2025-08-27 0 浏览
有屋企人生日,所以決定去山頂玩一日!之前有朋友都介紹過太平山餐廳呢間門口睇落好貴,但其實菜式價錢都非常合理嘅餐廳。於是決定入去一試!餐廳個vibe 100分,我哋帶住小朋友有少少嘈侍應們都非常耐心幫我哋安排座位,喺等待食物嘅過程仲可以喺出邊影相打卡。山頂主打遊客嘅地方,呢間餐廳係提供多國菜,東南亞、西式仲有港式!今次我哋叫咗Butter Chicken、carbonara、青咖喱蔬菜、仲有招牌焗豬扒飯!個人認為評分最高嘅就係焗豬扒飯,個汁調得酸酸甜甜非常開胃,豬扒都相當厚身但係要彈嘅就係炸得太乾冇肉汁。至於Butter Chicken都相當唔錯,配上印度嘅長米飯,但個人認為始終係華人,長米飯嘅味道唔係人人可以接受。但整體餐廳嘅味道分為同服務,我都可以比到80分。

2025-08-11 222 浏览
🔸美國西冷牛扒 配阿根廷青醬 薯條美國西冷牛扒嗌咗medium,外層有好靚嘅烤紋,肉質厚實嫩滑,配阿根廷青醬帶有清新草本香氣。美中不足係接近脂肪位置有筋,少少靭。薯條炸得香脆唔油膩,有啱啱炸起嘅熱氣。🔸意大利肉醬貓耳朵意粉肉醬味道濃郁帶香料味,好夠味又唔會過鹹。貓耳朵意粉口感煙韌有彈性,份量適中🔸墨西哥雞肉薄餅(Quesadilla)芝士同啲餡料好豐富,碟旁有酸忌廉同番茄辣醬,令味道更加多層次,食完好滿足。今次坐咗喺戶外,傍晚時分會提供有盞枱燈,更添氣氛。旁邊有風扇,唔算熱,用餐時亦冇遇到昆蟲。不過侍應唔多,請侍應斟水同埋單都叫咗兩次先serve到我哋,以依個價位嘅餐廳,覺得service有改善空間。
🔸美國西冷牛扒 配阿根廷青醬 薯條
美國西冷牛扒配阿根廷青醬、薯條

🔸意大利肉醬貓耳朵意粉
意大利肉醬貓耳朵意粉

🔸墨西哥雞肉薄餅(Quesadilla)

2025-08-09
美國西冷牛扒配阿根廷青醬、薯條
意大利肉醬貓耳朵意粉
墨西哥雞肉薄餅
晚上到餐廳晚飯 ,現場氣氛唔錯, 食物方面ok , 餐廳職員服務態度良好, 招呼周到有禮貌 ,但眼見有一位餐廳男職員穿黑色長褲黑色卹衫戴眼鏡態度非常之差, 以及非常冇禮貌,對答客人查詢態度非常之差仲差過茶餐廳職員,感覺上佢好似想講客人走, 影響曬成間餐廳嘅形象, 希望餐廳方面會重視這個問題, 以免影響餐廳嘅形象。
2025-05-23
  • 澳洲和牛炒河
2025-04-05 1623 浏览
有很久沒有到過山頂,常常都希望再去一趟看看近年太平山頂的風光,終於昨天公眾假期約埋朋友到「紅屋仔」食飯,本打算揸車,但跳到上架15號巴士就不如直坐到終點站,一下車看到人群湧湧,尤其纜車站方向,大部份是內地遊客,其實昨天天色已不太好,我們上到去都已經6:30至七點之間,便決定行一會才找地方晚飯,上到商場,看到每間餐廳都排長龍,但反而商舖內就不太多人,大部份人都在外看夜景,約7:30左右我們便到紅屋仔,行入去已經見到不似預期多人,約6剩客,室外則只得一枱,餐廳環境其實同多年前也沒有大轉變,都算優雅;看到餐牌食物價錢都不算太高,尤其是亞洲食品,反而西餐就略貴,我們點了泰式金邊粉、海南雞飯和龍蝦湯,龍蝦湯味道都算香濃,海南雞也好滑、但油飯就偏「生米」、湯亦淡口,個金邊粉就頗多、味道略嫌重及「黏」口,整體來講非常普通,但服務態度其好、侍應笑容友善可躬,是晚體驗尚算合格。我們約8:30到巴士站排隊,人龍多到不得了、打咗幾個蛇餅,要半個鐘才可上到15號下山!奉勸各位,公眾假期都是不要到這旅遊熱點😳
2025-04-04
2025-03-28 1586 浏览
The Peak Lookout, located at the summit, features a stunning green design that creates a refreshing and picturesque atmosphere. The beautiful surroundings make it an ideal spot to relax and enjoy a meal while taking in the views.I tried the fish, which was a bit on the dry side, but it was still flavorful. However, the real highlight of the meal was the dessert. The pudding was deliciously sweet and rich, making it a delightful treat to finish off the dining experience.Overall, The Peak Lookout

