2023-07-01
同同事喺灣仔處理完公事,行經軒尼詩道見到新開咗間「天龍燒鵝」,一於就喺度食埋晚餐先回家「天龍」老闆曾經係米芝蓮2️⃣星餐廳燒味部主廚餐廳燒鵝及乳豬全日不停燒製,確保新鮮唔過夜==========🔹一人套餐:燒鵝單拼 $88跟油菜一碟、小食一碟、白飯一碗及老火湯一碗,熱飲+$5主要為鵝髀位,配以數片鵝片,賣相得體老火湯湯料充足,清甜沒味精,毫不油膩;小食手拍青瓜清新爽脆又開胃;油菜鮮嫩;白飯轉為瀨粉,軟滑彈牙,湯底清甜而不膩燒鵝皮燒得香脆富鵝油香,鵝肉新鮮肉質緊實,非常滋味,蘸上碌梅醬後可解微膩感,可算是我食過數一數二最好味的燒鵝推介指數:9.5/10==========🔹燒味四拼 $168貴妃雞、燒腩仔、肥燶腩叉+$5、乳豬+$10四色燒味擺放整齊,色彩鮮艷有光澤貴妃雞主要為髀位,雞皮爽滑,雞肉緊緻有雞味,配以蔥油非常匹配燒腩仔皮香脆甘香,脂肪比例分佈平均,肉質軟嫩,肉香明顯肥燶腩叉燶邊焦脆,肥瘦比例約7:3,肉汁豐富,有入口即化之感,蜜汁調得恰到好處乳豬皮與肉分開,皮脆酥香,乳豬肉嫩鮮美,蘸上乳酸醬汁更添美味推介指數:9/10==========🔹油菜 $20配以適量蠔油菜心選材新鮮,翠
「天龍」老闆曾經係米芝蓮2️⃣星餐廳燒味部主廚
餐廳燒鵝及乳豬全日不停燒製,確保新鮮唔過夜
🔹一人套餐:燒鵝單拼 $88
跟油菜一碟、小食一碟、白飯一碗及老火湯一碗,熱飲+$5
主要為鵝髀位,配以數片鵝片,賣相得體
推介指數:9.5/10
🔹燒味四拼 $168
貴妃雞、燒腩仔、肥燶腩叉+$5、乳豬+$10
四色燒味擺放整齊,色彩鮮艷有光澤
燒腩仔皮香脆甘香,脂肪比例分佈平均,肉質軟嫩,肉香明顯
推介指數:9/10
🔹油菜 $20
配以適量蠔油
菜心選材新鮮,翠綠鮮嫩
免加一服務費
整體用餐體驗非常滿意,小店選料上乘,每款燒味都做得出色,定價合理,性價比高;加上店員有禮親切又殷勤,絕對值得回訪