和朋友去了太子大南街32-34號的好燒式串燒專門食串燒。一進入店,餐廳就給人一個整潔,光猛,企理的感覺。而且服務員亦十分殷勤有禮,還很主動,讓人感覺舒服。我們點了芝士墨西哥薄餅,羊肉串,燒雞翼,燒茄子,燒雞髀及海鮮荷葉飯。飲品點了樽裝津路烏龍茶。芝士墨西哥薄餅,饀料是包滿了雞肉和芝士,熱辣辣,芝士有拉絲,吃起來非常好味。羊肉串,沒有太濃的羊騷味,加了孜然粉,非常配合。燒雞翼燒得皮脆肉嫩,加上孜然粉,好惹味😉👍燒茄子切片,比原條吃起來更方便,而且兩邊都沾上了香料,更加好味。燒雞髀,大大隻,大件頭和朋友分享一流。海鮮荷葉飯,內裏有些蜆肉,翠玉瓜,蛋絲等,吃起來有淡淡的荷葉香味,真的不錯。總結:好燒式串燒專門餐廳裝修企理,坐得舒服,而且不會有油煙味,店員服務亦相當有禮,最啱我和朋友過嚟飲嘢食串燒。
和朋友去了太子大南街32-34號的好燒式串燒專門食串燒。

一進入店,餐廳就給人一個整潔,光猛,企理的感覺。
而且服務員亦十分殷勤有禮,還很主動,讓人感覺舒服。

飲品點了樽裝津路烏龍茶。

羊肉串,沒有太濃的羊騷味,加了孜然粉,非常配合。

燒雞翼燒得皮脆肉嫩,加上孜然粉,好惹味😉👍

燒雞髀,大大隻,大件頭和朋友分享一流。

2021-06-10 52 浏览
服務很好, 一到埗店員便會介紹如何點餐,也會介紹今天新鮮到埗的食物,記得要問店員今天有沒有特別的 off menu. 上菜速度很快,而且每一件食物都是熱辣辣的。 點餐紙上可以選擇不同程度的辣,以及要否加入孜然粉等等的選擇。看見很多人推介他們的豆腐, 果真厲害,外皮乾身,帶點蜜糖焦香然後灑上辣粉及孜然粉, 香脆可口。我自己也曾試過燒茄子的,難度覺得十分高,但他們處理非常好,非常細小的蒜蓉碎,入味,原條處理,肉質仍然十分juicy。日本年糕的芝士十分香濃,也是我的心水推介。 而朋友喜歡的是他們的雞腎及炭燒牛舌, 因為兩者都是肉質軟,沒有筋。如果覺得熱氣,其實可以選擇燒菠蘿,因為清清甜甜的,可一邊吃串燒一邊去除油膩及熱氣感覺。順帶一提,我發覺他們六點半左右已經開始比較多人光顧,有需要可先訂位。整體感覺,覺得他們的串燒質量很好。肉類黑毛豬肋、炭燒牛舌、雞軟骨雞腎、煙肉露筍、多春魚、墨魚丸蔬菜素食日本年糕、原條燒茄子、菠蘿、豆腐、秋葵 飲品可樂、鴻福堂涼茶吃了 $306

整體感覺,覺得他們的串燒質量很好。

肉類
黑毛豬肋、炭燒牛舌、雞軟骨
雞腎、煙肉露筍、多春魚、墨魚丸

蔬菜素食
日本年糕、原條燒茄子、菠蘿、豆腐、秋葵

飲品
可樂、鴻福堂涼茶
吃了 $306
2021-06-09 640 浏览
今晚來到好燒式串燒專門店吃晚餐🍡🍢, 位於太子大南街, 平時也有路過的。 店內環境光猛整潔, 坐低不久店員們親切地為我們介紹串燒, 最後點上炭燒牛舌串$28、 泰式燒豚肉$39、 魷魚鬚$23、 燒茄子$34、 蟶子皇$68、 墨西哥薄餅芝士雞肉$45、蜂蜜綠茶$16、 凍檸樂$18。✨✨✨🔸魷魚鬚🦑~ 爽口彈牙的魷魚鬚帶點微辣, 好惹味。🔸炭燒牛舌串🐮~ 口感厚身, 牛舌燒得剛剛好。🔸泰式燒豚肉🐽~ 稍為燒得較乾, 但份量很多, 帶有泰式風味。🔸燒茄子🍆~ 原條燒原汁原味, 加入調味粉後更加滋味。🔸蟶子皇🦪~ 蟶子肉鮮甜爽口, 配上蒜蓉粉絲, 味道更佳。🔸墨西哥薄餅芝士雞肉🥠~ 除了串燒,還可以試下墨西哥薄餅,鬆脆的墨西哥薄餅,夾着半溶濃郁芝士和雞肉, 值得一試。🔸蜂蜜綠茶🥤~ 蜂蜜綠茶可以去膩, 夏天飲最正。🔸凍檸樂🥤~ 超大杯檸檬可樂, 好解渴。本身很喜歡吃串燒, 而這裏的串燒做得幾好, 調味適中, 款式多, 價錢相宜。👍🏻

