2020-01-07 314 浏览
之前已試過這裡的午餐,這次試試晚餐。晚餐款式很多,每樣也色香味俱全,驚喜的素食料理!這個芒果牛油果手卷幾好味,清清淡淡,紫菜脆卜卜,再配搭芽菜鬆脆可口。如果點set dinner加$18就有一件。這個和風照燒汁素鰻魚pizza也有驚喜,cheese份量足夠,上菜時好夠熱。推薦!千層麵都唔錯架!味道唔算好濃,又係熱辣辣好好味!這個菠菜忌廉意粉伴香烤茄子又係好好味,有黑松露味,creamy得黎唔會覺得滯。土匪雞脾都唔錯,炸得幾香,裡面係一層層既腐皮。甜品方面試了幾款,宇治綠茶千層蛋糕都不錯、榛子焦糖芝士蛋糕都值得一試!總括黎講呢間fusion素食質素好好,喜歡素食既朋友要試下
之前已試過這裡的午餐,這次試試晚餐。
晚餐款式很多,每樣也色香味俱全,驚喜的素食料理!
芒果牛油果手卷
和風照燒汁素鰻魚手作薄餅
白松露蘆筍南瓜紫薯豆包焗千層闊麵
千層麵都唔錯架!味道唔算好濃,又係熱辣辣好好味!
菠菜野菌忌廉燴扁意粉 伴 香烤茄子
土匪雞脾
土匪雞脾都唔錯,炸得幾香,裡面係一層層既腐皮。
宇治抹茶千層班㦸
榛子焦糖乳酪蛋糕

總括黎講呢間fusion素食質素好好,喜歡素食既朋友要試下

2020-01-06
土匪雞脾
宇治抹茶千層班㦸
榛子焦糖乳酪蛋糕
2020-01-06 34 浏览
For me when I think of eating at vegetarian restaurants, I usually think of dishes that are less flavourful and use mediocre meat substitutes.However leisurely veggies really changed my mind about this! First if I knew this resturant was different when I entered because of the beautiful pastel decor. You can tell straight away that they have a modern approach to vegetarian eating.I order the dinner set which include an appetizer, soup, main course and dessert. I also decided to add an additional

I order the dinner set which include an appetizer, soup, main course and dessert. I also decided to add an additional hand roll.

The appetizer I chose was a beetroot apple walnut salad and the soup was cream of spinach. The soup was by far a standout for me! So creamy and strong in flavours, I loved it so much.

For the main course u for the pumpkin risotto. I really loved how this dish tasted! The sweetness of the pumpkin really stood out.

For dessert I decide to upgrade it to a chocolate vanilla honey toast for an additional $30! And it was so worth it! The portion was huge and it was delicious too.

Overall, I am loving this modern take on vegetarian dishes. And I love the thoughts and effort they took to make these dishes just as good if not better than non vegetarian options.

