2016-03-11 735 浏览
其實一蘭開咗咁耐都未食過,去開銅鑼灣澤日就不如今日啦,雖然開咗好耐但條人龍好似未少過咁,排咗成近半個鐘先入到去。每個位都好似圖書館自修室咁有塊板隔住,自閉位同FD傾計就好唔方便。排隊個陣其實已點咗拉麵,其中亦有得選湯的濃度、麵的硬度、辣度等,而辣度10倍以上就要另加錢。由於未試過,就點咗中位數5辣。拉麵勁快做好,上面灑上辣粉,混合過後就食得,5辣真係對小弟嚟說完全一D辣都無,於是就叫侍應再加辣,加至8度。8度辣度差唔多,湯底亦泛紅,辣度嗆口惹味濃郁,不過多返少少辣仲可以應付到。因怕麵浸過湯後會軟身,小弟認為太軟的麵就唔好食,所以選咗硬身。硬身的麵比想像中軟,條條都入口彈牙,配埋辣湯底真係唔錯,不過麵底就少得可憐,幾啖就無咗,誠惠$89,雖然好味,但唔多抵食又排餐死。

2016-03-09 4133 浏览
去日本數次都未有機會拜訪一蘭,唯有到銅鑼灣一試他們的首間海外分店。在這裡吃拉麵很特別,是每人一個獨立座位與旁邊間隔著,類似圖書館自修室。好處是客人能享受私人空間,而且一個人來吃麵也不怕尷尬,但相反不太適合大班朋友聚餐。 所謂自閉拉麵,即基本上由落單到埋單都可不發一言。檯上有張落單紙,可跟據個人喜好而填選湯的濃度或麵的硬度等。店方更細心在檯頭提供指南給首次來店的顧客參看。當準備好落單便可按鐘呼叫服務員,但他們都在竹簾後方所以你不會看到樣貌。過了一陣子一碗熱騰騰的拉麵便呈上,而服務員會隨即拉下簾幕讓你細心品嚐。 <一蘭拉麵>設計獨特的湯匙能巧妙地掛在湯碗邊。濃郁的湯底盡是吸收了豚骨熬煮出來的精華,加上從日本直送過來,混合了三十多種材料調配而成的秘製醬汁,真是滋味無窮。是次揀選了2倍辛辣度的秘製醬汁,剛好能提升湯底的惹味度而不會辣得嗆喉。特製生麵條口感不錯,但叉燒只有薄薄兩塊,所以追加了金黃半熟溏心蛋。 臨走前記得去一趟洗手間。一個廁格內掛有十二卷廁紙,哈哈這也未免太多了吧!

<一蘭拉麵>

半熟鹽煮蛋
2016-03-07
半熟鹽煮蛋
2016-03-08 790 浏览
因為同事入了院,今天放假便前往探望,探望完畢便到午飯時間,便去了附近的一蘭食拉麵。由新開店熱潮,要排隊入場,所以一直都不敢前來一吃。感恩今天沒人排隊,來到直入便有坐位了。以正崇日式拉麵館營業的一蘭,就是一個賣點,今天終於感受到這份文化。一蘭拉麵確實做到有水準的味道和食物質素。湯濃郁,麵底熟透適中,食材任君選擇。這樣的一碗拉麵,再加木耳為HKD99略為貴,以這個價錢也可以選擇吃其他麵食。**************************探病完畢,過了午飯時間前來。還聽晚上要排隊等一小時,剛好沒人在門外排隊,真的有點幸運。由服務員安排走進店內,然後安排坐位,看看內裏吃拉麵座位是這樣的。每人一個座位,會有圍板和身邊的人相隔,所以和朋友一起來,也像是一個人吃拉麵一樣,很有日本文化的風味。這是餐單,基本拉麵為HKD89,無論是湯底或油膩度,由清淡至濃郁。自由選擇加入蔥、香蒜、叉燒或秘制醬汁。最後便是決定麵底的硬度。此外,還可以加錢另配加麵底、飲品、小吃或甜品等,雖然選擇不算很多,但簡簡單單也不用煩悉吃什麼。我所選擇的拉麵,約在3分鐘之後來了,都算做得很快。他們會在眼前方的打開木板,把拉麵送上。

