2008-07-14 17 浏览
之前看見這間餐廳有咁多不錯的食評,當中o既心太軟朱古力dessert尤其吸引,所以決定同我太太去慶祝生日。打電話時已預訂埋心太軟,並加埋message,好讓我比太太一個驚喜。預訂時我已同佢講明要食完main course先上,訂位個位小姐話無問題,態度很友善及很有禮貌。當天天氣比較熱,我怕蚊蟲多,所以揀左indoor位置坐,感覺環璄很有情調,很好feel,不錯。我們點了以下的食品︰生蠔半打 Smoky Bay︰幾鮮甜,有海水味羊扒 BBQ Lamb Rack︰燒到剛剛好,只有小小羶,味道不錯大蝦 BBQ King Prawn︰燒到幾實下芝士球 Risotto Balls 幾重芝士味,同個汁好match食完main course之後,我太太要去一去洗手間,個白衫waiter竟然攞個dessert黎,佢重點埋支蠟燭並放底個dessert,我同佢講o左兩次轉頭先攞來, 佢都唔理,走開埋,真係太離譜,激得我呀﹗究竟訂dessert係為了甚麼呢?唔係要比個驚喜另一半咩﹗?若結果係咁,我又使咩訂呢?這同我當住我太太面前叫個dessert有咩分別呢?最後當我太太回來時,見到個溶了一半o既雪糕,而d
我們點了以下的食品︰
生蠔半打 Smoky Bay︰幾鮮甜,有海水味
大蝦 BBQ King Prawn︰燒到幾實下

究竟訂dessert係為了甚麼呢?唔係要比個驚喜另一半咩﹗?若結果係咁,我又使咩訂呢?這同我當住我太太面前叫個dessert有咩分別呢?最後當我太太回來時,見到個溶了一半o既雪糕,而d朱古力字又被溶了的雪糕遮了一半,那重有咩麼驚喜可言﹗可惡的白衫waiter

對我來說,我太太的生日是很重要的。價錢貴並不重要,最重要是食物是否好味,waiter態度是否友善,環境是否舒適。這間餐廳合乎了我的要求,可惜我給太太的驚喜卻變成失望,想到這點真的非常非常失望。
我絕對唔會再來這裡食飯。
2008-07-09 31 浏览
若你問我到山頂應該在那一家餐廳用膳最好,我會毫不遲疑地說 : " 這裡吧!"。我還是以前一樣,習慣稱這裡為 - 紅磚屋。我不是說其他山頂的餐廳都是垃圾,我只是一廂情願地鎖定這裡是山頂的一個最重要飲食地標。這也許是情懷,是回憶 - 這幢紅磚屋是少數陪著我一起長大的地方。從以前兒時的合家歡山頂漫步後用餐,青少年時代一大伙朋友經常喧嘩聚腳之地,拍拖時絲絲細語的浪漫晚餐場所,巳至現在陪外國賓客來港一睹維港夜景後用膳之所,太平山餐廳恍惚就是我生活中不可或缺的一部份.......紅磚屋的外貌與內部的裝修改變了不少,東主亦數度易手。現在這裡是個美食大溶爐,各國菜色應有盡有,對遊客商旅而言,這樣的餐單是十分管用。一般來說,這類形打著國際美食總滙旗號的食肆多半是雜而不精,乏善足陳, 此店卻是個絕少數的例外。直到今天,與我一同光顧過的無數老外對這店食物的評價都異口同聲說句好。對一般要求不高的遊客,這裡廚師的手藝應付他們要求絕對綽綽有餘。不俗的菜色這裡實在太多,不能盡錄,但 Tandoori chicken 是我認為他們做得非常出色的一道菜,很少地方的 Tandoori chicken 能像這店一樣做得不太

紅磚屋的外貌與內部的裝修改變了不少,東主亦數度易手。現在這裡是個美食大溶爐,各國菜色應有盡有,對遊客商旅而言,這樣的餐單是十分管用。一般來說,這類形打著國際美食總滙旗號的食肆多半是雜而不精,乏善足陳, 此店卻是個絕少數的例外。直到今天,與我一同光顧過的無數老外對這店食物的評價都異口同聲說句好。對一般要求不高的遊客,這裡廚師的手藝應付他們要求絕對綽綽有餘。不俗的菜色這裡實在太多,不能盡錄,但 Tandoori chicken 是我認為他們做得非常出色的一道菜,很少地方的 Tandoori chicken 能像這店一樣做得不太乾枯而還帶有肉汁......