2020-01-06 33 浏览
今日黎開荃灣做野聽朋友介紹返呢間食D野好健康好適合我呢D鍾意養生既人士成日出街食飯 真係想搵間健康啲既餐廳都冇😳睇佢門口都覺得入面燈光好開揚天花板有藍天白同D熱氣球好靚🎈入面裝修真係好少女心,粉色系為主🌸👉🏼午市套餐(前菜+湯品) +$1️⃣0️⃣👉🏼迷你魯水拼盤魯水偏甜甜地,見佢放左兩粒豆仔上去點綴一下魯得好入味,蓮藕魯到好林入曬味!👉🏼天山雪蓮椰子花生雪耳湯成個湯好想叫多一碗呀,超級鮮甜有粟米啦又有椰子,所以好鮮甜好滋潤既感覺❤️南瓜雜果仁忌廉燴扁意粉(午市套餐)$7️⃣8️⃣份量都幾多,味道好特別,食落會有淡淡既堅果香味同埋好CREAMY🥜🌰*不過提醒大家食南瓜汁既食物,記住要攝返張紙巾,如果唔係D汁唔小心彈到D衫好難洗好多口感,因為真係落左唔少堅果同菜🥬🥬☕️飲品系列:🥝VITA-C奇異果汁(奇異果🥝香橙🍊雪梨🍐蘆薈)$4️⃣5️⃣有助抗氧化,增強免疫力,幫助消化呢杯飲完有點飽,好FRESH冇另外再加糖,酸酸甜甜😋👉🏼鮮奶咖啡☕️(午市套餐升級飲品)+$1️⃣0️⃣係素食餐廳見到有意式咖啡飲都幾驚喜重點係唔錯架,奶香味濃!🥛☕️好推薦呢間少女心素食餐廳🌸🌸
今日黎開荃灣做野
聽朋友介紹返呢間食D野好健康
好適合我呢D鍾意養生既人士
成日出街食飯 真係想搵間健康啲既餐廳都冇😳
睇佢門口都覺得入面燈光好開揚
天花板有藍天白同D熱氣球好靚🎈
入面裝修真係好少女心,粉色系為主🌸
👉🏼午市套餐(前菜+湯品) +$1️⃣0️⃣
👉🏼迷你魯水拼盤
魯水偏甜甜地,見佢放左兩粒豆仔上去點綴一下
魯得好入味,蓮藕魯到好林入曬味!
👉🏼天山雪蓮椰子花生雪耳湯
成個湯好想叫多一碗呀,超級鮮甜
有粟米啦又有椰子,所以好鮮甜
好滋潤既感覺
❤️南瓜雜果仁忌廉燴扁意粉(午市套餐)$7️⃣8️⃣
份量都幾多,味道好特別,食落會有
淡淡既堅果香味同埋好CREAMY🥜🌰
好多口感,因為真係落左唔少堅果同菜🥬🥬
☕️飲品系列:
有助抗氧化,增強免疫力,幫助消化
呢杯飲完有點飽,好FRESH
冇另外再加糖,酸酸甜甜😋
👉🏼鮮奶咖啡☕️(午市套餐升級飲品)+$1️⃣0️⃣
係素食餐廳見到有意式咖啡飲都幾驚喜
重點係唔錯架,奶香味濃!🥛☕️
好推薦呢間少女心素食餐廳🌸🌸
2020-01-06
  • 南瓜雜果仁忌廉燴扁意粉
  • VITA-C奇異果汁
2020-01-03 117 浏览
今日係荃灣收工,約左同同事一齊去食晚飯,同事就建議去city walk到食。之後我地就搵左間都好pink既素食店。店內裝潢都好靚。叫左一個dinner set。前菜揀3款,我款左紫薯紅菜頭雪球,照燒杏鮑菇,麻醬沙薑豆絲粉皮。每款都好入味,細細份又可以試多啲野。湯我就揀左牛肝菌桃膠忌廉濃湯,真係好濃,同食到菇既粒粒。主食我就係日本花菇淮山栗子燜猴頭菇配珍珠糙米飯。個煲份量都好多,茹茹夠淋,個汁甜甜地的。之後仲有飯後甜點,千層糕。
店內裝潢都好靚。

2020-01-02 78 浏览
今日小編同家人去左荃灣行街,之後知道city walk新開左間素食店,屋企人又中意食素,於是我地就去左試。有套餐🥣姫松茸椰子黃耳竹笙燉湯個湯清清地,幾好飲。🥗紅菜頭蘋果合桃沙律🍅胡麻藜麥羅馬番茄🥒涼拌杞子百合黑木耳🌰牛油果紫薯栗子藜麥焗千層闊條麵依個麵真係好岀色同落足料,個口感好豐富。個醬吾會太濃搶左其他食材既味,又夠飽肚。🍰野什莓乳酪蛋糕個口感似cheesecake 但冇cheesecake甘heavy。🍚台式肉子素滷肉飯個滷肉雖然吾知用咩整,但食落又真係好似滷肉。

