2015-04-28 1944 浏览
剛到時,有3個人在等,心想,什!麼!還要排隊嗎?原來他們是等候人齊才能進去。因為人齊的關係,我們很快就被安排入座嘩,真是自閉式用餐。(不過其實還好,看過有一家是自己入錢,按吃什麼,然後自己找電腦安排的座位),一坐下,看到有說明書,快看一下,然後就選拉麵,跟其他拉麵專門店一樣,自由度很高,麵的軟硬、多少,湯的濃度、油膩度,蔥蒜,辣度,都能根據自己喜歡的點。點了之後,就會有服務生,從你桌前放上拉麵,(當時很想伸手抓著他,嚇嚇他),然後會幫你關上簾子,私隱度都高一點,不然你會看到對面用餐的人。我覺得跟平常的拉麵不一樣,它那麵的粗幼度,好像蝦子麵。在於小女子不吃蔥不吃蒜(一上桌超不吸引),不過那紅色的辣醬汁,太好吃了吧!跟友人一起都追加了一隻溫泉蛋,可惜有點失望,不太好吃。大概是一人一百多元,滿$200會送一個一蘭拉麵(即食麵版),友人說她不會開爐火,好吧,我來煮吧。這一個麵,店內都有售$198/5入,值不值,試過先知。

2015-04-24
2015-04-27 1947 浏览
現在的「一蘭」已經不再像以前那樣多人了。那陣「一蘭」龍捲風,,來得快去得快。由最開始的排三四小時,到現在直接Walk in,相隔,一年多吧。流失客人,我想是意料中事吧。定價貴,我覺得是主因。一碗小小的拉麵,拉麵份量已經很少,加一些些配料,就過百了。但偶以吃之,還是可接受的。因肥膏猶愛吃「一蘭」的拉麵麵底,所以也光顧了不少次。最近期去是平日的晚上八時多,沒有人排隊,直接安排入坐。入到裡面,看到的食客量是最少一的一次了,十室五空。熱潮真的過去了~在檯面上的order紙圈起自己喜歡的口味,湯的濃度我仍是選普通,油膩度:就少許,香蒜:少許,蔥:青蔥,叉燒:有!秘製醬汁:8倍!麵的軟硬度:硬!之前試過十倍的秒製醬料,今次減少少試八倍的。的確,加了辣味的拉麵是最好味的。一如以往,我並沒有把醬汁攪均,這樣必不會弄到湯整個底都變很辣,配上秒製醬汁的湯底,比不加的更甜。她們家的秒製醬汁是用作畫龍點睛的作用。我喜歡辛口一點的口味,湯底經加入秒製醬汁之後,走出了先辣而後甜的味覺。由於湯底是較濃杰,飲後會很渴口,而在左上角的冰水就是最解渴解辣的方法,冰水是很夠冰,解辣一流!麵底是沒有令我同肥膏失望過,照以往的
現在的「一蘭」已經不再像以前那樣多人了。
那陣「一蘭」龍捲風,,來得快去得快。
由最開始的排三四小時,到現在直接Walk in,
相隔,一年多吧。
流失客人,我想是意料中事吧。
定價貴,我覺得是主因。
一碗小小的拉麵,拉麵份量已經很少,加一些些配料,就過百了。
但偶以吃之,還是可接受的。
因肥膏猶愛吃「一蘭」的拉麵麵底,所以也光顧了不少次。
