香港大排擋數量開始愈來愈少,無他,舊一代大排擋老師傅退休、經營位置空間限制、人手問題都令到呢個傳統香港特色消失得無影無踪🧐🧐但最近友人介紹了呢間「女人街食飯公司」😎😎令我對港式大排檔既熱情同興趣大增。位於通菜街(即女人街)附近既女人街食飯有限公司,地點非常方便。一上到店前就被門前左右兩邊既「一龍一鳳」吸引,感覺80年代中式酒樓十分類近,酒樓式設計確實亦是香港不可劃缺既原素🥰🥰1. 招牌黑松露蝦多士🦐🦐🦐🦐經典順德菜,估唔到呢度都有,蝦多士好脆身,熱辣辣,而且蝦肉非常彈牙,沾上特製黑松露醬,超夾😘😘2. 青芥沙拉骨🍖友人解釋原來此款食物為70-80年代興起,wasabi味道不算很辣,只是嗆鼻一點,沙拉骨熱辣辣,意外地兩者味道非常夾,港式小菜必推薦🤘🤘3. 豉椒炒大蜆大排檔經典海鮮小炒,蜆肉大大件,絕對夠食,豉椒味相對重,伴白飯一流,份量夠哂2-3人。🤘🤘🤘埋單只係$345兩個人,絕對底食,要感受到香港地道大排擋海鮮風味,絕對會推薦呢個地方😝😝

1. 招牌黑松露蝦多士🦐🦐🦐🦐

2. 青芥沙拉骨🍖

3. 豉椒炒大蜆

2019-06-05 103 浏览
今日去左旺角買野, 就試下呢間女人街食飯公司, 個名幾得意, 一睇就知係女人街, 之前黎過呢座大廈食其他野, 座樓都好新, 唔似女人街樓下個啲地鋪咁舊。上到去門口就有龍鳳迎接你。XO 醬馬拉戔芥菜煲好香, 有鑊氣, 味道好好, 好有大排檔風味, 但係有冷氣 而且坐得舒服。黑椒蜜餞薯仔牛柳粒都好香口, 薯仔炸得岩岩好, 好味。油飯都好味, 同平時食海南雞飯個啲飯一樣咁好味, 上面仲有啲炸蒜。入面啲裝修都好懷舊, 呢4個字,好耐冇見。除左一般小炒, 仲有啲平時小見既生腸,臭豆腐。

上到去門口就有龍鳳迎接你。

XO 醬馬拉戔芥菜煲

黑椒蜜餞薯仔牛柳粒

都好香口, 薯仔炸得岩岩好, 好味。

入面啲裝修都好懷舊, 呢4個字,好耐冇見。

除左一般小炒, 仲有啲平時小見既生腸,臭豆腐。

2019-06-04 77 浏览
旺角不嬲都係約飯局既最理想地點 既方便又豐斂由人 今輪我地就搵到呢間算係幾新開同有特式既大排檔 望落去唔算貴又坐得舒服準時放工之後我就出發去拎位 出到旺角開google map黎搵都唔算難搵到既 同埋去到先知原來另一間好出名食小菜既舖頭都係係呢到 係樓上 唔怪之得個大堂咁熟面口 上到去 因為個間我都有係到幫襯過 我就覺得門面裝修兩者都非常類似架 不過我對個間既感覺都幾好 幫襯完呢間都覺得好岩一班人黎食下小菜吹下水呢間既野食就冇咁多鬼馬野 但係味道都認真唔錯架 真心推介焗魚腸 因為要等十幾分鐘到 新鮮滾熱辣上枱
2019-05-30
  • 大叔焗魚腸
2019-06-03 160 浏览
上星期去了旅行,回到香港後,已迫不及待想食餐地道港式美食,朋友介紹旺角女人街有間食店,裝潢很有大排檔的風味,當然二話不說去試試~去到門口,彷彿回到上世紀九十年代的港式餐廳😍——————————🔸蟹子蛋白野菜脆米炒飯 $88這個炒飯很有水準,廚師炒到每粒飯都粒粒分明,聞起來好有鑊氣。脆脆的飯粒配上新鮮的蟹子,不知不覺就吃完一碗飯,令人抗拒不了🤤🔹士多啤梨三度腩排 $108這個腩排是廚師推薦菜式之一,就試下到底係咪咁正🤨果然好香士多啤梨味,酸酸甜甜的醬汁,配上香脆的腩排,是個不錯的配搭👍🏼但食慣蕃茄醬汁的咕嚕肉,這個相對會油膩一點😖食到後期會有點滯的感覺🔸薑蔥頭抽魚雲煲 $128一上菜,就聽到‘嗞嗞’聲👂🏼這個魚雲煲是熱辣辣煮起,聞起來好有薑蔥香氣🥰但份量有點小,而且沒有醬汁,就不能配飯一起食,整體味道還是不錯👍🏼
——————————

