2020-09-28 36 浏览
今日嚟試咗個晚市套餐 見到menu上嘅菜式都好吸引 🤩🤩最尾就揀咗個焗千層面前菜-吉列天貝好有薯蓉feel 下面既黑豆係甜甜哋燉湯-鹿茸菌冬瓜黃耳竹笙百合雪蓮子燉湯一飲落口就覺得好足料同埋湯頭好濃味 鹿茸菌既味道好濃郁 飲完個人熱辣辣 當堂暖哂 😻😻😻佢名入面既每一樣材料都可以係碗見到 無花無假👍🏻👍🏻牛油果南瓜紫薯藜麥焗千層闊面麵層同麵層之間夾咗大量蔬菜 無諗過牛油果咁樣配蕃茄千層麵又幾夾喎 🤩🤩😏除咗啲蔬菜之外 仲有一啲素魚蛋素肉咁樣 食落都一樣滿足 而牛油果既creamy感覺 點綴咗千層面既味道😎😎玫瑰荔枝千層班㦸食落好重既荔枝味 酸酸甜甜咁 唔會覺得滯👍🏻熱蘋果雪梨海底椰食落有淡淡嘅杏仁味 成個糖水唔會太甜 ☺️☺️💛💛💛同路人一定要多多支持

前菜-吉列天貝

熱蘋果雪梨海底椰
食落有淡淡嘅杏仁味 成個糖水唔會太甜 ☺️☺️

💛💛💛同路人一定要多多支持
2020-09-27 25 浏览
朋友仔今晚帶我嚟試依間素菜餐廳 睇餐牌已經覺得好吸引🤤🤤無論想食中餐定西式菜都有得揀👏🏻👏🏻前菜-蜜桃火龍果蜜瓜沙律餐湯-黑松露淮山桃膠忌廉湯本身睇到menu上既西湯配准山、桃膠依啲中式嘢 就覺得好得意、想叫嚟試吓😏個湯飲落係准山既口感 有啲滑潺潺同加埋薯仔蓉既口感 食落都唔錯 而黑松露既味道好突出 仲有啲菇同桃膠粒增加嚼口 依個餐湯比我想像中出色🤩🤩🤩白松露粒粒意粉酥皮盒啲粒粒意粉好可愛 🥰🥰望落去好似飯咁 食落好大浸松露嘅味道 酥皮盒下邊有一層番茄醬 蕃茄加松露既味道食落都幾夾😋😋😋 值得一讚嘅係個酥皮盒好脆口👏🏻👏🏻而個三絲脆卷既感覺同食緊春卷嘅感覺好似 都係卜卜脆鮮榨蘋果雪梨汁柚子蘆薈乳酪蛋糕乳酪既酸味中和咁甜品既肥膩感 蛋糕食落仲有一粒粒既柚子粒😍

前菜-蜜桃火龍果蜜瓜沙律

鮮榨蘋果雪梨汁

柚子蘆薈乳酪蛋糕
乳酪既酸味中和咁甜品既肥膩感 蛋糕食落仲有一粒粒既柚子粒😍

2020-09-26 186 浏览
環境:👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍影相:📸📸📸📸Encore:92%📝進入前要度體溫 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖每餐都大魚大肉有時食下素食,調節一下都係一個吾錯嘅選擇特別係今日今日嘅素食吾會再好以前咁,單調又吾好食加入Fushion 元素嘅新。素食真係隨時仲好食過肉類添😍.呢一set以Gimmick號稱意粉以牛肝菌炒香再以鬆脆酥盒承戴粒粒意粉既口感好特別彈牙煙韌又滑溜,比一般意大利粉更有口感呢!混合埋酥皮盒,入口鬆化,層次感豐富而三苔絲脆卷,海苔味濃厚淋上既酸汁有開胃作用🥳.另外,每Set都包餐飲同甜品.味道清新,但略甜左少少.咬落冰冰涼,口感軟綿富彈性.小妹建議加$20配前菜同餐湯.忌濃湯濃稠度高,好 creamy好濃厚而黑松露既特殊香氣,真係好正🥰當然,你仲會食到粒粒桃膠添💕沙律有蜜桃 ,紅火龍果同生菜加入果汁醬,酸甜夠fresh✨.吾夠喉可以再嗌個純素手卷 $18手卷以苜蓿組成,以香芒同牛油果做伴碟苜蓿嘅草香同生果嘅fresh,好match😈.PS. 想食到最佳口感,一上枱建議盡快食啦~