有套餐

🥣姫松茸椰子黃耳竹笙燉湯
個湯清清地,幾好飲。

🥗紅菜頭蘋果合桃沙律

🍅胡麻藜麥羅馬番茄

🥒涼拌杞子百合黑木耳

🌰牛油果紫薯栗子藜麥焗千層闊條麵

🍰野什莓乳酪蛋糕

🍚台式肉子素滷肉飯
個滷肉雖然吾知用咩整,但食落又真係好似滷肉。

2020-01-01 81 浏览
之前已經去過悠蔬食,原來荃灣都開了一家新的悠蔬食,裝潢好不同,用上粉色系較年輕一點。平時晚餐一餐都要三百多,現在推出了輕食版,價錢都很親民,包小食、主食和一杯飲料。點了一份台式肉燥飯(用上新豬肉),小食是青瓜木耳。小食青瓜木耳好開胃爽口,和之前食的差不多。肉燥飯和真的豬肉差不多!質感、樣貌都好似,幾可亂真!味道方面個人覺得就不過不失,和真的肉燥都很相似,相對地不會太咸,都幾好食的~飲品點了檸檬紅茶。

飲品點了檸檬紅茶。
2019-12-31 335 浏览
去左近期新開的日本大型連鎖店潮聖,朋友話附近開左間之前在尖沙咀店一齊食過好好味既素食餐廳既分店,心絲絲走左去食,去到餐廳門口望入去見到全店滿坐,門口又有人在等緊位,唯有等一等,等左一陣,咁啱有幾張枱埋單後就入得了,店內的裝潢及座位感覺舒服。今期我地點左套餐,主食揀左紅咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及糙米飯(少少辣好惹味😋),仲有菠菜合桃野菌忌廉燴意大利飯伴椒鹽天貝猴頭菇(賣相好靚,食第一啖覺得好好食,內裡好多材料,豐富整個飯既口感),加配苜蓿芽手卷超正(上枱時紫菜還好脆,加埋好fresh 好清脆既苜蓿芽,👍👍),仲有甜品做結尾,好滿足。

手卷
紅咖哩野菜猴頭菇
手卷
紅咖哩野菜猴頭菇
2019-12-31 2595 浏览
我媽咪好潮㗎,就算食齋都要食啲新式嘅齋菜。呢間舖就係佢帶我嚟嘅,唔講都唔知道原來係食齋嘅,裝修外貌似少女甜品店,又似一個天空樂園。Lunch set有前菜、主菜、餐湯、飲品。加十幾廿蚊可以要埋甜品添,但一個lunch set已經豐富到食唔落甜品啦。淨係個前菜,兩set已經可以揀晒四款,精緻有營養,好味又夠哂靚。媽咪就最鍾意食紫薯紅菜頭雪球,有紅菜頭同紫薯加埋嘅顏色,紫薯嘅香味加上少少沙律汁,好味!