最近期去是平日的晚上八時多,沒有人排隊,直接安排入坐。
入到裡面,看到的食客量是最少一的一次了,十室五空。
熱潮真的過去了~
在檯面上的order紙圈起自己喜歡的口味,
湯的濃度我仍是選普通,
油膩度:就少許,
香蒜:少許,
蔥:青蔥,
叉燒:有!
秘製醬汁:8倍!
麵的軟硬度:硬!
八倍秒製醬料的一蘭拉麵
之前試過十倍的秒製醬料,今次減少少試八倍的。
的確,加了辣味的拉麵是最好味的。
配上秒製醬汁的湯底,比不加的更甜。
她們家的秒製醬汁是用作畫龍點睛的作用。
我喜歡辛口一點的口味,湯底經加入秒製醬汁之後,
走出了先辣而後甜的味覺。
由於湯底是較濃杰,飲後會很渴口,
冰水
而在左上角的冰水就是最解渴解辣的方法,
冰水是很夠冰,解辣一流!
麵底是沒有令我同肥膏失望過,
照以往的習慣,硬的麵底是最適合我們二人,
麵底爽口彈牙,不會與湯底黏的難捨難離,
但掛湯能力很高。
另外再加了一隻半熟蛋,今次比以往的要生一點,
我個人是很喜歡生一點的半熟蛋,所以更乎合我的個人口味。
不過,蛋香欠奉,口感很佳就是啦。
吃到一半,肥膏突然說原來他的那碗沒有附上叉燒,
原本他說算了,都吃到一半才發現。
但到最後仍是忍吾住跟店員講。
店員也很快地補回給我們,值得一讚。
我喜歡吃辛口的拉麵,是個人喜好。
十倍對我來說比八倍的要好很多,
所以下次來,我會再吃十倍的秒製醬汁。
2015-03-16
八倍秒製醬料的一蘭拉麵
2015-04-19 2142 浏览
一蘭朝聖(陪人)日本風味By ✪ Miss H’s ®eview ✪同朋友行銅鑼灣,佢鍾意拉麵,所以陪佢'朝聖'。準備要等起碼一個鐘,因為聽講凌晨三點都要等好耐,諗住星期六嘅lunch實等到變長頸鹿,但最後只等咗20分鐘!排隊-原來佢後面仲有個舖位,仲要大啲,不過有職員會分散人流,通常後面多人排啲因為餐堂大啲。環境:7/10 (80%係比日本風味的)入面裝潢好有日本拉麵館vibe,木色為主。入去其中一間dining room,得一行好窄嘅位,一格格分隔開嘅自修室座,對住廚房,但有塊'神秘面紗'蓋住,有需要時(make order/make special request)先會揭開。交好單,坐定定,等面到。呢個環境好exotic,但同唔到隔離傾計.. 都冇乜服務可言,因為連遞面都唔會見到樣咁濟...味道:6.5/10食呢一碗面,您可以選擇1) 湯嘅濃度 2)油度 3) 蒜味多少 4) 青葱定白葱 5) 有否叉燒 6) 秘製辣汁濃度 7) 面硬度先講面底,係幼直嘅面條,唔係曲曲地果種,幾煙韌,可以食到sok sok聲-我揀咗普通硬度。湯底揀咗濃味,唔油,蒜味只揀少,葱揀咗青,辣汁要2倍。呢
一蘭朝聖(陪人)日本風味

