2008-11-21 32 浏览
夠竟金融海嘯威力有幾大?以下情況,可見一班。中午路經旺角沿通菜街一路行,成條街都係食肆,真係多到數唔晒,但係滿座嘅幾乎無,有D更惨情全店都只得幾檯客,間間鋪派人響門口招徠都無用,根本無乜人行過,睇嚟唔使幾耐好多都會做唔住。但係又唔使咁悲觀,好嘢始終有人欣賞,好似呢度真係一位難求,好彩一個人左攝右攝終於揾到個位,未坐定阿姐已經問你食乜,諗都無諗就叫咗炸醬麵($22)。D炸醬好深色同一般好唔同,但係好好味,甜中帶少少辣,好正。麵質爽口彈牙又無鹼水味,而碗湯好香大地魚味,雖然咸咗D但都飲晒。見呢度咁好生意仲以為個市好好景。
  • 炸醬麵
2008-10-27 20 浏览
女朋友牙痛, 要食面-------------------------------------------------------------------------叫左牛腩面同雲吞粗D牛腩0岩0岩好, 唔太硬又唔太諗, 無筋, 腩肉好似肉絲咁, 一條一條咁絲落0黎, 好好食, 試左雲吞, 比想像中差WO, 太細粒, 蝦同肉比例唔係咁得, 可以一試. 至於面底, 粗同幼都幾好食, 湯就普普通通, 都幾頸渴0架. ----------------------------------------------------------------------總結, 可以一食今日245 天
女朋友牙痛, 要食面
叫左牛腩面同雲吞粗

總結, 可以一食

今日245 天
2008-10-23 23 浏览
兩個人又選擇困難。忍唔住 行行下就事但黎呢間吧。第一次黎覺得好似cwb某間麵鋪傳統呀嗎叫左個好似幾招牌既炸醬撈同及弟粥麵份量好少 炸醬過甜*唔覺碟同碗既份量有分別粥就唔錯 料多 新鮮幾棉但沒有下次再黎既理由。係自己懶有要求還是不合口味?
兩個人又選擇困難。
忍唔住 行行下就事但黎呢間吧。

第一次黎
覺得好似cwb某間麵鋪

傳統呀嗎

叫左個好似幾招牌既炸醬撈同及弟粥

麵份量好少 炸醬過甜
*唔覺碟同碗既份量有分別

粥就唔錯 料多 新鮮
幾棉

但沒有下次再黎既理由。
係自己懶有要求還是不合口味?
2008-10-17 3 浏览
(⊙⊙?)點解咁多油黐住喺上面嘅呢?!?!好得人驚!不過匙更就冇事!今日同女朋友去旺角,專登去好旺角吃嘅!見到隔離有 樂園, 心入面諗,都系試下好旺角喇!於是就入去喇!叫咗凈雲吞、牛丸湯麵南乳豬手湯麵凈雲吞D蝦好大粒,味道還算可以!牛丸湯麵,牛丸喺灰色的,比較奇怪,食落去有小販檔煮牛丸嘅味道!南乳豬手湯麵,豬手紅紅地,切得好大舊,食唔到,得兩舊,喺屋企媽媽可以煮得出嘅味道!至於面,就唔系好彈牙喇!價錢都唔系平囖!出黎之後又見到樂園,唉·····後悔冇去!
(⊙⊙?)點解咁多油黐住喺上面嘅呢?!?!

好得人驚!不過匙更就冇事!

叫咗
凈雲吞、
牛丸湯麵
南乳豬手湯麵
凈雲吞D蝦好大粒,味道還算可以!
至於面,就唔系好彈牙喇!價錢都唔系平囖!
出黎之後又見到樂園,唉·····後悔冇去!
2008-10-16 3 浏览
嚟好旺角,當然要食雲吞麵,雖然唔大碗,但係麵都唔會好重皂水味,當然雲吞有五粒,皮簿蝦大粒,很有典型雲吞味道.另外睇完電視話菜心係最有抗氧化功能,就叫咗碟菜心嚟食,呢到啲菜心都算ok.中午時段,濟得水洩不通,敬請各食客,兩位盡量坐埋一邊,正所謂{人人為我,我為人人}.