很多東西當你經常接觸後膩的感覺都不禁油然而生。但很奇怪,雖然在山頂看著維港夜景巳不知多少次,我從沒半點膩的感覺,不同年代的維港夜景就有著不同的美態。對紅磚屋的感覺亦是同樣 - 到今天為止我還未有膩的感覺。這到底是我的腦袋戰勝了舌頭還是東西是真的好呢,就讓看官自行找尋答案求証吧.....

2008-06-28 14 浏览
芝士莧菜焗蠔, 呢道菜賣相真係一流, 蠔係有3大隻, 芝士焗得好香而莧菜又好嫩, 好好味
芝士莧菜焗蠔, 呢道菜賣相真係一流,
蠔係有3大隻, 芝士焗得好香而莧菜又好嫩, 好好味

Nice Cake
Nice Cake
  • 芝士莧菜焗蠔
2008-05-30 21 浏览
The environment of this restaurant is very good! We have tried the tadoori sea bass , lamb rack and caesar salad. The taste of food is very very good and the service of the waiters is also very good.
  • tadoori sea bass
  • lamb rack
2008-05-12 22 浏览
今年經濟好情人節這一餐訂位也不容易幸好想起這百年古蹟吃晚上的第二轉等了十多分鐘才可入座遲訂位的要坐外頭二月仍未回暖外頭的風算很大不過其實不會太冷事關一來給樹呀傘呀全擋了山下的景二來桌子放得實在太近還用上國泰商務客位最新的排法全斜排的設計務求放得下最多的座位好狠還可以食煙明知這天禮物雜物特別多嘛也沒辦法了這個價位今年算中價而已每位先來香檳一杯禮物一份煙鴨胸沙律砌得像玫瑰花一般是最有心思的一款味道也不俗鮮蟹肉濃湯海鮮濃湯偏咸了一點蟹肉也很少主菜炭燒安格斯牛柳配大蝦牛扒有香濃的炭燒味很好吃不過蝦肉不夠肥蝦頭也普通 香焗鴛鴦魚餐牌就是monkfish and salmon堆成一座小山似的而且焗得很滑清淡得來也感受到不同的魚味最後的熱情果甜點就酸了點紫色的就更有點藥水味都已經飽了就沒有吃完咖啡或茶客人很多侍應們都應接不下也是那句這些日子是要寬容點想細心感受一下百年古蹟的情懷還是平日吧
今年經濟好

這些日子是要寬容點

想細心感受一下百年古蹟的情懷
還是平日吧
(非会员)
今次係我第二次寫的食評! 食完之後, 坐緊喺餐廳度都真係已經忍唔住要講下嘢囉...(老實講, 貴我就預左架喇, 但我都係想食返d值得少少嘅美食佳餚啫. 入得嚟就係食好嘢嘛.)其實我都係第一次嚟呢間rest., 因我好耐之前都經已想嚟到訪一下, 而且又見到有d食評講到好唔錯好似識飛咁, 就趁今次mother's day呢個日子就帶mum嚟試試菜囉...真係又貴又普通(maybe我叫唔啱招牌菜啦), 有d評家都講得無錯, 一句講晒: 貴夾唔飽! 大食小小都唔掂呀...!! I order: (4人用)1. Melbourne, Oyster (Clifford..) $200 (half dozen)我無記錯佢係標榜住meatly & juice定還是係firm & mild salty的: 味道都OK la, 而且我覺得價錢都唔算太貴! (唔止我一人咁講)2. 墨西哥薄餅(vegin) $88 (6pcs)係小吃嚟嘅, 好似印度薄餅咁, 入面包住咗d chesse, 我覺得都唔錯, 因我like chesse(但唔夠濃chesse味), 仲有d沙津醬同牛油果醬醮3. 香炸芝士雜菜義大利

2. 墨西哥薄餅(vegin) $88 (6pcs)

3. 香炸芝士雜菜義大利飯團 $108 (得3粒)
食落去其實就唔係好試到味, 即係無乜出色, 唔太濃味, 唔講都唔知道有chesse喺入面咁, 有蕃茄汁拌住, 可以啦!

