2015-12-01 1017 浏览
原本約左阿九姑拉行街買野,點知佢話臨出門口個廁所塞左,心諗唔係叫我上去通呀,我即刻話咁我返公司先,你攪掂CALL我。有空檔我就排排一蘭,唔使15分鐘,有位啦。呢度坐位私隱度高,我當然喜歡啦。叫野食係自己手寫既,湯濃度,麵有幾硬都可以選,有無咁貼心呀。開餐啦,賣相講真同而家街外既湯麵差無幾,我撈埋辣汁,嘩,啖麵入口都幾鬼辣喎,心諗好在無寫大辣,飲下啖湯,又幾甜喎,果然係SELL天然豚骨湯底,唔似係味精。麵質我寫左偏硬,真係轉登無煮咁林,有趙頭夠彈牙。加埋隻溏心蛋,原本諗住慳返十幾蚊費事叫,蛋黃流晒落麵度,連埋滲滿肉汁既肉一齊食,無投訴啦。差不多食完,九姑拉好急促打黎,佢話有個通渠佬而家係佢度,跟住好快CUT左我線,心諗呢次唔知等到幾點了。

星期五,一個準時放工的午後,不想回到空無一人的家,於是雖然沒有約人,也決定自己一個去銅鑼灣吃晚飯,閒逛一下。星期五晚上,在銅鑼灣適合一個人的餐廳有什麼選擇呢? 腦海中,只閃現出"一蘭"的名字。於是,到達銅鑼灣後,便直衝去目的地了。 去到的時候,剛好有一個最角落的一人位置,算是這個黑色星期五裡,一點點的溫柔吧。老實說,雖然日本拉麵是挺好吃的,但差不多$90一碗麵,量又不多配菜也不多,我一直都覺得不太值。但這天真的心情很差,我才沒有空管它值不值。一坐下,便立刻劃單,要加半底還有加多一隻蛋。湯底依舊濃郁,先喝上幾口湯,暖意終於湧進身體。這是我第一次試他們的雞蛋,沒想到是冷的。注意力完全集中在這竟然是冷的這件事上,也完全忽略了它的味道,到底是好吃還是不好吃完全想不起來。進食的途中,來了別人道歉的短訊,於是就那麼的紅了眼眶,眼淚在我想著要忍住的時候,滑了下來。於是拿出了紙巾,裝作是要擦嘴,其實是要擦眼淚。抬頭一看,發現是自修室般的坐位,我被好好的隱藏在一個格子中,大大方方的哭也未嘗不可。以前還取笑過這樣的間隔根本是專為社交恐懼症的人設計的,沒想到我也會有需要這種間隔的一天。餓了就痛快的吃,想哭就

餓了就痛快的吃,想哭就痛快的流淚吧! 明天就是全新的一天了!

2015-11-25 1249 浏览
收工整完頭髮已經十一點半,銅鑼灣好多地方開始關門,想搵個地方食宵夜,所以就去排隊。。。排左十分鍾左右,入坐前自己選好食d 咩, 個湯底比平時淡,我已經選擇濃味,叉燒的份量太少,食完個拉麵覺得只係有野到肚,唔係真飽,之前去X 王或日本的一蘭食晚餐係食唔曬,去過日本食一蘭就覺得香港要改善的地方太多,嚴謹的拉麵沒有完全帶到香港。。。 希望香港的一蘭多加改善
 希望香港的一蘭多加改善
拉麵
2015-11-22
宵夜
2015-11-24 769 浏览
平日好少食宵夜既我,朋友話食一蘭,我一反常態舉手讚成。里度果然旺場,差不多12點都要排隊等位,大概等左十幾分鐘就有啦,為左食碗美味既拉麵,等都值,佢特別之處系可以自由選擇配料、口味。食落軟硬適中,味道香農,少少辣,好美味既一餐。
平日好少食宵夜既我,朋友話食一蘭,我一反常態舉手讚成。
2015-11-23
宵夜
Yum
2015-11-23 722 浏览
前星期,終於去左一蘭潮聖,因為一開張非常多人排隊,所以前星期先去潮聖~平日約下午三時去,都要等位,等左大約20分鐘,終於可以入去品嚐。拉麵只有一款湯底,但有不同濃道及配菜供選擇,包你可以選一碗合你個人囗味既拉麵。我非常滿意是次拉麵,湯底濃而不溜,溫泉蛋熟道啱啱好,一咬蛋漿四射,拉麵質地軟硬度適中又彈牙,正! 如不用等太耐值得一去。