薑蔥頭抽魚雲煲

2019-05-16
蟹子蛋白野菜脆米炒飯
2019-05-31 328 浏览
早排經過旺角已經留意到女人街食飯公司 , 一路都心思思好想去試下,放工朋友約我食飯我就提議到這裏。 店內裝修以懷舊的大排檔風格為主, 充滿香港情懷。 我們點了的菜式有家鄉鯪魚球$68, 黑松露鮮蝦多士$78, 香菇油渣蝦子撈麵$48, 彩椒黑醋脆豬柳$98。黑松露鮮蝦多士~ 溫度剛好, 調味適中, 味道不會太鹹, 蝦肉爽口, 黑松露醬好香。 不得不讚的是碟底冇油, 廚師傅功力十足。家鄉鯪魚球~ 入口肉汁豐富, 配蜆蚧一起食, 非常惹味。香菇油渣蝦子撈麵~ 麵質爽口, 食落有蝦子, 玩上面白色的是豬油糕, 配埋香菇和豬油渣, 食落風味一絕!彩椒黑醋脆豬柳~ 味道溫和, 不太酸,肉質爽口,伴菜漂亮。整體而言這裏的食物質素很好, 最喜歡有懷舊式大排檔的風格, 絕對是影相打卡的熱門地點。

黑松露鮮蝦多士

家鄉鯪魚球~ 入口肉汁豐富, 配蜆蚧一起食, 非常惹味。

家鄉鯪魚球

香菇油渣蝦子撈麵

彩椒黑醋脆豬柳~ 味道溫和, 不太酸,肉質爽口,伴菜漂亮。

彩椒黑醋脆豬柳

2019-05-27
黑松露鮮蝦多士
家鄉鯪魚球
香菇油渣蝦子撈麵
彩椒黑醋脆豬柳
不得了的懷舊.🥡🤤好似返左老香港食飯 餐具、水壺、地磚、枱枱凳凳都充斥住大排檔風味🥘🍻🇭🇰80後90後既你同我應該滿是味兒😏😝即使千禧BB中意影下呃like相 你一定要去下呢間 因為裝潢真係令你驚喜而且有冷氣、樓上大排檔🥢🔥🌪真係唔係度度有一樣有鑊氣 一樣快靚正!! 唯一唔同就係乾淨唔污糟😂紅酒🍷煮牛尾 勁林勁人味 一咬就化 椒鹽九肚魚 乾身 一啲都唔油一定要叫多啲人一齊嚟食 先可以食多啲唔同菜
不得了的懷舊.🥡🤤
好似返左老香港食飯 餐具、水壺、地磚、枱枱凳凳
都充斥住大排檔風味🥘🍻🇭🇰
80後90後既你同我應該滿是味兒😏😝
而且有冷氣、樓上大排檔🥢🔥🌪
真係唔係度度有
一樣有鑊氣 一樣快靚正!! 唯一唔同就係乾淨唔污糟😂