炭燒牛舌串$28、 泰式燒豚肉$39、 魷魚鬚$23

🔸魷魚鬚🦑~ 爽口彈牙的魷魚鬚帶點微辣, 好惹味。
魷魚鬚

🔸炭燒牛舌串🐮~ 口感厚身, 牛舌燒得剛剛好。
炭燒牛舌串

泰式燒豚肉

🔸燒茄子🍆~ 原條燒原汁原味, 加入調味粉後更加滋味。
燒茄子

🔸蟶子皇🦪~ 蟶子肉鮮甜爽口, 配上蒜蓉粉絲, 味道更佳。
蟶子皇

墨西哥薄餅芝士雞肉

🔸蜂蜜綠茶🥤~ 蜂蜜綠茶可以去膩, 夏天飲最正。

🔸凍檸樂🥤~ 超大杯檸檬可樂, 好解渴。
蜂蜜綠茶$16、 凍檸樂$18

蟶子皇
蜂蜜綠茶$16、 凍檸樂$18
  • 蜂蜜綠茶$16、凍檸樂$18
  • 炭燒牛舌串$28、泰式燒豚肉$39、魷魚鬚$23
  • 炭燒牛舌串$28、泰式燒豚肉$39、魷魚鬚$23、燒茄子$34、蟶子皇$68、墨西哥薄餅芝士雞肉$45、蜂蜜綠茶$16、凍檸樂$18
成日覺得串燒係同朋友聚舊既唔錯選擇,因為D串燒即刻燒上得比較慢可以慢慢吹水😂有個foodie朋友就介紹左呢間串燒店俾我,佢已經幫襯過幾次話每次都keep到水準兼好抵食,一於等我試下🤓因為我個好飽既lunch仲濟到夜晚🙈 所以叫左唔多野~除左菠蘿係原味之外,其他都係少辣😀 有蒜蓉燒蟶子,西班牙黑毛豬肋串,雞胸軟骨x2,魷魚鬚同雞泡魚乾,另外仲有特色蒜蓉包~❤️雞泡魚乾好大塊👍 燒得靚唔會太燶又唔會太乾身😋❤️特色蒜蓉包蒜蓉包係配原舊蒜蓉上,唔怪之得叫“特色蒜蓉包”😯 有四件,每件都脆卜卜超好食!牛油味濃郁,可以按照自己喜好搽啲蒜蓉上去,創新既食法👏👏❤️蒜芯一串份量都好多下,只係其中一兩條有少少渣,其餘都幾甜~❤️燒蟶子面頭舖左勁多蒜,超惹味😁 蟶子好靚好新鮮,多肉肥美,底下仲舖左啲金菇,索晒蒜蓉好好食🤣❤️西班牙黑毛豬肋串肥瘦適中,肉質比我預期滑,好食!🤤❤️雞胸軟骨唔同普通雞軟骨,係真係連住少少雞胸肉😯 而啲雞胸肉竟然出奇地滑😱😱 軟骨有咬口,加埋少少辣味perfect match!😋❤️燒菠蘿係一開始落單但最後先黎到既,相信係店員刻意安排👍 非常甜同多汁,令成個晚餐好圓滿🤗朋友果然無介紹錯,呢間