2015-11-22 609 浏览
經過一蘭見冇咩人,又餓餓地,便入咗去。裏面不大,一人一個卡位,夠曬私隱,點食都冇人睇到,唔洗驚食相差🙈order咗個豚肉拉麵,加了溏心蛋。首先講下個湯,非常濃郁,濃而不膩,飲完都不覺口渴,可謂真材實料!👍🏻豚肉是薄薄地三片😑有點兒少,肉係幾入味的,夾住少少脂肪層,口感唔錯!可能得3片嘅原因,也不覺得會膩😂溏心蛋有啲失水凖,蛋黃太熟。主角拉麵,軟硬度可以自己選,所以個面對於我來講肯定軟硬適中😂煙煙韌韌,可能幼身,所以連個面都入味👍🏻整體都是不錯的,齋個湯底都攞曬分!
整體都是不錯的,齋個湯底都攞曬分!
一人座位
豚肉拉麵
2015-11-07
豚肉拉麵
  • 天然豚骨拉麵
2015-11-20 676 浏览
前星期,終於去左一蘭潮聖,因為一開張非常多人排隊,所以前星期先去潮聖~平日約下午三時去,都要等位,等左大約20分鐘,終於可以入去品嚐。拉麵只有一款湯底,但有不同濃道及配菜供選擇,包你可以選一碗合你個人囗味既拉麵。麵質彈牙,而且湯底有濃郁既豬骨味,溫泉蛋又滑又香,非常滿是次拉麵,好味,如不用等太耐值得一去。

2015-11-16 1405 浏览
一蘭要包場不難,平日星期二早上9時半就可以了。相是假像,其實右手邊還有一個人之「多」。獨立「自修」位,獨立自助凍水,讚!幾次來吃也是全「普通」,今次嚐試濃味的湯。叉燒三片,肉質薄,隨湯上。因附有少量脂肪層,所以口感軟嫩,有油香。麵身幼,上口爽滑,有很輕微彈牙感,是我喜歡的麵質。濃湯其實也不算十分鹹,筆者今次嚐試把湯飲盡,也不會有太大渴水感。其實麵的軟硬度、醬汁辣度、湯濃度、蒜的多少甚至油膩度都可以任君選擇,總有一個口味匹配您。「この一滴が最高の喜びです」意味著:最後一滴,最高喜悅。把湯飲盡,以示對煮麵師父的稱讚。你有試過嘛?
一蘭要包場不難,平日星期二早上9時半就可以了。
相是假像,其實右手邊還有一個人之「多」。
獨立「自修」位,獨立自助凍水,讚!
幾次來吃也是全「普通」,今次嚐試濃味的湯。
一蘭拉麵
麵身幼,上口爽滑,有很輕微彈牙感,是我喜歡的麵質。

「この一滴が最高の喜びです」意味著:最後一滴,最高喜悅。
把湯飲盡,以示對煮麵師父的稱讚。你有試過嘛?
题外话/补充资料: 1. 有八達通和信用卡附款,十分方便。 2. 飲品選擇少,幸好冰涼清水無限自助。 3. 坐位獨立,沒「聚餐」感,勝在任坐,自閉一流。
2015-11-10
$98 (早餐)
一蘭拉麵
2015-11-15 813 浏览
一蘭的熱潮雖然減退,我從不羊群心理,誓要一試她的招牌拉麵。賣相是和清一式的拉麵沒有大分別,但湯和配料的香味實在撲鼻。麵質可選擇軟硬度,湯的濃度也可選,落單紙和其他的拉麵店差不多。但一蘭的湯和麵混合起來卻有與眾不同的效果。沒有味精的濃湯,卻有精華在舌頭上滾動。整體而言是不俗。
一蘭的熱潮雖然減退,我從不羊群心理,誓要一試她的招牌拉麵。
賣相是和清一式的拉麵沒有大分別,但湯和配料的香味實在撲鼻。
沒有味精的濃湯,卻有精華在舌頭上滾動。整體而言是不俗。
2015-11-10 2895 浏览
I’d heard lots about this place from all over the internet so I had to come and check it out for myself. The wait was around 15 minutes but it went by pretty quickly. It looks intimidating at first but I guess it was pretty rewarding. I love the customizability at Ilan and the fact that I don’t need to interact with other humans to get my meal. I mean of course I love talking to people but sometimes I just my noodles with no fuss. The noodles came quickly and the sight was just glorious. It was

The noodles came quickly and the sight was just glorious. It was just me and my noodles. Now time for some alone time. The noodles itself were cooked nicely and the broth was good.

My only complaint is that the portion is slightly smaller than what I am used to back home. Other than that I would give it a solid 8/10 experience.
2015-08-31
2015-10-29 1484 浏览
係日本食完依然好掛住好味既拉麵 所以專登黎拜訪呢間日本著名的拉麵店首先 係要排隊的 一條長長人龍 排的都是大陸人 韓國人都有 香港咪我兩個lol 等左一陣 入去 空枱既顯示機同日本一樣 但個感覺唔知點解唔同左坐到入去 好明顯係俾遊客睇的一樣既擺設 但無得移動既"瓶風"阻隔左同男朋友一齊食既快樂回憶 (日本可移動的) 最後更係主角 一樣的味道 要大讚!!! 不過今次揀左無油 無咁香 建議大家女生怕油都揀少油 係好味D的!!! 本生想嗌埋個綠茶豆腐 日本食過不錯 但因價錢止步了 全部都貴一倍 雖然是正常的 但都係一次美味在心中 香港的只是止癢擺了
係日本食完依然好掛住好味既拉麵