4. 萫茄汁大蝦長通粉 $188-198
又話d通粉會林林地, 騙人的...., 完全無特別, 我整都好食過佢, 好食的我...通常見到呢d pasta類嘅food我都會encore, 但呢個...., 我都放棄喇, 連spaghetti house都好過佢(好過幾多都不在話...)

5. 日式三文魚荷葉蟹肉炒飯 $188-198
呢個菜係我唯一一個可以話最香嘅菜囉...但不過d汁就真係可以假手於人囉, 因為我覺得都只不過係d普通鰻魚汁嚟嘅(我媽媽都一吃就吃得出來), 個魚雖然香但實得滯, 個飯一d都食唔出menu提及嘅蟹肉, 唔睇返都唔知..., d飯一d都唔香炒飯味, 炒得一粒粒(睇你喜唔喜歡吃硬飯), 但軟硬就見仁見智啦!

服務: 我哋一入去餐廳就有人問我係咪reservation, 之後等咗陣confirmed就有人帶位入去, 入到去張台度, 個女仔都根本無話邊一張指明比你睇, 淨係識得企响度, 張枱無咗張chair佢又無反應, 我問佢佢先至喺隔離求其拉張過嚟, 真唔掂!!!! v,v 到我點菜嘅時候有位waiter都ok, explain得幾details(欽點一下個四眼哥哥...唔錯...)

呢個價錢只係食環境...並無其他可言....

總括來說, 如無意外或特別日子...口味要求低左品味要求高左的話...又或者吾係發左達的話...我是不會再來的!! 因我真的覺得..不需用這個價錢都吃到好多更好更出色的佳餚!!!
不知道有没有其他知音人都有這個同感呢??
2008-04-27 10 浏览
很久沒有來山頂餐廳了不是因為不喜歡這裡只是太遠而已之前都是來吃晚飯的但今次就來試個high tea點了個Latte, 加個club sandwiches.無論賣相, 味道, 環境全是一流水準依然保持了他的獨特風味不要小看club sandwiches要好食, 入面材料及份量非常重要而且做法不一至於Latte, 香滑純厚加上優雅環境, 食得非常舒服如果有時間, 我一定會再來不過自己揸車都要行好遠先到>.<
很久沒有來山頂餐廳了
不是因為不喜歡這裡
只是太遠而已