胡麻藜麥羅馬蕃茄,新鮮香甜蕃茄配上胡麻醬,又香又清新。餐湯好特別,南瓜忌廉湯裏面有蘋果肉,增加左香濃南瓜忌廉湯嘅口感❤️~點心拼盤加雪菜毛豆菇絲紫淮山湯麵🍜,豐富到去飲茶咁,蒸籠裝住嘅蒸餃、春卷、叉燒包、燒賣,全部都係齋黎,但可以做到有蝦味、肉味,真係唔簡單呀!碗淮山麵營養豐富唔在講,比普通麵條更煙韌😋。我食個鰻魚飯仲犀利,口感味道唔講仲以為係真鰻魚!用日本飯盒裝住,日本珍珠米飯、鰻魚汁同用淮山蓉做嘅齋鰻魚,可愛心形玉子❤️,好用心做嘅午餐盒😋。餐飲有好多款式,飲埋檸檬蜂蜜生薑茶、熱咖啡,好滿足。
前菜小食
蘋果南瓜甘筍忌廉湯
點心拼盤
雪菜毛豆菇絲紫淮山湯麵
蒲燒玉子淮山蓉鰻魚飯
檸檬蜂蜜生薑茶
熱咖啡
餐飲有好多款式,飲埋檸檬蜂蜜生薑茶、熱咖啡,好滿足。
午餐
蒲燒玉子淮山蓉鰻魚飯
檸檬蜂蜜生薑茶
熱咖啡
2019-12-30 136 浏览
悠蔬食 係我最鍾意嘅素食餐廳平時去開銅鑼灣分店lunch 不過最近裝修 😩😩😩冇得食住🔥🔥🔥🔥 我等!咁岩約荃灣既朋友食飯係openrice search: 荃灣 素食就見到依個似曾相識嘅名🤭原來「悠蔬食」係荃灣都開左呀!荃灣既人太幸福😭😭😭😭晚餐set 每位可以揀三款前菜總結我兩星期黎食咗兩次晚餐嘅經驗😛有三款我最鍾意既:燒汁杏鮑菇:留意番以上張相係兩份量即係其實每份只係得一粒完整既菇前菜黎講,其實份量係OK嘅甜甜地,凍凍地醬汁好好味食落好舒服而且夠厚肉,口感👍🏼👍🏼紫薯紅菜頭雪球:澱粉質邪惡之選😛😛麻醬沙薑豆絲粉皮:雞絲粉皮就食得多素既比較少食。涼涼地 夾埋青瓜絲,食落好清爽除咗一般嘅麻醬之外,仲有沙薑味成件事好amazing 🤤🤤🤤原來沙薑味同粉皮係可以咁夾!姫松茸椰子黃耳竹笙燉湯:好甜 好多湯料 黃耳口感好creamy, 林林地 入口就溶化食埋d椰子感覺好滋潤 秋冬飲 非常適合😌😌不過係燉湯所以要小心熱呀😊主菜方面,菠菜合桃野菌忌廉燴意大利飯 配 椒鹽猴頭菇基本上午餐或者晚餐,只要佢有菠菜汁嘅選擇嘅意粉或者飯,我都一定會揀🔥🔥小小甜甜地,好味呀 🤤🤤🤤又會有少少黑松露味而且非常
悠蔬食 係我最鍾意嘅素食餐廳
平時去開銅鑼灣分店lunch
不過最近裝修 😩😩😩
冇得食住🔥🔥🔥🔥 我等!

