見到新鮮出lo,唔怕肥即買,諗住6點前dinner~~豆沙燒餅勁煙"un",皮thin食到d豆沙涵真係磨出黎~~~~~~好彩唔太oily & 甜very good應該唔太肥~~(自我安慰中)~~~~~
見到新鮮出lo,唔怕肥即買,諗住6點前dinner~~
豆沙燒餅勁煙"un",皮thin
食到d豆沙涵真係磨出黎~~~~~~
好彩唔太oily & 甜
very good
應該唔太肥~~(自我安慰中)~~~~~
2007-12-26 7 浏览
密密新鮮出爐豆沙燒餅,每次行街都忍不住買一件($3)邊行邊食豆沙餡多又不會過甜,燒餅皮好軟好煙韌
豆沙餡多又不會過甜,燒餅皮好軟好煙韌
2007-12-16 25 浏览
行過見到好多人幫襯,諗住係老餅家一定唔會差得去邊,買了兩個迷你椰撻($3/2件),咬落去真係好多椰絲,但係竟然一d椰絲味都無,真係掂!

迷你椰撻
2007-12-12 32 浏览
好甜好似食緊砂糖咁食左一啖就無食luu燒餅:薄薄ge豆沙不停出熱辣辣新鮮ge都唔會差得去邊
好甜好似食緊砂糖咁
食左一啖就無食luu

燒餅:薄薄ge豆沙
不停出熱辣辣新鮮ge都唔會差得去邊
2007-12-12 12 浏览
又一個heavy令我罪過的食評。^^"""這個價值$6的皮蛋酥得來不易~要令買給我的那位等了又等…多謝!(買兩個就@$5.5)因為下午三點幾才新鮮滾熱辣出爐囉!一向愛皮蛋酥,為了方便自己通常幫趁開奇華。或者將兩者我愛的互作比較!外皮:奇華的酥皮一開袋那一刻已製造了不少皮碎~用刀切開又係妄想;奇趣的酥皮就整齊切開,皮面丁點兒裂開都冇,莫講話冇大片餅碎啦!若然係奇華我諗散晒好耐lu…皮蛋:因為奇華的餡料有薑味帶得出皮蛋芯獨有的香,令細個已鍾意食皮蛋的我更鍾意皮蛋;相反奇趣的皮蛋芯係合格的,分別只在於單靠熱蓮蓉焗出的皮蛋獨有的香味係唔夠突出兼有待改進,對於不鍾意食皮蛋的人更難再令佢一試就上癮。(因為我曾經食評分享過皮蛋唔靚係會有陣「頧」味~咁這皮蛋又暫時沒至於這樣子)餡料:奇華所用的係帶有薑味的綠豆蓉餡,細心食係有點冰皮feel~豆蓉餡予我很乾淨俐落的口覺;相反奇趣所用的係蓮蓉,即使溫度還有點微溫,但口感亦較黐口~慶幸都不算太甜。食後感:基本上這店子在我五、六年級時,與朋友去開花園街買衫時,母親大人總會託我順道買蛋散、牛耳或雞仔餅。雖然試過蛋散、牛耳、雞仔餅、合桃酥、香蕉糕、江蘇餅等,以下我
又一個heavy令我罪過的食評。^^"""

因為下午三點幾才新鮮滾熱辣出爐囉!

外皮:
奇華的酥皮一開袋那一刻已製造了不少皮碎~用刀切開又係妄想;

皮蛋:

餡料:

雖然試過蛋散、牛耳、雞仔餅、合桃酥、香蕉糕、江蘇餅等,以下我所揀的會再encore~畢竟我都廿四跟母親大人食了十年咁耐…

牛耳與蛋散我會選前者;後者較油膩even蛋散上不見油跡,但望下個膠袋底就自g罪過!愛薄愛脆揀後者啦!前者口感係較厚身像食芋片咁…口感像某些日本零食。因為賣相靚得像朱口力~hahah

雞仔餅與合桃酥,前者係媽子鍾意~聞落很香但我覺得肥,唯一我只欣賞它的煙韌像brownie;後者反而我鍾意,口感很像菠蘿油出爐個外皮!

個皮蛋酥都會再encore~個酥皮睇到佢老婆餅應該都做得不差,因為兩者個皮很近似,只係皮蛋酥個油量都算少!

牛耳斷磅計就加價了...
2007-12-11 11 浏览
近期旺角好多工地,收工累累的見到呢間野有人排隊,八卦人埋去睇下咩事,原來係間賣包點既鋪頭﹗自設後欄工場,我想應該所有食物都係新鮮製造,所以吸引咁多人排隊,賣既唔係咩特別奇趣包點,而係江蘇餅、香蕉糕、合桃餅、雞仔餅等老食物﹗講真我都係第一次見賣老食物的地方要大排長龍,所以買左10蚊香蕉糕回家,比老豆試下,盡下丁點咁多孝意,佢老人家食完之後無嫌三嫌四,仲食多件添,變相即係讚左﹗即係好味囉﹗下次試下其他先﹗

下次試下其他先﹗

2007-12-08 8 浏览
主人與奴隸獸現在想起也有點後悔莫及。途經『奇趣』,見有迷你蛋撻及迷你椰撻新鮮出爐,於是各買半打試試(HK$14):撻的曲奇皮太厚,蛋漿是薄薄的一層,兼無蛋味。椰撻的椰絲味亦不夠,好唔掂!所以有時新鮮出爐都未必是好!

