2020-10-21 53 浏览
近日工作量減少了,生活沒之前那麼忙碌,上天總算給予我一段較悠閒的日子。今天一個人優優閒閒在荃新天地2期看了一齣電影,然後便到了商場地下的一間主打素食的餐廳吃晚餐,延續悠閒生活。餐廳裝修簡單得來有好colorful,餐桌、餐椅粉紅加綠色,看起來很舒服。更吸引人的是天花上的”熱氣球”吊飾,”熱氣球” 在藍天白雲之間穿梭,真令人身心舒泰。餐廳提供很多選擇,各式前菜、餐湯、頭盤小食、主菜、甜品和飲品都有。客人可選擇套餐或散點。而我就選了套餐H,加$20多配餐湯和頭盤。餐廳效率很高,不一會便送上,餐飲、餐湯和頭盤。餐湯是【牛肝菌桃膠忌廉濃湯】。熱暖暖的,飄出濃烈的牛肝菌香味。牛肝菌忌廉湯很香滑,質感細緻,內裡更配上桃膠,軟腍腍的。跟湯一起吃,幾特別。頭盤是【泰式香茅金柚鮮果沙律】。車厘茄、沙律菜很新鮮,柚子加上花生醬汁吃起來更顯出柚子的清甜味。主菜是【意大利牛肝菌伊麵】。賣相好,伊麵炒得香,濃濃的牛肝菌汁完全掛在伊麵上。牛肝菌很香,吃起來很有質感,其他的香菇、蘑菇的配搭亦恰到好處,沒有搶去主角牛肝菌的地位。近日天氣乾燥了,喝一杯【韓風蘆薈柚子蜜】,感覺很滋潤。最後是吃甜品【榛子焦乳酪蛋糕】。雖然

吊飾,”熱氣球” 在藍天白雲之間穿梭,真令人身心舒泰。

餐廳效率很高,不一會便送上,餐飲、餐湯和頭盤。

近日天氣乾燥了,喝一杯【韓風蘆薈柚子蜜】,感覺很滋潤。

最後是吃甜品【榛子焦乳酪蛋糕】。雖然是細細件,但勝在以質素取勝。餅底很脆,蛋糕質感軟硬適中,吃起來充滿芝士香濃味道。

這個晚餐吃得很悠閒,很舒服,這個感覺很久已沒有試過了!
2020-10-18 76 浏览
上次到了尖沙咀吃素,款式多且味道好,回味無窮,於是相約友人,再到荃灣店吃素菜。我們點了兩個套餐和升級了兩款甜品。前菜 及 湯品 Appetizer & Soup (+$20)肝菌桃膠忌廉濃湯/ 猴頭菇竹苼黃耳無花果百合燉湯Cream of Porcini & Peach Resin Thick Soup, Double Boiled Mushroom Soup忌廉依舊濃厚,相信是加了奶的緣故,但最堅決的素食者可能不會接受;另外一款是中式湯,即使欠缺了瘦肉,但味道用料也足夠,口感足夠。泰式香茅金柚鮮果沙律/鮮味百靈菇刺身泰式沙律酸酸甜甜,清爽開胃。百靈茹刺身味道好,口感也不俗,令人想起真正的刺身。Main Course大啡菇白松露手作薄餅 ($168) Portobello Truffle Pizza (HKD168) 白松露效果非常明顯,食物送來時已傳來陣陣誘人香味,而且保留了芝士,口感和香味能維持,既吸引又美味,推薦!黑松露意式焗螺絲粉 配 天婦羅甜薯 ($178)Oven Baked Veggie Fusilli with Black Truffle Sauce, Served w

我們點了兩個套餐和升級了兩款甜品

肝菌桃膠忌廉濃湯/ 猴頭菇竹苼黃耳無花果百合燉湯

泰式香茅金柚鮮果沙律/鮮味百靈菇刺身

Main Course

大啡菇白松露手作薄餅 ($168)

黑松露意式焗螺絲粉 配 天婦羅甜薯 ($178)
Oven Baked Veggie Fusilli with Black Truffle Sauce, Served with Sweet Potato Tempura(HKD178)