之前都是來吃晚飯的
但今次就來試個high tea

點了個Latte, 加個club sandwiches.
無論賣相, 味道, 環境全是一流水準

依然保持了他的獨特風味

不要小看club sandwiches
要好食, 入面材料及份量非常重要
而且做法不一

至於Latte, 香滑純厚

加上優雅環境, 食得非常舒服

如果有時間, 我一定會再來
不過自己揸車都要行好遠先到>.<
2008-04-14 30 浏览
四月十二日, 同左我BB去左LOOKOUT食飯! 個日山頂好大霧! 但令晚飯再加添左幾份浪漫!餐廳氣氛一流! 有LIVE BAND!可以選擇室內室外!外面係一間西式的浪漫小屋, 加上夜晚有燈飾點綴!小燈泡加上燭光~再加上情歌!簡直浪漫滿瀉!我和BB點左一個泰式粉絲沙律, 一個蟹腳蕃茄意大利飯, 一個肉眼扒跟焗薯和我一早PRE-ORDER的一個甜品給BB!食物一流! 每一樣野都好有水準~ 而暖心朱古力更加加上了我給BB的祝福!甜到漏~
餐廳氣氛一流! 有LIVE BAND!可以選擇室內室外!
2008-04-11 29 浏览
上次來這裡已經是兒時的時候,印象都很模糊,唯一仍有印象的,就是這裡的食物味道很好~前陣子,公司的午飯美食團又再次出動,因為新任經理還沒上班,所以在"無王管"完結之前,得好好利用兩個小時的件午飯時間....呵~當天的天氣非常的好,晴朗而吹著一點點涼風,坐到半玻璃之下,感覺好像置身在外國般,如果可以懶洋洋地享受這頓午餐,那真是實屬難得。這裡的價錢一點都不便宜,跟去文華酒店差不了多少,要來嘗菜的要有一點心理準備啊。我們點了的主菜有:燒牛膝、大蝦長通粉和雞肉凱撒沙律。牛膝的味道不算太濃,煮得也入味,不過還是又一城的"小意大利"店做得較為出色。長通炒從外表上看不到有些特別,入口之後才發現大有內涵。醬汁帶著茄醬的鮮甜,大蝦則爽口彈牙之餘,數量也有不少(8~10隻),應該是新鮮蝦來的。雞肉凱薩沙律的蔬菜很新鮮,至於雞肉只屬一般而已。如果在風和日麗的情況下在這裡嘆著美食,絕對是一個很好的選擇。

雞肉凱薩沙律的蔬菜很新鮮,至於雞肉只屬一般而已。

燒牛膝
顏色艷麗的長通粉
只屬一般的凱撒沙律
2008-04-06 9 浏览
It has become a tradition to dine with my friends whenever they return to HK from abroad for holiday.Always the same dishes:1) Seafood platter- simply the best. $ is totally reasonable considering the quality & quantity of the oysters, clams, mussels, prawns & crab legs.2) Fried calamari- good spiciness amongst the calamari texture. But seemingly the quality of this has gradually gone down...will see3) Molten chocolate cake- heavenly with dark rich chocolate lava with cold vanilla ice-cr

Always the same dishes:

3) Molten chocolate cake- heavenly with dark rich chocolate lava with cold vanilla ice-cream

Environment? What can I say? Excellent, relaxing & fresh. (we always sit outdoors as we can smoke cigars afterwards)

Service? Really depends on your luck. Admittedly this can vary greatly

A high recommendation !
2008-03-23 5 浏览
上星期黎左呢度食晚飯, 兩個人都係第一次黎, 所以都有d緊張, 希望個結果係正啦!入到去環境十分舒服, 伙計招呼坐底後就睇下有咩好食先, 兩個人商量左一陣, 要左個墨西哥粟米片, 芝士莧菜焗蠔, 一客肉眼扒跟油飯配黑椒汁同埋焗肉醬意粉!等左一陣最先到係芝士莧菜焗蠔, 呢道菜賣相真係一流, 蠔係有五大隻, 芝士焗得好香而莧菜又好嫩, 好好味, 不過隻蠔師傅就覺得焗得唔係好夠熟, 有d生蠔感覺, 要扣d分喇; 墨西哥粟米片份量係勁多, 作為一道前菜份量真係太大, 而賣相又麻麻, 睇耐少少直頭有d倒胃感覺, 粟米片就真係好脆, 不過由於太多關係, 所以都係食唔晒, 跟住叫個伙計收左佢, 而個伙計見食剩咁多就好主動咁問有咩問題, 師傅就一五一十同佢講番囉; 一客肉眼扒跟油飯配黑椒汁, 肉眼份量都好大份, 好似有成十一安士, 肉眼要左五成熟, 好有肉味而且好鬆同好腍, 真係好靚, 而黑椒汁就好香不過都幾辣, 而油飯就一般, 飯係好油但冇左香味, 可以啦; 而焗肉醬意粉份量反而唔算太多, 而且焗得好香, 肉醬好好味, 不過意粉就好硬, 於是師傅唯有叫伙計再煮腍d, 煮完後就好少少!飯後再食左個甜品

飯後再食左個甜品, 不過師傅又唔記得係咩喇, 而甜品都幾好味, 但係就甜左少少; 最後個伙計好主動咁同師傅講個甜品公司簽比我地食, 而再送多兩杯餐茶比我地, 刻師傅覺得佢地好在乎客人感受, 個感覺係非常好!