因為我個好飽既lunch仲濟到夜晚🙈 所以叫左唔多野~

除左菠蘿係原味之外,其他都係少辣😀

❤️雞泡魚乾
雞泡魚乾

好大塊👍 燒得靚唔會太燶又唔會太乾身😋

❤️特色蒜蓉包
特色蒜蓉包

特式蒜蓉包

❤️蒜芯
魷魚鬚,黑毛豬肋串,雞胸軟骨串,蒜心

一串份量都好多下,只係其中一兩條有少少渣,其餘都幾甜~

❤️燒蟶子
蟶子

❤️西班牙黑毛豬肋串
黑毛豬肋串

肥瘦適中,肉質比我預期滑,好食!🤤

❤️雞胸軟骨
兩串雞胸軟骨

❤️燒菠蘿
燒菠蘿

朋友果然無介紹錯,呢間串燒店真係非常出色!😍 其實我仲有好多野想試,例如個低溫乳鴿同海鮮荷葉飯🙊 只係今晚唔太餓🙈 一定會再黎!😚😚
2021-06-07
  • 蒜蓉燒蟶子
  • 西班牙黑毛豬肋串
  • 雞胸軟骨串
  • 蒜芯
低溫去骨燒乳鴿 💲78芝士雞肉墨西哥薄餅 💲45豬仔脾 💲39燒雞脾 💲32燒茄子(原條) 💲34安格斯牛肋串 💲26牛柳串 💲19羊肉串 💲19雞全翼 💲19✅ 第一次試去骨乳鴿,仲要係低溫煮法😯 質感有少少似鴨胸🦆 皮脆仲要啖啖肉🍖✅ 芝士雞肉墨西哥薄餅餅底烤得香脆,芝士分量恰到好處🧀 惹味得嚟唔會好腬🤤✅ 串燒可自選辣度同醬汁,私心推薦雞全翼🐔👅Taste:7.25/10💰CP值:7/10🙋🏻‍♀️Service:7.25/10👁‍🗨Stylishness:6.75/10
低溫去骨燒乳鴿 💲78
安格斯牛肋串 💲26
牛柳串 💲19
羊肉串 💲19
雞全翼 💲19

✅ 串燒可自選辣度同醬汁,私心推薦雞全翼🐔

👅Taste:7.25/10
💰CP值:7/10
🙋🏻‍♀️Service:7.25/10
👁‍🗨Stylishness:6.75/10
2021-05-31
  • 墨西哥薄餅芝士雞肉
2021-06-06 168 浏览
串燒我唸好多人都食過,但係好食嘅又有幾多間呢?今日友人就帶我黎到太子既好燒式串燒專門店到,話呢一間唔錯喎!咁我當然好高期待啦有分幾種辣度 適合返自己口味仲可以加蜜糖,孜然粉等等 咁係我地唸緊加咩之際,店員好好咁話唔夠可以直接問佢拎 佢另外加俾我哋!非常貼心芝士丸 雞肉腸 串燒豆腐芝士丸一咬就爆芝士出嚟!唔係雪到實一實 有預早解凍!雞肉腸,串燒好多地方都食到腸 但呢一度既唔太咸 燒到小小焦 幾好!串燒豆腐 口感似炸豆腐,一咬落去入面仲有汁出嚟 香脆!牛油金茹包牛油好足!每一條金茹都有牛油味份量又夠!爽口,唔會咬唔開蒜蓉燒茄子 原條佢有切件/原條簡,個人覺得原條食梗係最好啦蒜蓉多到不得了,一夾成條絲上 讚!芝士墨西哥薄餅估唔到串燒店都有薄餅食,仲要整得幾好皮薄 雞肉紅椒芝士!配搭幾有層次炭燒牛舌串 牛肋串 雞軟骨串牛舌必點,咬落去中間勁軟淋牛肋串厚肉有牛味雞軟骨正常!韭菜好難燒,因為薄易燒黑!呢個燒得幾靚 加埋小辣粉 正總結,當日平日去到full哂 如果想食記得bk咗先去

有分幾種辣度 適合返自己口味

芝士丸 雞肉腸 串燒豆腐
芝士丸一咬就爆芝士出嚟!唔係雪到實一實 有預早解凍!
串燒豆腐 口感似炸豆腐,一咬落去入面仲有汁出嚟 香脆!

牛油金茹包
牛油好足!每一條金茹都有牛油味
份量又夠!爽口,唔會咬唔開

蒜蓉燒茄子 原條
佢有切件/原條簡,個人覺得原條食梗係最好啦
蒜蓉多到不得了,一夾成條絲上 讚!