和薄餅有著相近的美味方程式,黑松露的香味,加上焗芝士的層次感,味道也是十分好;另外有甜薯,香脆香甜,但感覺和焗螺絲粉不太配合。

Dessert

宇治抹茶之旅 (+$30)/ 椰香紫薯千層班戟 (+$25)
Uji Matcha Warbai Mochi, Jelly & Ice Cream, Pandan Coconut Crepe Cake (HKD25)

紫薯和上回的班蘭相比,更香更歞奶滑;宇治抹茶之旅視覺效果十足,特別是蕨餅,既涼快又有嚼勁,份量也十足,雖然雪糕未至頂級,不過已經值得推介!

今次是一個相當特別的體驗,素食種類和菜式也十分豐富,值得推介。
2020-10-17 43 浏览
雖然我唔係素食人仕,有時都會特登去食下齋。特別係壓力大嘅日子,唔知點解食完齋,會有一種心靈好放鬆嘅感覺。食下食下又覺得素食,其實素食都可以有好多唔同款式同口味選擇,好食得黎又健康。最近就喺荃灣試一間素食餐廳。裝修佈置仲好靚添㗎。好似係童話世界一樣咁。而且地方夠大座位又寬躺,坐得舒適。晚餐時段唔算太多人,平均一個晚市套餐大約$160 。我同朋友就share食,可以試多d 。講到重點推介一定係土匪腐皮卷。望落真係好似雞翼,食落其實都幾似。😂好香口,口感十足👍🏻 其餘既都不失禮,同樣好味,值得再黎。
我同朋友就share食,可以試多d 。

好香口,口感十足👍🏻 其餘既都不失禮,同樣好味,值得再黎。
2020-07-18
  • 土匪腐皮卷
2020-10-14 640 浏览
有時食肉多,今晚同朋友去了這裡食吓素食,估不到個感覺又真係不是傳統嘅感覺!真係可以用另一種感覺嘗試一下素食新風格!晚市套餐餐牌內嘅套餐有不同選擇,今次就係點了牛油果南瓜紫薯藜麥焗千層闊條麵,加多$20就有個前菜同湯,黑松露淮山桃膠忌廉湯同埋蜜桃紅火龍果蜜瓜沙律,當然要埋啦!轉頭就先上了個沙律同湯,蜜桃紅火龍果蜜瓜沙律,上面放滿了不同嘅鮮果肉,十分清新!而個黑松露淮山桃膠忌廉湯,入口味道濃郁湯底夠晒濃郁!見到餐牌上還可以追加食物,再點了個香芒牛油果苜蓿芽手卷,外面用了脆身嘅大紫菜卷住,中間就係香軟嘅牛油果同夠晒甜味嘅香芒外,還有夠晒口感嘅苜蓿芽,一口咬下口感十足!牛油果南瓜紫薯藜麥焗千層闊條麵就要等待,上枱見到一層厚身嘅芝士蓋上這個闊條面,切開中間見到南瓜片夾住闊條麵之餘,還有溶溶地嘅牛油果,同粒粒煙韌嘅藜麥,入口南瓜味道濃郁,感覺唔錯!最後加埋個甜品宇治抺茶之旅,口味感覺都似在日本旅遊時之丸子感覺,抺茶雪糕味道清香茶味濃郁!想起食素時又可以多個選擇!
真係可以用另一種感覺嘗試一下素食新風格!

想起食素時又可以多個選擇!
2020-10-13 36 浏览
平時食得肉多,都想健康下,搵到間素食餐廳,價錢合理,平均HK$188 set dinner ,有湯,有主菜,有飲品,有甜品!猴頭菇竹笙黃耳無花果百合燉湯鮮味百靈菇菇刺身養生湯,清潤滋補,湯底主要味道係香濃既獅頭菇味,加上無花果百合,有陣陣香甜的味道。而且湯料什多,竹苼黃耳爽口,整個燉湯清甜滋補。菠菜合桃野菌忌廉意大利飯配椒鹽猴菇片椒鹽猴菇片炸至肉的味道,陣陣的松露香味配上菠菜忌廉汁,很creamy 很香口,而且意大利飯粒粒分明,𣎴會太淋,煮得剛剛好。柚子青檸蘆薈冰茶 一啖冰茶爽入心,清爽潤喉,加上柚子青檸,酸酸甜甜,令人開胃!宇治抹茶之旅抹茶雪糕配抹茶麻糬抹茶啫喱等,抹茶控絕不能錯過! 麻糬有花生味及抹茶味,加上少許黑糖,煙煙韌韌,有咬口!