總括黎講食物質素唔算特別出色, 但環境就比常舒服, 因為當晚仲有樂手現場演繹一d英文歌, 氣氛係非常柔和; 而服務態度係十分優質, 但價錢就唔平, 埋單大約九舊水, 下次會唔會再黎就未知, 一切隨緣! 笑臉係比當晚優質服務!
2008-03-09 8 浏览
2008年3月7日,太平山餐廳本來今天晚上想去淺水灣吃晚飯的,但那裏這天晚上有function,所以訂不到位了,所以行程第三站去了山頂。也不是第一次來喇,上次吃完後還不用付錢(有人請嘛),印象特別好啦。事隔數年,再來回味一下。香炸芝士雜菜義大利飯團($98):波波里的是牛芝士Gorgonzola加Risotto,跟tomato basil & aioli sauce,雖然在戶外很冷,但食物很熱,芝士味道沒有記憶中的香,但配個番茄醬仍然可口討人喜愛。Escargots($92): 牛油蒜蓉焗薯蓉田螺,田螺唔算大,同埋淡了少少。加點鹽巴好味一點。Oysters Rocketsfeller($188):賣相一流,蠔有5只,好大只,莧菜加芝士,好香啊。好滿足。Murgh Vindaloo($162):侍應提示了3次這個印度咖喱雞花紅飯很辣。由於天氣冷,我們即管一試。看到花紅飯覺得portion好像細了點。入口都幾辣,是極限的邊緣,喝幾口水還可以。有印度咖喱的香,但還是少辣一點才可以欣賞到食物的真味。反而花紅飯沒有覺得很好,始終一粒一粒鬆散的印度米不安太合我的胃口。Warm centered C
2008年3月7日,太平山餐廳

Warm centered Chocolate cake with ice-cream:兩個甜品頗令人失望,特別是這個。等了20分鐘,賣相還好,但一切開,中間都熟透了,沒有令人期待的朱古力漿,是一個全熟且有點實的朱古力蛋糕,每話可說。

Crisp Apple tart with ice-cream: 這個也不見得好,蘋果撻的皮很薄,但不脆,只是有點韌吧了。一片一片的蘋果鋪得再漂亮也彌補不了。

但我始終很喜歡這兒的環境氣氛,很warm很cozy,希望下次再來的時候,甜品的質素能有所改善。
2008-03-03 16 浏览
跟女朋友過生日,在Open Rice見到呢度好評好多而且仲可以預訂生日蛋糕寫名字給對方一個驚喜訂位禮貌都好好上山頂有點塞車,打比佢話要遲半個鐘,一樣好好禮貌(至少唔會係O個D「警告」︰遲幾耐就唔hold檯之類)七點幾到左,餐廳環境很有情調,很浪漫而且附近很多"暖爐",就算山頂有點寒都不會冷侍應服務很貼心很有禮貌,服務好都值一大半啦叫左︰---凱撒沙律︰新鮮、好吃、開胃---意大利芝士飯團︰香、有芝士味又不會太滯,汁很好吃---忌廉煙三文魚長通粉︰份量都幾夠,幾好味我事先O係電話講左我想個蛋糕係自己拎去到時我靜靜雞行開左再confirm多一次Waiter好好笑,好認真咁同我講會盡辦法提我行開跟住見到佢都時不時望呢邊睇下我地幾時食完我同女朋友坐得比較偏遠,好靜但一樣成日有Waiter黎serve同留意,服務真係好好跟住食到咁上下就見到個WAITER同我打眼色我就同女朋友講行開陣(衰在Toilet個方向唔o岩=0=)然後就拎去比女朋友,Waiter驚蠟燭熄仲一直跟住我行去之後又同我女朋友講生日快樂蛋糕弄得很好吃,字也很漂亮再送上一早準備好的生日禮物,女朋友很開心=)到走的時候其他Waiter
跟女朋友過生日,在Open Rice見到呢度好評好多
而且仲可以預訂生日蛋糕寫名字給對方一個驚喜
訂位禮貌都好好