咁岩約荃灣既朋友食飯
係openrice search: 荃灣 素食
就見到依個似曾相識嘅名🤭
原來「悠蔬食」係荃灣都開左呀!
荃灣既人太幸福😭😭😭😭

晚餐set 每位可以揀三款前菜
總結我兩星期黎食咗兩次晚餐嘅經驗😛
有三款我最鍾意既:

照燒杏鮑菇

燒汁杏鮑菇:
留意番以上張相係兩份量
即係其實每份只係得一粒完整既菇
前菜黎講,其實份量係OK嘅
甜甜地,凍凍地
醬汁好好味
食落好舒服
而且夠厚肉,口感👍🏼👍🏼

紫薯紅菜頭雪球:
澱粉質邪惡之選😛😛

麻醬沙薑豆絲粉皮

麻醬沙薑豆絲粉皮:
雞絲粉皮就食得多
素既比較少食。
涼涼地 夾埋青瓜絲,
食落好清爽
除咗一般嘅麻醬之外,
仲有沙薑味
成件事好amazing 🤤🤤🤤
原來沙薑味同粉皮係可以咁夾!

姫松茸椰子黃耳竹笙燉湯:
好甜 好多湯料
黃耳口感好creamy,
林林地 入口就溶化
食埋d椰子
感覺好滋潤
秋冬飲 非常適合😌😌
不過係燉湯所以要小心熱呀😊

紅咖喱野菜猴頭菇

主菜方面,
菠菜合桃野菌忌廉燴意大利飯 配 椒鹽猴頭菇
小小甜甜地,好味呀 🤤🤤🤤
又會有少少黑松露味

而且非常多配料
有好多菇,青瓜,菜,合桃,素火腿等等
每一啖飯都好足料

佢係乾身嘅 完全唔油
口感結實 有啲似食緊肉😛😛

另外叫咗一個主食:
紅咖喱野菜猴頭菇 配印度薄餅&糙米飯

只要你試過佢嘅咖喱汁就會深深明白點解係要配印度薄餅+ 糙米飯

啲汁係無論點薄餅定係糙米飯,都一樣咁好味,咁夾🔥🔥🔥好香,野菜種類都多。但以紅咖喱黎講,略嫌佢冇咩辣味。

我鍾意悠蔬食 係好多時候會覺得佢哋好用心🤔🤔 用料唔吝嗇,諗嘢好周到,會想俾你試清楚,想帶比你更多享受
作為一個食客 我真心好鍾意呢間餐廳😌😌
推薦比大家❤️

照燒杏鮑菇
麻醬沙薑豆絲粉皮
紅咖喱野菜猴頭菇
2019-12-28 425 浏览
日日做食肉獸間吾時都要做下和尚食齋講到食齋,呢間「悠蔬食」就出哂名.環境 打卡指數:🌕🌕🌕🌗全店以粉紅色系為主假天花再掛滿一個個迷你熱氣球好似進入正一個童話世界中.餐牌抵食指數:🌕🌕🌕🌗有Ala carte,有Dinner setDinner set 就最抵食有齊前菜,手卷,湯品,主食,甜品同飲品由於臨近聖誕節,仲有聖誕禮物收吾怪得知長期排長龍啦.前菜美味指數:🌕🌕🌕🌕有兩款前菜焗栗子蘑菇,一粒野蘑菇同栗子疊埋一齊再用濃郁嘅忌廉同芝士焗至焦香紅菜頭沙律,有菠蘿,紅菜頭等食落好Fresh核桃仲炒得好香口.香芒牛油果苜蓿芽手卷美味指數:🌕🌕🌕🌗用紫菜卷成手卷入面到放滿苜蓿芽,芒果同牛油果口感好清爽,脆嫩中帶點甜香.牛肝菌桃膠忌廉湯美味指數:🌕🌕🌕🌕🌖忌廉湯濃稠度好高將牛肝菌打成湯,味道有d 似黑松露每啖都係軟綿幼滑嘅牛肝菌香,超正.香脆牛肝菌菠菜意大利餛吞配香滑薯蓉美味指數:🌕🌕🌕🌕🌕第一次比滿分,証明真係超好味底部係軟綿綿嘅薯蓉跟住係香炸牛肝菌餛吞上層係焗至半溶嘅芝士輕易就拉到絲架仲有少少蕃茄蓉,令味道更突出餛吞餡係牛肝菌蓉配菠菜磨菇味濃又好有口感,大推.甜點美味指數:🌕🌕🌕🌕班蘭千層糕
日日做食肉獸
間吾時都要做下和尚食齋

講到食齋,呢間「悠蔬食」就出哂名

打卡指數:🌕🌕🌕🌗
全店以粉紅色系為主
假天花再掛滿一個個迷你熱氣球
好似進入正一個童話世界中

餐牌
抵食指數:🌕🌕🌕🌗
有Ala carte,有Dinner set
Dinner set 就最抵食
有齊前菜,手卷,湯品,主食,甜品同飲品
由於臨近聖誕節,仲有聖誕禮物收

吾怪得知長期排長龍啦

美味指數:🌕🌕🌕🌕
有兩款前菜
焗栗子蘑菇,一粒野蘑菇同栗子疊埋一齊
再用濃郁嘅忌廉同芝士焗至焦香

紅菜頭沙律,有菠蘿,紅菜頭等
食落好Fresh

核桃仲炒得好香口

香芒牛油果苜蓿芽手卷
美味指數:🌕🌕🌕🌗
用紫菜卷成手卷
入面到放滿苜蓿芽,芒果同牛油果
口感好清爽,脆嫩中帶點甜香

牛肝菌桃膠忌廉湯
美味指數:🌕🌕🌕🌕🌖
忌廉湯濃稠度好高

將牛肝菌打成湯,味道有d 似黑松露
每啖都係軟綿幼滑嘅牛肝菌香,超正

香脆牛肝菌菠菜意大利餛吞配香滑薯蓉
美味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
第一次比滿分,証明真係超好味