芝士墨西哥薄餅
估唔到串燒店都有薄餅食,仲要整得幾好
皮薄 雞肉紅椒芝士!配搭幾有層次

炭燒牛舌串 牛肋串 雞軟骨串
牛舌必點,咬落去中間勁軟淋
牛肋串厚肉有牛味
雞軟骨正常!

韭菜
好難燒,因為薄易燒黑!呢個燒得幾靚 加埋小辣粉 正

總結,當日平日去到full哂 如果想食記得bk咗先去
2021-06-01
2021-06-01 299 浏览
去花園街逛花店買d靚靚牡丹花回家插,經過大南街, 真的被「好燒式」個易拉架吸引左!趁時間尚早, 去食吓串燒, 啤啤佢, 順便抖暑。哈哈, 人客不太多, 服務也特別好, 好慷慨地俾張4人枱, 可以放包包之餘又可以放靚靚花~先叫技藍妹降降溫先, 立即叫個日本雞泡魚干來送,真係必選之列。牆壁看見黑松露蝦多士相片,好吸睛, 叫一份來試, 冇呃人喎, 同張相一樣, 黑松露雖然放在多士面, 但被多士嘅熱力迫出松露嘅香味, 蝦膠也是頗多, 爽口彈牙, 脆而不膩, 好功夫💪🏻冇骨雞就食過, 去骨燒乳鴿都係第一次見, 叫隻黎見識下先, 乳鴿入味之餘燒嘅火喉剛好, 仍有粉紅嫩肉,可以大啖大啖肉食, 暢快~ 值得一試👍🏻其他串燒:雞中翼、豬頸肉串、多春魚, 燒到時間、味道剛好又不太乾。雞肉串呢...朋友一個人食哂, 佢以為係有兩串, 食下食下就食哂, 到我問佢係咪好好食, 佢話係呀, 傻笑了😂😂😂牛油金菇包, 牛油香滑, 要趁熱食, 不然牛油會凝固, 影響質素。煙肉露筍, 這個我最鍾意, 煙肉嘅咸香加埋露筍嘅清甜, 一流😋😋翠玉瓜, 朋友至愛, 這店應該係先蒸熟, 再燒燒瓜面, 完成鎖住瓜嘅水份,真係好ju
趁時間尚早, 去食吓串燒, 啤啤佢, 順便抖暑。
其他串燒:
雞中翼、豬頸肉串、多春魚, 燒到時間、味道剛好又不太乾。
翠玉瓜, 朋友至愛, 這店應該係先蒸熟, 再燒燒瓜面, 完成鎖住瓜嘅水份,真係好juicy😍😍

2021-05-16
  • 牛油金菇包
  • 翠玉瓜
2021-05-30 76 浏览
今晚跟老公心血來潮突然很想去吃燒烤及串燒,於是到了好燒式。店員很細心,先為我們調節室內溫度,又逐一為我們推介好吃食物。肉和海鮮之中,以牛肋肉、黑毛豬肋肉、羊肉、白鱔和牛油燒開邊大蝦較令人印象深刻。師傅的火候和調味都恰到好處,不會有普遍串燒店很乾身和太濃味的問題,而且他們自家製的泰式酸甜醬跟肉食串燒的味道很夾,非常特別!這裡比一般串燒店有較多蔬菜類的選擇,其中串燒豆腐和黑松露什菇墨西哥薄餅更是不得不試的招牌。燒豆腐很香口而且伴著十分匹配的醬汁,黑松露什菇墨西哥薄餅外脆內軟,芝士再加上什菇及黑松露這配塔,相當美味!最特色的可算是蒜蓉包,除了一貫的蒜蓉牛油外,廚師會另將預先焗熟的全個蒜頭放在碟上,供客人按自己喜好再添加蒜香味道,很是特別!總的來說,這裡服務貼心,功力很有保證,食物的口感比一般串燒店更豐富和juicy。頗有驚喜的一間串燒!
今晚跟老公心血來潮突然很想去吃燒烤及串燒,於是到了好燒式。

