆婆杯茶係類似蘋果味既啤酒🍺 估佢唔到不過幾特別。另外仲叫左個昭和布丁🍮 賣相靚就唔洗多講,味道好似台灣既統一布丁,但質感較為紮實點👍·環境同杯碟都好精緻🤩😍 啲杯碟靚到有少少衝動想買哂返屋企😆(事實上都可以去隔離既婆婆雜貨店買💰)對住啲咁靚既杯碟食嘢真係會開心好多❤食之前仲同朋友講樣樣都咁精緻驚唔夠飽😂 點知食完都幾飽(心諗定係呃自己細食左😝)
近排大熱既日系cafe Grandmama Cafe😍

Annie唔執輸都即刻去左潮聖😊 一出已經企滿係人👫👭

叫左五品料理($128),可以揀3冷2熱/3熱2冷🍱

蒲燒鰻魚肉質鮮嫩,仲好肥厚添🤗

對住啲咁靚既杯碟食嘢真係會開心好多❤

2021-01-10
下午茶
  • 昭和焦糖布甸
  • 金平牛肉
Tsim Sha Tsui/日式復古風咖啡屋 同時又係雜貨店 黃店💛一路對Cafe冇咩興趣 但比呢間嘢係咁洗版lol所以想試下到底係何方神聖🤍五品料理($128)可以揀兩冷三熱或者三冷兩熱 配飯團/烏冬+漬物🥢胡麻菠菜(冷)菠菜煮到好稔 再一條條搭好 淋上芝麻醬 幾開胃 但味道冇乜特別🥢清酒溏心蛋(冷)好明顯嘅清酒味 但又唔會太濃烈 唔會蓋過咗蛋香 溏心效果都做得好好🥢辛口明太子手羽(熱)入面釀咗啲辣嘅明太子入去 味道唔差嘅 就咁食有少少鹹 要送住個飯團🥢金平牛肉(熱)牛肉係肥牛嗰種 同蓮藕洋蔥一齊煮醬汁少少甜少少辣 呢個好食!🥢蒲燒鰻魚(熱)Um最唔推薦 鰻魚好乾身 冇魚油香上面嘅蛋絲有啲似由朝擺到晚風乾咗嘅口感🥲🥢富士山飯團因為最靚所以嗌😂入面有明太子但就份量唔多 得半個飯團係有餡如果可以多翻啲餡會好好多🤍北海道牛乳芒果千層蛋糕($52)如圖會見到佢唔太「千層」 所以口感差啲啲但忌廉就打到好幼滑好香濃 所以整體味道都唔錯的芒果汁有啲酸...🥲🤍富士山特飲($78)係白朱古力+蝶豆花沖出嚟嘅上面白色嘅係打到半泡嘅狀態唔會太甜 口感都ok順滑 重點係好靚😛/整體食物6.9/10 味道都
Tsim Sha Tsui/
日式復古風咖啡屋 同時又係雜貨店 黃店💛
一路對Cafe冇咩興趣 但比呢間嘢係咁洗版lol
所以想試下到底係何方神聖

🤍五品料理($128)
可以揀兩冷三熱或者三冷兩熱 配飯團/烏冬+漬物
🥢胡麻菠菜(冷)
🥢清酒溏心蛋(冷)
好明顯嘅清酒味 但又唔會太濃烈
唔會蓋過咗蛋香 溏心效果都做得好好
🥢辛口明太子手羽(熱)
入面釀咗啲辣嘅明太子入去
味道唔差嘅 就咁食有少少鹹 要送住個飯團
🥢金平牛肉(熱)
牛肉係肥牛嗰種 同蓮藕洋蔥一齊煮
醬汁少少甜少少辣 呢個好食!
🥢蒲燒鰻魚(熱)
Um最唔推薦 鰻魚好乾身 冇魚油香
上面嘅蛋絲有啲似由朝擺到晚風乾咗嘅口感🥲

🥢富士山飯團
因為最靚所以嗌😂入面有明太子
但就份量唔多 得半個飯團係有餡
如果可以多翻啲餡會好好多

🤍北海道牛乳芒果千層蛋糕($52)
如圖會見到佢唔太「千層」 所以口感差啲啲
但忌廉就打到好幼滑好香濃 所以整體味道都唔錯的
芒果汁有啲酸...🥲

🤍富士山特飲($78)
係白朱古力+蝶豆花沖出嚟嘅
所以即使係熱盤都只係微温 影多兩張相就凍曬
所以食物温度呢個扣咗少少分
成間餐廳由食物至裝修都好打卡able
所以好多港女喺到影影影 包括我😀
由soft opening到依家,見到越來越多人慕名而來,真的覺得好開心!食物水準不錯,環境裝修設計風格走日系路線,咖啡也不錯,很專業的。跟三五知己朋友來chill一個lunch 打下卡都唔錯架,那個富士山特飲一定要試,所有杯碟全部日本入口,出面一定唔會有,特別用心,那個布甸一定要試,好好食😋 我個人最喜歡食他的炸紫🍠餅, 好好味,好日式!另外他的Matcha latte 也值得推薦 🥰記得book臺,weekend一定爆滿