2008-10-16 6 浏览
今日放工後突然好想一個人返屋企啤一啤.....一心就即刻諗到去好旺角買個白灼腰膶送啤酒。其實買完之後返到屋企....沖埋涼,攪呢攪路都成大半個鐘之後先開動,依然美味非常.....腰膶兩者生熟度十分之適中,爽口到不得之了,再加上大量蔥絲同美味醬油......真係好好味............都算滿足,不過小女子始終覺得銅鑼灣利苑先係the best of the world....!!好旺角係排第二........都係非常好!

好旺角係排第二........都係非常好!
白灼腰膶
$50 (其他)
白灼腰膶
  • 腰膶粥、白灼腰膶
2008-10-02 11 浏览
好旺角麵家,舊舊的老麵店,價錢都唔平.環境細細,倒水既筒仲放左係大Monkey身邊,想轉枱又等唔到...第一次去,試左最出名既牛腩炸醬麵,雲呑麵同肉丸粥.埋單差唔多一百蚊.一上枱發覺所有野都好細碟,炸醬麵叫左加大,先得一人份量..炸醬味道似少少辣既义燒醬,肉絲都幾多,牛腩亦幾諗同香滑.可惜份量少左d,加大$38先夠一個人食.麵無鹼水味,但唔算彈牙.肉丸粥,新鮮既手打肉丸加蝦.粥幾綿,不過唔夠杰.肉丸都幾彈牙,但咸左少少..配埋無味既白粥,都ok~雲吞麵,餡全部都係蝦.有四五隻.但較咸同有d油..整體黎講,食物味道唔錯,但價錢偏貴,環境亦唔多好..

雲吞麵,餡全部都係蝦.有四五隻.但較咸同有d油..

整體黎講,食物味道唔錯,但價錢偏貴,環境亦唔多好..
  • 牛腩炸醬麵
(非会员)
我其實係旺中返工, 所以日日都可以過對面馬路食到 "好旺角"不過當然唔係日日都食啦!! 因為佢其實都幾貴~但係每次去, 我都一定食 "牛筋河", 仲要多 "九王"哇!! 好食到飛起!! 因為佢d湯其實係濃濃既牛腩汁, 真係非常好味~~同埋佢既 "蝦子撈粗" 都好正!個湯都好好味~~
不過當然唔係日日都食啦!! 因為佢其實都幾貴~
但係每次去, 我都一定食 "牛筋河", 仲要多 "九王"
哇!! 好食到飛起!!
因為佢d湯其實係濃濃既牛腩汁,
真係非常好味~~
同埋佢既 "蝦子撈粗" 都好正!
個湯都好好味~~
  • 牛筋河
2008-09-30 12 浏览
到好旺角吃夜宵,亦已多年沒來了.嚐了牛腩炸醬撈麵,炸醬出名美味,吃到也是不錯,不過肉就瘦了點,雖不是最好,也值得一嘗;牛腩就不俗,有口感又幾淋,而且味又濃.麵方面就感覺一般,雖有彈牙之感,但未是我首選,湯底也是一般.朋友就告知水餃料也夠,也是可以一試!舊舊的老麵店,麵香味也十足,然而麵的比較,真是各有各不同.

牛腩不錯,炸醬也好
水餃料夠
$25 (宵夜)
2008-09-25 4 浏览
下午吃得太多,有點飽滯,所以晚上來了好旺角吃粥.要了一碗皮蛋豬肉丸粥. 粥很綿但不會過 "杰" ,皮蛋夠多,肉丸也有五六粒 (不是很大粒,肉丸外層有點點雪藏味,但肉丸竟內藏蝦米). 整體而言是相當好了.男友的牛筋腩麪也很好吃. 他只吃腩不吃筋,我只吃筋不吃腩 (我覺得d腩好硬好 "鞋"呀),各取所需. 牛筋腩的味道很濃,牛筋質感很好,不會硬得咬不開,也不會軟得像綿花,相當不錯.
下午吃得太多,有點飽滯,所以晚上來了好旺角吃粥.