鮮味百靈菇菇刺身

菠菜合桃野菌忌廉意大利飯配椒鹽猴菇片

2020-10-13 499 浏览
朋友間中會茹素,今次的飯局也選擇了一所素食餐廳。這間在荃灣的「天•悠蔬食」,筆者曾到訪其尖沙咀分店,印象不錯。今次就看看荃灣店質素如何。有別於傳統素食店,「天•悠蔬食」的裝潢以少女粉色為主,天花板還掛著熱氣球裝飾。質地很creamy的忌廉濃湯,牛肝菌令整碗湯的香氣加重了。記得上次在尖沙咀分店時,筆者也分別嚐過類似款式的中西餐湯,當時覺得西湯吸引一點。不過今次就相反。燉湯非常有驚喜,記得上次在尖沙咀喝過另一款燉湯,當時感覺有點淡味。所以今次沒有抱很大期望,豈料湯水鮮香味濃,今餐是中湯較吸引。2款中,比較喜歡百靈菇刺身,配上特製醬汁,鮮味中帶點微鹹香。另一款金柚鮮果沙律,則是較酸甜的味道。意粉類的食物,只要加了黑松露和芝士烘焗,吸引度立刻大增。整盤螺絲粉都非常有忌廉香,醬汁creamy且不算太膩。加了野菌還有紅蘿蔔粒,對於喜愛吃菇菌的筆者來說可謂非常滿足。另外還配了天婦羅甜薯,雖然意粉配天婦羅有點奇怪,但一口甜薯經香炸也是頗美味的。手作薄餅餅底薄身,塗了茄膏,烤焗後變得香脆,咀嚼間還感受到麵粉香。薄餅上舖了很多芝士,芝士所帶來的香味和拉絲效果,教人垂涎三尺。芝士下是啡菇、三色椒和一些菜蔬,
朋友間中會茹素,今次的飯局也選擇了一所素食餐廳

牛肝菌桃膠忌廉濃湯

質地很creamy的忌廉濃湯,牛肝菌令整碗湯的香氣加重了
猴頭菇竹笙黃耳無花果百合燉湯

,今餐是中湯較吸引。

2款中,比較喜歡百靈菇刺身,配上特製醬汁,鮮味中帶點微鹹香
。另一款金柚鮮果沙律,則是較酸甜的味道。
黑松露意式野菜焗螺絲粉

意粉類的食物,只要加了黑松露和芝士烘焗,吸引度立刻大增

天婦羅甜薯

大啡菇白松露手作薄餅

。芝士下是啡菇、三色椒和一些菜蔬,口感豐富,其中三色椒更增添幾分惹味。
柚子青檸蘆薈冰茶

冰茶解渴,再加點柚子和青檸的清香,但稍嫌甜度有點多。
椰香紫薯千層班戟

千層班戟的這個紫色真的非常美
!入口感受到濃郁的椰香味,反而紫薯味就不太吃到。蛋糕面上還淋了藍莓果醬。如果千層皮可以做得更薄更多層就更佳。

沒想到在這裏也可以吃到抹茶甜品
,宇治抹茶之類就是有抹茶雪糕、厥餅和白玉。抹茶雪糕比較普通,味道其實似綠茶多於抹茶。反而厥餅有茶香回甘味
,Q彈口感配上黑蜜很好吃。不過伴碟的士多啤梨就有點過酸。
2020-10-12
黑松露意式野菜焗螺絲粉
天婦羅甜薯
椰香紫薯千層班戟
2020-10-13 41 浏览
素材西食傳統素食都是羅漢齋或齋滷味類,悠蔬食卻把素食帶到另一個層次,不但融入西餐元素更一改素食年齡層,讓年輕客人有另一番新環境。荃灣這間天·悠蔬食,就以粉紅色佈置讓客人有少女感。餐牌都特別有心思,套餐可減少客人選擇障礙症。🍺O 度 ,係 O 酒精度啤酒,想不到食素菜都可以咁爽。前菜小食同燉湯清甜滋補🍴薄餅好味芝士香氣吸引我一口氣食了二件,軟糯香脆茄味恰好。😋🍴乾炒香菇伊麵不油不膩的伊麵帶點鑊氣不錯。👍🍴甜品是芝麻糕,香濃芝麻微甜我喜歡。
素材西食