底部係軟綿綿嘅薯蓉
跟住係香炸牛肝菌餛吞
上層係焗至半溶嘅芝士
輕易就拉到絲架

仲有少少蕃茄蓉,令味道更突出

餛吞餡係牛肝菌蓉配菠菜
磨菇味濃又好有口感,大推

甜點
美味指數:🌕🌕🌕🌕
班蘭千層糕,煙煙韌韌又帶濃郁班蘭香
乳酪蛋糕口感濃郁細膩

洛神花草莓梳打
美味指數:🌕🌕🌕🌗
味道好fresh,甜品恰到好處
草莓味比較突出
2019-12-26
.最近荃新天地開左一間新既素食店媽媽好中意食齋 所以就同佢試下.點左2個lunch set 分別係點心拼盤配雪菜毛豆菇絲紫淮山湯麵同田園南瓜野菌忌廉燴扁意粉有前菜 有湯 有飲品的 勁豐富!!!菜係中西式湯品二揀一落足料呢 好香甜 完全無味精既感覺屋企人好喜歡~.南瓜野菌忌廉燴扁意粉上面擺左隻溏心蛋同平時係街食既西餐有得fight!!! 好精緻食落都一流 南瓜味好香 個汁唔會太傑身扁意粉有咬口 煙韌感十足。.四式點心色香味俱全 餡料豐富 好足料尤其愛素燒賣同素叉燒包食落絕對唔會差!素食人士有福了❤️仲配埋湯麵 男士都會夠飽麵食都係以清淡為主 但都夠味豆腐絲模擬到肉既口感 有咬口 好特別.下次一定會黎食dinner😍
最近荃新天地開左一間新既素食店
媽媽好中意食齋 所以就同佢試下
點左2個lunch set
分別係點心拼盤配雪菜毛豆菇絲紫淮山湯麵同
田園南瓜野菌忌廉燴扁意粉
有前菜 有湯 有飲品的 勁豐富!!!
菜係中西式湯品二揀一
落足料呢 好香甜 完全無味精既感覺
屋企人好喜歡~
南瓜野菌忌廉燴扁意粉上面擺左隻溏心蛋
同平時係街食既西餐有得fight!!! 好精緻
食落都一流 南瓜味好香 個汁唔會太傑身
扁意粉有咬口 煙韌感十足。
四式點心色香味俱全 餡料豐富 好足料
下次一定會黎食dinner😍
2019-12-24
午餐
2019-12-27 139 浏览
荃灣嘅素食選擇唔多,見到黎間新開立刻去試。一行入去已經覺得環境好夢幻 好舒服💗佢嘅菜式屬於新派素菜,有中式有西式,感覺唔會悶晚飯set dinner 份量夠晒大,淨係前菜已經可選三樣,加埋湯,主菜和甜品非常滿足💛前菜份量都唔細,而且有水準,每一樣都會令你覺得好味。特別一提呢個紫薯球同紅菜頭沙律,堅好味❤️❤️❤️湯係真材實料牛肝菌味濃郁,而中湯感覺似燉湯飲完非常舒服和滋潤😌😌😌講到主菜啦,真係讚口不停,廚師好有心去處理每樣食品,而且味道有層次,食物新鮮。看似簡簡單一個栗子淮山雜菌煲,但卻食到我停唔到口。👍🏻👍🏻👍🏻個千層麵我好鍾意,厚厚嘅芝士,上面有香噴噴嘅牛油果,入面有芋頭,車厘茄等食材,真係講番起都仲想食多次 🤤🤤🤤甜品方面我選擇咗加錢,不過絕對值得,因為佢個芝麻豆腐蛋糕真係好好味,一啲都唔甜但係好香嘅豆腐味,芝麻味唔會過濃,剛好嘅配搭,班cake層好新鮮。🥰🥰🥰呢個多士烘到每一粒都脆口,加埋朱古力忌廉同雪糕一起食,一脆一軟既口感,滿足晒甜品嘅要求🤩🤩🤩結果我已經約埋成班朋友過兩日再黎食過😂😂
荃灣嘅素食選擇唔多,見到黎間新開立刻去試。
一行入去已經覺得環境好夢幻 好舒服💗