By ✪ Miss H’s ®eview ✪

環境:7/10 (80%係比日本風味的)

味道:6.5/10

食呢一碗面,您可以選擇
拉面
湯底揀咗濃味,唔油,蒜味只揀少,葱揀咗青,辣汁要2倍。
呢個combo之下,我覺得湯ok,但唔算香豬骨味,只係食到'幾有味',自己較prefer多啲「骨味」,辣汁唔太出反而。個湯唔覺超多味精(回想食「豚X」湯好濃,食完陣味有啲陰魂不散);偷試吓朋友個碗,覺得白葱會入味啲,冇乜臭青味;塊肉OK啦,少少fats加埋好林嘅肉,肉質好,如果係醃咗入味啲會好啲。to summarize,我覺得fine但唔特別impressed,雖然本身我都唔係拉面big fan...lol

食物價格:6.5/10

可以tick 7樣嘢咁多,不過最後您都係食緊一碗拉面..lol 如果有啲餃子、小食、豬扒等,就可過口癮—但當然, 只serve ramen in an authentic Japanese environment 也許就係佢嘅unique selling point吧!$88唔算貴,但冇乜嘢揀,dry咗少少,而味道又唔太impress到我....

Conclusion: 其實主要都係食佢名氣同「品嚐」日本vibe... 拉麵fans值得一試,但預期比「豚X」淡,同冇小食。而我,considering the price and time cost for queuing, 可能會食其他嘢。
2015-04-04
  • 拉面囉...
2015-04-16 1782 浏览
凌晨時份,特別容易感到肚子餓雖然之前在日本吃過一蘭,但香港的分店從開店至今也沒有動力去嚐一嚐想了一會兒,決定馬上更衣出發去享受一人的時光加上一蘭的設計讓我沒有感到很尷尬就算一個女仔自己吃,也沒有人看到,始終有板隔著嘛格局一般都跟日本的一樣,都是有拉麵的介紹,加單的提示,也有冰涼的清水豆腐甜品-吃麵前先吃一件,夠濃香味可惜是不夠特別,但可以一試麵上枱,竹簾放下-湯的濃度是填上普通,但喝了一口感覺比較淡-個人比較怕肥,所以油膩度是填上清淡-叉燒是薄薄的,口感不錯-秘製醬汁好香,味道與日本的相若-麵是選了軟身的,入口柔軟有彈性-香蒜與蒽作為點綴,是不錯的選擇,別讓香蒜搶去秘製醬汁的味道-黑木耳是追加的,爽口,不過不失半熟鹽煮蛋-追加一隻凍凍的糖心蛋,蛋汁慢慢流出,兩啖就不見了任務完成豆腐甜品-加上黑糖漿,搖身一變,就成了甜品找不到日本的味道,有點感到可惜-Miss F
凌晨時份,特別容易感到肚子餓

想了一會兒,決定馬上更衣出發去享受一人的時光

加上一蘭的設計讓我沒有感到很尷尬

就算一個女仔自己吃,也沒有人看到,始終有板隔著嘛
格局一般都跟日本的一樣,
都是有拉麵的介紹,加單的提示,也有冰涼的清水
豆腐甜品
-吃麵前先吃一件,夠濃香味
可惜是不夠特別,但可以一試
麵上枱,竹簾放下
-湯的濃度是填上普通,但喝了一口感覺比較淡
-個人比較怕肥,所以油膩度是填上清淡
-叉燒是薄薄的,口感不錯
-秘製醬汁好香,味道與日本的相若
-麵是選了軟身的,入口柔軟有彈性
-黑木耳是追加的,爽口,不過不失
半熟鹽煮蛋
-追加一隻凍凍的糖心蛋,蛋汁慢慢流出,兩啖就不見了
任務完成
豆腐甜品
-加上黑糖漿,搖身一變,就成了甜品

找不到日本的味道,有點感到可惜

-Miss F

2015-04-10 2083 浏览
第一次食一蘭係響福岡既總店,福岡總店有幾層樓高,同時設有屋台,唔洗面壁仲可以食到煎餃子,大口喝生啤。樓上也有一般的面壁位置,兩邊都有試過,亦有買外帶版番香港自己煮。難以忘懷既美味,香港都有得食,之前人太多唔敢去,而家熱潮已過,隊都唔洗點排,十分鐘就有得入去食。香港只有面壁位,環境跟日本一樣,面的賣相也一樣,雖然面質爽口,豬骨湯底濃厚,但總覺有點不同,假設大部分原料由日本進口,相信不同的是煮面的水,亦會影響面質同湯底。雖然香港的唔及福岡的美味,但令我尋回福岡美好的回憶。
2015-04-06 2112 浏览
尋晚同朋友WET完後就食呢間野第一次食之前睇報紙已講到呢間野好串,得一款拉麵呀,又貴又點點點聞名不如見面晚上9點去到, 門口都企滿人...等呀等, 等左45分鐘就有位(都ok,玩兩鋪Candy Crush都20分鐘)酒吧式坐位,好型~~(自閉式食麵)落order又唔耐, 員工都好有禮貌麵來了, 約5分鐘左右, 都叫快(估唔到佢提供的係冰水, 好細心, 仲以為綠茶或熱水)一來到, 已陣陣好勁的香味(咁梗係味精黎), 湯底我點了特濃, 膠質濃郁(正呀!!!)未食前飲一口湯, 感覺湯底有D似去酒店千幾蚊的魚翅湯咁, 不過呢度1舊水就食到XD之後撈一撈佢個特制醬汁, 試一口麵, 麵有軟硬之分, 本來想點硬麵但又驚傷胃, 都係點左個軟麵一食...嘩好食到唔知點形容麵唔會食食下散左的, 同埋有麵粉味而唔係其他拉麵店的冇味...而且佢唔會散修修(唔少拉麵店的拉麵都好似公仔麵咁一紮紮, 佢就好流線型好直, 有D似米線或米粉)好爽, 湯汁同秘製醬汁簡直夾到絕而且另叫的白飯都好好食, 珍珠米, 拿來撈湯好正塊差燒就都係差燒味, 唔會變左雞肉或羊肉味,都係果D野好滿足, 滿足到成碗湯都飲晒(碗底有字...X
尋晚同朋友WET完後就食呢間野