Overall, The Peak Lookout is a lovely place to visit, offering a beautiful setting and satisfying desserts that are sure to please.
2025-03-22 1423 浏览
選了坐户外d蚊多到嚇親,服務員態度差勁!去食個下午茶叫了一杯ice latte係完全得奶水味,一點咖啡味都無,再叫一杯普通熱咖啡都係完全無咖啡味,之後叫左一個水牛城雞亦,只係炸到乾哂嘅雞亦再淋d辣椒仔汁上去,再叫左個太平山頂公司三文治,只係得d硬骨骨嘅雞肉,超薄蛋皮,同生菜,配上炸到乾爭爭嘅薯條。總結2個字"把鬼",不會再去,只是搵遊客錢嘅地方,還有沒有泊車優惠,這餐廳不屬於商場舖的,這是政府的物業!

水牛城雞亦
ice latte/熱咖啡
2025-03-18
2025-03-01 2069 浏览
今日同媽咪帶左阿公上山頂兜個圈,順便book左著名既太平山餐廳食晚飯。餐廳屬於二級歷史建築,一直都好想黎試下同參觀下🤩服務方面,今晚我地book左6點,我地大約15分鐘前就去到,餐廳都俾我地預先入去影下相,坐下先👍🏻本身用餐時間係90分鐘,但係坐底左職員好快話第二輪取消左booking,我地可以慢慢食☺️環境方面,餐廳裝修好靚,保育亦都做得唔錯,衛生都唔差👍🏻食物方面,餐牌食物有一半都係以泰國、印度、東南亞為主,味道不過不失,價錢亦都唔算平😅至於氣氛,餐廳入黑之後室外氣氛好好,好適合坐低飲野傾計👍🏻總括而言,哩度我覺得點都要黎一次,食下小食飲下野都值得推薦,但食野就未必會再黎喇😅

環境方面,餐廳裝修好靚,保育亦都做得唔錯,衛生都唔差👍🏻

至於氣氛,餐廳入黑之後室外氣氛好好,好適合坐低飲野傾計👍🏻

小食拼盤
泰式青咖喱雜菜
泰式馬拉盞炒時菜
鮮菠蘿海鮮炒飯
泰式炒金邊粉
Margarita
2025-03-01
今次嚟到 The Peak Lookout,環境一流,望住太平山景,氣氛相當放鬆同有情調,特別適合 chill住食餐飯,歎住紅酒!✨🍷📌 Butter Chicken with Rice + Garlic Naan 🍛🫓牛油雞配飯 絕對係呢餐最令人滿意嘅菜式!雞肉 嫩滑入味,醬汁 超濃郁香滑,牛油香氣十足,帶住少少蕃茄嘅微酸,平衡感做得好好!🍛 加咗 蒜香烤餅 (Garlic Naan),焗得外脆內軟,蒜香十足,沾住牛油雞汁一齊食真係 完美組合,醬汁濃郁到想 用naan抹乾淨!😆✨📌 Buffalo Wings 🌶️🍗水準唔錯,雞翼 炸到外皮微脆,肉質仍然保持嫩滑,醬汁微辣帶酸,帶有少少美式風味,配埋藍芝士醬更加惹味,作為開胃小食好適合!🔥📌 Prosecco & Red Wine 🍾🍷飲品方面點咗 Prosecco 同 紅酒,Prosecco 帶微氣泡,口感清爽,配搭Buffalo Wings幾夾!紅酒則係 單寧感適中,酒體順滑,配埋牛油雞 味道更加有層次,飲住酒望住夜景真係幾浪漫!✨📌 總結The Peak Lookout 唔單止有靚景,食物水準都幾穩定,特別係 印度菜做得幾有水準,