荃灣這間天·悠蔬食,就以粉紅色佈置讓客人有少女感。

餐牌都特別有心思,套餐可減少客人選擇障礙症。

🍺O 度 ,係 O 酒精度啤酒,想不到食素菜都可以咁爽。

前菜小食同燉湯
清甜滋補

🍴乾炒香菇伊麵
不油不膩的伊麵帶點鑊氣不錯。👍

🍴甜品是芝麻糕,香濃芝麻微甜我喜歡。
2020-10-12 37 浏览
呢間素食主題餐廳,是融入了中西元素的素食,好味之餘又有特別! 而晚餐更有set dinner ,價錢由$168-$188不等!牛肝菌桃膠忌廉濃湯泰式香茅金柚鮮果沙律沙律新鮮綠嫩,加入清甜金柚,配上泰式沙律汁,酸酸甜甜,清新開胃。牛肝菌忌廉濃湯,香氣十足,味道濃郁,加上養顏桃膠,配搭意外地match ! 白松露蘆筍茄子紫薯焗千層闊麵千層麵表面金黃,層層分明,夾帶麵,蘆筍,茄子,紫薯,豐富拉絲芝士,味道香濃,令人食慾大增。柚子青檸蘆薈冰茶 冰茶味道清新,仲有粒粒蘆薈係底。榛子焦糖乳酪蛋糕本來已經好飽,但跟餐仲有甜品食。蛋糕餅底十分香脆,每口吃下去有陣陣焦糖的味道。香芒牛油果手卷 (+HK$18)用苜蓿芽代替米飯,新鮮既芒果和牛油果配上芽菜,每一口都好fresh 🥑

泰式香茅金柚鮮果沙律

白松露蘆筍茄子紫薯焗千層闊麵

柚子青檸蘆薈冰茶
冰茶味道清新,仲有粒粒蘆薈係底。

榛子焦糖乳酪蛋糕

香芒牛油果手卷 (+HK$18)
2020-10-07 312 浏览
唔經唔覺都有20年食齋嘅習慣,從前久不久跟屋企人去佛堂或者傳統齋店食齋菜,都最近幾年開始有好多新派食店進駐素食行列,而家食素就幸福得多啦!中西式都有款式多又多選擇。放工都鍾意喺公司附近搵食,一於就趁Green Monday同老公試吓荃灣的 天 · 悠蔬食,為身體健康打掃一下,減輕負擔。天 · 悠蔬食 位置便利,就在荃新天地,地鋪裝潢充滿少女味,店內乾淨企理,店員亦好好禮貌,是年輕人素食餐廳新選擇。看一看餐牌,集合了中、西、日、泰式幾種元素,吸引力大啲。晚餐價錢優惠,由前菜到甜品設計都很精美。鹿茸菌冬瓜黃耳竹笙百合雪蓮子燉湯一聽個名已經知道不得了,熱辣辣的湯品,滋補養顏,鹿茸菌、冬瓜、黃耳、竹笙、百合、雪蓮子濟濟一堂,一齊燉出來的湯特別好味道。雖然是素湯沒有肉,但每一啖湯入口都是清甜的,不加味精,湯料十足,質感順滑稠厚,中醫說是健脾養胃,最近秋風起飲燉湯就最滋補啦! 日本黑豆亞塔子 伴 吉列天貝這樣的配搭十分創新,兩者軟硬不同的口感,顯得味道層次豐富 。日本黑豆我以前減肥成日當小食,亞塔子去泰國飲三色冰嘅時候就最鍾意食,吉列天貝香脆可口。蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷加配了日式手卷,苜蓿芽菜口感特