2021-05-27 85 浏览
很耐沒有吃串燒了,今日來到旺角,又唔係太餓,又想食串燒,就再揀返好燒式!孜然粉可選擇分開上,另亦有泰式辣醬和麻辣醬牛舌$28 雞腎$17 菠蘿$ 18日本芝士年糕牛舌燒得剛剛好,軟腍juicy, 牛味濃,必點之選雞腎好爽口,加上泰式辣醬,很惹味。食得多肉最啱就係吃一口菠蘿,清新一下口腔,又可以消滯去膩。羊肉 $19 雞翼 $ 19 雞軟骨$18羊肉嫩滑,羊羶味不是太勁,啱我。雞翼燒至外脆,入面仲好juicy。雞軟骨真係食串燒必點,口感脆卜卜,又可補下鈣😆芝士年糕軟糯 $12@芝士未至於爆多,但味道幾好蒜蓉燒茄子 $34每次必點,蒜蓉控必點🤭茄子燒至軟腍,茄子肉吸收了惹味嘅蒜蓉汁,令人食指大動。芝士大啡菇 $35即叫即焗,原個大啡菇,內裡有大量洋蔥,再鋪上芝士入焗爐,等大概二十分鐘就岀爐端上,熱辣辣,切開洋蔥汁緩緩流岀,鮮香撲鼻,令人垂涎三尺🤤朝日啤 大枝裝 $33食串燒又點少得了冰凍嘅啤酒呢

孜然粉可選擇分開上,另亦有泰式辣醬和麻辣醬
牛舌$28 雞腎$17 菠蘿$ 18日本芝士年糕
牛舌燒得剛剛好,軟腍juicy, 牛味濃,必點之選
雞腎好爽口,加上泰式辣醬,很惹味。
食得多肉最啱就係吃一口菠蘿,
清新一下口腔,又可以消滯去膩。

羊肉 $19 雞翼 $ 19 雞軟骨$18
羊肉嫩滑,羊羶味不是太勁,啱我。
雞翼燒至外脆,入面仲好juicy。
雞軟骨真係食串燒必點,
口感脆卜卜,又可補下鈣😆

芝士年糕軟糯 $12@
芝士未至於爆多,但味道幾好

蒜蓉燒茄子 $34
每次必點,
蒜蓉控必點🤭茄子燒至軟腍,
茄子肉吸收了惹味嘅蒜蓉汁,令人食指大動。

芝士大啡菇 $35
鮮香撲鼻,令人垂涎三尺🤤

朝日啤 大枝裝 $33
食串燒又點少得了冰凍嘅啤酒呢

2021-05-03 306 浏览
呢間已經來過不下5次了,由佐敦舊鋪到而家太子新店,都有一直幫襯,本人喜歡太子分店,一來裝修新淨,二來空間感大,三來感覺乾淨啲😂唔知係咪轉左廚師,串燒最緊要就係個師傅,燒烤功力差啲同埋調味都有絕對影響,今次來好驚喜,以前我記得來食個時係無咩味,主要都係食食物本身個味道,就算你叫左多蜜糖,多辣都係咁,但係今次串燒幾入味,特別係翠玉瓜同埋冬菇,烤蔬菜最驚裡面乾身,無曬水分,但呢2樣嘢勁juicy,所以我地都返兜左,其他肉食都係正正常常,但份量多,CP高。我地另外叫左店員比孜然粉同大辣粉我地,方便我地自己調味同控制,燒烤點可以無孜然粉呢,簡直係絕配😂😂😂唔講咁多,有圖有真相,無filter。