所以有時新鮮出爐都未必是好!
迷你蛋撻
迷你椰撻
2007-12-03 5 浏览
無意中發現有呢間鋪,見到好多人排隊買燒餅,於是買左塊黎試試,真係好好味。d餡唔係咁多,但甜度剛剛好,皮很煙un...
d餡唔係咁多,但甜度剛剛好,皮很煙un...
2007-11-28 19 浏览
我係好鐘意食合桃架,之前聽人講呢度既合桃酥好香合桃味,所以買左個黎試試。之後先至諗清楚,合桃酥好香合桃味,唔通菠蘿包好香菠蘿味咩?俾人騙了><講番個合桃酥,唔多香,連樓下的面包店出的合桃酥都好味過佢,不過勝在服務算好,如果唔係我俾喊面佢~

2007-11-22 11 浏览
睇到呢度既食評,從未食過香蕉糕的我決定走去試一試。落左天橋再行3分鐘度就到,雜遠已經見到一班人在光觀,好好生意。香蕉糕$2一條,我要了2條,但員工很好人的告訢我$5有3條,所以我最後要了3條。一咬下去,便吃到了很多砂糖,很甜,已沒有胃口再吃第二口。第二朝拿了給同學吃,他們有的只吃一小舊,有的卻停不了口。好食與否,真的見人見智。
一咬下去,便吃到了很多砂糖,很甜,已沒有胃口再吃第二口。
2007-10-30 14 浏览
之前經過呢度俾佢既燒餅吸引忍唔住買個食又見咁多人爭住買雞仔餅($24/磅)心痕痕又要試雖然有粒粒肥肉但一咬落去煙煙韌韌一d都唔死實仲聞到好香南乳味未食過咁好味既雞仔餅推介
之前經過呢度俾佢既燒餅吸引
忍唔住買個食
又見咁多人爭住買雞仔餅($24/磅)
心痕痕又要試
雖然有粒粒肥肉
但一咬落去煙煙韌韌
一d都唔死實
仲聞到好香南乳味
未食過咁好味既雞仔餅
推介
2007-10-13 4 浏览
今日唔太好運...買既野都唔熱...去完金華...唔太滿足, 經過呢度買兩個迷你椰tart 仔, $2...可惜又係凍冰冰...打了大折扣, 買了一袋小光酥餅, 返屋企食一件...鬆軟, 無怪味, 岩哂我!
2007-10-01 8 浏览
早排在開飯得知有呢間餅店,今日響旺角轉呀轉突然諗起要順道買0黎試下先^^我地由始創行去,花園街0個頭人多又迫><朋友好唔耐煩咁跟住我搵(鳴)十分鐘過後終於到了~~~(嗚嗚)原來位置係響我平時搭巴士出旺角,落車站0個條街咋==”咁多年都唔多覺....去到門口有十幾人響度買餅,我就好努力攝入去,二話不說先拎一包迷你光酥餅$7,隔著膠紙摸到豆沙燒餅$3是暖的,又買一個先!買完拿拿臨走人><”豆沙餅的皮邊硬了點,但餡的份量剛剛好,本身我鐘意唔係咁多餡;另外我好鐘意食光酥餅,多數響雜貨店買現成的一包包,過到口引就算。奇趣出的比較香而且食到蛋味,唔會話食緊舊粉團咁,就如其他評論所言,食完冇咁jam住個口呢!

2007-09-20 8 浏览
還未知道她名氣之大以前..已常常到此買她最可愛的小小光酥餅一口一個..很快便吃完一包..常告訴自己要慢慢吃..卻總是忍不住..還有燒餅..喜愛沒有餡料的齋燒餅..煙煙韌韌的粉糰...超QQ的口感~還有總是暖暖的..還有棋子餅也是很美味~吃罷手指也不會沾上半滴油..很喜歡此店舊舊的樣子將近中秋賣自家製月餅的情景更是吸引..賣餅的伯伯不會掛著虛假的笑容..機械式的問候語..但卻有充滿著人情味的賣東西~老店能夠站得住...當然就是有她吸引之處!
還未知道她名氣之大以前..
已常常到此買她最可愛的小小光酥餅
一口一個..很快便吃完一包..
常告訴自己要慢慢吃..卻總是忍不住..

還有燒餅..
喜愛沒有餡料的齋燒餅..
煙煙韌韌的粉糰...超QQ的口感~
還有總是暖暖的..

還有棋子餅也是很美味~
吃罷手指也不會沾上半滴油..

很喜歡此店舊舊的樣子
將近中秋賣自家製月餅的情景更是吸引..

賣餅的伯伯不會掛著虛假的笑容..機械式的問候語..
但卻有充滿著人情味的賣東西~
老店能夠站得住...當然就是有她吸引之處!
2007-09-19 36 浏览
每次行過花園街近太子嗰邊,都會心思思走去買件豆沙燒餅。自己一向唔多鐘意食嗰D口感"黐立立"嘅甜嘢,唯獨呢度嘅燒餅能獲取小弟嘅歡心...今日同太座經過。太座都好耐冇食,自己又忽然好想食江酥餅,就買幾件...豆沙燒餅照舊出色,出色在新鮮即製之餘,紅豆蓉甜度亦啱啱好,餅口感亦QQ...江酥餅一小口一個,食落唔會有成口梳打味,亦唔會"漿"住個喉嚨,出色...老餅家始終係有一手....

老餅家始終係有一手....