佢嘅菜式屬於新派素菜,有中式有西式,感覺唔會悶

結果我已經約埋成班朋友過兩日再黎食過😂😂
2019-12-26 86 浏览
We got together to do a simple Christmas celebration. The lunch set comes with 2 mini appetizers, a soup, a main, and drinks. Desserts can be added on with extra charges.I liked the Chinese soup, and he liked the Western one. The salad fresh and crunchy, which we both enjoyed. I got a Pad Thai, that was well executed even though flavours weren't exactly Thai. It wasn't oily and delicious in its own way. Having visited the both the TST and CWB shops, this one similarly doesn't disappoint. Dining

padthai

Having visited the both the TST and CWB shops, this one similarly doesn't disappoint. Dining here, I feel healthier already!
padthai
2019-12-26 1817 浏览
今日係荃灣拍拖食飯,臨近聖誕,將會有無數咁多聚餐⋯⋯所以特意揀間素食餐廳,等個腸胃無咁辛苦。結果被荃新天地間「天悠蔬食」嘅裝修吸引左,入面好少女、好夢幻😍😍Dinner Menu都有好多選擇,我地兩個人食,可以一次過曬6種前菜同2個湯😋飲品跟餐半價,價錢都ok,而且選擇夠曬多~中湯超足料仲好入味,有好滋潤嘅感覺💯西湯都好濃牛肝菌味,入面仲加左桃膠,又fusion又養顏👍🏼前菜份量剛剛好,款款都有新鮮感,好味又特別,睇到咁多顏色都開心😍特別推介:紫薯紅菜頭雪球❤️ 非試不可!我哋揀咗主菜D、E兩款賣相都做到色香味俱全🤤意大利飯嘅椒鹽猴頭菇口感好特別;千層麵有好多牛油果,面頭啲芝士仲做到拉絲效果😍壓軸登場嘅係甜品~我哋加$30叫咗份蜜糖吐司配雪糕💕呢份甜品好有誠意,粒粒麵包都有蜜糖味,一啖一粒剛剛好,這$30好抵俾👍🏼👍🏼👍🏼
今日係荃灣拍拖食飯,
臨近聖誕,將會有無數咁多聚餐⋯⋯
所以特意揀間素食餐廳,
等個腸胃無咁辛苦。
結果被荃新天地間「天悠蔬食」嘅裝修吸引左,
入面好少女、好夢幻😍😍

Dinner Menu都有好多選擇,
我地兩個人食,
可以一次過曬6種前菜同2個湯😋

飲品跟餐半價,
價錢都ok,而且選擇夠曬多~

中湯超足料仲好入味,
有好滋潤嘅感覺💯

西湯都好濃牛肝菌味,
入面仲加左桃膠,又fusion又養顏👍🏼

前菜份量剛剛好,
款款都有新鮮感,好味又特別,
睇到咁多顏色都開心😍
特別推介:紫薯紅菜頭雪球❤️ 非試不可!

我哋揀咗主菜D、E
兩款賣相都做到色香味俱全🤤
意大利飯嘅椒鹽猴頭菇口感好特別;
千層麵有好多牛油果,面頭啲芝士仲做到拉絲效果😍

壓軸登場嘅係甜品
我哋加$30叫咗份蜜糖吐司配雪糕💕
呢份甜品好有誠意,
粒粒麵包都有蜜糖味,
一啖一粒剛剛好,
這$30好抵俾👍🏼👍🏼👍🏼
2019-12-23
悠蔬食又擴張了其版圖。 現在,港島區、九龍區和新界區各有一間分店。這餐廳的食物味道是不錯。 所以有不少客人光顧。 價錢是貴一點。 而荃灣這一間新分店沒有最低消費的要求便比較有彈性。餐廳天花板上的裝飾。 天花板鬚上藍天白雲的圖畫。 裝飾品是迷你熱氣球。這分店以粉紅色、粉藍色和白色為主調色。 又以城堡作佈置。 很有公主的感覺。朋友說有點受不了這裝潢。 但另一位卻說這佈置不錯。餐廳有獨立的房間。 適合多人聚餐。12月13日星期五那天,我和三位朋友到這裡吃晚餐。 主要是為了交月曆給其中一位。 順道相約其他人一起用餐。套餐包含六選三前菜、湯品、主食和甜品。我們各自選了三款前菜。 相同的前菜一併放在同一個小盤子上。 故此,六款前菜齊集在此了。有麻醬沙薑豆絲粉皮、紫薯紅菜頭雪球、紅菜頭蘋果合桃沙律、胡麻藜麥羅馬番茄、涼拌札子百合黑木耳和照燒杏鮑菇。其中照燒杏鮑菇的口感十分爽滑。 味道也很好。紅菜頭蘋果合桃沙律的蘋果口感爽脆。 加上紅菜頭,味道很清新。湯品有兩款選擇。 西湯不是純素。 我選了中湯 — 姬松茸椰子黃耳竹笙燉湯。湯的味道清甜又濃郁。 聞到幽香的菇菌味道。 感覺很滋潤。主菜有六款選擇。