環境:👍👍👍👍
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:😍😍😍😍
影相:📸📸📸📸
Encore:92%
📝進入前要度體溫
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
每餐都大魚大肉
有時食下素食,調節一下都係一個吾錯嘅選擇
特別係今日今日嘅素食
吾會再好以前咁,單調又吾好食
加入Fushion 元素嘅新。素食
真係隨時仲好食過肉類添😍

呢一set以Gimmick號稱
意粉以牛肝菌炒香
再以鬆脆酥盒承戴
粒粒意粉既口感好特別
彈牙煙韌又滑溜,比一般意大利粉更有口感呢!
混合埋酥皮盒,入口鬆化,層次感豐富
而三苔絲脆卷,海苔味濃厚
淋上既酸汁有開胃作用🥳
另外,每Set都包餐飲同甜品
柚子青檸蘆薈冰茶

味道清新,但略甜左少少
古法黑芝麻糕
古法黑芝麻糕

咬落冰冰涼,口感軟綿富彈性
小妹建議加$20配前菜同餐湯
黑松露淮山桃膠忌濃湯配蜜桃红火龍果蜜瓜沙律

忌濃湯濃稠度高,好 creamy好濃厚
而黑松露既特殊香氣,真係好正🥰
當然,你仲會食到粒粒桃膠添💕
沙律有蜜桃 ,紅火龍果同生菜
加入果汁醬,酸甜夠fresh✨
香芒牛油果苜蓿芽手卷

吾夠喉可以再嗌個純素手卷 $18
手卷以苜蓿組成,以香芒同牛油果做伴碟
苜蓿嘅草香同生果嘅fresh,好match😈
PS. 想食到最佳口感,一上枱建議盡快食啦~
2020-09-19
2020-09-22 53 浏览
今次去荃灣覓食,搞搞新意思食下素食,事緣係最近食得太多熱氣又肥膩嘅食物,內疚起上嚟想食下素菜去平衡返。就近荃新天地就一間幾多人食嘅素食餐廳,仲有幾間分店架!今次只想嗌小食同脆口嘢試一試先,估唔到都幾有驚喜!首先見到都幾多人嗌呢道土匪腐皮卷,個樣其實好似炸雞翼咁,外層炸皮唔算厚,沾滿幾重嘅孜然味,咬落好脆呢!一咬之下先知內裡就係卷住一層層嘅腐皮,整體都幾juicy!仲有四件,兩人分享剛剛好。另外見到佢地都有薄餅嘅選擇,就揀咗大啡菇白松露手作薄餅。見住拉芝嘅畫面真係唔會覺得自己置身係素食餐廳,視覺效果都滿足咗我啦!上面其實係大啡菇粒同埋三色椒等,同平時係出面食組合複雜又調味料好多嘅薄餅相比起來簡直係清泉啊!飲品方面都見到有幾多特別嘅選擇,而我就點咗紫貝天葵荔枝梳打試下,平時紫貝天葵一枝枝都唔會加入梳打,今次一試原來同梳打幾夾啊!最後仲送上每人一客滋潤糖水,好窩心!