第一次食

之前睇報紙已講到呢間野好串,得一款拉麵呀,又貴又點點點

聞名不如見面

晚上9點去到, 門口都企滿人...

酒吧式坐位,好型~~(自閉式食麵)

落order又唔耐, 員工都好有禮貌

麵來了, 約5分鐘左右, 都叫快
(估唔到佢提供的係冰水, 好細心, 仲以為綠茶或熱水)

(正呀!!!)

一食...嘩好食到唔知點形容

好爽, 湯汁同秘製醬汁簡直夾到絕
而且另叫的白飯都好好食, 珍珠米, 拿來撈湯好正

塊差燒就都係差燒味, 唔會變左雞肉或羊肉味,都係果D野
好滿足, 滿足到成碗湯都飲晒
(碗底有字...XDDD)
都感謝朋友的介紹, 呢間野真係唔錯

题外话/补充资料: 第一次食最好增加秘制醬汁, 超好食, 唔加就走寶 同埋湯底最好濃郁, 唔係100蚊食清湯倒不如食出前一丁好過...
2015-04-05
庆祝纪念
纪念日
  • 全部
2015-04-01 1863 浏览
由於係附近翻工,間唔中都黎食。眼間越做越差。而顧客也開始主做遊客,少了許多本地人。今日愚人節黎食,中曬伏。薄薄的叉燒,淡豬骨味湯底,真心,無下次!無論係香港日本⋯⋯都係第一次食過咁差的拉麵
2015-04-01
2015-03-28 1917 浏览
寫紙得時候加左隻半生熟蛋!其他揀既都係普通濃味,麵普通唔硬唔軟,有蔥有辣有叉燒。湯香濃飲曬都唔覺之後會口乾,少少辣粉都帶到個味出黎,麵就幼但好彈牙。叉燒反而無咩味又薄⋯食左都唔覺自己食緊野對比方間已經有不同的日本拉麵舖一蘭已經開始變得普通了的味道。
叉燒反而無咩味又薄⋯食左都唔覺自己食緊野
2015-03-28
2015-03-28 1697 浏览
星期六下午去, 排咗10分鐘隊就有得坐低!叉燒係Ok嘅, 有少少肥肉, 但麵底到湯底都冇乜特別, 我叫咗普通濃度, 心諗喺759買個拉麵自己煮仲濃味過佢, 我覺得豚王超班好多倍! 一蘭? 真係以後都唔會再試。
星期六下午去, 排咗10分鐘隊就有得坐低!