鹿茸菌冬瓜黃耳竹笙百合雪蓮子燉湯

日本黑豆亞塔子 伴 吉列天貝

蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷
加配了日式手卷,苜蓿芽菜口感特別爽脆,蘆筍幼滑,素香鬆好得意有肉味的,口感豐富,味道唔錯又開胃。

意大利牛肝菌乾燒伊麵
中西合璧意式做法,意大利牛肝菌配上乾燒伊麵,味道濃郁有驚喜 ,伊麵夠彈牙,用上醬油炒得乾身夠鹹香。份量足夠,牛肝菌加上什菇和蘆筍,推薦一試!

宇治抹茶之旅
這個升級甜品是我的最愛,賣相十分精緻,相機先食,宇治抹茶雪糕清香細膩,日式丸子口感煙煙韌韌,蕨餅質感綿滑鬆軟。一口綠茶雪糕、一口蕨餅,真是味蕾享受之旅。

餐廳於疫情期間仲免費贈送每位客人糖水,齊心抗疫!蘋果雪梨海底椰南北杏燉雪耳,清甜潤肺又窩心。

最後飲番一杯冰茶,慢慢感受一下生活,原來素食都可以咁豐富,高質精緻,洗滌心靈

庆祝纪念
生日
  • 宇治抹茶之旅
  • 意大利牛肝菌乾燒伊麵
2020-10-06 68 浏览
前日過開荃灣同姐補慶生,畀咗幾間黃店佢揀,最後佢揀咗食新派素食嘅呢間。一入店內,只見到處都係粉紅粉綠,連枱同枱之間嘅隔板都襯哂色,天花又掛咗好多熱氣球裝飾,少女味爆燈🥳。我哋兩個都揀咗午市套餐嘅大啡菇野菜炒烏冬配雜錦天婦羅,另外加多十蚊配埋餐湯同餐包。首先要讚下個南瓜粟米雪耳桃膠忌廉濃湯,既香甜又 creamy,配料仲份量十足,桃膠大大嚿,齋睇都覺得好滋陰😚;香脆法包嘅重點喺個醬度,既有淡淡香草味,又有新鮮牛油味,唔錯。主菜嘅南瓜同茄子天婦羅炸得剛剛好,外面既香脆,蔬菜入面嘅水份又能夠鎖得住,非常高汁👍;烏冬嘅黑松露味好搶,口感軟腍中帶點嚼勁,好食😋,其他配料有大啡菇,木耳,椰菜,甘筍等,非常豐富。餐飲我哋揀咗柚子青檸蘆薈冰茶,呢杯茶味較濃唔太甜,絕對合我口味。食到尾聲,居然仲有抗疫潤肺糖水送,呢碗蘋果雪梨海底椰南北杏燉雪耳清清甜甜,用料十足,雖然免費,但係製作認真,絕對唔求其。食完離開,去到冇雷公咁遠,先記得賴低咗支不銹鋼飲管,拿拿淋返去攞,店員姐姐細心咁用張紙巾包住遞畀我,原來已經洗乾淨,仲熱辣辣😂。呢間嘅食物質素同服務都好高汁,會再嚟幫襯。