2008-09-17 8 浏览
今日去叫咗個炸醬粗麵,麵質旦牙無梘水味,炸醬都係咁好味,古法濃郁嘅麵醬豬肉,足料嘅大地魚蝦殼清湯.只此一間.冇得頂!
今日去叫咗個炸醬粗麵,
麵質旦牙無梘水味,
炸醬都係咁好味,古法濃郁嘅麵醬豬肉,
足料嘅大地魚蝦殼清湯.
只此一間.
冇得頂!
2008-09-02 5 浏览
早兩日去開旺角,又忍唔住付三十多元食蝦子撈麵。這裡的蝦子撈麵真是好吃得無話可說,麵是爽口彈牙,湯是正宗淳厚,最重要是蝦子再加上平平無奇的豉油熟油,竟香氣撲鼻,成為這個麵的靈魂,我夠膽講這裡的蝦子撈麵比深水埗的更好吃(但如果你是想吃蝦子的話,那去深水埗好了,那裡的實在多得很過份)
  • 蝦子撈麵
2008-09-01 5 浏览
周五晚去十大進修, 一心諗住去樂園食個牛丸麵, 但又見好耐無試好旺角呢類舊式粥麵店, 即管一試. 原來係自己有眼不識泰山...店入便都寫明最出名係炸醬麵, 周圍亦見個個都食緊, 麵檔處玻璃柜仲有一盤二十幾小碟炸醬擺定左係度, 心諗應該係呢樣. 但係見對面個阿叔啜豬手啜得咁開心, 加之隔離枱又有兩位阿姐咬緊豬手. 心念一轉, 隨口就up豬手麵一碗.店仔細細, 坐到爆哂. 人多真係要等一陣. 十分鐘度, 肥阿姐終於送貨. 先試口湯, 味道好平實, 但唔覺係師傅出品. 麵無鹼水味, 唔算彈牙. 呢兩樣絕對唔會值廿二蚊碗. 咬啖豬手先知道不得了, 呢度既豬手唔會瘦到豬仔腳咁, 得層皮, 皮下有少少一層脂肪, 所以D皮食落覺得淋淋地. 但好食唔止在於淋, 更重要夠膠. 肥既豬手好肉又易淋, 但係無乜膠質. 豬手夠膠基本上唔便有咩肉, 食到啜埋骨頭就好過癮. 炆得夠既豬手連骨頭都好軟, 夠牙力就咬碎埋D骨去吸髓中精華. 好旺角既確係正貨. 廿二蚊三件正斗既豬手, 抵到無野講. 想買服務同地方, 可以去隔離香港仔/樂園, 但係佢地既豬手都唔合格.

• 豬手
2008-08-26 10 浏览
知道"好旺角"麵店在旺角歷史悠久,但日前再去,望住收銀處的牌坊,原來早在1971年已經在旺角,屈指一算,也有三十七年歷史.想起京都炸醬麵,又來好旺角,胃口不大的下午,要一小碗剛好.炸醬,湯,麵三者另上.想點吃就點吃.炸醬顏色如黑色午夜,深不見底.味道濃厚帶點甜,亦有點點辣.個人認為那些腩汁,豬油等稀汁,用來伴幼麵為佳,如果好像炸醬的又濃又杰的,當然要配上味力強,質感亦要較實在的粗麵.事後嗒一口濃且清鮮的大地魚湯底.對這間旺角老字號,不及蓮香樓愛多八十年,也愛多起碼四十年.

想起京都炸醬麵,又來好旺角,胃口不大的下午,要一小碗剛好.

2008-08-22 27 浏览
得閒就會上OR睇下有咩食, 幾次睇到有人介紹呢間好字號既炸醬麵, 是日特登拉埋老公黎一試傳說中的好好味的炸醬麵~先係門口確認店舖, 一般的粥麵門面, 入到去搵張枱坐底, 祇覺得地下黏黏地又唔干, 枱面有一陣油光, 無所謂, 我注重的是佢的食物~即刻叫了一碟炸醬麵及一碗雲吞麵, 二樣食物不用等太耐即刻上枱, 講真, 望一望碟炸醬麵有的失望, 麵份量不多, 女仔就差唔多, 但好似我老公食就會覺得太少, 炸醬又太少, 有的麵都撈唔到汁, 食落好淡味, 我真懷疑這就是大家所講的好好味既炸醬麵? 抑或是我要求太高?