記得book臺,weekend一定爆滿

2021-01-17
  • 抹茶拿鐵
  • 富士山
食物的確很精緻,佈置亦都花心思. 但在現今疫情來講,二人一枱,形同虛設,每張四人枱係逼滿四人,不相識的搭枱亦然, 而枱與枱之間亦太迫了,顧客亦除下口罩離枱周圍取景拍照。 其實這樣已經完全不符合現在限聚下的50%入座及二人一枱規條。明白餐廳生意緊要但顧客健康更重要,請餐廳正視及承認問題所在,作出改善。
❀ Grandmama Cafe #尖沙咀 ❀❗️日系復古風打卡一流 碗碗碟碟極度精美❗️——————————————————位於觀塘嘅婆婆雜貨店 @ 最近喺尖沙咀山林道新開咗Cafe✨充滿復古懷舊風,無論裝修定係碗碟都非常精美,成間Cafe充滿打卡位📸Cafe嘅另一邊仲有各種精美首飾、碗碟售賣。裝修一流吸引咗唔少人,所以長期都幾爆滿,可以預先網上book位。不過當時唔知道冇book到,好好彩店員都好好話可以半個鐘後幫我地預留個座位☺️。.餐牌主要係日式小碟料理,包括飯團/烏冬+自家製漬物+冷菜/熱菜,喺counter會見到佢哋個櫃擺滿整好嘅料理。採取自助落單嘅方法,揀好就可以出去counter落order,同Muji類似。另外仲有少許甜品同埋飲品選擇,做型幾精美。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 三品料理$88/四品料理$108/五品料理$128 (3.5/5)當日同朋友嗌咗一份三品料理同一份五品料理,一共試咗兩種唔同飯團、四款冷菜、四款熱菜。.♥ 飯團:呢度有個招牌靚靚明太子富士山飯團💙用上碟豆花製作成藍色嘅飯團,製成富士山嘅外貌,都幾靚。味道就稍嫌明太子唔夠多,而且飯團偏濕🙈另外一款嗌左櫻花蝦飯團,呢
❀ Grandmama Cafe #尖沙咀 ❀
❗️日系復古風打卡一流 碗碗碟碟極度精美❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ 飯團:
呢度有個招牌靚靚明太子富士山飯團💙用上碟豆花製作成藍色嘅飯團,製成富士山嘅外貌,都幾靚。味道就稍嫌明太子唔夠多,而且飯團偏濕🙈另外一款嗌左櫻花蝦飯團,呢個就冇餡,直接將櫻花蝦包落飯團當中,味道相對都係淡啲。
♥ 冷菜:
當時新開張,好多菜式都未有得選擇,揀晒剩低嗰四款冷菜,分別有山賤雞汁卷、馬鈴薯沙律、清酒糖心蛋、胡麻菠菜。
其實大致上見到個名都估到係咩味🤣相對有驚喜嘅係馬鈴薯沙律真係好大份,除咗薯蓉之外,仲有薯粒、煙肉、黑椒,調味唔錯。
其他幾款味道都係正正常常,唔會話好難食,但未至於有驚喜。
♥ 熱菜:
當時同樣地未推出晒所有選擇,揀咗黑醋唐揚雞、婆婆咖喱、蒲燒鰻魚、金平牛肉。
四款味道大致上還好,肉質唔會話太鞋😬自己較為鍾意嘅婆婆咖喱,有成一大兜仲有啲雞肉喺入面,感覺抵食啲!
其他幾款味道都係不過不失,鰻魚就可以再肥美啲,但留意份量都係比較少😶。
☞ 富士山 $78 (3.5/5)
嗌啲杯嘅主要目的都係為咗打卡🙈。
當時問店員得知原來係白朱古力碟豆花之後,都冇太大嘅期望。
不過好在又冇想像中咁甜,但就係一杯白朱古力嘅味。
富士山

——————————————————
✨整體味道: 3.5/5
✨環境裝修: 4.8/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.5/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
環境真係冇得彈😍😍😍好欣賞店主喺裝修方面花咗咁大心思,另外啲碗碗碟碟都係極靚,難怪吸引左咁多人嚟打卡📸食物方面就預咗唔會太特別,感覺少少貴未係太飽肚,但又未至於伏,值唔值得來就視乎你為咗啲咩啦。

和美女去的咖啡店總是特別愉快( ˘͈ ᵕ ˘͈ ) 剛巧碰上他們辦聖誕市集,我也不免俗地掉了些銀両🤣 很喜歡他們的食物都會使用非常復古又精緻的餐具來裝,食物味道都不錯!可惜當天有點甜品有點則尚未推出,只好下次再去!建議和另外一個朋友,就可盡量試完餐牌上的每一項冷盤和熱盤食物喇~~✿ 紫薯餅 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻還是脆的!紫薯餡也滑和濃味,不錯~✿ 明太子雞翼 ☻ ☻ ☻ ☻有明太子的食物都不會難食得去哪裏,雞翼皮雖不脆但肉嫩~✿ 富士山飯團 ☻ ☻ ☻ ☻有點冷和硬但味道不錯👍🏻加上討好的外型,值得點來吃~✿ 照燒雞排 ☻ ☻ ☻ ☻夠惹味,肉質也爽口不會硬~✿ Latte ☻ ☻ ☻ ☻啡味偏淡,但奶打得不錯,適合咖啡入門者總體而言,於咖啡店而言食物質素不俗,餐具很可愛,可以再去試他們的甜品~

✿ 紫薯餅 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻
還是脆的!紫薯餡也滑和濃味,不錯~

✿ 明太子雞翼 ☻ ☻ ☻ ☻
有明太子的食物都不會難食得去哪裏,雞翼皮雖不脆但肉嫩~
boiled egg

✿ 富士山飯團 ☻ ☻ ☻ ☻
有點冷和硬但味道不錯👍🏻加上討好的外型,值得點來吃~
Latte

✿ 照燒雞排 ☻ ☻ ☻ ☻
夠惹味,肉質也爽口不會硬~

✿ Latte ☻ ☻ ☻ ☻
啡味偏淡,但奶打得不錯,適合咖啡入門者
Matcha Latte

2020-12-19