悠蔬食又擴張了其版圖。
現在,港島區、九龍區和新界區各有一間分店。

這餐廳的食物味道是不錯。
所以有不少客人光顧。
價錢是貴一點。
而荃灣這一間新分店沒有最低消費的要求便比較有彈性。

餐廳天花板上的裝飾。
天花板鬚上藍天白雲的圖畫。
裝飾品是迷你熱氣球。

這分店以粉紅色、粉藍色和白色為主調色。
又以城堡作佈置。
很有公主的感覺。

朋友說有點受不了這裝潢。
但另一位卻說這佈置不錯。

餐廳有獨立的房間。
適合多人聚餐。

12月13日星期五那天,我和三位朋友到這裡吃晚餐。
主要是為了交月曆給其中一位。
順道相約其他人一起用餐。

前菜

套餐包含六選三前菜、湯品、主食和甜品

我們各自選了三款前菜。
相同的前菜一併放在同一個小盤子上。
故此,六款前菜齊集在此了。

其中照燒杏鮑菇的口感十分爽滑。
味道也很好。

紅菜頭蘋果合桃沙律的蘋果口感爽脆。
加上紅菜頭,味道很清新。

姬松茸椰子黃耳竹笙燉湯

湯品有兩款選擇。
西湯不是純素。
我選了中湯 — 姬松茸椰子黃耳竹笙燉湯。

姬松茸椰子黃耳竹笙燉湯

湯的味道清甜又濃郁。
聞到幽香的菇菌味道。
感覺很滋潤。

日本花菇淮山栗子燘猴菇煲配珍珠糙米飯

主菜有六款選擇。
價錢是$198或$208。
另有加一服務收費。

朋友點的日本花菇淮山栗子燘猴菇煲配珍珠糙米飯,$198。

除了冬菇、淮山、栗子和猴頭菇,還有翠玉瓜、靈芝菇、豆腐和小棠菜。
醬汁不會多。
感覺是健康的。

和風白松露蘆筍淮山燴扁意粉伴香脆腐皮卷

我點了和風白松露蘆筍淮山燴扁意粉伴香脆腐皮卷,$208。

和風白松露蘆筍淮山燴扁意粉伴香脆腐皮卷

原來腐皮卷就是素雞腿。
有五香粉的味道。
味道很好。

意粉像是以醬油烹調。
有甜醬油的味道,鹹味剛好。

菠菜合桃野菌忌廉燴意大利飯伴椒鹽天貝猴頭菇

朋友點的這道主菜是奶素 — 菠菜合桃野菌忌廉燴意大利飯伴椒鹽天貝猴頭菇,$208。

紅咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯

還有另一位朋友點的紅咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯,$208。

大家都想吃印度薄餅。
但只有六小片。
有點不好意思去吃。
於是,各自給她自己的意粉和飯來交換。

印度薄餅很酥脆。
嚐到麵粉的味道。
不會太油膩。

班蘭椰汁千層糕

甜品有四款選擇。
其中兩款是要加錢的。

只有一款是純素。
我便點了那一款 — 班蘭椰汁千層糕(兩件)。

班蘭椰汁千層糕

口感軟糯。
甜味不太多。

豐富的晚餐後,吃兩件小甜品已足夠了。
因為確實吃不下太多。

而另外三位很會吃。
點了巧克力蜜糖吐司遇上香草雪糕(需多加$30)。
還有黑芝麻豆腐千層班戟(需多加$25)。

吐司的份量是特大。
纖瘦的朋友誤以為是小的。
又不知道要加錢。
只吃一點點很浪費。
結果也要無奈吃很多。

另外兩位朋友分享兩個甜品
還要有一位的食量比較大。
所以她們的甜品是可以完全消化掉的。
2019-12-13
日本花菇淮山栗子燘猴菇煲配珍珠糙米飯