🧚🏻‍♂️少女心嘅裝修💞多元化素食—————————————————————素食黃店出沒注意💛🔈悠蔬食的新分店~~野食都係同之前兩間都差不多的~但住新界嘅朋友仔就唔洗走到對面海食啦💃🏻.🌱SET:黑松露野菜桃膠忌廉濃湯+薯仔沙律(前菜)/ 紅咖哩野菜猴頭菇+薄餅&飯(主食)宇治抹茶芝士蛋糕(甜品)/柚子青檸蘆薈冰茶(飲品)/配手卷-$216個湯好重忌廉同松露味~飲完一啖再一啖(反而中湯冇人飲😂個咖哩餅真係要即刻食!煎到脆卜卜再加啲咖啡因勁開胃~咖哩重椰香味唔算辣😙怕辣素人絕對可以挑戰~甜品濃芝士味但如果有得大舊啲就好 唔夠喉😭手卷舊post有講過 就不說了🥳.🌿SET:黃金菇蟲草花黃耳燉湯(前菜)/大啡菇白松露手作薄餅(主食)/伯爵紅茶千層班戟(+25)/ 鹹柑橘蜜/配手卷 -$221中湯不是素人朋友們嘅心水😂所以我一個飲晒~飲完覺得自己健康左~但個Pizza真係聞落好香但食落還好😂因爲好似唔夠調味咁(上面都係瓜菜)千層控is me🥰有伯爵茶香~啲cream滑漏但不多所以食落係好多層皮😂.🍗土匪腐皮卷4件 ($68)肉肉朋友話NO.1✨✨話出面個皮同個香味好似食三哥啲土匪雞翼🤣雖然我未食
🧚🏻‍♂️少女心嘅裝修💞多元化素食
—————————————————————
素食黃店出沒注意💛🔈
悠蔬食的新分店~~野食都係同之前兩間都
差不多的~但住新界嘅朋友仔就唔洗走到對面海食啦💃🏻
個湯好重忌廉同松露味~飲完一啖再一啖(反而中湯冇人飲😂
手卷舊post有講過 就不說了🥳
伯爵紅茶千層班戟(+25)/ 鹹柑橘蜜/配手卷 -$221
🍗土匪腐皮卷4件 ($68)
雖然我未食過但都覺得好香口🥳
泰式香煎魚餅4件 ($68) 繼續推薦大家去到叫嚟食😏
擔擔麵/辣 ($58) 花生味濃😏
啲相影得好辛苦🤣覺得個background勁似茶餐廳feel
辛苦晒同行寶寶要等我相機食先🥰(長期餓底foodie表示影左先食得好痛苦)
📍 天 · 悠蔬食
荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G08-11號舖
💰Total: $ 711 (4個人食)
味: 7/10
飽:7.5/10
抵: 7/10
我豬咪🐷將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家
#vegetarian #vegan #veggie #vege #eatclean #plantbaseddiet #hkig #hkfoodie #foodlove #greenfoodie #igfood #green #healthyfood #igers #foodie #igfood #yum #素食 #跑素 #美食 #健康 #香港素食 #轉素快 #告素你 #素人跑荃灣 #悠蔬食 #黃店 #黃色經濟圈 #黃 #少女心 #晚餐
2020-08-01
2020-10-05 38 浏览
小編雖然唔係素食者,但偶然都會素食下,呢間餐廳真心可以一試再試.餐廳荃新天地入面,附近仲好多商場可以行,行完街就過嚟食個晚飯.餐廳好粉紅,充滿少女味,正合我心意,天花板嘅設計成好多熱氣球嘅天空,好靚.我叫咗一個dinner Set,有前菜、湯品、主食、餐飲同埋甜品.湯品:鹿茸菌冬瓜黃耳竹笙百合雪蓮子燉湯前菜:日本黑豆亞塔子伴吉列天貝燉湯好飲,有陣陣燶燶既鹿茸菌味,超正,仲有滿滿湯料餐飲:韓風蘆薈柚子蜜一聽就知健康有益啦.主食:白松露粒粒意粉配酥皮盒配苔菜三絲脆卷廚師好花心思,為普通嘅素食設計到非常吸引,白松露粒粒意粉好似飯咁樣,食落口感特別,三絲脆卷爽口健康.甜品:玫瑰荔枝千層班戟好香玫瑰味同好Creamy呀