唔講咁多,有圖有真相,無filter。
2021-04-10
  • 串燒豆腐
  • 泰式無骨鳳爪
  • 翠玉瓜
2021-05-01 208 浏览
今天和朋友提早吃晚飯,不到5點,去了太子的好燒式,店鋪座位舒適。 餐牌有很多選擇,非一般的串燒店。我們先點了2杯咸檸七,大大粒咸檸,其後再添一罐七喜,仍然有咸檸的味道,是食串燒的最佳搭配。我們點了泰式鳳爪沙律,很大碟啊,雖然偏辣,但味道很清新;再來一個七成熟的牛小排,生熟程度正是我所喜歡的,不但牛味重而且份量足,值得推介;蒜蓉燒茄子,原條燒,原汁原味,茄子上鋪滿蒜蓉,醬汁很惹味;燒豆腐,給我帶來驚喜,外脆內嫩,加上秘製酸辣醬汁,不愧為店舖的推介之選;黑松露蝦多士,口感一流,蝦滑飽滿又脆口,非一般串燒店的菜式;蒜蓉蠔,蠔身飽滿,蠔味濃,除了蒜蓉味外,還有幾個煮法,下次要再試啊!最後加了一碟原粒蒜頭蒜蓉包,很特別的食法,大大個蒜頭,烤熟後很甜很香,蒜蓉控絕不能錯過!我見鄰桌還有燒魚,但今次太飽了,下次一定要試試!不過每晚數量不多,訂位時可問問可否預訂。
2021-04-20 1027 浏览
哩間位於太子嘅燒烤店由於用料新鮮所以我哋久不久都會嚟開餐我最鍾意係佢哋嘅醬汁豆腐、海鮮、雞翼😋😋😋.🔸白酒煮青口($98)👍🏻青口係新鮮嘅,所以又鮮又彈牙,白酒忌廉汁好creamy、有洋蔥嘅甜味。.🔸蒜蓉蠔($68)燒蠔好飽滿,燒完之後外層有陣蠔豉香,而咬落去有蠔嘅鮮味。.🔸牛肋串($26)厚身啖啖肉,燒得剛剛好,鬆軟唔乾。.🔸雞中翼($19)👍🏻我食咗2串😂,燒得好香、醬汁好入味,雞翼又肥美juicy,正!.🔸燒茄子($34)👍🏻勁多蒜蓉、香粉,超夠味!茄子好軟綿綿。.🔸韭菜($17)爽口唔韌、韭菜味好濃,加咗香料同辣粉,超惹味。我哋點左2串。.🔸豆腐($18)👍🏻我每次都一定會叫2串,豆腐面頭搽咗燒烤醬,所以好香口,外皮脆脆地,好好味😋。.🔸燒魷魚乾($48)👍🏻原條燒魷魚乾,好大份,魷魚厚身,外皮香脆,又香又有口感,送酒一流。.🔸羊肉串($19)肉質幾彈牙,味道唔算太濃。.🔸虎皮尖椒($17)尖椒味超香濃,食落又辣又香口。.🔸菠蘿($18)👍🏻超好食!燒完熱辣辣、有炭香,但又好香好甜,同埋勁多汁!
哩間位於太子嘅燒烤店
由於用料新鮮
所以我哋久不久都會嚟開餐
我最鍾意係佢哋嘅醬汁豆腐、海鮮、雞翼
😋😋😋
🔸白酒煮青口($98)👍🏻
🔸蒜蓉蠔($68)
燒蠔好飽滿,燒完之後外層有陣蠔豉香,而咬落去有蠔嘅鮮味。
🔸牛肋串($26)
厚身啖啖肉,燒得剛剛好,鬆軟唔乾。
🔸雞中翼($19)👍🏻
🔸燒茄子($34)👍🏻
勁多蒜蓉、香粉,超夠味!茄子好軟綿綿。
🔸韭菜($17)
🔸豆腐($18)👍🏻
🔸燒魷魚乾($48)👍🏻
🔸羊肉串($19)
肉質幾彈牙,味道唔算太濃。
🔸虎皮尖椒($17)
尖椒味超香濃,食落又辣又香口。
🔸菠蘿($18)👍🏻
超好食!燒完熱辣辣、有炭香,但又好香好甜,同埋勁多汁!
2021-04-13 497 浏览
見咁耐冇食過串燒,一時興起就即刻衝左去食,好彩6:00到仲有位唔駛等。叫咗個蒜蓉燒扇貝,扇貝都幾新鮮幾大隻,但係上面鋪咗蒜泥,覺得冇咁香。蒜蓉燒蟶子,有啲沙,但都幾爽口,食得出係新鮮嘅。燒雞泡魚乾,美香,點埋沙律醬食冇咁漏黑松露雜菌忌廉意大利粉,每次來都必定會嗌嘅一樣嘢食,好香好重黑松露味,蒜蓉燒茄子,唔夠龍未,蒜蓉唔夠多都唔夠香,下次可以唔使食。墨西哥雞肉卷,幾足料,但係醬汁唔夠多有少少乾身,個皮都夠脆!