紅酒🍷煮牛尾 勁林勁人味 一咬就化
椒鹽九肚魚 乾身 一啲都唔油
一定要叫多啲人一齊嚟食 先可以食多啲唔同菜
2019-05-26 73 浏览
而家想食番舊日大排檔滋味,真係愈嚟愈難!而近日熱門的「女人街食飯公司」真係無得頂,環境仿照大排檔設計,但地方乾淨舒服有冷氣,係一眾良朋相聚的好地方!🍤黑松露鮮蝦多士好多人叫,我哋都唔執輸!蝦多士炸得金黃,好脆口亦唔油膩,大大隻蝦加埋黑松露醬放在多士上,伴埋黑松露沙律醬,好香!🦑客棧香煎蓮藕花枝餅蓮藕和菜乾切碎混入花枝餅內,咬落爽口,質感實在,配埋甜酸醬,是不錯的小食!🍓士多啤梨三度腩排一睇個名就好吸引!腩排肉質唔錯,沾著酸酸甜甜的士多啤梨醬,送飯一流!金銀蛋浸菜苗揀左菜心,菜心好甜好嫩綠,金銀蛋份量都好多,加埋高湯濕下口,都好好送飯!提提大家,記得要book位呀!今次平日嚟都坐無虛席,一枱人走就接一枱人嚟,好受歡迎!

🍤黑松露鮮蝦多士

🦑客棧香煎蓮藕花枝餅

🍓士多啤梨三度腩排

金銀蛋浸菜苗

• 黑松露鮮蝦多士
  • 客棧香煎蓮藕花枝餅
2019-05-25 80 浏览
呢間餐廳新開張嗰時已經吸引到我~因為佢嘅裝修同埋佈置設計好懷舊好復古🤤🤤🤤香港而家好多新餐廳嘅裝修風格都行呢種風,都幾令人回味🤤🤤今次終於有得黎試吓喇~ 入面既感覺真係幾懷舊,霓虹燈招牌、大排檔既枱、酒樓既凳、入面仲播住d完全唔識既懷舊歌😂😂😂呢度個feel似大排檔,因為大家都好大聲講野😂😂但就乾淨過大排檔好多👍🏻👍🏻👍🏻《羅勒黃金軟殼蟹》 $98黃金多到係隻蟹入面都仲食到!味道很好👍🏻軟殼蟹有鮮味 surprise🥰🥰《頭抽乾牛河》 $98超級有鑊氣既乾炒牛河~鑊氣分分鐘勁過大排擋呀👍🏻👍🏻👍🏻而且河粉滑嘟嘟~而且牛肉份量都幾多,但唯一缺點就係我當日食嗰啲河粉有啲碎濕濕🥺🥺《鮮魚湯杞子浸菜苗》 88魚湯好鮮甜~而且入面有啲胡椒粉辣辣地幾開胃🤭菜心大條且爽甜❤️
香港而家好多新餐廳嘅裝修風格都行呢種風,都幾令人回味🤤🤤

