2009-06-18 18 浏览
老友A小姐突然來電,說難得她由荒島出來市區,可否安排小聚一下,而地區在尖東一帶,問有何提議,腦中轉動一下便說出「太平館」啦!位於尖沙咀的「太平館餐廳」,自己不是首次前來,上一次也同是在下午茶時段。由樓梯走上二樓,店內只有一檯客人,服務員帶領我到卡坐,等了一會,A小姐便到達。由於A小姐還有下場接著,要我擔起她那份食物的一半份量,最後點了「干炒牛河餐」($50.00)及「香蕉班戟」($38.00),還好這一餐對我來說是晚餐來的。兩款食物差不多同時送來,小小一碟的干炒牛河,伴有一小碟辣醬。牛河色水夠深,伴菜不是慣常的芽菜及洋蔥,而是豆角,另在頂層有些蛋絲作伴碟。色水均勻,色濃而不鹹,同時亦不油膩,牛肉腍而有牛味,雖不是十分出色,但已算合格有餘,只是價錢與份量有點不相等,未知是否因為是下午茶餐的原故。香蕉班戟共兩大條,中間伴著忌廉及一粒硬膠車厘子。班戟皮不厚不薄,黏黏的包著數片香蕉及甜醬汁,味道上不太甜,夾著伴碟的忌廉來吃味道會更好。餐飲熱咖啡是十分大路之作,沒舍特別。雖然是老店,但服務在水準之上,環境雖然舊一點,但仍算是坐得舒適。由於人客不多,就算上次在星期日下午也是一樣,環境十分清靜,兩三

雖然是老店,但服務在水準之上,環境雖然舊一點,但仍算是坐得舒適。由於人客不多,就算上次在星期日下午也是一樣,環境十分清靜,兩三知已來聚一聚兼想吃點東西的話,是一個不錯的地方。
「干炒牛河餐」
「香蕉班戟餐」
「餐飲熱咖啡」
2009-06-09
2009-05-28 15 浏览
友人從上海來到,就聯同另外兩個人一齊食飯。本來諗住食海鮮,但路上見到太平館既招牌,醒起依間「香港名牌老字號」就突然轉軚喇。上次來食已經係好細個,其實都成日聽到其他人話而家已經冇咁好食,但唔信邪決定博一博。坐低望一望餐牌先知賴左野--咁貴既?! 以前細個來,唔知道幾貴,大個左第一次來到先知價錢係咁。一碟牛河差不多百蚊,8隻瑞士雞翼已經$130! 二人餐既話要成$320! ......唯有硬住頭皮,四個人點晒佢D招牌荐︰一碟乾炒牛河、一客瑞士雞翼、一隻乳鴿、一個葡國雞飯同一個梳乎厘。所有野來之前來左兩個餐包,冇咩特別。乾炒牛河第一碟來,炒得都幾有鍋氣,又唔太油,中上作品。但都幾細碟,以佢依個價錢其實都好唔抵。乳鴿個皮還可以,有肉汁都算幾香,另一滿意作品。佢跟埋瑞士汁畀你點,但係都係原汁原味食最好。可惜之後來既就愈來愈差...瑞士雞翼$130只得8隻,可惜雞翼一D都唔入味,個汁亦都唔夠香唔夠甜,証明首創者未必係最好! 老實講我自己整都好食過佢! 葡國雞飯簡直係唔好食添,個葡汁非常之淡,雞肉冇味有少少鞋,配菜(即係薯仔)都係林BATBAT,好失望。最後的梳乎厘總算加返少少分。我知梳乎厘係好難整

所有野來之前來左兩個餐包,冇咩特別。乾炒牛河第一碟來,炒得都幾有鍋氣,又唔太油,中上作品。但都幾細碟,以佢依個價錢其實都好唔抵。乳鴿個皮還可以,有肉汁都算幾香,另一滿意作品。佢跟埋瑞士汁畀你點,但係都係原汁原味食最好。可惜之後來既就愈來愈差...瑞士雞翼$130只得8隻,可惜雞翼一D都唔入味,個汁亦都唔夠香唔夠甜,証明首創者未必係最好! 老實講我自己整都好食過佢! 葡國雞飯簡直係唔好食添,個葡汁非常之淡,雞肉冇味有少少鞋,配菜(即係薯仔)都係林BATBAT,好失望。最後的梳乎厘總算加返少少分。我知梳乎厘係好難整,咁大個既就一定超難整。個梳乎厘都叫幾香,乾左少少但都叫唔錯。最後埋單每人$140,好唔抵食,早知去食海鮮.........

