2019-06-06
香港大排擋數量開始愈來愈少,無他,舊一代大排擋老師傅退休、經營位置空間限制、人手問題都令到呢個傳統香港特色消失得無影無踪🧐🧐但最近友人介紹了呢間「女人街食飯公司」😎😎令我對港式大排檔既熱情同興趣大增。位於通菜街(即女人街)附近既女人街食飯有限公司,地點非常方便。一上到店前就被門前左右兩邊既「一龍一鳳」吸引,感覺80年代中式酒樓十分類近,酒樓式設計確實亦是香港不可劃缺既原素🥰🥰1. 招牌黑松露蝦多士🦐🦐🦐🦐經典順德菜,估唔到呢度都有,蝦多士好脆身,熱辣辣,而且蝦肉非常彈牙,沾上特製黑松露醬,超夾😘😘2. 青芥沙拉骨🍖友人解釋原來此款食物為70-80年代興起,wasabi味道不算很辣,只是嗆鼻一點,沙拉骨熱辣辣,意外地兩者味道非常夾,港式小菜必推薦🤘🤘3. 豉椒炒大蜆大排檔經典海鮮小炒,蜆肉大大件,絕對夠食,豉椒味相對重,伴白飯一流,份量夠哂2-3人。🤘🤘🤘埋單只係$345兩個人,絕對底食,要感受到香港地道大排擋海鮮風味,絕對會推薦呢個地方😝😝
1. 招牌黑松露蝦多士🦐🦐🦐🦐
2. 青芥沙拉骨🍖