今次只想嗌小食同脆口嘢試一試先,估唔到都幾有驚喜!
仲有四件,兩人分享剛剛好。

另外見到佢地都有薄餅嘅選擇,就揀咗大啡菇白松露手作薄餅。

最後仲送上每人一客滋潤糖水,好窩心!
2020-09-22 39 浏览
坦白說一生中會食素的機會甚少,今次應該係數數五隻手指的其中一次。呢間餐廳係朋友口中有聽過,而今次先第一次去食。晚餐時段入座見到餐牌上嘅主食都偏向西式,小食就有啲日式夾雜中式咁。見到佢地有dinner set嘅選項,就二話不說決定嗌一set,入面有齊飲品甜品同主食,仲可以優惠價加前菜及湯品,仲有手卷嘅選項。先上咗前菜係紅火龍果沙律配以藜麥酸酸甜甜又健康,真係一個refreshing嘅開始!餐湯都好特別,係桃膠忌廉濃湯桃膠營養價值高,加入係餐湯度確係提升咗,而飲落滋潤又順滑啊!主食方面有幾款都幾吸引,而最後我地就揀咗椰香冬陰鮮蔬意大利飯 配 吉列蒟蒻,一開始被吉列蒟蒻所吸引住,好期待會係點嘅presentation。原來係裹粉炸到蒟蒻好似魷魚圈咁,好過癮!食落口感都好似呢!冬陰公作意大利飯嘅調味,好惹味!加$18就可以試埋佢地嘅手卷,我當然想試香芒牛油果苜蓿芽手卷香芒同牛油果係幾常見到嘅配搭,所以食落都無違和感,反而苜蓿芽嘅味道好出,食素嘅人一定會鐘意呢!餐飲可以揀柚子青檸蘆薈冰茶,飲落好清爽!最後食埋個甜品就完滿了,係伯爵紅茶乳酪蛋糕,伯爵茶味都幾出,蛋糕做得好滑!
先上咗前菜係紅火龍果沙律配以藜麥
酸酸甜甜又健康,真係一個refreshing嘅開始!
餐湯都好特別,係桃膠忌廉濃湯
原來係裹粉炸到蒟蒻好似魷魚圈咁,好過癮!食落口感都好似呢!
冬陰公作意大利飯嘅調味,好惹味!

餐飲可以揀柚子青檸蘆薈冰茶,飲落好清爽!
2020-09-22 29 浏览
近來流行素食,前陣子約了朋友外出吃侵2,特地找了間素食試試。意外地不錯~餐廳裝修很少女風,燈光明亮,感覺舒適又企理。在這疫情下餐廳的衛生情況真的需注意。餐廳本身就提供每人一對公筷,超方便。先來餐前小吃,沙律酸酸甜甜很開胃。然後豆腐很香濃惹味。接著是西湯,奶香味蠻重但又不會太膩。感覺挺剛剛好。另一個餐前小吃,是用腐皮做的炸雞模樣超好吃,很香口,又熱辣辣的,裡頭腐皮也豆香重~力推!另外意粉也是味道足而不膩,醬汁調味適中值得一提。這餐廳吃素既新穎又味道不錯~大可來吃~

餐廳本身就提供每人一對公筷,超方便。

先來餐前小吃,沙律酸酸甜甜很開胃。然後豆腐很香濃惹味。

接著是西湯,奶香味蠻重但又不會太膩。感覺挺剛剛好。

另外意粉也是味道足而不膩,醬汁調味適中值得一提。

這餐廳吃素既新穎又味道不錯~大可來吃~
2020-09-21 38 浏览
雖然有限聚令,但媽媽既生日都係要慶祝下😇因為逢屋企人生日都食素,今次終於食到悠蔬食,有一次walk in食唔到,今次專登book終於食到😍我地總共叫咗2個餐2個主菜一個小食同埋for慶生既甜品,全部都好有質素,服務員更係我入座既時候就安排我地比較靜既位置用餐,而且預先俾我選擇for慶祝媽媽生既甜品😋最後呢個甜品最驚喜❤️因為佢送過黎既時候連埋一支花俾我媽媽,完全好feel到頂點,媽媽見到咁靚既擺盤更加心花怒放😍好感謝服務員既細心❤️即使個日有遇過心煩既事,都即刻令到個日成為我哋一家人最幸福既一日😊😊