服務方面,唔係話差,而係怪。啱啱入來既時候,我地仲諗緊要咩野食,已經同個侍應講話要等等,佢都棟左係度望住我地幾分鐘,搞到周身唔自在。食野既時候,個碟上面淨返D野,佢都成日走過來問食完未,不停想收我地隻碟。有一碟野佢地前前後後問左我地4次食完未...唔知佢想點。又話個梳乎厘好快來,要收碟,點知收左之後成10分鐘後先來。其實D人都幾好人有同我地講野,但只係怪怪地咁...
2009-05-25
因太愛食雞翼, 為馳名瑞士雞翼慕名而來, 點了套餐, 包括蝦湯, 炒牛河, 瑞士雞翼, 雪糕及飲品, 蝦湯夠濃夠熱, 但蝦完全冇味, 炒牛河算少油, 牛肉有味又夠"林", 都ok, 但食少少已好"溜", 唔想食落去. 瑞士雞翼真不錯, 鼓油味剛剛好, 雞肉又夠滑, 連幾飽ge我都食到唔停得口, 太美味啦!! 雪糕同drink 茶餐廳水準, 非常一般, 最後每位太約$180, 貴左d lor~~ 但餐廳環境, 燈光氣氛都ok, 但地毯好似勁舊, 好d dirty, 最難項係我後面個男人不停吹水, 煩爆 好annoying!!!! 付應服務都ok, 但個toilet好舊, 同茶餐廳差唔多... 總括而講, 一般, 都唔會再去架啦...

2009-05-09
  • 瑞士雞翼
2009-05-07 48 浏览
記得返嚟香港做事之後,成日都會出街搵嘢食,但係對香港傳統嘅豉油西餐都興趣不大,今次竟然去試咗以瑞士雞翼馳名嘅太平館餐廳。格局仍然係七、八十年代feel,侍應全部都歷史悠久,但係待客態度都 "認真",又唔係唔理你,但又唔會點理你。打開餐牌,基本上諗都唔使諗,因為我地兩個只係對佢嘅招牌菜有興趣,雖然明知份量唔輕,但係叫咗至算,因為未必短時間內再幫襯。仲有,好難至搵到伙記伯伯幫我地落單。1. 太平館瑞士汁炒牛河 - 佢地另外仲有一隻太平館干炒牛河,嗰隻係乾身嘅。而呢隻係濕炒,第一件事係超多生粉,個汁好好好....好杰,而且好鹹,乜唔係應該偏甜咩,河粉又係超粗超闊,真係出去酒樓食碟菜遠牛河冇咁嬲。2. 太平館瑞士雞翼 - 好多隻,好多隻,足足有成八隻咁多,仲要每隻都係中翼連雞翼尖,份量就足。唉,緊係啦,佢收你過百蚊架,真係賺到佢笑啦,成本價你都知啦,mark價都算過份架,溢價咪就係比哂落 "太平館" 三個字囉。講到底,全靠個瑞士汁嘛,其實你去買支李錦記豉油雞汁返嚟煮,都係差不多嘅,最多自己加多兩舊冰糖就掂。3. 太平館式焗梳乎厘 - 本來呢樣唔係最後至嚟,事關落完單之後冇耐,侍應伯伯竟忽然端來