• 拉麵
  • 天然豚骨拉麵
  • 半熟鹽煮蛋
2015-10-26 1308 浏览
無約人咪自己一條友去食一蘭囉, 叫左最普通既一蘭拉麵. 諗左搞搞新意思, 不如叫足10倍辣~ 個拉面黎到之後我o左咀, 成大堆辣粉! 點解我要咁無聊搵黎搞呢… 食一啖, 好辣啊! 無晒湯味本身既香味, 得番辣… 食完佢我已飲左幾cups of water先得! 不過話時話食一蘭最好係可以自選面既硬度, 我就覺得最硬係最正, 會彈牙d囉!
無約人咪自己一條友去食一蘭囉,

個拉面黎到之後我o左咀, 成大堆辣粉!
點解我要咁無聊搵黎搞呢… 食一啖, 好辣啊!

無晒湯味本身既香味, 得番辣…

食完佢我已飲左幾cups of water先得!

2015-10-07
2015-09-22 2822 浏览
一直都想食一次一蘭,黎過幾次都係要排隊,於是乎就放棄左。今次經過見吾洗排隊當然要試下拉 座位好特別係一人一個位,無服務員,自己在落單紙選擇落單,有湯的濃度、油膩度、香蒜、蔥、叉燒、秘製醬汁、拉麵的硬度。湯底香甜濃郁,油膩度,湯的濃度都好符合我心意。 拉麵好彈牙,但就份量少D

拉麵好彈牙,但就份量少D
2015-09-18 2640 浏览
- 吃了超過二十次也不會厭 -本來我對拉麵真的不感興趣,而且試過數間較為有名的拉麵依然覺得一般。直到一蘭在香港開業,好評如潮。當時我仍不相信一蘭因為非常好吃所以才多人排隊。但不斷在Facebook/Instagram看見正評也忍不住潮聖一下。一如所料,真的很多人排隊。以為外面排完便進店可以黠餐了,天啊!進去後還要兜圈排隊。位置很特別是一人座位的,很有私人空間,很適合一人獨自進餐也不會尷尬哈哈。可以選擇湯的濃度、油膩度、麵的硬度等!味道夠濃厚但絕不會覺得很咸或味精。起初我像以往一樣,一定會走青走蔥的。一蘭我最少吃過二十次以上,但每一次都要排隊,美味程度不用說吧?其後因為真的太好吃,我新嚐試加青白蔥。本來完全不吃的我完全接受得到,而且覺得非常好吃啊!還吃抹茶杏仁豆腐十分小的一個便要$49抹茶味很重但吃的時候有點粉末不太喜歡。整體味道已經非常好!唯一不好就是每次都要等很久,很早中午晚上零晨都要排隊!
- 吃了超過二十次也不會厭 -
本來我對拉麵真的不感興趣,
而且試過數間較為有名的拉麵依然覺得一般。
直到一蘭在香港開業,好評如潮。
當時我仍不相信一蘭因為非常好吃所以才多人排隊。
一如所料,真的很多人排隊。
以為外面排完便進店可以黠餐了,
天啊!進去後還要兜圈排隊。
位置很特別是一人座位的,很有私人空間,
很適合一人獨自進餐也不會尷尬哈哈。
可以選擇湯的濃度、油膩度、麵的硬度等!
味道夠濃厚但絕不會覺得很咸或味精。
起初我像以往一樣,一定會走青走蔥的。
一蘭我最少吃過二十次以上,
但每一次都要排隊,美味程度不用說吧?
其後因為真的太好吃,我新嚐試加青白蔥。
本來完全不吃的我完全接受得到,
而且覺得非常好吃啊!
還吃抹茶杏仁豆腐
抹茶杏仁豆腐
十分小的一個便要$49
抹茶味很重但吃的時候有點粉末不太喜歡。
整體味道已經非常好!
唯一不好就是每次都要等很久,
很早中午晚上零晨都要排隊!
2015-08-08
$113.5
2015-09-17 2160 浏览
久仰大名, 第一次去, 原來人與人之間有塊板, 傾計好麻煩啊, 感覺好孤獨, 不過一蘭特色嘛, 是但啦原來佢得一種湯底架? 我叫左清淡, 普通硬度, 青蔥味道真是幾淡, 平時食開都偏咸, 突然咁淡覺得怪怪的, 唔會好油, d 麵硬度剛好, 好彩無叫「硬」,如果唔係就硬得滯。不過味道真是無咩特別, 兩塊叉燒有驚喜, 唔肥,有d jelly , 又林, 好味!

原來佢得一種湯底架? 我叫左清淡, 普通硬度, 青蔥