**************************

我所選擇的拉麵,約在3分鐘之後來了,都算做得很快。他們會在眼前方的打開木板,把拉麵送上。因為沒有選擇飲品,清水是自己的坐位內可以自己加的。
按我餐單所選,是要了濃湯清淡油膩、白蔥香蒜和叉燒,還要加入秘制醬汁,拉麵的硬度是適中,還額外加HKD10配上木耳。
先試湯底,確實是很香濃的味道,一點油膩感也沒有。再試拉麵,是以幼麵見稱,麵的硬度尚算有點不硬不軟,但我還是覺得可以再軟多一點點,可能放在熱湯之內,一會便更合適的軟度,但可惜湯底確實不是燙熱可以讓拉麵變腍一點。
叉燒肥瘦適中,但有點偏薄,一碗拉麵提供了2小片。木耳份量也算合適,加了秘制醬汁也不算很辣,整體來算這個拉麵也算是有水準。
不過以HKD99吃一碗不太飽的拉麵,確實有點略貴,可以選擇吃其他麵食。
2016-02-29 764 浏览
今日終於黎朝聖,完全失望而回。一早預左要排隊,搭左大約20分鐘,接受得到。自修室咁既間格係幾得意,香港比較少見,坐得都算舒服。約十分鐘,主角拉麵就到喇。收得都唔平,但比得一塊薄薄既叉燒,仲要有d 鞋;個麵底都好細,質素OK,真係似反日本一蘭既麵;但個湯底完全係味精湯,食完好口湯,係咁飲水。呢個價位,比D咁既質素,完全唔值得排隊!!!!!!!
今日終於黎朝聖,完全失望而回。
一早預左要排隊,搭左大約20分鐘,接受得到。
自修室咁既間格係幾得意,香港比較少見,坐得都算舒服。
約十分鐘,主角拉麵就到喇。
收得都唔平,但比得一塊薄薄既叉燒,仲要有d 鞋
呢個價位,比D咁既質素,完全唔值得排隊!!!!!!!
2015-12-19
2016-02-22 990 浏览
大排長龍為左食一蘭, 等到就餓死咁濟, 終於食到佢既細直面 。其實本身食拉麵都偏好幼身直身同偏白既面底 ~今次仲有我最愛嘅豬軟骨!豬軟骨脆軟又香濃, 仲要夾雜着一絲甜味, 總之就係美味!個fd走青加蛋加底一份辣, 不過佢吾太食得辣,所以覺得偏辣左d。我就加蛋都係一份辣, 講真可能餓, 有比辣嗆到, 不過可以接受。 蛋就半熟蛋泥, 都好味。 美中不足係中意食超硬面既我, 揀左超硬都覺得係煮得太林 下次一定再黎食過
其實本身食拉麵都偏好幼身直身同偏白既面底 ~

今次仲有我最愛嘅豬軟骨!

豬軟骨脆軟又香濃, 仲要夾雜着一絲甜味, 總之就係美味!