3. 太平館式焗梳乎厘 - 本來呢樣唔係最後至嚟,事關落完單之後冇耐,侍應伯伯竟忽然端來呢個梳乎厘,我地話我地主菜都未食喎,咁佢話一陣再比個第二個我地,結果佢仲將呢個梳乎厘比咗隔離枱,但係隔離枱都係啱啱開始吃,不過佢地好似非常歡喜,都幾搞笑嘅。未嚟之前見隔離枱嘅真係大得有啲得人驚,雖然佢係淨蛋白,空氣多於一切,但體積真係龐大,唔講得笑。點知真係上枱仲淨啲要嗌救命,原來佢寫嘅太平館式係咁嘅意思,咩意思?? 佢地嘅梳乎厘唔係淨用蛋白,係加埋蛋黃做成,結果texture就重身好多,唔係太發得起,最緊要係佢令到整個甜品好heavy,又好甜,根本就唔食得多。Oh, my godness, 其實佢有自己風格,咩太平館式我唔mind,但係食物做出嚟第一大前提要好食嘛.........呢點我就不太認同佢地嘅做法了。如果法蘭西人見到你樣甜品,你估佢地會有咩反應呢??

Comments: 印象中以前細過爸爸媽媽好少會帶我地去食豉油西餐,大個之後,食嘅試嘅嘢再多咗,好似今次咁都係慕名而嚟,但係就..........,所以話呢 "不聽老人言,............"。
太平館瑞士汁炒牛河
太平館瑞士雞翼
太平館式焗梳乎厘
2009-02-04
(非会员)
2009-04-13 12 浏览
服務員態度很差,可能我們是生客,十問九唔應,中環那間比較有禮貌;為咗試瑞士雞翼而來卻失望而回,出面一些鹵水店的雞翼比這兒好吃得多,其他的食物都很一般!
2009-04-11
庆祝纪念
生日
2009-04-02 33 浏览
昨天晚上陪朋友試衫試到好夜,跟住就去食飯,朋友說想去返這間餐廳食瑞士雞亦,於是我們五個人就嚟左呢度食飯.好耐冇嚟太平館食飯,可能已十點幾的關係,所以餐廳比較少人,環境都幾靜及舒服的,服務都幾好呀!分別叫了:抄雜菜-一般,一d都唔似炒的,沒有鑊氣味,好似燴雜菜多d,味道普通,材料亦普通,有一些紅蘿蔔片,椰菜,磨菇等粟米石班-都幾大碟,粟米汁不算很多,味道都係普普通通,不算太好味瑞士汁炒牛河-呢個味道好重,好味,牛肉都幾入味及林身萄國雞飲-飯都幾大碟,是分開上的,一碗萄國雞,雞都幾大件及香口,肉都幾淋身,好味,薯仔好大件不過都好淋好味,d汁不算太重椰汁味,用嚟配飯食就好正.瑞士雞亦-呢個等到我地食晒d野先嚟,初初還以為留了單,但係仕應說是要較長時間去弄的,終於來了,有八隻的,係半亦,好深色,都好入味,呢個我覺得最好味,不過我覺得太甜.

分別叫了:
瑞士汁炒牛河-呢個味道好重,好味,牛肉都幾入味及林身
好味到唔記得映相添呀!
2009-04-01
好味到唔記得映相添呀!
2009-03-07 504 浏览
今日同左兩個朋友去食飯, 原本想食既餐廳要等位, 所以就黎左呢間到試下啦~瑞士雞翼, 睇落幾靚, 食落普通啦... 唔多入味咁~煙倉魚拼蝦沙律, 幾好食, d魚好夠味, 個蝦沙律一般啦...焗梳乎厘, 佢寫住要30分鐘, 咁我地就同d主菜一齊落單, 結果食完之後30分鐘都未黎, d waiter好似想趕人走咁.... 梳乎厘黎到, 真係幾大~ 大到3個人食唔晒..... 味道ok, 不過太大啦, 多人食飯先叫好d...