素擔擔麵
蘋果酥配伯爵茶芝士蛋糕

2020-09-15
庆祝纪念
生日
蘋果酥配伯爵茶芝士蛋糕
2020-09-21 26 浏览
今次係經過朋友推介,專登揸車入嚟荃灣試呢一間天悠素食。因為疫情關係,所以去到嘅時候客人唔太多。但我朋友千叮萬囑「咁一定要揀套餐!」因為抵食過單點。環境⭐️⭐️⭐️地點尚算方便, 因為正正喺荃新天地第二期,所以好易搵到。今次同一位女性朋友去食,一入到間餐廳就見到鋪天蓋地嘅粉紅色裝修,已經勁鍾意。當然粉紅色裝修呢家嘢,就真係唔係個個識欣賞😹不過整體上地方都好乾淨👍🏻價格⭐️⭐️⭐️如果揀套餐,每一個人平均消費也是$180左右。不過連埋頭盤,主菜,飲品,甜品黎講性價比都算可以接受🤝食物⭐️⭐️⭐️⭐️今次我哋揀咗大啡菇白松露手作薄餅,意大利牛肝菌乾燒伊麵。頭盤要咗一個中湯一個西湯再加沙律總算係多元化。套餐有八種主菜任君選擇。但本人比較欣賞個Pizza, 因為始終係手作,所以個口感比較鬆脆。而啡菇+白松露+芝士既配搭令到味道濃郁,所以第一個被KO嘅main course😋。反而個伊麵就普普通通,不過不失。整體上我都幾滿意呢一餐,除咗因為個pizza幾好味。但重點係餐廳入面嘅職員服務態度非常之好。因為其實本身佢係10點閂門,9:30 last order。但我個朋友早過我9:15已經到而入面嘅staff都肯等埋我到

環境⭐️⭐️⭐️

價格⭐️⭐️⭐️

食物⭐️⭐️⭐️⭐️

整體上我都幾滿意呢一餐,除咗因為個pizza幾好味。但重點係餐廳入面嘅職員服務態度非常之好。因為其實本身佢係10點閂門,9:30 last order。但我個朋友早過我9:15已經到而入面嘅staff都肯等埋我到先cut order而全程冇黑面👍🏻不過當然我唔係鼓吹大家去挑戰人地business hour嘅底線😹 如果經過開荃灣,呢一間絕對值得一試👍🏻
2020-06-27
2020-09-14 72 浏览
今日難得收早就約同事食飯,呢間喺荃灣嘅素食餐廳嚟,環境一啲都唔老套,仲裝修到好靚,粉色檯櫈仲有好多靚嘅藍天假天花,同埋氫氣球擺設天氣炎熱即叫咗杯檸檬凍柚子蜜清暑清潤一下另外叫咗個日式手卷,入面係蘆筍素香鬆苜宿芽嚟,好清新喔竹笙猴頭菇湯好清甜,入面仲有黃耳雪蓮子,燉到出哂味好重菇香呢個個腐皮卷好好食啊,外層炸到香口又吸滿醬汁,入面餡料豐富,酸甜適中黑松露大啡菇好重黑松露味,咬落勁多菇汁,重有勁多薯蓉好好味最後叫埋甜品,係蘋果燉雪耳好滋潤喔
粉色檯櫈仲有好多靚嘅藍天假天花,同埋氫氣球擺設

天氣炎熱即叫咗杯檸檬凍柚子蜜清暑清潤一下
另外叫咗個日式手卷,入面係蘆筍素香鬆苜宿芽嚟,好清新喔

竹笙猴頭菇湯好清甜,入面仲有黃耳雪蓮子,燉到出哂味好重菇香

黑松露大啡菇好重黑松露味,咬落勁多菇汁,重有勁多薯蓉好好味

最後叫埋甜品,係蘋果燉雪耳好滋潤喔
2020-09-08 145 浏览
上星期六原本打算去荃灣嘅Green Common食晏,因為太多人等位,所以最終去咗悠蔬食。前菜&湯品 南瓜粟米雪耳桃膠忌廉濃湯 配脆法包 青木瓜甘筍花生雪耳湯 配孜然薯仔藜麥沙律自選主食 蒲燒玉子淮山蓉素鰻魚 配日本珍珠米 ($98)第2次叫呢個飯黎食,素鰻魚一如以往咁好食,味道甜甜哋,但今次嗰飯嘅底部比較濕,好彩珍珠米仍然可以保持口感,唔唔會好爛。 大啡菇野菜炒烏冬 配雜錦天婦羅 ($98)起初我以為天婦羅同炒烏冬會好似餐牌上嘅圖一樣,係分開上,點知原來係直接鋪係面頭,賣相即時扣咗分。天婦羅份量好少,得2件,分別係南瓜同茄子。炒烏冬嘅味道好似乾燒伊麵。自選飲品 檸檬蜂蜜 (熱) 韓風蘆薈柚子蜜 (熱)加配甜品宇治抹茶之旅 (+ $30)上次黎食唔到(因為當時餐牌上寫住尖沙咀店限定),今次終於可以係荃灣店食到。碗入面有抹茶蕨餅、黃豆粉蕨餅、抹茶寒天、白玉丸子同士多啤梨粒,旁邊有黑糖漿調味,加咗黑糖漿後好味好多,有黑糖味之餘,又唔會蓋住原本嘅抹茶味。