📌 Buffalo Wings 🌶️🍗

📌 Prosecco & Red Wine 🍾🍷

📌 總結
The Peak Lookout 唔單止有靚景,食物水準都幾穩定,特別係 印度菜做得幾有水準,醬汁味道濃郁,配 naan 簡直一流!🍛🥂 環境舒適,適合輕鬆聚會或者想chill住飲杯酒,歎個悠閒夜晚,下次想再試埋佢哋其他異國菜式!💯✨
今日同朋友上山頂玩,知道太平山餐廳係二級歷史建築,所以一早訂定位感受一下☺️ 嚟到現場真係好有feel,一睇餐牌仲要非常多元化!帶子蟹肉墨魚汁扁意粉真係好正,帶子大大粒,蟹肉多到條條麵麵掛住,配埋墨魚汁意粉好夾好好食!海鮮拼盤有好多款名貴海鮮,啖啖新鮮好滿足啊!之後試埋印度菜,鐵板老虎大蝦好彈牙厚肉,雖然燶咗少少,但都無傷大雅!甜品panna cotta 同crème brûlée 雖然好多地方都食到,但呢度調味同口感都好perfect,食完正餐一定要叫!總結呢度有靚景有美食,嚟山頂玩記住book枱!
2024-12-27
  • 海鮮拼盤
  • Seafood Platter
細細個去山頂,都見到呢間餐廳,但一直都無試過。今晚同家人慶祝生日,想搵間靚d有氣氛嘅餐廳,就book咗呢間😊今晚天氣涼涼地好舒服,所以就揀咗喺室外用餐,感覺氣氛都好d。網上見評論室外好多蚊,好彩又無喎,我咁惹蚊都無事。-小食拼盤~~~水牛城雞翼:微辣,幾濃味,正常味道酥炸魷魚:正常發揮,可能凍咗,d脆皮一夾就甩素咖喱角:好大件,比雞翼辣小小,正常味中東包:普通薄餅,可以點d醬汁食整體嚟講,小食拼盤好普通,不過不失。海鮮闊條麵:蕃茄味,材料有蝦,魷魚,青口,味道都ok燒烤汁豬排骨:份量好多,豬排骨勁厚肉,而且唔un好鬆化。薯條好好味👍🏻又脆又惹味。香燒阿拉斯加野生銀雪魚柳:呢個好味喎👍🏻d魚肉好滑,啖啖肉Book位時同職員講家人生日,想甜品碟上寫Happy Birthday。到職員拎甜品出嚟時,幾位職員一齊唱生日歌,仲安排幫我哋影即影即有,餐廳仲準備咗親手畫嘅生日卡,將即影即有貼上生日卡上,好有heart呀🫶🏻家人表示巧高興😁我都覺得好窩心好加分👍🏻👍🏻👍🏻-人均$400左右,價錢偏貴,但有時食嘢都係包埋環境,所以都合理。

小食拼盤~~~
水牛城雞翼:微辣,幾濃味,正常味道
酥炸魷魚:正常發揮,可能凍咗,d脆皮一夾就甩
素咖喱角:好大件,比雞翼辣小小,正常味
中東包:普通薄餅,可以點d醬汁食
整體嚟講,小食拼盤好普通,不過不失。
小食拼盤