下次一定再黎食過
2016-02-16
2016-02-20 916 浏览
我成日聽人講食拉麵一定要去食一蘭,好多人都話好好食。其實好多人都係話日本果間好好食,但既然一蘭係香港開左鋪,我今日就鼓起勇氣去食。唉,星期六中午都甘多人,排好長龍,真係想走。但一心諗住來吃,我決定吾走,同自己講一定要排到入去。我於是同朋友一等就等了半個小時,等了又等。终於到我喇,我入到去就覺得好似跑馬入閘甘,自己一個人兩邊有幅木版夾住,其實我食完都會走架啦。我即時諗起以前係日本食拉麵,果間又係好出名,但坐得自在d。我要叫拉麵喇,梗係食招牌果款啦,佢地上菜真係好快,坐一陣就有得食喇。一放上台,好整齊好吸引,我即時飲左d 湯試試味,都幾好味,不過好似係有味精既。麵來講因為有得比你自己揀軟硬等,個個人口味吾同,麵身幾爽口,絕對煮得時間剛剛好。最後,我忍吾住,我要加底喇,haha 加多個麵底比我呀,吾該^_^
2016-02-17 892 浏览
失望的一蘭拉麵 (午餐)晚上排隊等極也吃不到傳說中一蘭拉麵,只好試試午餐,但失望之極。優點: 湯濃,日本妹駐場缺點: 麵普通,配料少,水太凍,感覺咩配備都冇,得雙筷子,位子窄小。所以整碗拉麵只屬普通味道,這個價錢有更多更好的其他拉麵店選擇,根本不需要去第二次。
失望的一蘭拉麵 (午餐)
優點: 湯濃,日本妹駐場
所以整碗拉麵只屬普通味道
,這個價錢有更多更好的其他拉麵店選擇,根本不需要去第二次。
2016-02-17 840 浏览
服務非常差。晚上8点左右,在銅鑼灣店內排了20人左右,門外也排了10幾人,於是在門外排咗约20分鐘去到門口,當進入店內繼續排隊的時候,服務員話公司要求要齊人才可進入店內繼續排隊,2個人食,1個排隊也不能進入店內繼續排隊,只可在店外等齊入方可進入店內繼續排隊。以觀察所得,在店內排隊的人也要起碼等超過30分鐘才可入座,不明為何要齊人才可在店內繼續排隊。大部分的餐廳只會要求齊人入座,這是非常合理的。但一蘭現在的排隊安排,所有的客人必須在店內排隊企超過30分鐘才可嚐到一碗一蘭的拉麵。這樣的安排,一蘭的管理層有否考慮客人當中有一些老人家,兒童甚至一些體弱的人,是否人人都適合排隊企30分鐘或有這樣的必要所有的客人都要在店內排隊企最少30分鐘嗎?這是罰客人企嗎?這是待客之道,難道這是日本人經營餐廳的手法嗎?這樣的安排難免令人覺得一蘭只是利用客人排隊的人數多做勢作免費的宣傳,實在令人失望及反感。
2016-02-17 710 浏览
繼前個星期零晨三點半遠征一蘭後,今晚又黎癲過喇 ﹗上次三人團雷棋俊,今次勁呀,一行九男女,兩架車由大埔飛出黎食宵夜。搞錯呀,零晨四點居然排長龍?班朋友仔即時化身為強國國民踎街邊,哈哈。依班大埔強國國民饑寒交迫,又醉又餓又冷等食麵,真可憐啊﹗清晨 4 點 45 分終於有位坐喇,陰功!等左足足 45 分鐘,終於可以坐低食野喇,好興奮啊!第二次幫襯,有過經驗後,依個宵夜我想食湯底濃度淡、油膩度普通、香蒜 1 份、走蔥、有叉燒、秘製辣汁 6 倍、麵超硬、加底、加紫菜、加木耳、加半熟蛋、加一蘭醋,正呀﹗十分豐富。半熟蛋紫菜木耳叉燒超硬拉麵走蔥加醋加底配 6 倍辣汁豬骨湯底,個名勁長囉,如果唔係用 order 紙的話,真係寫死人。兩小塊叉燒比上一次更細,應該叫做叉燒碎較為適合,瘦猛猛麻麻地,幸好拉麵跟湯底先係主角,叉燒只係點綴一下罷了!奶白色熱燙燙豬骨濃湯撈混辣粉變得紅卜卜,顏色鮮艷奪目,夠晒搶眼,食慾大增。飲返啖湯先,香辣無比而帶甜,調得剛剛好,下次可以再挑戰 10 倍辣呀﹗辣味夾雜住鮮甜豬骨味道,十分可口,令人一飲再飲。超硬麵非常有咬口,結實中充滿彈性,硬麵索湯力跟掛湯力都無與倫比!每一口都能

超硬麵非常有咬口,結實中充滿彈性,硬麵索湯力跟掛湯力都無與倫比!每一口都能帶著凶湧湯汁一擁而上直衝味蕾,香辣甜美濕潤混上拉麵,無可抗拒既美味,只能埋頭苦幹地不停食!食到一半就要通知侍應將麵底送上喇,不設加湯,所以要食快一點以保持溫度仍然夠熱。加底唔夠喉,要再加底先可以免強止渴﹗太好食,要加兩次底先掂呀!

豆腐甜品,都幾甜喎,棉多過滑,一試無妨。一輪兇狠衝刺後,可作舒緩一下情緒。

豆腐甜品
2013-11-24
$120 (宵夜)
  • 半熟鹽煮蛋
  • 一蘭醋
2016-02-15 496 浏览
经人介绍,第一次过海系为左吃一个拉面!私密性非常好,不用担心别人睇到自己吃得太多,吃得太重口味!面很爽口,汤汁很浓郁!服务员又日语又鞠躬,搞到不知所措!下次有机会再来,尝试别的东西!
面很爽口,汤汁很浓郁!