前菜&湯品
[A] 南瓜粟米雪耳桃膠忌廉濃湯 配脆法包

青木瓜甘筍花生雪耳湯 配孜然薯仔藜麥沙律

自選主食
[E] 蒲燒玉子淮山蓉素鰻魚 配日本珍珠米 ($98)

[F] 大啡菇野菜炒烏冬 配雜錦天婦羅 ($98)

自選飲品
[D] 檸檬蜂蜜 (熱)

[E] 韓風蘆薈柚子蜜 (熱)

蒲燒玉子淮山蓉素鰻魚 配日本珍珠米、 大啡菇野菜炒烏冬 配雜錦天婦羅

加配甜品
[D]宇治抹茶之旅 (+ $30)

宇治抹茶之旅

2020-09-05
午餐
宇治抹茶之旅
2020-08-19 96 浏览
Try to be a one day vegetarian🌱 🎈悠蔬食/Try to stay green one day in a week./ 😇一直以黎都想試素食餐廳今次試左呢間 真系超級抵食🙆‍♀️首先呢間餐廳每個餐都會跟湯同飲品仲會最後送碗抗疫糖水😋甘筍蘑菇青醬燴扁意粉 配溏心蛋🥚($98) 成個組合好夾 熱辣辣既青醬意粉🍝入面配料有新鮮沙律菜 青瓜 蕃茄仔 仿火腿肉絲👈呢個食落真係好似火腿🤭加埋粒識得流汁溏心蛋🥰蒲燒玉子淮山蓉素鰻魚 配日本珍珠米🍚($98)素鰻肉食落蒲燒味好出 比真鰻魚硬少少 但都真系好似鰻魚既質感 完全食唔出原來系淮山😍木瓜甘筍雲耳花生湯 配紅菜頭沙律🥗 (跟餐)個湯有粟米粒 鷹嘴豆 雲耳同木瓜 飲落清清地幾鮮甜 但其實食唔到花生😂🥜紅菜頭沙律除左有紅菜頭仲有染成紅色既蘋果 幾fresh又健康😋周打黃耳桃膠忌廉濃湯 配香脆法包🥖 (跟餐)忌廉濃湯香濃配合桃膠都幾夾 但兩種湯相比 呢個就較為遜色啦🙈至於法包 食落香脆但蒜蓉味可以再出啲菊花杞子馬蹄糕(跟餐+$15) 切開見到一粒粒杞子 感覺幾足料 菊花味都幾出清新既感覺 食落好天然🥰飲品:熱韓風蘆薈柚子蜜(
🎈悠蔬食

一直以黎都想試素食餐廳
今次試左呢間 真系超級抵食🙆‍♀️

首先呢間餐廳每個餐都會跟湯同飲品仲會最後送碗抗疫糖水😋

甘筍蘑菇青醬燴扁意粉 配溏心蛋🥚($98)
成個組合好夾 熱辣辣既青醬意粉🍝
加埋粒識得流汁溏心蛋🥰

蒲燒玉子淮山蓉素鰻魚 配日本珍珠米🍚($98)

木瓜甘筍雲耳花生湯 配紅菜頭沙律🥗 (跟餐)

周打黃耳桃膠忌廉濃湯 配香脆法包🥖 (跟餐)
至於法包 食落香脆但蒜蓉味可以再出啲

菊花杞子馬蹄糕(跟餐+$15)