上山頂有點塞車,打比佢話要遲半個鐘,一樣好好禮貌
(至少唔會係O個D「警告」︰遲幾耐就唔hold檯之類)

七點幾到左,餐廳環境很有情調,很浪漫
而且附近很多"暖爐",就算山頂有點寒都不會冷

侍應服務很貼心很有禮貌,服務好都值一大半啦

叫左︰
---凱撒沙律︰新鮮、好吃、開胃
---意大利芝士飯團︰香、有芝士味又不會太滯,汁很好吃
---忌廉煙三文魚長通粉︰份量都幾夠,幾好味

我事先O係電話講左我想個蛋糕係自己拎
去到時我靜靜雞行開左再confirm多一次
Waiter好好笑,好認真咁同我講會盡辦法提我行開
跟住見到佢都時不時望呢邊睇下我地幾時食完
我同女朋友坐得比較偏遠,好靜
但一樣成日有Waiter黎serve同留意,服務真係好好

跟住食到咁上下就見到個WAITER同我打眼色
我就同女朋友講行開陣(衰在Toilet個方向唔o岩=0=)
然後就拎去比女朋友,Waiter驚蠟燭熄仲一直跟住我行去
之後又同我女朋友講生日快樂

蛋糕弄得很好吃,字也很漂亮
再送上一早準備好的生日禮物,女朋友很開心=)

到走的時候其他Waiter都有跟她說生日快樂
很開心給女朋友一個開心難忘的生日=)

p.s.廁所乾淨但很暗,我跟女朋友一樣的感想XD
意大利芝士飯團
忌廉煙三文魚長通粉
預訂的生日蛋糕
2008-02-16 7 浏览
2月15日,坐indoor,溫暖但少嘈,都多人呀!叫左炸魷魚圈作餐前小食,份量好多,微辣,好醒胃!主菜叫左印度烤雞配原味nann,上檯sa sa聲,好味!另外rib eye跟薯條+沙律,rib eye 5成熟,有肉汁,好味過outback wor!!仲有一杯懷舊紅豆冰..好香椰味!貫徹作風,飽都食,但都食唔晒,捧住個肚走..haha!!服務周到,坐低侍應即刻捧個花架比我擺花!而我亦正式成為人家未婚妻!
2月15日,坐indoor,溫暖但少嘈,都多人呀!
叫左炸魷魚圈作餐前小食,份量好多,微辣,好醒胃!
主菜叫左印度烤雞配原味nann,上檯sa sa聲,好味!
仲有一杯懷舊紅豆冰..好香椰味!
貫徹作風,飽都食,但都食唔晒,捧住個肚走..haha!!
2008-01-18 16 浏览
前幾天同老公仔興祝生日, 唸來唸去最終是選了太平山餐廳, 貪這裡室外位置情調好, 可惜當晚實在太凍,裡面d位又full晒, 改唔到, 所以唯有一邊忍凍一邊吃啦! (註: 餐廳本身有暖爐裝置, 但實在太凍, 所以幫不到什麼)但係d侍應報務不錯, 我們點菜時他提議我們不要先點太多份量, 可住食住點, 慢慢食wow! 仲有, 後來見我快凍“彊”, 還比佐個暖水袋我, 認真細心!當晚吃了:-二人份量的海鮮魚生冷盆(好生鮮, 但可能天氣不太配合, 所以utility低左小小)-buffalo wing (好味, 可再spicy d!)-龍蝦湯(好味!) –因為怕吃得太多, 所以叫了一客share! -乾茄xx蔬菜長通粉(好入味!)-肉眼牛排(本人不吃牛, 但老公仔說不錯wow! 註: 他對吃比較有要求! 佢仲叫了杯好酒tim!!)總括來說真的不錯, 比峰境好吃, 氣氛亦好d! 值得一試!

當晚吃了:
-乾茄xx蔬菜長通粉(好入味!)

總括來說真的不錯, 比峰境好吃, 氣氛亦好d! 值得一試!