2015-03-28 1463 浏览
之前從未食過日本既一蘭,所以冇得同日本分店做比較 。星期6下午一個人去食,都要等左半個鐘,愈等愈肚餓。果然,面質好彈牙,而且湯好濃郁,好有豬骨既味道,又唔會好油膩,醬汁我叫左普遍,對我黎講辣左小小,好彩有無限量既水供應。
自閉式檯
問卷式menu
2015-03-28
自閉式檯
問卷式menu
  • 豚骨拉麵
2015-03-25 4452 浏览
超唔抵食裝修似自閉格局You can't even see who serves youAnd the water was coldIt's like you don't have a choiceWith $ 88  I'd prefer eat elsewhereThe soup was okThe chewy noodles were fine But with this amount of food and this qualityI'm sorry but I don't see the attraction
超唔抵食
裝修似自閉格局
And the water was cold
The soup was ok
The chewy noodles were fine
2015-03-25 1205 浏览
是日去完維園花展,諗起聽人講過話而加一蘭已經唔似開業嗰時咁要排長龍,所以就行去睇下。大概中午12點去到,果然無人,完全唔使等,仲大把位。我未去過日本所謂正宗0既拉麵店,一入去只係覺得呢度0既格局幾特別。一格格之餘,斟水係自己個位,可惜只有冰水,問店員都話無暖水供應。而座位後面就有紙巾供應,座位上仲有意見書同教你點樣點拉麵。呢張係點拉麵0既紙,有濃唔濃味,油唔油,幾多香蒜,要咩類蔥等俾你選,仲可以選麵0既硬度同其他配料,例如溏心蛋,木耳等等,不過要額外加錢。總括嚟講,$89一碗拉麵,無咩材料,叉燒都係得兩片仔,雖然佢係做到你係點菜紙上面0既要求,但真係太細碗,又無service可言,超唔抵食。湯底就算係選左普通,都係太重味,麵質同叉燒同一般5,60蚊碗0既拉麵完全無分別,下次唔會再去食啦!
所以就行去睇下。

大概中午12點去到,果然無人,
完全唔使等,仲大把位。

我未去過日本所謂正宗0既拉麵店,
一入去只係覺得呢度0既格局幾特別。
一格格之餘,
斟水係自己個位,
可惜只有冰水,問店員都話無暖水供應。
而座位後面就有紙巾供應,
座位上仲有意見書同教你點樣點拉麵。
總括嚟講,$89一碗拉麵,無咩材料,
叉燒都係得兩片仔,雖然佢係做到你係點菜紙上面0既要求,
但真係太細碗,又無service可言,超唔抵食。
湯底就算係選左普通,都係太重味,
麵質同叉燒同一般5,60蚊碗0既拉麵完全無分別,
下次唔會再去食啦!

2015-03-22
2015-03-23 996 浏览
嗰日一個人毒JJ走去食一蘭,竟然唔洗排隊就入到去!!!!雖然裏面都嘅full,但啲單丁位嘅晒我一個人食~佢得一款麵揀,但可以自己揀辣度濃度粗幼度等,仲可以加其他配料我女人仔胃口細,嗌最普通嗰個乜都冇加,㩒個製就有人serve你,但係你見唔到佢個樣,喺塊布後面,好得意xdd個麵雖然要成八十幾蚊,但真係幾好食,舊叉燒半肥瘦啱啱好,同我一樣 值得一食!PS一蘭湯底係有啲辣架要注意!
嗰日一個人毒JJ走去食一蘭,竟然唔洗排隊就入到去!!!!
雖然裏面都嘅full,但啲單丁位嘅晒我一個人食~

值得一食!
PS一蘭湯底係有啲辣架要注意!
  • 一蘭拉麵
2015-03-21 1130 浏览
呢篇係小弟第一篇食評,希望大家多多指教。  話說前一晚電視台報導長洲嘅關公忠義亭啲櫻花已經開咗,小弟已經決心去嗰度趁下墟。但點知第二日起身都已經係晏晝,而且夜晚我有其他嘢做,不過都即刻爬起身,打算趕到一小時後班船都叫做衝入去影到先…………最後,究竟趕唔趕到班船呢?個答案就係 - 趕到班船就唔會有呢篇食評啦。  一蘭初期開業嘅印象對我黎講仲係記憶猶新,譬如係話排3,4個鐘先有得食、凌晨仲要排好耐隊等等。今次去一蘭嘅想法都係即興,見到長龍就即刻走嗰種心態。但點知一去到………咦,呢條街咁冷清嘅?呢間真係一蘭嚟?係咪閂咗門咋?呢幾條問題一直喺我腦中盤旋,直至到有人喺入面埋完單出嚟先知原來有開門。原來喺過咗熱潮過後嘅某平日晏晝,一蘭係完全可以WALK IN有位揀的。  一蘭只有一款豚骨拉麵揀,但我認為呢樣嘢有好有壞。壞嘅當然係無其他款俾人揀,但好嘅就係因為佢只係專注煮一款麵,令到我哋客人可以有更細節嘅選項可以揀,亦係我欣賞喜歡嘅地方。今次「初嚟報到」,決定唔揀「重口味」先揀咗湯底濃郁,2倍辣,軟硬度揀普通,有青蔥,有叉燒,另外再加隻溏心蛋($12)。一蘭嘅佈局唔洗我多講吧,呢個自修室佈局我個人覺
呢篇係小弟第一篇食評,希望大家多多指教