瑞士雞翼, 睇落幾靚, 食落普通啦... 唔多入味咁~

煙倉魚
瑞士雞翼
焗梳乎厘
2009-03-04
煙倉魚
焗梳乎厘
(非会员)
2009-03-03 375 浏览
小小與兩位好友食晚飯; 叫咗一客廚師沙拉, 一客焗豬扒飯, 一客瑞士雞翼, 仲有一客焗梳乎厘. 每種食物份量頗多, 胃口小的朋友要注意. 廚師沙拉好有’自家制’沙拉的風味, 但與西方廚師沙拉的食材和做法有點不同; 因為每一種食材都是切片加上沙拉醬. 材料有芝士, 牛舌, 番茄, 火腿, 雞蛋, 蔬菜, 菠蘿, 麵包糠等等…沒有花巧的醬汁但味道不錯. 焗豬扒飯焗得有點過火, 但焗味仍可接受. 豬扒是吉烈煮法再配上炒飯底, 而且番茄醬夠多. 瑞士雞翼就十分一般, 味道不過不失. 雞翼皮比較軟, 沒有傳統瑞士雞翼的雞翼皮爽甜, 一客共有七隻雞翼. 焗特大梳乎厘雖然好gimmick, 但味道不算特別. 環境一般, 但服務態度幾好, 每一段時間會替客人換碟, 出餐時間亦相當合時.
焗特大梳乎厘雖然好gimmick, 但味道不算特別.
  • 焗豬扒飯
  • 廚師沙拉
2009-02-17 59 浏览
朋友一直話出名就走過黎試.覺得用'名過其實'黎形容就最貼切.叫左兩個餐,一個乳鴿一個雞翼.先黎餐湯,燕窩雞茸.唔好講話有無燕窩,個湯都ok.不過另一個海龍皇湯就超鹹!!!係鹹到飲唔到!main我覺得乳鴿仲好食過個瑞士雞翼.不過男朋友都覺得swiss chicken好食.我覺得無人地咁多好評講得咁正...跟住佢地又漏左俾個飯我地,等到我地差唔多飽晒先黎..都食唔落了...又一個失望...
朋友一直話出名就走過黎試.

覺得用'名過其實'黎形容就最貼切.

叫左兩個餐,一個乳鴿一個雞翼.

又一個失望...

乳鴿
瑞士雞翼
超鹹海龍皇湯
2009-02-10 27 浏览
因為試過呢間餐廳,就加入openrice做會員講吓呢間食評啦小妹尋日亦係應個生日老友要求到此餐廳食晚飯,曾聽過呢間好出名食瑞士雞亦和梳乎里...結果一行六人預早book定位好期待去食...星期一都要求我哋book位仲以為會好多人,但其實去到都只坐咗一半人啫...我哋首先叫咗個瑞士雞亦(寫明要等20分鐘): 一碟八隻,雞亦只係普通中翼連翼尖,感覺似係豉油皇雞亦落咗糖,又唔夠入味,個人認為麻麻地之後再叫咗三個套餐有:蝦沙律: 當前菜都OK,不過啲蝦得嗰三粒又真係太少囉瑞士汁炒肉絲河(有人唔食牛改叫): 就好似一碟無鑊氣既乾抄牛河咁,完全唔覺得有瑞士汁甜甜味呀,真係落翠華食仲好過,只係條菜心就幾嫩烚牛舌: 四片牛舌只感覺係烚熟咗放上碟,好在本身牛脷有啲咸味,又無汁燒乳鴿: 乳鴿燒得皮脆肉嫩,又大隻有肉,配埋d醬汁,都唔錯海鮮焗飯: 夠熱,餸比出面多啲,但因為跟餐變咗細碟唔多夠食最後30分鐘前叫咗疏乎里: 一黎到的確有啲驚嘆,好大個,成個生日旦糕咁大...我哋仲影晒相先食都仲KEEP到個型,食落都好味,面層皮薄,入面熱烘烘唔太甜,唔錯!