呢度個feel似大排檔,因為大家都好大聲講野😂😂
但就乾淨過大排檔好多👍🏻👍🏻👍🏻

《羅勒黃金軟殼蟹》 $98
黃金多到係隻蟹入面都仲食到!味道很好👍🏻
軟殼蟹有鮮味 surprise🥰🥰

《頭抽乾牛河》 $98
超級有鑊氣既乾炒牛河~
鑊氣分分鐘勁過大排擋呀👍🏻👍🏻👍🏻
而且河粉滑嘟嘟~

《鮮魚湯杞子浸菜苗》 88
魚湯好鮮甜~而且入面有啲胡椒粉辣辣地幾開胃🤭
菜心大條且爽甜❤️

2019-05-22
2019-05-25 48 浏览
今日有外國朋友嚟香港緊係要帶佢嚟試下香港地道小菜啦!佢一嚟到已經俾呢到d佈置吸引住,話好有香港特色!我哋叫咗屋村三鮮,連唔食內臟嘅外國朋友都覺得好食!仲有臭豆腐,扇貝都好好味!當然唔少得飲返杯啦!外國朋友見到隻戰鬥碗都話想買返隻😂
見好耐冇食過大排檔,所以呢晚就同咗一個朋友去食~ 呢間女人街食飯公司其實都好出名,因為餐廳名夠晒特別,仲好易記!我哋兩個人叫咗三個餸,有小食有魚有菜有肉咁啦!😂😂😂屋村三鮮其實就係生腸、鴨腎同埋墨魚嘅滷味併盤,滷水味略嫌唔夠入味,不過生腸同埋墨魚夠晒冰凍,爽口!好鐘意呢種口感!個質感拍得住肥姐小食店!風沙九肚魚,味道相當唔錯,外層酥脆,內層魚肉勁嫩滑,不過略嫌唔夠多炸蒜,有啲位完全冇蒜!馬拉盞通菜牛肉煲,通菜同埋牛肉吸收咗馬拉盞的香辣,好惹味!送飯一流!另外叫咗個油飯,份量都幾多,我同朋友嘅食量唔算太大,兩個女仔share一碗都夠飽!呢餐食咗$345,略嫌貴咗少少,但整體食物係中上嘅,如果多啲人嚟食會較推介呢間餐廳!

我哋兩個人叫咗三個餸,有小食有魚有菜有肉咁啦!😂😂😂

屋村三鮮

風沙九肚魚

馬拉盞通菜牛肉煲

屋村三鮮
風沙九肚魚
馬拉盞通菜牛肉煲
2019-05-22 61 浏览
今次試左女人街入面著名嘅食廈deli square入面嘅餐廳🤔如果有食開妹記就實知邊一棟,因為佢就係妹記樓下架咋!個名非常特別,絕對吸引到人想入去試!非常鐘意佢成間餐廳嘅裝修,非常用心,懷舊感覺一流!坐得都好闊落,岩哂一大班朋友黎食住小菜飲住戰鬥碗傾下計🍻呢個黑松露醬蝦多士$78有三大舊,差唔多廿蚊一舊😳食完我地一致認同係堅好食嘅!脆卜卜蝦膠亦好大舊,重點係佢個黑松露醬調得非常出色😱正呀!另外推薦比大家嘅就係佢嘅招牌瑤柱走地雞,我地以孖寶形式咁叫,所以都算抵返啲👍🏻半隻黎講佢算係好多肉,瑤柱數量好多!😋另外雞肉的確非常滑,啖啖肉之餘亦唔會痴牙👍🏻兩款醬汁都好出色,就算拎黎送飯都very good☺️另外孖寶就係叫左碟清蒸陳皮龍躉頭腩肉,陳皮味好香,魚腩同魚皮都幾滑嘅,如果可以多啲就好啦😂

2019-05-17 105 浏览
最近到旺角行街,見到一間以女人街為命名的餐廳,今日終於到來試嚇啦。餐廳門口龍鳳呈祥的裝修就像酒樓一樣,而裡面裝修就一片香港的懷舊風格,充滿香港的舊情懷。屋邨三鮮$78屋邨三鮮是豬生腸、鴨腎及墨魚,豬生腸及墨魚都帶爽口,而鴨腎的邊有少少脆,㸃上甜醬及芥辣,味道豐富。清炒蒜蓉菜心$78清炒蒜蓉菜心,每蓬食飯都喜歡㸃上一個青菜,健康又有益,今日要了清炒蒜蓉菜心,菜心頗嫩,炒得又夠蒜蓉味之餘又爽口。鳳梨懷舊咕嚕肉$98鳳梨懷舊咕嚕肉,有菠蘿、青紅黃椒及少少洋蔥,咕嚕肉切成長條形,因剛炸起,外面還帶點脆,酸酸甜甜非常惹味。