,呢個自修室佈局我個人覺得好新鮮,亦都做到一個靜靜地嘅私人空間食
,完全啱我呢種成日一支公搵嘢食又怕同人夾枱你眼望我眼嘅人
。呢度點餐前點餐後、嘢食嚟嘅之前之後,都有員工講日文,係真係有一剎那令我感覺喺日本食
。好,入番正題(前段好似講得太多XD),碗麵好快就送上嚟。麵入面就同下圖一樣,由於我十分喜愛食蔥,見到有咁多我好開心
,但得2塊叉燒我就覺得有點兒少。先呷一口湯,呢個「濃郁」湯底對我嚟講啱啱好,唔會話太鹹/太淡,豬骨味真係好濃,而且面頭嘅脂肪還可以接受。而且佢建議嘅2倍辣亦都十分好,既可以滿足我無辣不歡嘅口味,亦唔會因為太辣而搶走咗湯底本身嘅味道。再食一口麵,嗯,我覺得都唔錯
豚骨拉麵
  喺我等麵嚟嘅期間,喺我眼水平線就俾我望到張關於一蘭嘅「博多文化」。博多文化主要嘅意思係叫你加底
。而我亦都「入鄉隨俗」,叫多一個麵底($19),今次麵底我就寫咗「超軟」。(題外話
,因為我係食完之後加單時候先寫加麵底,所以個湯底都擺咗少少時間,到個麵底嚟嘅時候,個湯面頭嘅脂肪竟然已經結咗層膜)另外我覺得淨係加麵會好「寡」,所以另外加多$20要多碟叉燒。當叉燒嚟嗰陣嚇咗一嚇,廿蚊竟然係得3塊薄薄嘅叉燒(我番去同啲同事屋企人講個個都話我蠢……)…………今次嚟嘅超軟麵底絕對比叉燒收貨,$19對比一蘭其他食物嚟講真係超值
日式叉燒
  今次嚟的確令我大開眼界,小弟本時無話特別留意拉麵邊間好食。呢次都係因為呢間聲名真係太大噪同埋我去唔到長洲先試,不過對我嚟講真係有驚喜
,亦令我開始留意有關拉麵嘅食肆。是次嘅消費一共係($89 + $12 + $19 + $20 + $29 =) $169。呢個價錢去食碗麵好似有點貴,但唔係經常嚟食個人嚟講覺得無所謂啦,最緊要有驚有喜有滿足感啫
。我亦都好滿意呢度嘅服務,環境等等其他方面嘅細項,所以我評價俾佢「
」係值得嘅
题外话/补充资料: 小弟建議各位師兄師姐都有意嚟呢度「朝聖」食嘢而唔想排隊的話,我諗除咗清晨之外,平日晏晝都係一個好好嘅選擇。但當然個大前提係 - 你嗰日平日唔洗番工 XD
2015-02-27
2015-03-18 1166 浏览
有個朋友從深圳尼話要試我都未試過 下一次唔會再吃! 大家唔好再有期望!得两块紙巾禁薄的 肥肉!系两块!吃左都唔知!!! 感覺有唔小味精!只蛋唔叫就算。。。叫左飲品都沒尼!沒尼到都系一件好事!

有個朋友從深圳尼話要試
我都未試過
下一次唔會再吃!
大家唔好再有期望!
得两块紙巾禁薄的 肥肉!系两块!吃左都唔知!!!
感覺有唔小味精!

只蛋唔叫就算。。。

叫左飲品都沒尼!沒尼到都系一件好事!
2015-03-17