我哋首先叫咗個瑞士雞亦(寫明要等20分鐘)

之後再叫咗三個套餐有:

蝦沙律: 當前菜都OK,不過啲蝦得嗰三粒又真係太少囉

燒乳鴿: 乳鴿燒得皮脆肉嫩,又大隻有肉,配埋d醬汁,都唔錯

海鮮焗飯: 夠熱,餸比出面多啲,但因為跟餐變咗細碟唔多夠食

最後30分鐘前叫咗疏乎里
  • 只推介梳乎里ONLY~(見隔離一對情侶都上黎兩人食一個梳乎里咋)
2009-02-03 24 浏览
幾年前食過我覺得好得,但今次食就完全唔掂.黎個時覺得好開心,好靚,但真係虛有其表,外圍好似蛋糕,中間泡沫,似係d生蛋白泡,個底一樣恐怖,一片片~5mm-8mm ge熟蛋(我地有食少少,係蛋黎)...........仲要係綠綠地色.當然失望,但真正令人嬲係個部長ge態度.我地同waiter好好聲氣話個疏乎里好似同平時唔同,咁佢話同部長講,叫左個著西裝ge過黎.但首先佢無行近我地張枱黎,保持大約三個身位距離,我俾佢睇個塊綠色蛋,佢就講埋d好難明白ge解釋,佢話甚麼整定,又甚麼d糖黎,又咩d糖係個底,我話有塊咁ge野,最後佢只講句食得ga,跟住走左去......我地都未講完, 佢就一去不回...........佢ge態度根本無心去處理呢件事,佢ge態度令我感覺好差.我唔想俾呢間咁ge餐廳,咁ge食物同咁ge服務態度影響自己ge心情,所以好快叫自己唔好再理呢舊野,亦都叫waiter收左舊泡沫硬底疏乎里.最衰無影相,俾大家睇實物勝過千言萬語,我諗呢舊係完世界最恐怖ge疏乎里.

幾年前食過我覺得好得,但今次食就完全唔掂.

黎個時覺得好開心,好靚,但真係虛有其表,

外圍好似蛋糕,中間泡沫,似係d生蛋白泡,
......
仲要係綠綠地色.

當然失望,但真正令人嬲係個部長ge態度.

我地同waiter好好聲氣話個疏乎里好似同平時唔同,
咁佢話同部長講,叫左個著西裝ge過黎.

但首先佢無行近我地張枱黎,保持大約三個身位距離,
我俾佢睇個塊綠色蛋,佢就講埋d好難明白ge解釋,
佢話甚麼整定,又甚麼d糖黎,又咩d糖係個底,

我地都未講完, 佢就一去不回...........

佢ge態度根本無心去處理呢件事,佢ge態度令我感覺好差.

2008-12-18 68 浏览
12 DEC 黎之前都睇左各位的comment 都預計無服務質素可言, 但經過自己的親身經歷之後發覺情況更惡劣。一埸黎到當然想試下出名的瑞士雞翼喇…但話因為禽流感無雞翼賣,所以叫左:..1.瑞士汁炒河….味道尚可2.會豬排飯 …..豬排很淋滑,味道不錯3.梳乎里……….不太甜, 好吃4.瑞士汁乳鴿乳鴿攞黎時己見到有部份紅色…未熟的, 本來以為只是少少的一部份未熟, 我地都照食喇.。但食落, 發覺以成隻的比例有半隻係唔熟的, 但都想話番俾d 侍應聽。叫左一個著黑色西裝, 名牌上的名稱叫 L.K. 應該較為高級員工。 我同佢講隻乳鴿唔熟., 佢就一路行過我地圍枱, 一路話”番焗囉”, 但知後一點兒會同我地跟進的行動都無。到另一位著啡色衫的侍應來收走, 未熟的程度令到我地不敢食的乳鴿時, 我再一次同佢講”你地的乳鴿係唔熟喎”, 佢笑笑口咁同我講” 咁可以點”……。我就同番佢講” 我無諗過要你換過一隻 或 cancel 乳鴿的 order, 只係想同你講番個情況啫”. 其實佢只要講番句, 會同廚房跟進番都好呀.埋單時叫了一個白頭髮著黑色西裝的員工, 因為在我們用膳時, 發覺佢好主動, 服務

1.瑞士汁炒河….味道尚可
2.會豬排飯 …..豬排很淋滑,味道不錯
3.梳乎里……….不太甜, 好吃
4.瑞士汁乳鴿

埋單時叫了一個白頭髮著黑色西裝的員工, 因為在我們用膳時, 發覺佢好主動, 服務態度良好。佢俾單我時, 我又講一次乳鴿的問題。 佢話”咁你一早同我地講嘛”, 我”己經同 L.K. 講左, 但佢無理我, 同另一位侍應講, 佢問番我可以點喎”.