湯品:鹿茸菌冬瓜黃耳竹笙百合雪蓮子燉湯
前菜:日本黑豆亞塔子伴吉列天貝
燉湯好飲,有陣陣燶燶既鹿茸菌味,超正,仲有滿滿湯料

餐飲:韓風蘆薈柚子蜜
一聽就知健康有益啦

主食:白松露粒粒意粉配酥皮盒配苔菜三絲脆卷
廚師好花心思,為普通嘅素食設計到非常吸引
,白松露粒粒意粉好似飯咁樣,食落口感特別,三絲脆卷爽口健康

甜品:玫瑰荔枝千層班戟
好香玫瑰味同好Creamy呀

2020-09-05
2020-09-29 47 浏览
好耐冇分享美食 今次分享素菜餐廳🥳 餐廳design 好colorful 坐得都好舒服 大家可以黎坐下食下傾下計😁我地叫左set dinner 頭盤有黑松露桃膠忌廉湯加蜜桃火龍果蜜瓜沙拉☘湯好濃郁 超有黑松露味 沙拉水果好甜大啡菇白松露pizza😍 好香個餅底都幾脆 材料十足茄醬菇等都好香白松露粒粒意粉酥皮盒 😉一上黎要立即打個卡 好靚好特別但個人覺得酥皮盒冇咩味🤣 但飯夠香好食仲有素卷 都幾脆卜卜 見到餐廳仲可以訂宴席 素菜宴席都係唔錯的選擇~
好耐冇分享美食

一上黎要立即打個卡 好靚好特別
但個人覺得酥皮盒冇咩味🤣 但飯夠香好食
仲有素卷 都幾脆卜卜

見到餐廳仲可以訂宴席
素菜宴席都係唔錯的選擇~
2020-09-29 37 浏览
為了食得更健康,就嚟個《Green Monday》先!係食開素食嘅朋友得知,而家啲新派素食餐廳都比以前嘅菜式新款,佢話唔係食開素嘅人都會喜歡的!所以我就去咗個位朋友介紹嘅其中一間素食餐廳試吓啦!門口睇我以為係一間Cafe 嚟,呢度用上粉紅色及粉綠色做主色,加上天花嘅雲及熱氣球,真係非常之夢幻呀!以往嘅素食餐廳比我嘅感覺都係燈光比較昏暗及裝修比較守舊同傳統的!呢度感覺截然不同!我叫左Dinner Set B 和風大啡菇蘆筍燴扁意粉配照燒素帶子,加錢要埋個西湯同宇治抹茶甜品!呢個餐真係有驚喜喎!整體各樣嘢嘅味道都唔錯,雖然冇肉,但都完全唔覺得自己食緊素咁,因為以往素食比人感覺味道都好寡,但我不單止唔覺得寡,仲覺得好 fresh 同好美味Tim! 我個朋友真係冇介紹錯呀!🥰🥰🥰

2020-09-28 37 浏览
黑松露淮山桃膠忌廉濃湯好香黑松露味,忌廉味好濃郁😋原本以為加咗淮山、桃膠會好奇怪,但原來都幾夾,可以令到個湯嘅口感更豐富👍🏻香芒牛油果苜蓿芽手卷呢個職員話要快d食,如果唔係手卷會淋,冇咁有咬口🤣芒果好新鮮,牛油果蘸壽司豉油,有少少似食三文魚😛d首蓿芽冇草青味,但又比到飽肚口感,完全替代到壽司飯 🍣 大啡菇白松露手作薄餅芝士松露味好濃烈,薄餅底再加埋面頭菜一食,唔會太肥膩😙 白松露粒粒意粉酥皮盒配苔菜三絲脆卷酥皮盒略微有d太厚,食晒成個可能太飽🙈但入面嘅粒粒意粉都好有口感,有d煙韌感覺,幾有趣😋苔菜三絲脆卷有d似越式春卷,外層夠脆,配埋裏面暖粒粒嘅菜好正🤣玫瑰荔枝千層班戟玫瑰同荔枝味道都好出,個平衡攞得好好,千層班戟每一層都滿滿嘅cream😚柚子蘆薈乳酪蛋糕餅底做得好好,有牛油味同有少少焦濃味😌柚子可以中和到乳酪,仲可以食到一粒粒蘆薈係中間👍🏻韓風蘆薈柚子蜜食完咁creamy,咁多cheese嘅食物,最啱配返杯酸酸地嘅柚子蜜幫助消化🤣
黑松露淮山桃膠忌廉濃湯

香芒牛油果苜蓿芽手卷

大啡菇白松露手作薄餅
芝士松露味好濃烈,薄餅底再加埋面頭菜一食,唔會太肥膩😙

白松露粒粒意粉酥皮盒配苔菜三絲脆卷

玫瑰荔枝千層班戟