• 一蘭拉麵
  • 拉麵
  • 叉燒
2016-02-05 1022 浏览
今天中午就不知道應該吃什麼了,於是就去了附近的一蘭拉麵,雖然距離是很近,但是我之前都沒想過吃日本拉麵,我今日純粹是心血來潮喇。不知道該點什麼面,後來才知道只有一種麺,在侍應的建議下,我要了紫菜、叉燒、蔥花、選了適中的軟硬程度,看到很多人都點了溏心蛋,所以跟風也點了一份。這麼多客人,拉麵的味道是確實不錯的,吃起來的時候感覺拉麵是很軟的,不知道硬一點的話是怎樣,拉麵的湯底也是很好的味道,感覺是很濃厚的味道,口感也是很稠的,不會是清湯的時候。溏心蛋不是很好吃,因為我本身的不喜歡腥腥的口感,溏心蛋口感令我是有點抵觸的。下次來的時候我就不點溏心蛋了,可能不是我的胃口吧。
2016-02-02
2016-01-29 1001 浏览
銅鑼灣嘅呢間一蘭比較好等位,因為係老店嘅隔離開咗間新店,我一枝公嘅時候就鐘意來呢間食,因為呢度嘅位都係一格一格分開的,自己食相几狼狽都無人見到吖,又避免咗同陌生人四目交接的尷尬!呢度嘅拉麵就得一種,不過細節嘅嘢就好細節,湯嘅濃度麵嘅軟度蔥嘅部位蒜嘅多少、選項都几多下,真係全憑自己喜好選吖!湯底覺得都係選擇濃D比較好味,麵適中比較好,其他加唔加加几多真係青菜蘿蔔喇!從點到上面,都不過十幾分鐘,麵真係好味,感覺比味千呢D好咗唔止一條街,最後連湯都飲光光,正!抹茶杏仁豆腐都唔錯,抹茶味很好聞,好嫩好嫩的。還有鹽水蛋,配麵好正!一蘭其實真係值得多食幾次嘅!
2016-01-29
  • 一蘭拉麵
  • 半熟鹽煮蛋
2016-01-29 862 浏览
拉麵的話,平時周不時都會試下,但系唔會經常,呢次系出嚟專登食拉麵的。下午已經5點多喇,一蘭拉麵都好多人,湯頭自己揀的,鐘意食軟麺的我,最後都系落曬基本的蒜、蔥、紫菜、叉燒等等,等了10多分鐘吧,拉麵幾開始上臺喇。湯底的味道果然好濃厚,因自己就系鐘意濃厚的湯底,不然成日覺得拉麵沒有味道,拉麵是我自己的要求,很軟,咁樣系似系正宗嘅日本拉麵吖嘛!蔥花、蒜、紫菜作為配料必不可少,成個拉麵味道才更加豐富多層次。溫泉蛋的加入就使得拉麵又多了一種味道,唔會覺得是腥味,非常新鮮,價錢也不貴,不錯。
2016-01-25
$130 (其他)
2016-01-27 1131 浏览
為咗食呢一餐太大犧牲啦,足足排咗差唔多成半個鐘頭嘅長龍,不過當你入去食完出嚟,你就會覺得物有所值!一蘭拉面入面嘅環境私密性一流,標準嘅日式風格,每個顧客都可以擁有獨立嘅進食空間,就算略失儀態都無人見到,哈哈,最啱我哋呢d狂風掃落葉式食法嘅吃貨喇;坐低點咗一份叉燒拉面,加糖心蛋,一蘭嘅特色就係煮法按顧客嘅個人喜好,譬如面嘅軟硬,湯嘅濃淡,醬汁嘅多少,都可以自己決定,只要係佢嘅菜單上面勾好就得喇,方便快捷;等咗十分鐘左右就上菜,先品嘗一下用骨慢熬而成嘅湯底,味道香溢濃郁,真係一滴都唔舍得浪費!拉面要咗普通版嘅,食落爽口彈牙,軟硬適中,拌醬食就更香啦!當然,唔食蔥花嘅我居然一下失魂勾咗要蔥,又要慢慢挑返出嚟,lee點就失策咗,唯有安慰自己加咗蔥花嘅賣相更加上鏡喇;最后糖心蛋,個人覺得仲係豚王嘅好食!

最后糖心蛋,個人覺得仲係豚王嘅好食!

2016-01-18
2016-01-20 1015 浏览
一間餐廳好五好味? 睇排隊就知道噶啦。單身噶人,無拖友,時間就系多。落班就系去多人排隊噶地方食野,如果五系,點樣消磨時間。今日來一蘭拉麵。當然都系好多人排隊。根據你自己噶TASTE來撿自己噶口味,軟硬呢,我覺得如果好多人來呢,一定要點超硬,因為影得相來都會浸到霖曬....哈哈哈哈.....終於面到了,我系有撿加蔥噶,但係有人系五食蔥味。我系有加葱噶。座位都系比較細噶,如果肥D噶朋友呢,就唔知坐唔坐到咯。香味已經好吸引。今日加左个蛋,当然都系好正啦,糖心蛋,自己都好難煮得時間甘巖巖好,好香蛋味,就算食五曬D面,都一定要飲晒D湯,好香濃,絕對唔系味精湯。
一間餐廳好五好味? 睇排隊就知道噶啦。
今日來一蘭拉麵。當然都系好多人排隊。

2016-01-19