海鮮闊條麵:蕃茄味,材料有蝦,魷魚,青口,味道都ok
海鮮闊條麵

燒烤汁豬排骨

香燒阿拉斯加野生銀雪魚柳:呢個好味喎👍🏻d魚肉好滑,啖啖肉
香燒阿拉斯加野生銀雪魚柳

庆祝纪念
生日
香燒阿拉斯加野生銀雪魚柳
太失望了。估唔到童年夢想會這樣破滅。中秋節想同家人過一個浪漫的中秋,又想持本地老牌餐廳。又睇左YouTube 個旅遊介紹,就上左山頂一間名牌旅客餐廳。太平山餐廳。一早於佢個網站訂位,試佢個主廚介紹的主菜。點知。。。。(個人感覺)先講餐廳嘅空氣啦首先空氣非常之唔流通,冷氣唔充足,我哋個位置喺玻璃屋嗰度近門口,我明白可能係因為開咗門出入嘅關係,成間餐廳室內好多蚊。而且因因為開放式廚房冷氣唔夠,所以我哋不停咁聞到油煙味,情況係會令你不停打乞嗤。同店員反映換咗後一張枱但態度唔好,效果都未有改善。食物唔係特別出色,明白遊客區。主要諗住食個氣氛,點知成個街市咁,唔好話係其他人講野,不停有小孩奔跑,又或者係店員大聲講野(幾個粵語店員),令你覺得你係街市一樣。本來想試埋個甜品先走,但太嬲啦。食完個主菜就唔想要留。點知叫人黎埋單都等左10分鐘。講真,最好禮貌係埋單個個女仔。
太失望了。估唔到童年夢想會這樣破滅。
中秋節想同家人過一個浪漫的中秋,又想持本地老牌餐廳。
一早於佢個網站訂位,試佢個主廚介紹的主菜。點知。。。。
(個人感覺)
先講餐廳嘅空氣啦
同店員反映換咗後一張枱但態度唔好,效果都未有改善。
本來想試埋個甜品先走,但太嬲啦。食完個主菜就唔想要留。
點知叫人黎埋單都等左10分鐘。
講真,最好禮貌係埋單個個女仔。

菠蘿海鮮炒飯
泰式豬頸肉
印度餅
菠蘿海鮮炒飯
印度餅
太平山餐廳 The Peak Lookout🏠好有歐陸設計,百年歷史的餐廳香蒜印度烤包🫓跑2款醬汁,烤包不油膩帶香草味,真係十分好食,推介👍牛油咖哩雞🍖🍗 跟印度飯,雞都好滑,重咖哩雞汁和牛油味,而帶甜易入口再加2杯餐酒,在這環境下享受美食真好正覺得這到的印度菜好正👍員工熱情,講述餐廳歷史,好好傾。 歐陸式設計好有氣氛😃吃飯後又可睇香港夜晚🌃🏙這處也是我憧年回憶的地方。 📍山頂山頂道121號
太平山餐廳 The Peak Lookout🏠
好有歐陸設計,百年歷史的餐廳