屋邨三鮮$78

清炒蒜蓉菜心$78

鳳梨懷舊咕嚕肉$98

2019-05-16 89 浏览
第一次黎食飯,環境唔錯,幾有以前大排檔嘅FEEL,但地方相對清潔野食方面希好多野揀,但因為今次得三個人食,所以只係嗌左五個送加上第一次黎,試下啲推介同大路野先椒鹽鮮魷唔錯,炸得幾好,又唔會好油。啲魷魚都相對大舊,有咬口咕嚕肉正正常常不過不失,唔會淨係成舊炒粉,個汁都唔差一口臭豆腐都唔差,我平時唔多食臭豆腐都食左好幾舊屋村三鮮有生腸、鴨腎同墨魚,幾爽口唔錯總括黎講如果一大班朋友黎食飯係一個唔錯嘅選擇

加上第一次黎,試下啲推介同大路野先

咕嚕肉正正常常不過不失,唔會淨係成舊炒粉,個汁都唔差

一口臭豆腐都唔差,我平時唔多食臭豆腐都食左好幾舊

屋村三鮮有生腸、鴨腎同墨魚,幾爽口唔錯

總括黎講如果一大班朋友黎食飯係一個唔錯嘅選擇

2019-03-20
庆祝纪念
生日
光顧大牌檔一般須坐在街邊進食沒有冷氣也可能沒有上蓋,有的話多是帆布搭建的假屋簷雖甚風味旺角是屬於香港的中心地帶那里聚集著各式各樣的特色小吃,甚至被很多美食愛好者把香港稱做天堂熟知大排當食肆有很多,但進化版最不可錯過港人口味 今次就親身和朋友到旺角嚐嚐... 非常適合家人、朋友、同事等多人聚在一起,一邊聊天一邊享受各種點心帶來的心靈的治愈。屋村三鮮(豬生腸/鴨腎/墨魚) ( 黑松露鮮蝦多士 )( 古法鼓油皇鵝腸 )以這裡既氛圍營造創意回憶搭建用最傳統裝潢佈置場景踢走舊式派系模樣街頭巷尾,保留風貌革新之餘食材方面以海鮮/熱炒/小食菜式樣樣俱備 !鬧哄哄走大眾路線風味呈現,桌上大大一張菜單不禁讓人大呼過癮品嚐味蕾大大提升讓人食慾大開的菜式雖沒有精美擺盤陣容份量需小但品嘗到著地嘅香港味道難免是一種幸福讓人一口接一口停不下來

熟知大排當食肆有很多,但進化版最不可錯過港人口味 [女人街食飯公司]
屋村三鮮(豬生腸/鴨腎/墨魚)
( 黑松露鮮蝦多士 )
( 古法鼓油皇鵝腸 )

鬧哄哄走大眾路線風味呈現,桌上大大一張菜單不禁讓人大呼過癮
2019-05-08
  • 古法鼓油皇鵝腸
  • 黑松露鮮蝦多士
2019-05-06 174 浏览
今日去到女人街行完街,想搵間中菜食, 但係唔係多人,就啲嘢食未必係好好味,無意間俾我發現呢一間女人街食店,它好有女人街嘅特色, 不妨一試,上到去真係好有嗰種喺大排檔的感覺,但係一點都唔污糟,畀我有兒時嗰種大排檔嘅風味,每個客人都好有笑容,我相信佢哋都係食得好開心,而店主就介紹這個瑤柱雞走地雞,及果皮蒸龍躉, 佢話呢個係佢哋嘅招牌菜, 我已話不說就order 了! 這個走地雞真係好犀利,一粒一粒的元貝,又大又鮮甜 ,雞有兩個醬汁,一個係中式,一個係泰式,如果想食泰式的話可以將雞點入泰式醬,就有泰式的風味; 而我個人就比較喜歡中式,因為有豉油的香味,雞非常之 鮮嫩 ,大件好有雞味, 淡淡瑤柱的香味滲入雞肉裏面,令到整個雞都有瑤柱的香味!再講到這個龍躉 真的是冇得頂 ,果皮的香味滲入龍躉的魚片中, 一片片魚片都有果皮的香味 ,最好味的是龍躉的皮有彈牙 ,亦有骨膠原, 食完這兩個餸都非常之滿足 ;但係埋單都係三百幾蚊,真係化算,下次等我都食下佢其他招牌菜!