蒜蓉燒蟶子,有啲沙,但都幾爽口,食得出係新鮮嘅。

燒雞泡魚乾,美香,點埋沙律醬食冇咁漏

蒜蓉燒茄子,唔夠龍未,蒜蓉唔夠多都唔夠香,下次可以唔使食。

2021-02-19 1192 浏览
差唔多兩個月冇晚市,一解封嘅第一餐就係食串燒!基本上星期一已經book定星期星期四晚市(平時weekdays夜晚都唔使點book位)°一坐低老闆就畀張紙我哋登記代替安心出行,七點鐘到都已經Full House°叫咗平時必食嘅雞胸軟骨、牛肉金菇卷、牛舌、雞翼、雞肉腸、芝士年糕同埋普通雞軟骨, 鹽燒馬友仍然係最最最好食(啲皮好脆鹹鹹地)°(鹽燒馬友真係必叫!)今次第一次嗌泰式蝦餅,我覺得同出面啲泰國餐廳差唔多,唔算驚喜°另外都嗌咗個燒魷魚片配wasabi,我個人覺得平時食嘅燒雞泡魚乾正啲,燒魷魚偏硬咬得好辛苦先吞得落°大家可以叫番燒雞泡魚乾正啲!食物一流都唔使特別講,老闆同員工都非常有禮貌同埋親切°見到有人買咗幾盒串燒外賣做開年飯,亦都見到好多人想walk-in但係冇得食°大家都不妨先book位先去啦!

鹽燒馬友

(鹽燒馬友真係必叫!

• 鹽燒馬友
2020-12-17 716 浏览
這邊廂剛與饗客好友在銅鑼灣吃完鐵板燒,另一邊廂又有好友剛在深水埗附近放工來約我食宵夜,很快在我腦中閃出一個名字--好燒式的太子店;走在在通往地鐵站的路上回覆好友,好友聽了後再經Openrice大神查看,覺得相當不錯,於是就選擇此食店;從太子地站出來,大概走了6分鐘的路程,就來到餐廳門前,而好友很早已到了,見我來到就一齊入座;周圍佈置著聖誕節的貼飾,配合高樓底及明亮的燈光,當可營造出簡潔的節日氣氛!依舊是熟悉的點菜紙,我就談及,這裡尤以燒物類及意粉類有穩定的質素,好友索性交由我來點選食物,於是很快就落單了;有西餐廳質素的意粉類之中,個人認為黑松露野菌雞肉意粉的香氣最濃,如喜好黑松露的獨特味道,基本上這是必點之選;特別選用的扁意粉,其質感煮到爽滑得來帶點煙韌,可堪細嚼一番!而黑松露的濃郁氣息,滲進了白汁之中,而白汁添加了扁意粉的味道及帶來軟化的作用;啖味起來,細嫩的雞肉,柔滑的菌類,小麥味加上忌廉汁味及黑松露香氣,揉合得甚有層次!鴨胸串的油脂滋潤了鴨胸肉,咬起來肉汁豐富,質地非常嫩滑,加上適中的煙燻香氣,燒物類的一個典範!初次在此店嚐味的秋刀魚,反而頗有驚喜,肉質細嫩中鮮味也非常突出,魚肚

鴨胸串,虎皮尖椒,秋刀魚

秋刀魚
初次在此店嚐味的秋刀魚,反而頗有驚喜,肉質細嫩中鮮味也非常突出,魚肚位兼帶有甘味,可知道選用的食材的質素!

燒鱔
另外,燒鱔也燒得很入味,絲絲煙燻氣息加上鱔肉的本味,帶來豐富的味道,加上魚油的滋潤,品嚐起來甜滑可口!

泰國露筍,燒鱔,翠玉瓜
此店除了肉類之外,很多燒蔬菜類也很出色,尤 其是虎皮尖椒,泰國露筍及翠玉瓜;
虎皮尖椒
虎皮尖椒的青椒氣息透著適中的辣度,爽脆的質地令人吃得很享受!
泰國露筍
泰國露筍有著更爽脆的質地,而且是筍尖位為主,吃起來更清甜更幼嫩;
翠玉瓜
翠玉瓜有著豐富的水份,加上孜然粉的野性味道,鹹甜得宜,更添肉慾感!

一頓燒物為主的宵夜,在舒適的環境中享用,滿足了好友的味覺與飽肚感,令人讚賞!
2020-11-26
$145 (宵夜)
鴨胸串,虎皮尖椒,秋刀魚
泰國露筍,燒鱔,翠玉瓜