香蒜印度烤包🫓
跑2款醬汁,烤包不油膩帶香草味,真係十分好食,推介👍

牛油咖哩雞🍖🍗
跟印度飯,雞都好滑,重咖哩雞汁和牛油味,而帶甜易入口

再加2杯餐酒,在這環境下享受美食真好正

吃飯後又可睇香港夜晚🌃🏙這處也是我憧年回憶的地方。

📍山頂山頂道121號

1923 浏览
2024-08-05
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
信用卡優惠
2024-06-02 6407 浏览
📍太平山餐廳(山頂)呢餐飯絕對唔平😂因為要計埋搭纜車上去&落去~有冇人會特登為間餐廳而搭🚠?🤣🤣不過都好耐冇去山頂,就順便周圍行下。大家都可以行山上去㗎~-紅磚嘅外牆,入面係落地大玻璃🤩🤩可以俯視山頂下嘅風景光線都非常之好👍🏻真係好靚~-牛排肉質都juicy 但有少少筋墨汁意粉幾好食 係唔會變黑色嘴嘅墨汁意粉!水牛城雞翼就有少少鹹-#山頂 #太平山 #太平山餐廳 #中環美食 #中環 #香港好去處
📍太平山餐廳(山頂)
紅磚嘅外牆,入面係落地大玻璃🤩🤩
可以俯視山頂下嘅風景
光線都非常之好👍🏻真係好靚~
牛排肉質都juicy 但有少少筋
墨汁意粉幾好食 係唔會變黑色嘴嘅墨汁意粉!
水牛城雞翼就有少少鹹
2024-05-03 5300 浏览
𝐷𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠 📸:1. 𝐼𝑡𝑎𝑙𝑖𝑎𝑛 𝑆𝑎𝑢𝑠𝑎𝑔𝑒𝑠 𝑅𝑖𝑔𝑎𝑡𝑜𝑛𝑖 $178意大利腸配白汁大窿意粉 𝐵𝑟𝑜𝑐𝑐𝑜𝑙𝑖𝑛𝑖 | 𝑔𝑎𝑟𝑙𝑖𝑐 | 𝑤ℎ𝑖𝑡𝑒 𝑤𝑖𝑛𝑒 | 𝑟𝑜𝑠𝑒𝑚𝑎𝑟𝑦 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚2. 𝑁𝑒𝑤 𝑍𝑒𝑎𝑙𝑎𝑛𝑑 𝐾𝑖𝑛𝑔 𝑆𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 𝐹𝑖𝑙𝑙𝑒𝑡 $358紐西蘭皇帝三文魚扒 240𝑔 3. 𝐶𝑙𝑎𝑠𝑠𝑖𝑐 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 經典意大利芝士餅 $92 (🌟推薦)𝐿𝑎𝑑𝑦 𝑓𝑖𝑛𝑔𝑒𝑟𝑠 | 𝑚𝑎𝑠𝑐𝑎𝑟𝑝𝑜𝑛𝑒 | 𝑚𝑎𝑟𝑠𝑎𝑙𝑎 | 𝑒𝑥𝑝𝑟𝑒𝑠𝑠𝑜4. 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑑 𝑃𝑢𝑑𝑑𝑖𝑛𝑔 麵包提子乾布甸 $88 (🌟推薦) 𝑅𝑎𝑖𝑠𝑖𝑛𝑠 | 𝑣𝑎𝑛𝑖𝑙𝑙𝑎 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒🌟𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛:𝐻𝐾𝐷 $400一間山頂Fine dining餐廳💫每次經過都比佢既環境吸引住😍主菜味道中規中矩🥲價錢小貴但係甜品十分值得叫👍好出色#thepeak #thepeaklookout #central #finingdining #restaurant #foodie #foodie #foodies #foodiegram #instafoodie
𝐷𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠 📸:
意大利腸配白汁大窿意粉