飲品:熱韓風蘆薈柚子蜜(跟餐)+ Cappuccino(+$10) ☕️
2020-08-12 86 浏览
今日和老婆在荃灣行街,行到晚餐時間,商場有一間食齋好好味,今晚就決定這間入到店舖,這裏環境十分寬敞,裝修別緻,店員好有禮貌招呼我們坐低細看這裏餐牌有很多選擇我點了一個晚餐,黑松露蘆筍野菌炒扁意粉配吉列蘑菇這個舞茸淮山黃耳竹笙雪蓮子燉湯,好好味,清甜滋潤,飲完並不口渴,連湯渣都食晒香芒牛油果苜蓿牙手卷,紫菜爽脆、苜蓿牙清甜脆口,加上牛油果香,芒果嘅甜酸口感,好好味,非常清新這個黑松露蘆筍野菌扁意粉配吉列蘑菇,食一口非常香的黑松露味,意粉軟硬適中,而這個吉列蘑菇外脆內軟整體非常之好食青咖喱野菜猴頭菇配印度薄餅,食一口咖喱汁非常香的咖喱味同濃郁嘅椰汁味,帶一點甜非常好食,加上薄餅一齊食不得了這個千層蛋糕也一絕,不是太甜,味道適中,食落口一層層的口感
細看這裏餐牌有很多選擇
我點了一個晚餐,黑松露蘆筍野菌炒扁意粉配吉列蘑菇
這個千層蛋糕也一絕,不是太甜,味道適中,食落口一層層的口感
2020-08-10 103 浏览
好耐未食過素,自從大河道附近嗰間食素嘅餐廳結業之後,都好耐未食過了約咗無主意既朋友食飯~不如叫佢陪我食下素Eat green, good for health由於疫情嘅關係都要講係6:00前食飯4:30鐘到冇乜人同朋友揀咗一個一個E餐蒲燒玉子淮山蓉數鰻魚配日本珍珠米G餐台式大滷麵配香茜炒手由於lunch飲咗咖啡所以order咗荔枝梳打要加$10朋友想要咖啡但係佢啲咖啡賣晒飲唔到咖啡同奶茶嘅朋友好唔開心我揀咗飲中湯配一個藜麥沙律酸酸咪咪幾開胃中湯都幾多料有雪耳,粟米同紅蘿蔔朋友飲西湯配蒜蓉包甘筍地瓜湯整得幾好飲唔錯地方幾清靜都幾靚粉紅色同綠色主題天花仲有啲熱氣球紙燈籠幾啱打卡主菜嚟啦湯底幾好味不過偏甜有少少藥材味都幾足料蔬菜量十足仲有豆乾每樣野都好入味個面同埋個湯底好夾麵質幾好拉面口感我自己都幾鍾意食第一次食素鰻魚,以前都喺其他食素嘅舖頭都食過個口感我覺得OK准山蓉做口感都幾特別口感質感都食到類似魚既調味可惜就係個飯倒得太多汁個汁都偏甜同稀身唔中意食多汁既話分開上會好啲 另外飯嘅份量好少,鋪底既珍珠米只得一層薄薄嘅珍珠米如果男士食嘅話,應該會覺得唔足夠日式卷蛋都整得唔錯 仲配咗枝豆 醃蘿
約咗無主意既朋友食飯~不如叫佢陪我食下素
Eat green, good for health
由於疫情嘅關係都要講係6:00前食飯

但係佢啲咖啡賣晒
飲唔到咖啡同奶茶嘅朋友好唔開心

我揀咗飲中湯配一個藜麥沙律
酸酸咪咪幾開胃
中湯都幾多料有雪耳,粟米同紅蘿蔔

朋友飲西湯配蒜蓉包

口感質感都食到類似魚既調味
可惜就係個飯倒得太多汁
個汁都偏甜同稀身
唔中意食多汁既話分開上會好啲

另外飯嘅份量好少,鋪底既珍珠米只得一層薄薄嘅珍珠米

如果男士食嘅話,應該會覺得唔足夠
日式卷蛋都整得唔錯 仲配咗枝豆 醃蘿蔔同薑片,幾開胃

原本諗住食腰果露
但係又賣晒了

唔知係咪今日太好生意,叫左幾樣野都冇

轉左做凍餅~不過呢個伯爵茶乳酪芝士餅
都有驚喜 加15蚊
餅底係消化餅 唔會太散
乳酪芝士配埋伯爵茶個味道剛剛好
唔會太甜太漏,我好欣賞
美中不足就係太細件:)
如果大件啲就好啦