總之成餐飯, 我唔覺特別好食, 完全搵唔到理由我會去多一次食飯。
  • 梳乎里
2008-12-10 16 浏览
成日都見電視介紹太平館, 同屋企人都心思思想試左好耐今日終於的起心肝黎左黎得呢度, 都係order左幾味招牌菜乾炒牛河: 個味道係唔錯既﹐但一d鑊氣都無﹐樓下食評講得無錯﹐好多茶餐廳都好食過距.條菜心就幾嫩既瑞士雞翼: 真係幾sweet, 但係個人覺得屋企整既雞翼比距好食好多, 唔覺有咩特別燒乳鴿: 呢個係全晚最好既一樣, 乳鴿燒得皮脆肉嫩, 配埋d醬汁, 唔錯疏乎里: 最高期望係呢樣, 但食得最嘔血都係呢樣. 一"筆"落去已經覺得唔對路, 好似好濕0甘, 食落去真係同食d甜甜地既泡無咩分別.. 從未食過0甘差既梳乎里, 係失準了嗎? 見到後面檯都係一樣情況, 食左幾啖就食唔落去喇一個字﹕差同屋企人都失望透頂, 零願去茶餐廳或者大排檔食好過
成日都見電視介紹太平館, 同屋企人都心思思想試左好耐
今日終於的起心肝黎左
黎得呢度, 都係order左幾味招牌菜

一個字﹕差
同屋企人都失望透頂, 零願去茶餐廳或者大排檔食好過
2008-12-03 8 浏览
呢次干炒牛河失準了,鑊氣火喉不夠油太多,很多荼餐廳比它好。好彩另外蝸牛豬扒焗飯好食(第一次試),D汁好正,蝸牛un un 地唔錯,炒反底亦夠乾。羅宋湯料多味濃,牛尾湯夠傑香濃都如常地得。
呢次干炒牛河失準了,鑊氣火喉不夠油太多,很多荼餐廳比它好。

羅宋湯料多味濃,牛尾湯夠傑香濃都如常地得。

2008-11-29 18 浏览
呢間野又係傳左好耐, 講到野瑞士雞翼好鬼好味, 咁今日咁啱經過, 就決定黎試試.無訂枱, 上到去等左一陣就有位。(不過原來訂枱都係7點前到先得)一坐低, 見到個二人餐正合晒心意, 所以睇到無睇到其他野就叫左佢.前菜係蝦沙律: 有2片青瓜同蕃茄, 再加啲薯仔, 面頭有啲沙律醬同埋蝦四隻。味道就真係無謂提, 好似港式西餐廳既味道, 唔知如果唔要蝦, 啲薯仔會唔會多啲呢??干炒肉片河: 好大碟, 但係啲河粉就超唔滑....真係有啲難食, 大把大排檔都好味過佢, 啲菜芯老到阿媽都認得.....啲肉片應該係腌左粉, 我都唔明有乜咁好食, 點解會咁出名? 見到唔多枱枱都叫....唔知其他食客有乜感覺呢??瑞士汁雞翼: 第一啖, 心諗一定會好甜, 點知....苦既?? 我的味蕾有問題, 但係朋友都話係苦, 點解, 佢話都食都甜, 咁我又覺得無想像中咁甜, 但係真係苦.....啲肉都幾滑, 但係都係阿媽個啲滑好多, 啲味都無得比.甜品係古老的西餅, 幾特別, 但係食到咁飽, 都唔會想食, 如果係雪糕會好好多囉!呢個價錢真係好唔抵, 去茶餐廳都好味過佢好多, 為左虛榮, 試了一次就算, 沒有試梳乎里都不

呢個價錢真係好唔抵, 去茶餐廳都好味過佢好多, 為左虛榮, 試了一次就算, 沒有試梳乎里都不覺得有遺憾。