紐西蘭皇帝三文魚扒 240𝑔

𝑅𝑎𝑖𝑠𝑖𝑛𝑠 | 𝑣𝑎𝑛𝑖𝑙𝑙𝑎 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒

一間山頂Fine dining餐廳💫
每次經過都比佢既環境吸引住😍
主菜味道中規中矩🥲價錢小貴
但係甜品十分值得叫👍好出色

#thepeak #thepeaklookout #central #finingdining #restaurant #foodie #foodie #foodies #foodiegram #instafoodie #foodiesofinstagram #foodforfoodies #hkfoodie #foodielife #veganfoodie #igfoodie #surabayafoodies #bandungfoodies ##delhifoodie #foodiechats #instafoodies #foodiefeature #foodiehk #foodieforlife #hkfoodies #山頂 #凌霄閣 #中環 #thepeakhongkong
❤️情人節快到啦,準備好俾你嘅另一伴感受愛嘅滋味未呢?依家「太平山餐廳」推出情人節限定套餐,包括前菜、湯、主菜、甜品同埋茶/咖啡,只需$888/位!.一定要提提大家,只要每對情侶係2月14號嚟享用情人節套餐嘅話,就可以免費獲得Kuoca禮品一份!暫時係香港只有連卡佛先有售炸🙈不過要留意啊,數量有限,送完即止!快啲嚟抓緊時間Book定位啦!💑❤️.前菜 - 日式火炙生牛肉:真係好味到爆炸啊!色彩鮮豔,炙烤過嘅鮮紅色生牛肉,外層微微焦香,內裡保持住完全嘅生狀,一睇就令人垂涎欲滴。入口即化,肉質柔軟,搭配上酸甜開胃嘅柚子汁、大蒜、青蔥同芝麻,簡直係讓味蕾瘋狂舞動!.前菜 - 紅菜頭他他:融合咗蕎麥、酸青瓜、紅洋蔥、羊奶芝士、核桃同埋酸奶等多種食材,味道清新又適中!賣相十分精緻,色彩鮮豔,紅菜頭、羊奶芝士、松子等鋪在表層,相互交織,令人一眼就被吸引。入口清新加上蕎麥嘅脆脆口感相結合,作為開胃菜真係一流.海鮮拼盤:呢Set海鮮拼盤真係太出色啦,只需要額外加$288/位,就可以食到加拿大阿拉斯加長腳蟹、淡水龍蝦仔、愛爾蘭生蠔、鮮蜆同埋大蝦啦~再配上三款自家調製嘅醬汁,令味道同口感更上一層!長腳蟹口感豐

前菜 - 日式火炙生牛肉:

前菜 - 紅菜頭他他:

海鮮拼盤:呢Set海鮮拼盤真係太出色啦,只需要額外加$288/位,就可以食到加拿大阿拉斯加長腳蟹、淡水龍蝦仔、愛爾蘭生蠔、鮮蜆同埋大蝦啦~再配上三款自家調製嘅醬汁,令味道同口感更上一層!長腳蟹口感豐滿又嫩滑,有彈性,食完真係讚不絕口,味道鮮甜,帶埋微妙嘅海洋風味。淡水龍蝦仔嘅口感鮮嫩,有一種脆脆嘅口感,帶濃厚嘅海鮮味同埋淡淡嘅甜味。愛爾蘭生蠔嘅口感滑嫩帶韌性,入口即化又帶濃厚嘅海洋氣息。鮮蜆口感細嫩,有一點嚼勁。大蝦口感彈牙,再沾上自家製嘅醬汁,味道更突出。

湯 - 啤梨大蒜薯仔湯:呢碗湯嘅獨特之處在於運用咗啤梨嘅清甜,融入經細火慢煮至濃稠嘅大蒜薯仔濃湯。湯嘅質地鮮滑,帶有一點粘稠感,鮮甜嘅啤梨同濃郁嘅大蒜薯仔湯相互融合,帶來一種深層嘅鮮美,最後再加上鮮甜蟹肉同香草油,將濃湯昇華至另一個層次。

主菜 - 香煎大西洋銀鱈魚柳:大西洋銀鱈魚柳以豐富嘅油脂同肉質細嫩而聞名,表皮煎至香脆,封住魚身嘅油香,魚肉質地柔軟鮮甜,帶有一點脆嫩嘅口感,加上自家調配嘅香草車厘茄醬汁,令人愛不釋口。

主菜 - 野菌千層麵:餐廳自家製嘅野菌千層麵,底層係馥郁嘅香草番茄汁,鋪上一層野菌同埋白汁,再層層疊上千層麵。表面芝士烤得鬆脆,啖啖芝士香,配合底部千層麵嘅煙韌,番茄汁既解膩,係我食過唯一唔會膩嘅千層麵。千層麵中嘅每一層都充滿咗番茄汁嘅鮮美,野菌嘅香氣同水牛芝士嘅濃厚,整體味道平衡

甜品 - 戀人甜蜜拼盤:有濃郁幼滑嘅脆脆朱古力,自家製嘅紅桑子蛋糕,仲有馬卡龍同冬甩

咖啡/茶: Latte, Mocha