如果鍾意食素嘅朋友我覺得可以一試

有加一

2020-08-09
2020-08-10 84 浏览
好味指數😋😋😋回頭指數⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗素食越嚟越受歡迎,Green Monday 都嚟食下素!呢間新派素食,menu 吸引,環境舒適,坐得舒服,如果lunchtime 想食素都係一個唔錯嘅選擇!🍴姬松茸佛手瓜蓮藕雪耳湯 + 松露清新鮮蔬藜麥沙律 (+$10)個湯好足料,味道好濃郁,唔覺有落味精,都幾原汁原味,唔太飲到姬松茸味亦郁唔太見到!整體上算係整得唔錯嘅例湯!沙律用料新鮮,但係冇咩醬汁,感覺不斷食菜而已,可能落D比較清新light D嘅柚子汁會更加好味清新!🍴蒲燒玉子淮山蓉素鰻魚配日本形珠米($88)呢個我幾鍾意,鰻魚無論口感定係味道都係整得好似,個醬汁好好味,唔太食到淮山蓉嘅味+texture,但本身鰻魚同蒲燒玉子做得夠好味,真係有食緊鰻魚飯嘅口感同滿足感!🍴泰式鳳梨炒飯($68)呢個有D失望!😞一來味道冇咩特別,似好普通嘅炒飯,其實唔係好知咩味,鳳梨唔多冇咩味落到個飯度,冇咩泰式風味,飯又唔夠粒粒分別,呢個下次唔會再叫~🍴柚子青檸蘆薈冰茶(跟餐)味道清新,個底落得夠柚子蜜,柚子嘅甜加青檸嘅少少酸味,冰茶唔老味道剛剛好,有幾粒蘆薈,啱晒夏天飲!🍴玫瑰荔枝千層班戟(+$20)呢
好味指數😋😋😋
回頭指數⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗
素食越嚟越受歡迎,Green Monday 都嚟食下素!

姬松茸佛手瓜蓮藕雪耳湯

松露清新鮮蔬藜麥沙律

🍴蒲燒玉子淮山蓉素鰻魚配日本形珠米($88)

蒲燒玉子淮山蓉素鰻魚配日本形珠米

🍴泰式鳳梨炒飯($68)

泰式鳳梨炒飯

🍴柚子青檸蘆薈冰茶(跟餐)

柚子青檸蘆薈冰茶

🍴玫瑰荔枝千層班戟(+$20)
呢個都唔錯,玫瑰同荔枝味都幾balance,唔太甜,cream 分量剛好,班戟完整又夠軟身!

玫瑰荔枝千層班戟

🍴百爵紅茶乳酪蛋糕(+$15)
呢個有少少失望嘅,一來都幾細舊,二來百爵紅茶味唔夠出,乳酪本身又冇咩味,有少少唔太知個味想點,不過texture 上係okay 嘅~

百爵紅茶乳酪蛋糕

🍴抗疫潤肺糖水 - 蘋果雪梨海底椰南北杏燉雪耳糖水(抗疫時期送嘅)
夠清潤,真材實料,夠味又唔太甜,正!

蘋果雪梨海底椰南北杏燉雪耳糖水

午餐
姬松茸佛手瓜蓮藕雪耳湯
蒲燒玉子淮山蓉素鰻魚配日本形珠米
蘋果雪梨海底椰南北杏燉雪耳糖水
1K
成日經過荃新天地,都會比呢間地舖吸引我眼球,裝修簡潔但環境別緻,粉色牆加天花熱氣球,卡位又見坐得舒服,原來係一間西式素食食肆,難得行過見人又唔太多,即book位轉頭買完野嚟試。🍴蘆筍蘑菇青醬忌廉會扁意粉配溏心蛋$88⭐️⭐️⭐️⭐️賣相討好,份量都算幾大碟,扁意粉口感好煙煙韌韌,青醬出面好少有得食好好味,但唔知點解聞落食落仲食到加有少少黑松露,成件事好奇怪但我鍾意!意粉掛汁但食落無白汁咁膩,菇菌同露筍又夠多,每啖都好豐富,唔覺意就食曬成碟,仲有隻溏心蛋真的溏心,食得太飽太滿足,無位置放想試嘅千層班㦸,唯有等下次啦。一人共消費:$97

🍴蘆筍蘑菇青醬忌廉會扁意粉配溏心蛋$88⭐️⭐️⭐️⭐️
蘆筍蘑菇青醬忌廉會扁意粉配溏心蛋